Pohlavie

Ján Trebuňák (22.01.2010, 19:46)
Ako možno presne určíť pohlavie. Prezradte svoje skúsenosti. [%sig%]
Peter Matalík (22.01.2010, 20:15)
No na to som taktiež zvedavý
Zdeňek Adamík (22.01.2010, 20:20)
Zatím jsem se setkal z různými pohledy na tuto záležitost, ale ani jedna mnou používaná metoda není stoprocentní. Zejména u slimáků - holoubat se mi zdá že se jim pohlaví mění každý měsíc... Existuje sexování podobně jako u kuřat ve stáří dvou - tří dnů, ale já tak dobře nevidím a ani nejsem tak obratný. Jednou jsem to zkusil, přinesl si k tomu obrázky, hleděl do toho jak vrana do kosti mezitím mi staří holubi ty obrázky posrali a bylo po sexování.
Milan Lenárth (22.01.2010, 21:09)
mne ako desaťročnému to ukazoval priateľ už zosnulý chovateľ p. Čumrík z Košíc, ktorého som si vážil a aj teraz na neho často spomínam. povedal ak chytíš holuba a držíš ho za zobák a natiahneš mu krk ak začne hýbať zobákom je to holubica ak drží je to holub, táto metóda asi 70 % vychádza, pri poznačení vajíčok je to trocha lepšie zaguľatené holubice, špicatejšie holuby asi tak 90 %, niekedy ich zvyknem použiť pretože holuby vyzerajú ako holubice a som prekvapený , že to niekedy s tou metódou vychádza. Tento chovateľ nelietal holuby a nepretekal, ale holubov importoval z Holandska a Belgie tak, že ako operný spevák chodil po zájazdoch a občas odtiaľ niečo doniesol. Na jeseň preberal mladé holuby v tme a nikdy sa nemýlil, pripravil som dva koše a on sedel v tme a ja som mu podával holubov z holubníka , alebo voliery a on mi povedal pravý kôš, alebo ľavý kôš, vybral si vždy holubov z pravého koša, ktoré sedeli napr. 5 holubov a 5 holubíc, to čo bolo v ľavom koši so si mohol nechať, ako to robil že mu to vychádzalo neviem, ale tvrdil mi, že iba zobák a kostrč menej roztiahnutá holub, viac holubica, ´dalej mladé na hniezde ak si to budete písať možno to bude presnejšie okrúhlý ritný otvor holub, elipsovitý holubica. Sú aj iné metody, ale momentálne si nespomínam.
Zdenko Žofaj (22.01.2010, 23:39)
Keď chytime mladého holuba do ruky a dva pazúri smerujúce ku chvostu spojime ku sebe, ak su rovnake tak je to holubička a keď je jeden dlhší je to holub.
Ľubomír Drgáň (23.01.2010, 17:55)
Ok .endoskopia podla mňa je najlepšia. (Pozor musíte to vedieť . Vtedy je to hračka) prajem príjemný večer. ľubo
Ján Zajac (24.01.2010, 10:03)
Pre určenie pohlavia používam takú metodu :potrebujete obručku (svadobnú) a kúsok nite. Niť prevlečiete cez obručku. Holuba chytime do ruky otočime ho prsnou kosťou nahor . Druhou rukou pridržíme niť s obručkou asi 1,5 cm nad prsnou kosťou. Obručka sa rozkmita, ak kmita križom na hrudnú kosť, je to holub, ak sa začne točit je to holubička . Prajem pekný deň.
Milan Lenárth (24.01.2010, 10:21)
Pán Zajac túto metódu používam na meranie krvného tlaku a je presnejšia ako tlakomery kupované zo supermarketov. Do dlane si dám pravítko a kde sa mi rozkmitá prsteň odrátam hodnotu a mám spodný tlak napr 8.5 cm je 85 a dalšia hodnota je 12,7 cm t.z 127 takže mám tlak 127 na 85. takže celkom zaujímavé.
Oldrich Savara (24.01.2010, 11:32)
Jednoduché. Používam v období kedy sú mlaďatá odrastené - preletené a pred rozdelením pohlavia. V jednej ruke držím holuba prevráteného na chrbát a druhou mu zatlačím nohy smerom k chvostu, až naň. Po chvílke ruku ktorou tlačím nohy prudko odtiahnem smerom za chvost. Ak holub vystrelí nohy smerom k hrudi je to samec ak nechá nohy v zadnej polohe na chvoste je to holubica. Existuje ešte sposob určenia pohlavia tak,že si zoberieme do úst povrázok na ktorom je zavesená väčšia ihla na šitie. Dlžka povrázku by mala byť tak dlhá aby dosahovala nad chrbát holuba, ktorého držíme pred sebou v dvoch rukách. V jednom prípade bude povrázok z ihlou krúžiť a v druhom sa bude hojdať, skúste si to vyskúšať na starých holuboch. Ps. V prvom prípade sa musí pokus viac krát opakovať.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené