Budúcnosť?

Peter Turek (09.07.2025, 22:33)
Budúcnosť poštového holubárstva.Pozri spravy o 19-tej,dnes na STV 1.Svojvoľná katastrofa v priamom prenose...
Barbirik Igor (10.07.2025, 10:34)
Musíme začať chovať Virov skalných a púšťať ich do prírody a bude pokoj
Buček Eduard (10.07.2025, 11:12)
Tu u nás je množstvo dravcov a prežívame. Veď dookola máme cca 60km pásmo, kde holuby musia preletieť cez hory. V roku 2023 pri Babej Hore z Poľskej strany vypustili 19 sokolov a tu v Roháčoch je ich dosť veľa už dlhé roky. Väčšinou nám najviac škody robí Jastrab.
Prajem pekný deň.
Barbirik Igor (10.07.2025, 12:17)
Porovnávať sokola z jastrabom ....
Jastrab loví na moment prekvapenia a sokol na otvorenom priestranstve
Peter Turek (10.07.2025, 13:02)
Pán Buček - takže všetko je podľa vás,v najlepšom poriadku...Prežívame?Mali by sme sa rozvíjať,kto iba prežíva,rýchlo skončí.
Peter Turek (10.07.2025, 13:21)
Aby ako tradične,nevznikla hádka,tak si dovolím iba dva citáty.Každá povodeň,začína malými kvapkami dažďa.Chlapík,ktorý vyskočil z okna,pri páde dole,si na každom poschodí opakoval -zatiaĺ nie najhoršie.
Martin Macej (10.07.2025, 15:23)
Zdravím páni diskuteri.

Rybari to maju podobne s dravcami ako my.

Ponukam uryvok z časopisu polovníctbo a rybarstvo:

Ochrana rybožravých predátorov je v súčasnosti nadradená ochrane rýb. Bez akejkoľvek logiky. Ryby sú chránené len teoreticky, obmedzenia sa týkajú iba rybárov. To, že máme revíry v režime Chyť a pusť neznamená, že tam nebude loviť vydra alebo volavka. Riešenie v podobe preplácania škôd (čo sa nevzťahuje na voľné vody), vytvorí len začarovaný kruh. Za peniaze vyplatené za škody sa kúpia násady, ktoré v prevažnej miere opäť skonzumujú rybožravé predátory. Pokiaľ nedôjde k aktívnemu manažmentu vrcholových rybožravých predátorov, pstruh potočný môže byť, paradoxne, ľahko prvou obeťou ochrany prírody. Tá v prípade voľných vôd a rýb nie je komplexná, ale zameraná jednostranne.

Snažiť sa aby sokol v meste lovil mestske holuby je dosť naivne. Ako píše p. Barbirík sokol loví na otvorenom priestranstve, neviem si ho predstaviť ako pikuje medzi bytovkami...

Mame tu u nás obsadené hniezdo rároha cca 3 km vzdušne odo mna v Slanských vrchoch. Luto mi je Košičanov i Prešovčanov, ktorým chodí na tej ich krásnej rovinke navštevovať vzdušný priestor, lebo sa mu tam dobre loví. Tým, že naša dedina je v udoli tak sa sem velmi nepušťa, ale ked bude učiť loviť svoje mlade, bude si vyťahovať do výšky aj tie naše holuby z doliny. Mna to každoročne stojí cca 15 mladať, kým sa nenaučia, že pred ním musia mastiť nadol a v kope a nie sa rozprchnuť do výšky na všetky strany. Po čase sa naučia. Velakrat som videl zmenu v správaní pri napadnutí sokola najmä svojich mladých po takom Xtom "školení". Stojí to najprv pár životov tých ostatných, preto odchovávam viac mladých ako by mi realne stačilo.
Lenže tu je jeho prirodzený výskyt a lovné prostredie, máme tu dokonca aj Sokolie skaly, ktoré sa po ňom takto nazývajú.

ochrana "Bez akejkolvek logiky"

Ja tam logiku vidim. Jednoduchu, obyčajnu, ludsky zvratenu schopnosť žmykať peniaze i tam kde je to uplne nezmyselne, lebo unia na ochranu prirody vyčlení peniaze.. Logicke mi príde chrániť najprv potravu týchto dravcov, oni sa nasledne podla svojho biotopu a jeho bonitácie rozmnožia i sami.. Ak by sokolovi vyhovoval mestský habitat, dávno si tam svoje miestečko na hniezdenie nájde a pekne sa začne i množiť - ved ak by bol schopný prosperovať z lovu mestských holubov...
Lenže v TV lepšie vyzerá dravec, lebo je pekný, majestatny a je ho málo a tak to i má byť, ako jeho korisť ktorej je i tak rozličnými ludskými zásahmi čoraz menej. To že tam v reportáži vhodili ako holuby prenášajú nebezpečné choroby mi prišlo ako vsuvka pre všetkých neznalých a to je žial 99% populácie, aby taketo aktivity o množenie dravcov schvalovali a ešte sa z toho tešili ake prospešné a užitočne to vlastne je.

Žial len pre ich vrecká alebo po našom kešene.

Jozef Michalica (10.07.2025, 16:30)
Suhlasim dravce su problem pre holubov.Ale dalsi problem mozno este vacsi su samotni chovatelia.Ked sa unaveny holub zastavi u niekoho napit vody, pripadne oddychnut, vo vela pripadoch mu nie je umoznene pokracovat domov. V tom lepsom pripade pride bez cipu. V tom horsom pride o ohlavu. Vela krat som pocul hlasil som nikto sa neozyva tak co s nim.Ale ked sa zamyslim, vacsia cast clenskej zakladne si nevie ani zapnut pocitac, nie este hladat nejaky riadok.Preto by bolo asi vhodne nechat jeden oznaceny box, holuby mimo pretek a skusit im dat dalsiu sancu k navratu.
Daniel Tomáš (10.07.2025, 18:26)
Pán Michalica. V tom horšom prípade príde o hlavu. Hlásil som nikto sa neozval,tak som mu utrhnul hlavu. Čo to tu píšete. Keď skoči dnu tak mu dám vodu nažrať nech sa zotaví a jedného krásneho rána ho pustím ak nie je schopný v ten deň.
Jozef Michalica (10.07.2025, 18:37)
Pan Tomas ja som nepisal o vas osobne ale vseobecme o clenskej zakladni .Ja osobne volam priamo predsedovi ZO lebo zaletene holuby si malokto vie precitat.Utrhnuta hlava je z rozhovorov z chovatelmi nebudem ich zatial menovat.
Peter Turek (10.07.2025, 22:15)
Pán Macej,veĺmi dobré podchytenie témy.Pri podobnom rozhovore,mi jeden stavbyvedúci povedal-Vy Slovania ste šikovní,avšak trocha hlúpi-všetko si chcete nadobudnúť prácou a to je najťažšie a najpomalšie...A tak sa prechádza na západné myslenie.Ornitóza,čo holub to ohrozenie našich životov.Tak rýchlo 10 000 eur pre sokoliarov,v jednej mestskej časti Bratislavy.Tu budú vypustené dovezené sokoly,tu sa usadia a budú loviť mestské holuby.Prešli školením,takže ináč to ani nemôže byť.Ak ak sa to osvedčí a ono sa to osvedčí-žiadni zúfalci predsa nebudú vracať uvedené peniaze,tak sa táto aktivita rozvinie aj do iných mestských častí Bratislavy.Bude zdokumentovaná rada fotografií sokola s korisťou-holubom,prevažne poštovým s podtextom-sokoly pomáhajú chrániť zdravie obyvateĺstva,lovom mestských holubov...Ozvú sa ďalšie mestá - aj u nás sú mestské holuby,aj my žiadame o dotácie.A kolotoč sa rozbehol.Nezabudneme však pripomenúť,že za chvíľu nebude na dôchodky a tiež pri iných rozhodnutiach- ako to,že sa niečo uskutočnilo bez verejnej diskusie?Bola v tomto prípade verejná diskusia,povedzme s chov.pošt.holubov OZ Bratislava?Áno,väčšinové percento ľudí problematike nerozumie,stačí ich vystrašiť a už tlieskajú...Zaniká krásny šport,ktorý rozvíja ľudskú osobnosť,kvôli chamtivosti.Mnoho múdrych gazdov,už nie je medzi nami a média nám ponúkajú nariadené spravodajstvá.K zamysleniu je i to,že ani niektorí samotní holubári,sa neorientujú v tom, o čo tu vlastne ide.
Ivan Oravec (11.07.2025, 07:19)

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené