Letecké sledovanie návratu holubov za pomoci helikoptéry vo Victoria Falls Challenge Pigeon Race

Daniel Krajčík (27.05.2022, 22:19)
V testovacej stanici Victoria Falls World Challenge Pigeon Race v Afrike (Zimbabwe) sa rozhodli nafilmovať priebeh jedného z tréningov (50 km) z helikoptéry. Minulý rok boli štarty natočené pomocou dronu.

Testovacia stanica sa nachádza v blízkosti Viktóriiných vodopádov a neďaleko TS sídli firma, ktorá organizuje prelety helikoptérou ponad vodopády, ktoré sú označované za jeden z divov sveta a sú turistickou atrakciou číslo jedna tohto regiónu. Keďže sú holuby zvyknuté na prelet helikoptér v relatívne blízkom okolí a majú ich možnosť vidieť pri každodennom tréningu, možno predpokladať, že natočenie tohto videa nebolo pre ne nejakým veľkým stresom.

Zostrih videa:


Zaujímavé zistenia (voľný preklad komentáru z videa):
- Predpokladom bolo, že po štarte niekoľkokrát zakrúžia a vytvorí sa 1 kŕdeľ v ktorom holuby vydržia spoločne aspoň prvých 5-6 kilometrov a potom pomalšie holuby budú postupne zaostávať. Toto sa nepotvrdilo, holuby urobili len polkruh a smerovali priamo domov. Napriek tomu, že holuby leteli všetky rovnakým smerom a približne tou istou rýchlosťou, tak sa vytvorilo veľa menších kŕdľov po 100-200 kusov, ktoré mali svojich lídrov.
- Zaujímavé je, že holuby, ktoré nezvládali tempo nezačali za kŕdľom zaostávať, ale postupne sa dostali na okraj kŕdľa a postupne sa k nim pripojili ďalšie holuby, ktoré nezvládali tempo a nakoniec sa z týchto holubov vytvorila samostatná skupina, ktorá letela svojim menším tempom.
- Keď sa priblížili k vodopádom, tak do skupinky, ktorá letela z opačnej strany helikoptéry a ktorá práve nebola v hľadáčiku kamery napadol dravec. Dravec preletel skrz kŕdeľ a ďalších cca 6 holubov to vpálilo medzi stromy a na zem. Tieto holuby boli úplne zmätené a vôbec nevedeli čo rýchlo urobiť. To môže byť príčina prečo sa holuby strácajú aj z kratších vzdialeností a aj keď dravec chytí len jedného, tak ďalšie holuby v panike pristanú na zemi, v stromoch pričom sa môžu poraniť apod..

V TS je aktuálne aj cca 50 SK a 20 CZ holubov.

Priebeh sezóny na linku: https://www.postoveholuby.sk/diskusia/tema/24714/victoria-falls-world-challenge-pigeon-race-afrika-20212022

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené