Katowický memoriál „CHOMUTOV“ 2025

Daniel Krajčík (28.05.2025, 20:57)
Oznam štartovacej komisie NP Chomutov:
Štartovacia komisia monitoruje predpoveď počasia na víkend a zvažuje presun preteku na sobotu - 31.5.2025.
Definitívne rozhodnutie bude zajtra.
Daniel Krajčík (29.05.2025, 12:32)
Štartovacia komisia presúva štart NP Chomutov na sobotu 31.5.2025.
Predpokladaný čas štartu 6:00.
Letu zdar!
Karol Bauer (29.05.2025, 19:52)
Dobrý deň ,vie niekto prosím kvôli čomu sa prekladal pretek Chomutov?Počasie vyzerá dobre(žiadny dážď.)Že by niekomu nevyhovoval Južny vietor?Pozerá niekto aj na to ,že ľudia musia chodiť do práce?A nie každy može zostať doma?Mohol by sa vyjadriť, prečo sa prekladal pretek niekto z kompetentných osôb? Ďakujem
Roman Radočani (29.05.2025, 20:26)
Boja sa mame slnickove holuby potrbujeme pri štarte úplne jasnú oblohu vietor v chrbte
Daniel Krajčík (29.05.2025, 23:08)
Mohli sme to rozhodnut uz vcera, cakali sme na najnovsi predpovedny model, ktory je publikovany denne po 12:00. Predpoved pocasia na trase Chomutov-SK bola vylepsena, stale vsak hrozilo, ze start by sa v nedelu rano nemusel podarit (predpoklad zrazok - vid. predpovedny model Aladin, a hmly), resp. uz jemny pohyb by ho mohol aj znemoznit. Ohrozeny je teda start preteku a ten je pre uspech preteku klucovy.
prec_public_rd_63

Na starte ocakavame 20+ slovenskych OZ, predpokladame, ze vacsina z nich pride svojim prepravnym prostriedkom. V pripade, ze start by rano nebol mozny, tak posun preteku na ine miesto by bol nemozny. Najst vyhovujuce startovacie miesto takychto rozmerov ako letiskova draha v Chomutove resp. komplikacie s rannym presunom aut na nove miesto by bolo nemozne.
Cakat so startom by tiez nebolo najstastnejsie - v nedelu sa podla predpovede ocakava prvy tropicky den a dusno. Po studenom maji by to pre holuby bolo velmi narocne, a dalsi vikend ma vacsina OZ na Slovensku preteky 500+ km.

Posledna porada startovacej komisie (Valicek, Chytil, Krajcik) bola dnes o 12:30. Zvazili sme vsetky argumenty a jednoznacne sme sa vsetci zhodli (v zmysle hore uvedeneho) na presune na sobotu. Zhodli sme sa aj na tom, ze ak by na starte malo byt len 1-2 OZ, tak by sme isli v nedelu, lebo vieme start este skorigovat. Pri takomto kolose vsak zmena v nedelu rano uz nepripada do uvahy.

Kazdy z nas mal uz v priebehu stredy a stvrtkoveho doobedia absolvovanych niekolko telefonatov so startermi z viacerych OZ na Slovensku a aj podla tychto zozdielanych informacii bol pohlad z OZ jednoznacne za sobotu.

Ide o najvacsi pretek, s rozpatim sever-juh na celu sirku Slovenska a co sa tyka zapad-vychod, tak tiez min. do polovice Slovenska. Tu zaujmy a manevre OZ (napr. zmena startovacieho miesta ci skratenie v pripade zleho pocasia na starte) nepripadaju do uvahy. Pozerame sa na pretek optikou, aby podmienky pre vsetkych ucastnikov boli vyhovujuce.

Obvinenie z "nevyhovujuceho vetra pre niekoho" je neviem na com zalozene ... informacie podla CHMI (Předpokládaný vývoj počasí v ČR od pátku 30. 5. do soboty 7. 6. 2025, Vydáno dne 29. 5. 2025):
sobota: "Slabý proměnlivý, během dne západní až jihozápadní vítr 1 až 4 m/s, v bouřkách přechodně zesílí."
nedela: "Slabý vítr z jižních směrů 1 až 4 m/s, v bouřkách přechodně zesílí."

Prajeme vsetkym chovatelom dobry dolet!
Miroslav Vidhold (30.05.2025, 05:01)
Veľmi dobré a povedal by som,profesionálne rozhodnutie komisie,pre dobro všetkých zúčastnených,no hlavne pre holuby.
Prajem skvelý dolet všetkým !
Milan Blahovský (30.05.2025, 07:45)
Pri pohľade na dolety holubov v mesiaci máj v niektorých OZ sa mi pred očami vytvára obraz nešťastných chovateľov, ktorí už nemajú viac ako 50 % holubov a často aj takých, s ktorými rátali na tratiach cez 500 či 700 km. Aký to rozdiel medzi tými, ktorí za sebou majú preteky s rýchlosťami 1500 - 1900 m/min...Zrejme aj medzi tými je práve ten dnes prezentujúci pohľad na realizáciu štartu "za každých podmienok". Treba a však na chvíľu odosobniť a uvedomiť si, že ide o pretek, v ktorom bude prítomných okrem holubov ich OZ, aj ďalších snáď 20 OZ, teda možno aj 1000 chovateľov. Štartovať do rizikových podmienok a následne pri neúspechu čítať v tejto téme ako bolo možné tomu predchádzať by bolo zrejme neskoro. Chápem chovateľov, ktorí si musia zmeniť plány na piatkové košovanie a hlavne tých pracovne zaneprázdnených, ale keď a chce riešenie sa vždy nájde a obetujú sa v prospech úspechu tohoto "masového preteku". Toľko rokov pracujeme na tom aby naše preteky boli svojím obsadením čo do počtu chovateľov a holubov v nich a pri nejakom probléme sme schopní znegovať a znechutiť prácu a nadšenie takýchto nadšencov. Sme stále iba v úvodnom mesiaci pretekovej sezóny a čakajú na odteraz poväčšine spoločné preteky v tzv. regionálnych pretekov a hneď pri prvom spoločnom už dochádza k treniciam v názoroch. Dnes fúkne vietor tomu, nabudúce inému, čo na tom ? Hlavne, že letia a súťažia spolu. Je mi na smiech a do plaču zároveň, keď počúvam názory niektorých chovateľov typu :"... ja dnes nenasadzujem na preteky holuby, lebo vietor bude taký, že to nemá zmysel. Keď nemám šancu vyhrať , nedávam..." To kam a k čomu sme vlastne dospeli ???
Z môjho pohľadu teda rozhodnutie správne a prajem všetkým úspešný dolet. Víťaz v tomto preteku bude iba jeden v rámci Memoriálu, jeden v rámci Regionov, jeden v rámci OZ, jeden v rámci VS či ZO a nakoniec jeden u každého chovateľa doma či na ulici a to je na tom to podstatné...
Daniel Tomáš (30.05.2025, 10:36)
Nechcem sa do toho nijako navážať,ale... Skúsme sa vrátiť v čase trebárs len tridsať rokov. Je máj a z troch, štyroch závodov sa prekladajú tri. Čo je november? Toto kedysi nebolo. Kde sú tie holubi čo dávali pred tridsiatimi rokmi a viac. Navlačelo sa neskutočne množstvo nezmyslov a čo bolo dobré sme utratili. Teraz nás to dobehlo. Netreba si klamať. Teraz keď nemajú počasie a veter v zadku,tak čo nepríde do večera,zajtra zbytočne čakať. Mnohí budete písať, že aj počasie bolo iné atď. Ale čo v júni. Budú búrky, vysoké teploty, alebo čo zas bude. Je tu veľa špekulácie.
Daniel Tomáš (30.05.2025, 10:40)
Alebo špekulantov
Buček Eduard (30.05.2025, 11:29)
Na toto bola zvolená štartovacia komisia, určite nechcela poškodiť žiadnu OZ ani chovateľa . Podľa mňa správne rozhodnutie. Na veľkom závode v zahraničí čakajú v autách aj niekoľko dní , aby sa úspešne odletel závod.
V našich OZ zodpovedný pre štart, ani nespia a keď sa závod nepodarí ,tak všetci na nich nadávajú ,ale keď je super dolet tak málo kto im poďakuje. Hlavne netreba zabúdať že aj oni majú svoje holuby v aute . Každý určite viete že ako sa ťažko vychováva super holub ,ale ľahko sa stratí pri nezodpovednom štarte.
Už toho roku veľa chovateľov zaplakalo a ešte nie je ani tretina závodov. Menší chovatelia "myslím čo chovajú menej holubov" už uvažujú o ukončení závodnej sezóny, tak holubov pôjde omnoho menej a myslím že niektoré OZ budú mať problém dolietať sezónu.
Prajem Vám úspešnú sezónu a hlavne nezabúdajte že lepšie sa cítite keď je pohoda doma, či v klube preto netreba rozdúchavať
"žabo myšie vojny "

Daniel Krajčík (30.05.2025, 14:27)
Žiadame zodpovedné osoby v OZ, aby po nakošovaní holubov vložili údaje o počte nasadených holubov a počte chovateľov, ktorí sa preteku zúčastňujú do príslušných rubrík preteku v mypigeons.
Vďaka!
Martin Urban (30.05.2025, 17:31)
Katastrofa , čo ma prísť príde nájde si smer ....takže napríklad ja som nechal ročné holubi doma a už ak sa vraví aj dolietali aj keď je pravda že z regiónu vyše 11 000 prišli, no aspoň majú skúsenosť.... v podstate som úplne spokojný že niekto myslí na všetkých nie len na seba a to sa volá štartovacia komisia a ďalej len to že konečne sa to možno odletí ,tak to ma teší a chlapci keď. Budem chovať holubi a nebudú mať body ....tak pôjdem do Kauflandu a tam body dávajú za každé mynute euro ...letu zdar
Daniel Krajčík (30.05.2025, 21:45)
NP-Chomutov-2025
Daniel Krajčík (30.05.2025, 22:06)
Pripomenutie z propozícií NP:

1. Chovateľ je povinný do 30 minút po prílete holubov nahlásiť dolet holuba na webovú stránku výpočtového programu Mypigeons. Poznámka: dolet hláste do výsledkov OZ, následne prenos smerom hore funguje. Minulé roky ten kto nahlásil dolet do regiónu, príp. vyššie, tak sa mu dolet nepreniesol do OZ.

2. Funkcionári OZ CHPH povinne vykonajú kontrolu prvého doleteného holuba v OZ CHPH najneskoršie do dvoch hodín po nahlásení.
Zo všetkých kontrol vykonaných pri pretekoch CHOMUTOV musí byť spísaný záznam s podpismi členov SZ CHPH , ktorí kontrolu vykonali a kontrolovaných chovateľov alebo príslušníkov funkcionárov kontrolovaných organizácií. Všetky záznamy z kontrol sú súčasťou
agendy preteku a uschovajú sa podľa príslušných predpisov.
Martin Urban (30.05.2025, 23:01)
Počúvaj ma Daniel Krajcîk ako pripomínať propozície po nasadení holubov je ako keď ja vyhrám zajtra prvú cenu a ma netrápi,že ju nahlásiť, takže to treba povedať deň do predu lebo ja som sa vycvikara pýtal na tuto otázku,ky a náhodou my odpovedal málo by sa hlásiť...takže keby som vyhral a nenahlasil,a neprišla by kontrola tak som nevyhral. A keby namiesto holuba bola holubica có omyl sa stať môže tak som nevyhral .... tak si urobte poriadok v hlavička ch, lebo lietať chcete ako belgicani a poriadok je pre vyvolených a dokonca zastaralé stanovy letu zdar
Daniel Krajčík (31.05.2025, 05:38)
Propozicie preteku su na hlavnej stranke zvazu, maju 2 strany. Procesne su identicke ako v minulosti. Verim , ze kazdy funkcionar a chovatel si ich nastudoval. Pre tych, ktori nemali cas, pre tych som vytiahol 2 relevantne vety.
Pripomenutie = upozornenie na to, co zrejme kazdy vie ... mozno 0,01% clenskej zakladne na to pozabudlo, tak pre tych som to pripomenul. Len pripomenul!
Daniel Krajčík (31.05.2025, 05:46)
Pocasie a situacia na starte o 5:20 (autor: OZ Orava, ... vdaka!): https://youtube.com/shorts/6NLNEdhxe5w?si=NCvJMeZcWBK_TB4E
Daniel Krajčík (31.05.2025, 05:47)
Predpokladany start: 6:00
Daniel Krajčík (31.05.2025, 06:09)
Start holubov NP Chomutov: 6:00
Letu zdar!
Daniel Krajčík (31.05.2025, 06:19)
Start holubov 6:00 (autor: posadka auta OZCHPH Orava, ... vdaka!)

Kamil Slíž (31.05.2025, 06:53)
Dobré ráno,
pekné video, možno robili aj ďalší videá (šoféri, sprievodcovia), ak sa dá bolo by vhodné ich zavesiť. Čosi vyše 1,5 minúty holuby vyletovali.
Výborné vypúšťacie miesto, okamžite odletovali. Vietor by im mal po trase pomôcť. Podľa toho by mal mať sever prvé dolety, no nemusí, príroda je príroda.
Letu zdar!
Daniel Krajčík (31.05.2025, 09:09)
update udajov
Chomutov_2025_b
Ivan Oravec (01.06.2025, 10:32)

vytvorené pomocov AI
Ladislav Kyseľ (01.06.2025, 11:45)
Vďaka za šikovné video! Je to super...

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené