Zmena NP Hille

František Dohňanský (02.07.2025, 22:17)
Pozdravujem všetkých chovateľov a kladiem si otázku prečo sa mení NP Hille 6.7.2025 na pretek Altenglan, ktorý je vzdialenostne porovnateľný, ale je viac na západ pri hraniciach s Luxemburgskom? Skôr by som privítal skrátenie na maximálne 500+ km. Prosím kompetentných o vysvetlenie!
Daniel Tomáš (03.07.2025, 06:28)
A čo ta 500- vka pomôže tým, ktorý potrebujú kategóriu E
Miroslav Vidhold (03.07.2025, 17:26)
Myslím si, že bolo možné tento pretek preložiť na neskorší termín ,keď nebude tak vysoká teplota. Nepridá na tom ani dosť silné jz prúdenie, ktoré donúti holuby letieť možno aj 50 km navyše vytlačením ich na sever..Zmena miesta štartu neurobí lepší výsledok doletu
Barbirik Igor (03.07.2025, 20:47)
Táto zmena zo západu mala prísť už dávno !
Rudolf Cisárik (03.07.2025, 22:26)
P. Vidhold, s tym nemozem suhlasit. Ked je pekne, treba prelozit, ked je fronta a prsi, tak vtedy logicky treba prelozit, ked je juhozapadne prudenie, treba prelozit, ked bude severovychodne, treba prelozit. A kedy by sme vlastne mali letiet ? Smer a sila vetra vzdy bude niekomu vyhovovat a niekomu zas nie. A ci budeme cakat, kedy bude idealne pocasie a bezvetrie ? Kolko je takych dni, aby sa este trafili do nedele ? To by nam nebolo treba ani pretekovy plan. Alebo co tak, kto ma obavy zo straty holubov, jednoducho nenasadi ?!
Miroslav Vidhold (04.07.2025, 05:24)
Určite ste nepochopil p.Cisarik...Prioritná je teplota a nie vietor,treba čítať všetko a nie vyberať to,čo mi vyhovuje...35°C je na 850 km pretek príliš veľa na holuba.To sa tu už nebudem vyjadrovať o niektorých prepravach,kde holub nevie ,čo je H2O a je "vysypaný na štarte" po 12 hodinovej preprave bez patričného aspoň 12 hodinového oddychu,nakrmenia a napojenia,na mieste štartu.A to je myslím " likvidácia holubov " ešte pred pretekom.Veterinárne podmienky zvierať pri preprave tu nikoho nezaujímajú... Keď nemáme na to,nerobme to !!!Holuby sú živé tvory...Kto dodržiava prestávky a napájanie počas prepravy holubov nad 8 hodín...?
Rudolf Cisárik (04.07.2025, 12:24)
Myslim, ze Vy ste p. Vidhold nepochopili. Evidujem aj teplotu, ale ta byva na mieste startu vacsinou pod 20 stupnov, a holuby dokazu v este prijatelnej teplote preletiet stovky kilometrov. Ale dlhotratove /nie sprinteri/ holuby si vedia poradit aj s horucavou, vedia sa po ceste napit, pripadne aj oddychnut si. Ved aj v minulosti sme mali aj dvoj-a viac dnove preteky z dlhych trati. Jedine kde vidim potrebu prekladania je dazdove pocasie a fronty, kde holuby nemaju moznost prerazit. Problem je vsak to prekladanie. Dnes kazdy pozera len sam na seba, a neberie sa ohlad na chovatelov, ktori este pracuju a nie kazdy si dokaze na poslednu chvilu zmenit casove terminy. A pokial ide o napajanie holubov v aute, tak to je vec oblastnych zdruzeni, ako si to zabezpecia. To ani ja, ani Vy ovplyvnit nevieme.
JUDr. Jozef Vetter (04.07.2025, 14:05)
Pán Cisárik kto nechce, určite nepochopí. Dobre ste napísali, že každý pozerá sám na seba a to je chyba. Žiaľ mnohí z vás nepozerajú na holuby ako živé bitosti. Pán Vidhold správne poukázal na prepravu, napájanie, oddych holubov. Sú tu veterinárne podmienky ktoré sa nedodržiavajú. Teda pozor na týranie zvierat. Čo na to funkcionári SZ CHPH.?
Ing. Zubaj Viktor (04.07.2025, 16:03)
Plne suhlasim s pánom Vidholdom. Holuby nie sú stroje. A tak kvalitné holuby ako má pán Cisárik, ktoré sa vedia po ceste napiť a pravidelne ich vidíme na popredných miestach na dlhých tratiach, málokto dnes má.
Tak či tak si budeme musieť zvyknúť , že holuby sa budú nasadzovať skôr , a budú musieť odpočívať v mieste štartu dlhšie. Prepravcovia, ktorí nebudú spĺňať všetky podmienky Velfare a nebudú mať zaškolených vodičov, ktorí budú musieť viesť aj záznamy o nakladaní s holubmi počas prepravy skončia.
Od septembra už budú platiť iné podmienky prepravy. Nebude sa dať prepravovať na čierno. Preprava bude faktúrovaná a bude drahšia. Budú musieť chodiť dvaja vodiči, aby dodržali prestávky, a starostlivosť. Samozrejme DPH pôjde k faktúre.
Ak nebudeme vytvárať regióny , so spoločnými pretekmi a spoločnou prepravou, tak sezónu nezaplatíte. Ak chceme udržať aspoň približné ceny ako doteraz, musíme prepravovať 5000 a viac holubov.
Rudolf Cisárik (04.07.2025, 21:05)
Len tak na okraj p. Zubajovi. Ja sice nie som tak precizny a dosledny v priprave holubov, lebo nemienim byt otrokom holubov, ale moje holuby lietaju napr. aj u p. Stefanika a p. Zatka / obaja TTA/. Tito venuju podstatne vacsiu starostlivost a hlavne dochvilnost a pravidelnost pri priprave holubov na preteky. Jeden mal minuly rok 1.Eso Slovenska a druhy zas 2. Eso na Slovensku, co si myslim, ze nie je najhorsia bilancia ....
Rudolf Čmarada (04.07.2025, 22:09)
Nechcel som sa nechať vtiahnuť do tejto debaty, ale keď už to začalo byť agresívne zo strany učiteľa a jeho žiaka nedá mi, aby som nezareagoval.Na poznámku p Vidholda, že zmena miesta štartu neurobí lepší výsledok.Ja tvrdím, že urobí a budú úplne iní víťazí ako z Hille.No a nemiestna reakcie p.inziniera na p.Cisarika.Vy ste asi nikdy nebol počas pretekov na žiadnych rybníkoch, alebo rôznych štrkoviskach, aby ste videli,ako sa holuby dokážu napiť a po malej prestávke pokračujú v lete ďalej. Nebudem sa ďalej rozpisovať na záver len toľko: bol ste dobrý žiak, ale mal ste zlého učiteľa!
Rudolf Cisárik (04.07.2025, 23:01)
Aby som dal za vsetkym bodku. Na dovysvetlenie. Ja som tiez inzinier, len si az tak na to nepotrpim, pretoze si myslim, ze titul este nikdy z nikoho lepsieho cloveka neurobil.
Ing. Zubaj Viktor (07.07.2025, 18:02)

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené