Téma chovný pár

Oldrich Savara (04.12.2009, 10:26)
Vážení holubári, pokračujem na už uvedenú tému s novou otázkou. Ako sa pozná chovná pára ? Túto otázku mi položil p. KASAL pri rozhovore do časopisu " DOLET " napíšte ako.
Jozef Obselka (04.12.2009, 10:56)
Na to potrebujete obrovsky kus holubarskeho stastia, aby ste zlozili tzv." ZLATU PARU" :-)))) [%sig%]
Milan Blahovský (04.12.2009, 11:25)
Čo je "zlatá" pára ? Je to taká, ktorá splodí množstvo víťazov resp.rodičov týchto víťazov, či je to pára, ktorá splodí množstvo závodníkov, ktorí sú pracantami na holubníku a potiahnu majiteľa k úspechom na úrovni majstra OZ ? Prípadne to čo by uspelo v konkurencii jedného OZ či ZO už nemusí stačiť v inej konkurencii a to sme už zase v našom začarovanom diskusnom kruhu s témou - konkurencia. Jednoducho z môjho pohľadu je výklad tohoto spojenia vysvetľovaný z rôzneho uhla pohľadu, teda to možno popisuje porekadlo" nie je všetko zlato čo sa blyští ".
Jozef Daníšek (04.12.2009, 13:20)
Oldo toto je rovnica o dvoch neznámych.Obyčajne na to prídeš až keď ju nemáš.Pretože výsledky sa nedostavujú okamžite ba ani za rok.Ja hovorím tu "zhorí"každy teoretik.Keďže Teba poznám už nejakú desiatku rokov a viem o Tvojich schopnostiach, tak sám uznáš, že je to otázka pre"SIBYLU". Tým mám na mysli takú páru zostaviť.Pozdravujem!
Zdeňek Adamík (04.12.2009, 17:14)
Milane: na 2 díly otázky jedna odpověď: OBOJÍ. Já upřednostňuji, když mi dává vítěze závodů a nositele špičkových koeficientů a pokud to jde, tak ještě její schopnosti předávat potřebné geny (dispozice) pokračující i v dalších generacích. A samozřejmě bez štěstí to nejde. Ale není to pouze o štěstí. O tom by Vám mohl vyprávět Jirka Dubský, kdyby ještě žil. Na toto téma jsme spolu prodiskutovali několik nocí a často zjistili, že už svítá a my ještě nespali ani minutu...
Oldrich Savara (06.12.2009, 17:23)
Takmer všetky príspevky sú si podobné a zohľadňujú podstatu veci. Ja som p. Kasalovi odpovedal. Poznal som ju, kaď mi vychovala víťazov pretekov vo viacerých obdobiach po sebe. Dnes bol u mňa na návšteve priateľ z klubu a on mi na uvedenú otázku odpovedal : Chovná pára sa prezradí kvalitným odchovom, ktorý trvá viac ako 1. rok. Ten priateľ má 68 rokov a nikdy sa nenaháňal za výsledkami, tie považuje iba za súčasť bez ktorej sa chovná pára nedá spoznať.
Ing.Ján Mokrý (06.12.2009, 20:43)
Oldo, je to téma, ktorá prekonala moje zábrany prispieť v rámci webovej diskusie svojim názorom k posudzovaniu, vlastnému zhodnoteniu predložených problémov. Nájsť skutočne dobrý chovný pár je buď veľmi jednoduché, že úplne náhodou dáme spolu dvoch partnerov, ktorí dávajú výborné potomstvo okamžite a nechávame ich spolu viac sezón. Tomu sa hovorí chovateľské šťastie. Na druhej strane, keď sa to robí cielene, tak to trvá dlhšie, povedzme 4, 5 rokov a vtedy je už niekedy aj neskoro, lebo partneri sú už buď starí, alebo niektorý z nich chýba. Určite je už mnoho odskúšaných metód, ako to dosiahnuť. Mne sa osvedčilo pravidelne každý rok meniť takmer všetky párenia a postupne zisťujem od ktorého holuba alebo holubice letí, ako sa hovorí všetko. Po troch, štyroch rokoch takto odskúšaných jedincov dávam spolu a výsledok je poväčšine dorý. Ak si dáš ešte podmienku naviac, že potomstvo okrem vysokej výkonnosti a vytrvalosti musí byť aj pekné a povedzme ešte aj pokojné, úloha je podstatne ťažšia.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené