Zmena podmienok MS.

Oldrich Savara (01.11.2009, 11:38)
Dovoľte mi dotknúť sa témy, ktorou je " Majstrovstvo Slovenska " o ktorom som presvedčený, že väčšine chovateľov nevyhovuje a rozdeľuje chovateľskú verejnosť. Na strankách DF sa popísalo mnoho návrhov, ktoré by mohli situáciu riešiť, len mi akosi chýba snaha na vypracovanie nových podmienok. Sme pred mimoriadnym zjazdom a tam by mal byť priestor k riešeniu, alebo neriešeniu podmienok MS. Ak by sa delegáti rozhdli hlasovaním zachovať súčasný stav, nie je čo riešiť. Ale ak by prišla väčšina na zjazd s poverením na zmenu podmienok, potom nevidím dôvod, aby neboli do pretekovej sezóny vypracované a schválené podmienky nové. Prvým krokom by mohlo byť vypracovanie nových podmienok MS v OZ - CHPH, ktoré sú za zmenu s tým, že vypracované propozície zašlú na posúdenie určenej komisii, ustanovenej na tento účel. Na týchto stránkach sme si mali možnosť prečítať rôzné stanoviská, ktoré majú dopad na percentuálné umiestňovanie našich holubov vo výsledkoch, počnúc pôsobením vetrov,polohou holubníka,počtom nasádzaných či povinných holubov atď. Teto fakty boli, sú a budú tu stále. Pozrime sa však na v súčasnosti platné majstrovstvá v susedných krajinách, ktoré v prvom rade majú dlhodobé trvanie a skúsme sa poučiť. Uvediem napríklad majstrovstvo v BRD, ktoré dáva chovateľovi určiť svojich majstrov po absolvovaní vopred určených pretekov. Pri takomto majstrovstve je obodovanie majstrovských holubov rovnaké, či už sa jedná o prvých alebo posledných v ňom. Domnievám sa, že je to preto, aby ani ten holub, ktorý priletí na konci % nebol ukrátený o možnosť byť majstrom.Podobným majstrovstvom je super družstvo " LETU ZDAR " . Možno by stálo za úvahu do MS vopred určiť konkrétných holubov s uvedením ich čísiel a pod. Važení priatelia, ak je tento môj nový prispevok aktuálny reagujte, pretože mimoriadný zjazd sa blíži.
Igor Barbírik (01.11.2009, 11:51)
Oldo určenim holubov davaš priestor zas len špekulantom
Oldrich Savara (01.11.2009, 18:33)
Igor ja si to nemyslím, pozri sa napríklad na vopred určených holubov do súťaže " LETU ZDAR " a pozri ako pekne a dlhodobo funguje.
Milan Lenárth (01.11.2009, 20:04)
Podľa mňa sa asi zjazd nebude zaoberať podmienkami MS, bude mať iné starosti Stanovy, pretekový poriadok,disc. poriadok atď.Čo sa týka podmienok na MS z KT ja by som stanovil 30 chovateľov a min 400 holubov / môže byť aj menej / z pásmových výsledkov tri preteky vopred deklarované ,napísaných prvých 20 holubov na KL. ST by som lietal celé Slovensko rozdelené do 4 pásiem napr. 1 pásmo Senica až Žilina min . vzdialenosť na holubník 370 km, max. 420 platí pre všetky pásma tie oblasti a členovia, ktorí spĺňajú podmienky sú zaradený do tohoto pásma, holuby sa vypustia naraz trebárs aj 17000 holubov, potom 2 pásmo a tak ďalej 3 preteky , vopred deklarované, napísaných prvých 20 holubov na KL, DT tak ako sa to podarilo s Gothou a SDT min. vzdialenosť 800 km max 1100 rozdeliť do pásiem do 900, 1000 a viac. Navrhujem 2 preteky DT a SDT , vopred deklarované napísaných prvých 10 holubov na KL. Preteky by museli mať jednotný dátum pre celé Slovensko, Generálny majster najlepší koeficient KT 2X, ST 2X, DT 1X,SDT 1X. U KT z pásmových výsledkov , ktoré sú v OZ, ostatné výsledky z národných pretekov rozdelených po pásmach. Vyhodnocoval by som iba prvých 3 v generálnom majstrovstve a prvých holubov zo všetkých pretekov. Preteky v jeden deň celé Slovensko preto, aby mali všetci rovnaké podmienky.
Milan Klačan (01.11.2009, 20:55)
Dobrý návrh MS , ktoré by bolo objektívnejšie. Vyhovovalo by to väčšine.Ale tá "menšina" čo bude o tom rozhodovať nemá v úmysle presadiť propozície, ktoré by vyhovovali väčšine!!!
Milan Blahovský (01.11.2009, 21:16)
Milan L. ešte skús sa zamyslieť nad systémom vyhodnocovania svojho návrhu, navrhnúť je jedná vec realizovať druhá a vyhodnotiť tretia.
Milan Lenárth (01.11.2009, 22:00)
KT by museli byť vyhodnocované priebežne , vypočtári OZ by zverejňovali do 5 dní výsledky z pásiem a/ nielen tie všetky výsledky zverejniť do 5 dní/ na stránkach OZ vyhral by najrýchlejší holub a spočitávalo by sa 5 koeficientov ich priemer, preto je len potrebné aby všetky preteky boli púšťané v jeden deň na celom Slovensku, kvôli poveternostným podmienkám. Bolo by to najregulérnejšie, tie OZ , ktoré by nemali výsledky do 5 dní na stránke zväzu by boli vyradené. Program by mal zvládnuť výpočet 5 z prvých 20 nasadených holubov na KL. To iste pri všetkých vzdialenostiach na ST, DT 10 na 3 koeficienty a SDT 5 na 2 koeficienty,Jediný problém vidím v termínoch a nájsť 7 týždňov pre celé Slovensko. Malo by sa to odohrávať od konca mája do polovice júla.Každý chovateľ by mal možnosť si odrátať jeden najhorší pretek zo všetkých kategórii. Spočitaním koeficientov , to by mal tiež program zvládnuť z týchto pretekov myslím tým súčet priemerných koeficientov by vyšiel víťaz Slovenska.
Milan Blahovský (01.11.2009, 22:22)
Spomenul si 4 pásma na ST , kto by spracoval ich výsledky a ako ? Robil si niekedy túto milú činnosť ? Pochádzaš z hornatých oblastí Slovenska a napíšeš že kvôli poveternostným podmienkam sa púšťa jeden deň a všetkým. Ja ti iba pripomeniem poznatok, že ak na severe začne pršať tak to trvá niekedy aj 3 dni kým to skončí, také niečo sa na nížinách deje iba výnimočne takže až také rovnorodé to nebude. Niektorým OZ môže trvať pretek aj 2 či 3 dni, otváranie hodín a následne spracovanie do 5 dní inak vyradenie...nie všetko je po posledných poznatkoch u nás ideálne. Nemám cieľ ti oponovať či zavrhovať tvoju myšlienku, len sa snažím prakticky reagovať na detaily. Osobne sa mi viac pozdáva návrh J.Kasana, s tým, že sa odbúra nutnosť za každú cenu v prípade nepriaznivých podmienok riskovať výjazd na miesto štartu kvôli strachu z nezaradenia preteku do MS a umožnenia voľby náhradného termínu do konca sezóny na jeho realizáciu. Dobrý chovateľ sa dokáže prispôsobiť každým podmienkam MS nech sú hoci nemeckého či španielskeho typu.
Milan Lenárth (01.11.2009, 22:46)
Milan mal som aj iný návrh je niekde napísaný určiť 6 až 8 vypúšťacich miest a pretek nahlásiť v piatok ak budeme vedieť aké bude počasie tak letieť buď z o severu , alebo z juhu a deklarovať nie dátum ,ale iba vypúšťacie miesta. Tiež si myslím, že na Slovensku kvôli členitosti terénu a rôznym iným faktorom je ťažké nájsť niečo priechodné , ale hlavne kvôli podmienkám MS, ktoré sú v súčasnosti a sú zdrojom rôznych nešvarov v našom športe sa neustále, hádame a nevieme sa tešiť z toho, že nám holúbok dobre priletí , ale závidíme miesto toho , aby sme pogratulovali víťazovi a to je choré. Preto je potrebné podmienky zmeniť, ale Ty to dobre vieš. a čo sa týka výpočtov, tie som nerobil a ani by som nikdy nechcel robiť,skôr by som to nechal profesionálovi a toho zaplatil, ale to je len môj návrh, nič iné.
Jozef Toporcer (23.11.2009, 14:10)
Jaby som chcel podporit navrhy p. Savaru lebo su spravodlive a zmenšuju rozdiely medzi velko chovat. a malymi chovat. Evidencia holubov do sutaže M S napr. 20 h. by postavila kazdeho chovat. na rovnaku štartovaciu čiaru. Aj tipovanie holubov nie je zly napad, čiastočne to zniži rozdielnost konkurencie v jednotlivych OZ. len mam obavy v priechonosti tych to navrhov. preto že je pohodlnejšie nasadit 100 h. a čakat prvych 7 ks. Ja som v našej OZ navrhol sutaže tochto typu hci boli aj z realizovane vydržali presne 1 rok ale brali sa ako sutaž č. 2 nie o majstra OZ SNV. VITAZ BOL P. Blahovsky , a v hlavnej sutaži bol tušim 2. CHcem tymto iba poukazat , že dobry chov. z dobrymi holubmi uspeje v kazdej navrhnutej sutaži iba ti kecalkovia čo stale sa na niečo vyhovaraju neobstoja v žiadnej. Pan Savara skuste to naniest na najbližšom stretnuti SZ. Reakcia na p. Barbirika ked vidite pri každej navrhnutej sutaži iba podvod , a spekulsnstvo tak MS treba zrušit a mame pokoj. Prave tieto navrhovane sutaže sa zdaju najtransparentnejšie, verim že k tejto teme sa ešte vratime a bude aktualna. Do nekonečna nam nemožu srat na hlavu zdravim.
Milan Blahovský (23.11.2009, 14:48)
Jozef, vyhral som v danom roku aj tzv. tipovaciu súťaž aj GM OZ.( 15/5 na KT a ST a 10/3 na DT, ak sa nemýlim) Rozdiel bol jedine v bodovom vyjadrení náskoku pred druhým v poradí ( zväčšil sa v tipovacej súťaži). Skutočne sa dobrý chovateľ dokáže presadiť v ľubovoľnej súťaží vlastného OZ, MS ale nie je o porovnávaní v OZ ale o porovnaní v rozdielnej konkurencii OZ. Stále idete akosi cestou zvyhodňovania silného jedinca v slabšej konkurencii a tam kde je silná konkurencia na rozlohe 5 x 5 km a berú si kvalitné chovy koeficienty navzájom to vám uniká. Ja viem , že nie každý má také šťastie aby si kráľovaľ ako jednooký kráľ medzi slepými. Podmienky pre MS musia byť náročné aj pre takýchto kráľov. Toto nie je o špekulácii.
Pavel Ostrolucký (23.11.2009, 16:09)
Môj návrh je asi takýto a myslím si že by viac vyhovoval ako doterajší, ktorý je veľmi náročný - dlhodobý a vyčerpávajúci pre väčšinu chovateľov, či už špičkových alebo takých čo sa menej presadzujú a hlavne by sa zrušila podmienka označovať či nahradzovať pretek pretekom resp. nehahradzovať pretek iným kratším a pod. Krátke trate - 4 x bodovanie 30/5 vzdialennosť 100 až 400 km Stredné trate- 4 x 30/5 300 až 600 Dlhé trate - 3 x 20/5 500 až 700 Super dlhé tr.- 2 x 10/5 resp. 10/3 700 a viacej km -------------------------------------------------------------------------------------------- Spolu : 13 tratí / dohodnúť klesanie 2, 3, 4, alebo po 5 bodov. Vyhrá holub s najnižším koeficientom, krotý má splnené všetky trate z konkurencie OZ, pásma, VS alebo regionu bez udávania minim. počtu holubov a chovateľov, ale aby boli splnené podmienky podľa platného PP a Stanov SZ-CHPH, ktoré budú schválené 28.11.2009 v Nitre. Týmto by sa súťaže mohol zúčastniť každý radový chovateľ a dalo by sa to hlavne spniť a neobhaňali by sa holuby 18 až 21 krát do roka, čo bola pri starých MS nutnosť. Skráta odpadla by podmienka náhradných nutných plánovaných pretekov čo bolo 6/4, 6/4, 4/3, 3/2, čo bola blbosť na ntu, lebo sa umele zvyšoval počet pretekov, pričom stúpali len náklady na prepravu - ničili sa holuby a nervy chovateľov boli na pokraji zrútenia. Týmto odpadnú stresové situácie a znova sa vrátime do normálnej podoby holubárenia a krajšie za budeme pozerať na seba a nebudeme hlavne nikomu kto to vyhrá závidieť ! Dúfam, že bude na toto kladná odozva - keď už niečo meniť tak nech to má perspektívu a potom to už treba len dodržovať a nechať na viacej rokov a hlavne nemeniť ako sa komu hodí! Je to môj návrh pre celé Slovensko - nemusí s tým každý chovateľ súhlasiť, ale ak si chceme zachovať peknú tvár pred svetom toto by bolo riešenie. S pozdravom letu zdar - Ostrolucký Pavel
Milan Blahovský (23.11.2009, 17:20)
Pavel ty chceš aby si našiel na Slovensku holuba, ktorý bude mať splnené takéto podmienky ? Poďme odzadu, 2 x nad 700 km, medzitým ešte 3 x 500-700, potom "už iba " 4 x 300-600 a to najľahšie 4 x špičkovo na 100-400 km ? Ak ho nájdeš a bude mať solídny koeficient tak sa k nám pohrnú kupci jedna radosť ( o tom ale silne pochybujem). Už len z tohoto pohľadu je to nenormálne. Koľkí chovatelia nájdu na svojom holubníku také eso ? Toto nie sú stresové situácie ? Máš kvalitne nalietané KT a ST a aj DT a ty ho nasadíš na rizikovú SDT ? Aspoň nesnívaj.
Miroslav Luhovy (23.11.2009, 17:27)
Milan,myslím,že Pavel sa pomýlil a v texte namiesto vyhral by holub malo byt vyhral by chovatel.
Milan Blahovský (23.11.2009, 17:31)
Tak vidíš ešte len je to návrh a už sú nejasnosti, návrhy by mal byť jasný , veď takéto niečo by pochybujem, že by niekto plnil...
Milan Blahovský (23.11.2009, 17:37)
Taktiež je tam zmienka o koeficientoch a z pretekov sa letí na body... Ak by to aj prešlo, body z pásma či ZO a z OZ sú rovnako nejasné. Je to opäť ako vždy o konkurencii. Určite by sa našli takí čo by mali v svojom slepom kráľovstve plný počet bodov v každom preteku. Ak nie v prvom roku, potom určite v ďalších ak by to otestovali. Žiaľ pri benevolencii našich stanov a PP je tvorba takýchto "kráľovstiev" viac ako reálna a práve to spôsobuje na Slovensku situácie, ktorých sme roky svedkovia. O tom je aj sčasti očista, ktorá sa tak nepríjemne číta a prenáša do praxe.
Igor Barbírik (23.11.2009, 19:51)
Pan. Toprcer keby to bolo na mne vypuštanie viac oblasti spoloče vysledky ked chcete aj klubove bodovanie by bolo z prvych 10 na kontrolnom liste 2 holubov určenych a 2 doletovych na zapade nikoho nezaujimaju kooficinty le eso body
Oldrich Savara (23.11.2009, 20:31)
Vážení priatelia ! Som rád,že sa diskusia o zmene podmienok MS troška pohla. Už som si myslel,že sú všetci spokojní. Ale k veci. Keď som na DF uviedol túto tému, bol som presvedčený o potrebe diskutovať v predstihu pred nadchádzajúcim mimoriadným zjazdom o problémoch spojených práve z MS ktorého vážnosť u chovateľov klesá.Tvrdím, že jeho podmienky dnes nevytvárajú pre všetkých členov Zväzu rovnakú štartovaciu čiaru a ani priebeh pretekov rovnaké podmienky nezabezpečuje. Rozhodujúcu úlohu v súčasnosti pri výsledkoch, zohráva vývoj počasia, vypúčťacie miestá, ale hlavne polohy holubníkov. Nijako týmto nechcem znižovať podieľ chovateľa, ten je tiež dôležitý, ale nie je podstatný. Na podmienky MS môžeme mať rôzné názory, treba však zvoliť také, aby neboli výhodou len pre malú skupinu chovateľov. Nie náhodou som sa dotkol majstrovstva platného v BRD. Toto majstrovstvo je dlhodobé a dlžka jeho trvania je viacej rokov nepretržitá a dáva všetkým " BEZIRK "majstrom rovnakú hodnotu a váhu. Sú si roveň a ne je vyzdvihnutý len jeden "GM". O čo mi ide, nuž predovšetkým o to, aby naši členovia Zväzu, mali záujem vôbec sa v MS angažovať. Pretože mám pocit,že tomu tak nie je, vyvolal som túto diskusiu. Pred časom som požiadal ing.Daniela Krajčíka o zadováženie presného znenia nemeckého majstrovstva, ktoré mi promptne zaslal za čo mu ďakujem ( takto má vyzerať spolupráca smerom dole ). Možno si poviete načo to všetko, nuž preto,že sa pokúšame v rámci OZ - CHPH Pezinok prísť na také majstrovstvo OZ CHPH, ktoré bude vyhovovať väčšine členov a ktoré ich už nebude nútiť k odchodu z OZ CHPH. Naším prvým krokom bolo,že sme okrem iného na mimoriadnej konferencii OZ CHPH Pezinok schválili nemennosť podmienok pre GM OZ - CHPH na dobu trvania volebného obdobia t.j. na štyri roky. Tento základný dokument bude zaväzovať všetky ZO - CHPH v rámci OZ - CHPH PEZINOK k tomu. aby sa nepokúšali tento meniť. Nemáme ďaľeko ani k tomu. aby aj pretekový plán platil štyri roky a aby nebol menený. Je jedno o aké majstrovstvo ide ak máme uspokojiť väčšinu, malo by poskytovať viacej možností každému, či sa jedná o chovateľa z veľkým počtom chovaných holubov alebo s počtom malým. Naše MS v súčasnosti tento princíp nedosahuje a z tohoto dôvodu bude treba aby "Valné Zhromaždenie " podmienky GM novelizovalo.
Milan Blahovský (23.11.2009, 21:00)
Oldo a ďalší, predpokladám, že vás nebude trápiť iba model nemeckého majstrovstva, ale aj zloženie nemeckého Bezirku, teda koľko tam je chovateľov a koľko holubov na preteku. Problém nie je v modele MS, ale v počte chovateľov ktorí súťažia v danom celku. Vytvorme celky na úrovni Bezirkov a potom použime aj nemecký model. Prepáčte, ale to sa už asi rúham, kto by u nás chcel väčšie celky, keď FCI povoľuje aj tzv.min.podmienky pre výstavy a sme v začarovanom kruhu. Začneme spájať podmienky pre výstavy s podmienkami pre MS a nedajbože ešte s podmienkami pre MOZ.
Pavel Ostrolucký (24.11.2009, 08:36)
Milan keď si dopredu myslíš, že sa to nedá splniť, je to možné pred zjazdom upraviť. Krátke a stredné trate môžu ostať podľa návrhu - tie by sa splniť mali - doteraz neboli nikdy problémy - otázka je či to niekto splní úplne špičkovo alebo so slabšími koeficientami alebno bodmi / je vecou dohody či sa stanovia do vyhodnotenia body alebo koeficienty- buď aby vyhral holub s najvyšším počtom koeficientov, alebo najnižším alebo najvyšším počtom bodov - hlavná vec je tá, aby to bolo dopredu jasne dohodnuté/. Čo sa týka DLHÝCH TRATÍ - 3 krát dlhé trate by mali ostať , ale keď si myslíš, že je to nesplniteľné je možné zvýšiť počet nasadzovaných holubov na 30 a znížiť počet bodovaných holubov len na 3 kusy - čo je potom spolu 9 kusov / dobových alebo eso holubov z koeficientami a to sa potom už splniť dá a je dopredu jasné, že že to splnia väčšinou špičkoví a dobrí chovatelia, ale návrh je jednoduchší tým, že odpadávajú náhradné preteky, čím sa znižujú náklady a chovateľ si môže holuby vybrať sám a úplne jednoducho zrátať či už zo ZO ak splní podmienky účasti a počtu chovateľov nasadených na pretek, OZ, VS, regiónu alebo vyšších celkov poriadných SZ-CHPH a pod. - skrátka išlo by sa podľa podmienok FCI /. Čo sa týka SURER DLHÝCH TRATÍ tiež je možné zvýšiť počet nasadzovaných holubov trebárs na 15 ks a znížiť počet bodovaných len na 2 kusy, ale s tým zvyšovaním počtu nasadených by som jednal opatrne, aby sa mohli preteku zúčastniť aj chovatelia s menším počtom holubov skôr by som znížil počet bodovaných na 2 kusy čo by boli sopolu 4 bodované holuby a to sa splniť dá čiže v praxnom živote by to potom vypadalo nasledovne: Krátke trate ......................................30/5...........100 - 400km................... Stredné trate.....................................30/5...........300 - 600km.................. Dlhé trate................20/3....resp........30/3...........500 - 700km.................. Super dlhé trate......15/3....resp........10/2...........nad...700km.................. Pri tomto návrhu keď si môže chovateľ vybrať sám voľné preteky dopredu nikto nie je vylúčený a podľa mňa je to splniteľné. Navyše je v tomto návrhu odbúraná administratívna diera u dlhých tratí, kedy holub boduje od 500 do 700 km predtým to bolo len do 600km čo bola veľká chyba a bolo to SZ-CHPH úplne nedomyslené a neopodstatnené, lebo pri väčšej oblasti a pri trochu nešťastnom naplánovaní pretekov bol chovateľ pri prekročení limitu dopredu z MS odpísaný, teraz môže zabodovať na plný počet holubov bez problémov. Čo sa týka vyhodnotenia to sa dá dohodnúť viacerými spôsobmi, najjednoduchšie by bolo vyhodnotenie podľa bodov a pri rovnakých bodoch by o majstrovi rozhodol nižší koeficient alebo vyšší počet nalietaných kilometrov. Skrátka dá sa to doľadiť podľa požiadaviek chovateľov Slovenska, ale všetko musí byť dopredu jasne deklarované, aby potom po ukončení sezóny neboli problémy ako každý rok po vyhodnotení MS. Ostrolucký Pavel
Milan Blahovský (24.11.2009, 09:17)
Paľo, nie som nejako spiatočnícky chovateľ, ale rovno ti poviem, že mám z toho návrhu zmätok, raz hovoríš o bodoch, potom zase o koeficientoch. Raz spomenieš holuba , potom zase chovateľa. Ak takéto niečo prečíta "radový" chovateľ, tak po troch riadkoch vypne a zabudne na súťaž. Podmienky MS musia byť čitateľné, realizovateľné, kontrolovateľné a spracovateľné. Čitateľné pre väčšinu, realizovateľné aspoň pre 50 %, kontrolovateľné u všetkých a spracovateľné rovnako pre všetkých. Mne to v tvojom návrhu akosi nevychádza, pomôžte mi to pochopiť, som nejako po výstave v Tornali akosi zdravotne mimo.
Miroslav Luhovy (24.11.2009, 09:31)
Neboj sa Milan,ani ja to nejako nechápem a to som to prečítal už dvakrát...
Pavel Ostrolucký (24.11.2009, 10:30)
Čo je na tom nepochopiteľníé. Písal som o podmienkach - podmieky sú hore uvedené. Ak by sa dohodlo na počte bodovaných holubov, tak potom treba dohodnúť či sa bude MS počítať koeficientovo, alebo len obyčajnými bodmi a potom to treba zrátať a máš majstra Slovenska! Nič viacej - nič menej! Alebo to počítač nezvládne ? Neviem prečo spiatočnícke, je to podobné ako v minulosti len odpadne zbytočná byrokracia a prelínačky medzi jednotlivými skupinami zahŕňajú všetko a nie je tam žiadna medzera medzi kategóriami ako bola v minulosti - skrátka každý holub čo zaboduje a splní uvedené podmienky sa bude chovateľovi rátať. Už chápeš ? Tak isto odpadnú debilné povinné počty chovateľov a minimálne počty holubov - ak splníš podmienky podľa podmienok FCI a dodržíš stanovy a pretekový poriadok, ktorý bude schválený dňa 28.11.2009 v Nitre potom už nebude žiadne kádrovanie ako za socíku alebo za komoušov, alebo i v dnešnej krátkej minulej dobe. Dúfam že si to pochopil - alebo keď to pochopiť nechceš tak to napíš na rovinu, lebo potom si myslím, že chlapi na východe čo Ťa občas kritizujú majú pravdu ! Paľo
Milan Blahovský (24.11.2009, 11:00)
Paľo brzdí emócie, nemáš na to žiaden dôvod. Máš snahu čosi nám vysvetliť, ale nie je to po lopate napísané, tak ako nie sú napísanée niektoré body v základ.dokumentoch a potom vznikajú problémy. Urobím teda preklad toho tvojho návrhu, ktorý na 90 % kopíruje doterajšie MS. 4 preteky na KT - séria 30/5 - body resp. koef. prvých 5 holubov chovateľa v tejto sérii 4 preteky na ST - séria 30/5 - body resp. koef. prvých 5 holubov chovateľa v tejto sérii 3 preteky na DT - séria 20/4 - body resp. koef. prvých 4 holubov chovateľa v tejto sérii 2 preteky na SDT - séria 10/3 - body resp. koef. prvých 3 holubov chovateľa v tejto sérii; To bol problém napísať takto tvoj návrh ako som ho uviedol ja ? Či máš k nemu ešte iný výklad? Dohromady použitých 13 pretekov pre GMS s tým, že sa preteky nemôžu prelínať ( teda inak povedané použivať pre viaceré kategorie) V čom teda kopíruje to čo máme ? Počet pretekov v kategoriach. V čom je rozdiel ? Do MS sa bude dať použiť ľubovoľná varianta skupiny chovateľov, ktorí splnia podmienky FCI = ( ZO,VS,OZ teda aj mikro OZ). Práve tento rozdiel je podľa môjho názorom hnacím motorom k už asi sto krát opakovaným "účelovým" zoskupeniam či je to na úrovni ZO, VS alebo niekde dokonca aj OZ a to ty nechceš možno aj s niektorými z východu( tých čo má kritizujú) ale hlavne z iných častí Slovenska pochopiť. Pavol pochop, že túžba niektorých chovateľov presadiť sa v nadoblastných súťažiach ako je povedzme MS či výstavy, privádza tento šport do vzťahov aké panujú dnes u nás a to zase nechceš asi pochopiť ty.
Oldrich Savara (24.11.2009, 11:15)
Ano Milan predpokladáš správne, netrápi ma nemecký model a dokonca ani početne zloženie členských základní čí počty nasadzovaných holubov a to z dôvodu, že rozdiel v BRD a na Slovensku je neporovnatelný. Sám dobre vieš,že som bol jedným z prvých,ktorí väčšie celky presadzovali a aj navrhli. Tu nejde o to kopírovať nemecké majstrovstvo v celom rozsahu, ale o posúdenie tých častí, ktoré by mohli byť u nás realizovatelné. Ak mám byť úprimný, tak ani ja osobne som sa v spomenutom majstrovstve nevedel orientovať. Zapáčilo sa mi však v tom smere,že súťažiací sú si rovní a majú možnosť bojovať do konca. Vysvetlím. Pri súčasnom MS nech zafúka z tej či onej strany sa stáva,že jedna strana bude poškodená a druhá zvýhodnená. Jednoduch je to tak. Ak však pripustíme myšlenku použitia umiestnení holuba a ich zrátanie po pretekoch v tedy vôbec nemusí rozhodovať vietor či poloha holubníkov ale fakt či sa daný-určený holub vôbec dokáže umiestniť. Ak áno pri rovnakom počte, povedzme na siedmich tratiach, nebudú rozhodovať body ale ani rýchlosť holuba. Rozhodovať bude počet umiestnení napríklad na KT,ST,DT. Sumarizácia týchto umiestnení nám dá konečný výsledok a pri rovnosti súčtov môže prísť k stanoveniu kritérií ktorý chovateľ bude v poradí na tom lepšie. Osobne som presvedčený o tom, že súťaže kde si chovateľ vopred svoje započítatelné holuby určí, sú natrvalo vysokou školou poštového holubárstva kdekoľvek na svete, nech je to v Nemecku alebo na Slovensku. Záverom podporím tvoju úvahu a tiež si myslím,že sa rúham. Išlo mi však o debatu pred a nie po !!!
Milan Blahovský (24.11.2009, 11:37)
Pokiaľ mi ešte Pavol odpovie dovolím si spomenúť aspoň jedno z pozitív posledného modelu MS. Takmer na 100 % zhodné plány čo sa týka zloženia pretekov jednotlivých kategórii. Nemalo zmysel umelo naháňať počet tratí v kategoriách ( aspoň v MS ), postačujúcim počtom bolo tých 13 čo navrhuješ aj ty, ale takmer každý ich mal 19, teda využil možnosť tzv.reparátu, ak sa mu pretek nevydaril alebo bol zrušený z mim.dôvodov.
Negatívum ?
V prípade absencie náhradného termínu boli tlaky vypúšťať za každú cenu, príp. si vypadol z hry.
Pozitívum ?
Jasnou deklaráciou počtu pretekov a miesta štartu v kategoriach sa predišlo špekulatívnym presunom pretekov pre danú kategóriu.
Môj návrh pre budúcnosť ?
Ak prejde starý model zmeniť rušenie vypúšťania a následného zaradenia preteku v náhradnom termíne s posledným termínom 1.augustový víkend.
Pavel Ostrolucký (24.11.2009, 11:38)
Milan približne áno ako si to napísal Ty. Ja som okolo toho nepísal omáčky a nerozvádzal som to bližšie - je jasné, že každý kto to chce pochopiť to pochopí a nemám v čom brzdiť emócie v ničom som Ťa neurazil len mi to pripadalo , že to čo Ti vyhovuje podporíš a čo nie - je rázne Tebou ako prvým z prezídia zamietnuté a viacej sa o tom nesmie ani písať a ani hovoriť. Ja som to uviedol ako príklad a tie počty nasadzovaných kusov holubov sa môžu upraviť, tak isto aj počty bodujúcich H. Ako som vyššie písal odpadne byrokracia pri počtoch chovateľov aj holubov, čo bolo doteraz rázne prikázané a menšie oblasti nemali šancu do súťaže zasiahnuť, lebo nespĺňali podmienku buď o počte chovateľov a tak isto nezmyslelné nasadenie 1000 ks holubov vyradili aj väčšie oblasti, ktoré mali nejaké krachové preteky. To teraz odpadne a môžu si zarátať do súťaže MS aj väčšie kluby ZO, ktoré splnia počet 20 chovateľov a 150 ks holubov. To je asi rozdieľ medzi tým čo bolo predtým a teraz navrhnutým, tiež odpadnú umelo vytvárané plány pretekov, kde sa pretým dávali zbytočne 2 preteky naviac, čo značne zvyšovalo náklady na preteky a teraz nám ešte zvýšia náklady za mýta - tak mi povedz v čom som to zle navrhol. Ja si myslím, že návrh je dobrý a treba ho len doladiť!
Milan Blahovský (24.11.2009, 11:46)
Pavol ja to neberiem, že si ma urazil, iba som mal pocit, že sa hneváš na moje odpovede. Z prezídia ti asi ťažko niekto odpovie ( možno ešte tak D.Krajčík), nemám pocit, žeby som tu prikazoval o čom sa tu ma hovoriť či písať.
Napíš mi čo som zlé napísal v mojom príspevku ?
Myšlienku, že nadoblastné súťaže musia byť náročnejšie a musia mať prísne pravidlá,mi ťažko vyvrátiš. To už nie je majstrovstvo ulice či obce. To je súťaž, ktorá má resp. by mala mať svoju hodnotu či váhu v širšom ponímaní. Predsa ide o akéhosi pomysleného lídra v chove či pretekaní na Slovensku a nie iba najsilnejšieho kohúta na smetisku.
Ešte malý detail: min. podmienky FCI 20/250 na KT a ST 20/150 na DT a 50/250 na SDT. Takže neviem ako to splnia "mini OZ" hlavne na SDT ? Či opäť začneme kombinovať ? Niečo z OZ, niečo zo ZO niečo z VS alebo regionu ? Ten výpočet koeficientu či bodov bude určite veľmi prehľadný a hlavne kontrolovateľný čo ? Preboha, prečo sa tak bránite spoločným pretekom či spoločným vyhodnocovaniam ?
Milan Lenárth (24.11.2009, 12:04)
Milan, Pavol má pravdu v tom , že niektoré OZ boli vyradené už pred samotnými pretekmi pretože nesplňali podmienku 1000 holubov a 50 chovateľov v A a B, na nich MS vôbec nehľadeli, povedal si ale podstatnú vec je potrebné zabrániť špekulatívnym prechodom z jednej OZ do druhej to , že nadoblastné súťaže musia byť náročnejšie s tým súhlasím, len nájsť skutočne spravodlivý a dobrý model pre všetkých je na Slovensku takmer nemožné. Mali by sme sa zamerať na menší počet pretekov a ja by som z MS možno úplne vylúčil KT a letel by som 5 možno 6 pretekov od 500 km a viac a z tohoto by som určil majstra. Prečo , všetci vieme , že KT od 100 km strašne záležia na počasí a vetre a holuby sú nahádzané a pretek skončený možno za 5 minút. Pri tratiach nad 500 km a idealnom počasí s vy púšťaním 10 000 holubov a viac je iná situácia. Holuby sa roztrhajú na rôzne smery a väčšinou zvíťazi ten čo zbytočne nekrúži a odletí najkratšou cestou domov , holuby nad 500 km idú väčšinou za svoje a nevezú sa ako na 100 až 300 km vzdialenostiach. KT nech si lietajú z ulice ako tomu hovoríte všetci , lebo tam na najmenšom rozpätí je to najspravodlivejšie.
Milan Blahovský (24.11.2009, 12:14)
Milan , tak to si napísal skutočne múdro. Ak KT tak komplikujú spoluprácu tak nech si ich letia povedzme ZO, ale spájajme sa aspoň na tratiach nad 300 km, kedy ubúda holubov v autách, predražuje sa doprava a strácajú sa koeficienty. Zahrnime teda do MS KT v rozpätí 300-400 km ( 3 ? ) a do ST tiež tieto 300 - 400 km preteky ( 3 ? ) a DT nad 500 km ( 3 ) a SDT nad 700 km (2 ) z výsledkov OZ resp.regionov vo všetkých kategoriach za mnou uvedených podmienok ( vopred určenie pretekov, možnosť reparátu). Spojme spoločného majstra KT a ST do jedného a majstra DT a SDT do rovnako spoločného. Budú teda dvaja čiastkoví majstri a jeden generálny. Realizovateľné ?
Pavel Ostrolucký (24.11.2009, 12:25)
Milan nesúťažíme s kohútom, ale poštovými holubami a tým je to jedno odkiaľ letia, či súťažia v klube alebo celoslovensky. Je len na chovateľovi čo si zo súťaží vyberie. Ja osobne si myslím, že chovateľ či je dobrý, zlý alebo nejaký iný tak ten by si mal vybrať čo mu vyhovuje a snažiť sa splniť podmienky , ktoré sú mu kladené aby splnil! Holubom je to jedno odkiaľ letia dôležité je len to aby splnili podmienky a to s čo najlepším výsledkom od čoho sa potom počítajú body- ZO, OZ , VS, MS apod. Je na chovateľovi a holuboch aby to splnili a potom, aby čo najlepšie obstáli v čo najširšej konkurencii - teda v MS o čom sa teraz bavíme. Je nenormálne , aby bol chovateľ a holuby hneď dopredu vyradený pre také podmienky, ktoré niekto nevie splniť. A toto sa dialo na Slovensku doteraz a aj tam sa ešte kortešovalo kto akú nosí košeľu a ako je sympatický, alebo nevhodný pre navrhovanú súťaž - toto by som bol rád aby odpadlo a aby uľahčilo chovateľom voľne dýchať a aby sa sami rozhodli do čoho idú a do čoho nie. A to že bude súťaž dosť náročná v tom som si istý, len nie je nik dopredu vyradený ak spĺňa podmienky a v tom je rozdieľ medzi starým MS a novým navrhovaným - či nie ? Nevylučujte zase dopredu debilnými počtami chovateľov a holubov ako to bolo doteraz o to predsa ide - či nie ? Veď či už koeficienty, alebo body to zoradia do správneho poradia - nikto ani dorý a ani vynikajúci - nie je dopredu majster - lebo nevieš dopredu aké prídu počas sezóny problémy, či s holubami alebo so zdravotným stavom kohokoľvek. Preto MS by malo byť jednoduché, aby ho splnilo čo najviac chovateľov a tá prvá stovka vyhodnotených potom ukáže kto je najlepší a aké chováme holuby na Slovensku. Keď bude MS jednoduché a splní ho veľká vačšina chovateľov a holubov potom odpadne aj závisť a rôzne ohováračky a pod. Som o tom plne presvedčený. Paľo !
Viliam Škvarka (24.11.2009, 12:35)
Pán Lenárth , velmi dobrý postreh o znížení počtu pretekov a vyppustení krátkych tratí,pretože to je ten dôvod prečo dochádza k účelovým prestupom.Osobne sa mi velmi páči aj verzia Oldu Šavaru z dpredu určenými holubami.Pretože musíme brať zretel aj na tých čo chovajú menší stav holubov.A tu si myslím je pohrebisko mnohých,ktorý by aj uvažovali o našom koníčku,ale nechcú(alebo nemôžu )mať 100 a viac holubov.Zabúdame na tých čo by chceli chovať 20-30 holubov a chceli by tiež byť konkurenciou a nie len do počtu.Myslím,že by to nielen zvýšilo počet chovatelov ,ale hlavne by to skvalitnilo už jestvujúce chovy.Veď večina z nás má aj iné povinosti a tým,že sme nútený chovať vysoké stavy kôli súčastnému hodnoteniu tak je to na úkor kvality a v konečnom dôsledku to má dopad aj na kvalitu funkcionárskej práce.Škoda,že sa nad týmto nikto nezamýšla.Večinou je to preto,že rozhodujúce slovo majú ludia ktorým to vyhovuje a vysokým stavom odrovnávajú konkurenciu.Zabúdajúc na skutočnosť,že chovatelov stále ubúda.
Pavel Ostrolucký (24.11.2009, 12:51)
Vilko - súťaž ako navrhuješ Ty, je podobná ako už existujúca a volá sa " CHOVATEĽ ROKA ", síce tam je bodovanie 5/3.
Milan Blahovský (24.11.2009, 13:10)
Oldo ak by si podrobnejšie resp jednoznačnejšie popísal MS DV, možno by sa našli nejaké odozvy, či to už pozitívne alebo negatívne. Ak som to pochopil dobre potom ti ide o vyhodnotenie 5 resp. 6 holubov na holubníku chovateľa, ktoré splňajú 8 umiestnených pretekov na rôznych tratiach. Víťaz by získal najnižší ( šport ) resp. najvyšší ( eso ) koeficient či to už priemerný alebo súčtový. Koeficient by bolo opäť možné použiť z konkurencie ZO, VS,OZ resp.regionu ? Inak povedané ak niekto zaletí ( trebárs) z podporou vetra 8 špičkových pretekov s 5 či 6 holubami počas sezóny je víťazom ? Napísal som s podporou vetra ale až tak doslova som to nemyslel, uvažoval som o istej výhode, ktorú mu konkurencia ( ak nejakú má) je schopná vytvoriť.
Tibor Balogh (24.11.2009, 13:29)
Vážený Páni. Čítam tu diskusné prísspevky a niečo my nejde do hlavy, že niektoré oblasti nevedia splnit kriteria MS 50 chovatelov, ked OZ musí mať 80 členov...tak niečo tu s počtami členov nesedí. Aj OZ Dlhé Pole od začiatku pret.nasadzovalo 40 členov, tých druhích 40 bolo na dovolene :) Podla mojho názoru OZ ktoré nesplňaju limit 80 členov by sa malo zlúčit s najbliším OZ.
Pavel Ostrolucký (24.11.2009, 13:37)
Oni limit 80 členov hravo spĺňajú - ako oblasť, ale počet súťažiacich chovateľov je nižšia - možno ako hovoríte Vy , že súťaží len 40 členov, ostatní sú pasívni, alebo sa pretekov nezúčastnia.
Jozef Toporcer (24.11.2009, 13:49)
Pan Lenarth vasim navrhom na sutaž MS 5-6 ZAVODOV nad 500km aviac by ste odpisali chovatelov ktory sa špecializuju na KT a ST. Iba ak by už teraz , začali nakupovat hol. na dlhe trate a čakat 3-4 roky aby sa mohli zučastnit MS. Potom pride GOTHA 1 R. 2009 A MOŽU začinat nakupovat na novo .myslim , že ten vas navrch je dost neštastny nič v zlom zdravim!!
Milan Lenárth (24.11.2009, 14:17)
Pán Balogh netreba zlučovať , alebo nasilu niečo spájať nerobí to dobrú krv a vedie iba k rozporom, podmienky MS je potrebné zmeniť, nezabúdajme , že je nás stále menej a menej,Podmienky MS padajú tam konkrétne veci k tomu treba rozvíjať diskusiu. Milan B. myslím, že tvoj návrh na tratiach nad tristo km je reálny aj návrh na spojenie KT + ST na jedneho majstra a DT s SDT na druhého a s toho výsledok GM Slovenska. Už je potrebné iba určiť počet chovateľov a holubov a to tak aby mali šancu všetci , myslím tým aj menšie OZ. Návrh pána Šavaru je tiež zaujímavý dopredu určené holuby, na jeden pretek trebárs 5 holubov a z toho koeficient ako napísal M.B. jeden, alebo druhý, výsledky ZO, pásmo, oblasť. Holuby by zrejme museli byť napísane na KL prvé, alebo nejak inač viditeľne označené . väčšiu prácu by s tým mali asi výpočtári, ďalej by bolo veľmi potrebné vykonávať prevenciu, myslím tým kontroly na všetkých úrovniach od ZO , cez OZ až po pretekovú komisiu zväzu a samotné prezídium. Kontroly je potrebné vykonávať priebežne a zverejňovať ich aj s výsledkami, potom už nebude problém , že niekto niečo nemá splnené, napr. zasielanie protokolov o štarte, hneď týždeň po prvom preteku v pondelok zverejniť cestou sekretára zväzu, kto protokol nezaslal, aké sú nedostatky v zaslaných protokoloch a verte tomu , že chovatelia si dajú pozor na chyby funkcionárov a za chvíľu bude po probléme. Dá sa o tom veľa diskutovať , ale mám to pripravené na mimoriadný zjazd.
Jozef Cuboň (24.11.2009, 14:21)
Diskúsie ohľadne zmeny podmienok MS sa ak som dobre počítal, zatiaľ zúčastňuje 10 diskutujúcich. Obávam sa, že bude veľký problém sa na neakých zmenách dohodnúť vrámci zväzu, pretože nepanuje zhoda ani u týchto diskutujúcich, i keď väčšina návrhov aspoň podľa mňa má zmysel a stoja za to, aby sa delegáti nimi vážne zaoberali. Niečo vyhovuje tomu, niečo inému a zladiť to všetko tak, aby to vyhovovalo všetkým, alebo aspoň väčšine, zdá sa, že bude veľký problém. Preto navrhujem, aby títo diskutujúci spojili z týchto návrhov to, čo sa podľa ních spojiť dá a takto aby predložili spoločný návrh na súťaž MS a tento sa potom snažili spoločne presadiť, prípadne aby hľadali pre návrhy spoločnú podporu, ktorú by mali presadzovať u delegátov.
Milan Lenárth (24.11.2009, 14:33)
Pán Toporcer je to len návrh ,ja si myslím že holub na ST hravo splní 500 km trať, ale pôjde za svoje, KT tam je veľká nespravodlivosť písal som o tom vyššie, stačí ak ste výhodne položený a holuby letia vaším smerom a zo 100 km napicháte 50 holubov za 5 minút a je po preteku, takých máme aj v našom OZ, kopec a čo ostatní, preto som navrhoval silné ZO s dvadsiatimi súradnicami, aby aj oni mohli splniť podmienky olympiady, ak v jednej časti OZ je dávno po preteku tak tá druhá ešte preteká a má šancu umiestniť holuba v ZO , alebo VS na KT . Slovensko je členité a ak VY máte podobný problém na KT , tak si vytvorte pásma , alebo silnú ZO s 20 súradnicami a mate všetky predpoklady sa výborne na KT umiestňovať.Vyhodnotíte si to medzi sebou a oblasť Vás už nebude zaujímať , mňa a v našej ZO a VS skoro všetkých už nezaujíma oblasť na KT tam umiestňujeme možno iba 5 percent a verte nie je to holubmi, ale podmienkami Turca, ST, DT a SDT to je už oveľa lepšie , lebo vzdialenosti sa predlžili.
Milan Blahovský (24.11.2009, 14:44)
Jozef ja ani nepredpokladám, že nám tu niečo o čom diskutujeme aj prejde. pre mňa je to zábavou ako si vymeniť s chovateľmi pohľad na problém. Pavol resp. Tibor je to smutné, že sú umelo tvorené OZ len aby splnili požadované počty evidovaných chovateľov v zmysle stanov a takéto OZ sa následne zúčastňujú súťaží MS v konkurencii OZ kde počet závodiacich chovateľov neklesne pod 80 na KT či ST, žiaľ je to naša realita s ktoru si už večnosť nevieme poradiť, pretože ideme vytvárať podmienky pre všetkých len aby sme náhodou niekoho nevynechali z hry, je to jedno či to bude z umelo vytvoreného OZ alebo s OZ, ktoré sa roky buduje.
Milan písanie súťažných holubov na prvé miesta v poradí KL skomplikuje priebeh nasadzovania, hraničí to s tipovaním na holuby a to v našej nie príliš profesionálnej komunite nie je reálne. Neviem si poriadne predstaviť kontrolu dokumentácie( nepribudlo by náhodou množstvo podozrení na nasadzovacie KL ???)
Pavol, OZ, ktoré má 50 % pasívnych členov by sa malo zamyslieť nad svojím fungovaním a hlavne zamyslieť sa nad spoluprácou v pretekoch so susedným OZ navyše ak jeho sused trpí podobným stavom.
Ešte ma napadlo jedna "blbosť", v tomto návrhu vychádzajúcom z návrhu Milana Lenártha by som doporučil dať v kategórii ST limit 300-500 km, pretože predpokladám, že niektoré OZ preferujú aj preteky nad 400 km prípadne to niektorým chovateľom pri možnej tvorbe regionov takto aj vychádza nad 400 km a nemuseli by sme ich dopredu odpisovať. Každopádne ak sa niečo schváli a bude to mať hlavu aj pätu potom to uzákoniť na 4-ročné obdobie.
Pavel Ostrolucký (24.11.2009, 15:22)
Ako vidím a čítam niektorí diskutujúci vôbec nepochopili podstatu veci v MS. V MS sú preto KT, ST, DT, a SDT a z toho sa potom vyhodnocuje generálny majster, lebo sú podmienky dosť náročné a preto sa to volá MAJSTROVSTVO SLOVENSKA. Skrátka generálny majster najprv musí splniť všetky podmienky tratí a potom keď to má splnené po sčítaní sa vyhodnotí ako najlepší chovateľ SLOVENSKA. Súťaž je náročná tým, že je tam viacero navrhnutých - deklarovaných tratí a ak chovateľ nesplní čo len jednu kategóriu nemôže byť GENERÁLNYM MAJSTROM. Ja v mojom návrhu uvádzam príklad ako pred vyhlásením uvedeného majstrovstva ešte pred začatím nevyradiť chovateľov zo súťaže - nezmyselnými nariadeniami o minimálnom počte 50 chovateľov a 1000ke holubov, keď každý chovateľ vie ako sa to ťažko pri zlom daždivom počasí spĺňa-keď hrozia zrušenia pretekov a pod./ veterinárne obmedzenia/. Tak ako to navrhujem, nie sú žiadne obmedzenia a ani vyradenia pretekov ako bolo v minulosti a o to to bude jednoduchšie. Uvediem príklad : Nešťastne zvolený pretek GOTHA vylučuje doredu chovateľov určitej časti Slovenska / od 600,01.-km po 700.-km / naopak určitá časť Slovenska na východe a na maximálnom JUHU majú tento pretek deklarovaný už v pretekovom pláne nad 700.-km a hravo si ho zaradia do SDT a my dajme tomu OZ B.Bystrica - vynaložíme na pretek kopu peňazí a nieto ho do čoho zaradiť / lebo skupina " C " do DT to neumožňuje a skupina " D " do tejto máme zase málo kilometrov a takto to postihuje značnú časť chovateľov či už bývalého Stredoslovenského kraja, alebo i v zapadnej časti Slovenska a chytá to i poniektorých chovateľov Východoslovenského kraja a to asi po Poprad. Preto ja navrhujem v DT počítať preteky od 500 do 700.-km, taký člen čo to nevyhodnocoval to nepochopí pochopia to iba tí chovatelia čo sa s tým zaoberajú a čo tomu rozumeju a čo to už vyhodnocovali. V iných skupinách nie je taký problém ako pri dlhých tratiach - tie sa dajú dobrými chovateľmi a holubami hravo zvládnuť! Ja to nerobím pre seba, ale pre celé Slovensko - lebo mne sa už skoro 10 rokov s holubami vôbec nedarí - tak toto som musel napísať - možno to pár ľudí pochopí a buď sa to schváli tak ako navrhujem, alebo s možnými jemnými úpravami, ale malo by to byť dobré i pre malých chovateľov s malo holubami! Tak rozmýšlajte, lebo v sobotu sa bude veľa vecí asi meniť a toto by malo byť našou prioritou, aby sme potom do budúcna nezaspali na vavrínoch ako hovoria v Čechách.
Miroslav Luhovy (24.11.2009, 15:34)
p.Ostrolúcky,ale veď DT v MS 2009 bola v rozmedzí od 500-700 km.
Pavel Ostrolucký (24.11.2009, 15:58)
Staré MS boli len do 600 teraz je to správne ako tvrdíte pán Luhový, ale tie prelínačky, že jedni chovatelia to majú v DT a druhí v SDT nie je správne, NÁRODNÝ PRETEK by mal byť pre celé SLOVENSKO s najbližšou traťou nad 700.-km, potom by to bolo spravodlivé a rodeliť na pásma.
Viliam Škvarka (24.11.2009, 16:02)
Pali obdivujem Tvoju snahu,ale pozri posledný príspevok Milana a jeho prvú vetu.No to je ten dôvod,prečo je poštové holubárstvo tam kde je.To je aj dôvod prečo sa do diskusie nezapája viac ludí.Nikoho táto diskusia nezaujíma a nečakaj žiadne zmeny.A ak budú zmeny tak len k horšiemu.Na druhej strane proti Milanovi nemám nič ,dokonca ho obdivujem,že aj napriek mnohým osobným útokom má odvahu pýsať svoj názor a ide z kožou na trh.Klobúk dole.Ale teraz napísal ako to u nás chodí.Bohužial.
Milan Lenárth (24.11.2009, 16:18)
Milan, je pravda že sa diskusie zúčastňuje málo ľudí, ale týchto pár jednotlivcov by sa mohlo pokúsiť dať návrh na nové podmienky MS, neviem či sa Ti chce,ale pokús sa zosumarizovať z týchto diskusných príspevkov návrh na nové podmienky MS. Súhlasím s Tebou , že písanie holubov na KL , alebo inak by bolo asi nepriechodné, ale postaviť ST 5 až 6 od 300 do 500, DT nad 500 3X a SDT nad 700 km 2X , to je spolu 10 - 11 pretekov na dlhších vzdialenostiach, ak by som sa držal tvojho návrhu vyhodnocovať MS KT + ST jeden majster a DT +SDT majster DT a súčet by dal GM, tak my tam chýbajú KT a tie by som ja vyhodnocoval 4 trate od 100 do 300 km, ale z výsledkov ZO, VS ,alebo OZ, tam chovatelia nasadzujú najväčšie počty holubov aj počet chovateľov je dostatočný, podmienky by mohli isť podľa olympijských podmienok a mohlo by to byť, spolu teda nejakých max. 15 pretekov, teraz dať dohromady iba počty účastníkov pretekov a počty holubov ,/ myslím minimálne./bodovanie, alebo koeficienty,ST, DT a SDT by som počítal z OZ,alebo Regionov ak nejaké na základe dobrovoľnosti vzniknú. Toto je môj návrh, ktorý treba rozpracovať.Myslím, že ak by sa nám podarilo niečo priechodné zosumarizovať , môže to nájsť podporu, preto sa nehádajme,ale skúsme niečo vymyslieť, nikto nemá patent na rozum, viac hláv dá lepší a priechodnejší návrh.
Milan Blahovský (24.11.2009, 17:25)
Milan, ja nemám chuť nič zhŕňať a predkladať po skúsenostiach zo zasadnutí tomu čo nás čaká podobných. To čo by mala robiť preteková komisia, príp.jej predseda sa tu prostredníctvom mňa posúvalo na schvaľovanie a kritika sa hrnula pri problémoch na moju hlavu ( napokon ako vždy ).
Paľo O. tu spája podmienky pre výstavy s podmienkami MS a už sme pri probléme, ktorý nie je možný prekonať ak chceme vyhovieť každému. Žiaľ pri takýchto pretekoch ako je VCS dochádza k prelínaniu kategorii a nie je možné v západnom smere vyhovieť každému. Keďže iné smery pretekov sa u nás nevyužívajú ( SZ až tak problém tiež nerieši) bude nás to sprevádzať donekonečna.
O chvíľu v tejto téme zabŕdneme do národných pretekov a sme opäť v nekonečnom dialógu bez záveru.
Žiaľ Gotha iná byť nemôže ( to je ale záležitosť pre výstavy a nie MS ) preto Pavol neskač od Šavla do Pavla ako sa u nás hovorí.

Jozef Č. tu hodnotí naše príspevky, žiaľ bez konkrétneho návrhu. Viac by veci pomohol pohľad z Kysúc.

Deklarovať pred sezónou preteky to je pravidlo č.1.
Použitie šport.koeficientu to je pravidlo č.2.
Použitie pretekov v konkurencii OZ príp.regionu vopred deklarovaného pravidlo č.3.
V prípade preloženia preteku z poveternostných či havárijných dôvodov na náhradný termín, ktorý sa nahlási vopred na sekretariát SZ a realizácia preteku do prvej augustovej nedele sezóny to je pravidlo č.4.
SK - A - KT - 300 - 400 km ( 4/3) - 30/6
SK - B- ST - 300 - 500 (4/3 ) - 30/6
SK- C - DT - 500 - 700 km (4/2 ) - 20/4
SK - E - SDT - nad 700 km (3/2 ) - 15/3 príp.10/2
SK - F - mladí do 12 - 18 rokov - 5 pretekov nad 100 km (30/3), podmienkou je účasť chovateľa na košovaní svojich holubov potvrdená zápisom komisie pri nasadzovaní.
SK - G - preteky mladých holubov (5/3 )séria 30/6 , preteky nad 100 km, súčet km pretekov min.450

- teda stále séria 20 % holubov nasadených chovateľom.

Majster KT a ST = súčet koef. získaných holubami v skupine A+B ( 6 pretekov )
Majster DT a SDT = súčet koef.v skupine C + D ( 4 preteky )

Gen.majster Slovenska = súčet koef. v skupine A+B+C+D ( 10 pretekov )
OZ postačí postaviť plán z 10 tratí + povedzme 4 KT do 300 km na rozletenie, ak sa im túži ušetriť. OZ, ktoré pomyslia na koef. pre výstavy však poletia min. 17-18 pretekov
Nepredpokladám, žeby ste niečo z toho zobrali vážne ale je to návrh, ktorý nechcem nikomu vnucovať. Je to realizovateľné, kontrolovateľné a spracovateľné.
Vilo, tieto diskusie čo tu vedieme nás žiaľ posúvajú do skupiny, ktorá si okolo seba vytvára neprajníkov a ktorá nemá proti zvyšku šancu. To nie sú pesimistické reči to je odraz reality, ktorej sme dlhoročne svedkami.

Vás skutočne netrápia umelo držané či vytvárané OZ ???
Jozef Cuboň (24.11.2009, 18:33)
Ja som nedával konkrétne návrhy a to z viacerých dôvodov. Musel by som podávať len svoj návrh bez konzultovania. Už som spomínal, že návrhov schopných bolo uvedených viacero a na týchto je potrebná širšia zhoda. Nám z horných Kysúc by vyhovovala aspoň podľa mňa vzdialenosť u krátkych tratí minimálne od 300 - 400 km., 30/6 str. 300 - 500, 30/6 dt. 500 - 700, 10/3 sdt. nad 800 5/2. Celkom súhlasím ale s Vaším návrhom - posledným p. Milan B. U nás totiž máme veľké problémy s doletovým pásmom, kde v OZ sme najviac severne položení a pri vypúšťacích miestach zo severozápadu nám holuby najmä u krátkych tratí dolietávajú z juhu, príp. juhovýchodu, teda preletia často desiatky km. naviac a vracajú sa. Západný až severozápadný smer je celý hornatý - Moravskosliezské Bezkydy a holuby v poslednych rokoch tieto hory oblietávajú. Tým sa ale nevyhováram, s týmto jednoducho nič nenarobím, ani sa totiž nepokúšam presviedčať OZ, aby sa lietalo zo severu, alebo juhu. Záverom ale chcem zopakovať, že na tomto fóre viacerí uvádzate schopné a podnetné návrhy, ak ale chceme, aby boli úspešné, musí dôjsť k dohode a delegáti, ktorí budú delegovaní na zjazd by ich mali prijať za svoje a ich presadzovať.
Milan Lenárth (24.11.2009, 18:57)
Tento návrh nevyzerá vôbec zle, sú tam možnosti, kde si chovateľ neúspešný pretek v každej kategórii môže vypustiť a jeden náhradný pretek takže vlastne na opravu ma celkovo až šesť možností. Národný pretek Gothu by som tiež nemenil , tento rok ukázal , že holuby leteli zo všetkých smerov a všade až na pár výnimiek bola rovnaká rýchlosť, teda aj možnosť uspieť.Vyhrali najrýchlejšie a najviac motivované holuby. V Tvojom návrhu my chýbajú počty nasadených holubov a chovateľov na jednotlivé trate. To či sa dohodneme na KT a ST trebárs min. 800 holubov a 40 chovateľov, treba rozdiskutovať , ale nižšie by som už nešiel , DT 500 holubov a 40 chovateľov, SDT 300 holubov a 30 chovateľov,použité výsledky ale iba na KT-. VS,OZ, ST,DT,SDT -OZ, Region . S ostatným čo si navrhol v podstate súhlasím. Ak sa to podarí a príjmu sa tieto body mohlo by to prispieť k objektívnému pretekaniu o MS a šancu by mali aj menšie OZ. Ale najpodstatnejšie bude to , aby účelovo neprestupovali členovia z jednej ZO do druhej a pod.Tieto podmienky by som prijal najmenej na štyri roky a nemenil ich, prečo, lebo časté zmeny vedú k chaosu a problémom.
Peter Matalík (24.11.2009, 19:29)
Váž.diskutujúci.Nesúhlasím s návrhmi,aby sa do MS používali iné,ako výsledky OZ.Začnú sa účelové prestupy z OZ do OZ,resp.ZO do ZO.Uvediem len jednoduchý príklad na našej ZO. V sezóne 2010 počítam s 25 aktivnými chovateľmi,ktorí na KT nasadia v priemere 500 ks na ST 350 ks. Bez urážky naších chovateľov,ak nemám pri sebe Huňadyho,tak mám niekedy aj 7-10 prvých holubov.Už v r.2003 som mal He ktorá mala 5X1 cenu na KT+ST v ZO v uvedenej konkurencii.Na DT je to už iné tam sa to vyrovnáva.AK si niekto myslí ,že v Belgicku bude niekto 3-4 roky brať prvé ceny/pri finančných stávkach/,tak sa mýli.Nenechajú ho v klube ,alebo skončí so stávkovaním.Prosím pre podmienky FCI nech sa použijú výsledky ktoré to vyžaduje. Do MS netrvám na podmienke 1000 nas.hol.,ale minimálne z konkurencie OZ,alebo regiónu.
Igor Barbírik (24.11.2009, 20:55)
Pani chovatelia prečo to stale tlačite cez olipijske podmienky a kooficienty a určeny počet petekov v každej kategorii ,Holandanov, Belgičanov ,Nemcov Olimpiada ani nezaujima len ich vystavy a eso holuby ktore robia majstrovstvo čim viac špičkovych eso bodov a umiestneni prečo nenavrhnete kratke trate povedzme 4 holuby čim viac eso bodov aj trati tak jak je to aj vonku len počet holubov do bodovania určit povedzme 3 holuby kratke trate 4 holuby stredne ,a 2 dlhé trate a bolo by vyriešene bodovanie od klubov OZ až po MS
Milan Lenárth (24.11.2009, 21:22)
p. Matalík a Barbírik skúste povedať ako by ste to chceli urobiť, podajte nejaký návrh. P. Barbírik Vás som vôbec nepochopil, belgičania , holandania majú úplne iný model, ktorý nemôžeme na Slovensko napasovať oni lietajú v kluboch iba na ceny a stávky majú aj 40 pretekov za sezónu v jeden deň chovateľ nasadí na KT, ST DT po pár kusov holubov ich vôbec nezaujíma nejaký oblastný majster oni to totižto ani nechápu a ani nemôžu, lebo asi tak ako my nikdy nepretekali.A my nemôžeme pochopiť ich. Keby mali podobné podmienky ako je členitosť Slovenska asi by to bolo aj u nich iné.
Igor Barbírik (24.11.2009, 21:42)
Pan Lenart maju oklo 50 pretekov to my verte 3 mesiace som tam bol každy tyžden v klube na nasadzni a vyhodnocovani mate pravdu že letia na ceny ale eso holubov to znamena že niektore holuby maju aj 15 trati a viac a majstrovstvo je prave s tychto holubov škoda že neviem dobre narabat s počitačom stihol by som to a dal na internet aby to vydeli aj ostatny
Igor Barbírik (24.11.2009, 22:01)
Pan. Lenart ešte som sa chcel opytat gde ste to zobrali že v jeden den nasadia na tolko trati
Milan Lenárth (24.11.2009, 22:06)
Z časopisov,kde to popisuje , že tam chodí viac aut a zbierajú holuby už od stredy na rozne preteky po celej Belgii po strediskách, asi je tam lepšie postarané o holubov ako u nás,
Igor Barbírik (24.11.2009, 22:17)
tomu verte že je lepšie postarane na dlhu trat nasadzaju vo štvrtok večer a na kratku v piatok a preteki sa letia v sobotu otvaranie hodin 2 hodiny po preteku maju asi 3 dvoj preteky a 2 troj ked letia aj s mladymi
Milan Lenárth (26.11.2009, 18:09)
Ešte ma napadla jedna myšlienka, trate od 100 km do 300 km nech si naplánujú OZ koľko chcú a nech si tým vylepšujú olympijske podmienky,dajú ich do plánu a hotovo, Trate nad tristo km ako navrhol M. B. by išli do MS, je tam dosť tratí nato aby sa splnili aj podmienky FCI v ST, DT, SDT, tí čo chcú šetriť a plniť iba MS nech sa páči, tí, ktorí chcú mať výborne koeficienty ako inde v zahraničí si naplánujú viac tratí a možno budú mať lepšie koeficienty ako , tí čo sa budú naháňať za MS,ale podmienky MS musia vyhovovať väčšine a nie menšine. Aj tak si myslím, že naši majstri vo svete dobré meno nemajú, aj keď sú zaslúžene majstri a to ma mrzí najviac. Záverom k zajtrajšiemu sviatku prajem všetkým Milanom veľa zdravia , pohody a nech nám to letí.
Oldrich Savara (27.11.2009, 12:07)
Milan ospravedlňujem sa ,že odpovedám až teraz, ale nie je v tom zámer. (Lekárské vyšetrenia ) Pochopil si správne. Päť vopred určených holubov : napríklad 3,holuby 2,holubice, ktorým sa po skončení pretekov sčíta počet umiestnení bez prihliadania na bodový zisk alebo získaný koeficient. Tým sa eliminuje podiel počasia na poradí v preteku a zisk vyšších či nižších bodov. Skrátka iba umiestnenia v rámci pretekov KT,ST,DT z počtu určených 13, pretekov idúcich v rade za sebou v termínoch od - do. Finta je v tom,že napr.holub môže získať maximálne 12 umiestnení v 20% OZ pri minimálnom počte účastníkov 2/3 členov OZ.(Iná možnosť sa vylučuje.) Pri piatich holuboch je to 60.umiestnení. Ak nastane zhoda rozhoduje iná doplňujúca varianta. Vec názoru aká ? Výhody vidím v malom počte započítatelných holubov resp. holubíc. Odpadnú reči o veľkochovateľoch a dopade počasia na konkrétny pretek a taktiež nutnosť náhrady preteku pri zlyhaní štartu.Osobne si myslím,že do MS by sa chovatelia mali prihlasovať a nie byť doň automaticky zaraďovaní. Tento model prihlasovať svoje holuby vopred, by pre samotné vyhodnocovanie MS mohol priniesť skutočnú kvalitu. Zároveň úsporu práce i pre teba a v konečnom dôsledku by mohol znamenať jednu zásadu a tou je fakt že ak som sa do MS neprihlásil, nemám právo sa k pravidlám vyjadrovať,pretože nie som účastníkom MS. Uprimne však poviem,že sa mi ani veriť nechce aby niečo podobné v MS na Slovensku prešlo. Ak aj áno, koľkí by svoje doterajšie kvality obhájili ? V súčasnosti veľa krát rozhoduje dolet náhodného holuba a nie kvalita. Tento model, ako som už predniesol vyššie je vysokou školou ale dobre vieme, že pre mnohích nereálnou. PS. V návrhu zmien stanov SZ CHPH v paragrafe 14 Prezídium SZ CHPH v odstavci 21, citujem " Vyhlasuje podmienky VCS a iných súťaží." Teda môže to byť na ňom a nie na nás !!! A vtedy je naša diskusia zbytočná.
Milan Blahovský (27.11.2009, 12:42)
Olino, mne sa táto súťaž skutočne pozdáva, ako každá iná , pretože som za zábavu na každom mieste. Nemuseli by sme to vôbec nazvať majstrovstvom Slovenska. Prečo sa táto forma nezaradí do časopisu Poštový holub, ktorý je zväzovým časopisom a teda súťaž by bola vyhlásená zväzom ? Prečo by nemohol byť aj nejaký formálny prihlasovací formulár s poplatkom ? Dokáže to St.Matuška a my to nedokážeme ( je to obdoba jeho superdružstva ? Ak sa vhodne zmotivuje táto súťaž, verím, že aj záujemcov bude a ukážu sa tí správni odborníci so správnymi holubami. Za pokus to stojí.
Milan Lenárth (27.11.2009, 15:01)
Toto som tvrdil už pred rokmi, nech sa do MS prihlásia chovatelia , ktorí o to majú záujem, zložia nejaký základný poplatok , trebárs 30 eur a nahlásia holubov a môžu lietať, toto by asi bola už super trieda, tu by sa ukázalo ako sa vyznáme v holuboch. Keby sa umiestnilo z pretekov v 20 percentách celé družstvo to by bol asi na všetkých pretekoch zázrak. Preto ak by si sa Milan nato odhodlal, bolo by to zaujímavé, držím palce. Ak to nebude MS tak,trebárs aj superdružstvo.
Michal Kopas (27.11.2009, 15:16)
Poslednym trom prispevkom vobec nerozumiem. No toto!!! To už netreba ani SZ CHPH ?
Milan Lenárth (27.11.2009, 15:21)
Áno, nato stač´aj osoba , ktorá to usporiada a bude to zaujímavejšie ako boj o MS
Vladimí­r Smieško (27.11.2009, 15:58)
Konečne sa tu už niečo črtá. Toto by mohlo byť to správne MS a nikto by už nebol nijako diskriminovaný a nemohol sa na nič a nikoho zťažovať. Žiadnych 1000 holubov, žiadne povinné vypúšťanie viacerých OZ a podobne. Aké jednoduché - AMERIKA. A tá, v dobrom slovazmysle, by mohla byť aj na Slovensku.
Jozef Toporcer (27.11.2009, 16:47)
A na zaver pre p. Savaru ten navrh prvych 5 hol. na kontrol. liste bez bodov spočitavaju sa iba umiestnenia holubov v 20 % OZ . Je velmi dobry , preto že drži na uzde jednookych kralov ako im hovori M B , a tiež sa ho možu zučastnit chovat, čo ani nevedia že MS aj egzistuje, myslim si že dnes je už každy schopny nasadit 5 hol, na pretek od začiatku do konca sezony . CHce to ešte vyladit od A po Z aby pri vyhodnocovani majstrovstva nedošlo k hadkam a nedorozumeniam. VAŽENI delegati jednotlivych OZ mate možnost podporit to počom vraj už davno volate vela štastia!!!!!!

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené