Pozastavuje?

Peter Matalík (29.10.2009, 20:05)
To má čo znamenať?Ako hlasovali p.Blahovsky a p.Gornaľ?Stando Matuška prerobil výsledky "Letu zdar" dnes pracne.Ako bude zajtra vyhodnocovať.Až teraz sa spustí lavína.ktorú stále predpovedám.Koniec holubáreniu na Slovensku.Môžeme tak hrať o guličky .Nehnevajte sa páni z prezídia ,ale to je lapsus ,ktorý nemá obdobu!
Eduard Buček (29.10.2009, 20:32)
Peťo nerozumiem, "asi mi nezapína". Daj vedieť trochu po lopate ,určite to nechápu aj ostatný. Ahoj Edo
Zdeňek Adamík (29.10.2009, 20:53)
Za takovou tragikomedii by se jistě nemuselo stydět ani Slovenské národné divadlo.
Peter Matalík (29.10.2009, 20:56)
Prečítajte si dnešne rozhodnutie prezídia na hlavnej stránke.Zasadanie bez účastí Blahovského a Gornaľa!
Zdeňek Adamík (29.10.2009, 21:18)
Pane Matalík, to není rozhodnutí prezida, ale prezidenta a viceprezidenta, kteří se opírají o článek 23. Stanov (zastupování prezidia v neodkladných záležitostech, případně mezi jednotlivými zasedáními prezidia). Není však jasné co tak neodkladného se stalo, jaké nové skutečnosti vyplynuly za těch několik dní od zasedání Prezidia? Jak to, že je ve svém "rozhodnutí" nespecifikovali? Co tak nedokladného hrozí? A jak to že tuto hrozbu nepředpokládali při kontrole a následném jednání prezidia? Těch otázek je samozřejmě víc. A pokud je tomu skutečně tak (jako že např: Praha se mezitím posunula o několik km apod.) je nutno, jak ostatně vyplývá ze Stanov a Organizačného poriadku neodkladně (když je to tak neodkladné) svolat Prezidum a nechat si tento verdikt "pozastavení" (ostatně nikde jsem tento institut ve vašich organizačních normách nenašel) nechat prezidiem potvrdit, či nepotvrdit, schválit či neschválit. Možná že teď už tomu porozumí i Edo.
Eduard Buček (29.10.2009, 21:47)
Zdeňek už rozumiem ,len som to nepostriehol že je to nové. Ale sa nám tu dejú veci nepochopiteľné a zákulisné. Kto je za tým všetkým ?
Milan Lenárth (29.10.2009, 22:03)
Dnešné prezídium sa zišlo v úzkom kruhu a vynieslo stanovisko k pozastaveniu / Kurek, Dzudzik, Šiška/, ktoré nedáva zmysel, myslím si ,že si podkopali stoličky v celosvetovom merítku.Toto ich rozhodnutie sa musí ešte dodatočne schváliť na normálnom zasadaní prezídia, ale kedy bude to neviem.Pri takomto riadení holubárenia na Slovensku je to ozaj koniec, ako píše p. Matalík, je potrebné všetko prerobiť a prepracovať, nastaviť nepriestrelné mantinely a súčasné vedenie by sa malo vzdať svojích funkcií,ak toto nevie spracovať a urobiť.
Vladimí­r Smieško (29.10.2009, 22:03)
Asi mi všetci. Pravda, keď sa pozrieme z rôznych uhlov na tú masu, vždy budeme vidieť niečo iné. Je to ukážková džungľa. Zas sa nám podaril husársky kúsok v holubiarskom svete. A vyzerá, že to ešte nie je ani zďaleka koniec. My zrejme máme na to patent.
Ľubomír Hovančík (29.10.2009, 22:31)
Stanovy SZ CHPH §12......odsek 23." V neodkladných prípadoch môže za prezídium vybaviť záležitosti prezident a viceprezident, ich rozhodnutie musí byť dodatočne schválené." Dúfam, že táto časť stanov, alebo odsek bude vyškrtnutý na Mimoriadnom zjazde. Aby sa nedali pozastavovať rozhodnutia prezídia, pretože teraz vyzerate, ako neschopní funkcionári, ktorí si natreli maslo na hlavu. Čo Ste robili 23.-24.10. ako Ste sa dohodli na verdikte, keď ho teraz pozastavíte. Nemáte pocit, že spochybňujete Vaše vlastne výroky. Chcem sa Vás opytať ake okolnosti Vás viedli, ktomuto rozhodnutiu? Prečo Ste dali toto vyhlasenie? Keď začali šušky-mušky, a nasledné diskusie o výsledkoch MS 2009, tak nemal kto napísať vetu kedy, kde a či sa bude niečo riešiť. A teraz toto????????? Pán prezident, mal som možnosť počuť Vaše vyhlasenia, a videl som, ako Ste sa potom postavili k danej veci. Teraz Ste to opäť potvrdili, a preto zvážte svoje ďalšie konania na poste prezidenta SZ. Mimoriadný zjazd voľbu nového prezidenta určite zvládne.
Milan Klačan (29.10.2009, 22:37)
Návrat do TOTALITY? Nepochopiteľné!Nadišiel čas generačnéj výmeny. My Slováci máme asi strach povedať svoj názor nahlas a nebodaj kritizovať funkcionára .Strčiť hlavu do piesku a tváriť sa , že je všetko vporiadku!To je pre nás charakteristické! Ešte šťastie, že nežná revolúcia začala v Prahe ,lebo by sme tu mali ešte stále socializmus . Treba to rozpustiť! Blahovský,Matalík a spol. nadišiel Váš čas...
Miroslav Ďurana (29.10.2009, 22:38)
Vážený pani chovatelia ,za prácu ktoré vykonava naše prezídium ,by som navrhoval členské aspoň 6eur,aby mali za čo primať takéto rozhodnutia a pošlite mi účet dnešného sedenia ja Vám ho osobne preplatím,lebo to kocúrkovo stojí za to. S pozdravom nespokojný člen SZCHPH Ďurana Miroslav.
Jozef Cuboň (30.10.2009, 06:59)
Tak nám naši "konšeli" zas rozhodli. Rozhodnutie skutočne hodné konšelov. Odvolávam, čo som odvolal a sľubujem, čo som sľúbil. Predsa to, čo bolo prijaté pôvodne, nebol kolektívny trest, boli vyradené tie OZ, kde sa zistili nedostatky. Tresty len musia prísť, podľa miery zavinenia konkrétnych osôb. Takýto alibizmus predsa nemôže existovať. Tu predsa nie je možné riadiť sa tým, že " aj vlk je nasýtený, aj koza je celá". Neviem, aké nebezpečenstvo z omeškania hrozilo, keď takéto rozhodnutie prijmú dvaja vrcholní predstavitelia zväzu. Myslím si a verím, že nielen ja, že je najvyšší čas sa zaoberať zmenami na najvyšších postoch. Do dnešného dňa sa totiž nikto z vrcholných funkcionárov zväzu k problémom nevyjadril. Týmto rozhodnutím podľa mňa SZ stratil aj tú poslednú štipku dôvery, ktorá im ešte ostala. "Konšelov" kedysi za ích rozhodnutia pohádzali do Vltavy. Ja v závere použijem výrok O. Crommwella. Cit. "Páni už ste tam dosť dlho na to, aby ste ešte niečo užitočné spravili. V mene Božom odíďte".
MVDr.Tibor Gornaľ (30.10.2009, 07:21)
Som členom Prezídia SZ CHPH, ktorý na riadnom zasadaní v piatok a v sobotu hlasoval podľa svojho vedomia a svedomia a po skončení zasadania odchádzal domov s pocitom dobre vykonanej práce tak na 70-75%. Verte, všetko sa nedalo prehlasovať! A včera bum! - návrat do totality! Ak som ja pochybil, prvý ponúlam svoju hlavu na mimoriadnom zjazde, lebo Slovensko ešte nevyzrelo na čestnú a zodpovednú prácu, a najmä, ako to povedal pán Klačan, my Slováci máme strach povedať svoj názor. Ospravedlňujem sa poctivej holubárskej verejnosti za to, čo sa stalo včera, je mi to veľmi ľúto a hanbím sa za to, ale dozvedel som sa to tak, ako vy všetci z našej holubárskej stránky. A na záver by som rád ponúkol jednoduchý návod ako byť čestný a čistý chovateľ: zvoliť si za oblastného výcvikára "Jožka", ktorý umiestni 3-4 holuby do roka a všetky lapsusy, ktoré Jožko počas roka vyrobí ( porušenie PP v rôznych bodoch, ktoré sme v sobotu riešili na prezídiu ), zložíme na neho a potrestáme ho. Ale hlavne,že my všetci ostatní budeme čestní.
Milan Lenárth (30.10.2009, 07:22)
Všimol som si , že výsledky Ms boli dnes stiahnuté a že sa prepočítavajú, doteraz tam viseli staré, teraz sa znova ide niečo prepočitávať,ozaj je to Kocúrkovo, iba ak M.B. sa riadi srdcom a prepočítava to čo bolo rozhodnuté prezídiom a pokladá vyhlásenie za neplatné, alebo je to inak ...
Ivan Nemec (30.10.2009, 07:29)
Pani, to sa dalo cakat. V novom predsednictve sedia rovnaki ludia (skoro) a ich myslenie sa zo dna na den nezmeni (ak niekedy). Uz pri prvom rozhodnuti bolo citit lobistov zo strany "majstrov" (lebo niektore pochybenia presli). Ale teraz lobisti zatlacili na SZ a ti ich nesklamali, ...boli zistené nové skutočnosti a k zisteným drobným technickým a administratívnym nedostatkom treba zaujať postoj..., to je ich parketa. Inac nepripomina vam to nieco? Ale aj napriek tomuto "kocurkovu" si myslim, ze hlavne chyby sa robia na nizsich urovniach (OZ a ZO) a na SZ to je uz len o politike.
Július Mlátko (30.10.2009, 08:03)
No a čo na to hovoríte Vy páni ,ktorí ste v iných diskusných príspevkoch hovorili o ,, PĽUVANCOCH ,, do tváre poctivím chovateľom.Teraz ste už spokojný??? Tak už len,hor sa do Funkciííííííííííííí Môžem Vám úprimne povedať že sa hanbím za takéto prezídium,ktoré podporuje klientelizmus a nečestné praktiky. Myslím si že nastal čas na výmenu aj keby sa mala stým ohroziť poriadanie olympiády. Ale stálo by to za to,aspoň by sa urobil konečne poriadok s aroganciou moci a nerešpektovaním členov SZ CHPH. Ešta raz musím povedať je to HANBA ! [%sig%]
Jozef Obselka (30.10.2009, 08:04)
Uz som si myslel, ze je to na dobrej ceste, ze to nase male holubiarske Slovensko sa prebudza a ma recept na spekulantov, ale ako vidim spekulanti si to nepustia bez boja. Peniaze maju carovnu moc, ze?
Milan Blahovský (30.10.2009, 08:23)
Rovnako ako vy, nemám ani ja informáciu o tom čo sa udialo pri zasadnutí členov prezídia poverených k príprave návrhu Stanov a úpravy Pretekového poriadku, ktorí sa včera zišli podľa vopred dohodnutého termínu schváleného prezídiom v kompletnom zložení dňa 24.10. Neviem aké nové skutočnosti vyplávali na povrch, kto loboval či kto spochybnil prácu členov, ktorí 2 krát či z východu alebo severu Slovenska vycestovali do Nitry ku kontrole a napokon ich práca a čas a rozhodnutie majú byť znegované. Nik telefonicky nekontaktoval neprítomných členov prezídia a tak všetko ostáva záhadou o čo vlastne ide ? Osobne si myslím, že pôvodné rozhodnutie ostane v platnosti, pretože hľadať vinníkov menších či väčších tu nie je na mieste. Došlo k porušeniu pretekového poriadku a nemôže to ostať bez povšimnutia ako to bolo v minulosti. Ak sa raz niekto nevie poučiť nech si nesie doma zodpovednosť za svoju prácu. Do funkcie výcvikára, tajomníka či predsedu KK bol zvolený každý vo svojom OZ na základe návrhu členov ZO a tak je to zodpovedanie sa radovým členom OZ sa svoju činnosť a nie zodpovednosť prezídia pri tvrdom rozhodnutí. Moja dvojmesačná práca na spracovaní MS či koef. dostala facku chybami, ktoré sa stali v OZ, moja dlhoročná snaha ukázať výpočtárom či výcvikárom ako je dôležité dodržiavanie zasielanie podkladov pre hladký a bezproblémový priebeh spracovania údajov ostala asi iba na výsmech a desí ma pomyslenie, že sa to má v budúcnosti opakovať ( odpúšťanie chýb, tolerovanie neskorého zasielania údajov a pod.) Určite by verejnosti prospelo viac osobné vysvetlenie tejto situácie funkcionármi podpísanými na "Rozhodnutí". A to tak rýchlo ako som stiahol z webu výsledok kontroly a nahradil som ho "Rozhodnutím". P.S. Ešte na margo stiahnutých výsledkov MS a koef. Začali už vyvolávať nespokojní a pýtali sa či to poradie na webe je už po opravách a pod. Zrejme si myslia, že to ide spraviť mávnutím čarovného prútika. Ako náhle bude jasné čo sa deje, zareagujem aj v tejto oblasti, týždeň uplynul a ja neviem či opravovať, či prerábať . Čas hrá proti nám, blížia sa výstavy, vyhodnocujúce schôdze a podobné aktivity, len aby sa táto atmosféra nepreniesla až tam, to by asi náš šport hlbšie poznačilo.
Jozef Cuboň (30.10.2009, 08:25)
Pýtam sa, kde sú ostatní členovia prezídia? To s takýmto vývojom súhlasia? Načo je potom prezídium, stačí upraviť stanovy a rozhodovať môže jeden, alebo dvaja. Je predsa jedno, či pár podvodníkov bude ovládať jedného, dvoch, desiatich členov prezídia. Komu to ale prospieva? Radovým členom, ktorí im väčšinou robia percentá, medzi týchto sa ratám aj ja, alebo pár kšeftárom, ktorí si na tomto základe vytvorili výnosný obchod. Je tu ešte jedná veľká nezaradená skupina, a to mlčiaca väčšina. Tým je asi jedno, kde toto všetko smeruje. V opačnom prípade by nediskutovalo len pár chovateľov, ale po tomto rozhodnutí by počítačova sieť mala kolabovať.
Eduard Buček (30.10.2009, 08:48)
Pán Gornaľ ako viete že máme takěho Jožka výcvikára ? Len je trochu rozdielný, že sa mu niektorý funkcionáry v OZ starajú do vypúšťania,nasadzovania a do všetkého čo je v kompetencii vycvikara a keď v niečom pochybil, tak je zodpovedný a treba ho potrestať. Toto napísal na stránku jeden náš funkcionár ktory sa mu do toho stara. Julo Mlatko a on použil túto tvojú prvu vetu z časti v svojom príhovore. Toto je náš pán čestný. Ako prídu k tomu tie OZ čo si ích funkcionáry vzorne plnilí povinosti ? Na rok ak pochybia musí ím to prejsť tiež a pôjde to stále dookola. Budú sa držať hesla na každého rovnaký meter.
Petr Blahušiak (30.10.2009, 09:27)
Najlepšie na tomto z prepáčením cirkuse je to že už pomaly ale isto všetci zabudnú na počiatok tohto všetkeho však pán Chytil. Tak bravúrne vykorčulovat z podvodu desaťročia to sa len tak nevydí. Nechcete nahodou kandidovať na predsedu a ostatné funkcie v SZCHPH pri takomto priebehu by som sa tomu vôbec nečudoval.
Martin Polovka (30.10.2009, 14:30)
Trochu i iného konca - sme poškodení? Už viackrát na týchto stránkach bolo vysvetlené a poukázané na to, ako jednoducho je možné meniť výsledky časom a miestom štartu. Keď si dobre pamätám, tak p. Blahovský to vysvetlil aj matematicky. Čiže tieto údaje sú veľmi dôležité, aby sa súťažilo športovo, či nemanipulovalo s výsledkami pretekov. Preto SZ má dané pravidlá pre protokol o štarte, čiže kladie dôraz na jeho vyplnenie a zaslanie. Správne. Spŕška slov našom OZ ako sme boli potrestaní, (aj keď teraz je to zase na čas ináč) ma podnietila k tomuto písaniu. Nezaradenie výsledkov nie je žiaden trest. To je skutočnosť, že sme nesplnili súťažné podmienky, podľa našich pravidiel, nič viac, priatelia OZ Poprad (či mal nám niekto na SZ dopísať čas štartu?). Kto je zodpovedný? Práca je aj robenie chýb. Ale u nás nechce robiť skoro žiaden člen, len kritizovať! Je problém nominovať aj sprievodcu. Chceme holubáriť ako profesionáli, čo najviac pretekov, ale servis chceme amatérsky a zadarmo! Ak sa vyhovoríme na financie, treba znižiť počet pretekov na MS aj GM OZ a potom môže byť pretekov aj 20 - kto chce nech lieta a platí, chovateľská verejnosť je rôznorodá a počty pretekov len majú vyčerpať väčšinu, aby sa súťažilo kvantitou, nie kvalitou. V PL je 14 až 15 pretekov a športove výsledky hovoria jednoznačne. Kto by chcel klamať iste by čas štartu napísal a nenechal nevyplnený. Samozrejme treba to pred odoslaním skontrolovať. Tlačivo má tiež svoj podiel. Ja by som ho vylepšil, bez pridania formátu rozdeleli na časti: a) vyplňuje organizátor b) vyplňuje štartér c) vyplňuje sprievodca. Pozri si tlačivo - poradia sú domiešané - tak by bolo jasné, kto má čo vyplniť. U nás, oheň a sira na funkcionára, čo nenapísal čas štartu. Zachoval sa lepšie, aj keď z nesústredenosti, ako ten, čo čas napísal doma. Neotváram ani PP a viem, že čas štartu a jeho miesto (miesto by som doplnil o súradnice - dnes to namerať nie je žiaden problém) má napísať ten, kto pri štarte je - štartér, sprievodca. Ak je to ináč, tak je to zle. Veď aj preto ten štartér tam je, len ten úkon treba dokumentovať na tom tlačive. Dopísať čas doma je to isté, ako nenapísať nič. Ešte by sa to dal vylepšit samostatným hlásením - duplicitným hlásením štartéra na SZ - či písomne, alebo elektronicky. Mnoho by to nestálo a veľa vyriešilo. Ešte k tlačivu "schválený orgán" by som nahradil "organizátor preteku", máme predsa svoje názvoslovie - prosím pozrite si tlačivo. Porekadlo u nás hovorí "každé čudo trvá tri dni". Iste - podobné chyby sa po tejto kauze opakovať už nebudú. Len ak by sme už predstavenie, čiže poriadky začali robiť, aspoň nejaké nie je dobré vracať sa späť, lebo robiť precedens je horšie. Mlieko je rozliate. Ešte - čo náš obraz v zahraničí? Ak chýba čas štartu, či je prepisovaný o čom ten pretek je? Ako to budeme obhajovať pred chovateľskou verejnosťou FCI? Ostaňme už pri tom, čo sa rozhodlo. Ako som bol ja nevinný poškodený? No nijak. Šport je šport. Budú ďalšie preteky. Poškodení budeme všetci, ak to zametieme pod stôl. Ja osobne takéto body, koeficienty, či kilometre nechcem. Treba nechať stranou emócie čo najskôr a prispieť k porozumeniu. Možno, že prezident to zastavil preto, že budú ďalšie korekcie na základe nových zistení. Treba počkať, nie hneď zemetrasenie, div nie streľba a divadlo pre zahraničie. KOMU TO VYHOVUJE???
Ing.Milan Šušlík (30.10.2009, 19:07)
Skúsme len dodržať PP a trvajme na tom, aby ten kto tento nedodržiava sa sám vylučuje. Je to dosť jasné !!!!
Milan Klačan (30.10.2009, 19:12)
Máte pravdu pán Polovka, tých 20-22 vyhovuje asi 10 % chovateľov. Pre ostatných je sezóna pridlhá a vyčerpávajúca. Prečo by sme nemohli mať 15-16 pretekov ? ...asi preto lebo o tom rozhodujú funkcionári, ktorý hladia len na SEBA.
Eduard Buček (30.10.2009, 19:32)
V Poľsku sú trochu iné podmienky majstrovstva ,preto maju menej závodov. Maju evidenciu 50. V závode boduje z prvej 20 napisanej 10 holubov. No maju v priebehu sezony v slede za sebov 6 až 8 zavodov 580 až 600 km. 2až 3 okolo 800km tu boduje z 10 - 5 hol. A Ostende 1150 km kde z 5 boduju 3. Ostatne su od 100 do 400 km. Toto uvádzam program zo 6 OZ kde lietajú moji kamaráti a to tam poznám. V ostatných OZ. neviem. Čo myslite pri takom tvrdom programe a eviden.mohli by mať viacej zavodov?
Jozef Kasan (30.10.2009, 20:47)
O zníženie počtu pretekov bojujem bezvýsledne už dlho. Podmienky MS vždy zvíťazili. Prikláňam sa k názoru p. Polovku, aby bol v MS znížený počet pretekov. Ja navrhujem počet taký, aký bol pôvodne a to: KT - 5/4, ST - 5/4, DT - 4/3, SDT - 3/2 = 17 pretekov V prípade špatného počasia a stiahnutia holubov domov, by sa ľahšie našiel náhradný termín. Vyhrá ten, kto to najlepšie zvládne. Pri takomto počte pretekov má šancu aj menší chovateľ a rovnako aj chovateľ s väčším počtom pretekárov. Poznáme majstrov OZ, ktorí to vylietali s 30 - 40 pretekármi a sú aj takí majstri, ktorí vyhrali s veľkým počtom pretekárov. [%sig%]
Štefan Nochta (31.10.2009, 07:52)
P.prezident a viceprezident dokážu šokovať. Asi našli spôsob, ako uhasiť tento "oheň" a zachrániť Chytilovcov a im podobných. Ja sa takýmto ľuďom ani nečudujem, keď poslanec dokáže kradnúť v obchode tovar za 23 € a dokáže presvedčiť aj kameru,ktorá ho nasníme, že sa mýli............. Kde chceme hľadať spravodlivosť, keď boli znovu zvolení títo páni do svojich funkcií, veď aj v minulosti sa za ich "panovania"riešili kauzy zametaním pod koberec, majú svoje metódy, vedia ako nato. Je mi špatne z toho, že títo páni takto verejne znehodnocujú prácu KK miesto toho, aby riešili previnilcov. Ostáva mi veriť už len tomu, že tieto praktiky, čo prevládajú v Oblastných združeniach sa neprenesú do MDKS a SEMK ,lebo preteky v OZ pre ich podvodné praktiky ma už nezaujímajú. Pán prezident SZCHPH a viceprezident - ak si chcete zachrániť svoje dobré meno - o d s t ú p t e !! Prenechajte riadenie nášho zväzu schopnejším-neskorumpovaným chovateľom.
Jozef Pažitný (01.11.2009, 08:43)
Už vidím tú spŕšku. No, ale, ináč sa na rozhodnutie prezidenta díva ten, kto veľa stratil, /a tých je menej/ ako ten, kto iba závidí lepšiemu súperovi a teraz sa mu zablysli očka. A túto radosť mu chce prezident prekaziť? No toto? Jeden chovateľ v našom časopise, niekoľko rokov dozadu, prehlásil, že si titul majstra OZ váži viac ako 100 000 Sk/toľko ho iba sezóna stála/.To aby sa vedelo o čo ide. -Tak isto nedostanete rovnakú pokutu za to, keď prekročíte rýchlosť o 10 km za hod. ako o 100. - Aj rozhodca sa upískne a je na rade video/nové skutočnosti/ a zmena rozhodnutia. No a čo? Ďakujem len toľko. Joško- zatiaľ nevýcvikar.
Jozef Pažitný (01.11.2009, 09:14)
Prepáčte priatelia. Ešte som zabudol jeden príklad. Robil som viac krát "štartéra. Všetko bolo pripravené na štart. Protokol vypísaný. Zrazu volá výcvikar OZ. V mieste doletu je škaredo odkladáme štart. Prepísal som čas štartu.-Vyčkajte k akým zmenám došlo a potom súdte.
Zdeňek Adamík (01.11.2009, 09:29)
Pane Pažitný, zkuste být prosím konkretnější a korektnější. 1) Zatím pan prezident neudělal nic jiného, než že po pár dnech prekazil rozhodnutí vyššího orgánu a to je Prezidium SZ CHPH. 2) Jeden chovatel... aby se na tuto informaci dalo reagovat nebo ji alespoň přijat uveďte prosím, který, ve kterém ročníku a čísle. 3) Ve věci té pokuty s Vámi souhlasím, ale má to jeden háček, na základě čeho chcete stanovit, co je v přeneseném slova smyslu + 10, 20, ...100 km/hod.? Ve Vašich dokumentech o tom není ani zmínka! To budete losovat? A jak už tu bylo mnoha přispivateli psáno. Vraťte se na počátek. KDO a CO bylo příčinou, že to tak došlo daleko? Na to si odpovězte. A možná se také naučte Svazové dokumenty, abyste nemusel psát - zatial nevýcvikár. Protože každého zájemce o funkci je škoda. Je dobré , když je z čeho vybírat.
Zdeňek Adamík (01.11.2009, 09:43)
Pane Pažitný, teď mi teprve naskočil váš druhý příspěvek. Tak teď jste se opravdu blamoval důkladně. Protokol o startu se vypisuje AŽ PO STARTU!!! Takovýto argument připomíná výhovorky absolventa mateřské školky!!!
Milan Lenárth (01.11.2009, 10:18)
Pán Adamík samozrejme s Vami súhlasím čas štartu sa vpisuje do protokolu až po štarte , nemôže byť dopredu vypísaný , lebo potom môžu nastať komplikácie a dohady a tomu by sa malo predísť tým , že v pretekovom poriadku sa všetko sa prepracuje ako bolo už veľakrát písané, nastavia sa nepriestrelné mantinely aby nik nemohol špekulovať.
Ladislav Zubaj (01.11.2009, 10:27)
Pán Adamík plne chápem prezidenta a jeho rozhodnutie.Na slovensku sa utvorili dve skupiny ,takzvaný spravodlivý a takzvaný podvodníci.Uvediem príklad:Region sever sa skladá zo 6 OZ letíte pretek Offenbach ,kde sa všetkých 6 oblastí stretne vypisujú jeden protokol.Čas štartu a dátum vypíše Dreveňák,holuby štartujú o 7:00 do hodiny je toto zverejnené na internete a do dvoch dní sú vypočítané výsledky ,ktoré sú zverejnené na internete.Pýtam sa Vás:Začo voláte slovákov podvodníkmi??!?.....zato že niekto poslal protokol o dva dni neskôr?!?...ved všetko bolo zverejnené profesionálne dostatočne včas a myslím si ,že najlepšie ako sa to dá.Neviem či vy v čechách máte takto zabezpečené závody.Toto, je v regione už 10. rokov.Myslím si ,že je absolútne nefér vyradiť takýto závod kvôli nejakým dvom dňom ,ktoré spôsobil nejaký výcvikár a nič sa tam nedalo zmeniť.Uvediem druhý príklad:nemenovaný region stojí v Gere a čaká na lepšie počasie.Toto počasie sa nevylepšuje podľa protokolu stiahnu holuby 10km a už je počasie zázračné a prevedú štart.Samozrejme tak isto kompletný protokol a doklad s pumpy.Len sa zabudlo na jednu vec,že takéto zmeny sa majú hlásiť výcvikárovi SZ do 30min.Čo nikto s uvedeného regionu neurobil,čo potvrdil aj Pán Seliga a suveréne si tento závod zarátali do MS.Prečo by sme tímto pánom mali veriť ,že pustili holuby v Erfurte.Myslím si,že toto je väčší priestupok ako ten náš.A týchto príkladov sa objavilo omnoho viacej a niekto ich úmyselne zahodil pod koberec aj toto je jeden so spôsobov, prečo sa prezident tak rozhodol.
Štefan Nochta (01.11.2009, 11:29)
Mám dojem, že veľa slovenských chovateľov nemá vedomosť o tom, čoho všetkého sa dopustili Chytilovci a preto by som vyzval kompetentných, aby toto uviedli do diskusného fóra a predišlo by sa tým rôznym dohadom a špekuláciam.
Milan Klačan (01.11.2009, 11:29)
Takže, nie všetko čo sa blyští je zlaté!
Igor Barbírik (01.11.2009, 12:11)
Pan Zubaj vaše stanovisko k problemu sa my pači a som za takyto pristup
Milan Blahovský (01.11.2009, 13:52)
Laco to si teraz riadne prestrelil, trepeš dva na tri rovnako ako všetci tí čo ti narozprávali akési záhadné vysvetlenie štartu holubov KDTVR plánované nie v Gere ako si napísal ale v Gothe.
Už som sa k danému preteku vyjadril, snád aj vysvetlil, ale menej chápavým to zopakujem. Dňa 27.6. prepravné auto OZ Kežmarok v rámci KDTVR a za účasti 5 OZ čakalo v Gothe na povel na štart, kedže počasie ( hmla a dážď) nebolo reálne pre normálny pretek čo snád pripustí každý normálny chovateľ či funkcionár som sa po telefonickej konzultácii s pánom Wunschem z Gothy a preverení podmienok v iných lokalitách, ktoré splňajú podmienku MS či FCI pre kategorii SDT. Holuby boli odštartované o 8:45 v Erfurte za osobnej účasti štartéra p.Wünscheho, ktorý si našiel toľko času a ochoty aby zabezpečil to čo vyžadujú naše predpisy. Ak by sme boli tak vypočítavý či pohodlný ako to robia niektoré OZ dáme si potvrdiť štart na benzinovej pumpe možno pár minút po štarte a možno 2 a pol hodiny po štarte a tvárili by sme sa ako svätí za dedinou. Takže tiež zváž svoje slová čo si p.Zubaj vyriekol a napísal, že sme mali potvrdenie z benzinovej stanici a píš to čo je pravda ak ju poznáš. Pošpinil si prácu funkcionárov KDTVR, ktorí v dané ráno koordinovali štart holubov. Čo sa týka pána Seligu a jeho vyjadrení o neinformovanosti jeho osoby asi len toľko - po odštartovaní holubov sa informácia o štarte okamžite rozšírila po celom východe a výcvikári sa vraj márne pokúšali dovolať p. Seligovi pretože on bol ako dopravca s holubami OZ Prešov,Košice a Michalovce v Bambergu a hoci mi tvrdí, že má rooming do zahraničia a nik mu nevolal, je to iba tvrdenie proti tvrdeniu. Ešte raz opakujem, že údaj o čase štartu holubov bol podaný všetkým chovateľom východného Slovenska pretože si chovatelia chceli overiť komu to lepšie poletí či Erfurt alebo Bamberg. Výsledky z preteku neboli do 2 dní na webe, pretože prvé holuby chodili až druhý deň a pretek trval 5 dní, ale protokol o štarte piatich OZ bol v každej kolonke vzorne vyplnený a potvrdený štartérom a ešte aj do 5 dní zaslaný na sekretariát SZ, či by sme mali si nechať potvrdiť o 14 dní nový a ten poslať s časom ako by nám vyhovoval čo možno niekde (aspoň to tak vyzerá) realizujú ? My tu na východe netajíme veci ako to máte v móde niekde inde. Nevidím dôvod na nezaradenie tohoto preteku do MS, pretože ako navrhovateľ propozícii MS( pretože p.Seliga sa radšej ospravedlnil zasadnutia VZ a dal prednosť oslave narodenín p.Máchu, sa z tohoto vyzul ) som podal na zasadnutí aj výklad čo ak sa zmení z havarijných dôvodov miesto štartu. Povedalo sa jasne, pokiaľ pretek ostane v deklarovanej kategorii bude sa počítať , ak sa pretek neuskutoční , resp. skráti mimo kategorie nebude sa rátať do MS. V každej kategorii sú tzv. opravné možnosti. Idete sa teraz chytať za slovíčka a tvrdite , že ten kto pustí pod dohľadom štartéra v susednej obci od plánovanej , porušil deklaráciu a je najväčším podvodníkom na Slovensku.
Ak OZ Trnava stiahla holuby z Chomutova do Pruhoníc a chovateľ Kôpka v danom preteku splnil km nad 300 a ostatní žiaľ ju nemali prečo by jeho pretek nemal byť platný pre danú kategoriu ? Havárijné štarty z dôvodu počasia sú realizované na záchranú holubov a nie na likvidáciu chovateľov.
To isté sa týka preteku mladých holubov v OZ Martin, prečo by nemali mať Skaličan + Bindas či ďalší chovatelia OZ Martin a teda aj ty p.Zubaj platný pretek Prostejov ( východ), ktorý bol odštartovaný o 11 km bližšie ako je mesto Prostejov ? Čo sa týka podmienok MS a to je pretek nad 100 km v daný deň problém nevidím, viac by ma trápilo vysvetlenie prečo to bol Prostejov východ a nie Prostejov či podľa skutočnosti Přerov. Na to mi skús odpovedať a nie špiniť na to čo sme verejne vykonali a písať, že sa čosi snažíme zamiesť pod koberec. Na takú úroveň sme chvalabohu ešte neklesli. Pán Matalík to aj verejne vyslovil- ak máte dojem že sme pochybili tak vyraďte si pretek Erfurt z MS, vyraďte ma z MS, ale urobte konečne poriadok s tými čo je pre nich PP iba zdrapom papiera.
Po Šternberku sa pošuškávalo, že sa ide Blahovský riešiť pre spustenie tejto lavíny. Ale to bola iba skupina, ktorú možno už spomenul p.Ďurana a tvrdil, že ma raz umlčia. Na to ale zabudnite a skoro sa s tým vyrovnajte. Mňa nebudú podvodníci a špekulanti umlčiavať. Tvrdenia, že moje slová sú populistické sú mi akurát na úsmev a ja nebažím po žiadnej váženej funkcii pretože nemienim byť otrokom pre takéto typy ľudí.
Milan Blahovský (01.11.2009, 14:22)
A ešte jedno konštatovanie, prezídium má už svojho hovorcu = Ladislav Zubaj - neviem akým právom podávaš skreslené informácie a zavádzaš ? Bol si prítomný na zasadnutí ? Ja som tam nebol, ale som sa aspoň rozprával s p.Kurekom, ktorý našiel nezrovnalosti v zápise so zasadnutia prezídia a preto sa rozhodol ho pozastaviť. Ani slovom nenaznačil, žeby zaujal stanovisko, ktoré by malo ospravedlniť priestupky proti PP konštatované a schválené prezídiom zo dňa 24.10. a takto negovať jeho uzáver.
Ladislav Zubaj (01.11.2009, 15:42)
Milan niesom nikoho hovorca a dal som jasnú otázku a na tú si mi neodpovedal ako vždy ,lebo to robíš stále.Porušili sme dačo mi pri Ofenbachu?Myslím si ,že nič.A uviedol som vás úmyselne preto,aby si už konečne a raz odpovedal jasne a zrozumitelne.Milan a teraz tvrdiť ,že ste sa nemohli dovolať Seligovi,ktorý to má nastarosti je zavádzajúce.Dovolať si sa mu mohol hocikedy či chceš tvrdiť ,že ti to úmyselne nedvíhal.Keď si bol v komisii prečo ste nevyradili Nitru za bloček s pumpy ,ktorý nemal dátum a čas.Pri 3Nemeckách.A prečo neboli zverejnené na nete ďaľšie zmeny pretekov ,ktoré sú povinnosťou.Viem,že sa ich na slovensku uskutočnilo vela a p.Seliga ich tak isto má zverejniť či boli splnené tieto podmienky.Všetci dobre vieme ,že nie dôvodom čoho sa nedajú overiť na internete.Lebo sú sťiahnuté.Prečo raz ti na protokoloch vadí ,že tam niesú pečiatky ZO a vyradzujete.V inom prípade chýbajú pečiatky a stane sa majstrom slovenska.Milan je milion otázok a už niekoľko krát som nane písal a nikdy si neodpovedal.Toto už nenapraví nikto ,lebo lavínu ste nerozumne spustili vy(prezídium).Nesprávne stanovy ,nezrozumitelný pretekový poriadok a následne disciplinárny poriadok.Neni k tomu viacej čo dodať.A zapamätaj si jedno ,že ak namňa hovoríš ,že som podvodník tak si na veľkom omyle.Ja som sa nikdy a nikomu netisol do riti, čiže som nikdy nebol na nijakej olympiáde ani som nikdy na celoštátnej nebral pohár a to chovám holuby isto viac ako ty.A tak isto si myslím ,že som v holubárstve čestný ako ty a urobil som maximum čo som mohol.
Milan Blahovský (01.11.2009, 17:53)
Laco čo ti mám odpovedať k Offenbachu ? Napísal si ako to bolo, ja neviem či je to pravda a ak to pravda nie je nech ti odpovedia ostatní, ja som potreboval obhájiť to čo si možno zámerne skreslene napísal a neviem na čí popud to tam uviedol, ale tuším kto je za tým. Ani ty si mi neodpovedal prečo by mali mať chovatelia OZ Martin neplatné 2 preteky mladých.
Pán Seliga a aj ostatní členovia SZ majú možnosť odpovedať formou tejto diskusie, prípadne dať podnet pre nápravu nejakej chyby či nedostatku. Príliš toho to ale nebolo. Web stránka sa aktualizuje a staré odkazy sa zmazali a aj odkaz na tieto zmeny plánu. Nie sú ale zahodené v koši a ak ich niekto potrebuje sú k dispozícii. Návrh o podávaní týchto informácií prostredníctvom web stránky vzišiel z mojej hlavy a ja nepotrebujem aby sa niečo skrývalo, ale nech o tom vie široká verejnosť. Keby p.Seliga pracoval dôslednejšie a ako my pedagógovia hovoríme cieľavedome a výchovne potom by poukazoval na chyby, ktoré sa mnohokrát stali možno aj nevedomky ( ale aj tu platí neznalosť zákona neospravedlňuje ) určite by toľko chýb nebolo a dnes by bola situácia možno jednoduchšia ako je, nepoučiteľní by boli potrestaní a poučiteľní by sa chýb vystríhali. Žiaľ nestalo sa tak.
Kde si nabral to že som na teba nahovoril, že si podvodník ? Napísal som , že mi podvodníci nebudú zatvárať ústa.
Ak to bude pravda ja ti nebudem mať to problém povedať a nielen tebe.
Milan Lenárth (01.11.2009, 17:54)
Myslím, že ani jeden netúžite po funkciách v takomto neporiadku, je potom veľmi ťažké rozhodovať ak dokumenty, ktorými sa ma riadiť SZ CHPH nie sú dobre urobené, teraz by sa mali hľadať cesty ako konečne urobiť poriadok, Milan v článku očista SZ CHPH si písal urobiť hrubú čiaru atď..., mal si pravdu, treba v pozjazdovom období začať pracovať podľa nových pravidiel , ktoré budú jasne stanovovať kompetencie ,nedovolia žiadne ústupky vpravo, alebo vľavo a budú rovnaké pre všetkých, nie že keď to nie je zakázané je to dovolené, to tak nesmie byť, prečo, lebo potom jeden druhého budeme osočovať, že sú podvodníci , klamú a pritom to nemusí byť pravda,Ja by som si nikoho nedovolil nazvať podvodníkom ako si to urobil ty všeobecne, prečo lebo potom sme pre širokú verejnosť podvodníci všetci ja , ty , celý Zväz a to vôbec nie je pravda, Ak niekoho nazvem podvodníkom musím mať naňho dôkazy a uvediem aj jeho meno, aby to celá verejnosť vedela ak je to pravda nemám sa čoho obávať ak nie musím niesť následky a týchto následkov sa bojíme všetci a preto je taký neporiadok. Predpokladám , že na mimoriadnom zjazde bude vyslovená nedôvera vedeniu za ich prístup k očiste dobrého mena Slovenského holubiara,prezídium, ktoré sa nás vôbec nebojuje , neobhajuje, zahmlieva a schováva sa ako krtko do diery a myslí si, že búrka prehrmí, tak sa asi veľmi mýli. Preto ak viem o nejakých podvodoch, tak adresne a o čo tam ide, ak neviem radšej nevyslovujem domienky a pod.
Milan Lenárth (01.11.2009, 17:57)
Milan, predtým než som zavesil svoj príspevok si odpovedal Lacovi, som rád , že sa nebojíš povedať rovno do očí kto je podvodník.
Ladislav Zubaj (01.11.2009, 18:18)
Milan ja si vôbec nemyslím ,že ste porušili pretkový poriadok.Tak isto si nemyslím,že ho porušuje region sever a tak isto si myslím ,že iné oblasti ho tiež neporušili.Sú to technické chyby ,ktoré sa bohužiaľ stávajú.A myslím si ,že je obrovskou chybou a urážkou všetkých keď píšu o nás ako o parazitoch a ešte by nás zato mali aj vylúčiť z FCI.Nakoniec toto všetko je väčšia hanba ako nejaký podvodník na ktorého sa aj tak zabudne.Vôbec si neuvedomujeme čo znamená internet a absolútne nad tým nerozmýšlame.Toto je to, čo vidím na tomto všetkom zlé.Verím tomu ,že keby sa urobila komplet kontrola dokumentácie OZ celej, veď vieš ako sa to robí máš s tým skúsenosti tak by na slovensku nebol vyhodnotený pomaly nikto a na celoštátnu by už vôbec nemal kto ísť.Bodka čiarka sa dá nájsť všade,zle vypísané komisie tak isto,pečiatky tak isto a rôzne iné nedostatky.Preto už raz a navždy prestante písať o podvodníkoch na internete.Riešte si to v prezídiu.Alebo každý doma.:o) PS:Tieto kontroly sa mali vykonávať v Auguste a nie v Oktobri alebo ešte lepšie priebežne...ničia sa s tým veľké finančné prostriedky čas a nervy.
Milan Blahovský (01.11.2009, 18:26)
Súhlasím s tebou. Možno slovo podvodník je hrubé a nepatrí do tejto diskusie,ale je žiaľ dosť nečestných ľudí, ktorí vedia zneužiť medzery vo svoj prospech a nehľadia pritom na tých nevinných a na tých iné slovo nepoznám.
Ing.Jaroslav Seliga (01.11.2009, 20:20)
Nie som zástancom riešenia problémov prostredníctvom tochto diskusného fóra, ale rozhodol som sa informovať chovateľov, nakoľko správca tejto stránky klame chovateľov. Ako preseda pretekovej komisie mám povinnosť hlásené havarijne situácie zverejniť prestredníctvom našej stránky, čo som si aj splnil. Po kontrole pretekovej dokumentácie som sa informoval u Milana prečo stiahol tieto hlásenia zo stránky a prečo ich nezverejnil všetky.Bolo mi povedané, že stránka bola prepracovaná.Na internete boli zverejnené iba dve hlásenia a posledná z 31.6.2009, ktorú ako mi potvrdil obdržal 2.7.2009 dodnes nezverejnil.Pýtam sa asi prečo?Oblastné združenia, ktoré si splnili svoju povinnosť a nahlásili zmený sú na nej uvedené a tie sa vedeli dovolať? Už v našom rohovore tvrdil, že sa mi ,, VRAJ ,, (použijem Milanove slovo) pokúšali volať. To že príjmem každý hovor a v prípade že práve mám obsadené,na zmeškaný hovor spätne prevolám, mi výcvikári potvrdia. Milan máš pravdu v tom, že ste neporušili propozície. V ních určite nie je zmienka o deklarácii preteku ako aj havárijných situáciach. Tie riešia iné naše zväzové dokumenty. Akú výhovorku použiješ pri pretekoch mladých holubov, vtedy som určite nebol v zahraničí. Nie som prvý ani jediný ,čo som mal problémy pri zverejnovaní na internet. Kto ti dal právo hodnotiť mojú prácu na tejto stránke. Ja príjmen hodnotenie od každého člena a prezidenta SZ CHPH. Nebudem sa už zapájať do tejto diskusie nakoľko som presvedčený,že to ,,jediné,, si plníš zodpovedne.
Ing.Jaroslav Seliga (01.11.2009, 20:26)
Oprava:Milan máš pravdu v tom,že ste neporušili propozície MS.
Milan Blahovský (01.11.2009, 20:50)
Ty máš Jaro aj internet ? To ťa až takéto "obvinenie" muselo naštartovať ?
Jasne, že ja "klamem", a ešte sa pritom ani nebojím to napísať takto verejne, to vy všetci čo čušíte máte isto vždy pravdu, jasne veď kto mlčí ten svedčí. Doteraz keď som odpovedal na otázky chovateľom tak som "klamal" to sa tebe doteraz stať ani nemohlo, aké to šťastie. Pokiaľ by si tento výdobytok doby použil častejšie určite by viacerí boli dnes spokojnejší.
Jaro, ja som ti nepoprel že si neposlal mail o zmenách ( hoci si mi to pripomenul až koncom októbra 2009...) Mne denne chodí asi 20 mailov ( okrem vírusov či spamov ) počas sezony je toho aj okolo 50. Tvoj tuším z 3.7. je tam tiež to som ti nepoprel hoci by to bolo asi najjednoduchšie ( skoro ako tvrdiť že ti niekto nevolal), ja sa ale za to skrývať nemusím. Možno som skutočne pochybil, že som ho prehľadol, ale pýtam sa prečo si ma nevyzval opätovne ? Ja som ako funkcionár OZ,SZ či KDTVR mal aj ďalšie povinnosti, napokon asi tak trocha hrám aj o popredné miesta v OZ a myšlienky mám rozhádzané do viacerých smerov. Mňa netrápi iba to kde čo odviezť či doviezť.
Na mladé holuby nemám žiadnu "výhovorku" ak to tak nazývaš a ani ju nehľadám.
Bol som na tom, že rovnako ako pred rokom kedy sa vzhľadom na nepriaznivé podmienky v jeseni odpustilo OZ, ktoré nedodržali plán mladých z poveternostných dôvodov a rovnako ako povedzme OZ Bardejov či Sabinov som si naivne myslel, že to bude platiť aj tento rok. Ak sa tak nestalo prijali sme s pokorou a bez nejakých emócií, že nebudeme zaradený do MS ( čo som po prvom neoficiálnom spracovaní MS po zasadnutí prezídia aj urobil ). No čo zmena je život. Namiesto toho aby si poďakoval za moju pomoc , ktorú si mnohokrát potreboval pri problémoch s EKS či riešením výcvikových problémov mi to takto vraciaš. Narobil si rozbroje vo vlastnom OZ, robíš ich v KDTVR a teraz hráš akúsi divnú hru aj v prezídiu.
Kde si bol celý rok keď ťa potrebovali možno dnes "namočení výcvikári" ? Aha prepáč, ty pomáhaš chovateľom, zabezpečuješ nám krmivo pre holuby, keď ťa potrebujú tak si veľmi vyťažený a možno práve mimo republiky, či na dražbe alebo nákupoch. Ja viem každý musíme z niečoho žiť a to podstatné prečo sme boli zvolení nám asi uniká.

Ďakujem, ja nezabúdam.
Ivan Vida (02.11.2009, 23:40)
p. Zubaj! Vy si môžete s Luhovým podať ruku. Myslíte si, že funkcionári a členovia OZ Nitra sú hlupáci čo nepoznajú PP? Pozreli ste si na našej stránke a na stránkach OZ Komárno, Surany a Levice, že tie preteky z Nemecka sme leteli spoločne v rámci regionu? Byť Vami toto by som neriešil. Tu je dotknutých 360 chovateľov, nie OZ NITRA. JúliusVida , radový člen OZ Nitra.
Ladislav Zubaj (03.11.2009, 09:03)
Pán Vida, treba sa naučiť čítať pozorne a mať na všetko rovnaký meter.U nás to postihlo 9 OZ a približne 700 chovateľov, takže máte po nociach o čom rozmýšľať.Dobre, že takí ľudia ako vy sa do dikuskusie nezapájajú, lebo aj tak tomu nerozumejú.A to chcete povedať, že 700 ľudí sú samí hlupáci a nechajú sa dobrovoľne poškodzovať?
Ivan Vida (09.11.2009, 14:28)
P. Zubaj, ako vidieť namiesto toho, aby ste riešili svoje problémy riešite problémy iných, a to spôsobom " zlodej kričí chytte zlodeja". Vy ste napadol OZ Nitra aj s Luhovým nie OZ Nitra vás. Vy vypúšťate jedovaté sliny na niekoho bez toho, aby ste si to riadne overili a prečítali.A k tým somarinám čo dalej píšete, mládenec sa môžem iba pousmiať. J. Vida.
Ivan Nemec (12.11.2009, 08:19)
Chcem sa znova vratit k problemu "pozastavuje". Dokedy vlastne Prezidium SZ pozastavuje rozhodnutie? Docasne alebo na "furt"? Treba si uvedomit, ze vysledky pretekov su vypocitane, ale aku maju cenu ked nie su (alebo su?) platne. Blizia sa vystavy OZ. S akymi podmienkami sa budu holuby vystavovat? Alebo sa "postihnute" OZ budu tvarit, ze je vsetko OK a pouziju aj neplatne (platne?) vysledky? Niekomu by tento stav aj vyhovoval, ale myslim si ze by to bola cesta do pekla. A tak Prezidium SZ nevahajte a dokoncite to co ste pred casom zacali. A netreba vahat aj s uplatnovanim Disciplinarneho poriadku a nemyslim tym len na urovni SZ, ale aj na nizsich urovniach.
Michal Kopas (19.11.2009, 09:34)
Peter Matalik,tak ako si pisal. Lavína sa spustila, viď p. Kostroš a budu další.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené