Dolety holubov.

Milan Kľačan (09.10.2009, 22:55)
Drvivá väčšina chovateľov sa snaží vylepšiť svoje výsledky "dolety holubov" poctivou prácou okolo holubov a je veľmi necharakterné počínanie jednotlivcou, ktorých je určite viac ako si myslíme ako oni "pracujú na vylepšení výkonov svojích holubov". Manipulovanie- podvod s časom vypúšťania spraví človek KLAMÁR , SEBEC ,ktorý nehladí na ostatných.Ako sa takýto funkcionár môže pozrieť do očí chovateľom, ktorý majú problém umiestniť družstvo? Kam smeruje tento šport,alebo kam ho vy špekulanti tlačíte?Byť majstrom za každú cenu a potom predávať a predávať. Aby nejaký horlivý" obhajca" nepovedal, že len kritizujem tak prekladám aj riešenie ako predísť takýmto podvodom.Navrhujem spoločné vypúšťanie 2-3 OZ,s viacerými štartérmi,lebo pri vypúšťaní jedného OZ je väčšia šanca spracovať šoféra a jedného štartéra.Určite sa nájde aj iný spôsob ako predísť podvodom , len treba už konečne týchto "majstrov" odhaliť.
Milan Blahovský (10.10.2009, 08:48)
Návrh spoločných štartov aspoň 2 či 3 OZ ( povinný ) sa mi zdá veľmi dobrý. Zdá sa, že aj to je jeden z dôvodov ako dať dohromady už aj tak dosť izolované čo sa týka spoločných pretekov susedné oblasti. Blíži sa mimoriadny zjazd a nebolo by zlé na túto skutočnosť zabudnúť pri tvorbe nových dokumentov. Čo ak práve bránenie sa takejto spolopráci bolo jedným z dôvodov prečo nekoperovať. To by sa asi niekomu ľahšie pozeralo na zúbky už od štartu holubov.
Zdeňek Adamík (10.10.2009, 09:11)
Dobrý, i když ne nový nápad. Argumentace, že holubi sousedního OZ stáhnou holuby je velmi slabý, vždyť: a) výsledky si počítáme z vlastního OZ a pokud dojde k dohodě mohou to být i výsledky společného pásma, zóny, regionu či jak chcete b) případný silnější boční vítr stáhne či natlačí hejno jistě daleko více než "závodníci" sousedního OZ.
Vladimír Sudor (10.10.2009, 10:29)
Milan,keď si už spomenul mimoriadný zjazd tak ak ma pamäť neklame na jarnom zjazde SZ delegáti odsúhlasili a prijali uznesenie konania mimoriadného zjazdu,len preto,lebo Prezídium nezabezpečilo v dostatočnom čase návrhy na zmenu stanov,tak aby sa tieto navrhované zmeny mohli prediskutovať na DF,následne na členských schôdzach ZO,konferenciách OZ, a aby delegáti mimoriadného zjazdu prišli pripravení zo svojich OZ s jasnými návrhmi a pripomienkami.Teraz sa už konajú mimoriadné konferencie,ale na internete opäť od Prezídia nie je ani čiarka,ba dokonca žiadate od OZ pripomienky a návrhy.Nedostal to za úlohu Vlado Šiška? A ak teda netreba "rajonizáciu",tak potom načo sa koná mimoriadny zjazd.Ten sa mal konať na základe"rajonizácie".Či nie?Ak sa mýlim tak ma prosím ťa oprav. Milan som veľmi rád,že sa aspom ty zapájaš do DF a odpovedáš chovateľom.Vážim si tvoju prácu čo sa týka spracovania MS a koeficientov,viem je to neskutočne veľa hodín strávených pred počítačom.Mrzí ma,že keď si aj vyzval Seligu a Kasana k vyjadreniu sa mlčia! [%sig%]
Milan Blahovský (10.10.2009, 12:41)
Už som si myslel Vlado, že sa verejne bojíš vystúpiť. Opäť by mal niekto kompetentný reagovať, ale snáď ako jeden z prezídia môžem. Sám dobre vidíš ako sa vyvíja chov a hlavne súťaženie s PH. To čo bolo pred 5 rokmi možno jasné a pochopiteľné , sa stalo nejasným a dvojzmyselne chápaným. Jednoducho doba pokročila a je potrebné zasiahnuť do základných dokumentov našej činnosti a to sú Stanovy a s nimi prepojené v niektorých statiach aj Pretekový poriadok, či propozície MS. Premyslieť si to do detailov, verejne prediskutovať a schváliť to čo prejde väčšinou na celé medzizjazdové obdobie. Menšina sa musí podriadiť bez komentárov a vyčkať ďalšie 4-5 roky.
Milan Kľačan (10.10.2009, 13:14)
Pán Adamík je to tak ako píšete , aspoń sa uvidí , že tí čo budú protestovať proti spoločnému vypúšťaniu asi vedia , že prečo... V Belgicku,Hollandsku už mláďatá sú vypúšťané v množstve 10000 ks . Takže si treba páni niečo iné vymyslieť!
Zdeňek Adamík (10.10.2009, 13:47)
V Belgii existují závody holoubat kde množství vypuštěných je 120 000 a více ks! Nikdo si nestěžuje že to někomu fouklo a jinému ne! Že vypouštěcí místo mu nevyhovuje apod. Jednak je těch závodů více jak u nás a také příští rok tomu může být z pohledu počasí naopak!
Milan Blahovský (10.10.2009, 15:37)
Už len čakám kto napíše, že v Belgicku majú vyššiu hustotu členskej základne, nemajú kopce a možno majú iné vetry ako dujú u nás. Zdeňku a skúsil si dať tento návrh Českému zväzu resp. českým a moravským funkcionárom a chovateľom ? To by si na tebe opäť zgustli čo ? Naši chovatelia a nielen naši ale všetci, ktorí nedokážu poraziť konkurenciu alebo inak povedané pripraviť si holuby na pretek a nachovať kvalitné holuby sa naučili hľadať výhovorky ako sa to nedá, robia loby vo svojich oblastiach a gumujú mozgy tím ostatným vo svojom okolí, vyvolávajú nevraživosť a robia intrigy a napokon sa chcú zviditeľniť akí sú dobrí medzi šedým priemerom, ktorý ich podrží na konferenciach či zjazdoch. Pokiaľ takto má vyzerať naša budúcnosť je najvyšší čas sa zamyslieť nad zmyslom toho čo robíme.
Zdenko Žofaj (10.10.2009, 16:19)
Tak tieto posledné dve vety si veľmi správne vystihol Milan a je mi ľúto, že sa to týka našej OZ pred mimoriadnou konferenciou, ktorá sa zmieta v krízovej organizácii výboru OZ v ktorom traja členovia výboru samostatne rozhodujú o nás bez nás.
Zdeňek Adamík (10.10.2009, 17:40)
Tak o společných závodech na ST (Cheby od cca 350 do 430 km) a o seriálu DT se společným vypouštěním a jejich výpočtech s rozdělením na zóny doletu dle souřadnic holubníků chovatelů už melu několik let, dokonce jsem dávno již tomu o tom napsal i článek. Ale přesně jak to píšeš: TI, jak říkával Jirka Dubský: "bezcenní lidé" neustále gumujů mozgy těm pomaleji přemýšlejícím nebo líným přemýšlet a pak to tak vypadá. Dle mého názoru jedním z důvodů, a ne malým, ve smyslu úbytku členské základny je i tento bo.del, neochota k věcem u nás novým, ale jinde již dávno vyzkoušeným. Nedostatečná nebo žádná kontrola, i když existují určité předpoklady možného nedodržování PP (závodního řádu) se kontrola neuskuteční, o etice a morálce ani nemluvě. A pak tu máme různé mistry různé kvality - s podezřením či bez podezření... Demokracii zaměňují někteří za chaos, anarchii a výklad Svazových dokumentů pouze ve vlastní prospěch. Hledají v nich "díry" a těch zneužívají. Kdykoliv jsem se coby spoluautor těchto dokumentů snažil možné situace více popsat a k tomu hned připojit "odměnu", bylo mi řečeno, že by to nikdo nečetl. Ale to je přece, nejen v demokracii, osobní věc každého jednotlivce. Nečteš; nedočteš do konce, možná nedodržíš "literu zákona", ale neznalost jak známo NEOMLOUVÁ. Ale kašlu na to, musel bych tu popsat několik stran. To raději zvážím, zda rovněž jako někteří mí známí chov PH nezruším, abych se každé ráno nemusel dívat do zrcadla a přemýšlet, zda vlastně nejsem ...., že se tomu ještě věnuji.
Zdeňek Adamík (10.10.2009, 18:54)
Jo. ještě jsem zapomněl dnes tak aktuální záležitost: SLOVENSKO DO TOHO!
Milan Blahovský (10.10.2009, 19:24)
Aj bod poteší, ako koho :o))))))))))))))))
Peter Matalík (10.10.2009, 19:55)
bojujme o body 3 nech majú šancu na postup aj Češi.To sľubil Ivanovi Haškovi tréner Slovenskej Repre!
Igor Barbírik (10.10.2009, 20:58)
Milan toto všetko tu bolo na jar v diskusiji o regionoch vratilo sa to jak bumerang myslm si že riešenie je v spoločnyh vypuštaniach holubov aspom 4 až 5 oblasti naraz visledki si maju možnost urobit ake chcu . chceme sa prirovnavat k holandanom a belgičanom ale nič pre to neurobit len davat pristor špekulantom ktori mutia vodu o vetroch a koridoroch a nehladaju tažšiu cestu v kvalite holubov pre nich je lachšie rozdrobit oblasti aby vynikli
Milan Kľačan (10.10.2009, 22:09)
Pri spoločnom vypúšťaní viacerých oblastí nebude rozhodovať o štarte jeden funkcionár / v niektorých oblastiach je to pravidlo/ , ale viac hláv - viac rozumu. Tým sa zníži aj počet krachových pretekov.
Igor Barbírik (10.10.2009, 23:35)
mame priklad vo velkej cene slovenska ghota velmi pozitivny ohlas chovatelov na spoločne vypuštanie holubov
Milan Blahovský (11.10.2009, 09:42)
Igor, inak to ani pri takomto vývoji preteku nebolo možné hodnotiť, iba hlupák by to kritizoval. Je si treba však položiť otázku ako by to bolo pri odlišných poveterenostných podmienkach ( bočný vietor, lokálne zrážky a pod.) ? Tam by sa ukázala pravá tvár tých ktorí možno dnes chvália, ale zajtra hania. Je potrebné sa konečne naučiť pozerať na víťaza z druhého miesta a nájsť v sebe toľko skromnosti, že sa dokážeme potešiť z víťazstva v menšom okruhu ako je povedzme region či OZ.
Milan Kľačan (11.10.2009, 09:42)
Pozitívne pre väčšinu chovateľov, ale nie pre všetkých "jednotlivcov", ktorý rozhodujú...
Štefan Nochta (11.10.2009, 09:47)
To, čo sa tu popisuje o spoločnom vypúšťaní viacerých OZ, je už obohratá pesnička. O tomto sa predsa už dávnejšie hovorilo-je to vcelku veľmi dobrý nápad, nech vznikol v kohokoľvek hlave, je smutné, že s týmto prichádzajú chovatelia po skončení závodov a pred sezónou nie je o tom ani zmienky. Potom sa vypúšťa tak, ako sa vypúšťa. Spôsob spoločného vypúšťania je už predsa aj otestovaný-podľa mňa sa osvedčil až veľmi dobre, pýtam sa preto, prečo sa táto myšlienka nezakotví v pretekovom poriadku??? Taktiež povinné vybavenie posádky kamerou a GPS!! Kto je za tento stav zodpovedný? Ak sa p.Chytilovi dokáže to, čo sa mu kladie za vinu, je to hanba na celé prezídium a najmenej európska blamáž. A vedzte, že potom p.Chytil v tom "nelieta" sám, ale má tam aj tichú podporu v prezídiu. Je to choré. Už to malo byť vyriešené-buď Chytila verejne očistiť, alebo verejne vylúčiť, kým to nenadobudne "svetové rozmery. Táto pružnosť však naším zodpovedným chýba. Česť výnimkám-to je však iba jedinec.
Igor Barbírik (11.10.2009, 14:02)
Milan tam bolo cele slovensko ale 4až 5 oblasti ma približne rovnake počasie a raz fukne vietor jednemu druhi raz dalšimu a kvalitne holuby sa stale presadia
Milan Lenárth (12.10.2009, 12:12)
Kolegovia, najspravodlivejšie sú výsledky zo ZO, ktoré nie su rozptýlené na 20 km štvorcových, stačí upraviť stanovy , že ZO musí mať 20 členov s rozdielnými súradnicami a môžeme si výsledky robiť po ZO, ak splníme podmienku 150 holubov a 20 chovateľov, takéto výsledky majú špičkový chovatelia sveta na svojich výnimočných holuboch Koopman, priklad 1 z 276, atď potom si robia reklamu,u nás si takého holuba poriadne ani nevšimneme. Keď budeme mať takéto ZO v OZ , potom môžeme lietať a pretekať s kýmkoľvek pretože do KT a ST si splníme podmienky z našej ZO.Potom aj rajonizácia a podobné nezmysli strácajú opodstatnenie.
Zdeňek Adamík (12.10.2009, 13:38)
Pane Lenárth nechápu smysl Vašeho příspěvku. Tady se jedná o zabránění spekulacím s místy a časy startu a Vy byste chtěl startovat jak??? Rajonizace pro chovatele se smyslem pro fair-play není žádným nesmyslem. A co se týká té konkurence. Nejspravedlivější konkurence je při doletu na Váš vlastní holubník! A je jen na chovateli, jaké kriterium si pro následnou selekci či zařazení do chovu zvolí. Zda 10, 20 nebo 33 %.
Milan Lenárth (12.10.2009, 14:37)
Môj názor je taký , keď 20 družstiev z rôzných súradníc v jednej ZO bude pretekať, môžu sa najlepšie skontrolovať, malá ZO kde je 10 členov a z toho preteká 7 družstiev z rôzných súradníc nedokáže nič a ak je tam ešte úzko spojené rodinkárstvo,alebo je niekto nadmieru bohatý veľmi ľahko dokáže ovplyvniť druhých ak je nečestný a problém je tu. ČO sa týka štartov holubov každá OZ by mala vlastniť GPS a miesto vypustenia zamerať, toto by mal štartér potvrdiť, môj návrh bude taký, že OZ dodá na štartéra na zväz meno s telefonným kontaktom a sprievodca na mieste štartu odovzdá protokoly o štarte štartérovi spolu s ofrankovanou obálkou s adresou SZCHPH a požiada ho aby ju odoslal na zväz, druhú kopiu spolu s obálkami vráti usporiadateľovi preteku, OZ by si malo ovšem nájsť štartérov ochotných toto vykonať
Zdeňek Adamík (12.10.2009, 14:50)
Škoda, že jste to nenapsal hned. Už je to jasné. Já bych ještě s dovolením doplnil, že je nutné popsat přesně povinnosti a pravomoci startéra na místě startu včetně odměny za tuto činnost. Měl jsem pro ŘV MSS tento statut startéra připravený, ale tak mě v posledním zápise z ŘV na.rali, že jsem ho smazal a už s tím nechci nic mít.
Milan Lenárth (12.10.2009, 15:07)
právomoci štartéra by mal vypracovať zväz,presne špecifikovať čo musí urobiť pred štartom a po ňom ,samozrejme s odmenou pre štartéra súhlasím, ale
Zdeňek Adamík (12.10.2009, 18:41)
Zväz je právnická osoba, ta se dá těžko uchopit. Návrh musí připravit fyzická osoba, třeba Vedoucí sportovní komise a navrhnout prezidiu ke schválení. Na to asi není potřeba Celostátního jednání (VZ, Zjazd apod.)
Igor Barbírik (12.10.2009, 21:09)
Pan Lenart bol som jeden s tych ktory presadzovali velke ZO po dlchšej dobe som zistil že to prynieslo ubytok chovatelov každy nevie cestovat 15 až 20 km 2 až 3 krat za tyžden a to nehovorym o pracovnich miestach a povinostach Pan Lenart dnes bi som bol spokojny keby ZO mala od 7 do 10 členov len aby nas bolo viac dnes som presvedčeny že len spoločne vypuštanie nam može priniest pozityvne vysledki tak jak v Holandsku alebo v Belgi .Pan Lenart tych 150 holubov dnes nasadi aj 5 chovatelov ja sa pytam načo lm su tie kooficienty .pri velkich celkoch si možete urobyt ake chcete ZO OBL RO ake len chcete .pri spoločnom vypuštani tym vekym majstrom nebudu doletovat v takych velkych skupinach a tak rychlo lebo sa musia trhat z velkeho krdla
Daniel Krajcik (12.10.2009, 21:15)
Pani, na kolko zavazne bude toto (povinnosti a pravomoci startera) pre neclena SZCHPH ? Pre clena CMS CHPH ci VDB, ktory nam bude startovat holuby a nieco nesplni, nedotiahne do konca, nepride na start, atd ? Ako ho mozeme my k niecomu zaviazat ? Drviva vacsina starterov to robi zdarma ... v Nemecku je napriklad oficialne schvalena odmena, ktora prinalezi starterovi za dobre vykonanu robotu. Nemecky zvaz ma zoznam "registrovanych starterov" a nikto iny holuby startovat na uzemi Nemecka nemoze ... ale napriek tomu sa stava, ze zlyhaju aj tito "zodpovedni". Co potom ? Ako sa postavit k skutocnosti, ze starter odkaze, ze peciatku ma v schranke pri brane a ked pojde osadka zoobusu okolo, nech si orazia co potrebuju ?
Vladimí­r Smieško (12.10.2009, 21:28)
Už sme blízko. Len tomu dať zmysel.
Milan Lenárth (12.10.2009, 21:31)
Daniel nehovorím stať sa to môže, aj nám štartovali chlapi holuby bez odmeny ,iba za poďakovanie a keď som sa ich pýtal v priebehu sezóny či by protokol poslali na SZCHPH súhlasili ak im pošlem po sprievodcovi ofrankovanú obálku s adresou SZ CHPH, takže ja v tom problém nevidím , všetci štartéry ,ktorí OZ Martin vypúšťali holubov boli na štarte a chcel by som sa im ešte raz poďakovať jedná sa o pánov Zmeškala, Lachutku,Neseta, Lukeša, Reina a na tých čo som zabudol, lebo to nemám pri sebe sa ospravedlňujem,a hovorím netreba hľadať výhovorky ako sa to nedá , ale urobiť všetko preto aby sa to dalo., aby konečne raz a navždy bol pokoj so špekuláciami a podvodmi.
Vladimí­r Smieško (12.10.2009, 21:40)
Tú obálku , ktorú pošle štartér na SZCHPH a druhú dá do vozidla ......čo vy na to? Ppredpokadajme, že budú identické,
Milan Lenárth (12.10.2009, 21:54)
Pán Barbirík jedna ZO s 20 rôznymi súradnicami to je kolos, ktorý môže mať aj dve či tri nasadzovacie strediská, iba si robia spoločne výsledky do kategórii A a B,kde splnia podmienky a môžu vylietať v pohode aj majstrov sveta. Pán Smieško musia byť identické ináč je to podvod.
Zdeňek Adamík (12.10.2009, 22:23)
Danieli, my najednou, když jde o nastavení pravidel neumíme komunikovat? Nevidím problém v tom, aby se dohodl stejný systém na Slovensku i v ČR, dále nevidím problém v tom, že byste si (bychom si) podepsali smlouvu mezi SZ CHPH a ČMS CHPH, dále odměnu by vyplácel v dohodnuté výši startérům ČMS CHPH (v praktickém provedení OS CHPH ve kterém je startér členem) a po ukončení sezony bylo provedeno vyúčtování - fakturace z ČMS CHPH na SZ CHPH. Ale to už zde prozrazuji část myšlenek, které jsem měl připravené v jednom dokumentu, který jsem jak jsem již dříve uvedl zlikvidoval.
Igor Barbírik (12.10.2009, 22:31)
Pan Lenart to snad nemyslite važne s obalkami dnes vam sfalšuju bankomatku .a ani 3O suradnic vam nepomže na dobry kooficient ani v A ANI V B ked bude malo holubov a ten kolos je velmi slaby mne sa zda že ste jeden stych čo sa vehementne brania večej konkurencii neviem nepoznam vas mozno sa mylim ale len možno
Igor Barbírik (12.10.2009, 22:37)
Pan Lenart oblast s 50 členmi je slaba nie ešte klub s 20 členmi nehovoriac o financiach
Daniel Krajcik (12.10.2009, 23:50)
Pan Lenart, este k Vasmu prispevku z 12.10.09 12:12. Ak ma Vasa ZO 20+ aktiv. clenov a 150+ resp. 250+ holubov, tak si taketo vysledky kludne robte, prip. sa spojte viacere geogr. blizke ZO do jedneho pasma (bez fyzickeho presunu NS). Sucasny system to dovoluje a sposob vypoctu olymp. koeficientov podporuje. (Mimochodom, na poslednom zasadnuti sportovej komisie FCI bol dany navrh pre vypocet koefcicientov v kat. A a B podla stareho systemu.)
Ladislav Zubaj (13.10.2009, 00:17)
Podľa predošlých a tak isto aj podľa tychto príspevkov je jasné,že problémom je MS Slovenska a nie olympijské kategorie.Milan to myslí dobre,že oblasti môžete pospájať koľko chcete ,výsledkov môžete urobiť koľko chcete len nechápete jedno:že niekto z toho taží a niekto dopláca tak to bolo a vždy bude.Nemôže sa spojiť nespojiteľné a hlavne sa nemôže spojiť nasilu.Viď rajonizácia.Namiesto rajonizácie o to asi hlavne Milanovi ide,že keď SZ schváli napr.:že MS Slovenska sa bude počítať 20chovateľov ZO s minimálnym počtom 250holubov maximálnym do 5 000 už nemusíte robiť rajonizáciu ale vo vlastnom záujme sa ZO najbližšie k sebe budú spájať aby mali minimálne 20členov a čím najviac holubov.Dúfam ,že potom bude každému jedno koľko oblastí bude letieť a štartovať z jedného miesta.Nikto nebude na nikoho doplácať...Dúfam,že som to správne pochopil... PS:Obálky so známkami tu už boli nič nové..robilo sa to tak v 80.rokoch neviem prečo sa od toho upustilo..V tejto obálke bolo vždy tel.číslo štartéra na základe čoho sa dal overiť štart a či tam tá osoba bola a na akom mieste boli vypustené.Stačí len obnoviť..
Milan Lenárth (13.10.2009, 08:14)
Laco presne o to ide, je veľa vecí, ktoré treba zmeniť je len na škodu veci ,že ak sa aj niečo chce zmeniť,tak hneď sa nájde kopa diskutujúcich, ktorý vo všetkom hľadajú podvod, ale neprispejú ničím novým, podľa mňa su to ľudia , ktorí sa iba vezú a je im jedno ako to so Slovenskom dopadne. Daniel a práve o toto aj pôjde informovanosť ak sa deje niečo nové, treba informovať včas a nie všetko nechávať na poslednú chvíľu. Pán Barbirík verím ,že z príspevku p. Zubaja ste to už pochopil, a čo sa týka konkurencie ta je najspravodlivejšia zo ZO, ja ako osoba sa konkurencie nebojím a viete prečo , lebo ja chovám holubov pre svoju radosť a relax a nie nato aby som sa obohacoval predajom holubov a mal z toho biznis.
Oldrich Savara (13.10.2009, 19:56)
Zdeňku ! Doteraz som si myslel.že dokážeš byť pri tvojom vzdelaní nad vecami. Ak sa Ti v minulosti možno krivda i stala, (je to tvoje tvrdenie ) bolo v tvojích silách riešiť ju kultivovane a slušne. Prečo teraz s odstupom času zaťahuješ do vzťahov ing.Chytil Peter - ing. Horák Zdeňek, ing. Chytila Lukáša ? A ďaľej, ako si môžeš dovoliť osočovať naše Slovenské prezidium. Snáď si si nezobral príklad z pálenia Slovenskej vlajky po prehre nášho národného futbalového mužstva. Je pravda, že ak sa niečo v partnerských vzťahoch nepodarí, bolí hlava. Také stavy sa ale dajú liečiť. V prezídiu SZ - CHPH som pracoval istý čas i ja osobne a niektorí vtedajší funkcionári tam pracujú doteraz a asi dobre keď sú opätovne volení. To ale nedává nikomu právo napísať, ( i keď výnimku si našiel) že môže ísť o nepoctivých a skorumpovaných funkcionárov. Je pravdou, že výhrady k práci funkcionárov budú vždy. Mám ich aj ja a mal som ich i v čase môjho pôsobenia v prezídiu SZ - CHPH ale to mi nedáva a nedávalo právo verejne urážať kohokoľvek tým skôr ak ide o vrcholný orgán Zväzu. Zdeňku tou tvojou zátvorkou o skorumpovaných funkcionárov si urazil aj mňa osobne, pretože som tiež funkcionár a veľmi to bolí. Ako som povedal bolenie treba liečiť v tomto prípade si ale myslím, že nebude úspešné. Tým skôr, že si urazil i funkcionárov SZ ktorí sú vprezídiu po prvý raz a nielen tých !!!!!!!!!!
Igor Barbírik (13.10.2009, 21:28)
Pan Lenart pasma o ktorych pišete tu mame viac jak 30 rokov tak nedezinformujte mladych chovatelov vy osobne propagujete niečo čomu nerozumiem a nigdy nebudem spoločne vypuštanie navrhujem preto aby ti super doletovi chovatelia nemali 1 až 10 holuba v zavode .a to presadzujete vy tak neviem na akej strane stojie určite nie pri tych čo vam robia stale iba percenta bez ktorych nebudete exzistovat ani vy ani ja a dalši xxxxx .pri spoločnom vypuštani viac oblasti maju šancu aj oni pre taketo dvovodi maju aj holandania belgičania spoločne štarty viac oblasti od 100 až do 1000 km holuby sa musia okamžite orientovat a nie iba naslepo letiet domov a z 20 chovatelov povedzme 300 holubov budete mat možno prvich 10 to je vaša predstava moja určite nie tvrdo som bojova za silny klub 20 a viac šlenov dokonca som sa snažil presadit aby sme z oblasti urobyli len 2 nasadzovacie strediska dnes som opačneho nazoru stačilo bi v klube aj 7 chovatelov inač sa o par rokov može stat že budeme pretekat sami a to by asi nechcel nigdo z nas dnes po určitych skusenostiach som presvečeny že to je ta spravna cesta dat šancu aj malim chovatelom .
Igor Barbírik (13.10.2009, 21:41)
Pan Lenart zabudol som dodat že BLG a NL si možu dovolit zatial aj samostatnu oblast lebo ich je v kluboch okolo 50 členov ani Kopman si nemože dovolit pretekat s 20 členmi aj ked je bohaty na rozdiel od 90 percent našich malych chovatelov ktory robia len percenta ALE SU TO CHOVATLIA KTORYCH TO ZO SRDCA BAVY
Ladislav Zubaj (13.10.2009, 21:43)
Pán Barbírik,dezinformujete tu vy a útočíte zbytočne na Lenárta ,on totižto už od 99.roku do teraz nepretržite lieta za OZ Martin a Martin je v regione sever a každoročne je v regione od 6-12 OZ a o počtoch holubov sa Vám ani nesníva.Stačí lepšie sledovať stránky SZ a potom tomu budete rozumieť.V regione bolo na štarte aj 22tisíc holubov a na dlhých tratiach 9 000 holubov.A pretože Pán Lenárt má s týmto dlhoročné skúsenosti vie o čom píše...
Igor Barbírik (13.10.2009, 22:30)
Pan Zubaj vy my chcete tvdit že pasma su tu nenini už 30 rokov o tych počtoch holuv by sme mohli polemizovat tie počty nema ani cele slovensko ale nevadi ja vam ich zavdim len stale nechapem prečo sa tak vehementne branite spoločnemu vypuštaniu ked ste až taky dobri Pan lenart ked sa vam zda že utočim na pana Lenarta ste na velkom omyle je to moj nazor a ked sa dožijeme určiteho veku potom vam to pripomeniem ked nebudete mat skym pretekat
Ing.Miroslav Gašpar (13.10.2009, 22:49)
No neviem. Na jar pred riadnym zjazdom sa na DF presadzovali názori ako vytváranie super regiónov, v rámci týchto regiónov vytváranie nasádzacích stredísk zvlášť pre každú kategóriu a totálne silné kluby, kde vlastne dnešné OZ by bolo klubom. Dnes, keď neprešiel ani rok hovoríme opačne. Slabé kluby, v OZ možnosť zníženia členov, ale za to spoločné maxi štarty. Keď som si dnes pozrel mapu Čiech, tak napr. z Litoměřic by mohli spolu vypúšťať všetky OZ od Bratislavi až po Žilinu. Rozdiel kilometrov na takú vzdialenosť ( myslím Bratislava - Žilina ) takmer nula. Nejdeme náhodou od mantinelu k mantinelu? Nešpekuluje tu celé Slovensko iba pre pár jednotlivcov? [%sig%]
Ladislav Zubaj (13.10.2009, 22:51)
Pásma sú tu presne od roku93 kedy sa zmenili olimpijské podmienky z výkonu na koeficient.Počty holubov si môžete skontrolovať s výsledkov regionu sever a neustále máme spoločné preteky aj tohto roku.Môj 70.ročný otec hovorí,že holuby je mor ,že aj po 2.svetovej vojne v 50.rokoch, keď nemali ľudia čo jesť holuby mal a nikdy nane nezanevrel.Myslím si ,že vždy sa nájdu milovníci holubov ,ktorí to vydržia aj dnes.Budte optimistom...:o)...
Igor Barbírik (13.10.2009, 23:16)
Pan Zubaj ked mate možnost pozryte si Bratislavske vysledky už 10 rokov pred tym ako ste uvidli mali 2 pasma a nilen Bratislava Pan Gašpar definujte tych jednotlivcov trnava mala kedisi problemi s členmi nabrali ste kluby mimo vašho oz a teraz ste chytri Surany alebo Nove zamky mali kedysi viac členov jako vy a dnes aj preto treba zmenit sistem aby sa všetki oblasti neštiepili
Ing.Miroslav Gašpar (13.10.2009, 23:52)
p. Barbírik. Ja sa s Vamy vôbec nedohadujem. Iba som nahlas rozmýšľal. Ale faktom je že teraz sú názori diametrálne odlišne ako boli na jar. Chcete viac informácií o tých jednotlivcoch? Prečítajte si DF p. Matušku. Viete ani v Trnave to nieje ružové. Zasa sa budu prijímať členovia zo Serede, a už sa prijali od N. Mesta n/Váhom. A zasa Trnavčania preto chcú odísť do OZ Pezinok. Ako sa potom bude volať OZ Trnava, keď klub ZO Trnava bude v Pezinku to neviem. No a takto to chodí v nejednom OZ. No znemožniť pohyb? To je niečo čo je pokope na silu. No a na silu nieje ani sex dobrí. Nasilu sa ani ČR a SK neudržali. Rovnako to dopadlo s Juhoslávijou a podobnými štátmi. Kedysi bola OZ Trnava od Bratislavi až po Trenčin. Adnes ?
Milan Lenárth (14.10.2009, 07:23)
Ja sa vôbec nebránim spoločnému vypúšťaniu, ale práve naopak ak si splníte podmienky MS vo vlastnej silnej ZO, tak to bude najspravodlivejší majster Slovenska, budem navrhovať spoločné vypúšťanie aj na stredných tratiach napr. Chomutov pre začiatok pre OZ od Bratislavy po LM, a Liberec pre východoslovákov Poprad a nižšie položené oblasti. Trate nemusia byť tie isté,môže sa lietať z rôznych smerov len dodržať km od 400 do 600, VC Slovenska budem navrhovať tiež zo Severu konkrétne Heide 85 km serozáp. od Hamburku na Senicu 814 km a na Čiernu nad Tisou 1085 a tiež sa môže rozdeliť do pásiem. Všetky štarty bude riadiť komisia zo Zväzu. Ak bude silná ZO, ktorá bude mať 20 súradníc v pohode môže letieť s kýmkoľvek a práve tam sa môžu presadiť tí malí ako ste ich nazval pán Barbirík, ale aby ste si nemyslel ,že na Vás útočím je to môj názor a návrh na diskusiu.
Zdeňek Adamík (14.10.2009, 07:30)
Já zase očekávám, že ČMS CHPH upraví počet vypouštěcích míst, podobně jako Němci a Francouzi tak aby pro Vás i jiné zájemce mohl zajistit dostatek KVALITNÍCH STARTÉRŮ. Snad vám to dá včas na vědomí, tak abyste tomu mohlli přizpůsobit vaše závodní plány. I když ...
Ing.Zdeněk Horák (14.10.2009, 09:04)
Zdravím Tě Oldo a předem Ti přeji úšpěšný boj s nemocí, ale ..... Ale z Tvého přispěvku vidím, že nejsi až tak moc o tomto problému informován. Tedy, fotbal (hokej a jiné podobné sporty) mě nezajímá a ani ho nesleduji. Na Slovensku jsem vždy měl a ještě mám dost dobrých kamarádů. Tudíž Tvá připomínka není na místě. A nyní k podstatě věci. Výcvikář SZ Ing. Seliga oficiálně požádal zástupce našeho svazu o provedení kontroly startů OZ Senica. My jsme mu vyhověli a kontroly provedli na startech z Prahy. Zápis odešel na Prezidium SZ, kde bylo mimo jiné uvedeno, že start byl proveden v Dubči ( cca 13 km východně, od Senicí deklarované Prahy střed). Kamion nezablombován, sám řidič, souřadnice neměřeny, oba protokoly si vzal sebou do Senice. Toto se opakovalo u všech "Prah". Starty ze Žatce, tento proveden ze "Staré tankové cesty", ležící JV od deklarovaného středu Žatce a tak bych mohl pokračovat. No, po tomto zjištění se pan Ing. Seliga uzavřel do hluboké mlčenlivosti. Proč pak asi Oline, není to nějak celé divné, kdo a proč ho umlčel? Víte vážení, pokud si to budete tolerovat u vás na Slovensku, je mi to vcelku jedno, ale jakmile bude někdo chtít tyto neregulerní výsledky prezentovat na mezinárodních kolbištích, tak to prosím prrrr. Omlouvám se za výraz zkorumpovanosti a nahradil bych ho příměrem, nemá také ještě někdo jiný "máslo na hlavě", že i žádost Ing. Matušky, SZ mlčí? Toto všechno není o sporu Horák versus Chytil, ale SZ versus FCI.
Milan Lenárth (14.10.2009, 09:47)
Tak konečne niekto napísal ako to vlastne bolo, naše OZ má vždy sprievodcu, vždy zaplombované koše a vždy sa zameriavajú súradnice a vždy je prítomný štartér a o vypustení nerozhodujem ja ale, päť členná komisia ak sú traja za dáme pokyn k štartu, ten telefonujem štartérovi ja osobne a často sa stáva , že mi štartér povie ,že ešte chvíľu počkajme je hmla ,alebo podobne čas je väčšinou na celú hodinu, viete že pri súčasných výkyvoch počasia môže byť aj inokedy, ale štartér je rozhodujúci.Naše štarty si SZCHPH môže v kľude overiť na uvedených číslach telefónov štartérov v tomto smere mám čisté svedomie. Som zato aby vedenie SZCHPH vstúpilo do rokovania s Českomoravským zväzom ohľadne štartérov a aby boli vypúšťacie miesta schválené ako v Nemecku a štartéri preškolený. A čo sa týka OZ CHPH Senica tú by som na základe uvedených skutočností vylúčil zo všetkých ocenení do MS, a osobitne by som riešil funkcionárov OZ CHPH Senica, ktorí toto spôsobili.
Milan Blahovský (14.10.2009, 10:01)
Zdravím vás po krátkej odmĺke spôsobenej pracovnými povinnosťami. Rozpísali sta sa teda pekne, dokonca ešte navrch budeme kopírovať texty z cudzích DF (nechápem čo si tým chcel dokázať Milan L.?, asi si začíname uľahčovať prechody do iných diskusií alebo neviem čo ) Chovám holuby už nejaký ten rok, funkcionárčím resp. pracujem s chovateľmi asi o pár rokov menej čo chovám holuby a myslím si, že som odpozoroval veľa vecí, ktoré sú spojené s tým pozitívnym, ale hlavne s tým negatívnym v našom športe. Posledné roky sú poznačené problémami za ktoré si môžeme všetci a hlavne tí, ktorí ťažia s neschopnosti či nevedomosti zvyšku. Či to ide o kontrolu nasadzovania holubov v NS, či to ide o prepravu holubov a tým aj možnú manipuláciu s holubami, či to ide o správnosť použitia súradnice miesta štartu alebo určenie presného času štartu a následne spracovania pretekových výsledkov. O tom bola táto téma, nebola o spravodlivosti doletov holubov, nebola o podmienkach MS či FCI koef. Milan L. píšeš o 20 členoch ZO, ktorí nasadia potrebný počet holubov na pretek, že to je najspravodlivejšie. Odklonil si sa od pôvodného problému, ktorý som zhrnul v predchádzajúcich vetách. Počet členov ZO nie je rozhodujúci pre našu činnosť. Stalo sa pravidlom, že každá ZO je automaticky aj NS a to je chyba. Ak začneme od začiatku tak všetky problémy začínajú v NS, preto si myslím, že je potrebné skvalitniť prácu v týchto NS a povoliť iba také, ktoré vám zabezpečia serioznosť práce pri nasadzovaní holubov. Týmto tuším pichnem do osieho hniezda a už si budú chcieť niektorí podať, čím budú oponovať ? Že dokážu klamať aj tam kde je 15 chovateľov pri nasadzovaní ? Viac ľudí, viac očí , viac jazykov. Pri takomto zložení je ťažšie udržať problém pod pokrývkou. Ďalšia vec, ktorá je dôležitá a spôsobuje to čo sa deje v posledných rokoch to je prechod chovateľov z jednej ZO do druhej, z jedného OZ do druhého. Budete oponovať je demokracia, áno súhlasím, ale aj tá má svoje pravidlá či hranice, nie je to anarchia. Som za to aby sa vytvorili pravidlá pre prechody chovateľov, pre ich zaradenie do pretekových výsledkov v tej lokalite kde majú postavené holubníky a nie kde majú svojich pomocníkov či slabšiu konkurenciu. Možno používam tvrdšie slová, ale pokiaľ toto budeme tolerovať nedočkáme sa zmeny a budeme podobne vypisovať po DF každý rok. Uvedomte si konečne zodpovední funkcionári, že je potrebné zastaviť aroganciu v systéme riešenia prechodov ZO či chovateľov. Jednoducho povedané, choď kam sa ti ráči, ale tvoje holuby budú vyhodnotené tam kde máš holubník. Ak by toto vošlo do praxe potom by ste zbadali ako sa začne stabilizovať členská základňa. Zrazu by sa stratili dôvody pre prechody a tie sú z môjho pohľadu na 99 % špekulatívne. Ak sa zahrnie do podmienok MS ako ty píšeš L.Z. postačujúca podmienka FCI 20/250 vieš čo sa stane ? Vznikne nám ešte väčšia nevraživosť medzi skupinami chovateľov, ktorí si začnú vytvárať kluby vyvolených a v nich začnú dominovať a ukazovať ako sú dobrí, predsa za peniaze sa dá v tejto spoločnosti kúpiť veľa a to nielen materiálneho. To je tá spravodlivosť, ktorú chceme vybudovať ? To že sú majstrami chovatelia zo slabej konkurencie ? Toto nie je Belgicko či Nemecko, kde sa na malom rozpätí nachádza viacero špičkových chovateľov, ktorí si robia konkurenciu v tom pravom slova zmysle. Kopírovať teda vieme, ale ešte lepšie viac ovládame prispôsobenie sa našim podmienkam a z toho plynúcimi výhodami. Spoločné štarty viacerých OZ skutočne spôsobia ako to Igor B.píše, že už nebude sadať celý balík na jednu lokalitu ale , že sa to premieša a skutočne kvalitné holuby dokážu svoje kvality pravé tu a nie tie, ktoré dokážu letieť iba naslepo v spoločnom krdli a majú viac šťastia či lepšiu polohu holubníka oproti konkurencii. Zrazu by ste zbadali, že tie vetry až tak neovplynili dolety v danom OZ ( možno medzi susednými OZ áno, ale kde je napísané že nik z toho raz nezíska) Bránime sa tomu, čo je istým stupňom kontroly, kde je zase zainteresovaných viacero funkcionárov ( nezávislych ) a potom sa divíme, že sme tam kde sme, že sa o nás píše negatívne, že nás všetky hádžu do jedného vreca, darmo budete doma robiť na 100 %, nakoniec z toho vyjdete ako vôl, pretože to čo sa kdesi toleruje vy idete držať na uzde. Má to nejaký zmysel ?
Ladislav Zubaj (14.10.2009, 11:11)
Milan ja žijem v tom,že od ustanovujúcej schôdze v ZA, kde boli zastúpené všetky oblasti a hlasovalo sa ,že bez schválenia prezídia nebude možné prestupovať z OZ do OZ a rôzne špekulácie s týmto spojené a zároveň s týmto sa schválilo,že do nejakých 6 rokov bude na Slovensku rajonizácia.Tomuto podraďujem moje príspevky.Var mi nechceš povedať ,že toto sa nedodržiava.Bolo to záväzné pre všetky OZ tak kde je problém.Odpoviem ti k veci,nie povrchne:Kedysi v 70. a 80.rokoch sme tu mali veľké celky.Veľká Žilina,veľký Liptov ,veľká Banská Bystrica,veľké Považie a s tým spojené neskutočné problémy.Snáď mi nechceš povedať,že sa holubiari nikdy neponaučili s predošlých rokov.Uvediem príklad:Orava,Liptov,Ružomberok,Martin-20.ročné skúsenosti,ktoré sa potvrdzujú aj dnes lietanie holubov cez Poľsko a pravidelné dolety OZ Orava a OZ Liptovský Mikuláš. OZ Martin a Ružomberok vždy iba štatistami a neustále sa to opakuje aj o 20,30,40 rokov neskôr.Nemôže to byť náhoda proste je to príroda a prírodu nezmeníš.S týmto vždy vyplívali ďalšie problémy.11Traťový holub v Martine nikdy nemohol vyhrať na spoločnej výstave a nikdy nemohol byť na celoštátnej, lebo mal vždy menej km ako Orava a Mikuláš.Chovatelia vždy nato doplácali a nemali záujem dalej kupovať a venovať sa tomuto koníčku.To mi chceš povedať,že sa to má vrátiť do takéhoto stavu?!?Uvediem ďalší príklad:Lietame region Sever od 6-12 oblastí a opítaj sa každú nedelu odkiaľ priletujú holuby.A opítaj sa oblasti okolitých v Žiline ,ktorý by chceli byť v jedných výsledkoch zo Žilinou a ešte aj s toho počítať MS.Nenájdeš jednu jedinú.Pretože každý vie ,že holuby lietajú z Juhu a nikdy nepôjdu do hôr...tým pádom s toho taží vždy južná OZ a jej chovatelia.Var mi nechceš povedať že 700 chovatelov v regione sever sú samí hlupáci a nerozumejú tomu..Z rajonizáciou plínú ďalšie problémy..Uvediem príklad:Spojíš Žilinu,Terchovú,Martin,Prievidzu,Bytču,Mikuláš ,Oravu,Čadcu atď.Musíš zvoliť jeden výbor a opäť vo výbore budú vždy tí najsilnejší a budú vždy rozhodovať o smere závodov,o smere vypúšťania a na najbližších 30.rokov budeme len vzorní platiči ako to bolo minulých 30.rokov.Sú s tým skúsenosti dlhoročné a var mi nechce nikto povedať ,že sa to naraz zmení.Osobne tomu neverím a nikdy veriť nebudem. Veď sa pozrime na OZ Žilinu a myslím si ,že to je problém každej OZ.Z južne smerovaných závodov medzi Rajcom a Žilinou je 11km v prospech žiliny.Zo severne smerovaných závodov je vzdialenosť približne rovnaká a celá základňa sa o týchto 11km -11min. bije hlava nehlava každý rok.Čo potom ked v regione bude rozdiel 50 a 100km čo potom čakáš od chovateľov?!?...to už bude maximálna nevraživosť a závisť , to var nechceš.Toto sú fakty takisto Spišská nová Ves je silná oblasť a ľahko sa aj spája s hocijakými oblasťami smerom na východ ,lebo vždy s toho bude tažiť pokiaľ sa bude letieť západ.Milan skús si predstaviť ,že ťa spojím s Popradom,LM,BB a Revúcou.Náhodou by si za 30.rokov nič nedosiahol a na výstavu by si sa nikdy nedostal choval by si ďalej poštové holuby?!?...bol by si ochotný obetovať rodinu a čas a chodil by si košovať v záujme dajakej regulérnosti 30,40km každú sobotu nedeľu len aby si pomohol takzvaným majstrom alebo tvojím súperom?...ja osobne tomu nikdy neuverím...Treba vymyslieť niečo nové a nie opakovať ako v mode raz to raz to a pritom máme s tým dlhoročné skúsenosti.ja verím ,že ty tomu moc dobre rozumieš a dávno o tom vieš len ..........
Milan Lenárth (14.10.2009, 11:40)
Milan, konečne si sa ozval súhlasím s niektorými vecami , ktoré si uviedol, ale môj názor na silné ZO tým nezmeníš, ako to myslím som popísal vyššie , kvôli zabráneniu špekulácií so štartom, súradnicami atď som podal konkrétny návrh.Ďalej k tým špekuláciam a prechodom jednotlivcov a ZO súhlasím, musíme nastaviť pravidlá také ,aby sa tomuto špekulovaniu zabránilo. Nemali by sme dopustiť aby kvôli prechodom zanikali a vznikali nové ZO a OZ. Čo sa týka nasadzovacieho strediska , je pravda že všetko začína odtiaľ, keby sme si prešli jednotlivých funkcionárov na celom Slovensku po NS, boli by sme asi veľmi prekvapený kto všetko figuruje v čele NS a kto riadi. Veľa ľudí iba príde a nasadí holubov a vôbec neovláda podmienky, vyhodnocovanie , vypisovanie a nedajbože ešte EKS, všetkých zaujíma iba to koľko majú zaplatiť a kedy budú holuby vypustené. Všetky nedostatky , ktoré sú v NS sa prenášajú systémom padajúceho h...a vyššie a naopak. Vyškoliť dnes funkcionára, ktorí zvládne NS je ťažké a vieš prečo, lebo je to na základe dobrovoľnosti ako celé naše združenie a funkcie nechce nikto vykonávať. Každý sa bojí, že ho skontrolujú a potrestajú a on nebude môcť pretekať, takáto je atmosféra na väčšine Slovenska a mňa by zaujímalo kto ju spôsobil, ale verím tomu, že drvivá väčšina NS sa to snaží robiť dobre a poctivo. Preto si myslím, že celý pretekový poriadok je potrebné prepracovať a nastaviť na naše podmienky.
Milan Blahovský (14.10.2009, 11:51)
Laco, ja ti nekážem aby si lietal spolu s Prievidzou či Čadcou. Nekážem to ani iným, nikde som nehovoril aby si vytvárali spoločné výbory. Nehovor mi, že ak dokážeš vyhrávať v Martine a chovatelia pár km od teba dokážu vyhrať v Tvrdošíne, že nie je možné aby spolu boli vypustené holuby OZ Martin, L.Mikuláš a Tvrdošín. Spoločné štarty pre logické zoskupenia a nie špekulatívne, ktoré narobia viac zla ako osohou. Prečo by som mal ja lietať s B.Bystricou ? Tá ma predsa bližšie k Prievidzi či Leviciam. Svoj pohľad na možnú spoluprácu, ktorej sa tak všetci zo špekulatívnych a nijakých iných dôvodov OZ vyhýbajú. Veď je dobré mať vplyv na dopravu, dať si tam svojich ľudí a určiť svoju cenu, na štartérov, ktorí niekedy ani nedôjdu na štart ale potvrdenie vydajú ( tým serióznym sa vopred ospravedlňujem a ďakujem im za ich ochotu to urobiť), na celú organizcáiu preteku, či sa mýlim ???? To ti je jedno, že sa idú deliť a vytvárať ďalšie OZ ? Vyhovuje ti to ? Kedy už konečne zastavíme tu lavínu ? Nehovor mi o tom, že sa nedá poraziť chovateľ, ktorý má 50 km menej či viac ako ty. Nehľadaj problém v kopcoch. Tým sa oháňajú iba takí, ktorí na holubníku nechcú robiť, ktorí čakajú na výhry v ideálnych podmienkach, teda hlavne bez konkurencie.
Ladislav Zubaj (14.10.2009, 12:05)
Milan už som ti napísal v úvode čo sa schválilo a prezídium má a musí nedovoliť ďalšie OZ a rôzne prestupy.Toto je vyriešené len to treba dodržiavať.Milan viem ,že v každom celku a je jedno s kým letíš môžem vyhrať pár závodov.Dúfam ,že môžem napísať ,že region sever vyšiel z mojej hlavy a za pomoci Tibora Cvacha ,pána Moravčíka,pána Kunštára sa to ja splnilo a je to do dnes.Nič krajšie nieje ako vyhrať region sever alebo mať aspoň z pár závodov prvú cenu.V tomto nevidím absolútny problém.Problém je v MS ,kde musíš letieť všetky závody v určitom limite a v takomto kolose vždy budú ťažiť chovatelia s najlepším doletovým pásmom.Preto MS musí byť vyhodnotené v rôznych pásmach alebo tak ako som to písal pred chvíľou.Keď som bol prepravca a organizátor a ešte stále som tak vždy som dbal na to aby sprievodca v aute bol vždy s ineho OZ ako som ja ,ktorý mal na starosti protokoly a štart holubov.Takisto ked som prepravoval region sever vždy bol sprievodca volený regionom sever .Som štastný ,že môžem pretekať v regione sever a mať možnosť vyhrať závod ,kde sú vysoké počty holubov a chovateľov.Bodaj by to bolo ešte aspoň 20.rokov a mohol som sa toho dožiť.Takže hovoríš o tom čo mi tu už dávno máme.problémom je vždy MS pre ktoré je najviac priekov a problémov...
Milan Blahovský (14.10.2009, 12:23)
Laco, MS nemôže byť spravodlivé ak dáš podmienku 20/250. Každé to zoskupenie 20/250 je rôzne a jeden v ňom trčí, iní sú rovnocenní. Kde je to ľahšie ? Tak si takéto zoskupenie dám vytvoriť a budeme sa hádať či tam niekoho vezmeme alebo nie, ak toto má byť ideálom potom skutočne je treba sa zamyslieť či nebojovať za zrušenie MS.
Milan Blahovský (14.10.2009, 12:24)
Ešte na dovetok, tvorba nového OZ bola pozastavená do 8.zjazdu SZ, už je po ňom a špekulanti to vedia.
Milan Lenárth (14.10.2009, 12:54)
Milan, asi si nás zle pochopil, mi chceme rozšíriť naše ZO zlúčením členov , nechceme vytvárať kluby silných a slabých, musí to zostať v pôsobnosti OZ, snáď nezoberieme Vlada Sudora , alebo Ľuba Valička do ZO Martin, veď by vyhrávali vždy, každá ZO má svojich silných a slabých a je tam konkurencia medzi nimi a ta je najspravodlivejšia, keď sa vypustí 15 000 holubov na jednom mieste tak má šancu každý aj slabší.
Ing.Miroslav Gašpar (14.10.2009, 12:58)
V prvom rade by sme mali poďakovať p. Ing. Horákovi za jeho vnesenie svetla do prípadu v ktorom sme do posial iba tápali a nič presne a konkrétne sme nemali ničím podložené. Ešte ráz vďaka. V druhom rade, hľadáme tu rôzne spôsoby ako zaviesť spoľahlivé kontroly, či už spájaním do veľkých regiónov, alebo do maxi štartov. Každá z týchto myšlienok má niečo do seba. Ale najlepšia kontrola je kontrola priamo na mieste, čiže doma. Nakoniec súčasný stav to dokazuje. Preto ako riešenie by malo byť : podvádzaš, tak celoživotný dištanc. OZ nerobila si dobrú kontrolu, zrušenie OZ a ostatných chovateľov začleniť do susednej OZ, ktorá si potom sama rozhodne, či ZO a NS ponechá v predošlej zostave, alebo jednoducho budú začlenený do jej ZO a NS. A každý si dobre rozmyslí, či budem dbať aby to v našej ZO a OZ bolo všetko v poriadku, alebo budem dochádzať nasádzať niekoľko desiatok km. prípadne sa budem musieť s koníčkom rozlúčiť. Čiže kamarátmi buďme, ale dlhý si platme. A nech sa v OZ potom chráni ten, ktorý by zapríčinil rozpad OZ. Nedáš - dostaneš. Tak toto by bol prípad pri nečestnom prístupe. Čo sa týka samostatných prestupov je stav nasledovný. Výbor OZ prehlasuje jednu , dve ZO a príjme členov z polohy s ktorou oni nesúhlasia, lebo sa nechcú stať štatistami. To je príčina. Ako účinok, ZO z druhého okraja OZ odchádza do susednej OZ. Preto prijímanie nových členov by malo byť iba so súhlasom všetkých ZO v danej OZ. V tomto prípade by sa prestupy určite znížili. Vychádzam z konkrétnych príkladov v našom OZ za posledných 12 rokov. S tou rajonizáciou tiež súhlasím. Napr. za isté obdobie chovateľ zmení svoje trvale bydlisko, alebo polohu holubníka a už je nešvár na scéne. Vyhodiť ho nesmiete, danej ZO to vyhovuje, lebo by stratila člena, ale že to v OZ vrie to je druhoradé. A stačí malá iskra a je oheň vo forme prestupu na streche. Čiže aj tu by mala byť možnosť ako si rajonizáciu udržať. A tak mať možnosť prispôsobiť tvar OZ čo najobjektívneším podmienkam. Nieje pravdou , že raz fúkne vietor zdola, ráz zhora. Treba si pozrieť mapy na dané oblasti, ako sa vyvíja teplota v danej lokalite počas roka a ako počas roka prevládajú vetri. V oblasti Trnava tj. cca 90% SVZ. Keby sme lietali z Rakúska, tak by nám holuby prilietali od Bratislavi. Keď že lietame z Čiech, tak nám holuby prilietajú od Myjavy . A to sú dlhoročné skúsenosti. No a ako príklad , teraz sa prijalo niekoľko členov od N.M.n.Váhom a výsledok. Z opačnej strany OZ ZO Trnava chce odísť do OZ Pezinok. Čiže samé OZ vytvárajú podmienky pre zbytočne presuny a preskupovanie sa. Ďalší členovia by sa mali prijať z OZ Sereď. Takže predpokladám, že nespokojnosť bude jak OZ Trenčíne, tak aj v OZ Sereď. No a je aj v OZ Trnava. [%sig%]
Milan Blahovský (14.10.2009, 13:20)
Teší ma skutočnosť, že chcete posilniť pravdepodobne veľkosť NS, pretože tieto 2 veci sa v našom ponímaní mnohokrát nesprávne spájajú. ZO je nepotrebné posilňovať tam pre posedenie na výročnej či členskej schôdze stačí aj 5 členov pre mňa za mňa, ale preteková činnosť začína v NS a tie sa musia posilniť, skvalitniť práca v nich. Nemôže tam byť nejaký diktátor či vypočítavec, ktorý ich bude ťahať za nos ako malé deti.
Ladislav Zubaj (14.10.2009, 13:22)
Napíš už konečne ako si ty predstavuješ MS.Var mi nechceš povedať,že tohtoročne MS je Ok.Celé MS ovplivnené zlým počasím neuskutočnené závody a výsledok zo 4 000 členov SZ 66 vyhodnotených .Koľko že to je % chovateľov SZ.Ved je to na hanbu. Ako jasnovidci musíme deklarovať závody dopredu a potom bezhlavo sa ich zúčastňovať,chodiť s autom ako cigáni s kolotočmi a zničené holuby,zasraté ....si chodiť zobrať 40km a potom ich doniesť domov.Ved už aj moja dcéra sa s toho rehoce!!!Čo to nechápete?!?Všetci už konečne napíšte pravdu a nikoho sa nebojte a za nič sa nehanbite ......píšte!:o)
Ing.Miroslav Gašpar (14.10.2009, 13:47)
NO. Vytváranie väčších NS je síce pekná vec, ale chodiť resp. voziť sa každý týždeň dva krát a pri dvoj preteku dokonca tri krát niekoľko desiatok km. by počtu čl. základne určite neprospelo. Keď si to tak zvážim, tak u nás by z 15 chovateľov minimálne 7 skončilo. Tam kde kontroly dobre nefungujú tak áno, ale prečo trestať tých, kde to funguje ?
Milan Lenárth (14.10.2009, 13:56)
Milan kľudne to môže byť aj naopak ZO 10 členov,ale NS 20 lietajúcich s rôznych súradníc, preteky ak sa nezmenia podmienky MS by nemali byť dopredu deklarované, skôr by mohlo prejsť nahlásiť ho jeden deň pred uskutočnením a možno tiež neuvádzať do plánov miesto vypustenia , ale vzdialenosť miesto , štartéra so všetkým oznámiť predsedovi pretekovej komisie SZCHPH 1 deň pred nasadzovaním spolu s miestom vypustenia. Oz by malo mať v pretekových plánoch iba deklarované 6- 8 vypúšťacich miest, od juhu na sever. tie by sa nemali meniť niekoľko rokov.Navrhnúť niekoľko pretekov zo ST , DT a SDT kt by asi neprešli , kde by sa zúčastnilo celé Slovensko rozdelené do pásiem. P.Gašpar súhlasím s Vami, že prijať novú ZO do OZ by mala celá členská základňa a odobriť konferencia, u nás v Martine si chcú založiť novú ZO s pôsobnosťou v Hubovej v zápisnici z mimoriadnej konferencie sa k tomuto musia vyjadriť všetky ZO ak bude väčšina nesúhlasiť ZO nemôžu mať a musia nasadzovať v Sučanoch ako doteraz. Možno nové stanovy umožnia iné podmienky , ale myslím si , že nové stanovy sa tak rýchlo nepríjmu.
Milan Blahovský (14.10.2009, 14:20)
Laco, MS píšeš, že splnilo 66 chovateľov, to si skade vybral ? Ak teda myslíš GMS potom o.k. Aj toto číslo by asi ešte o nejakého jednotlivca pri hlbšom rozbore regionálnych koef. narástlo.
Aj v ostatných kategoriach je iba prvá stovka na webe, bola tam kvôli informovanosti tzv. špice a ja ti garantujem , že tých čo spplnili jednotlivé kategorie ich bude okolo 400-500 v A, či B, 300 v C či E kategorii.
Predsa nemôžeš chcieť aby všetky ( a tie pre GMS náročné ) podmienky splnilo 50 % chovateľov SZ.
Ak malo MS chybu či inými slovami bolo náročné tak možno v tom, že OZ nemohli zmeniť termíny preteku príp.ak sa stiahli holuby pod kategoriu tak sa im pretek nerátal. Každý mal možnosť 1-2 rezervených pretekov. Ak sa teda vypustí z nových propozícii táto stať potom by to mohlo byť očistené a náhradný pretek by sa teda mohol zaradiť do MS. Nie však pretek navyše. Deklarácia pretekov je nevyhnutná, pretože po vojne býva každý generálom obzvlášť medzi chovateľmi. Pán Gašpar píše o malých ZO resp.NS kde by sa museli spájať susedné minikluby. Je to skutočne diskriminačné, ale ak chce niekto spĺňať prísne kritéria nejakej súťaže musí sa im podriadiť,
Ani naši futbalisti nebudú môcť hrať európske súťaže ak ich štadióny nebudú spĺňať isté normy a predsa im nik futbal hrať nezakáže. Ak si povie OZ, že vyhodnotí svoje majstrovstvo OZ z klubov kde bude 5 chovateľov je to ich vec, ale nech potom takýto chovateľ z daného OZ či NS nemá nároky byť zaradený do súťaže organizovanej SZ či FCI. Potom by sa ukázali tí majstri koeficientov či by mali snahu kamsi cestovať alebo by si čakali v papučkách kým im príde niekto pre holuby na pretek pomaly až domov. Veď je to nahlavu ak sú v jednom meste či obci 2 NS prípadne sú takéto od seba 1-2 km a majú minimálny počet členov v NS a to 7 ( aj to možno na 1 dopísali zaleteného holuba) Nehovorte mi že táram, pretože poznám situáciu v mnohých NS a stačí mi pozrieť do výsledkov, s ktorými denne robím a je mi jasné odkiaľ vetry dujú.
Miroslav Luhovy (14.10.2009, 14:25)
Nahlasovať deklaráciu jeden deň pred košovanim?Tak to snáď nemyslíte vážne.A z akého dôvodu?MS má byť podľa mňa náročné.A to , že vGMS je vyhodnotených 66 chovateľov je podľa mňa v poriadku,veď ani na MS v atletike sa nedostanú všetci atléti.Deklarovať jednoznačne pred sezónou.To je môj názor.
Miroslav Ďurana (14.10.2009, 15:51)
Milan, stými dvoma nasadzovacími strediskami si trafil. Toto žerie aj mňa, ale vieš čo je na tom zarážajúce, že v každom s týchto NS pracujú najvyšší funkcionári OZ.
Milan Blahovský (14.10.2009, 16:27)
Na zjazde v jednom z príspevkov bol prednesený záujem o potrebu vytvorenia istej hranice medzi OZ, ktorá by jasne definovala, ktorý chovateľ kam patrí. Predsa chovateľ z lokality Popradu nemôže byť členom v lokalite Revúcej alebo chovateľ zo Sp.Podhradia súťažiť v OZ Sabinov či opačne. U nás sa to veľmi pekne zneužíva najmä ak sa jedná o prijatie tzv. nového člena do novej ZO či OZ. Dám si evidenciu holubov na manželku a tu zaregistrujem v susednej ZO, ktorá už patrí ale do iného OZ. To sú veci, ktoré je potrebné zastaviť pokiaľ chceme nastoliť istý poriadok.
Oldrich Savara (14.10.2009, 16:40)
Zdeňku ! Mne ani tak nešlo o Tvoje konštatovanie, že nepoznám problematiku, skôr som rozladený nad tým, že si našiel iba jedného OK. Ale aj ty aj ja sme predsa tiež funkcionármi a v tvojom podaní tiež tí horší. Mňa na rozdiel od teba " urazilo ", že si takmer všetkých funkcionárov nefér otituloval. Veľmi si zazlievám, že som do vášho sporu nezasiahol skôr, pretože si Vás oboch vážim a chcem byť vaším priateľom pokiľ mi to pán Boh dovolí. Nakoniec mi dovoľ pomôcť si citátom z BIBLIE - človeče prach si a v prach sa obrátiš. A toto nech je mementom pre nás všetkých čo máme radi naše krásne poštové holuby. Väčšina z nás starších sme si kdesi verím, že nechtiac poubližovali, nedávajme našej mladšej generácii zlý priklad ešťe aj v kmeťovskom veku. Nebojme sa nasypať si piesok na hlavu a navzájom podať ruku. Verte mňa teší, že som dokázal odpustiť a preto sa obraciam na Vás ktorí zaťiaľ nedokázali odpustiť mne, urobte tak ako ja. Možno sa nám bude tá naša spoločná kára tlačiť ľahšie.
Peter Matalík (14.10.2009, 16:58)
Pre výpočet MS by bolo vhodné určiť preteky KT,ST DT pred sezónou v určitom termíne napr.20.4.2010-3.8.2010,len stým rozdielom.že OZ si môže odlietať KT,ST DT v ktorom koľvek dátume už spomínaného termínu.Chovatelia by neboli nútení vypustiť holuby za každú cenu/zlé počasie,porucha auta/,ale zvolili by si náhradný termín aj cez týždeň!Bolo by to spravodlivo.Tento návrh sme predložili/OZ Sabinov/,na mimoriadny zjazd SZ.
Ing.Miroslav Gašpar (14.10.2009, 17:04)
p. Blahovský. Mne je lauter jedno, či budú minikluby a pod. Ja som iba pragmatik. S tým futbalom máte pravdu, ale nedá sa to porovnať v našom prípade, kde podmienky nie sú zhodné. Tiež by ste nesúťažil v súťaži, kde jeden môže mať 11 hráčov a druhý iba 5. Viz. príklad San Maríno. Tiež bojovalo ako aucajder o postup, kde si ostatný na ňom robili iba body. Čiže bolo iba štatistom. Naše OZ má rozlohu Z - V Naháč - Šurianky 38,2 km a S - J Podolie - Voderady - 47,5 km. Koľko OZ vo Vašom kraji by sa vošlo na túto rozlohu? Podľa mňa 4. Poprad,Kežmarok,Sabinov a Sp. N. Ves. Keď ČSR vyhralo majstrovstvo Európy, tiež nikto neprotestoval, že to je podvod, lebo má iba 15 mil. obyvateľov. A že objektívne to je iba keď vyhrá Nemecko,alebo Francúzsko, V,Británia, alebo Španielsko. Preto neporovnávajme neporovnateľné. S tým vytvorením určitej hranice medzi OZ s Vami súhlasím. Tj. vlastne tá rajonizácia. A v tomto tz. územi nikoho, čiže ha hraniciach OZ práve dochádza k tým častým prestupom a špekuláciam. [%sig%]
Milan Lenárth (14.10.2009, 17:24)
1.Prerokovala a navrhla zapracovať do nových stanov tieto zmeny § 1 bod 8 Zväz zodpovedá za záväzky... § 3 bod 12 zabezpečuje doplniť nákup čipov a ich centrálnu evidenciu po chovateľoch bod 13 zabezpečuje dodržiavanie všetkých právnych a občianských noriem podľa občianského zákonníka číslo ….,a noriem ,ktoré upravujú život a prácu vo Zväze bod 14 zmeniť alebo upraviť ináč Zväz nevlastní žiadny dopravný prostriedok §4 bod 1 zmeniť maloletý a zrušiť vek §5 doplniť bod 4 V prípade zániku členstva zo špekulatívných dôvodov mať na člena dosah podľa obč. zákonníka číslo …,aby mohol byť trestnoprávne riešený §7 Povinnosti člena je potrebné prepracovať celý §8 doplniť podľa rozpočtových pravidiel a musí byť spísaná hmotná zodpovednosťplatná aj po zániku členstva, §9 doplniť OZ CHPH a rovnocenne regiony, športové kluby a ZO CHPH § 10 bod 1 doplniťZvolanie zjazdu musí byť oznámené členskej základni najmenej 4 mesiace vopred s materialmi, ktoré bude zjazd riešiť §11 bod 18 doplniť, ktorý rieši priestupky nielen rádových členov , ale aj členov prezídia a KK, volí sa na každom zasadaní VZ , vždy iní členovia §12 bod 6 doplniť pdla rozpočtových pravidiel a má podpísanú hmotnú zodpovednosť na volebné obdobie bod 15 pripravuje podklady na rokovanie VZ a zverejní ich 1 mesiac pred konaním VZ bod 25 doplniť podľa schválených rozpočtových pravidiel, musia mať podpísanú hmotnú zodpovednosť platnú na volebné obdobie §14 bod12 doplniť, všetky jednania sú verejné bod 16 zmeniť Predseda UKK sa zučastňuje jednaní prezídia s hlasom poradným bod 18 každý člen UKK vykonať najmenej 5 kontrol chovateľskej činnosti ročne, za kontroly sa mu platí náhrada podľa stanovených predpisov § 20bod 3 doplniť pri najmenšom počte 20 chovateľov s rozdielnými súradnicami,... bod 4 pri nižšom počte ako 20 chovateľov ….. §26 bod 2 doplniť hmotnú zodpovednosť za volebné obdobie bod 3 doplniť... ujmu zväzu a jeho organizačným zložkám, sú .. bod 7 Nadriadené orgány Zväzu môžu zasahovať …. § 27bod 2 zmeniť.... ktorí sa previnili, vedie disciplinárny senát, ktorý sa volí na každom VZ vždy iní členovia. 3.Pretekový poriadok je potrebné prepracovať celý iba niektoré návrhy - vypracovať povinnosti štartéra - každe OZ vlastniť GPS ,štartér na píše súradnice prevezme ofrankovanú obálku z adresou Zväzu a odošle na Zväz - čo s EKS ak nesedia časy , pokazila sa baterka v terminály chovateľa, ten ho zapojí do elektriky a terminál začne fungovať s meškaním prirátať čas ku konšt. holubom , vyradiť , alebo čo urobiť, myslím že hodiny sú rozpracované dobre , ale EKS nedôsledne. 4.Stanovy z roku 2005 asi neboli preregistrované, možno sa mýlim ale posledná registrácia je z 27.12. 1990 5. K rozpočtovým pravidlám , OZ CHPH Martin nemyslí schvaľovanie ročného rozpočtu,ale myslí rozpracovanie zásad pre tvorbu zisku a výdavkov uvediem príklad: nákup rodových obručiek 100 000 ks po 0,11 centov = 11 000 € predaj rodových obručiek 100 000 ks po 0,20 centov = 20 000€ zisk 9000 € čo je s ním ako sa používa Testovacia stanica Krškany podrobne rozpísať príjmy, výdaje, zisk a takto podrobne celé hospodárenie Zväzu rozpisať po položkách a na samy záver koľko peňazí je na platy a odmeny . Odmeny funkcionárov zverejniť , aby každý radový člen vedel ako sa nakladá s prostriedkami na šho dobrovoľného občianského združenia.
Ladislav Zubaj (14.10.2009, 17:45)
Pán Matalík presne to som mal na mysli aj ja.Príklad:Deklarovať 6krátkych 6stredných 4dlhé a 3super dlhé s možnosťou zmeniť a prispôsobiť podľa počasia aj jeden deň pred závodom.Lenárt to napísal dobre.Keď vieme ,že južné čechy sú v daždi a severné nie ,prečo by sme nemohli vymeniť deklarovanú 400vku z juhu za deklarovanú zo severu.A tak isto prečo by sme nemohli namiesto košovania v sobotu preložiť závod na pondelok atď...
Milan Blahovský (14.10.2009, 17:49)
Plne s tebou Laco súhlasím, zatiaľ iba v tomto.
Ing.Zdeněk Horák (14.10.2009, 17:53)
Oldo, když jsem byl vyzván z vaší strany, abych prověřil starty OZ Senice z našeho území (protože je to i v mém zájmu), tak jsem hned odpověděl, že to by se zvrhlo v náš problém Horák - Chytilé. Proto jsem navrhnul a domluvil českého předsedu RK (nejsem naivní a na Chytile musí být akce nejméně na 120% zajištěna), člověka charakterního, neúplatného a detailistu, něco jako váš pan magistr. Co se týká vašeho prezidia, tak vlastně znám jen Milana Blahovského. Ten také jako jediný z prezidia informuje chovatelskou veřejnost na DF a řeší tento problém na prezidiu. Byl bych velmi nerad, aby náklady s tím spojené vyšly naprázno, přestože se jedná o člena prezidia SZ. Mě to celé připomíná náš parlament a nedotknutelnost! Představ si teď situaci Ing. Matušky, vydavatele časopisu Letu Zdar, když musí dodržet temín jeho vydání a váš zvez mu neodpovídá, jak má celou záležitost vyřešit. Tato situace u tohoto člena prezidia byla v L.Z. 10/2007 a letos se opakuje znovu. Jak to pak vydavatel případně bude řešit. To mi odpověz, protože naši chovatelé na něj tlačí a nepříjemně se ho dotazují. Nesprávné či nepravdivé údaje tento čapis pak značně poškozují. Ještě jednou se poctivým členům vašeho prezidia omlouvám, pakli-že jsem někoho z nich neprávem urazil. Největší váš, ale i náš problém je v nedostatečné práci RK a výběru jejich členů. Tam celé problémy začínají , ale také i končí. Ale to jsou ty kamarádčovty v obou svazech.
Milan Blahovský (14.10.2009, 17:54)
P.Gašpar OZ Sp.Nová Ves má rozpätie cez 50 km, podľa súradníc chovateľov, ktorí možno v daný pretek neboli na štarte to je aj 66 km tak viem o čom hovorím. Čo myslíte koľko majú také Michalovce, Bardejov a koľko mal starý Prešov ? Tu sa rozpadli za posledných 20 rokov 2 OZ, povedzte mi koľko nových OZ resp. zmenených OZ počtom nových ZO v nich vzniklo na západnom Slovensku. Tu je problém prečo sa nedá schváliť to čo navrhujem, teda hranice medzi OZ.
Ing.Miroslav Gašpar (14.10.2009, 19:08)
p. Blahovský. Viete čo nieje fér. Že ako dôkaz beriete iba tu jednu stranu mince, ktorá možno mojej informácií nevyhovuje. Aj keď Sp.N. Ves a Prešov je vzdušná vzdialenosť 50 km. Ale ja som sa pýtal na iné štyri oblasti. A čo sa tíka Michaloviec. Tak treba tiež povedať že ich účasť na pretekoch je cca 85 členná. Tak čo tu chcete ešte aby boli menší. Aj keď rozlohové to jednoduché nemajú. Ale ja som ich vôbec nespomínal. Pozrite aký sme tu mi natlačený a pritom tu máme OZ, ktoré na pretekoch majú sotva účasť 60 členov. Tak potom treba povedať, že to a to OZ treba zrušiť a pričleniť tam a tam, alebo tieto OZ treba zlúčiť. Ale stále tu píšeme všeobecne a opakujem, porovnávame neporovnateľné.
Milan Kľačan (14.10.2009, 20:18)
Diskusia sa trocha odklonila od pôvodnéj témy . Prvoradým cieľom nás všetkých by malo byť očistiť tento náš koníček od rôznych podvodníkov. Osobne som navrhol vypúťanie 2-3 OZ,aby sme zabránili podvodom s vypúšťacími časmi.Výsledky sú už vecou dohody či budú spoločné , alebo klubové. Je jasné, že veľký" majstri zo slabšéj konkurencie sa tomu budú zubami nechtami brániť. Pri takýchto veľkých spoločných pretekoch sa nestane , aby niekto mal prvých 20- 25 holubov v oblasti.Stáva sa to v malých oblastiach .Tam, kde je väčšia šanca na podvod alebo slabá konkurencia ...??? To nechám na Vás. Región SEVER dávam za vzor. Tam sa vedeli dohodnúť a dodržať slovo. Asi najväčší problém je , že veľa "majstrov" nevie "stráviť" , že víťaz je len jeden. Pri takomto kolose PODVODY s časom alebo súradnicami nemajú šancu.Tu nemôže zmanipulovať výsledky jeden človek, tu rozhodujú viacerý a O TOM TO JE.
Igor Barbírik (14.10.2009, 22:01)
Pani kaťdy ma kusok pravdy ale tym sa nič nezmeni .všetkym ide len o kooficienty a body mam taky navrh že vypuštania možu byt 3 až 5 oblasti ale vysledki pasma maximalne oblast .aby sa predišlo velkym rozdielom v kooficientoc tak maximalne 2500 holubov pretože vyšie počty nasadenych holubov su največši problem jak s členmi tak s vysledkami pišete tu o suradnicach pri vypuštani tam 2 -5 km nehraje ulohu podstatne su tie doma ale aby sa predišlo podvodom pri vypuštani na uplne inych miestach je velky problem ale ked vypustia 3 až 5 učastnici a každy musia naraz zmerat suradnicu na jednom mieste v jednom čase je ta super kontrola pripadne ešte natočit na video len tak mimo obdivujem tie oblasti čo dokažu nasadit 15000 holubov a vydim že niektory chovatelia si preskumali ked som volakedi pisal že oblast bratislava alebo akosa volala bola od Bratislavy až po Trenčin

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené