Otázka

Ing.Miroslav Gašpar (23.11.2009, 19:28)
Pozrel som si " Fotodokumentáciu z MS FCI " a všimol som si umiestnenie antény EKS, o ktorej sa u nás na DF nedávno toľko diskutovalo, ako má byť správne umiestnená a čo je vlasne súčasťou holubníka. Pýtam sa, v ktorom našom OZ sa urobila kontrola u uživateľov EKS na správne umiestnenie antény. Ďakujem. [%sig%]
Ivan Nemec (24.11.2009, 07:18)
Kym to v slovenskom PP nebude napisane aspon tak, ako to maju napisane v Cesku, tak o tom budeme diskutovat este dlho a dovtedy budu mat niektori namontovane anteny uz na letacoch: 9. Antény se smějí upevňovat jen na nebo ve vletu. Vlet je vstupní zařízení, kterým holubi vstupují do dosahu chovatele, nebo tento prostor opouštějí. "V nebo na" znamená, že se antény instalují do vstupního zařízení, nebo jsou s tímto zařízením v kontaktu. Upozornujem, ze na zmeny v PP je najvhodnejsi cas!!!
František Kreml (24.11.2009, 20:32)
Táto debata tu prebehla 6.11.2008, a nič sa nezmenilo, nebol záujem.
Peter Matalík (24.11.2009, 20:44)
V OZ Prešov,keď bol predseda p.Bačenko a výcvikár p.Klein sa to riešilio asi takto: 50% antény muselo byť v holubníku.Príklad u mňa je to tak,že 50% je na rošte pred letáčom a50% v holubníku.Sníma mi strana ,ktorá je v holubníku,keď už holub vchádza do holubníka.
Igor Barbírik (24.11.2009, 21:06)
Pán Gašpar nechcem sa vás dotknúť v NL, Bulharsko, D BRG majú antény zospodu pristávajúcej dosky sa týka aj na 90% testovačiek len na slovenské sa s tým Stále špekuluje, pozrite si Teneriffe
Ing.Miroslav Gašpar (24.11.2009, 21:12)
p.Barbirík. Tenerife je Tenerife, ale MS FCI je FCI. A čo je najvyšším orgánom ? Tnerefe, alebo FCI.
Ivan Oravec (24.11.2009, 21:19)
Správne osadenie anteny u EKS TIPES je takto: http://www.tipes.de/tipes.de/images/Trap-loft2.jpg
Igor Barbírik (24.11.2009, 21:53)
Pán Gašpar poriadne si to pozrite viac krát je to zospodu na pristávacej doske a zvnútra sú behačky ja vás nechcem presviedčať ale je to tak
JUDr.Juraj Hanousek (24.11.2009, 21:54)
Každý súdny človek a ten ktorý si váži svojich kolegov, ktorí tento systén nemajú / ale to nieje iba v tom / sa jednoznačne prikloní k názoru že EKS - anténa má byť namontovaná v holubníku z vnútornej strany. Akadenická otázka. Kedy je holub konštatopvaný? Keď vletí do holubníka,chovateľ ho chytí do ruky,dá dolu gumičku a túto vloží do hodín a zkonštatuje. Po závode predsa musíme mať holuba určitú dobu k dispozícii ku kontrole. Ak ho skonštatuje EKS vonku na výletníku a holub nevojde do holubníka a odletí na strechu alebo............................................................................... Môžete ho predložiť ku kontrole alebo dokázať že je to ten konkrétny holub? Vynára sa tu aj veľa etických otázok. Ako k tomu prídu tí chovatelia ktorí konštatujú do hodín? Všetci si dobre pamätáme keď holub sadne na výletník a skonštatujeme ho niekedy aj za pol hodinu. Je to na dlhé rozprávanie. Jednoznačne vo vnútri holubníka.
Ing.Miroslav Gašpar (24.11.2009, 21:56)
Ešte by som dodal. Kto určuje pravidla vo futbale? FIFA,alebo Slovan. Myslím si, že v PP ,keď vieme spraviť tabuľku ako majú vypadať výsledky, nemal by byť problém ani načrtnúť správne uloženie antény vo výlete. Zmyslom pretekania PH bol odkaz jak zo stredoveku tak aj z Prvej svetovej vojny, čo najskôr doručiť správu pomocou PH. A správa bola doručená vtedy, keď chovateľ chytil holuba do ruky a odobral mu správu. Čo donedávna znamenalo a ešte aj znamená chytiť holuba do ruky a stiahnuť gumičku. Doba síce pokročila, ale to neznamená, že by mal byť konštatovaný holub, ktorý ešte behá po streche. Ak bude konštatovaný vo výlete, vtedy môžeme hovoriť o tom, že ho chovateľ má tkp. v rukách. Práve takáto dvojzmyselnosť nahráva špekulantom. Stačí si prečítať DP a všade tam kde nieje presne stanovené čo a ako, tak tam sa začína špekulovanie. Presným príkladom toho bolo špekulovanie so súradnicami. Jedny použili GPS a druhý súradnice uvedené SZ. A čo malo byť správne? Až po vyhrotení problému sa určilo ako to ma byť. Preto vždy jednoznačnosť. Ak sa schváli, že antény môžu byť na, alebo pod pristávacím prkénkom výletu tak sa to tak schváli. Ale bude to jednoznačné. Hoci sám som zástancom, že anténa by mala byť vo vnútri výletu, tak že PRI opakujem PRI konštatovaní holuba, holub je plne k dispozícií chovateľovi resp. kontrolnému orgánu. PP udáva, že do štyroch hodín po konštatovaní holuba je chovateľ povinný mať konštatované holuby za účelom preukázania sa kontrolným orgánom. Tak že, ak by ste bol u mňa na kontrole, tak vám dám konštatovaného holuba do ruky až za 3 hod. a 45 min. a nič som neporušil. Alebo by tam malo byť uvedené, napr. že hneď po konštatovaní holuba je chovateľ povinní predložiť holuba ku kontrole kontrolným orgánom. Slovíčko hneď je aj právne správne. Lebo sa tím myslí čas potrebný, aby chovateľ zašiel do holubníka, chytil holuba a priniesol ho na kontrolu . Hneď nemôže znamenať že napr. chovateľ si najprv vyčisti holubník, nakŕmi a napoji holubov a až potom prinesie holuba ku kontrole. Ak by ste mal niekedy problém s prokuratúrou, tak by ste videl čo znamená slovo HNEĎ, alebo IHNEĎ. Ja som ten problém mal, a môžem Vám povedať, že ten čas IHNEĎ som musel udať na sekundy presne a koľko krokov a úkonov som za ten čas spravil, alebo spraviť mohol. Takže Presnosť ( aj vo výklade slov ) je výsadou kráľov.
Igor Barbírik (24.11.2009, 22:09)
Pán doktor, ja tvrdím len to čo som videl a skúsil na vlastné oči a verte každý z tých holubov bol hneď vnútri a oni majú všetci EKS ja to neporovnávam tvrdím čo som videl.
Milan Lenárth (24.11.2009, 22:10)
Myslím si, že pán Gašpar má pravdu ak to bude jasne stanovené v PP, tak si všetci budú musieť antény dať do vnútra sputníkov a mnohí prerobiť aj výlety a vlety kde to je iba jedná doska na ktorej je anténa. Takto majú nesmiernu výhodu oproti tzv. gumičkárom, ktorým môže na vlete sedieť holubok aj päť minút ak by mal EKS už by bol konštatovaný, takto musí čakať a pri KT je už po preteku.
Ing.Miroslav Gašpar (24.11.2009, 22:31)
Ivanko ahoj. Ale teraz k téme. Jedná vec je čo doporučuje resp. propaguje výrobca, a druhá čo je správne, resp. etické tak ako napísal Juraj Hanousek (čím Ťa Jirko zároveň Ty starí bombarďak pozdravujem ). Aj navigačné systémy do aut výrobca predáva s prílepkou na predné sklo vodiča, a čo hovorí teraz čerstva vyhláška ? A čo hovoria na to stanice STK ? Ak by sme brali všetko čo doporučuje vždy výrobca, tak by sme mohli zrušiť nemocnice a polikliniky a stačili by nám iba lekárne. Tam by sme kúpili všetko na nesmrteľnosť. EKS systémov je viacero, ale iba ten je najlepší u ktorého výrobcu, alebo agenta ho kupuješ. Za chvíľu, by ich vyrábali, aby holuba zaevidovali už zo vzdialenosti aspoň 40 km. Stačí si pozrieť ako doporučoval p. Barbirík Tenerife, kde je holub snímaný počas celého svojho letu. Možno príde čas, keď sa bude snímať na KT iba prvých 100 metrov po štarte. Ostatný čas bude nezaujímavý.
Ing.Miroslav Gašpar (24.11.2009, 23:00)
p.Kreml. Súhlasím s vami, že na túto tému sa diskutovalo, lebo aj sám som sa do tej diskusie zapojil. Taktiež s vami súhlasím,že nebol o vyriešenie tohoto problému záujem. Ale nebol to nezáujem prostých chovateľov, ale vrcholových funkcionárov. Od tej doby už prebehol riadny zjazd, kedy mohlo prísť k náprave. Ale ?
František Dohňanský (25.11.2009, 00:50)
Dobré ráno, vyzerá to ako keby sa diskutujúci teraz po polnoci zobudili, kde ste boli doteraz, iba vo svojom klube? Choďte sa pozrieť po Európe na holubníky a k výrobcom holubníkov a vletov, 99 % ich má priestor na uloženie konštatovacieho systému pod doskou z ktorej skáču holuby do holubníka alebo voliéry. A sú to tiež všetci členovia FCI !!!!!!!!! Nikoho ani len nenapadne o tom diskutovať a robiť sa múdrym. To čo je o tom v pretekovom poriadku SZ vzniklo pred rokmi po asi 2 hodinách rokovania vo VZ SZ. Pokúšate sa vymyslieť niečo, čo vo vyspelých holubárskych krajinách funguje už 20 rokov a bez problémov. Pokúste sa vybíjať si energiu na niečom užitočnejšom. Dobrú noc a pre niektorých: "Dobré ráno stará mama, ako ste sa vyspali?" [%sig%]
Štefan Nochta (25.11.2009, 08:09)
p.Gašpar, je vždy lepšie riadiť sa pokynmi výrobcu ako nekvalitnými vyhláškami,či predpismi, ktoré napr. teraz vyšlo z dielne Ministerstva dopravy-/GPS/, sedliak z maštale by takúto hovadinu nevedel vymyslieť. Keď už sami najvyšší policajti nad tým krútia hlavami................... Spor EKS-verzus gumičkári bude aktuálny dovtedy,kým to nebude presne definované, lebo gumičkár sa nikdy nezmieri s tým, že EKS je rýchlejšie ako manuál. Gumičkárovi to nikdy nedôjde a vždy sa bude cítiť ukrivdený, lebo jeho holub môže sedieť vonku aj 5 min. Pritom si však neuvedomuje, že ten holub je vystresovaný,lebo vie, že keď vletí, bude chytaný do ruky /boh vie akým spôsobom/ naopak, holub konštatovaný EKS je v pohode, lebo vie, že po vlete mu nič nehrozí. Nakoniec p.Dohňanský to napísal dosť zrozumitelne. Treba sa ísť pozrieť....... tím, čo majú s týmto problémy.
Ivan Nemec (25.11.2009, 08:14)
h/ Vlet - je vstupné zariadenie, ktorým holuby vstupujú do chovateľského zariadenia. Senzory ( antény ) - registrovacie zariadenia musia byť inštalované tak, aby boli v kontakte ( musia nadväzovať ) na holubník. Uz len jedna otazka. Pri takejto formulacii je mozne umiestnit antenu na letaci? Ja si myslim, ze bez problemov. Mozno by stacilo nahradit slovo holubnik za vlet a tieto dve vety prehodit. Pre "tiez chovatelov" doplnit o podmienku, aby ihned po konstatovani bol holub k dispozicii ku kontrole. Samotna kontrola sa moze uskutocnit aj za 2 hodiny. Ked to bude v PP napisane takto alebo podobne potom si bez problemov moze s tym urobit poriadok kazda ZO.
Ing.Miroslav Gašpar (25.11.2009, 08:21)
Nuž dobré ráno p. Dohňanský. Vy kladiete otázky, ale radšej by ste mal odpovedať. Pýtate sa , či sme sa po polnoci zobudili. Ale môj príspevok bol posledný odoslaný presne o 23.00 hod. A keď ste Vy odosielal Váš príspevok o 00.50 hod. tak mi sme mali už tpv. polnoc. Zrejme vtedy ste sa Vy zobudil. Kde ste bol Vy, keď sa na uvedenú tému diskutovalo už v roku 2008 ? Doporučujete, aby sme robili niečo užitočnejšie. Tak som si prezrel DP až po začiatok roka 2008, čím ste Vy prispel s troškou do mlyna. A ejhle. Okrem pár organizačných informácií o SEMK , o zrušení preteku OZ Trenčín a o doporučení sledovania mýtneho v Čechách ste si z DF spravil súkromnú inzertnú kanceláriu, kde raz ponúkate na predaj mláďatá, druhý krát ponúkate predaj starých holubov, inokedy zasa predaj hodín a nakoniec aj predaj krmív, vitamínov a gritov. Doporučujete, aby sme sa išli pozrieť po Európe. Ale dnes v čase internetu môžeme priamo z obyvačky mať ako na dlani nielen Európu, ale celí svet. Ja som sa pozrel cez internet do Francúska na MS a čo nevidím. Opak toho čo tvrdíte Vy. Stačí si otvoriť okienko fotodokumentácie MS FCI a hneď sme doma. A už som doporučil, nedržte sa toho čo propaguje výrobca, alebo distribútor. Ten Vám predá aj vlastnú mater, len aby na tom zarobil. No a teraz jednu malú prosbičku. Keď už bude chodiť po tej Európe, tak by ste mohol napr. z Belgicka priniesť ich dokonalí PP. Aby ste nemuseli zasa sedieť nad novým PP celé dve hodiny. Tvrdíte, že PP dnešnej podoby vznikol už pred rokmi. No to čo bolo dobré včera dnes už platiť nemusí. Čítal som myslím na českých stránkach že EKS v bohatej V. Británií stojí pouhych 9.000 Sk a na Slovesku rovnaký typ stojí ako v chudobnej krajine iba 15.000 Sk. Tak je možné, že v týchto krajinách ma EKS už každý chovateľ. A v tom prípade si anténu môžu dať aj na komín a vadiť to nebude nikomu. Viete pre čo? Lebo to bude mať takto namontované každý chovateľ. Ale u nás je zatiaľ myslím si situácia iná. Nakoniec by som Vás chcel poprosiť, aby ste si našiel resp. otvoril svoj piesoček a nešpinil ten náš. ďakujem
Ing.Miroslav Gašpar (25.11.2009, 08:34)
p. Nochta a p. Nemec. Plne s vami súhlasím a p. Nochta práve o tú presnosť formulácie tu ide. Tak ako je jednoznačne popísané ako sa konštatuje holub do hodín s tubičkami, alebo beztubových. Inak problém gumičkári versus EKS - kári mi v žalúdku vôbec neleží. A ani s nejakou zvlášť nevraživosťou medzi týmito skupinami sa už v dnešnej dobe nestretávam. Ale poznám hodne prípadov, že si to chovateľ kúpil len pre to, že si to môže namontovať na dosedacie prkénko a tak získať drahocenné sekundy.
Štefan Nochta (25.11.2009, 08:49)
Keby to na mne záležalo, ja by som dovolil, aby si chovateľ mohol namontovať EKS aj na komín, keď len tu chce získať drahocenné sekundy. Ja preferujem to, aby moje holuby získali tieto drahocenné sekundy na trati a nie na vletáku. Jeto asi tým, že ma viac zaujímajú viacdňové preteky.
Jozef Toporcer (25.11.2009, 12:16)
Pan ing. M. Gašpar vy ste genius lepšie to ste už ani napisat nemohol a skvely je aj p. Hanousek a potom sa čudujeme že tipesari čo nasadia aj umiestnia , hlavne na KT. Ved kto už dokaže odbit za 1 min. 30hol. Tu ide o ferovost sutaženia a nie komerčne zaujmi doba je doba a sutaž je sutaž. Len mi je luto tych najstaršich chov. predsa už nie su taky obratny ti doplatia nato najviac , jednoznačne snimače do holubnika!!!!!!!!!!!!!!!! predsa sa nenechame o......t zdravim.
Ivan Nemec (25.11.2009, 13:46)
Pan Toporcer ja si myslim, ze to je aj o niecom inom. Este sme sa nedostali k Hlave VIII, čl. 7, PP. Myslim, ze by to bola zaujimava debata. Lebo taketo kontroly sa nerobia a prisiel cas aby sa zacali robit. Aj o tom by mal zjazd prehodit niekolko slov. Alebo je to nejake tabu?
Milan Kašuba (25.11.2009, 14:38)
p.Topercer. U nás v zo sú traja chovatelia nad 60siat rokov a všetci majú TIPES.Aj to o niečom svedčí.Myslím,že v dnešnej dobe tých hodinárov nieje až tak veľa ako sa popisuje.
Zdeňek Adamík (25.11.2009, 14:41)
Podle mne je to obratné odvádění od hlavních problémů SZ CHPH v dané době. No a k EKS: ještě poměrně nedávno jsme EKS neměli nikdo, dnes už jich má dle mého odhadu v ČR 60% chovatelů, možná méně, možná více. V popředí Mistrovství OS (OZ) byli stejní chovatelé (pokud neumřeli) jako dnes. Takže je to možná o něčem zcela jiném.
Jozef Daníšek (25.11.2009, 14:52)
Plne s Vami súhlasim pán Adamík.Nikomu nevadi rozdiel 27 km pri štarte,ale vadí 15,alebo 5 cm pri dolete.Pozdravujem
Ing.Miroslav Gašpar (25.11.2009, 15:32)
Ako vidím, DP sa ozaj odkláňajú od pôvodne položenej otázky, ktorá bola na začiatku položena jednoznačne. Ale podľa odpovedi usudzujem, že nikde sa kontrola na umiestnenie antény nerobila a to z jednoduchého dôvodu ako ho opísal p. Nemec. Čiže žiadne odklánanie sa od pôvodného problému. Tam bol vyslovený zámer Očista SZ. Takže, kto chce nech sa venuje tomuto zámeru. Ale aby som sa vrátil ku kontrole, ktorá rovnako patrí aj pre kontroly SZ. p. Nemec jednoznačne vystihol, že keď nieje jednoznačne určené ako má byť umiestnená a uchytená anténa tak každý má pravdu podľa svojho výkladu. Ale predsa výklad by mal byť iba jeden. Tak ako je určené, že v tubičke môže byť iba jedna gumička a tuba musí byť do hodín vložená hore dnom. Toto považujem za jednoznačný výklad pre všetky tubové typy hodín. A rovnako tu je presne určené aké sú to hodiny bez tubové a ako sa do nich konštatuje. Treba si len pozrieť predpisy u našich západných susedov, kde majú presný popis na všetky typy používaných konštatovacích systémov. Čiže aj hodín. Ale vráťme sa teraz k otázke p. Nemca ohľadom Hlavy VIII čl. 7 PP. Tu je popis a aj otázka na problém uvedená jednoznačne. Čiže bola niekde vykonaná kontrola podľa Hlavy VIII čl. 7 ? Toť otázka.
Peter Matalík (25.11.2009, 16:28)
No p.Adamík znova trefa do čierneho! EKS ešte z nikoho neurobil majstra.Je pravda,že sa vylepšujú koef.Ja som však kupoval EKS,lebo mi nechcel vchádzať do holubníka jeden špičkový holub.Nastalo 100% zlepšenie.Ja tu anténu mám snáď podľa priania tkz,gumičkárov.Lenže nie je o tom kde je anténa,či 20cm pred vletom,alebo 10 cm v holubníku.Tie holuby nie sú od mláďat chystané a ak máte vdovcov resp. vdovy na úrovní tak pristávajú priamo na letáči a behom sekundy sú dnu.Ja to práve na EKS Speady musím robiť opačne.Spomaliť vychádzanie do holubníka ,lebo mi niektoré holuby nezosníma.Musia proste trochu po tej anténe "potancovať".Mám jedno z prvých speady aj antén.
Zdeňek Adamík (25.11.2009, 17:55)
Pane Matalík Peter, já je musím rovněž zpomalovat u Tipesu běhačkami, nebo by mi jich to polovinu nezesnímalo. Musím se vždy smát, když někdo říká, že tam běhačky nemá aby mu lépe zalézali. Takto "připravené" holuby nemá ani cenu na závod nasazovat! A k tomu Vašemu holubovi, u mne už by nežil byť by doletoval na střechu první třeba i s náskokem. Z 90% se tato negativní vlastnost dědí! Z 10% může za špatné či pomalé zalézání různé vyrušení chovatelem či dravcem. Pokud má vdovec či vdova formu vletí do holubníku, kdyby na vletu i kočka seděla. Je to jen a jen o vztahu chovatele k holubům a naopak a dále o tvrdé selekci. Pokud pro holuby udělám první, poslední a oni neletí a neletí, a nezalézají a nezalézají, tak nemají na holubníku co dělat. V takovém případě vyřadím celé rodiny. A ještě jedna poznámka. Závod začíná a končí na souřadnicích místa startu a souřadnicích holubníku. A ne v rukách chovatele. V atletice při doběhnutí závodu se začíná na startu a končí na pomyslné cílové pásce. Stejně tak je to elektronicky snímané, nebo ne?
Pavel Ostrolucký (25.11.2009, 17:57)
Pín Matalík ste " SUPER MAJSTER " keď Váš systém sníma holuby pri vyletovaní a nie pri vletovaní do holubníka ! To holuby vôbec nekošujete na pretek ? Zaslúžil by ste si medajlu pre výnimočného Východoevrópskeho chovateľa roku !!!
Andrej Turek (25.11.2009, 18:14)
Pán Ostrolucký. Nezaškodilo by trocha tolerancie, pri preklepoch a menej sarkazmu pri komentároch na reakcie slušných chovateľov do diskusie, pretože Pín Matalík, tiež nieje OK. Prajem Vám pekný zbytok dňa. [%sig%]
Martin Polovka (25.11.2009, 18:29)
Peter Matalík. Maš pravdu vyborné "Speedy" ma aj špecialitu pri viacpolovej anténe, ak je na nej iný holub samorjeme s čípom potom toho druhého nezapíše. Plati to pre to pole. Ak šikovne prejde okolo, a ma naviac číp na druhej nohe -stupa na okraj pola-je nezapisaný. Je dobré ak sú PH čipované /teda aj kružkované/ na tej istej nohe. To potancovanie a ten čas je odtlačenie toho čo blokuje pole. Dlho som na to nvedel prísť. Trochu o teme .Aky význam ma 15 cm na vlete pri DT a SDT, teda pretekoch pravdy ? Len u nás ak spomeniem rovnake bodovanie v sumáre pretekov, všetké kategórie aspoň do GM -ak ma byť majster Generálny, vyvola to paniku ako keď chceš večer zobrať decku cumeľ.
Zdenko Žofaj (25.11.2009, 19:13)
Takže, ako píše pán Matalík, majstri sú majstri, keď si môže dovoliť po prílete s preteku holuby brzdiť, aby mu ich zosnímala anténa a ako vidíte pán ing.Gašpar aby sa dostali do holubníka, tak si musia ešte zatancovať. Neberte to pán ing.Gašpar osobne, ani ako výsmech, ale ako čierny humor. o.(((((((((((((
Július Krško (25.11.2009, 19:50)
Dobrý večer, pán Adamík vôbec nemáte pravdu, nakoľko atletika a pretek poštových holubov vôbec nesúvisí spolu.
Igor Barbírik (25.11.2009, 19:57)
Pan.Gašpar v dnešnej dobe si EKS už može kupit skoro každy predavaju ho aj na splatki speedy 12000 ,a prosim vas nemiešate tu navigačne zaridenia zo snimacimi ktorych sa treba dotknut.Sam dobre viete že 50 % staršich hodin je už nevyhovujucich preto nevyrte vodu a nepoškodujte tych chovatelov ,lebo večšina už má EKS a je otazkou času a budu ho mat skoro všetci ,v europe ma ju všetci chovatelia anteny na pristavacich doskach a vy chcete byt europskejši jak europa? to chcete aby všetci išli hlavov proti muru ? alebo si myslite že všetci začnu kvoli vam prerabat holubniky .Ja osobne s tou antenov nemam vlet z vnutornej strany typu sputnik a holuby skaču zo spodu rovno do holubnika ,ale nebudem to vnucovat aj ostatnym pre mna je podstatné aby holub prešiel antenov do vnutra aby http://www.postoveholuby.sk/oznamy/vervoort.htmlho zosnimalo, a maloktory holub neni za par minut vnutri aby ste si ho nevedeli skontrolovat . vela chovatelov ma EKS a neni su žiadny šampioni a niektorí s nich nevedia umiestnit ani holuba tak si myslim že su aj podstatnejše veci ako umiestnenie anten. Pre toho pana čo pisal že v Anglii stoji Brikon 9000 ano stoji ale vam ho nepredaju lebo ich maju len pre svojich členov a aj tak by vam boli nanič lebo maju iny softver su nastavané na ich čas chcel som aby my ho chlapec kupil .
Jozef Daníšek (25.11.2009, 20:17)
Pán Krško!Pán Adamik neporovnával atletiku s pretekom poštových holubov,ale princíp merania času.A ten je myslím rovnaký ak chceme zistiť,rýchlosť.To musíme podeliť dĺžku dráhy časom.Či to budem merať stopkami,aleko EKS je predsa jedno.V princípe čas od štartu po cieľ.
Zdeňek Adamík (25.11.2009, 20:33)
Děkuji pane Daníšek, že jste to dotyčnému objasnil. Já asi neumím moc psát "polopaticky", a proto občas někdo vystartuje. A propos v Belgii a Holandsku přirovnávají zase např. závody holubů k cyklistickým závodům a také pojmenovávají své šampiony jmény cyklistických šampionů. To s tématem sice přímo nesouvisí, ale jen tak na okraj...
Ing.Miroslav Gašpar (25.11.2009, 20:51)
p. Barbirík a ostatný diskutujúci. Nikto my neodpovedal na otázku, či sa robili kontroly umiestnenia antén. Dokonca niektorí ma mali za prefíkaného a ako bravúrne som odviedol pozornosť od skutočného problému. Tak som jasne nasadil novu otázku, ktorú spomenul p. Nemec. Hlava VIII čl. 7 PP. Ale ako vidím vlastne EKS - kári sa nemôžu od trhnúť od tejto témy. Tak prosím tému EKS ukončíme so záverom ako som napísal, že kontroly sa nikde nerobili, a na základe nejasného výkladu o umiestnení EKS má každý pravdu. Nova otázka, robili sa kontroly podľa Hlavy VIII čl. 7 PP ? Nemuseli byť holuby brzdený práve pre užívanie týchto prostriedkov ? Ja osobne neviem a preto sa pýtam na názor iných a ubezpečujem podozrievavých že nemám zámer nikoho odvádzať od pôvodnej témy t.j. Očista SZ.
Igor Barbírik (25.11.2009, 21:05)
Pan. Gašpar myslim že sa nerobyli a ani netreba a mate pravdu nechajme toto tema bude to lepšie pre všetkich
Zdeňek Adamík (25.11.2009, 21:14)
Pokud je mi známo, tak se antidopingové kontroly v ČR neprováděly a ani nemohly. K tomu totiž jeden odstavec PP či ZŘ nestačí! Chybějí prováděcí předpisy, tedy jasná nezpochybnitelná a ani soudně nenapadnutelná metodika! Co se týká kontrol umístění snímacích (doletových) antén EKS, to je součástí kontroly doletů na holubníku chovatele. Zda byla zjištěna u nás nějaká porušení ustanovení ZŘ mi také není známo, nejspíše tedy nebyla. Já osobně pokud jsem na takové kontrole kontroluji i neporušenosti pečetí na těchto anténách i neporušenost pečeti na ovladači (čtečce) a také to zda není systém připojen k PC.
Ota Waldhauser (25.11.2009, 21:53)
Zdravím chovatelé, vlastnící EKS a jsou s ním spokojeni. Klasické konstatování, má své přednosti i své zápory. Chovatel s klas.konst. větším počtem nasazených holubů, si může vyrobit procenta (podrží rychlostní). Chovatel s EKS větším počtem nasazených holubů, si vyřadí sám sobě mistři konstatováním doletu. Chovatel s klas.konst. sebe lepším zacházením při konstatování, po1/2 sezony má problém,odchyt a konstatovat. Chovatel s EKS má problém při snímání čipu, jakost a kvalita čipu,průměrně snímatelný čip,spojený s rychlostí holuba, kterého nezastavuje ani probíhačka, chovatel se dostává do situace klasického konstatování,musí chytit holuba a šoupat po desce,pokud na ní hned dostane. Provádím registrace pro několik chovatelů, jakost čipů je různá, nové a honí se v nasazovací matce, převrací až se sejme. A problém konstatování je na světě. Tak jak se tu již napsalo, souřadnice vypuštění a souřadnice holubníku jsou správné. Dohadovat se kdo a jaký má problém, jisté je co EKS nejvíce přineslo, zatím poctivé a kontrolované konstatování, ruku na srdíčko těch podvodů u klas.hodin je málo. [%sig%]
Peter Fiľarský (25.11.2009, 23:56)
Časy pretekania holubov v zmysle zvestovania korunovácie faraónov skončili, novodobé holubárenie v mekke holubiarstva bolo založené na stávkach, všetko ostatné je tam irelevantné. Jedným zo základom anglickej miliardarskej rodiny bola neoficiálna správa o porážke Napoleona pri Waterlo sprostredkovaná holubom a následne transakcie s akciami na Londýnskej burze. Spôsobov, ako vyriešiť používanie EKS je viacero, čo tak dať návrh na zmenu pretekového poriadku: - snímacie antény EKS umiestniť v holubníku minimálne vo vzdialenosti 1 m od vletu, - prípadne časovo penalizovať holuby konštatované EKS o čas potrebný k chyteniu holuba, - alebo holuby konštatované EKS umiestniť pri preprave na preteky zvlášť v boxoch a púšťať ich až po odlete holubov konštatovaných do klasických hodín, alebo z väčšej vzdialenosti, (trochu sarkazmu občas nezaškodí). Prognoza ukončenia dilemy umiestnenia sním. antén EKS - v dobe používania EKS chovateľmi tvoriacimi kvórum, priblížujúcemu sa 100 % členskej základne. Aj keď je nepopierateľná určitá výhoda používania EKS oproti klasickým hodinám, partitívnou nevýhodou EKS je, ak sa spoľahnete na jeho 100 % konštatovanie, zvlášť pri holuboch, kedy nestihnete pri prílete zaregistrovať ani jeho farbu. U nemenovanej chovateľky získala holubica mimo iného v jednej sezóne 3 x 1 cenu v rámci konkurencie troch OZ, 4, 11 a 18 cenu cenu a práve 4 a 18 cena bola skreslená vďaka rýchlemu vletu, kedy ju EKS nezaregistroval a musela byť ručne vložená na EKS, aby nakoniec svoju závodnú kariéru predčasne ukončila pri jednom dolete zranením v tunely EKS. Je totiž iba otázkou času, kedy sa taký holub poraní, čo pri konštatovaní do klasických hodín a otvorenom okennom vlete je menej pravdepodobne. Osobne som nikdy holuby pri dolete nebrzdil, lebo to ani neviem, ale pocit, keď holub pri dolete ešte máva krídlami, takpovediac rozbije behačky, je ojedinelý, neopakovateľný a ťažko popísateľný, treba to jednoducho zažiť, pritom to nemusí byť vždy prvá cena, je to oveľa viac. Je jasné, že motivácia zohráva svoje (hovorí sa, že forma poráža triedu), ale holub to buď v sebe má alebo nemá, jednoducho musí to v ňom byť. Ako povedal môj priateľ, Petře, mistřem se musí člověk narodit. Osobne som vykonal niekoľko kontrol pri dolete a konštatovaní holubov z preteku (nie sám, nakoľko mi to neumožňujú platné normy, samostatné kontrolné možu vykonávať členovia prezídia a ÚKK) z ktorých boli podľa vzoru vydaného zväzom protokoly z kontroly (správne mali by byť vprípade nezistenia nedostatkov záznamy). Aj keď predmetný vzor neobsahuje, nepočíta s kontrolou umiestnenia snímacich antén, uvedené kontroly nezistili ani v tomto smere nedostatky, resp. porušenia PP (EKS umietnený v holubníku, holuby po dolete v moci chovateľa). Hlava VIII. ods. 7 PP. Pri jednej z kontról prišla nečakane kontrola na kontrolu, ktorá zobrala vzorku trusu doleteného holuba (je potrebné počkať, väčšinou sa jedná o hladový trus) na vyšetrenie dopingu, táto sa zalepila a opatrila podpismy kontrolujúcich, ako aj chovateľa. Pokiaľ viem, doping sa nezistil. Osobne by som si nechal jednú zapečatenú vzorku pre seba. Tu si myslím, že je to ešte pole neorané, predpisy ako PP a DP sú v tomto smere neprepracované (kontroly na doping robiť častejšie a to aj aj pri nasadzovaní, odberom vzoriek krvi, nemôže to robiť nekvalifikovaný človek...). Nebolo by zlé, ak by chovateľská verejnosť bola prostredníctvom zväzu aj o týchto veciach viac informovaná. Čo tak zaviesť na webovej stránke zväzu, názvime to napr. FÓRUM PREZIDENTA, kde by sa členovia zväzu mohli obracať s otázkami, na ktoré by im odpovedal fundovaný, platený zamestnanec zväzu, napr. tajomník a zväz by aj takouto formou poskytoval členom zväzu poradenskú činnosť. Veď platime členské príspevky a ide nám predsa o rozvoj chovateľstva na Slovensku a pozitívnu prezentáciu v zahraničí. Či nie? .
Július Krško (26.11.2009, 11:22)
Dobrý deň, pán Daníšek aj pán Adamík, aj v hokeji uznajú gól až puk prejde celým objemom cez bránkovú čiaru. Tak neviem prečo by mal byť holub konštatovaný na pol ceste z preteku. A ešte niečo o diskriminácii konštatujúcich s EKS systémom. Kto je viac diskriminovaný ak nie tí čo konštatujú manuálne.A s tým už neoponujte, že si máme zakúpiť aj my EKS. Ďakujem za pochopenie.
Ladislav Zubaj (26.11.2009, 12:00)
A čo takto holubiar, ktorý je slepý nemal by byť zvýhodnený oproti hodinárom?Veď nevie trafiť do tubičky, má problém aj s chytaním holubov.Navrhoval by som 10 minút oproti vidiacim,oproti tipesárom 20 minút.V prípade, že má niekto beztubové hodiny tak 3 minúty prirátať na každého holuba, lebo nemusí triafať do tubičky.Holubiar, ktorý má 3 holubníky a musí hádzať do jedných hodín treba mu zmerať čas ako rýchlo behá a potom tento čas odrátať od každého holuba ...atď.,atď....
Štefan Nochta (26.11.2009, 12:09)
Ešte niekto nech navrhne, aby sa vytvorili samostatné MS pre manuálov...............
Stanislav Bojko (26.11.2009, 13:03)
Chlapi pěkně jste se nechali nachytat, místo aby dotyčny navrhl že závodní řád se upraví podle Belgičanů nebo Holanďanu,kde to mají vymakané, jelikož hrají o peníze. Tak se zbytečně dohadujete a pan ing. má z toho srandu. To samé je u nás, když člověk něco navrhne podle západu, aby holubi během transportu měli pohodu, tak někteří začnou řvát co si vymýšliš a že chci výhody jen pro sebe. Já chci pohodu pro všechny holuby, ne pro mně, já v tom boksu nesedím.
Zdeňek Adamík (26.11.2009, 14:18)
Už jsem to pochopil pane Krško. Pretek poštových holubov súvisí s hokejom a nie s atletikou. Omlouvám se. Zkrátka člověk se pořád učí. A tak je to správné, tak to má být.
Jozef Daníšek (26.11.2009, 15:00)
Vážený pán Krško!Dosť často som v zahraničí , v Nemecku,Belgii či v Holandsku.Mám tam veľa priateľov.Tam sa skutočne preteka o značné sumy.Vlety,ktoré sa predávaju a sú certifikované majú už predprípravu pre umiestnenie vletových antén pre snímanie príletu holubov.Všetky,ktoré som mal doteraz možnosť vidieť su inštalované pod dosadaciou doskou.Je paradoxné,že oni s tým nemajú žiaden problém a ani v tom problem nevidia ,hoci pretekaju o peniaze.Zatiaľ čo my pretekáme o "1 "centový papierový diplom v tom vidíme mega problém , na ktorom si dokážeme takýmto smiešnym spôsobom vybíjať baterky a energiu.
Július Krško (26.11.2009, 16:47)
Veľavážení, mi nepretekáme ani v Nemecku, ani v Belgicku, ale toto nieje cesta k tej očiste, ku ktorej sa tak vehementne hlásite. Páni nemám s vami žiaden problém a ak som sa Vás dotkol tak sa ospravedlňujem, ale takto sa problém nevyrieši. Som presvedčený, že terajšie problémy sa začali tiež s takýchto maličkostí, na ktoré sa sprvoti nekládol dôraz.Nevie s akých dôvodov by mal byť zvýhodnený čo len jeden holub.
Marek Hnilicka (26.11.2009, 16:55)
Pane Daníšek dostáváte bod.
Ota Waldhauser (26.11.2009, 17:06)
Ale až se podaří holuba chytit.
Marek Hnilicka (26.11.2009, 17:07)
po konstatování má na to hodinu
Vladimí­r Smieško (26.11.2009, 17:17)
Kedysi v začiatkoch pretekania s poštovými holubami sedel jeden zapisovateľ na prostred dediny a zapisoval hlásenia od pendlujúcich poslov z jednotlivých holubníkov. Potom niekto šikovný zostrojil akési prvotné konštatovacie hodiny. Samozrejme, že ich nemali hneď všetci, lebo sa nerozdávali zadarmo. A tak sa behalo s plieškami aj ďalej. Toto si ešte aj ja živo pamätám z mojich začiatkov. Dnes súčasne existujú EKS aj konštatovacie hodiny. Nepamätám si z histórie holubárenia, že by sa niekedy bol odratával čas konštatovanému holubovi, keď jeho majiteľ musel uháňať niekde k zapisovateľovi alebo do hodín.
JUDr.Juraj Hanousek (26.11.2009, 17:30)
Vážení kolegovia. Chov poštových holubov je ušlachtilý koníček a každého chovateľa ktorý chce dosiahnuť aspom priemerné výsledky a mať zo svojich zverencov radosť stojí nemalé finančné prostriedky. Ak sa pozrieme na súčastnú členskú základňu nič moc. Z roka na rok sa nám stenšuje a my ešte zavádzame rôzne diskriminačné opatrenia voči svojím kolegom.Plne súhlasím s príspevkom p. Fiľarského že by nám malo ísť predovšetkým o rozvoj chovateľstva a pozitívnu prezentáciu v zahraničí a preto by sme mali vytvoriť všetkým rovnaké podmienky na pretekanie lebo inak sa vytráca zmysel našej práce v tejto neľahkej dobe a berie nám všetky ilúzie ........ Keď nebol EKS všetci sme konštatovali do hodín. Mohli sme holuba skonštatovať ak sadol z vonkajšej strany na výletníku. Nemohli. Až vletel do holubníka,dolu gumička a rýchlo do hodín. Tak ako to tu bolo povedané. Holub je vtedy doma, ak ho má chovateľ vo svojej moci. Pri EKS to tak nieje lebo môže nastať rada nepredvídaných okolností a do holubníka sa dostane o niekoľko minút .............My ktorí máme EKs by sme mali byť zvýhodneý iba tým,že holuba nemusíme naháňať po holubníku...... Aj to je veľká východa ktorá nikoho nediskriminuje.Bohužiaľ v Pretekovom poriadku SZ CHPH sa hovorí o tom že senzory antény a registrovacie zariadenia musia byť inštalované tak,aby boli v kontakte na holubník so vstupným zariadením VLETOM do holubníka. Takže je v poriadku ak sú namontované na výletníku z vonkajšej strany. Ale položme si ruku na srdce je to veľká diskriminačná výhoda. Takže Ing.Gašpar ,pán Krško ..... podľa môjho názoru majú pravdu.Žiadne rozvirovanie hladiny ale zmysel pre spravodlivosť. Rád prehrám ale v čestnom boji. Nebudem závidieť,ale budem na sebe pracovať aby som bol lepší a tým budem aj prínosom pre zväz....... Vážemí kolegovia prajem všetko dobré. Hanousek
Zdeňek Adamík (26.11.2009, 18:06)
Takže dle Vás, pan Waldhauser, který zde, dle mého názoru objektivně, zhodnotil výhody a nevýhody obou způsobů konstatování pravdu nemá? Když pravdu mají jen pánové Gašpar a Krško? Opravdu objektivní pohled na věc....
Jozef Daníšek (26.11.2009, 18:28)
Pozdravujem Vás pán JUDr.Hanousek.Vo Vašom príspevku sa mi veľmi páči Vaša posledná veta.Citujem"Nebudem závidieť,ale budem na sebe pracovať,aby som bol lepší a tým budem aj prínosom pre zvaz......"a ja dodávam.Bude mi jedno či ma niekto EKS,alebo nie aj tak ho porazím.Tento citát si dám na čestné miesto na holubníku.
Vladimí­r Smieško (26.11.2009, 18:28)
Na Slovensku po "slovensky". Ak ma pamäť neklame, tak aj v bývalom režime sa poniektorý hrnuli / ktorí mali na to možnosti / za tzv. západnými vecami. To by bolo z princípu ako v poriadku, ale v tom čase aj "štát" videl, že oni majú aj dobré veci. A tak sa stalo, že sme u nás mali všeličo dobré z toho tzv. zhnitého kapitalizmu, len niekto múdri vo vedení povedal, že nám netreba kompletná technológia, my to zvládneme aj v "suchšom" prevedení. A tak sa stalo, že Slovensko má EKS povolené, ale akosi skutek utek a zas sme si to všetko dobre neprečítali a neimportovali zo všetkým kompletne, teda aj so znením PP a ostatných predpisov tých, čo niečo už o tom vedia. Na záver si ale neodpustím poznámku. Toto je jedna čiastková téma na doriešenie, ale v ostatnom čase sa na DF diskutovalo o očiste či MS. Pred jarným Zjazdom sa rozprúdila diskusia v hodine dvanástej hlavne preto, aby sa niečo ešte viac nepo......kazilo. Teraz sa to všetko na to dosť ponáša!
Igor Barbírik (26.11.2009, 19:30)
Konečne niekto čo nečita len časopisi a má prehlad Pan.danišek ,bodov x ,y .....
Július Krško (02.12.2009, 17:56)
Riešila sa aj otázka konštatovania holubov s EKS aj mimo holubník?
František Dohňanský (02.12.2009, 23:40)
Musíte vysvetliť, čo je mimo holubník? Ale aj keď tu bude 100 príspevkov, nikto to jednoznačne nevysvetlí, vždy to bude na ďalšie dohady. Skúste sa zamýšlať nad niečím čo ešte nebolo vymyslené!!!!!!!!!!
Július Krško (03.12.2009, 09:57)
Ďakujem pán Dohňanský už som to pochopil. Čo tak fotopuška na dva kilometre?
Jozef Daníšek (03.12.2009, 12:50)
Pozdravujem pán Krško.Už som nechcel o tomto probléme diskutovať,pretože táto diskúsia nevedie k ničomu.Ale neda mi,aby som necitoval jednu vetu z Vášho diskusného príspevku zo dňa 26.11.09 .Citujem" Tak neviem prečo by mal byť holub konštatovaný na pol ceste z preteku"Ak si myslíte,že 5cm je pol cesta z preteku,tak to hovorí za všetko a Vy diskutujete,len aby ste diskutovali.
Ľubomír Hovančík (03.12.2009, 20:12)
Jeden z naších členov: "keby ste mi dali holuby take čo by lietali tak by som sa vam vyrovnal" dostal holuby a tak bolo " vam je hej ked mate EKS" prišiel čas ked ho má aj on. A medzi tým ešte povedal "keby moje holuby žrali to čo vaše!" a čo ešte pozrel sa do holubníka čo robí ?a ako? nie je problém ani sa opýtať ale neviem či vam-nam uverí.? Tak je to aj s umiestnením anteny myslim si, že v uložení anteny problém nie je. Ale v CHPH. 5-10 cm nerozhodujú. A nechytajte barana za rohy ked ste ho nechytili za rohy. Ak PH neletí počas preteku niekolko hodín, pár sekúnd mu už na antene nepomôžu.
František Kreml (03.12.2009, 22:56)
Čo tak zverejniť, zasadnutie najvyšších, to sú tak zaneprázdnení ? Myslím, že až potom sa dostane diskusia do otáčok.
Július Krško (04.12.2009, 09:13)
Veľavážení športoví priatelia, ako vidím nechcete pochopiť o čom píšem. Ak na tých 5-10cm Vám nezáleží,ako je umiestnená tá anténa, tak ju prečo nemamontujete tak, aby holuba zosnímala keď je už v holubníku. Pán Hovančík, tých pár sekúnd, to môže byť aj niekoľko desiatok umiestnení, však to viete, len akosi to teraz nechcete vedieť. A teraz je to dobre vidieť, že kto to ako berie čestne. A takto to bolo aj zo súradnicami zo stredu Prahy.
Ľubomír Hovančík (04.12.2009, 21:19)
Pán Krško v období ked som nemal EKS, to som stopoval do hodín, aj tak mi holub zaletel KT 1,1,2,3,6,11...cenu v OZ holub mal čas posedieť 3 až 6 minút na streche a predsa občas zvíťazil. Teraz mam EKS a nie a nie aby sa mi podarilo získať 1.cenu. Asi ste nepochopil, že ak PH "nemaká" celú cestu trebars 355 km a nemá túžbu zaletieť 1.cenu tak si možete dať antenu hocia aj na Polomskú horu, aj tu cenu nezíska. P.S. A ešte jedná dôležitá vec v PP. Kontrola PH po prílete do ....hod.
Petr Blahušiak (05.12.2009, 19:57)
či je antena tam alebo hentam tak je to max +- 20 cm ale ked niekto použiva "suradnice " z rozdielom niekolko km tak sa mu nič nestane lebo pochybila oblasť čo je podla mna podstatne väčší problém ale všetci sme si rovný len niektorý sú rovnejši!!!!!!!!!!!!!!

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené