DERBY RŘEČANY 2025

Marek Hnilička (22.08.2025, 13:22)
Dobrý den,
omlouvám se, že jsem na stránku SZ nedával včas informace z Derby Řečany.
Pokusím se zhruba pár větama shrnout čas od přijetí doposud.
Dodání holoubat proběhlo na začátku mája, svoz byl dvoudenní a proti směru hodinových ručiček. První den urazíme 2/3 cesty a druhý den jen 1/3 a s holoubaty jsme před 20:00 a máme dostatek času na jejich vyložení a dání do oddělení. Je lepší, že jsme upustili od dodávání holoubat v papírových krabicích a využíváme holubářského vozíku. Holoubata převzatá první den jsou ve Spišském podhradí nakrmena a napojena.
Asi 3 týdny po dodání jsou holoubata vakcinována proti PMV a za další 3 týdny proti neštovicím.
Zdravotní stav holoubat, po dodání dobrý. Po cca 14-ti dnech od dodání se začínají objevovat první neduhy ( u všech nejen Slovenských), ty se snažíme ukočírovat. Někdy to jse pomalu někdy rychleji. To je období kdy našlapuji okolo stanice velmi , velmi obezřetně.
Dva týdny před zahájením nácviků začíná u holoubat přísnější režim - létání za dozoru, zvednutí jedinců odmítajících tréninky ...

Následují tréninky 3-7-12-12-22-22-45-65-70km. A tady byl hlavní problém asi s orientací, bojácností na startu a s chutí odletět.
První čtyři tréninky byl problém, že holoubata z výšky sestoupila na cca 50m za začala kroužit na nejbližší vesnicí ( Tetov a Hradištko).
PátýČtvrtý trénink z 22km - Kolaje byl odlet na JIH a domů dolet po malých skupinkách.
Šestý trénink z 22km - Žehuň, první bezproblémový odlet.
Sedmý trénink z 45km - Starý Vestec, opět odlet na jih někam na Český Brod.
Osmý trénink z 65km - Běchovice, opět odlet na jih někam na Říčany a Jesenici.
Devátý trénink z 70km - Jesenice, opět odlet na jih.

Následovaly závody:
Závod č. 1 - Příbram 105km - start 7:45 a odlet na jih směrem k V.N. Orlík, roztrhání na 4-5 hejn a dolet domů po malých skupinkách. Holoubě nebo spíš torzo nahlášeno v Děčíně....
Závod č. 2 - Plzeň - Koterov 155km - start 6:30 a odlet na jih směrem k Nepomuku, roztrhání na 4 hejna a dolet domů po jednotlivcích. Jedno hejno dokonce slétlo nad Plzeň a dalo se směrem na Chomutov. Zbylá 3 hejna nad obzorem stále hledala směr. Holoubata hlášena u p. Bastla, Zdychynce, Szerences (Tachov), Žatec (ještě tam je), Beroun (po týdnu pečování ho přejelo auto), Kohout (Chomutov) , Louny (roztrhané), Novotný (Neratovice 8ks, jedno zůstalo a ostatní odletěli), Benešov a další. Nepamatuji, aby start v Plzni dopadl takto špatně, vina je asi na mé straně . Nechal jsem se až příliš ovlivnit předpovědí - do 9:00 mělo být bezvětří a pak zvyšující se SV vítr. Bylo možná lepší pustit holoubata déle za lepší viditelnosti, možná.
Před závodem č. 3, došlo k rozhodnutí vložit trénink. Původně jsem uvažoval o startu závodu v pondělí. Padlo rozhodnutí letět neděle/pondělí trénink a pak následně pondělí/úterý nebo úterý/středa závod. Přece holoubata už musí začít závodit a ne se jen vracet.
Trénink č. 10 - 22km, zvládla holoubata na výbornou, jen já měl žaludek " na vodě"......, takže dobrý trénink před závodem a hlavně bez útoku.

Závod č. 3 - Heřmanova Huť - 175km - start v 8:00, v noci zima, ale před startem se začalo oteplovat. Start v pořádku, odlet taky (trochu jižněji) - hlavně jedno hejno , kam až jsme dohlédli s panem Bernhardem (předal mi jedno zalétlé holoubě AT25-906-??? z Plzně). Heřmanovu Huť jsem zařadil místo 200km Tachova, prostě jsem holoubatům nevěřil. Těch zmatků na startech už je i na mě moc.
Doma čekali Fetr a Bubník. Můj typ na dolet 10:15-25. První 3ks dolétli samostatně od JV, pak 3minuty nic a pak dvě hejna po cca 30ks od SZ a JZ. Následovala proluka a následný dolet skupin od JV (přes dům). Dolet dobrý, jsem spokojený. Po doletu jsme vizuelně zkontrolovali stav holoubat, byla "polítaná a unavená“ a já šťastný, poprvé v téhle sezoně. Jinak to bylo doposud jedno trápení.
Ranní prolet byl poněkud ztuhlý, večerní už podstatně lepší. Dnešní ranní výborný.
Další závod předpokládám 25-27.8. 2025 a před tím ještě jeden trénink ze "Žehuně".

A teď poprosím M. Blahovského o vložení tabulek s doletama a ESO holoubaty. ESO Team bude zpracováný, jen co upravíme program na "3ks z TEAMU".
Děkuji
Hnilička Marek
Milan Blahovský (22.08.2025, 17:16)
TOP 25 TS v preteku 1:

< TOP 25 SK:

TOP 25 TS pretek 2:

TOP 25 SK pretek 2:

TOP 25 TS pretek 3:

TOP 25 SK pretek 3:

ESO 25 TS :

Dušan Konečný (23.08.2025, 06:24)
Marek Hnilička (27.08.2025, 21:46)
Dobrý den.
Závod č. 4 - AMBERG - 270km - start v 8:30
V noci zima ( ve 4:00 bylo jen 6,5°C ), v době startu jsem se převlékl do krátkých kalhot, ale trička s DR.
Start v pořádku, jen jsem musel dootevřít dva boxy, odlet taky (trochu severněji) - jedno hejno. Dva koše dohnali hlavní hejno, tak moji chybu napravili.
Doma čekali maminka, Fetr, Bechyně a Bubník. Můj typ na dolet 11:30-45. Prvních 5ks dolétlo samostatně od JV, pak malá proluka a pak dvě - tři hejna po cca 30ks JJZ a JZ. Poté další skupinky od JJZ a JV. Odpoledne jednotlivci od V. Stav holoubat po doletu lepší jak po závodě č.3. Ale otázky zůstavají - proč neletí holoubata rovnou domů a proč doletují od jihu?
Ranní prolet byl jen 30-ti minutový. Holouata odpočinutá odlétla daleko od stanice, ty unavenější tak daleko ne, ale prolet byl OK.
Další závod předpokládám 1-4.9. 2025 a před tím ještě snad jeden trénink ze "Žehuně".

A teď poprosím M. Blahovského o vložení tabuleky s doletama a ESO holoubaty po závodě č.4. ESO Team bude zpracováný, jen co ukončím závod a odešlu výsledky ke zpracování.
Děkuji
Hnilička Marek

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené