Športová komisia 2022

Milan Blahovský (19.04.2022, 11:33)
Otváram novú tému, nech sa nevraciame k starým veciam v minulých rokoch a ako tak pozerám po sociálnych sietiach ale občas aj na oblohu nad mojím holubníkom, tak tréningové lety napriek chladnému počasiu prebiehajú v plnej paráde a to je dobré. Vysoké Tatry sú krásne biele, ale to nevadí, nejako sa im holúbky vyhnú...
Teraz trocha vážnejšie, komisia ktorá je v názve témy bude schvaľovaná na najbližšom zasadnutí prezídia a ja už aké také mená v talóne mám, ktoré by som postupne do nej chcel nanominovať. Zatiaľ ešte konám z pozície jej predsedu.
Pre koordináciu našej činnosti sa schvaľuje ešte v zimnom období tzv.Obežník s termínmi jednotlivých "povinností", ktoré je treba pre hladký priebeh pretekovej sezóny dodržiavať. Učíme sa za pochodu a verím, že ho budeme čím ďalej, tým viac rešpektovať.
Pre preteky platí Pretekový poriadok a v ňom máme bod :
Usporiadateľ preteku musí mať ku každému preteku vystavený protokol na predpísanom tlačive o štarte holubov, ktorý musí byť potvrdený v mieste štartu delegovaným štartérom.
Protokol musí obsahovať tieto údaje: miesto vypustenia holubov, dátum a čas štartu, súradnice miesta štartu, kontakt na štartéra (meno a tel. číslo), počasie v mieste štartu, počet nasadených holubov, počet chovateľov - účastníkov pretekov, meno vodiča a sprievodcu (**),
prípadne iné údaje - závažné pre pretek, meno a podpis potvrdzujúceho za organizáciu a pečiatku s podpisom delegovaného štartéra.

Zdôrazňujem spojenie "delegovaného štartéra" - teda oficiálneho na oficiálnom mieste. Jednotlivé zväzy občas aktualizujú zoznamy svojich oficiálnych miest a mená delegovaných štartérov, tak je potrebné tieto veci si všímať ešte pred pretekmi a nie to zisťovať v deň košovania či dokonca štartu holubov. Niektoré OZ v minulosti štartovali holuby v Kladne - Buštěhrad - toto miesto je zo zoznamu oficiálnych miest vypustené a namiesto neho je pri Kladne miesto Velká Dobrá - štartér p.Droppa. Prerobte si teda svoje údaje v nastaveniach pretekov v mypigeons a dajte to správne miesto. Pretekový plán meniť a zasielať nemusíte.
Overte si "funkčnosť" delegovaných štartérov vopred nech neriešime veci akože zmenil telefón a neviem sa mu dovolať a pod.
Vidím v nastaveniach pretekov, že oznam o chýbajúcich plánoch OZ na stránke výsledkov zabral, s tým, že "Čierneho Petra" držia v rukách už iba Košice a Liptovský Mikuláš. Žeby bol ten Veľkonočný pondelok tak náročný ???
Ešte nahodiť súťaže a priradiť k ním deklarované preteky a bude to v poriadku. U niektorých čo to už majú som objavil nejaký zádrheľ ( viac pretekov, či preteky pod 285 km deklarované do MS ST a pod.) Niektorí ste ešte pomýlení kam tie nastavenia urobiť, kedže sa ešte objavuje názov kategorie ako MS KT a ST, či MS SDT a NP...Opraví to pán Konečný časom, zatiaľ vkladajte preteky do kategorie MS KT a ST - ( 9 pretekov 285 - 630 km ) a MS DT ( 5 pretekov nad 475 km ).
Dajme si termín do víkendu na tieto nastavenia a potom budem opäť menovať, tých čo sa k tomuto oznamu ešte nedostali. Nezabudnite na predpretekovú dokumentáciu ....

Prajem vám úspešný štart do pretekovej sezóny 2022.
Milan Blahovský (02.05.2022, 13:20)
Vážení výcvikári OZ, vaše školenie prebehlo "online" formou , mám dojem, že som podchytil v manuáli takmer všetko čo požadujeme od vašej práce počas pretekovej sezóny a ak ste ho nestihli, tak je stále k dispozícii na hlavnej web stránke SZ. Ak boli nejasnosti, tak sme si s niektorými pokecali či popísali.
Máme za sebou prvý pretekový víkend a ako je nestabilné počasie a asi ním ovplyvnená aj naša nálada či forma našich holubov, tak sa to odráža aj na pár postrehoch z rýchlej kontroly dohodnutých vecí.
Ja viem, že nové veci sa ťažšie zapracuvajú do nášho pracovného stereotypu, a ušla niektorým povinnosť uvádzať počty chovateľov a nasadených holubov k údajom pri štarte pretekov na stránku výsledkov. Pri kontrole protokolov o štarte, ktoré boli uverejnené na webe výsledkov je zjavné, že nie sú niekde kompletne vyplnené - spomínané počty chovateľov, či holubov, chýbajúce súradnice štartovacích miest. Preto vás dôrazne žiadam, aby ste skompletizovali tieto protokoly a zverejňovali ich komplet vyplnené.
Ja vás chápem, že robíte v úvodnom strese a verím, že sa to zlepší.
Ak robíte zmenu preteku - havárijná situácia, zmena dňa preteku, oprava chyby v omyle na štartovacom protokole ( napr. aj čas štartu) tak vás žiadam, aby ste všetko zasielali písomnou formou na môj mail, odkiaľ si tieto správy prekopírujem a uložím do spoločného dokumentu - Riešenie problémov. Ja vás chápem, že je pre vás jednoduchšie dvihnúť telefon a oznámiť to a považovať to za vybavené. Ale ako pre vás tak aj pre mňa je lepšie mať to podložené v písomnej forme ako v jeseni pri kontrolách sa obhajovať tvrdením, však ja som volal a nik nedvíhal...Napokon už nie sme najmladší a pamäť sa opotrebúva viac ako v minulosti...
Už pred rokom som avízoval, že počas pretekov môjho OZ, používam telefónnu kartu čísla 0905 20 77 42 ako dátovú kartu do EKS TOPIGEON pre prenos údajov a vtedy som zastihnuteľný na čísle 0903 421839, ale predsa len aby to nebolo počas víkendov u nás ako na telefonej ústredni, poprosím vás o minimálne konzultácie, kopu vecí sa dá v kľude riešiť písomne na môj mail a hlavne v predstihe a nie na poslednú chvíľu. Ja na všetky odpoviem.
Milan Blahovský (09.05.2022, 15:48)
Druhý ( pre mnohých prvý ) pretekový víkend máme za sebou, zatiaľ počasie až tak nevystrája ako v minulých rokoch a napriek pár prekladom, sa dá konštatovať, že sa ide v súlade s plánmi. Čo žiaľ nebolo bez zádrheľov , tak to bolo odštartovanie pretekov na portáli mypigeons. Zrejme sme už poučení a dáme si pozor na skutočnosť, že nestačí iba údaje o štarte či počtoch chovateľov a holubov uložiť, ale je potrebné aj pretek odštartovať - teda vpravo dole máme ponuku, ktorú je treba rozkliknuť a je tam požadovaný štart preteku.
V KNM má to už pomaly ani neprekvapuje, že sa ako keby včera stali členmi SZ...Dubeň si dá taktiež už pozor dobre ? Ostatné OZ to zvládli, tak nezabúdajte, že je tam povinnosť do hodiny zverejniť ( odštartovať ) pretek. Na hlavnej stránke kde máte plán sa objaví čas štartu v riadku daného preteku.
Nech vám to letí a aj štartuje....
Milan Blahovský (17.05.2022, 08:16)
Tretí víkend sezóny starých holubov za nami a na prekvapenie mnohých sa "ľadoví mužíci" neprejavili, sezóna teda pokračuje v pozitívnom trende ( teda až na tie ceny PHM a všetkého ostatného...). Je pár prípadov, kedy majú organizátori problémy s kontaktovaním sa so štartérmi - predsa sú to už poväčšine starší páni. Pokiaľ sa teda štartér nedostaví na miesto vypustenia holubov, tak to riešime tzv.havárijnou situáciou - potvrdenie zo stanice PHM ak je v blízkosti, prípadne ak je tam auto iného OZ zo Slovenska tak je možné vzájomné si potvrdenie štartu.
Samozrejme informovať o tom mňa či predsedu UKK - písomne - mailom do 1 hodiny.
Prichádzajú pomaly trate nad 500 km a to je už čas kedy sa viaceré ZO spájajú do jedného NS, ich činnosť je popísaná v manuáli pre výcvikára či PP SZ. Dostal som ale aj otázku, či musia chovatelia, ktoré prepravujú už nasadené holuby na pretek vo vlastnej ZO ( NS ) do miesta zberu ( nakladania ) holubov na pretek, byť pri preprave piati ?
Áno, počas celej doby takejto prepravy holubov , ktoré boli nasadené na pretek vo vlastnom NS podľa PP, musia min. piati učastníci tohoto nasadzovania sprevádzať takto nasadené holuby do NS, kde sa vložia do prepravného prostriedku vezúceho holuby OZ či regionu na miesto štartu. Samozrejme v zaplombovaných košoch. Tam je možná aj kontrola takto nasadených a dovezených holubov, ale je to na samotnom organizátorovi preteku. Po ich dovezení nemusia ostať na mieste nakladania a môžu sa vrátiť domov ak teda neohrozia počet účastníkov preteku prítomných pri nakladaní do auta ( čo asi ale logiku nedáva).
Dostal som ešte otázku toho znenia: Čo urobiť s chovateľom, ktorý si vyhodnotil pretek z domu ( online ) a v NS ostali už iba 4 účastníci preteku pri otváraní ?
Aj tento bod je riešený v PP a smernici o EKS. Takýto chovateľ nesmie ohroziť proces vyhodnocovania preteku v NS a ak sa tak stane má byť vyradený z preteku. Predpokladám, že zvyšní štyria čo by ostali bez piateho účastníka preteku by zašli do susednej ZO a tam vyhodnotili pretek. S priestupcom nech si urobí poriadok organizátor preteku.
To, že niekto uzavrie pretek online na webe ( Benzing, TOPIGEON) a príde k takejto situácii ako uvádzam, musí prísť do NS a opätovne vytlačiť doletovú zostavu s ostatnými účastníkmi preteku. Predpokladám, že ešte má tu možnosť aj po uzavretí preteku online...
Prajem vám ďalšie bezproblémové organizácie pretekov a ak bude niečo nové, ozvem sa. LETU ZDAR !

Milan Blahovský (17.05.2022, 19:39)
K zberu( zvozu) holubov ešte krátky komentár, takýto postup ( s piatimi účastníkmi preteku ako doprovod) neplatí pre situáciu, kedy sa robí zber oficiálnym prepravným autom ( vozíkom), ktorým sa prepravujú holuby na preteky. Pre tento prípad platí bod PP ,HLAVA III. bod
11. Transportné koše musia byť riadne vybavené a pred vložením do prepravného prostriedku uzamknuté alebo zabezpečené iným spôsobom. Prepravné koše prípadne prepravný prostriedok (štartovacie páky) musia byť počas prepravy holubov na preteky zaplombované olovenou alebo plastovou plombou a originálnym plombovacím drôtom.
Milan Blahovský (19.05.2022, 19:02)
To si verím p.Kreml, vyriešite v zmysle PP doma, o chvíľu sem niekto napíše čo má robiť ak to má do NS 75 m ...., ale rád by som pripomenul bod terminovníka 2022 :
c/ vo výpočtovom programe vykonať aktualizáciu pretekových plánov a deklaráciu súťaži MS a IM k termínu 17.4.2022 – zodp. výpočtári a štatútari OZ.
Čo robíte v Trenčíne, SNV,KE,KK ???
Milan Blahovský (25.05.2022, 08:30)
Štvrtý ( niekde už aj piaty ) pretek máme za sebou a tento bol vlastne prvým víkendom zaradeným do IM. Zaskočilo ma trocha keď som po už fungujúcich automatickych prepočtoch objavil v OZ Bytča či Nitra pretek v súťaži IM z minulého víkendu. Zrušíme si ho teda , áno ? Pre rok 2022 boli schválené termíny od 20.5. do 1.8.2022 v pretekoch nad 285 km.Týmto dvom OZ by som teda umožnil dodeklarovať si posledný víkend júla do súťaže IM...
Preteky pokračujú v duchu solídneho vetra do chrbta holubom a napriek krátkemu trvaniu spôsobili vrásky v tvárach mnohých účastníkov, najmä tam kde to preletelo. Rýchlosti okolo 2000 m/min. boli bežné na východe SK pri štartoch v Poľsku...
Na poslednom zasadnutí prezídia som si prešiel doručené protokoly o štartoch a aj napriek možnosti umiestniť si ich na stránke mypigeons pri preteku to ešte takmer tretina OZ zasiela. Je to v poriadku, ale upozorňujem tých čo neodosielajú, na povinnosť do 5 dní ich umiestniť pri danom preteku.
Prepočet športových súťaží už funguje a tak sa zamerajme na prípravu úspešných holubov v jednotlivých kategoriach a samozrejme aj na zvýšenú kontrolnú činnosť pri nasadzovaní týchto holubov. Pamätajte na "Dôveruj ale preveruj ! " ...
Milan Blahovský (31.05.2022, 11:41)
Posledný májový víkend za nami a podľa odsledovania doletov vo viacerých OZ úspešný a rýchlosti opäť nad 1350 či na východe ( z Poľska) aj 1550 m/min....teda "rozlety" pred prvými traťami nad 500 km vydarené. Prepočet súťaží MS a IM funguje a pri kontrole zistené u niektorých OZ aj použitie športových pásiem v rámci MS čo je v rozpore s propozíciami. Stalo sa ale aj to, že niektorí ( horliví ? ) výpočtári si dali v časti vylúčenie pretekov vylúčiť aj preteky OZ a chovatelia reklamovali chyby v programe mypigeons...
Vylúčiť teda typy výsledkov čo sa vylúčiť má a použiť čo sa použiť smie...
Pri vkladaných protokolov o štarte na stránku mypigeons je dôležité aby boli údaje, ktoré sú dôležité ( čas štartu - pečiatka štartéra, počty NH atd) aj viditeľné a obrázok nafotený kvalitnejšie. Dá sa to, len sa k tomu je treba postaviť s plnou vážnosťou.
Ešte nie je uverejnený zápis zo zasadnutia prezídia a tak trocha predbehnem informáciu pre účastníkov preteku DESSAU, kde nemecký zväz vyradil toto miesto z oficiálnych štartovacích miest. Prezídium pre pokoj v OZ , ktoré si deklarovali tento pretek v plánoch schválilo jeho použitie, ale je potrebné aby si posádky áut, ktoré sa stretnú na štarte vzájomne potvrdili štarty.
Pretek Karlovy Vary má zmenené súradnice a je potrebné to urobiť aj programe "mypigeons" v OZ, ktoré sa chystajú odtiaľ štartovať - rozdiel je pár km.
Prajem pohodové najbližšie preteky ( aj keď Medard sa blíži...)
Milan Blahovský (31.05.2022, 14:13)
Dňa 27.5.2022 ČMS CHPH aktualizoval databázu štartovacích miest a namiesto Ašu je štartovacie miesto HAZLOV. OZ, ktoré ho majú v plánoch ešte tento víkend, nech si miesto štartu z dôvodu zrušenia štartovacieho miesta Aš upravia. Je to pár km kratšie.
Milan Blahovský (31.05.2022, 14:16)
To isté sa týka miesta Hranice u Aše...
Milan Blahovský (09.06.2022, 08:06)
Úvodný júnový víkend bol poznačený rozdielnym prúdením a mnohé holuby či chovatelia boli postavení pred zrkadlo pravdy. To už nie je let s vetrom, kde sa podcenenie detailu prípravy nemusí až tak prejaviť a ako vravia niektorí - "do špice či percent doletí aj metla, keď ju vyhodíš do vzduchu"...Preteky poznačené protivetrom dali zabrať viacerým holubníkom a zrazu hľadáme problém v dobe štartu, vzdialenosti či mieste vypustenia. Ako sa vraví dažď ani vetru neporučíš, tie tu boli aj budú a už je iba na nás aby sme pripravili svojich zverencov na spomínané podmienky. Kvalita sa každopádne ukáže.
Automatické prepočty súťaží MS ST , či ročných holubov ešte nefungujú a je to treba robiť manuálne ( postupne to aktualizujem), hlavne aby boli správne nastavenia súťaží a použitých výsledkov.
Máme posledný víkend pred prvými "národnými" - pre niektorých - "regionálnymi" pretekmi a postupne sa začína čoraz viac štartovať spoločne aj na stredných tratiach. Žiaľ počty súťažiacich holubov klesajú a ekonomické náklady na dopravu každým dňom stúpajú...Doba nás postupne pripravuje na nové situácie, či sa to niektorým jedincom páči alebo nie. Doba turistiky s poloprázdnymi autami už pomaly zaniká, aj keď sa stále ešte najdú takí čo si pôjdu za svojím aj za cenu zruinovania zvyšku OZ...
Nech vám to teda letí.
Rudolf Čmarada (09.06.2022, 17:10)
Milan,s tým čo si napísal sa nedá nesúhlasiť,vystihol si to veľmi presne od A až po Z. Za tie roky čo sa venujem tomuto koníčku viem, že kvalita chov.roboty sa ukáže od pol sezóny,alebo po nejakom ťažkom preteku a som presvedčený, že také nás ešte čakajú. Zostávam s pozdravom.
Milan Blahovský (16.06.2022, 08:00)
Po bezproblémovej úvodnej časti sezóny sa dostávame k jej stredu a víkend nás čakajú prvé preteky nad 700 km ( "národné"). Predpovede na nedeľu sú nie príliš optimistické čo sa týka teplôt ( a samozrejme aj prúdenia ), a regiony a v nich zástupcovia OZ reagovali zmenou termínu na sobotu. Rozhodnutie "východu" je nemeniť dohodnuté. Zmenil som termíny pretekov v rámci Slovenska a keďže je to prepojené s pretekmi v regione či OZ, tak požiadajte výpočtárov o nastavenie zmeny termínu preteku Hille a Grunberg na sobotu. Po štarte to už bude komplikovanejšie.
Karty sú rozdané a po víkende budeme bilancovať...nech vám to teda doletí čo najlepšie.
Milan Blahovský (07.09.2022, 11:22)
Vážení kolegovia, máme za sebou zrejme jednu z najľahších pretekových sezón starých holubov, čo sa týka organizácie pretekov, ale aj ich doletov, ak to hodnotíme z pohľadu rýchlosti pretekov a ich uľahčení skrz priaznivého prúdenia. Paradoxne však tieto "dofukováky" narobili vo viacerých OZ viac zla ako pozitív a často ovplyvnili priebeh pretekov. Žiaľ náš šport sa neuskutočňuje v hale či uzavretých priestoroch a podobne ako sú na tom napr.cyklisti , musia sa aj naše holuby a ich majitelia vysporiadať s týmto faktorom. Hľadanie nových zoskupení ( dnes výhodných pre nespokojných ) nemusí byť práve tým šťastným krokom. To čo bolo včera ,nemusí platiť zajtra.K týmto veciam snáď v inej téme či v inom období...
Rozbehla sa preteková sezóna mláďat a funkcionári mali za povinnosť v prípade, že nezaslali pretekový plán pri starých holuboch, zaslať ho aj s predpretekovou dokumentáciou na môj mail ako aj na mail SZ. Väčšina to aj splnila a tým čo to "nestihli" to aj pri kontrole podkladov pripomenieme. Úvod pretekov mláďat už býva takmer tradične poznačený nástupom choroby mláďat a tým aj rôznym zmenám ( posunom, prekladaniu a pod) pretekov. Hlavné je dodržať podmienky MS, kde je striktne nariadené použitie pretekov pre túto súťaž - 5 po sebe odletených ( organizovaných) pretekov. Ak to stihnete v jednom týždni je to jedno, teda preteky nie sú limitované víkendovými dňami.
Čo nám však prináša dnešná uponáhľaná doba je chybné priradenie čípov - správnosť zápisu čísel holubov do priraďovacích zostáv. Uviesť číslo holuba na priraďovaciu zostavu vo formáte 0802-79 , namiesto SK-22-0802-79 je nelogické, nesprávne, neakceptovateľné. Uviesť namiesto holuba v tvare čísla SK-22-7777-6889 namiesto správneho údaju SK-22-0777-6889 je nesúlad s realitou a tieto veci si musí odkontrolovať - majiteľ holubov,- chovateľ, ktorý vytvára priraďovaciu listinu, - komisia, ktorá nasadzuje holuby na preteky.
Označenie maďarského krúžku v tvare IHU je chybné. IHU je označenie írskych holubov ( Irish Homing Union). Uviesť teda číslo holuba s maďarským krúžkom v tvare IHU-22-25-78969 je chybné a systém spracovania výsledkov ( mypigeons) neakceptuje toto označenie. Výpočtár teda musí rešpektovať to čo má na papieri a komisia,ktorá takéto údaje podpisuje by mala byť viac všímavá.
Je možné, že niektoré typy rod.obrúčiek sú v programe mypigeons upravené ( pridané, či ubrané nuly a pod.), podstatné je to čo je na priraďovacom protokole, na protokole o nasadení či doletoch holubov.
Vykonávacie predpisy túto skutočnosť zahŕňajú:
"9. V prípade zistenia nezhody čipu a rodového krúžku pri nasadzovaní holubov, nasadzovacia komisia nesmie holuba s pôvodným čipom pripustiť na pretek. Môže mu dodatočne prideliť iný čip, alebo po súhlase majiteľa môže byť holub nasadený na pretek s pretekovou gumičkou, zapísaný v kontrolnom liste a môže byť konštatovaný v mechanických hodinách. Táto skutočnosť musí byť uvedená v protokole o nasadzovaní holubov. V prípade výmeny čipu v priebehu nasadzovania napr. v poradí 10.je v nesúlade s požiadavkou vytlačenia zostavy o priradení čipov pred pretekom. Musí teda najprv nastať vymazanie preteku a celé nasadzovanie vykonať odznova po vytlačení zostavy o priradení čipov."
Teda každý problém je riešiteľný ak vznikne, len asi si myslíme, že benevolencia má v dnešnej liberálno-demokratickej dobe prioritné postavenie.
Ak si to teda myslíme, asi bude lepšie zabaliť naše pravidlá, vytvoriť si live kluby a nasadzovať napr. s manželkou pred holubníkom a odniesť si holuby na miesto štartu a pustiť si ich bez prítomnosti štartéra kam chceme a kedy chceme. Možno trocha preháňam, ale žiaľ k tomuto všetko speje.
Na najbližšom zasadnutí prezídia budeme riešiť aj tieto veci a v oficiálnom zápise sa k ním vyjadríme. Športová komisia je iba poradný orgán a teda nežiadajte od nej aby rozhodla. Rozhodnutie majú v rukách organizátori pretekov prípadne prezídium.
Ľubomír Jasovský (07.09.2022, 13:45)
9. V prípade zistenia nezhody čipu a rodového krúžku pri nasadzovaní holubov, nasadzovacia komisia nesmie holuba s pôvodným čipom pripustiť na pretek. Môže mu dodatočne prideliť iný čip, alebo po súhlase majiteľa môže byť holub nasadený na pretek s pretekovou gumičkou, zapísaný v kontrolnom liste a môže byť konštatovaný v mechanických hodinách. Táto skutočnosť musí byť uvedená v protokole o nasadzovaní holubov. V prípade výmeny čipu v priebehu nasadzovania napr. v poradí 10.je v nesúlade s požiadavkou vytlačenia zostavy o priradení čipov pred pretekom. Musí teda najprv nastať vymazanie preteku a celé nasadzovanie vykonať odznova po vytlačení zostavy o priradení čipov."

Ahoj Milan ,
podľa tochto ustanovenia ,keď v systeme TAUris vymenim pokazený čip u 99 holuba zo 100 nasadešných a vytlačim po nasadeni novú čipovu zostavu tak je to neplatné a musím 100 holubov nasadiť odznova ????
Milan Blahovský (07.09.2022, 14:00)
Nevymeň, nasaď ho na gumičku a po preteku si to oprav...
Ľubomír Jasovský (07.09.2022, 14:48)
Nechapem ,kto takéto niečo prijal ,keď bolo jasne prezentované ,že táto možnosť je v systéme povolená ..... 15 rokov sa to mohlo a čo sa zmenila doba ????????

Výmena poškodeného elektronického krúžku
TauRIS: Počas nasadzovania platí jedna možnosť, ale je možné aj číslo krúžku vymazať v clubsoftvéri
a zopakovať proces priraďovania krúžku cez PC, pozor na tlač listiny pred nasadzovaním – časový
údaj.
TIPES: U EKS TIPES MC 1100, MC 2100 – aj priamo pri nasadzovaní holubov na pretek, za predpokladu
že číslo holuba (rodová obrúčka ) je v zozname holubov v ovládači chovateľa. Zmena elektronického
krúžku je potom automaticky zaznamenaná na nasadzovacej listine z preteku. Ak je povinnosť túto
zmenu evidovať, je možné priamo z ovládača, cez pripojenie s nasadzovacou jednotkou a tlačiarňou,
vytlačiť nový zoznam priradenia elektronických krúžkov pre daného chovateľa.
TOPIGEON: Výmena čipu pripadne doplnenie holuba je možné pred nasadzovaním holubov na pretek,
prípadne aj u holubov, ktoré neboli nasadené na pretek priamo pomocou hodín (bez PC či
nasadzovacej jednotky), ďalšia možnosť výmeny elektronického krúžku je pomocou PC v Club
manageri.
BENZING: Sú tri možnosti, ako u holuba vymeniť poškodený alebo chýbajúci čip:
1. Všetky aktuálne modely (G2, M1, M3) podporujú možnosť čipovania počas nasadzovania.
2. Modely M1, M3 podporujú možnosť čipovania bez PC alebo klubovej jednotky priamo na
holubníku pomocou antény.



Milan Blahovský (07.09.2022, 15:10)
Tak sa nepýtaj na veci, ktoré fungujú. Mám dojem, že opäť potrebuješ byť pápežskejší ako pápež....
Otvor novú tému a nepíš mi sem. Táto téma je venovaná oznamom Športovej komisie. Nechcem tu mať guláš komentárov mimo veci.
Ľubomír Jasovský (07.09.2022, 15:34)
Tvoj system to neumožňuje tak ste to zakazali aj nám ???

27. Výmena poškodeného elektronického krúžku
TOPIGEON: Výmena čipu pripadne doplnenie holuba je možné pred nasadzovaním holubov na pretek,
prípadne aj u holubov, ktoré neboli nasadené na pretek priamo pomocou hodín (bez PC či
nasadzovacej jednotky), ďalšia možnosť výmeny elektronického krúžku je pomocou PC v Club
manageri.

Milan Blahovský (07.09.2022, 15:45)
Netrep nezmysly, že môj systém...Ak sa u Topigeon stane, že nefunguje číp a nasadzuješ, je možné po ukončení nasadzovania a vytlačení protokolu o nasadení holubov urobiť zmenu čípu u holuba, ktorý nebol nasadený na pretek. Následne vytlačiť novú zostavu priradenia holubov. Vytvorím si nový pretek a dodatočne toho holuba komisionálne nasadím. To máš to isté ako keby som nasadil holuba na gumičku a uzavrel dodatočne mechanické hodiny, kde by sa konštatoval.Vytlačí sa nová zostava pre "doplnený" pretek a túto skutočnosť výcvikár poznačí do protokolu o uzatváraní hodín. Pri dolete sníma oba preteky. Rovnako sa tieto preteky vyhodnotia v rámci jedného štartu a doletu. To, že systém TauRIS niečo také neumožňuje riešiť nebudem.
Ľubomír Jasovský (07.09.2022, 15:52)
System Tauris umožňuje vymenu poškodeneho (nefunkčneho ) čipu počas nasadzovania a nasledne sám vytlači novú čipovú listinu , ktorá bola počas 15 rokov akceptovaná a odrazu si niekto zmyslel a zmenil to !!!! Po nasadení už sa do systému TAUris vstúpiť nedá ...... Tak kto tu trepe ???
Milan Blahovský (07.09.2022, 16:18)
Najvyšší čas aby si sa stal predsedom Športovej komisie...na jesennom zasadnutí podám návrh na tvoje zvolenie resp. vymenovanie.
Ale už vážne, utvor novú tému ak sa chceš so mnou na verejnosti hádať, prenes všetky tvoje príspevky odtiaľ a ja požiadam správcu DF , aby zmazal to čo sa netýka oznamov Športovej komisie. Pochopené ?
Ľubomír Jasovský (07.09.2022, 16:51)
Milan ja sa nejdem hádať , iba hájim chovateľov čo vlastnia TAUris. Tento bod som napadol ,už pri návrhu a bolo mi prezentované že to platí iba v prípade ak sa nasadí holub napr 22-00-111 a má čip 22-00-222 tak ho treba prečipovať , vytlačiť zostavu a pretek nasadiť nanovo . To je správne , ale prečo trestať chovateľov ,keď sa im skutočne pokazil čip pred závodom to nechápem !!!

Ďakujem
Jaroslav Mojzeš (07.09.2022, 20:18)
Pozdravujem celú chovateľskú verejnosť. Predpokladám Milan že príspevok o priradzovacom protokole si uviedol hlavne kvôli mne a môjmu prípadu. Tak by som rád aj ja uviedol svoj pohĺad na danú problematiku. Prvýkrat som si v tejto sezóne objednal krúžky série 0999 pretože objednané klubové krúžky 03501 som prepustil kamarátovi začiatočníkovi. Vlastním systém Benzing a pri priradzovaní v programe Pidexx zadávate len 4miestne číslo klubu keďže všetky predchádzajúce krúžky som mal zadané 3501 (4-miestne) akosi automaticky som predpokladal že aj séria 999 je 4-miestna a tak som zadal 9999. Žiaľ neskontroloval som si to s krúžkami ktoré už boli na nohách holubov. Holuby mi z prvého preteku sadli výborne (https://mypigeons.benzing.live/slovakia/sk/results/view/by-fancier/r-10786-t-55917-zator/)
A hneď som mal príspevok od Milana že všetky holuby 09999 musia byť vyradené. Snažil som sa mu vysvetliť svoj pohľad na vec a zároveň som sa informoval na danú problematiku u ďalších chovateľov resp. funkcionárov. Väčšina názorov bola že sa jedná o technickú chybu a že normálny človek to pochopí a uzná ale ako to už u nás chodí ak to chce byť problém tak bude ak nebude chcieť byť tak nebude. Milan hlavne operoval s nesúladom medzi krúžkom a tým čo sa zobrazí na displeji pri nasadzovaní ale tam sa aj v ostatných prípadoch nezobrazí číslo krúžku napr. 22-03501-199 ale len 22-3501-199 nemáme ani v tomto prípade pripustiť holuba na pretek lebo je tam nesúlad ??? Nie nerobíme to tak. Berieme že to je tam kvôli technickému obmedzeniu a tu nulu tam systém doplní a všetko je v poriadku. Aj v tomto prípade som predpokladal že s pomocou výpočtára bude tá jedna deviatka vymazaná ja opravím priradzovací protokol aby to už na ďalší pretek bolo v poriadku a všetko bude ok.
Áno uznávam urobil som chybu pri priradzovaní ale je to taká chyba za ktorú by mali byť vymazané holuby z preteku ? Ovplyvnil som tým dolet holubov je tam nejaké podozrenie na podvod alebo niečo podobné? Všetci vieme akú máme členskú základňu že väčšina členov je 60+ a my chceme po ľuďoch aby dávali pozor na každú čiarku a každú bodku a za každú chybu ich budeme nemilosrdne vyradzovať z pretekov?? Priradzovanie nám často robia rodinný príslušníci, kamaráti z klubu alebo ostatní neholubári. Áno máme si to skontrolovať ale všetci máme aj iné starosti a povinnosti ako len kontrolovať každú čiarku každú bodku každé jedno číselko. Máme sa teraz hnevať na kamarátov alebo členov rodiny že tam urobili chybu keď sme im to diktovali??? Nie mala by existovať možnosť dodatočnej opravy po upozornení.
Kĺudne mi teraz tie holuby z preteku vyraďte ale do budúcna urobme z toho precedens a za takéto chyby holuby z preteku vyradzovane byť nemajú nie je to podľa môjho názoru správne je to chyba na ktorú je treba upozorniť a pri ktorej musí existovať priestor na opravu.
A na záver Milan kĺudne budem aj ja predsedom Športovej komisie ... kľudne môžeš podať návrh na jesennom zasadnutí na moje zvolenie ak to bude znamenať návrat k zdravému rozumu a nie byrokracii verím že to bude všetkým na osoh.

Milan Blahovský (07.09.2022, 21:16)
Je možno fér z tvojej strany , že si to verejne predložil. Ale nebolo to odomňa písané iba pre tvoj prípad, to isté sa stalo v OZ LM a OZ Gemer - chybné uvedenia čísla holubov ( resp. označenie krajiny ). Keď sa spustí precedens prižmurovania oka ( či očí) za veci, ktoré môžu byť zdrojom spochybňovania činnosti komisii - či to už priraďovacej alebo nasadzovacej, tak to radšej zabaľme a skutočne zrušme akési "byrokratické" pravidlá, ktoré nás tu a tam z pohľadu časti členov SZ obmedzujú a ponechajme to v rovine odpúšťania si a tolerancie.Priraďovanie nám robia rodinní príslušníci a pod. - nemáme uvedené, že priradzovanie čípov môže iba na to vyškolená osoba ? Kto sa raz podpíše pod priraďovací protokol , berie zodpovednosť, za údaje na ňom a je mi jedno či to urobil starý otec, svokor, alebo predseda Športovej komisie. Pridanie nuly skrz manažéra, ktorý neumožňuje vložiť túto prvú nulu v zápise 03501 nie je problém, ale uviesť namiesto klubu 999, klub 9999 a čakať, že my program mypigeons.live nahradí číslo 9 nulou je neprípustné.
Píšme si čísla holubov, označenia štátov ako nás napadne, však keď nejde o život nejde o nič...Dajme gumičky holubom na pretek aj 3 x tie isté , pracujme v dvojčlennej komisii, vkladajme si sami holuby na nasadzovaciu jednotku a pod. Však nejdeme podvádzať, len zľahčujeme byrokratické uznesenia, ktoré nás zväzujú. To ti teda poviem, šokuješ ma. Vaši funkcionári mi položili otázku čo s tým ? Prečo sa pýtajú mňa ? Predsa je niekto organizátorom preteku a toho povinnosť je riadiť sa platnými dokumentami SZ. Pokiaľ v nich bude zapísané, že je možná tolerancia omylu, pretože ide o kamaráta, ktorý nás pohostil pri oslavách majstra , tak potom to tolerujme. Falošné kamarátstvo u mňa je žiadnym kamarátstvom. Pokiaľ si chcete v majstrovstve OZ vyhodnotiť preteky s chybami v zápisoch, prosím, rozdajte si poháre, oslávte majstra, ale pokiaľ chcete aby vám takéto preteky prešli aj do národných súťaží, tak potom si myslím, že korčuľujeme po tenkom ľade a neviem ako sa s tým vyrovnajú ostatné OZ. Predpokladám teda, že si v nich ešte Pretekový poriadok ctia.
Ty ako popredný chovateľ si stredobodom pozornosti a ty nemáš právo na omyl, na chybu a dobre to vieš. Konkurencia iba na to čaká a čaká, ako bude riešiť situáciu ktosi ďalší , len aby mali v rukách tromf a vrátili to časom aj s úrokmi. Od teba by som čakal viac pokory a reakcie typu, chlapi pobabral som to , ale o týždeň keď to dám s číslami holubov do poriadku vám to v pretekoch ukážem. Ospravedlňujem sa. K veľkosti majstra patrí totiž aj schopnosť priznať si omyl, vedieť prehrať . Sme iba ľudia a mýliť sa je ľudské a pod. Reakcie typu "Kto chce psa byť , palicu si nájde" ti nepristanú. Nikde som ani slovom nenaznačil , že si podvádzal. Nepodvádzali ani ďalší páni z Gemera, či Liptova.
Ak sa vrátime do minulosti, čo nová generácia nemá príliš v obľube, kde boli prípady, kedy napr.kolega zle opísal ( prepočul ) číslo holuba a napísal chybne na KL a neopravil ho včas, kedy napr. chovateľ či komisia málo potiahla pásku v hodine a dierka zrazu bola pred otváracím odtlačkom, keď sa nedostavil včas na otváranie hodín, kedy niekto oneskorene nahlásil dolet holuba z preteku a nedodržal pravidlá stanovené pred pretekom a bol mu holub či holuby vyradené z pretekov, odobraté ocenenie a pod.
Skutočne si takto predstavuješ prácu predsedu Športovej komisie ? Tak potom si to s tebou s radosťou vymením a možno si časť chovateľov s podobným zmýšľaním vydýchne. Rád by som sa teda aspoň raz mýlil a kľudne spal.
Ešte raz by som poprosil aby sme otvorili novú tému, napr. s Názvom byrokracia versus holubárenie a poďme tam verejne rozoberať krásy nášho športu, ak sa na to cítime.
Jaroslav Mojzeš (08.09.2022, 08:13)
Milan vieš že som si prešiel štrukturami zväzu od radoveho člena cez funkcie v ZO cez predsedu OZ až po člena UKK aj člena prezídia takže veľmi dobre viem o čom píšem.
Rozdiel medzi nami je v rozdielnom pohľade celkove na naše holubárenie. Kde ja vidím kamarátov ty vidíš konkurenciu. Kde ja vidím výborny dolet a zablahoželám kamarátovi ak sa mu to podarí ty hľadás ako by sa to dalo vyradiť. Kde ja vidím kolegov ktorým ak nemôžem pomôcť určite neublížim ty v nich vdíš malých hlúpych žiačikov ktorých treba napomínať a trestať.
Ale vráťme sa k téme priradzovacie protokoly aby sme nemuseli zakladať ďalšiu novú tému. My dvaja to tu nevyriešime. Ak bude v jeseni valné podám tam návrh na úpravu alebo doplnenie tohto bodu v pretekovom poriadku o možnosť opravy priraďovacieho protokolu po prvom preteku či už starćh alebo mladých bez sankcie typu vyraďovanie v predchádzajúcom preteku. Znenie eśte doladíme aby to bolo k vśeobecnému prospechu. Ak máte aj ostatní nejake podnety kde sa budeme spoločne snažit chyby opravovať a nie využívať tak kľudne to sem píšte.
Na záver Milan uź len všetko najlepšie k tvojim dnešným narodeninám prajem hlavne veľa zdravia nech si ten náš koníček môžeš užívať čo najdlhšie a k tomu množstvo správnych rozhodnutí a štastia v tom správnom momente k tomu.
Milan Blahovský (08.09.2022, 09:55)
Ďakujem za záverečné slová, ale ten úvod si úplne mimo obraz, ja nie som ten pomstychtivý, aj keď často dôvodov mám neúrekom, ja ľudí poučujem, to je pravda, pretože viem, že nik učený z neba nespadol. Ale často ako sa vraví komu niet rady tomu niet pomoci. Bol si prekvapený, koľkým žiakom viem odpustiť, sú to iba rozvíjajúce sa bytosti a držím sa zásady, že trest má mať výchovný a nie likvidačný cieľ, ale od pedagóga máš asi trocha ďalej ako ja, tak neber to porovnanie chovateľov s deťmi ani do úst. Len nech napíšu koľkým som poradil, či pomohol a budeš prekvapený. Urazil si ma tými vetami. Kým ty si vzhľadom na svoj problém momentálne v stave, že by si prižmuroval oči nad "maličkosťami" , tak pre mňa z maličkosti rastie problém. A to je ako bumerang, všetko sa raz vráti či tebe, mne alebo iným podobne uvažujúcim.
Jaroslav Mojzeš (08.09.2022, 10:22)
Určite nebolo mojim úmyslom ťa uraziť . Viem že si veľa ľuďom pomohol či poradil a že je za tebou aj kus poctivej roboty ale hold na tento problém máme trochu iný názor a považoval som za potrebné s ním vyjsť na verejnosť a nie poza bučky to riešiť. Napísal som ako to ja vidím a kde vidim problém a ako ho riešit. A na to táto diskusia slúži.
Ján Zajac (08.09.2022, 10:29)
Dobrý deň prajem,p.Mojzeš vlastníte holuby s číslami ktoré sú na kontrolnom liste?
Ak áno - je to v poriadku
Ak nie - holuby vyradiť (také holuby sa nezúčastnili preteku )
Argumenty (60+, zhon, nedostatok času....) nepripadajú do úvahy.
Chovateľ svojím podpisom dáva súhlas o správnosti údajov.
Jaroslav Mojzeš (08.09.2022, 11:09)
Vlastníte vy pán Zajac alebo niekto iný holuby s tými čislami? Mohlo dôjsť k zámene alebo duplicite u iného chovateľa? Nemohlo. Čisla holubov boli v úplnom poriadku. Aj pri nasadzovaní čísla holubov sedeli kde bol nedostatok je číslo organizácie. Kde som omylom uviedol o jedno opakujúce sa číslo viac. Postavím pred vás dva priradzovacie protokoly kde budú holuby s rovnakými číslami rovnakými kódmi čipov a jediné čo tam bude iné je o jedno číslo v organizácii viac. Na prvý pohľad si to ani nevšimnete. Budete si musieť prepočítat tie deviatky. Takže asi o takej ohromnej chybe sa bavíme.
Ján Zajac (08.09.2022, 11:32)
To čo je napísané na krúžku má byť aj na protokole, ináč sú to iné holuby.
Jaroslav Mojzeš (08.09.2022, 11:44)
Pan Zajac neviem aký máte systém ale ak máte Benzing(neviem ako je to u iných systemov) a máte holuba s číslom na krúžku SK-2020-02302-1018 tak sa skúste pozrieť na nasadzovací list a uvidíte že budete tam mať napísané SK-2020- 2302-1018 - teda v organizácii vám bude chýbať 0 takže máte iné holuby ?
Ivan Oravec (08.09.2022, 12:24)
Ján Zajac (08.09.2022, 13:21)
Myslim si že je to tu iba o tom obhájiť svoj omyl a nič sa nestalo.
Jaroslav Mojzeš (08.09.2022, 13:27)
Mýlite sa pán Zajac je to tu o tom aby v budúcnosti už za niečo také chovatelia a ich holuby neboli vyradzovany a chyby sa mohli opravovať . Pretože aj holubári sme všetci len ľudia ktorý sa aj mýlia.
Ján Zajac (08.09.2022, 13:31)
Pretekový poriadku hovorí jasne,a omyli tam nie sú spomenuté. Letu zdar
Luhový Miroslav (08.09.2022, 16:10)
Ja vlastnim Benzing a mam 01303 bez problemov.Inac k tym chybyckam,minuly rok som vlastnil este Tipes a na syna mi mi pri priradovani nahodili rok 2020 namiesto 2021 a nemal som problem navrhnut ,aby mi cely pretek vyradili,bral som to ako svoju chybu,ze som si to neskontroloval.Suhlasim s Milanom,ze su nejake pravidla a tie sa maju dodrziavat a za chyby platit.
Martin Žemba (09.09.2022, 19:59)
Dobrý večer priatelia chovatelia nedá mi to nereagovať lebo mi je úprimne ľúto pána Mojzeša ,že došlo z jeho strany k takému omylu ku ktorému sa sám priznáva ,že sa pomýlil a myslím si ,že aj patrične obhájil situáciu ktorá nastala áno sú stanovy ktoré treba dodržiavať ,ale fakt to treba rozlišovať sú rôzne situácie ktoré boli fakt podvodom a zamietli sa pod koberec ,ale to nechcem rozoberať ani nikoho urážať ,ale toto tu ? Absolútne mi to nepríde aby malo byť nejaké podozrenie proste zlyhal ľudský faktor všetci sme omylni pán Mojzeš sa snaží normálne to vysvetliť a každý normálny chovateľ to musí pochopiť veď majme trošku človečiny v sebe,lebo ta sa mi zdá ,že sa už úplne vytratila za každou jednou vecou sa hľadá len a len podvod toto sú dnešní chovatelia ...či azda si už niekto brúsi zúbky ,že keď nedokáže poraziť takého chovateľa v závode tak aspoň tak ...fakt mi je velmi ľúto ,že sa nerozlišujú tieto veci ..pekný večer vám prajem a úspešnú sezónu
Peter VAVREK (10.09.2022, 08:03)
Budem reagovať iba na príspevok p.Luhoveho pravidlá sú dané máte pravdu, ibaže sám SZ CHPH ich mení za pochodu, napríklad viď posledný zjazd SZ ,ak ste bol účastníkom tak to dobré viete......ak nie tak neviete nič......a najlepšie je nevedieť nič iba čušať........ posunuli sme sa kde ......

už iba poznámka pre športovú komisiu netreba robiť z komára veľkého somára..... takúto chybičku môže spraviť každý jeden z nás....a Ty závistliví a neprajníci v našom koníčku ich robia ešte viacej lebo tento koníček hobby šport zatracujú


S pozdravom
Ľubomír Jasovský (26.09.2022, 08:53)
Dobrý deň,

V tomto prípade má p. Blahovský pravdu. Pán Mojzeš ste skúsený chovateľ a preto by ste mali zobrať, a priznať chybu a neporušovať stanovy. SK-2022-09999-1141= SK-2022-0999-1141 ??

9. V prípade zistenia nezhody čipu a rodového krúžku pri nasadzovaní holubov, nasadzovacia komisia
nesmie holuba s pôvodným čipom pripustiť na pretek. Môže mu dodatočne prideliť iný čip, alebo po
súhlase majiteľa môže byť holub nasadený na pretek s pretekovou gumičkou, zapísaný v kontrolnom
liste a môže byť konštatovaný v mechanických hodinách.

Ako by ste to argumentovali na olympiáde ??
Milan Blahovský (26.09.2022, 09:35)
Keďže sa ešte tu a tam niekde chovatelia prebudia a zistia problém v správnosti čísla či pohlavia holuba, prípadne ich holub sa do výsledkov nedostal, žiadate o odomknutie výsledkov starých holubov. Podľa uznesenia prezídia sú preteky starých holubov z pohľadu výpočtov ukončené k 31.8. Dovtedy bolo možné na požiadanie výpočtára odomknúť pretek. Po tomto termíne to urobíme iba na základe žiadosti zaslanej na sekretariát SZ po jesennom zasadnutí prezídia a prerokovaní tejto žiadosti. Mláďatá bude možné opravovať do konca októbra. Výsledky budú následne uzamknuté.
Javorček Pavol (03.10.2022, 13:30)
Žiadame funkcionárov OZ CHPH, aby zaslali k zaevidovaniu na sekretariát SZCHPH originály protokolov o prevedenom štarte za sezónu mladých holubov, pokiaľ tak ešte neurobili.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené