Pretekanie zo západneho smeru pre východniarov

Martin Macej (06.10.2023, 13:15)
Zdravím všetkých milovníkov tohoto športu.
Pišem pre milovníkov holubov, lebo to, načo tu chcem poukazať, ma suvis s tým že mame RADI svoje holuby.

Ako isto viete, Michalovce sa už pred časom rozdelilo na chovatelov lietajucich z Polska a tých čo chcu lietať tvrdšie preteky zo zapadu. Jedna časť bola v Gemeri, druha si len tak lietala, sem tam za sponzorovania majetnejších, sama.
Tohto roku sa pridala aj OZ Sabinov, však treba skusiť navrat do minulosti a vyselektovať tvrde holuby.
V oboch pripadoch to dopadlo asi tak, že kolegovia maju ovela menšie stavy holubov, koeficienty na vystavy žiadne a vyhliadky do buducnosti blede, navrat 15 holubov zo 40 z preteku. Nepišem to zbrucha, ale z rozpravania s chovatelmi ktorí to absolvovali a kupodivu niektorí tento trend schvaluju. To vas fakt teší, ked ste to chovali, oblubili si niektorých, verili že z tých najlepších chovných budu zas posily a vyžerie vam to nenažranec dotovaný úniou?

Chlapi, bol som na derby tatry finale - len na tej luke sa premavalo 4 ks dravcov čo lovia holuby...
Vracal som sa predvčerom z Prahy a sledoval kadial tie holuby musia letiet ak chcu čo najkratšou cestou domov a po hranice by to ešte šlo, aj po Žilinu by sa dalo, ale za ňou to už maju celkom pekny armagedon, no a doletieť až na uplny vychod na to treba obrovsky kus šťastia - nie tvrdosti či o čo tým symatizantom lietania v ťažkých podmienkach ide. V minulostia lietali všetci zo zapadu, bolo ovela viac chovatelov a holubov letiacich jedným smerom. Jastrab bol škodná zver a každý polovník si dal jeho pierko za klobúk. Sokolov bolo nepomerne menej a to už teda je riadna stihačka pre holuba - niektorý je z neho v takom šoku, že sa radšej zabije o zem, krík, strom, strechu strmhlavým letom a zvyšok hufu akoby potratí rozum - navrat domov už nie je prednejší ako boj o vlastný život...

Niektorí Sabinovčania chcu realne skončiť s lietaním - nemaju už holuby, namiesto nasadených 5000 je vyhlad ledva na 1500 na buduci rok a to treba brať do uvahy že doprava kurnik bude 3x drahšia na holuba, vyhliadky na jeho navrat otazne, takisto aj dokončenie sezony.
Na celoštatnej vystave uvidime akurat tak silne oblasti zapadu, ti sa aj budu tešiť z pripadneho olypionika, lebo tu to už bude nerealne. Michalovce sa spajaju s Košicami, lebo treba myslieť na cenu dopravy - hudba buducnosti? To važne chceme položiť tento naš koniček na vychode na lopatky? Lebo zavisť, neschpnosť, poloha atd nas predurčuju vopred na neuspech?
Kto majstrovsky lietal s holubami, bude lietať majstrovsky z každeho smeru, len s tým, že teraz už nebude mať s kým lietať, lebo mudrci z výhodu mu zariadia že chovatelia vybyju svoje holuby ako krmivo pre dravce na strednom Slovensku...

Otazka znie, mame radi svoje holuby a tešíme na ich prílet ?
Sme všetci bohatší a radi zaplatíme ešte drahšiu dopravu ?
Baví nás strpčovať holubom ich návrat domov?
Neni lepšie chovať 50 mladých, lebo zostane aspon 30, či chovať 100 a ostane 30?
Alebo niekto kto chova 30 mu zostane 5?
Zlikvidoval som konkurenciu lebo už nema čo nasadiť?
S kým budem potom suťažiť?

Ked mne zdochla koza nech susedovi krava, je motto prekladania pretekov z dobreho smeru kde su straty, ale menšie a aj tam sa da po pretekoch robiť selekcia, na smer kde je to len boj o prežitie pre našich holubov.
Toto neni uvaha pre kompetentných, ale skôr pre tých čo špekulujú. Jeden bez druheho nebudeme, takto zabijať tento koniček je nezmyslom s dlhodobými následkami, isť do toho štýlom po nás potopa je trestuhodné!
Pogratulujte si páni k čomu spejete pokial sa nedate dokopy so susedom ... najbližšie lietajucimi členmi v ZO, OZ atď

Buducnosť je v lietaní spolu a jedným smerom najlepšie tam kde je naplanovaný náš najdlhší pretek a ten je pre nás východniarov jedine zo severozápadu.

Ľudovít Dziak (06.10.2023, 14:34)
Bez malých nebudú ani veľkí.....
František Genčur (06.10.2023, 15:42)
Pan Macej z tvojho prispevku mame pocit ako keby si bol hovorca nasej nemenovanej ZO ktora sa nemoze zmierit zo zmenou smeru.Pokus sa dat dokopy OZ MI a tak strkaj nos do druhej OZ.S tymi holubami z praskoveho cukru si lietaj Polsko trebars do smrti.
Jozef Gallovic (06.10.2023, 16:35)
Pozdravujem chovateľov OZ SABINOV, ak do tejto diskusie napíšem príspevok, ako dopadla sezóna starých a mladých holubov v roku 2023 tak len z dôvodu arogantnosti predsedu OZ Sabinov, ktorý na každý príspevok na DF SB sa správa veľmi urážlivo a povýšenecky. Pán František Gencur si mysli že je vlastníkom OZ SABINOV a všetci chovatelia v OZ Sabinov sú jeho podriadení zamestnanci. Z tohto dôvodu je komunikácia s týmto pánom takmer nulová.
František Genčur (06.10.2023, 16:55)
Pan Gallovic na tvoju osobu je uz zbytocne sadat k PC .Neuspel si z 28 stranovou story na SZ a s tym musis zit.
Emil Lukačik (06.10.2023, 17:16)
P.Macej,
od západu po východ je xy chovateľov ph ktorích holuby trénujú pod sokolími hniezdami a ktorým sa holubi vracajú domov okolo tých hniezd.Nepočul som,že by niekto chcel skončiť kôli tomu.Dosahujú kvalitné a stabilné výsledky.
To,že východ pred poľskami choval kvalitnejšie holuby o tom netreba polemizovať,čo je kvalita to je inú tému.
Letu zdar.
Peter VAVREK (06.10.2023, 18:41)
Ľudo máš úplnú pravdu bez malých nebudú veľkí a to platí aj opak bez veľkých malý sú stratený..... myslím si,že netreba to ďalej rozvíjať.... potrebný sme si navzájom.... všetci.
Opatrenie nech si spravi každé OZ, ktoré sa samo oslabuje na úkor aj smeru doletov .....či už smer CZ alebo PL ,pravda je taká, že majster bude ten ktorí sa o svoje holuby vie patrične postarať popredným chovateľov smer nevadí postavenie si vedia udržať problemom je už špekulantstvo kde dosiahnut lepšie koeficienty...v doletovom pásme.
Spájanie OZ CHPH je na východe Slovenska nonsens...jeden druhému nemôže vyhovieť..... tento rok 2023 OZ na východe Slovenska od PP až po MI môžu si porovnať následky komu čo prospelo a komu čo ublížilo.... počty nasadených holubov....? cena prepravy ? Koeficienty holubov ? prestíž súťaži kvalita? neodletene preteky v sezóne starých aj mladých holubov....je toho viac čo sa dá poukázať....a takto sa sami pomaly a isto ničime navzájom úbytok chovateľov a hlavne nasadených holubov na preteky.....Ak chceme sa spojiť na DT a SDT je potrebna spolupráca východného Slovenska od PP až po MI, ale tu sa musí nájsť kompromis a chcelost niečo spojiť pre dobro chovateľov intrigy , závisť, osočovanie, osobné záujmy musia ísť....bokom .... ibaže Slovensku povahu je ťažko zmeniť.....alé za pokús to stojí.....iba nájsť tých správnych ľudí čo by to vedeli realizovať....s pozdravom
Martin Macej (06.10.2023, 18:44)
Odpoviem pan Lukačik.
Čitali ste to dobre?
Pišem o premnoženych dravcoch, tie v minulosti neboli premnožene - dôraz na slovo premnožene.
Pišem o rozdelovani oblasti na skupinky, v minulosti všetci tahali za jeden povraz, teda smer - tisice holubov v jednom preteku, nie par stovak ako teraz.
Pišem o zjednocovani, kam chceme takto dalej?
Tvrdite že kvalita je minulostou na vychode? A co Hamm, ktory vychodniarom doslova zhammal holuby na dlhe trate lebo ani ja som do košovania netušil že to užasne zmenili na tragediu pre vychod.
Preco by z polska nemali prilietavat kvalitne holuby mi vysvetlite, resp preco by som z tych najlepsich z toho smeru nemohol porovnat s najlepsimi zo smeru ineho?
Neutocil som na nikoho, nemenoval som nikoho, sami sme si zodpovedni kam tymto štylom riadenia dojdeme a to sa mi nepaci.
Pre mna podme všetci lietat zo zapadu, ale spolu nech maju holuby krdlovomnožstevnu odvahu, ale načo ked mame pre ne lepsi smer? Naco mame bicykle, kokobezky auta ked aj pešo dojdeme do ciela?
Dojdeme ale kedy a kolko namahy nas to bude stať.
Emil Lukačik (06.10.2023, 21:12)
Nepochopili,nevadí dám príklad.
Máme chovateľa napr. v LM,holub tu trénuje a tu sa vracia.V úvodnom príspevku píšete ako keby to bola "čierna diera"- nie je.O koľko percent má ťažší život ten holub voči Vášmu ktorý tade preletí pár krát v sezone.Dá sa to vôbec zrovnať len na úrovni koeficientov?Odbočil som,teda argument dravce neberiem.
To čo sa Vám páči a čo nie musíte riešiť na klubovej úrovni ak nájdete zhodu máte možnosť to posunúť na konferenciu OZ to čo si odsúhlasíte ako OZ (dalej region)je len Vaša vec,tu nevyriešite nič.
Písal som,že "kvalita"je na inú tému a dalo by sa o tom diskutovať donekonečna.
Pozrite si geografiu Polska a aké je vzdušné prúdenie počas sezony (u mladých fúklo tento rok raz naopak,výsledok viete).
Napíšem to takto,ak budete lietať s holubom (napr.Polsko)a bude mať 90% podporu vetra,nebude mať prírodné prekážky počas letu a dáte ho na NP smer CZ budete rád ked príde domov,prečo -lebo ste ho na to nepripravovali.Samozrejme vínimky atd,nechytajte ma za slovíčka,každý nech si lieta z tade z kade mu budú robiť holuby radosť,len ten armagedon v úvode ma naštartoval.
Letu zdar.
Martin Macej (06.10.2023, 21:32)
Teraz vy nerozumiete.
Dam vam zo svojich najlepsich mladatka a vy mozte mne ak suhlasite.
Potom si pripravte zo svojho smeru a ja zo svojho. Sezona nam da vysledok. Kvalitu porovnate jedine takto.
Suhlasite?
Vysvetlite mi straty holubov vychodniarov co leteli zo zapadu, ked maju preteky mladat a tie mlade su z holubov z celeho SVETA aj z LM urcite niekto tu ma. Na co ich chlapi mali akoze pripravit ked tak isko skusaju letovu polievku prvy raz ako aj vase?
Vy mate dravce, my kurnik tiez tak co tie mlade maju akoze byt pripravena na co?
Tohto roku bolo aj s vetrom aj proti a dali to, no aj vam ich obcas prifukne nie?
Vy nemozete letiet ponad Tatry lebo je nezmysel chciet aby vam ich preleteli skrz. Takze je logicke ich tam netahat ako je logicke netahat nase cez vsetky tie hory zo zapadu ked ich aj tak radsej obletia cez polsko a holub sa naleti nie 350 ale 450 atd. alebo ked ich sfukne na madarsko tak ich uz neuvidite...
Martin Macej (06.10.2023, 21:59)
Pre doplnenie. Mam 2 obsadene hniezda sokola max 2km od holubnika a xy jastrabov tu preletuje. Holuby som pocul hvizdat ako stihacky ked strmhlav pikovali do holubnika pred nimi...
Nie su pripravene na dravce?
Vychod uz vychoval niekolko olympionikov co z leteli z polska ci zo zapadu.
Ide o to ci im dokazeme ulahcit preteky a ci radsej pripravit na armagedon.
Jaroslav Klonga (07.10.2023, 00:02)
Pán Macej, chcete vysvetlenie strát mladých holubov OZ z východného Slovenska, ktoré lietajú smer Čechy ? Je to jednoduché až primitívne ... Ak sledujete prúdenie vetra ako napísal Emil, nie len u Vás nad domom, ale otvoríte si webové stránky a podrobne si to preštudujete v daný týždeň, zistíte, že z tohto smeru v aktuálnej sezóne bol prvý závod po vetre, kde doletela aj handra a ostatné preteky boli v protivetre + bočný vietor - ak sledujete viete na to mláďatá pripraviť ... o stúpaní nadmorskej výšký po trati ani nevravím... a samozrejme genetický fond - stačí si otvoriť doma písanku a človek zistí, že napr. Zo štyroch párov odchovám po 4 mladé .... z jednej je doma 4/4, druhej 3/4 a z ďalších dvoch nič ... je to na zamyslenie čo potom chováme ... bod 2) nemali by ste byť zameraný len na tieto OZ, ale objektívne si pozrieť pretekovú sezónu všetkých OZ na Slovensku a jej priebeh, vrátane OZ ktoré lietajú Poľsko ... ostatní nepotratili ???? Alebo rýchlosť niektorých pretekov napr. z PL kde klesla na 900 sa Vám zdá v poriadku ???
Bod 3) písali ste o NP Hamm ako pohrebisku holubov, resp. že ste netušili do nasádzania čo sa ide letieť... od rána, v daný deň nasádzania boli na zväzovej stránke priebežne podávané informácie o predpovedi počasia, čiže kto chcel, ten bol informovaný a bolo mu jasné, že Hamburg sa nepustí... a čo sa týka doletu na východe ... porovnajte si OZ Spiš a OZ Spišská Nová Ves ... tieto OZ sú myslím k sebe relatívne vzdialenosťou najbližšie, nasadili podobný počet holubov... prečo OZ SNV skončila percentá na 2 deň na obed a OZ Spiš nie ??? Náhoda ??? Alebo si porovnajte Sabinov s Bardejovom alebo kýmkoľvek ... snáď k niečomu dospejete...
A nakoniec - chcete si porovnávať koeficienty na DT a je jedno z akého smeru, chceme byť ako západný svet v tomto športe, ale nie sme ... a prečo ? Lebo v jeden víkend máme 3 národných víťazov...
Riešenie jednoduché - upustiť egá, prestať si každý hrabkať na vlastnom piesočku pre seba, spraviť kompromis ako sa vyššie spomína, nie len v rámci východného Slovenska ale celého Slovenska, spraviť 3 NP na SDT a potom môžme porovnát kto má aké holuby, ktorý smer na kratších tratiach holubom viac prospel a lepšie ich na tie SDT, či už PL alebo CZ
Peter VAVREK (07.10.2023, 07:06)
p.Klonga úplný súhlas k Vášmu príspevku...a k NP Grunberg Hille a Demmin km pre celé Slovensko sú relatívne ok na jednodňovy dolet pretek.....NP... iba taká jedná poznámka postreh .....trať nad 1000 km z doletom v prvý deň je vysoko nepravdepodobný nereálny doletieť ...česť výnimkám .... a porovnávať sa na 750-900 km je taktiež potom nemožné.....NP pre celé Slovensko je nereálny.... jediné z neskorším štartom cca 13:00 hod tak ,aby prvý deň nemal možnosť doletieť žiadny holub .....ale je tu... ale nezhoda chovateľov a súhlas s takýmto štartom. Vznikajú nezhody v rámci Slovenska.... takže porovnávať sa napr .so Západom SK je nereálne....
Ďalším problémom je genofond holubov pozrite si koľko je takýchto priaznivcov letieť takéto preteky na SK mala časť chovateľov...MDKS .... ostatný alebo väčšina chovateľov na SK nemá záujem o také trate cez 1000 km ...asi tak a nájsť spoločnú NP je .....sience fiction s pozdravom
Martin Macej (07.10.2023, 11:47)
Pan Klonga.
Nechcem vysvetlenie strat, pisal som ze sa tratia i tu i tu.
Vetry sledujem vzdy a cely tyzden v celom smere letu - nechapem ten prispevok, velmi dobre viem ake prudy su, aj pretek s vetrom musi vyhrat spickovy holub nemyslite? Handry doletia ale nevyhraju, na to je selekcia po sezone.
Na stare sme mali hned 2. pretek s rychlostou pod 900 z polska a dali to takze neriesme vetry...
V dany tyzden Hammu som absolutne nepozeral na diskusie ci oznamy, napadlo ma ze holuby pustia neskor ked sa pretek nepreklada alebo mi daju vediet zavcasu ze čo sa deje ale vobec nie že ho predlzia a zmenia i smer! Myslim ze takych nas nicnetusiacich bolo vela! Odpalil som tam dvojrocne holubicky ktore uz ukazali ze maju na dlhe trate z Nemecka a kedze starych holubov nemam vela tak som nemal co ine dat, nesli by tam isto keby...
Ved praveze porovnavam dolety Bj s Sb a mate to o com pisem.
V bj chovatelia nemaju chut skoncit.
Koeficienty som myslim na DT neporovnaval ale ked to tam vidite.
Ide mi o buducnost lietania na vychode, o vzbudzovanie chuti pretekat, o spajani sa jednomyselne spät, o radost z doletu holubov, ide mi o zachovanie nasho športu...


Peter VAVREK (07.10.2023, 12:42)
Lietať sa bude aj na východe.... netreba robiť paniku nezanikne to ....pár zanietencov búde stále, ale budú sa hrať iba na svojom piesočku.....tak ako nemenované OZ CHPH na východe..... skrz štiepenia a nezhôd v OZ majú to pre potešenie ich nezaujíma DT SDT, MS , Koeficienty, Výstavy..... možno to je cestá do budúcna.... ale podľa mňa je to postupný zánik a nezáujem.
Pre zachovanie ako takej súťaživosti je nutné spojiť východného Slovensko minimálne na DT a SDT pre tých, čo budú chcieť ešte súťažiť v MS a FCI
Realizácia ST je na dohode OZ CHPH netreba vidieť poniektoré udalostí čierno bielo .... stále je to o komunikácii a dohode..... s pozdravom

Emil Lukačik (07.10.2023, 18:09)
Som rád,že argument dravce je "pasé".
Ešte Vám skúsiť vysvetliť čo som napísal v úvodnom príspevku a to,že východ mal kvalitnejšie holuby pred poľskami,
vraciame sa ku kvalite-genofond.
Rok 22/23 staré holuby-pozrite si v koľkých závodoch bolo SZ prúdenie pre OZ-tky ktoré leteli Poľsko.Dobu strávenú z bodu A do bodu B.Hromadné dolety bez zapojenia mozgu o možnosti čerpania energetických rezerv organizmu.
Mladé holuby Vašej oblasti r.23-5 pretekov s priemernou dobou naplnenia 20% cca 13min. a nepresiahnutím 200km,teda hromadné dolety.
Len pre porovnanie tento rok som začal lietať v OZ RS a chovatelia ZO Tornaľa nasadzujú na prvý pretek mladých na vzdialenosti 189km.
Trend v TS extra finále cez 600km,prečo?
Ideme k veci ktoré holuby selektujete (písali ste po sezone),vyradujete zo závodného družstva?S ktorých odchovávate mladatá?A tu je pes zakopaný.Do genofondu patria aj telesné parametre a tu chtiac-nechtiac sa Vám začne plniť holubník určitým tipom holubov pretože tie "pomalšie vyradíte" alebo od nich neodchovávate ale tie holuby testujete len s podporou vetra bez vyčerpania,rozumiete tomu?
To,že ste mali jeden závod mladých 900m/s,chodiavejte na štarty holubov a častokrát hlavne na začiatku sezony sa stane,že holuby sa po pár min.vrátia na miesto štartu a pri krátkych km máte dôvod nízkej rýchlosti inak dolet bez problémov.
Nepíšem,že tie holuby nemajú nič v hlave ale pri pretekoch smer CZ potrebujete chovať holuby s inými požiadavkami.Je toho toľko čo by sa dalo k tomu popísať...
Ak si myslíte,že máte TOP holuby celé prvé hniezdo dajte do TS a uvidíte na čom ste.
PS. na budúci rok skúste na štarte pri krátkych vzdialenostiach zamiešať medzi poštáre vysokoletky s vetrom Vám určite doletia(to len na odľahčenie),môj posledný koment k tejto téme,kto chce hľadá spôsob kto nechce hľadá dôvod,majte sa.

Barbirik Igor (07.10.2023, 18:24)
Ale sa Vás tu našlo špecialistov
Milan Blahovský (07.10.2023, 18:35)
Zaujímavé komentáre, časť pravdy sa nájde u každého. Mne osobne len pripadá divné, že poľské holuby dosahujú na pretekoch z Poľska ( aj Nemecka - nad 500 km ) také vynikajúce výsledky a presadzujú sa na rôznych výstavách či dokonca aj v TS. Zrejme dostanem odpoveď, že v Poľsku je 40 000 chovateľov a sú tam masové preteky čo sa týka počtu nasadených holubov. Ako to teda funguje s ich genofondom ? Čo sa týka rýchlosti pretekov, tak to vieme, že je v prvom rade ovplyvnené prúdením a kvalitným štartom holubov v danom preteku. V Poľsku je to mnohokrát na štarte oveľa lepšie ako napr. v ČR. Jednoducho iné klimatické podmienky. Zrejme by mali Poliaci podľa niektorých komentárov otočiť preteky do náročnejších podmienok ( ideálne asi do Čiech ) aby si ho trocha poopravili.
Je už iba otázkou či k lepšiemu ???
Martin Macej (07.10.2023, 21:42)
Asi som Vam pan Lukačik nejak šliapol na kurie oko, ked ste zareagovali akoby tuto temu zalozil totalny hlupak co nevie odkial vietor fuka, neni mojim cielom sa tu hadat ale daco Vam vysvetlim.
Mlade chovam z chovnych holubov a genofond je odvsadial.
Selekciu ja osobne nerobim z masoveho doletu ale najviac ma zaujimaju preteky nad 500, vysokoletky su pase, a nasa posledna 500vka bola turbo tazka, odporucam najprv preverit na mypigeons...
Preteky nemame zdaleka stale s vetrom, najprv si pozrite rychlosti pretekov starych holubov, budete sa cudovat co zvladli nase babovky...
Dravce zdaleka nie su a ani nebudu pase dokial su premnozene.
Testovacky nemam rad, nemozem tam cakat na prilet holubov a pre mna je to najlepsie stravena nedela, preto mam rad lietanie s poštovymi holubami.
Nikde som nepisal že mam TOP holuby, len Vam ponukol sposob ako ich mozno pretestovat, neponukal som cele hniezdo, len po tych co uz viem ze su u mna najlepsi, velmi nelubia preteky s vetrom
Jozef Jakubcak (08.10.2023, 06:54)
P. Macej vašu snahu osloviť východ ku spolupráci si veľmi cením, vypotené reakcie niektorých čo sa pripojili si nevšímajte počúvať o genofonde na Slovensku je vtipné stačí sa pozrieť kto a čo sa predáva na aukciách.
K spolupráci dôjde len to potrvá dlhšie... ak budeme my členovia ochotný platiť náklady tak funkcionári OZ to majú na háku aby hľadali riešenia na spoluprácu.Na konferenciách je priestor navrhovať veci.
Nepoznám Vás osobne ale týmito príspevkami ste kultivovane prispeli do diskusie za čo vám ďakujem.
Ladislav Kyseľ (08.10.2023, 11:23)

Zdravím Vás milí holubári



So záujmom som si precital, všetky diskusne príspevky k téme, každý ma svoju pravdu... "a však"



Naše oblastne združenie poštových holubov sa tvorí z počtu 36, len 6 oblastne združenia lietajú preteky z Poľská. Zmena nastala cca pred 12 rokmi prečo ?





Ja sa len úprimne chcem opýtať, dozvedieť, prečo východ zmenil preteky /smer/ z Čiech na Poľsko. Aký bol ten hlavný dôvod, prečo?



Predtým ste všetci lietali len z jedného smeru a fungovalo to! Po niektoré oblasti, svoje preteky a smer-nemenia, lietajú už vyše 40 rokov to iste, na východe sa to nemohlo zachovať, ostať ? Možno ak by sa to zachovalo nedošlo by k rozdeleniu, štiepeniu chovateľov, ktorému teraz čelíte.



Prajem dobru chuť k obedu.
Martin Macej (08.10.2023, 22:48)
Kompetentnym sa nechce tak Vam odpoviem ja pan Kysel.
Nebude to presne ale v postate to bolo takto:
Kedze nase holubky maju nielen vybornu vlastnost vracat sa domov az z velkej dialky, ale aj inteligenciu (aj preto su to uzasne zvierata), namiesto preletu cez uzemie mordoru medzi Tatrami, ich zacali obletovat poväčšinou z Polska. Tak chlapi vtedy z Prešovskej este velkej oblasti navrhli preteky zo sz smeru a pridal sa k nim postupom casu cely vychod.
Mena nebudem uvadzat ale myslim ze to bol pre dolet holubov genialny napad. Tí ktorí, predtým maločo umiestnili zrazu chytali cele 5tky ci 7micky z bodov, aj holubkov sa im zacalo trošku po sezone zvyšovat...
Milan Blahovský (09.10.2023, 09:43)
Je to tak ako píšeš Martin Macej, bola to logická odpoveď na problémy časti členov v OZ, ktorých holuby reagovali na "územie Mordoru" ako to trefne pomenoval Martin a inteligentne sa vyhýbali horstvám Slovenska, navyše ak im to umožnilo prúdenie a pretlačilo ich ponad Tatry z pretekov zo západ. Vtedy si naťahovači čiar začali škrabať poza uši a riešením tejto skrivodlivosti bolo zmena štartov na reálnejšie smerovanie doletov.
Čo ale čert nechcel, tak aj zo smeru Poľsko sa našli kopce, pre niekoho to boli Vysoké Tatry, pre ďalších možno Kapušanský hrad či Slanecké vrchy a inteligentný vták - holub- sa vyhol aj týmto prekážkam a zrazu začali tvrdiť chovatelia, že im holuby letia z východu a tak začali organizovať preteky mimo tých čo sú pred kopcami, resp.tých čo kooperujú s tými čo sú na rovinke.Pán Kyseľ určite vie o čom píšem. Zrazu už nielen kopce sú prekážkou, ale problémom začína byť prúdenie, či spolupráca. Treba si iba položiť otázku: "Kto je s daným stavom nespokojní ? " Nie sú to opäť tí istí čo sa nevedeli presadiť z Čiech, čo sa nevedeli presadiť z Poľska, čo sa nevedeli presadiť pri kooperácii a nakoniec sa nevedeli presadiť ani vo vlastnom OZ a ktovie či by sa presadili aj na jednej ulici, ak by ich tam bolo aspoň 5...Ešte šťastie, že v spolužití holub - chovateľ je aspoň niektorý živočíšny druh inteligentný. Pri jednej z debát som vyslovil názor, že je potrebné zrušiť 6 OZ na východe a vytvoriť 2 nové celky, ktoré budú tvorené z chovateľov čo chcú letieť z Čiech a tých čo chcú letieť z Poľska, nech si každý vyberie. Možno by sa našla aj tretia možnosť a to taká, kde budú iba tí čo sú nespokojní všade....

Peter VAVREK (09.10.2023, 09:59)
p.Macej ťažko Vám niekto z kompetentných..... takýchto nieto ......odpíše k tejto téme, alebo k poznámke p.Kyseľa prečo sa zmenil smer letu na PL ,toto rozhodnutie za zmenu si schválili členovia jednotlivých OZ na konferenciách v PO,BJ, MI, KE , kde po dohode vznikol KDTVR Šariš na dlhé trate neskôr aj na stredné trate ,p.Kyseľ áno do roku 2012 bol smer pretekov z CZ (napr.tieto trate Mosty u Jabl. Litovel V.Mýto,Podebrady, Praha, Kladno, Aš, a iné ) z DE (Gera, Stendal Kolin n/R , neskôr Hannover ,Hamburg ,Kiel ) a BE ( Oostende) t....zmena smeru na PL priniesla menšie straty holubov a väčšie rýchlosti holubov z určitých pretekov ,rýchlosť prepravy a iné ,preteky z CZ boli viacej náročnejšie a samozrejme aj väčšie straty holubov ,keďže majú v doletovom pasme iné nástrahy..... dravce a najviac čo chovateľom vadilo a vadí do dnes tie naše krásne V.Tatry ,ktoré sú pre väčšinu prekážka .......to kde sú spravodlivejšie preteky z PL alebo CZ ja nekomentujem skúsenosť mam aj aj .... mne smer nevadí pre mňa aj smer z RO môže byť .....toto všetko viacmenej je o príprave holubov na pretek , a kvalite holubov u chovateľa ... a o špekulantov pre koho je taký alebo onaký smer výhodný ja takisto nekomentujem ...p.Kyseľ stačí taká odpoveď ?
Ladislav Kyseľ (09.10.2023, 16:20)

Ďakujem za odpovede.
Radislav Harhovsky (09.10.2023, 17:14)
Vážení chovatelia,
nechcem znevažovať Vaše názory na preteky s akehokoľvek smeru.Stále rozhodne iba príprava na pretek za ktorú je zodpovedný chovateľ a kvalita holubov.Ja Vám iba na osvieženie pamäte pripomeniem dvoch chovatelov , ktorí vychovali olympijských víťazov , ktorí museli letieť ako Vy nazývate cez mordor a to p.Michlík Miroslav a p.ing,Grék Peter. Nech holuby lietaju s akehokoľvek smeru pri správnej príprave ,kvalite holubov a hlavne správnemu a dobrému vypusteniu to dokážu stále .To čo sa stále omieľa a to delenie ..pripomeniem iba ,že s 2 veľkých a kvalitných oblasti je dnes 5 maých a nechcem napísať že iba priemerných a to som ohľaduplný.Tak cez zimu ako vždy iba kritizujeme a hľadáme riešenia , ktoré sú niekedy iba zbožným želaním...radšej sa zamyslíme sami nad sebou či sme urobili pre našich milačikov všetko tak aby nám urobili radosť avracali sa nám domov pre naše potešenie....
Rudolf Čmarada (09.10.2023, 17:15)
Nechcem sa miešať do problémov kolegov z Východného Slovenska, chcem len zareagovať na poslednú stať príspevku p.Vareka,v ktorom jasné pomenoval príčiny veľkých strát mladých holubov naprieč celým Slovenskom.Urobil som malú analýzu OZ Trnava, ktorá jasne dokazuje, že nie množstvo, ale kvalita holubov a samozrejme kvalitná príprava je zárukou, že aj s malým množstvom a malými, alebo žiadnymi stratami sa dajú dosiahnuť špičkové výsledky v rámci OZ. Prvé číslo znamená s akým počtom chovateľ začínal prvý pretek a druhé koľko nasadil na posledný . Začnem majstrom OZ: Miklošik R 27--22 1. Vycemajster Zaťko J+ P 31-- 28 Paldan Roman 17--17 Kučera Miloš 7--6 Navrátil Fr.21--19 Bujna Jar. 20--18 Masarik Anton 31 --30 Krivosik Vlado 35--30. Táto analýza jasne dokazuje, že sa to dá aj s malým množstvom.Pre tých, ktorým sa to nedarí položte si otázku: čo som urobil preto,aby boli výsledky lepšie a straty čo najmenšie? Dúfam, že sa tento môj príspevok nikoho nedotkne a nebude ma za môj názor pranierovat. Zostávam s pozdravom Čmarada.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené