Majstrovstvá OZ a ich hodnota

Milan Blahovský (22.12.2010, 17:45)
Dnes sa mi dostalo do rúk nové číslo časopisu Poštový holub a v ňom som okrem iných zaujímavých príspevkov našiel tabuľku s hodnotením úrovne OZ a ich "veľkých" majstrov, táto tabuľka je komentovaná z rôznych pohľadov a keďže nie každý je odoberateľom tohoto časopisu dovolil som si ju zverejniť na webovej stránke
http://www.postoveholuby.sk/oznamy/moz.html
Aj tu budete môcť zhodnotiť úroveň niektorých "pralesných majstrovstiev", ktoré sú istým obrazom daných OZ.
Ivan Oravec (23.12.2010, 14:09)
OZ Trenčin má v tabulke započitané vysledky z roku 2009 :))
Milan Blahovský (05.01.2011, 13:04)
Autor: Jozef Daníšek (---.178-40-186.t-com.sk) Dátum: 05.01.11 10:56 Život ma naučil a viac krát presvedčil,že v jednoduchosti je sila. V praxi mám overené,že prve pohnutie mysle, býva skoro vždy to najlepšie riešenie.Vrátim sa o niekoľko rokov dozadu. Majstrovstvo Slovenska sa lietalo z 21 nasadených 7 umiestnených.Dlhé roky to bez problémov fungovalo,ale potom prišla pre mňa dosť nepochopiteľná zmena. Neviem,kto bol krstným otcom myšlienky,ale začalo sa lietať z 30 nasadených 7 umiestnených. Niektorým i toto nestačilo a v rámci OZ sa rozhodli dokonca z neobmedzeného počtu,prvých 7 umiestnených. Iróniou však bolo,že Tí čo to vymysleli sa majstrami nestali. Včera som dostal posledné 52 číslo časopisu Die Brieftaube .Majstrom Nemecka sa stal za rok 2010 pán Wolfgang Roeper.Podľa fotografie už senior asi cez 60 rokov.To však nie je podstatné.Najkrajšie na tom je,že titul šampióna,dosiahol s 22 vdovcami!!!!!!.Je tam s nim uskutočnený veľmi zaujímavý rozhovor.Mám veľa priateľov chovateľov v Poľsku,v oblasti Bialsko Biala.Tam pretekajú s prvých 15 napísaných 10 tipovaných.To v praxi znamená,že sa majú snahu presadiť s čo najmenšieho počtu,čo má za následok automatické zvyšovanie úrovne ich chovov.Poliaci nás o tom už dlhé roky presviedčajú na rôznych medzinárodných súťažiach či Olympiádach. Skúsme sa sami nad sebou zamyslieť.Tak,ako vo vačšine europských štátov,okrem Poľska členská základňa starne a tým i jej počty ubúdajú.Keďže vačšina sa dostáva do penzijnného veku,tak finančne to nedokážu niektorí ustáť a radšej sa svojho celoživotného koníčka vzdávajú. Na Slovensku sme není v tomto smere,žiadnou výnimkou.Preto by som sa ja osobne priklonil k tomu,aby sa pretekalo s menšieho počtu nasadených holubov/majstrovských/ v pomere k 7 bodovaným.Zároveň úmerne znížiť počty pretekov.Z akého smeru to už je na jednotlivých OZ. Stalo by sa to zaujímavejšie,menej nákladné,šancu by dostali i chovatelia s menšími počtami chovaných holubov.Podľa mňa s trendom,ktorým sa snažia niektorí solventnejší,za každú cenu presadiť tonie je najlepšie riešenie. Pretože len s čím menšími nákladmi sa nám podarí členskú základňu udržať,a navyše mladých získať.To ja tom to najpodstatnejšie. Pokiaľ budú členské základne silné,i prestupy/skoro vždy s cieľom vypočítavým/ ustanú to mi verte.Pretože práve takýto vypočítavci sa stávajú hrobármi nášho spoločného koníčka.Či si to už uvedomujú,alebo nie.Lebo zakrátko ani oni nebudú mať s kým pretekať.Mladých nebude a ako hovorí klasik."So starými to nevytrhnú"Lebo Tí na to jednoducho nebudú mať Ostávam s pozdravom
Milan Blahovský (05.01.2011, 13:04)
Autor: Anton Morvay (---.orange.sk) Dátum: 05.01.11 12:22 Pán Daníšek, mohli by ste v tom časopise vyčítať ako lietajú - na body alebo na koeficienty ? To je asi tiež dôležité. Jedno asi nikdy nepochopím. Ako môže mať 1.doletený holub napr. z trebárs 800km trate 100 bod. a 3.doletený tiež 100 bod. pri rozdielnom dolete a ťažkom preteku možno niekedy aj 15min. rozdiely ? Nie je prvý vždy len jeden ? To by tiež vyzerali tie majstrovstvá zase trošku v inom poradí. A myslím aj spravodlivejšie. A vôbec kto tie body použije v MS alebo na Olympiade ? no nikdo ale stále sa s stým zaoberáme. Lebo máme stále 2-dva piesočky na ktorých sa hráme. A kľudne dajte z tych časopisov aj viac, prečo by sme sa nemohli poučiť na tom čo už niekde funguje. I keď v takom Belgicku je v jednom dvore 5 chovateľov a u nás v jednej dedine 5. Ale práve preto môžeme použiť to čo už niekde funguje. Napr. na Japonsko zhodili 2 atom. bomby - a kde su oni a kde sme my ? A to preto lebo po vojne vyslali do sveta expertov a doniesli tie najnovšie technológie a išli prudko do predu. Vopred ďakujem za odpoveď.
Milan Blahovský (05.01.2011, 13:40)
Autor: Peter Matalík (---.213-81-133.telecom.sk) Dátum: 05.01.11 13:18 V oboch príspevkoch p.Daníška aj Morvaya je kus pravdy.Nemôžme sa však porovnať s Poľskom,Belgic.či.Holans.Tam si môžu dovoliť nie len že nízke série,ale rozloženie chovateľov,sila členskej základne rozhoduje.Ani ja sa nebránim série trebars KT+ST 15-10 tipovaných DT 5-2resp 3.Len aby som vedel,že to bude minimálne schválené na 10 rokov!Ako sa mi uľavý,koľko menenj roboty.Mi tkz.veľkochovatelia/zimujem 176 ks/ sme stále označovaní,že máme výhody.Robil som prieskum v našej ZO a z 30 -člennej základne asi 20 chov.zimuje cez 70 ks!Ja nasadím na sezónu cca 800-900 ks.Prinesiem do OZ nemalý"balík" peňazí.Ak su takí v OZ/80závodiacích chov./ 8-10 chov.tak už to kasa pocíti.A teraz k podstate veci.Tie nízke série by sa dali bez problémov,ak by sa spojili OZ vo väčšie celky.Druhá alternatíva susedné OZ spoločný pretekový plán+spoločná prerava.Všetko je to vecou peňazí a dohody.Čo sa týka p.Morvaya lietanie na body nie je spravodlive súhlasím,uviedol aj príklad.Lenže na koef.sme už v OZ Prešov resp.Sabinov lietali.Výsledok bol asi taký,že odstupy medzi chovateľmi boli ešte vypuklejšie.V tom bodovaní predsa ostavalo v hre o špičkové umiestnenie O majstra OZ viac chovateľov.Pri koef.ešte viac "vyčnievali" chovatelia hlavne na KT+ST,ktorí mali špičkovo pripravených vdovcoch a urobili si taký náskok,že relatívne mohli "vypustiť jednu DT aj tak boli majstri OZ!Každá minca ma rub aj líc!
Zdeňek Adamík (05.01.2011, 14:16)
A ono se to někomu nelíbilo že vyhrávají ti co mají špičkové a ještě špičkově připravené holuby, že? No to je s odpuštěním logika jak sviňa!
Anton Morvay (05.01.2011, 14:44)
Aj tak si myslím že v prvom rade závodia medzi sebou holuby aj keď to chudáci nevedia. A pre nich je spravodlivejšie koef. body sú pre chovateľov. Líc - koef. a rub - body.Pre jednotlivé kategórie by som dal výsledky na základe série :napr 20/5 dlhé 10/3 a zrušil by som výkon holuba za rok/dva lebo veľa krát sú to aj tak dolety niekde na konci percent. A zaviedol by som na miesto toho kat. všeobecné ESO vyhodnocované tiež z koef. a to zo KT plus ST a druhá kat. DT plus MARAT. A tie by mohli byť vyhodnocovane aj z holubov mimo série. To preto aby nemrzelo chovaťeľov ktorí nasadia viac holubov a netrafia sériu ale pri tom počtom nas. vylepšujú koef. pre všetkých. Dúfam že sa to dá pochopiť ? Apropo: tá minca má aj hranu = neprispôsobilí chov.
Anton Morvay (05.01.2011, 14:47)
Pán Adamík, prosím nerýpať .
Robert Molnár (05.01.2011, 16:01)
Tento rok chceme niekoľkí chovatelia vyskúšať lietať v madarskom marathon klube./nejake rozhovory už prebehli a nemali namietky/ páči sa mi na tom že zaplatím členské 20-eur a nemusim nahlasit pocet holubov na jednotlive zavody ale kolko nasadim vtedy vyplatim sumu za kus./pri nasadzani/ a nelietaju 1300 km ale ku mne je to" len" 900-1000km mozno troska menej.maju 3 preteky v roku.
Miroslav Luhovy (05.01.2011, 16:18)
p.Morvay,píšete zrušit kategóriu výkon za rok.A nemyslíte,že zrovna v nej si velakrat spravia chut chovatelia,ktorí v kategoriach kde sú koef. moc neuspejú?A prečo by sa nezrušilo napr. štandard alebo eso mláďa?Je mnoho súťaží,stačí si len vybrať.Kto chce letieť dlhé nech letí , kto krátke nech letí krátke,ale neodsudzoval by som nikoho,ani tých čo chcú lietať len v OZ.
Anton Morvay (05.01.2011, 16:39)
P.Luhový, v podstate premenené na drobné je to toisté len spravodlivejšie a z jednej kategorie su dve KT+ST a DT+MARATON a naviše to má aj krajší názov.
Anton Morvay (05.01.2011, 16:46)
A ešte som zabudol, ako môžeme zrušiť štandard ? Potom čo pošleme na olympiadu ? A naviše práve tí čo sa neženú za koef. či bodmi sa pohrávajú so štandardom tak prečo im brať radosť.
Vladimír Kostroš (05.01.2011, 20:04)
Zdravím,aj keď som sám nie naklonený k majstrovstvám OZ, ale mám pocit že sa ho snažia poniektorý podceňovať a tak znehodnocovať prácu tých ktorý to dosiahli.Treba si uvedomiť že sme sa tak rozhodli sami a sami si zvolili spôsob akým budeme súťažiť nech už majster oblasti je na takej alebo onakej polohe jeho práca si zaslúži obdiv a uznanie. ps. ono niekedy je ťažké byť prvý aj z dvoch!
Zdeňek Adamík (05.01.2011, 20:51)
Také jsem kdysi dávno fandil Oblastnímu Mistrovství, než jsem začal vozit naše výsledky těm chovatelům v zahraničí od kterých jsem měl holuby a ti mě naučili se na to dívat jinýma očima a dokonce v jednom "lokále", při vyhodnocování závodu, jsem musel zkousnout tvrdou a musím oznat že objektivní, kritiku našeho "systému" bodování a celkového hodnocení. Ale to je na delší debatu.
Anton Morvay (05.01.2011, 20:58)
Pan Adamík dajte, veď o tom je reč, skúsenost-poučenie. Času je dostatok.
Peter Matalík (05.01.2011, 21:00)
Bola by to však zaujímavá debata však Zdeňku!
Zdeňek Adamík (05.01.2011, 21:09)
Ano bola, když jsem dělal předsedu OS ZL, tak jsem část holandského způsobu hodnocení zavedl i u nás v kategoriích holoubat a ročáků. Když jsem skončil a přešel do "vyšších funkcionářských pater", tak to postupně odbourali. Asi proto, že jsem je vyhrával... No ale to je jedno. Jen tak na okraj neuznávám aby někdo byl funkcionářem od předsedy ZO až třeba po prezidenta a tím pádem byl nekontrolovatelný, protože kontroluje sám sebe a to málokterá povaha se ctí ustojí! Proto jsem vždy odstoupil z nižší funkce pokud jsem byl navrhován na funkci vyšší a to i navzdory tomu, že jsem ani nevěděl zda budu zvolen či nikoliv. O tom hodnocení se můžeme pobavit buďto na naší nebo Vaší CV. A když to nevýjde, tak třeba napíši nějaký krátký článeček.
Jozef Daníšek (05.01.2011, 21:19)
Pozdravujem pán Blahovský.Reagujem trošku neskoršie ,ale bol som mimo dom.Tak sa vrátim k Vašej otázke.V Nemecku lietajú na body.Lenže veľmi zaujímavým spôsobom.Body z kratších tratí majú inú hodnotu ,ako tie z dlhších pretekov.Stanovený počet pretekov 13. V kategórii dlhých pretekov maximálna vzdialenosť 600 km.Na dlhšie trate ich nepustia ochranári,pretože to považujú už za tyranie zvierat.Existuje výnimka pre pretek Barcelona.Ja keď spomeniem,že u nás skoro pravidelne lietame min. 3 preteky nad 700 km okamžite oponujú,prečo to robíme,však to nikde neplatí,a zbytočne si iba zvyšujeme náklady na dopravu.Ináč pre doplnenie majster Nemecka získal 2.387,05 bodu a druha v poradí je žena p.Erika Meier a ona získala 2.385,75 bodu.Priateľ pán Drapa nieje znova v prvej padesiatke. Pán Blahovský,bodovanie je na dlhšie vysvetľovanie.V jednom z prvých čísiel časopisu Die Brieftaube,je kompletne uvedený predpis pre každý začatý pretekový rok. Od systému pretekov,bodovania,riešenie kontrol príletov,antidopingových kontrol,čipov EKS systémov a podobne.Každá uskutočnená kontrola je zdokumentovaná a uverejnená v časopise ktorý je týždenným periodikom.Kontroly hlavne čo sa týka dopovania sú prevádzané u špičkových chovateľov,ale aj u posledných v poradí.Takže ,ak dožijem,tak Vám číslo v ktorom to je uverejnené prinesiem na CV do Nitry,alebo Vám ho pošlem poštou.Ešte by som sa chcel vrátiť trošku k príspevku pána Adamíka.Ono to nie je vždy pravda,že vyhrávajú Tí ,čo majú špičkovo pripravené holuby.Bol som pri nasadzovaní holubov,keď špičkový chovateľ vytiahol holubicu z koša a po podaní kortizónových prípravkov/ asi do očí,/ jej oči vytláčalo s očných jamok.Bez mihnutia oka jej pred nami odtrhol hlavu,a tváril sa že sa nič nedeje.Alebo ďalš špičkový chovateľ,keď mal odovzdať zariadenie Tipes na kontrolu do Nemecka,tak ho údajne predal. A nič neodovzdal.Ďalší rok mu údajne do neho udrel blesk.Znova sa vyhol kontrole.Ale vo výsledkoch sa veselo objavil.Obi dva razy. To v Nemecku,Holandsku či Belgii by si už viac neškrtol.Preteká ďalej a stále je presvedčený o tom aký je špičkový.Rad by som sa dožil toho,aby sa i na Slovensku aspoň raz,spravila kontrola na dopovanie a aby sa výsledky i zverejnili.Jednú jedinú vec dotiahnuť do konca.Možno by sme sa divili.Niekoľko krát sme videli keď v košoch dávili holuby kde aké pilulky,od zelených,červených.V západných štátoch je antidopingová kontrola už bežná prax.A tam sú ochranári ostrí ako britvy to mi verte.Ja som sa tých naozaj poctivých chovateľov,ktorí špičkovo lietajú nechcel nijako dotknúť. Chcel som,len pánu Adamíkovi priateľsky pripomenúť,že nie je všetko zlato,čo sa blyšti.
Vladimír Kostroš (05.01.2011, 21:20)
Pán Adamík,po roku strávenom v Be viem velmi dobre čo chcete povedať,ale tu ide o to že keď máme nejakú súťaž určenú tak buď ju zrušme a nahradme inou ale ju nepodcenujme.A hlavne nebudme Belgickejší než Belgičani.
Anton Morvay (05.01.2011, 21:28)
Veľmi praktický príspevok a výstižný.
Anton Morvay (05.01.2011, 21:33)
Vladimír vidim že chovatelia ktorý majú holuby v srdci sa len tak ľahko nevzdajú , vitajte späť. Dajte nejaké poznatky z BE.
Vladimír Kostroš (05.01.2011, 21:48)
Napíšte na @ idem nakrmíť Kaukazákou a som späť.
Anton Morvay (05.01.2011, 21:55)
Vladimír a čo tak na osobnú debatu , idem zajtra do Krušoviec po krmivo ? @ mi dlho nčítava.
Peter Matalík (05.01.2011, 21:58)
p.Daníšek! Z týma navracamými pilulkami v boxoch,vytláčanie oči?- no neviem.Snáď ste trochu prestrelili.Poznám to z vlastnej skúsenosti.Ak poviem chovateľom celú prípravu,liečiva všetko Ok,ale stále si pošuškujú,ten Matalík musí dávať nejaké piruly,čo mi nemáme,preto tie výsledky.Veľmi málo chovateľov vie pochopiť,čo je to za drina lietať v špici rôznych súťaži min.10-12 rokov.Tu "pirule nepomôžu.Špičkový material,čas,peniaze a talent pre prácu sPH to su hlavné atribúty.Bohužiaľ z týchto štyroch chýbajú viacerím minimálne 1-2.Nemyslím to nijak ironicky,ani nikoho nepodceňujem./napr.niekto má peniaze-nemá čas,alebo opačne/.Ak si niekto myslí ,že z dopingom urobí z priemerného holuba špičkového,tak sa veľmi mýli!A propo.Viem,že v Belgicku po zakázaní dopingu,poniektorí "dopigári" sa po krátkej odmlke znova dostali do špice aj bez dopingu.Śkoda,že neboli vyhodnotené zobraté vzorky pred pár rokmi,hoci som na 100 presvedčený,že boli negatívne!
Vladimír Kostroš (05.01.2011, 22:01)
Super,len nezabudnite sebou aj nejakého šoféra"pre istotu" 0915473636
Ing.Stanislav Matuška (05.01.2011, 22:05)
Chci reagovat na příspěvek pana Daníška. Jeho zmínka o běžném provádění antidopingových kontrol v zahraničí je zajímavá a hlavně zcela pravdivá. Pokud nebude hrozit nebezpečí takové kontroly, budou někteří naši kolegové létat doslova jako utržení z řetězu. Proto je za současné situace zcela jedno, zda budeme vyhodnocovat mistrovství na body nebo na koeficienty. Jistě i nyní existují chovatelé, kteří "vrazí" do holubů statisíce a chtějí mít okamžitý výsledek a to doslova za každou cenu. Dopuje se v cyklistice, kulturistice a dovolím si tvrdit, že se dopuje i v holubařině. Zvláště když nehrozí žádná kontrola, žádný postih. U pana Michela Vanlint bylo v loňské sezóně provedeno 8 antidopingových kontrol, kdy byl odebírán trus od jeho famózní holubice "Mystery Lady" (bude k vidění v Polsku), dále od všech ostatních závodníků, ale i od chovných holubů. Vždy s negativním výsledkem. V Belgii se ročně provádějí stovky takových odběrů a výsledky jsou pak uveřejňovány v belgickém holubářském tisku. Proto celkem netuším, proč to u nás trvá tak dlouho. Metodika je zpracovaná - jen ji převzít a napasovat na náš právní řád. Protože s odvoláním se musí počítat. Roky však běží, olympiády se pomalu stávají naší pravidelnou kořistí, ale má to jednu malou vadu na kráse. Moc se nám nevěří. Antidopingová kontrola s negativním výsledkem by ale mohla vynikajícím koeficientům dodat punc pravosti. A to by bylo dobré jak pro majitele takových skvělých závodníků, tak i pro reputaci našich svazů.
Ing.Stanislav Matuška (05.01.2011, 22:17)
Mezitím, co jsem psal svůj příspěvek, objevil se příspěvek Petra Matalíka. Jistě má pravdu v tom, že nějaký doping z průměrného holuba hvězdu neudělá. Veškeré diskuse a různé úvahy se vždy týkají špičkových závodníků a to jak těch našich, holubích, tak i lyžařů a cyklistů. Když trenér naší světové běžkařky Katky, veřejně prohlásil, že ruské běžkařky jsou pod prášky, lyžařský svět se otřásl v základech. Taková troufalost! A pak je vzali na testy a všechny šly do kytek. Měli po kariéře, protože než jim vypršel trest, nemohli se již pro svůj věk na běžeckou dráhu vrátit. U holubářů se potrestaný chovatel vrátit může. A může být vynikající. Protože jen vynikající chovatel je ochoten zakoupit špičkový materiál, špičkově se o něj starat a je schopen zajistit i různé ty vychytávky. Průměrný chovatel dopovat nebude právě z titulu té průměrnosti. To je jako kdybych si já dal nějaký prášek a šel běhat na lyžích. Určitě bych nikoho neporazil, leda sám sebe, kdyby srdíčko nevydrželo.
Vladimír Kostroš (05.01.2011, 22:20)
Pan Matuška ,to ste ma zaskočil preto že som si myslel že olimp.reprezentantom sa berú automaticky.Viete o nejakom inštitúte ktorý ích robí s tým že mi vydá certifikát ?
Zdeňek Adamík (06.01.2011, 08:01)
Reakce na příspěvek pana Daníška. Výpis ze ZŘ (PP) ČMS CHPH: § 19 Organizování kontrolní činnosti Organizování kontrolní činnosti v souvislosti se závodním provozem je povinností výboru OS CHPH, jako pořadatele či spolupořadatele závodů. 2. Kontrola zabezpečovacích funkcí konstatovacích hodin Provádění průběžné kontroly technického stavu konstatovacích hodin patří k povinnostem uzavírací a vyhodnocovací komise. Uvedené kontroly probíhají v rámci zasazovacích středisek. h. Odmítnutí kteréhokoliv způsobu kontroly stanovené ZŘ má za následek zrušení výsledků chovatele v tomto závodě a vystavení chovatele disciplinárnímu řízení. Z toho tedy vyplývá, že odmítnutí kontroly je důvodem nepřipustění hodin či ESR (EKS) k dalšímu závodu, vyřazení ze závodu předchozího a zahájení dsciplinárního řízení!!! Na Slovensku je to jinak? Takže pokud jste si nevynutili realizaci této kontroly byli byste u nás potrestání za porušení výše uvedeného odst. 2! K pilulkám se nebudu ani vyjadřovat, neboť se mohlo jednat o NEZAKÁZANÉ podpůrné prostředky, tedy spekulace či dokonce možné pomluvy.
Jozef Daníšek (06.01.2011, 09:25)
Pozdravujem pán Adamík.Ten istý špičkový chovateľ,dva krát nesplnil uznesenie z konferencie a do dnešného dňa neodovzdá pokladňu OZ a toho istého chovateľa navrhnú z organizácie ,kde pôsobí bývalý člen kontrolnéj a revíznej komisie Slov.zvazu do výboru OZ.Ako Vás s príspevkov poznám,tak to by ste už určite nerozdýchali.Ale ako hovorí známy klasik "Na Slovensku je to tak".
Vladimír Kostroš (06.01.2011, 09:46)
Vie niekto poradiť kde sa dá spraviť dopingová kontrola s osvedčením!!!!!!
Vladimír Sudor (06.01.2011, 09:55)
Vlado zavolaj ing.Králikovi možno ti poradí 0915212203
Igor Barbírik (06.01.2011, 10:01)
Vlado urobia ti ju aj v Nitre le neviem či sa ti oplatí dat tlko penazí .
Zdeňek Adamík (06.01.2011, 10:05)
Každý člen jakéhokoliv Svazu má možnost: 1) podat návrh na disciplinární řízení příslušnému Disciplinárnímu orgánu anebo 2) podat oprávněnou stížnost kterékoliv organizační složce Svazu, která se jí MUSÍ ze zákona zabývat a podat stěžovateli v zákonném termínu vyjádření jak s ní naložila či naloží.
František Kreml (06.01.2011, 10:22)
VK, myslím , že to moc nafukuješ,máš super holuba v skupine B,otázky o dopingovej kontrole smeruj OZ -Topolčany a OZ-na SZ, asi takto by som postupoval,.Pokial pôjde holub na olympiádu,a bude reprezentovať Slovensko,tak takéto doklady by malo byť samozrejmosťou,že to zabezbečuje SZ, ktorý nás zastrešuje.Alebo sa mýlim ?
Igor Barbírik (06.01.2011, 10:49)
Pan Adamík to je všetko pekné čo píšete len prax je trocha iná.Nepoznam taký pripad čo by sa riešil takým spôsobom.Dobre to všetci poznáme z otvárania alebo spúštania hodín.Chovatelom bud meškajú alebo sa ponáhlajú snažia sa nerešpektovat ani sygnál rádyja a nie ešte atomvých hodín a ked ich upozornite hned ste ten največí ko..t a bohvie ešte čo pod týmto slnkom a už máte problém medziluckých vztahov.Nechcem rozoberat a dalšie problémy ktoré všetci pozname a máme v vo všetkých kluboch,či je to na Slovensku alebo v Ćechách . Najlepšie by bolo keby sme maly všeci EKS len v tom chovatem bránia vysoke ceny týchto systemov a aj ceny čipov ktoré sú predajcamy nehorázne predražené a navyše snimatelne .Bolo by dobre kebre keby sa snimy hned kružkovaly mládata a neboly súčast krúžka ale to som už odbočil.
Vladimír Kostroš (06.01.2011, 10:51)
Vladimír dík,Konečne mi to niekto vysvetlil ako to vlastne je.Pre neznalích hneď na úvod že skúška na jedného holuba je cca 20000 sk.Další problém nastáva že pokiaľ to nie je ošetrené v PP. nenadobúda táto skúška platnosť aj keby si ju chovateľ uhradil sám.Záverom je jasné že toto ostáva na pleciach zväzu.Triezvym pohľadom na vec je jasné že pri tej cene je to na naše pomery sci-fi ,leda že by náš zväz zasponzoroval pán Matuška. Ono je jednoduché popisovať ako nám neveria ale to je ích problém však nikto ím naše holuby nevnucuje a to že kvalita na Slovensku a Čechách je dávajú vedieť v Testovačkách po celom svete a či sú nadopované vie iba Boh. Tým závystlivcom čo furt trepú o výsledkoch vďaka dopingu nech sa páči "doping.sk myslím že na rok bude o prvé miesta bitka.Já sa musím tiež priznať že dopujem a to pred čistením holubníka poldeci Slivovice.
Zdeňek Adamík (06.01.2011, 10:57)
Pane Barbirik, ve všem s Vámi co jste uvedl ve Vašem příspěvku souhlasím až na jediné, a to mohu garantovat v Zasazovacím středisku a ZO, jíž jsem členem se toto neděje. A to že mě někteří za to, že důsledně vyžaduji dodržování toho co jsem si sami schválili nemají rádi, tak na to z celého srdce kašlu!
Vladimír Kostroš (06.01.2011, 11:19)
Pán Kreml .kto tu nafukuje a spomína nejakého holuba!A čo sa týka toho čo sa ja mám obracať na OZ.Neviem o tom žeby M.Vanlint chodil ohladom zkúšok za zväzom, nefunguje to hádam naopak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Igor Barbírik (06.01.2011, 11:20)
Pan Adamík asi mame podobné problémy ale som rád že tých čo nás kvoly tomu neznášajú je podstatná menšina.
František Kreml (06.01.2011, 11:31)
Vlado , no hádam si ideš obnovovať zváračské skúšky ???
František Kreml (06.01.2011, 11:34)
Pán Kostroš a kto je to pán M.Vanlint to je starosta Noroviec ?
Vladimír Kostroš (06.01.2011, 11:37)
Pán Kreml :Je ťažké byť D...... keď konkurencia je veľká!!!
Milan Vrška (06.01.2011, 12:30)
Teraz som volal s riaditeľom Dostihovej dráhy v Bratislave, kde som pracoval a choval holuby. Pokiaľ sme chceli, aby po našich dráhach aj v Čechách behali špičkové dostihové kone, boli sme prinútení vykonávať antidopingové testy. Odobrané vzorky sa odosielali do laboratória v Kolíne n. Rýnom v Nemecku. Jeden test stojí do 200 € včetne likvidácie prepravného kontajneru. Pri každom odoberaní vzorky bol prítomný člen Olympíjskeho výboru Slovenska, ktorý má na starosti antidopingové testy. Pri významných dostihoch išiel na test automaticky víťaz dostihu a dostihová komisia mohla vybrať a určiť ďalšie kone,ktoré napr. prekvapili mimoriadnym zlepšením formy.Myslím si, že náš Najvyšší orgán sa môže v tejto veci obrátiť na Olympíjsky výbor, kde majú s týmto skúsenosti a ako vieme pár hriešnikov sa už podarilo odhaliť.
Ivan Oravec (06.01.2011, 14:33)
Úroveň (hodnota)majstrovstiev oblastného združenia závisí najme podľa počtu súťažiacich. Preto som pripravil zoznam počtu chovateľov v jednotlivých OZ CHPH pre rok 2010 (počet bodujúcich v danom roku) 1. Trnava 151 2. Trenčín 142 3. Žilina 115 4. Bratislava 112 5. S.N.Ves 111 6. Tvdošin 109 7. Prešov 100 8. Levice 99 9. Košice 98 10. Komárno 94 11. Martin 94 12. Michalovce 94 13. P.Bystrica 93 14. Čadca 92 15. Kežmarok 86 16. Bardejov 84 17. Topoľčany 83 18. Sereď 82 19. Šurany 79 20. Bytča 79 21. Sabinov 79 22. Senica 77 23. Zvolen 73 24. Pezinok 68 25. Terchová 67 26. Fiľakovo 63 27. Nitra 62 28. Prievidza 62 29. Revúca 60 30. L.Mikulaš 57 31. K.N.Mesto 55 32. D.Pole 53 33. Poprad 38
Oldrich Savara (06.01.2011, 15:48)
Myslím si, že p. Oravec by mohol vypočítať % účasti chovateľov nielen z tých čo sa umiestnili ale z celkového počtu evidovaných členov. A z tohoto dôvodu mi vychádza spravodlivejší rozbor p. Dudzika.
Zdeňek Adamík (06.01.2011, 16:19)
Podle mého názoru objektivní měřítko nenalezneme, neboť o Místra oblasti "bojuje" tak maximálně do 15% chovatelů, ostatní vlivem podmínek mistrovství, závodního plánu a vlastních možností chovu či finančních a zdravotních nemají už před zahájením závodní sezony nárok. A Oldo z počtu evidovaných, no nevím, evidovaní jsou i ti co žádné holuby nevlastní, nebo vlastní a nezávodí, jak tedy mohou ovlivnit hodnotu - bonitu Mistra OZ? Tak tedy jak to z pohledu p. Oravce vypadá v ČR: 1. Uherské Hradiště 192 2. Olomouc-Haná 162 3. Trutnov 142 4. Uničov 140 5. Hodonín 129 6. Pardubice 128 7. Zlín 125 8. Louny 118 9. Prácheň 110 10. Polabí 108 11. Brno 107 12. Č. Budějovice 106 13. Karviná-Ostrava 106 14. Opava 106 15. Lidice 105 16. Peruť 102 17. Valašsko 99 18. Vysočina 98 19. Praha 96 20. Domažlice 89 21. Svitavy 89 22. Bezkydy 86 23. Tábor 76 24. Třinec 73 25. Hlučín 72 26. Středočeské 67 27. Znojmo 67 28. Jižní Morava 66 29. Sever 65 30. Horácko 62 31. Jihlava 62 32. Klatovy 60 33. Brno-venkov 59 34. Plzeň 58 35. Karlovy Vary 57 36. Bílé Karpaty 54 37. Frýdek-Místek 50! Nad 100 závodících chovatelů v SK : 7 OZ v ČR: 16 OS.
Ľudovít Jančok (06.01.2011, 16:38)
A zase Tí Češi...
Miroslav Luhovy (06.01.2011, 17:53)
Teraz ťa Zdenku musim poopravit.To hodnotenie podla p.Oravca boli bodujúci chovatelia,nie tí čo nasadili.Napr. OZ Zlin malo bodujúcich chovatelov 116 , alebo Polabí 76 namiesto 108.
Zdeňek Adamík (06.01.2011, 18:16)
Aha, tu závorku jsem nedočetl, nicméně pro orientaci by to mohlo stačit (už se mi s tím moc nechce drbat). V té tabulce kterou jsem uvedl jsou chovatelé, kteří v loňském roce soutěžili, tedy nasazovali holuby. A proč někteří u Vás či u nás nebodovali pro to může být mnoho objektivních i subjektivních důvodů. Někde je zkrátka konkurence smetla, někde byli v ZS jen do potřebného počtu, atd. atd. Kdo to z nás posoudí, když mezi nimi nejsme? Mám požádat p. Milana B. ať to smaže?
Igor Barbírik (06.01.2011, 18:27)
Tie čisla ktoré uviedol pan Oravec je realyta. Zostalo 1449 chovatelov kolko z ních nasadzalo ?
Jozef Toporcer (06.01.2011, 21:14)
Pri rozdeleni Ceskoslovenska sa delil majetok 2:1 takže vašich 16OZ :2=8 našich OZ. Tak že sme na tom jednak o jednu ste na tom lepšie - no a podľa mna sa konkurencia neberie podľa počtu chovateľov v danej OZ ale koľko špičkovych chovateľov v nej lieta zvyčajne je ich tak 2-4 v každejOZ no v našej je ich 20 čo maju realnu šancu stať sa GM-OZ toto je konkurencia!!!!!!!
Miroslav Luhovy (06.01.2011, 21:38)
p.Toporcer,tých OZ v CZ , ktoré majú viac ako 100 BODUJUCICH chovateľov je 10.Z toho zoznamu vypadá:Polabí,Brno,Č.Budejovice,Opava,Lidice a Peruť.Osobne si ale myslím,že je zbytočné niečo takéto porovnávať a riešiť. A čo sa týka témy,pre niekoho je majstrovstvo OZ všetkým,pre niekoho nie.Každý má možnosť výberu.Niekto zatracuje KT , nikto DT.Každopádne,ak chce niekto dosiahnuť úspech či už tam alebo tam,tak je za tým veľa roboty a odriekania si.A v podstate,keď je niekto majster oblasti,tak väčšinou má úspech aj jednotlivých typov pretekov a takisto aj v koeficientoch v športových kategóriach.
Miroslav Luhovy (06.01.2011, 21:39)
malo tam byť: Niekto zatracuje KT , niekto DT.
Jozef Toporcer (06.01.2011, 21:50)
Pan Luhovy musim iba s vami suhlasiť každy nech sa prikryje takou perinou na aku ma!!!
Zdeňek Adamík (06.01.2011, 22:57)
Pane Toporcer, to co jste tady plácnul o nějakých 20, kteří mají šanci a o tom že to je ta pravá konkurence, tak to si bohužel takto myslí každý o vlastním OZ! A to je také bohužel jablkem sváru a tím co OZ či OS brzdí na cestě k vzájemné spolupráci. Zamyslete se prosím nad tím. Smiřte se s tím, že Vám to nikdo neuvěří (i kdyby to byla pravda), tak jak to patrně nevěříte Vy jiným.
Vladimír Kostroš (06.01.2011, 23:06)
Nové video na stránke.
Peter Grék (06.01.2011, 23:40)
Pán Adamík, súhlas. Sebadôvera v silu vlastného OZ zrejme pánovi Toporcerovi fakt nechýba :-). Horšie ak tomu skutočne aj sám verí. [%sig%]
Ľudovít Jančok (06.01.2011, 23:56)
A zasa píšem. Zdravím Vás. Pán Adamík ste realista a skúsený chovateľ, o tom neni pochýb. Ja by som vyhláseniu o 2Otich možných výťazov uveril, keby bodový rozdiel medzi nimi bol dákych lO bodov, ale nie jeden rok , aspoň 5 rokov po sebe nasledujúcich. Ale netreba nikomu brať ilúzie, zasa ani nie je dobre žiť príliš dlho v sebaklame, a pre to máme povinnosť našich priateľov včas prebudiť. Zdravím Všetkých.
Anton Morvay (07.01.2011, 00:01)
Pán Jančok, poslal som Vám e-mail aj tel.č. A tiež sa Vám nedá spať?
Jozef Toporcer (07.01.2011, 00:32)
Pan Grek-samozrejme že tomu verim je jedna znajsilnejšich OZ na Slovensku ak nie najsilnejšia vaše terajšie esa by sa v našej OZ stali iba priemernymi holubmi. Panovi Adamikovi musim dať za pravdu, že chovatelia si myslia že práve ich OZje to najsilnejšie a či mi to niekdo bude veriť alebo nie to už nie je podstatne len nechapem prečo OZ KK v ktorom je členom aj p. Grek utiekli zo spoločného regionu museli sme ich nahradiť Sabinovom a neuvažuju o tom ani toho roku kto vie asi prečo však p- Grek asi ta ich OZ bude najsilnejšia ale to si mysli každy však p. Adamik je to v pohode!!
Ľudovít Jančok (07.01.2011, 07:26)
Zdravím Vás. Pán Toporcer nechcem Vás uraziť, ale napadla ma jedna príhoda z minulosti, ktorá sa práve hodí na túto tému. Prišiel ma navštíviť jeden priateľ chovateľ z Nového Mesta ktorý je uznávaný a obľúbený nielen celonárodne. Po prehliadke mojich holubov prehlásil , keby si bol u nás , ani v dvatsiatke by si nebol. Ja som len skromne odpovedal, že keby som s nim lietal, že by som mu natrhol..... Ale pri všetkej úcte a priateľstve, sme sa zasmiali a bolo. No ale stala sa taká vec, že sme sa skutočne na bojovom poli stretli zhodou okolností, ale po 2Otich možno aj viac rokoch. Porazil som všetkých veľkých maistrov a nie raz.No to len tak píšem pre spestrenie, a samozrejme z dobrým úmyslom. Nikdy nehovor nikdy, v tomto športe to platí dvojnásobne. Pán Toporcer dúfam len že som sa Vás nedotkol ak áno, prepáčte mi prosím. Len chcem týmto príspevkom povedať, že každý sa dá poraziť len treba byť pracovitý, a trpezlivý.Zdravím Vás . Ľudvik.
Ladislav Garamsegy (07.01.2011, 08:10)
A zase zavist pan Toporcer.Skus si pozriet polohu Petrovho holubnika je takmer identicka ako ta tvoja cize prvy v doletovej zone.Tak to umenie asi bude v holuboch a u chovatela a nie Utek neviem kam.SUFURKY
Peter Matalík (07.01.2011, 09:03)
P.Toporcer.Ak je OZ SNV "najsinejšia" na Slovensku,prečo má strach lietať v sezóne 2011 s po,,,tým Sabinovom.KT+ST trate,keďste nás v sezóne 2010 okrem 2/dvoch/ pretekoch , na týchto tratiach vyprášili aj aj vďaka tomu máte úspechy v MS či holuba na Olymp.Odpoveď ,ktorú som na túto otázku dostal od Vašho špičkového chovateľa Citujem"Čo ak sa v roku 2011 zmení vietor?"mi nepripadá ,aby ste" rozťahovali ramená!"AJ V OZ SNV podobne aj u nás majú reálnu šancu na majstra OZ 5-6 chovatelia či Vás je 150 a nás 80 je to holý fakt a neviem či som to neprehnal!Stále ste tvrdili,že zo Sabinovom sa spoločné nedá závodiť/Tatry-vetry/.minulá sezóna ukázala,že je to možné.V našej ZO už máme 32 členov a je im jedno z akého smeru,alebo ským závodíme/viď preteky 2011/,rozhoduje cena za holuba nešpekulujeme.Tak ako napísal M.Blahovsky prebuďme sa zo snívania do reality!
Peter Grék (07.01.2011, 09:42)
Zdravím pán Toporcer, nič v zlom, možno ste tú moju narážku zle pochopil, ja som nespochybnil kvalitu OZ SNV, ale Váš výrok že je tam 20 ľudí ktorí reálne bojujú o GM!!! Citujem (Vás):"v našej je ich 20 čo maju realnu šancu stať sa GM-OZ toto je konkurencia!!!!!!!) Fakty: 1 Lesnický Jozef Sp.N.Ves Sp.Nová Ves 7591 2 Zeleňák Peter Smižany Smižany 7316 3 Špiner Ján Sp.Podhr. Studenec 1 7116 4 Blahovský Milan Sp.Podhr. Štúrova 2 7080 5 Pigeons team Duľa Odorín Olcnava 6931 6 Vladimír Vernarský Smižany Smižany 6685 7 Ján Čurilla Richnava Kaľava 53 6408 8 Vantroba Martin Sp.N.Ves Muránska 16 6293 9 Kešelák Mikulas Sp.Podhr. Bijacovce 6283 10 Barabas Vladimír Sp.Stvrtok Sp.Štvrto 6215 11 Ing.Fábian Vladimír Sp.Podhr. Kúpeľná 43 5674 12 Nagy Ján Richnava Sp.Vlachy 5653 13 Stieber Miroslav Levoča Ovocinárska 4 5381 14 Kečka Štefan Sp.N.Ves Sp.Nová Ves 5189 15 Broško Dušan Smižany Smižany 5062 16 Dianovský Marián Sp.N.Ves Sp.Nová Ves 4904 17 Čech František Richnava Richnava 4822 18 Mulik Vladimir Sp.Podhr. Sp.Podhrad 4817 19 Kalafut Juraj Sp.N.Ves Markušovce 4690 20 Dunčko Ján Sp.Stvrtok Sp.Štvrto 4375 Úsudok nech si spraví každý sám... A k tomu ďaľšiemu: Na tento spôsob arogancie posudzovania kvality holubov ostatných OZ niektorými spišskými chovateľmi som si už viac menej zvykol a už to tak neprežívam, myslím si svoje. Pre istotu ale uvádzam že medzi tými mojimi pár vdovcami sedí aj víťaz regionálneho Chomutova (PP+KK+SNV) a jediný holub čo som ho pravidelne nasadzoval na Nemecká sa stal v minulom roku 2.ESO KDTVR. Kto ma pozná vie, že sa konkurencie a regionálnych pretekov nebojím - veď aj preto lietam v OZ Kežmarok... Snažím sa lietať na koeficienty a pri regiónoch môžem využiť viaceré výsledky. Aj ja považujem OZ SNV za jednu z najsilnejších OZ na Slovensku, mám v nej veľa kamarátov a mám k nej skutočne pozitívny vzťah. Minulý rok OZ KK hľadala nové smery vypúšťania - zmenila smer pretekov na južnejšie trate a aby naplnila kapacitu auta začala kooperovať s OZ LM - to bol jeden z dôvodov prečo v regióne nebola. V tomto roku viem že spoločné preteky na DT a SDT sú pripravované. Krátke a stredné trate sú ale posudzované inak - rozhodovanie o spoločných pretekoch v regiónoch je vecou konferencie a vyjadrenia vôle väčšiny chovateľov. Ak sú oni presvedčení o tom, že vytvorený región je pre nich neobjektívny, logicky také preteky nepodporia. Veď aj Vy by ste najradšej leteli len s OZ PP a OZ KK na ktoré máte výhodu, Sabinov Vám však už nesedí...asi prečo? Ale viem že nie ste sám, toto je prirodzená holubárska vlastnosť :-)))) Fakty: diskusia na stránke OZ CHPH SNV z 11.3.2010 marek laco: Prečo sa každý boji liatať z OZ Sabinov.Včom vidite problem. Veď holub vie kedy sa ma odpojiť od krdľa. J Toporcer reaguje:18.3.2010 (09:27)X Tu nejde o to či sa niekto boji alebo nie , ale poloha OZ Sabinov Teda smer sever, a OZ SNV od stredu na juh ich nepredurčuje nato aby mohli spolu lietať. Takyto rozptyl 120km. na dlžku a 50km. na širku nedava predpoklad na dobre dolety holubov, hlavne na najkratšich vzdialenostiach taketo preteky su veľmi neobjektyvne. Moja predstava oregione: OZ SB-PO-BARDEJOV a naš reg. SNV- KK-PP kedysi to boli dve oblasti OZ Poprad a Prešov Kladiem si otazku, prečo ten Sabinov sa stale trepe do našej OZ SNV Asi im budu z toho plynuť nejake vyhody ved ich holubniky stoja na konci regionu zdravim!! Pán Toporcer neberte to tak že som konfrontačný, len som reagoval nato čo ste napísali. pekný deň [%sig%]
Jozef Toporcer (07.01.2011, 22:16)
Ukončime to tak nech si myslia všetci chovatelia že prave ich OZ je ta ktora je najsilnejšia na SK. A JE TO V POHODE

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené