Zoznam štartérov a štartovacích miest

Peter Grék (22.01.2010, 21:50)
Bude možnosť tento zoznam štartérov a štartovacích miest doplniť o ďalšie štartovacie miesta? Hľadám z dôvodu spoločného štartovania viacerých OZ "ideálnu" stanicu pre ST a žiadna z uvádzaných mi na 100% nevyhovuje... Bolo by vhodné, aby autorizovaný štartér po dohode s OZ mohol holuby štartovať aj na inom vhodnejšom mieste!(Chceme splniť podmienku rozsahu km pre stredné trate u všetkých chovateľov spoločne vypúšťaných oblastí). [%sig%]
Zdeňek Adamík (22.01.2010, 22:49)
A to že Ti "comisario" na starte nebude kontrolovat dodržování závazných ustanovení PP dle Hlavy II, odst. 7 a dle Hlavy III, odst. 13., to už Ti tak Peter nevadí? A co specialita: zaokrouhlování souřadnic? Bude či nebude? Ale co se týká míst startu, tak buď klidný, i my s tím máme potíže. Tradiční vyhovující místa startu musíme opustit a najít jiná. Ale podle mne se to časem usadí a zvykneme si. I když určitě se najde i tak pár držitelů poštovních holubů, kteří své neúspěchy budou zdůvodňovat změnami míst vypuštění.
Vladimí­r Smieško (22.01.2010, 22:59)
A je tu prvá lastovička. Otázka znie: kto, akým právom, v zmysle akého zväzového dokumentu a na základe akej kompetencie určil – nariadil vypúšťacie miesta. Má sa tomu rozumieť tak, že organizátor regulárneho preteku si nemôže nič iné vybrať? A ak to nebude v súlade s uvedeným zoznamom, tak to nebude akceptované? Mám pocit, že sme sa niekde dostali.!!!!
Peter Grék (22.01.2010, 23:24)
Pán Adamík, nepíšem že by som chcem štartovať bez štartéra , len chcem aby miesto štartu bolo možné zvoliť aj inde než je zatiaľ určené prvotným rozpisom - zrejme po dohode predstaviteľov SZ a ČMS. Určenie autorizovaných štartérov považujem za krok vpred - ale direktívne stanovenie miesta štartu už nie. Rozhodujúci je podľa mňa štartér - verím že vie vybrať po dohode s nami aj miesto iné a náklady ktoré ho bude stáť cesta na toto iné miesto vypustenia mu vieme preplatiť. Spoločná kooperácia OZ je už nevyhnutnosťou, ale pokiaľ nezabezpečíme prijateľnú trať pre obe resp. tri OZ tak vždy sa nájde niekto, komu to vyhovovať nebude a neskôr od spolupráce odskočí. [%sig%]
Marek Hnilicka (23.01.2010, 08:11)
My v Čechách, pokud letíme z Německa, tak si taky nemůžeme určit tužkou na mapě vypouštěcí místo, ale musíme koukat i na seznam vypouštěcích míst. Pokud vám uvedená vypouštěcí místa v CZ nevyhovují, ihned kontaktujte vašeho bývalého startéra, poproste ho, má totiž čas na dodatečnou registraci vypouštěcího místa.
Milan Blahovský (23.01.2010, 08:32)
Mnohí si doteraz mysleli, že všetko čo sa zrodí v hlavách špekulantov a naťahovačov čiar na schôdzach OZ, bude okamžite zaradené do plánu. Aj to bol jeden z dôvodov, že sa pretekové plány každoročne menili hlavne na KT a ST ( tedy v našom prípade ČR) a ani ich netrápilo, či v danom mieste je nejaký štartér. "Však benzinka sa niekde blízko bude nachádzať prinajhoršom", zároveň si aj odpovedali. Z pozície ľudí zodpovedných za potvrdenie štartov sa po minuloročných kauzách, spojených s prepisovaním či doplňaním časov štartu na protokoloch, s manipuláciou súradníc miest štartu, potvrdzovaním na neexistujúcich benzinkách a pod. sa im ani nedivím, že sa zrazu niektoré klasické miesta vytratili zo zoznamu. Nájsť teda ideálne miesto štartu, tak aby vyhovovalo každoročne sa meniacim konšteláciam OZ spôsobených migráciou chovateľov resp. deklaráciou spoločných pretekov susedných OZ býva náročné a splňať to aby to bolo napr. 20km južnejšie od bývalej stanice, 5 km západnejšie či východnejšie to sa vždy nepodarí. Jednoducho chovatelia v týchto miestach sa stavajú negatívne k tomu aby trávili včasné rána kontrolou neporušenosti plomb, aby ich obťažovali funkcionári telefonátmi so snahou o posúvanie časov pretože to u nich ešte fúka, či nefúka, že to ešte nad susednou obcou poprcháva a pod. Štartéri majú svoje povinnosti a verím, že podobné niečo sa čoskoro objaví aj na našom webe či zápisnici a to vo forme povinnosti organizátora preteku. Experimentovanie našich funkcionárov a chovateľov susedných OZ, kedy štartujú holuby z miest vzdialených od seba niekoľko km, prípadne čakajú na mieste štartu na odlet susedov , musí konečne raz dostať červenú a možno to zrealizuje aj nová forma deklarácie štartérov v Českej republike. V prvom rade sa je im vôbec potrebné poďakovať vopred za to, že sa odhodlali kooperovať a obetovali sa pre zavedenie nejakého funkčného systému týkajúceho sa objektívneho štartov holubov.
Milan Lenárth (23.01.2010, 08:45)
Myslím , že 72 štartovacích miest je dosť a budme radi že kolegovia z Čiech ich nedali menej, hľadajme kompromis a vypúšťacie miesto si môžme overiť aj mi našom GPS jednotkou či súhlasí nakoniec tam bude vypúšťací komisár, v niektorých miestach vypúšťania su preklepy a súradnice nesedia napr. Štenberk.
Zdeňek Adamík (23.01.2010, 09:16)
Pane Grék, naše OZ Zlín má také spoustu kontaktů, přátelských vztahů s kamarády v České části ČR, kteří by nám odstartovali na našich tradičních místech startů. Ale, museli by být zařazeni do výše uvedeného seznamu, a to nechtějí. Nechtějí proto, že na místa startů dojíždějí 20 i více km, což potřebuje čas a nějaké peníze, a také si chtějí zaholubařit vždyť jim také doletují holubi ze závodů, také chtějí ráno vyčistit holubníky vykoupat vdovy připravit krmení odpovídající letové zátěži, připravit vodu s regeneračními preparáty atd. atd.. A co je nejdůležitější, když by se dostali do seznamu musí vyhovět i ostatním žadatelům, nejen OZ Zlín! Takže ani my do toho nechceme vnášet anarchii. A o buzeraci některých vedoucích letů či startérů ze Slov. OZ, nátlaku řidičů na odstartování i za méně příznivého počasí či naprosto nepříznivého ani nemluvě. Pane Smieško, a jakým právem se takto vyjadřujete Vy? Nic ve zlém tolik startérů které jste dostali by Vám mohlo stačit a navíc listina ještě není zcela uzavřená. Uzavřená bude až v polovině února. Byla zveřejněna trochu předčasně jenom proto, abyste mohli pokračovat v přípravě závodních plánů (vždyť neletíte jen z Česka). A ještě něco, sledoval jsem průběžně tu tvorbu seznamu startovacích "komisařů" (mně osobně a nejen mně se tento termín vůbec nelíbí, neboť evokuje různé asociace...) a zpočátku byl zájem velmi malý i za předpokladu nějakých fin. odměn, náísledně na výzvy Prezidia a obou ŘVV i v návaznosti na to kolik přátel na Slovensku máme, došlo k rozšíření až na tento velmi slušný počet. Je v zájmu pořádku a nejen pořádku, ale , a to zejména, ke zvyšování důvěry v některými slovenskými chovateli dosahované výsledky, zavést pořádek v kontrole a potvrzování startů z jednotlivých závodů. A o to nám všem zcela jistě jde!
Igor Barbírik (23.01.2010, 09:22)
Ešte sa ani nezačalo pretekat a už hladaju výhovrky a sposoby jak čo obist a ako menit štarty?
Peter Grék (23.01.2010, 10:11)
Pán Adamík, ďakujem za odpoveď, chápal som všetky dôvody... len keď chcete zabezpečiť pretekový plán tak, aby boli všetci zainteresovaní spokojní na 100%, hľadáte cesty ako to urobiť. Keď to nepôjde, niekto musí ustúpiť resp. sa obetovať. V našom prípade bude musieť jedna oblasť obetovať časť chovateľov, ktorým určená trať bude spĺňať len kritérium KT, kým ostatní budú mocť túto trať využiť i do ST... čo by pri vhodnom výbere miesta štartu nebolo nutné urobiť. Pýtal som sa na možnosti, pretože nič iné a nové ohľadom štartov som nikde nenašiel. Nechcem nič obchádzať a hľadať výhovorky, keď bude dané jasné usmernenie, zvolíme tú najschodnejšiu cestu pre našich členov- s tým nemáme problém. [%sig%]
Ivan Oravec (23.01.2010, 10:20)
Pán Grék aké máte rospätie vo vašom OZ ?
Peter Grék (23.01.2010, 14:33)
OZ Kežmarok - podľa miesta vypustenia sa to líši, ale smer ktorý nás zaujíma cca 25 km. OZ L.Mikuláš s ktorým chceme kooperovať má prvých chovateľov na čiare doletu už v Ružomberku, čo je ďalších cca 75 km.Takže sme rozpätím presne v tej stovke o ktorú ide... [%sig%]
Milan Lenárth (23.01.2010, 15:58)
Kežmarok ak bude chcieť spolupracovať z OZ LM, kde sú najbližší chovatelia v Ružomberku asi trať nenájde, rozpätie zo stredu Ružomberka na stred Kežmarku je skoro 83 km vzdušnou čiarou , jedine lietať zo severu Poľsko, alebo juh Maďarsko z Čiech to bude ťažké, ale držím palce.
Zdeňek Adamík (23.01.2010, 16:03)
No to je sice nepříjemné, ale snad i řešitelné. Jinak bych chtěl k tomu ještě říci: je také potřeba při různých přesunech ZO nebo jednotlivých členů je upozornit na to, že tedy dobře, ALE že jim nezaručujete dostatek závodů pro OL. Kat. "A" nebo "B". Tak ať si to dobře rozmyslí. Jakmile si Závodní plány, potažmo místa vypouštění tzv. sednou, nebude potřeba ba ani nutné, je neustále měnit. Může se však stát, nevím, do jaké míry je sjednán tento seznam jako vzájemně závazný, že když Komisař z nějakých důvodů skončí a nenalezne se druhý... .ale to už předbíhám. Nechme to uzrát.
Vladimí­r Smieško (23.01.2010, 18:53)
Možno môj príspevok na začiatku vyznel vyčítavo-útočne, čo som vôbec nemal v úmysle, no moja reakcia vyplynula z toho, že doteraz som na našej web stránke nezaregistroval žiadnu zmienku o tom, ako, akým spôsobom sa ideme k tomu dopracovať. Teda, nadobudol som pocit, že niekto zas bude najlepšie vedieť čo tomu druhému najviac vyhovuje. Ak česká strana vychádza v ústretí hľadaním možností na základe navrhovaného zoznamu reálnych vypúšťacích miest slovenskej strany, ktorý vzišiel od organizátorov pretekov, potom je to úplne prirodzené a logické. A možno by ich nemuselo byť až toľko. Takýmto postupom by bolo eliminované resp. vo veľkej miere to, čo uvádza p. Grék. Mám však zatiaľ iný dojem. To je celé. Napriek tomu ale veľmi vítam, že už konečne niečo také bude na svete, lebo z vlastnej skúsenosti viem, čo to je nájsť a zabezpečiť štartéra. Veľakrát bolo dosť pracné nájsť kontakt na vhodného ochotného kolegu a ešte sa doštrikovať aj k písomnej dohode, ktorú od nás požadoval zväz. Som presvedčený, že veľa výcvikárov bude povďačných za to, že im ubudnú starosti so zháňaním kompetentných štartérov ba čo viac, v prípade núdze sa budú vedieť promptne operatívne nakontaktovať na náhradné vypúšťacie miesto. Konečne niečo pozitívne a hlavne praktické.
Ales Truhlar (23.01.2010, 19:13)
Ani u nás a snad nikde se nemůžete zavděčit všem, nemluvě o tom, že vždy se najde několik lidí kteří nebudou spokojeni i kdyby se letělo z Marsu. My jsme třeba na severu OS i s Poláškem a letíme "celkem"slušně. Nikdy jsem si na vypouštěcí místa nestěžoval ať fouká tak nebo tak. Běžte radši makat na holubník, potom nebudete muset hledat výmluvy proč to neletí. V poslední době hledáte problémy a to nejen v tomto tématu tam kde nejsou. Nic nejde, proč to nejde tak, tak je to špatně apod. Pořád dokola. Ale když Vás to baví.
Rastislav Vincenty (25.01.2010, 13:42)
Dobrý deň, tak ako sa vyjadril pán Grék, nevidím v tom žiaden problém, ak by si dané OZ resp. Regióny pri spoločnom vypúšťaní našli spoločného štartéra na mieste ktoré im vyhovuje! Chápem pána Gréka, a nemyslím si, že bude jediný, kto pri zostavovaní pretekového plánu bude mať problém. Napr. aj naše OZ-Košice, prijatím novej ZO a spoločnom vypúšťaní s inými OZ a vytváraní regiónu potrebuje predĺžiť napr. Beroun iba 4 km, pretože dané súradnice, ktoré sú uvedené na zozname nevyhovujú, aby sme nepoškodili členov našej OZ aj iných. Myslím si, že po vyžiadaní nejakej výnimky na Česko-Moravskom zväze, by to nemal byť problém a vyriešime tým mnohé komplikované situácie. Čo ty nato Milan? Bude to možné? S pozdravom Vincenty
Peter Grék (25.01.2010, 15:32)
pozrite si bod 7 Zápisu konferencie ČMS (http://www.postovniholub.cz/zapisy/CMS100114.htm), možnosť ako to poriešiť je podľa tohto zápisu momentálne asi taká: - nájsť vo vlastnej réžii vhodného štartéra, ktorý by bol ochotný štartovať Vaše holuby na Vašom mieste - OS pod ktorú ten štartér spadá zašle na základe podnetu Vášho štartéra na adresu tajomníka ČMS : Antonín Polívka, Obecká 34, 628 00 Brno žiadosť o dodatočné zaradenie štartéra a miesta štartu do už schváleného zoznamu - treba to zmáknuť do 15.2.2010, kedy je podľa zápisu posledný dátum na doplnenie zoznamu O inej možnosti ako to poriešiť zatiaľ neviem. [%sig%]
Zdeněk Dohnal (25.01.2010, 16:41)
Vážení pánové diskutující, v Českomoravském svazu CHPH jsou určeni startéři na závodech ze zahraničí již delší dobu. Nejdříve si každá OS musela sehnat startéra v místě svého vypouštění, s tímto uzavřít smlouvu, kterou potom musela plnit. V současné době na základě rozhodnutí Německého svazu byly direktivně stanovené vypuštěcí místa a k těmto vypouštěcím místům i startéři. V Čechách se nikdo neozval proti tomuto nařízení, ale každá OS si upravila tratě podle místa stanoveného Německým svazem a proto nechápu, že u Vás se okamžitě po zveřejnění startérů a míst vypouštění hledá jiná cesta, jak toto obejít. Už i př. Adamík Vám napsal, jak i Morava si bude muset změnit vypouštěcí místa v Čechách a nedělají z toho žádný problém. Tak ho nedělejte i Vy.
Rastislav Vincenty (25.01.2010, 16:55)
Pán Dohnal, vy ste asi nepochopili pointu, tak hádam, tu nejde o jedného člena, ktorému by to nevyhovovalo ale máme stanovené výstavné kategórie a MS a v prípade ak majú členovia rozdiel 4 km, a druhým na konci doletového pásma to vyhovuje , lebo pásmo pri regiónoch je cca. 100 km, tak prečo nehladať kompromis, aby sme vyhoveli všetkým!!!!! Je to na dohode so štartérom v ČR, nejde tam o žiaden podvod, tak prečo nie? Veď na to sú funkcionári v OZ, aby sa týmito problémami zaoberali. Nie je to niekedy také jednoduché ako sa niektorým na prvý pohľad môže zdať. S pozdravom [%sig%]
Zdeňek Adamík (25.01.2010, 17:06)
Pane Vincenty, snad jsem zde napsal, že pokud byste si i někoho našli. Já pro OS Zlín jsem schopen zajistit na původních místech startů (a nejen já jistě i další členové výboru OS nebo i řadoví členové) startéra. Ale pokud umíte číst, tak ten startér by se musel zavázat, že bude startovat pro každého (každou OS a OZ, která o to požádá). Kdyby takový ochotný byl, tak by to podle mne už dávno udělal. A protože nemám rád chaos a už vůbec ne nějaké výjimky (počátek bordelu a anarchie, tak to zatím nedělám, neděláme). Ale při jakémkoliv náznaku takovéhoto počíná a jeho ať už oficiálního nebo tichého souhlasu s tím začnu a pak si ten Seznam... víte co, že?
Marek Hnilicka (25.01.2010, 17:51)
Autor: Marek Hnilicka (213.226.195.---) Dátum: 23.01.10 08:11 My v Čechách, pokud letíme z Německa, tak si taky nemůžeme určit tužkou na mapě vypouštěcí místo, ale musíme koukat i na seznam vypouštěcích míst. Pokud vám uvedená vypouštěcí místa v CZ nevyhovují, ihned kontaktujte vašeho bývalého startéra, poproste ho, má totiž čas na dodatečnou registraci vypouštěcího místa. Pane Grék, já vám to ale psal už 23.1. o dodatečných startovacích místech, ale ted už musíte hledal a přemlouvat vy, těch cca 80vyp. míst se našlo zcezla z vůle CZ chovatelů
Milan Blahovský (25.01.2010, 19:12)
Rasťo, k systému deklarácie štartovacích miest by sa mal vyjadriť v prvom rade výcvikár SZ, ale ... Ja si myslím, že každý problém je riešiteľný, len ho včas podchytiť a riešiť.
Rastislav Vincenty (26.01.2010, 13:04)
Ahoj Milan, už som s Jarom rozprával, a tak ako napísal pán Grék, musíme si nájsť štartéra, ktorý nám tam minulý rok vypúšťal holuby a poprosiť ho aby nám zriadili iné vypúšťacie miesto, ktoré sa potom uvedie do daného zoznamu. Už to musíme vybaviť my do 15.2.2010. Ale díki S pozdravom rasťo [%sig%]

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené