Návrh zmien v Pretekovom poriadku SZ CHPH pre nasledujúce roky

Milan Blahovský (28.01.2022, 17:05)
Uznesenie prezídia SZ zo dňa 30.11.2021
Schvaľuje :
.......
6. Vytvorenie komisií pre spracovanie pripomienok z korešpondenčného hlasovania VZ SZCHPH a prípravu návrhov na rokovanie XI. zjazdu SZ CHPH.
......
B/ Pre úpravy a doplnenie Pretekového poriadku SZ CHPH.
Blahovský, Seliga, Fábian, Jurica, Gajdušek, Revay.

Komisia síce vytvorená bola , ale mám dojem, že jej činnosť je na mŕtvom bode. Jednoducho zrejme neprebieha komunikácia medzi členmi. Teda aspoň ku mne ako jednému z dvoch členov prezídia v nej sa žiaden návrh nedostal.
Otváram teda verejnú diskusiu k uvedenej téme, z ktorej pragmatické návrhy zakomponujem do definitívneho návrhu pre delegátov XI.zjazdu SZ, ktorý by mal tieto návrhy prehodnotiť prípadne doplniť či zmeniť v už platnom dokumente.
Pokiaľ nemáte odvahu verejne diskutovať, môžte mi svoj podnet zaslať emailom na adresu romulus2777@gmail.com.
Rudolf Čmarada (28.01.2022, 20:08)
Milan pozdravujem Ťa. Mám na Teba len jednu otázku. Môže usporiadateľ preteku v mimoriadnej situácii zrušiť mŕtvu dobu, aby boli výsledky objektyvne ?? Ďakujem za odpoveď.
Milan Blahovský (30.01.2022, 13:58)
Rudo, síce trocha oneskorene, ale predsa ti odpoviem ( istá pracovná zaneprázdnenosť ). To či budú výsledky objektívne vzhľadom na zrušenie mŕtvej doby ťažko odpovedať. Vždy je pohľad na to dvoch strán - tej víťaznej a tej porazenej. Aktuálny pretekový poriadok hovorí o pevnej dobe mŕtvej doby v letnom a stredoeurópskom čase. Pokiaľ teda sa nechceme dostať do sporu , je povinnosťou organizátora pretekov dodržiavať Základné dokumenty SZ. Pokiaľ lietame v nejakom "spolku", ktorý má svoje pravidlá nie je problém túto dobu zmeniť, avšak tieto výsledky budú považované za neoficiálne v pozícii súťaží SZ. ( výpočtový program to umožňuje)
Je možné, že som ti neodpovedal ako by si chcel, ale možno aj to je jeden z podnetov na možnú úpravu výkladu aplikácie mŕtvej doby v pretekovej sezóne.
Rudolf Čmarada (30.01.2022, 19:33)
Milan ďakujem Ti za odpoveď ,a najmä za poslednú stať v Tvojom príspevku,kde píšeš, že aj toto by mohol byť jeden z podnetov na nosnú úpravu čo sa týka mŕtvej doby v pretekovom poriadku.Ja si dovolím povedať len svoj názor,aby ma tu zase niekto nenapadal.Treba si uvedomiť, že tie holuby, ktoré doletia v mŕtvej dobe nie sú potrestané len tým, že sa nestanú víťazmi,ale hlboko klesnú aj v celkovom poradí.Za ďalšie strácajú aj výborné kooficienty v 5 tých olymp.kategoriach, čo môže mať niekedy za následok aj to, že sa holub nedostane na Olympiádu.Najhorsie však na tejto veci je to, že to naštrbi vzťahy aj medzi najlepšími priateľmi.Milan ber tento príspevok ako to, že som sa zapojil do diskusie,tak ako si na to vyzval celú chov.verejnost.Som presvedčený o tom, že tento problém by sa mal dostať do diskusie na zjazde SZ. Zostávam s pozdravom.
Milan Blahovský (01.02.2022, 08:08)
Diskusia o úpravach v PP SZ mrzne asi ako počasie pod Tatrami a návrhy ostávajú zrejme v mysliach navrhovateľov, ktorí sa budú realizovať v pozjazdovom období v tomto DF ...
Dňa 19.2. sa uskutoční zasadnutie prezídia s hlavným cieľom - príprava materiálov na XI. zjazd SZ CHPH. Práve z toho dôvodu urgujem touto formou. Do 16.2.2022 mám spracovať všetky došlé návrhy zmien pre členov prezídia. Pokiaľ máte dojem, že je všetko v poriadku, potom niet čo riešiť a je pozitívom hodnotiť aké ideálne dokumenty riadia našu športovú činnosť...
Július Marton (01.02.2022, 11:05)
Pekný deň prajem pán predseda športovej komisie.
Môj názor na PP je následný. Zhrniem to v bodoch.
1. PP je v poriadku až na niekoľko vecí ,ktoré by bolo treba doplniť.( zberu holubov by sa mal zúčastniť okrem vodiča aj sprievodca ako to bolo pred nejakou dobou.) Záleží na tom či ho budú chovatelia dodržiavať. Skôr budú hľadať cesty ako ho nedodržiavať.
2. Nikde sa nerieši starostlivosť o PH pri preprave. ( napájanie,krmenie, doba odpočinku,a počet holubov v boxe-koši ).
3. Zadokumentovanie kamerou alebo telefonom napájanie, čo sa málo kde robí.
4. Na štartovací protokol stačí jedna kolonka ktorú podpíše štartér, holuby boli ošetrené ,alebo neošetrené. Keď neboli holuby ošetrené pretek je neregulérny.
5. Zaviesť evidenciu PH príklad 60 ks-80 ks. Chovatelia v dôchodkovom veku si nemôžu dovoliť nasadzovať 120 -130 ks holubov ako veľkochovatelia. Nemajú na to financie (dôchodky sú malé). Znova si myslím ,že nie je regulérne aby sa chovateľ ktorý nasádza na pretek 30-40 holubov porovnával s chovateľom ktorý nasádza 100-150 holubov na pretek.
6. Zaviesť 14-15 závodov za letovú sezonu a bude to ako píše prezident SZCHPH v časopise poštový holub č. 2. ročník 2021 to boli zlaté časy. Dávam mu v celom článku za pravdu. Vie o čom písal, lebo je to dlhoročný člen zväzu.
7. Tvrdšie postihy porušovateľov PP až vyradenie preteku. Musia sa naučiť rešpektovať PP a dokumenty zväzu.
8. Pán predseda k hore uvedeným členom sa môžem vyjadriť akurát k jednému kt. je pozícií č. 3 kt, zrejme je jeden z porušovateľov PP a zrejme neovláda ani dokumenty zväzu.
Nakoniec čo Vám vybrali do komisie s tým musíte pracovať,ale pevne verím ,že ako dlhoročný pedagog si poradíte s komisiou aj s PP. Som na vašej strane a prajem pekný deň.
P.S. Môj osobný názor je ten, keď bude PP akokoľvek dobrý nájdu sa ľudia kt. ho budú spochybňovať a vinný bude predseda športovej komisie.
Marton Julo ZO Dubnica nad Váhom
Július Marton (01.02.2022, 15:00)
Pekný deň prajem. Ospravedlňujem sa p. Fabianovi že to zle pochopil. Bolo myslené. Je tam 5 členná komisia. S predsedom komisie som nepočítal. Je to člen prezídia ako predseda športovej komisie. Zvolený sú tam 5 členovia .Patrí to členovi za p. Fabiánom. To je podľa môjho názoru 3 člen.Predseda športovej komisie je len jeden a každý ho dobre pozná.
František Kaščák (01.02.2022, 17:50)
Vážený pán Blahovský, ďakujem za podnet.
Vy by ste dačo napísal resp., upozornil? Keď sa hneď rieši chovateľ? Čo si to dovoľuje a ako si to môže dovoliť napísať!? V prvom rade píšem za seba, nie za OZ alebo ZO. Všade, na Slovensku je veľa diktátorov a hlasovanie a iné veci majú v pŕŕ... . Uvediem príklad, koľko poštových chovateľov OZ na dlhé trate nespĺňa limity to jest 20 chovateľov - 150 holubov a ma výsledky OZ započítané? Ja sa pýtam slovenského zväzu, čo majú súťaž FCI spoločné s bodmi OZ? Veď FCI je na koeficienty a na výstavy a body OZ, sú na súťaž našej oblasti. Stáva sa totižto, že ku koncu posledných závodov oblasti, niektorí chovatelia, úmyselne nedodajú holuby na DT, aby nebola splnená norma 20 chovateľov - 150 holubov. A tým pádom ho v oblasti chovateľ nemôže predbehnúť. Je to fér??!!! Norma dlhých tratí, 20 chovateľov a 150 holubov je vysoká, bolo by dobré s tým niečo robiť, žeby to ľudia prestali zneužívať. Resp., v časopise poštový holub r. 2021/ č.4 výsledky bodové majstrovstvo v OZ máju započítané aj tí, čo normu nespĺňajú 20 chovateľov - 150 holubov a iné. Nie, zase niekto povie, že je to vec oblasti a čo nato slovenský zväz? Niekdy mi to pripadá, že jeden je viac ako oblasť... a urobí čo chce, jeho ego je viacej, ako svätožiara. Treba to potom všetko upresniť, nech sa ľudia nežerú medzi sebou a nech sa to zosúladí tak a nie jedná oblasť inak. A čo sa týka oblasti na body, normu by som určite zrušil, 20 chovateľov - 150 holubov. Podotýkam, region je zas niečo INÉ! Lebo nie každí, súťaží pre FCI ale niekto súťaži aj na body, aby mal nejakú motiváciu. Som zvedavý, či sa niekto nad tým zamysli, bol by som rad ak by sa niektoré oblasti tiež k tomu vyjadrili. František Kaščák tel.č.: 0910976445
František Kaščák (01.02.2022, 18:08)
Každý - oprava.
Milan Blahovský (01.02.2022, 18:25)
Pán Kaščák, myslíte si žeby som sa ako radový člen SZ nevyjadril k nejakému problému či otázke ??? Nemám patent na rozum, hoci skúsenosti mám dostatok. A svojprávnosť mi ešte nik neodobral. Oslovil som touto cestou práve radových členov SZ - alebo ak chcete - bežných členov SZ, pretože si myslím, že oni nemajú toľko možností navrhnúť či presadiť dobré názory, lebo sa priamo nezúčastňujú na ich schvaľovaní. Teda nik nemôže povedať, že bolo to rozhodnuté "vrchnosťou".
Súťaže OZ ( bodové majstrovstvá ) sú vnútornou vecou OZ a to či započítate si body do MOZ aj v prípade nesplnenia výstavných podmienok FCI ( 20/150) sú plne v kompetencii vašich orgánov ( konferencia OZ napr.) Vtedy sa pretek označí ako neoficiálny a body chovateľa v ňom získané sa dajú započítať do MOZ , len si to treba vopred schváliť, s tým nemá nič spoločné Pretekový poriadok SZ.
Pokiaľ je problémom splniť podmienky FCI v OZ, nik nebráni si použiť výsledky regionu napr. na DT. Hlavne treba v prvom rade umiestniť holuby v potrebných 20 % v danom preteku v danej konkurencii.
Rudolf Čmarada (01.02.2022, 21:30)
Július chcem sa poďakovať tebe aj pánovi Kascakovi, že som neostal sám, ktorý poukazuje na veci, ktoré by sa mali zmeniť.Vratim sa k problému mŕtva doba, ktorá by sa za určitých okolností mala zrušiť.Budem sa to snažiť podať lopatystycky, aby tomu rozumeli aj tí menej zdatní, pretože tých je väčšina. Holuby doletene 1 deň už v mŕtvej dobe a holuby doletene 2 deň,ale ešte v mŕtvej dobe ako
Príklad uvediem, že ich bolo 20 ks.sa nestanú víťazmi, pretože sa im počíta čas 04,00,01 to znamená, že víťazom sa stáva holub doleteny 2 deň o 04,10,00 keď má čo len o 5 km väčšiu vzdialenosť od tých čo leteli v noci.Som presvedčený o tom, že to je veľmi neobjektívne a každý kto tomu aspon trochu rozumie povie, že to je choré.Zapojil som sa do tejto diskusie preto, aby sa táto skrivodlivost upravila tak, aby usporiadateľ preteku mal možnosť vo vinimocnom prípade túto mŕtvu dobu zrušiť a tým pádom budú výsledky objektyvne čo sa týka víťazov,ale aj získaných kooficienty. Zostávam s pozdravom.
Vladimír Gladič (01.02.2022, 23:48)
Som len začínajúci holubár, keď ma presvedčil kamarát, aby som to skúsil a aj pretekal. Vďaka nemu som už pričuchol k stránkam o holubárčení, ale aj programe na výpočet Mypigeon a tiež čítal rôzne diskusie či už na tomto fóre ako aj na iných. Je pekne, že p. Blahovsky vyzval členov SZ k verejnej diskusii a to k dosť závažnému dokumentu, ktorý je Alfa a Omega holubárov "Pretekový poriadok". Ako nováčik žasnem nad tým, ako je nejednoznačný tento dokument a musím dať za pravdu p. Martonovi k jeho otázkam, ktoré by už mal nový "Pretekový poriadok" odstrániť adúfam, že to nebudú odporúčania. Tiež po prečítaní príspevku p. Kačšáka musím dať za pravdu, že by sa mali jednoznačne vyriešiť jeho pripomienky v pripravovanom dokumente, a mali by byť tiež zapracované do Pretekového poriadku", ktorý ak je detailne spracovaný, tak je záväzný pre všetky OZ v rámci SR. Tu si treba uvedomiť, pre koho tento "pretekový poriadok" má byť, a ako sa chce ďalej vyvíjať holubárčenie na Slovensku. Či sa pôjde cestou tvrdého biznisu a nasadzovania neobmedzeného počtu holubov, ktorými vytláčajú takýto biznismeni z radov členov s malými počtami na holubníkoch najmä už prestárle rady holubárov, dôchodcov, ktorí si už zašportujú s výsledkami len na dlhých a super dlhých tratiach, alebo dať možnosť v tomto športe všetkým členom aj na krátke a stredné trate a nech biznismeni ak skutočne vedia, tak nech vyberú tých najlepších a opäť budú aj pri menšom počte nasadených holubov víťazmi. Tým odpadnú problémy aj s vozidlami a košovaním. Tiež nerozumiem výroku p.Blahovského citujem. " Teda nik nemôže povedať, že bolo to rozhodnuté "vrchnosťou" ", keď v predchádzajúcej vete citujem: "Oslovil som touto cestou práve radových členov SZ - alebo ak chcete - bežných členov SZ, pretože si myslím, že oni nemajú toľko možností navrhnúť či presadiť dobré názory, lebo sa priamo nezúčastňujú na ich schvaľovaní." Jeden výrok odporuje druhému. A v praxi som sa ako nováčik čerstvo stretol s takou skúsenosťou, že bol predložený "Pretekový plán", ktorý je vraj odsúhlasený, a to som ani nevedel kým, lebo som nebol ako radový člen bez funkcii oslovený, a keď som zavolal predsedovi OZ, tak mi síce vysvetlil, že je to len návrh a plán sa bude schvaľovať po 1.3.2022 a nech si to vydiskutujem s funkcionármi ZO. Nato som mal veľmi dlhu diskusiu s predsedom ZO a myslím si, že nie moc konštruktívnu, keď som mal dojem, že ako nováčika ma chcel nachytať na príprave pretekového plánu na vzdialenosti, kilometroch. Viem že z hociktorého vypúšťacieho miesta sa nemôže pretekať, čo som mu dal za pravdu. No na to je jednoduchá odpoveď. Ak je človek zručný vo vyhľadávaní informácií zverejnených v programe Mypigeons. Môžem teoreticky predložiť zoznam akýchkoľvek vypúšťacích miest, ktoré by spĺňali požadovanie kritéria dokonca aj so schválenou percentuálnou odchýlkou, len problém je v tom, že niekomu lepšie lietajú holuby v tom koridore a iným v inom koridore. potom sa tu štiepia OZ, vytvárajú nové alebo migrujú nielen jednotlivci ale cele ZO. Ďalej mi chýba veľmi informovanosť jednotlivých členov. Nevstupoval som medzi holubárov len z toho dôvodu, aby som zvýšil tzv. kvórum a vylepšil počet členov, ale aby som mal aj možnosť sa zapojiť do diskusie. Tiež sa mi nepáči výrok, najprv pretekajte a potom môžete niečo rozprávať. Tak nie som z toho cesta, aby som len slepo počúval, lebo niekto rozhoduje o nás bez nás, ale aj vyjadroval svoje názory. To, že môžem byť aj prehlasovaný tiež beriem, ale som si vedomý, že svoj názor som vyjadril a neostáva mi len sa s tým zmieriť. Načrtnem ešte jeden problém a to ku programu MYpigeon a zverejňovaniu nielen výsledkov ale akýchkoľvek údajov v ňom. Údaje by mali byť v ňom pravdivé a v súlade aj GDPR. Prečo to píšem? Lebo ako nováčik som zaevidoval zaletených holubov do svojho holubníka a pri jedinečnom čísle holuba som sa zmýlil v roku. No na Slovensku nebolo toho, kto by tento problém vyriešil a hneď odstráni chybu. Jeden povedal, že je to manipulácia s výsledkami a nemôže a druhý, že to nevie. Nebyť p. Javorčeka a poskytnutia kontaktu priamo na administrátora tohto softwéru, tak by som bol riešený disciplinárnou komisiou, že som zapísal holuba, ktorého nemám a obmedzoval na právach skutočného majiteľa holuba., lebo on s ním ešte nelietal ale ja som takého holuba omylom do svojho holubníka zapísal. Keďže v tejto spoločnosti už nepracuje p.Konečný a admin tohto softwéru bol z Maďarska, tak vďaka dobrým kontaktom v Budapešti sa nakoniec podarilo tento problém odstrániť. Ak sa za tento program platia nemalé peniaze SZCHPH, nemal by na Slovensku byť niekto zodpovedný za odstraňovanie nielen takýchto chýb ale aj iných nezrovnalosti, ktoré sa môžu vyskytnúť. Tiež preklepy v rodových obrúčkach, ktoré ani v skutočnosti neexistujú, nemali by byť nielen opravené, ale aj odstránené z celého programu vrátane holubníka majiteľa? A hoci už veľa píšem, nedá mi spomenúť ešte jeden problém, za ktorý sú zodpovední výpočtári a nech sa nespoliehajú, že každý ma prístup k internetu alebo vie s ním každý robiť. Starší členovia musia žiadať mladších, aby im skontrolovali výsledky, no ak nestihnú to v stanovený čas, pokiaľ nie sú uzamknuté výsledky pretekov, tak majú smolu. Zväčša sa po preteku opýtajú len na poradie, ale že niečo bolo nesprávne započítane, tak to ich ani nenapadne. Tak prišiel v roku 2020 jeden náhodný známy o tretie miesto v OZ a ušla sa mu 4-tá zemiaková medaila. Nemal by aj na takéto jasné a zadokumentované zlyhania myslieť nový alebo vylepšený "Pretekový poriadok"? Nechcem nikomu vstupovať do svedomia, ale takýto omyl je pre členov nerozumejúcich počítačom zadosťučinením. A už len jedná myšlienka. Takto sa nerozšíria rady členov SZ a po vymretí starej generácie. Potom nebudú mať biznismeni komu už predávať na aukciách holubov. Jedine ak budú hľadať nové trhy niekde inde ako napr. Nemci na Ukrajine. Slovensko je malá krajina a už nie je na výslní v holubárčení ako v minulosti.
Július Vida (02.02.2022, 09:23)
Mladý kolega Gladič. Tak teraz si podaktorím funkcionárom poriadne dvihol mandle. Kvitujem, že je to slušne, korektne a prakticky podaný príspevok.
Buď v chovateľstve vytrvalý a odolný voči neprajnosti. Držím Ti palce.
Milan Blahovský (02.02.2022, 12:01)
p.Gladič, nemám dojem, žeby som si protirečil vo vyjadreniach. V prvej vete je uvedené, že majú možnosť sa vyjadriť aj "nefunkcionári" a v druhej som uviedol , že podľa týchto "nefunkcionárov" rozhoduje o ich bytí funkcionár ( sorry za pejoratívum - vrchnosť, ale občas nás tak označujú). Snáď netreba moje komentáre tlmočiť a písať "po lopate" ako pre veci neznalých.
Pár veci ste naznačil, čo sa vám nezdajú resp. nepáčia, ale sú to všeobecné frázy spokojných a nespokojných. Naznačil ste neinformovanosť chovateľov o výsledkoch resp. kontrole správnosti čísel v nich. Program "mypigeons" umožňuje každý pretek či súťaž prekonvertovať do tlačovej podoby a takto to po vytlačení ponúknuť aj tým, ktorí nemajú dosah na internet. Predpokladám, že čítať už nezabudli. Len je tu zase otázka : " Kto bude ochotní takto predložiť ? " Predpokladám, že sa v každej ZO nájde jeden zrelý, ktorý dokáže ovládať PC a má pripojenie na internet či už doma alebo v práci a chopí sa toho. To je interná vec riadenia danej zložky či to už ZO alebo OZ.
Opravy chybných údajov sa dajú robiť aj po uzamknutí pretekov ( po 4 týždňoch od štartu) až do konca augusta. Predpokladám, že je od mája do konca augusta dosť času na tento akt. Každá vážnejšia zmena v pretekoch má odraz v súťažiach a byť tolerantní "pohodlným" s tým, že to bude riešiteľné aj pol roka či rok od preteku je asi pritiahnuté "za vlasy".
Pravidlá pre správny zápis čísla do EKS sú predložené vo vzorových tlačivách každého EKS a podľa nich je nastavený aj program "mypigeons", ktorý je citlivý na tieto údaje ( chvalabohu) a každý zápis, ktorý nie je v súlade s pravidlami vyhodí ako chybný.
Bavme sa teda o potrebných zmenách, ktoré nás kamsi posunú a nie o tých čo sú pre dlhoročných chovateľov samozrejmosťou.
Napr. problém okolo nasadzovania holubov - počet členov v komisii, zástupca tímu chovateľa, ak nie je prítomný na košovaní a pod.
Asi to bude treba ísť po každej kapitole samostatne , aby ste boli konkrétni, pretože to je iba neplodná kritika a predkladanie svojich predstáv vo všeobecnosti.
Peter Kyzek (02.02.2022, 22:53)
Regulérnosť, spravodlivosť, rovnaké podmienky pre každého, či je malo alebo veľkochovateľ.

Písal som už o tom viackrát, tak dnes Vám dávam do pozornosti príspevok p. Martona , bod č 5. Týmto by sa naplnili slová v nadpise môjho príspevku.
Ďalej príspevok p Gladiča , riadok 7 až 12 je v tejto problematike veľmi výstižný. A ak sa to nezmení... veď bojovať neustále proti početnej prevahe? To nie je v žiadnom inom športe. A že to píše začínajúci, predpokladám že vekovo mladší chovateľ, je na zamyslenie pretože ak aj chceme nových holubárov je nutné vytvoriť tú spomínanú regulernosť, lebo po pár sezonach skončia, tak ako mnohí z nás čo, už toho majú dosť a robia to už len z akejsi zotrvačnosti. Jednoducho nejaká zmena je potrebná.
Chlapi, ak máte podobné myšlienky napíšte sem niečo. Čo i len slovko na súhlas. Nech je nás viac čo sme za Evidenciu a za:
Regulérnosť, spravodlivosť, rovnaké podmienky pre každého, či je malo alebo veľkochovateľ.

Peter Kyzek
Barbirik Igor (03.02.2022, 09:03)
Dobrý deň je len na škodu že sa sem chovatelia nenapíšu svoje názory na súčasný pretekovy poriadok
Mám z toho čudný pocit ked počúvam ako veľmi veľa chovateľov rozpráva ako je to zle a nregulerne ale keď majú možnosť sa verejne vyjadriť sú ticho potom sa nedá čudovať že to vyzerá tak ako to je
Mne osobne sa nepáči rozpätie km v daných kategóriách konkrétne sa mi najviac nepáči kategória A krátke trate km do 285 km 5 pretekov
Pre mňa osobne to znamená 5 pretekov do 200 km
Aj keď Všetci vieme že tieto preteky sú v našich geografickych podmienkach v podstate neregulerne
A môj názor je tá kategória A krátke trate by mala byť od 100 do 350 km
Čo sa týka stredných tratí od 285 do 630 km je zaujímavé že sa začína na 285 čo je v podstate krátka trať neviem kto takéto km rozpätie navrhuje čo s tým sleduje a komu to vyhovuje je otázne...
Môj názor je že stredné trate by mali byť od 350 km do 500 km
Dlhé C trate od 500 km do 700 km
A E super dlhe trate nad 700 km
Som presvedčený že do takéto km rozpätie by bolo prospešné aj pre tvorbu regiónov vzhľadom na geografické rozpätie OZ a RG
V neposlednom rade sa dotknem super dlhých tratí 1000 km tu mám pocit že SZCHPH je skôr brzda pre tieto trate pretože si myslím že má nato všetky predpoklady ako aj finančné prostriedky
Myslím si že pre SZCHPH by nemal byť problém kúpiť jednu Dzeraldy nactavbu na 2000 ks v ktorej sa dajú holuby kŕmiť a napájať aj z náhradnými košmi aby sa mohol uskutočniť zber holubov od Košíc cez Bratislavu až po Žilinu a uskutočniť tak 2 až 3 takéto preteky v rámci Sk samozrejme s primeraným poplatkom ktorý by mohol zohľadniť a finančné ocenenia
Aj v tomto prípade si myslím že by to bol veľký prínos pre chovateľov na Slovensku
Milan Blahovský (03.02.2022, 10:39)
Téma nie je propozície MS ani NP. Bavme sa k veci. Nie je problém otvoriť si vlastnú tému...Čítal som aj návrh členov VZ, kde sa píše, aby chovateľ, ktorý prestúpi do OZ, kde má znevýhodnené podmienky pre plnenie podmienok MS, nepoškodzoval pretekový plán OZ svojou vzdialenosťou a mohol byť v takom prípade diskriminovaný. Možno je to Igor tvoj prípad - keby si bol v OZ Nitra nemohol by si mať prvých 5 pretekov do 200 km ( niečo také v skutočnosti ani na SLovensku asi nie je ) V tvojom prípade OZ Levice máš 2 x menej ako 285 km v PP, tak píš pravdu. Preteky mladých nie sú limitované v MS 285 km...
Barbirik Igor (03.02.2022, 11:16)
Milan píšem to všeobecne mňa som uviedol ako príklad v propoziciach KT je 5 pretekov do 285 km
Je tam alebo není ..
Stredné trate sú od 285 km tak kto tu nepíše pravdu
To sa netýka len mňa
A naviac ty už vieš aký pretekovy plán má OZ Levice já ešte nie..
A na záver si myslím že všetko sa to týka pretekov a pretekoveho poriadku a chovateľov na Slovensku
Milan Blahovský (03.02.2022, 11:41)
Nepredpokladám, že OZ Levice postaví plán odlišný od roku 2021, z toho som čerpal u teba.
Zaujímavý je napr. návrh časti funkcionárov z regionu Šariš, ktorý navrhujú vypracovať 2 typy protokolov o hodinách - pre prípad dvojpreteku ( s účasťou chovateľov iného NS napr. na nasadzovanie na SDT ) a prípad solo preteku. Už na tom pracujem...
Dostal som aj otázku či je v prípade, že celá ZO vyhodnocuje preteky online z domu, či je potrebné vypracovať aj "protokol o otváraní hodín" ? Teda niekto ho musí urobiť - doma či má chodiť do NS aj s komisiou ? Ako postupovať ak je v NS 6 chovateľov a 1 má EKS s vyhodnotením z domu. Ak sa jeden z účastníkov preteku nedostaví, ohrozí zvyšných 4 chovateľov na vyhodnocovaní tiež ?
To sú praktické veci , ktoré je dobré zmeniť či upraviť.

Otázka evidencie ako navrhujete niektorí , je možná do vnútorných súťaží SZ ( MS ,NP a pod.), na podobnom princípe je to ukotvené v propozíciach poľského zväzu. Rovnako to nie je zakázané aplikovať v súťažiach OZ ( niektoré OZ to v minulosti aj mali a ...). Všetko je v rukách členskej základne daného OZ ako si to presadia vo vlastných OZ. Prostiedkom na to je oblastná konferencia, ktorej delegáti si takúto evidenciu môžu schváliť. Snáď by ste nechceli aby dokumenty SZ riadili ekonomiku všetkých OZ napr.?
Július Marton (03.02.2022, 12:08)
Pán predseda športovej komisie prajem pekný deň.Prvý krát Vám musím oponovať k Vašej poslednej vete. Citujem snáď by ste nechceli aby dokumenty SZ riadili ekonomiku všetkých OZ. Moja odpoveď p.predseda. Nie je to o ekonomike ,ale je to o regulérnosti pretekov. Keď už ste začali ekonomiku,tak Vám môžem povedať, že málo ktorý dôchodca si môže zaplatiť na pretek príklad 100ks holubov. V opačnom prípade by mu to mohol uhradiť SZ.Aj tak sa dá.
Pekný deň :Marton Julo
Barbirik Igor (03.02.2022, 12:15)
Milan vyhodnotenie z domu je predsa ošetrené ak by klesol počet na štyri musí prísť na otváranie aj chovateľ ktorý vyhodnocuje z domu aby neohrozil ostatných chovateľov
Zatiaľ nepoznám ZO v ktorej by všetci chovatelia robili vyhodnotenie z domu ale som zato že do budúcnosti to treba vyriešiť
Čo sa týka evidencie holubov neviem či by to niečo prinieslo pre chovateľov možno väčšie poplatky skôr by som znížil množstvo holubov ktorý bodujú na 25 ks alebo 20
Malo by to možno význam pre chovateľov z malým počtom holubov čo sa týka bodovania len som není istý či by to tým chovateľom pomohlo keď by im tie holuby aj tak nebodovali
Július Marton (03.02.2022, 13:59)
Pekný deň prajem pán Barbirik. Evidenciou som sledoval starostlivosť pri preprave holubov,Aj ten veľko chovateľ by bol donútený sa prikloniť k starostlivosti o PH. V dnešnej dobe mu je to jedno.Nasadí 130ks keď aj vytratí znova doloží. Stále je na tom lepšie ako tí ktorý chovajú 50-60 holubov. Chovateľom by záležalo na ošetrení holubov pri preprave aby boli čo najlepšie dolety. Keby všetko vytratili tak by si mohli na záhrade púšťať šarkana. K tým cenovým reláciam PHM zdražujú záleží či zdraží aj mýtny systém. Už v terajšej dobe sa km odvíja od ceny nafty. V 60 -70 r. sme lietali v zväzarme. Bola evidencia ani tí veľko chovatelia si to nedovolili prekročiť. Nasádzalo sa 5 ks - 25 ks možno že niekedy 30 ks na chovateľa. Bola lepšia pohoda menej závisti menej intrigánov aviacej kamarátstva. V tej dobe som mal 18 rokov, tak si to dobre pamätám.
Ostávam s pozdravom :Marton Julo
Barbirik Igor (03.02.2022, 14:51)
Dobrý deň pán Marton ja s vami súhlasím že vtedy to tak bolo ale musím vás doplniť že v tej dobe keď sme patrili pod zvezarm tak zme neplatili poplatky za prepravu alebo len veľmi málo
Keď sme prešli pod drobnochov už to bolo iné ale pre chovateľov prístupné
V dnešnej dobe to máme stále ťažšie a musíme zvažovať každú korunu čo dáme do holubov a ak chceme pokračovať v pretekani z holubami musíme urobiť aj nejaké ústupky
Preto som písal že možno by niečo priniesl znížený počet holubov ktoré by mohli bodovať povedzme z 25 alebo 20 ks by chovateľovi bodovalo 5 ks a bolo by jedno koľko nasadil keď aj 100 ks musí uhádnuť tých 25 ktoré budú bodovať a chovateľ ktorý má malí počet holubov povedzme 50 ks by s nimi vydržal celú sezónu
Evidenciou by sme obmedzili počet nasadených holubov čím by sme si všetko predražili prepravu a obzvlášť v dnešnej dobe neviem koľko chovateľov by to zvládlo finančne a či by nám to zato stálo

Ľudovít Dziak (03.02.2022, 15:13)
Zdravím vás.
Čítal som si predošlé príspevky o evidencii holubov. nie som chovateľ, čo pamätá Svezarm, takže sa dovolím zaradiť medzi tých mladších. Pán Marton akú evidenciu by ste nahlásili vy a hlavne kedy by sa mala tá evidencia nahlasovať? Napíšem Vám príklad z minulého roku keď som pred sezónou starých vypustil 95 ks a do pretekov mi 35 ks požrali dravce? Niečo sa stratilo, niečo padlo dravcom aj počas sezóny aj keď som púšťal už len sporadicky a na konci sezóny mi ostalo 28 ks. O mladých PH ani nevravím lebo keď nezakrúžkujem 120 ks tak na preteky mi neostane 70 ks. Akú evidenciu by ste v takomto prípade napísali vy? Je veľmi pekné, že by sa vyrovnali podmienky ale zase len niekomu.Vy si myslíte, že mne by nestačilo na zimu nechať 60 ks? No nie nestačí. Takto mladých k holubáreniu nepritiahnete. A ani tú závisť už nedostanete do takých koľají ako to bolo vo vašej dobe. Každým rokom bude starších ubúdať a ekonomika sa už nikdy pri takomto gazdovaní nezlepśi.
Môj návrh je zakomponovať do rokovania problematiku ohľadom dravcov s nejakými jasnými výsledkami.
S pozdravom
Ľudo Dziak
Milan Blahovský (03.02.2022, 16:10)
Teda ak tomu rozumiem, ty by si si to Igor predstavoval tak, že v Pretekovom poriadku bude uvedené, že do Majstrovstvá OZ môže bodovať maximálne z prvých 25 ( resp. 20 ks ) nasadených na pretek ??? Už teraz počujem ako sa tomu smeje pol Slovenska ( druhej polovici je to jedno ) ...Tieto veci predsa rieši každé OZ individuálne.
Uvediem ti prípad problému otvárania hodín. Nasadzujú 7 chovatelia v NS. 4 vlastnia Bricon , 1 Benzing M1 ( prenos online) ,1 mechanické hodiny uzavrie a jeden nekonštatuje holuby. Majú teda spustených 6 hodín. Na otváranie by sa teda mali dostaviť min. 5 z nich a jeden vyhodnotí z domu, kedže predpokladá, že neohrozil otváranie hodín. V tom sa majiteľ mechanických hodín od zlosti, že mu došli holuby hodinu po percentách, od žiaľu opije a nepríde na otváranie hodín ( je de facto vyradený z preteku, aj keď holuby neumiestnil - hodinu otvorí pri najbližšom nasadzovaní). Majiteľ systému Benzing vo vedomí, že neohrozil vyhodnocovanie hodín, odcestuje s rodinou za rodinnými povinnosťami a nemôže sa dostaviť na vyhodnotenie preteku. Zvyšní štyria musia teda naštartovať svoje auta a odísť do najbližšieho NS a vyhodnotiť Bricony. Ohrozil teda majiteľ Benzingu svojich kolegov tým, že si dovolil investovať do EKS a venovať sa okrem holubárov aj svojej manželke ??? Predpokladám, že odpoveď bude áno, lebo mal predpokladať, že zlyhá ktosi iný....
Barbirik Igor (03.02.2022, 17:03)
Milan predstav si ja som v takom klube bol v ktorom bol bricon tauris mechanické hodiny a ja som si kúpil kvôli 40 km dochadzke Benzing laif a vyhodnocoval som z domu pred tým som mal Bricon a nikdy nebol žiadny problém môžem ti povedať len toľko že nebyť tej vzdialenosti tak som tam doteraz a nešlo až tak o vzdialenost ako o to že nemám vodicky preukaz a môžem povedať keby všetky kluby tak fungovali ako Lužianky neboli by nikde žiadne problémy
A podobne to je aj v Novej Vsi nad Žitavou
A čo sa týka toho bodovania z 20-25 ks už niektoré OZ majú do majstrovstvá majstrovstvá plus na koeficient a sú spokojní
Barbirik Igor (03.02.2022, 17:13)
A ešte taká malá poznámka
Aby mali mladší chovatelia predstavu ako to bolo voľakedy z evidenciami

Evidencia bola 40 ks a v preteku bodovalo z 10 ks 7 do MS a OZ iintermajstovo bolo z 12 ks 7
A boli všetci všetci spokojný a aj vtedy boli chovatelia ktorý chovali veľa holubov aj veľa nasadzali
Milan Blahovský (03.02.2022, 17:21)
V dnešných podmienkach program "mypigeons" umožňuje pestré variácie súťaží čo sa týka bodovania alebo evidencie. Ide iba o to koľko OZ ich využíva ??? Preboha veď je to iba o pár kliknutí navyše v nastaveniach, kúpení pár pohárov navyše a sú spokojní všetci. Samozrejme iba na začiatku sezóny. Po nej už iba smutne konštatujú, že je to opäť nespravodlivé a tí dobrí sú opäť vpredu či ide o takú sériu alebo inú...
Rudolf Čmarada (03.02.2022, 19:42)
Milan ďakujem Ti za príspevok,v ktorom píšeš o možnostiach programu mipigeons, ktorý umožňuje rôzne interné súťaže a stojí to len pár kliknutí navyše.Dufam, že si to prečítajú aj tí, čo za dlhé roky nedokázali urobiť nič pre tých slabších,aj keď robili vo výbore OZ Trnava dlhé roky.Prave naopak, ešte aj teraz sa snažia zastrašovať chov.roznimi dezinformáciami,aj keď už vo výbore OZ nie sú.Verim, že tieto dve interné súťaže, ktoré boli odhlasovane na konferencii OZ budú veľmi zaujímavé pre všetkých,nie len pre špičku, ktorá je za posledné roky ťa istá.Zostavam s pozdravom.
Barbirik Igor (03.02.2022, 20:56)
Milan v podstate píšeme o rovnakom probléme väčšina OZ má bodovanie 30 ks
7 boduje aj preto som napísal možnosť znížiť
25 ks 7 boduje čím by chovatelia museli viac vyberať ktoré holuby im budú bodovať
Áno v programe je viac možností aj riešení jedným je aj z 30 ks 5 bojujúcich čo je pozitívne pre tých chovateľov z malým počtom holubov
Už aj to je krok k tomu aby sa trochu vyrovnali chovateľom chovateľom z veľkým počtom holubov aj keď vieme že v konečnom poradí sa aj tak nič nezmení
Ale stále je veľa OZ ktoré to nechcú riešiť
Zamiešal si sem poháre ktoré s tým nesúvisia tak isto aj otváranie hodín že keď niekto nepríde na otváranie to je predsa ošetrené tým že nasledujúci pretek nemôže do tých hodín cvikat holuby a pri elektronickom systéme ani nasadiť holuby takže každý chovatel si dobre rozmyslí či prísť na otváranie alebo neprist a poškodiť ostatných chovateľov (kamarátov)
Peter Kmec (03.02.2022, 21:18)
Dobrý večer. Ohľadom rôznych variácií výsledkkov si môžete pozrieť výsledky OZ Michalovce 2021, interné výsledky ZO Čaklov americký systém, každému chovateľov bodujú iba 5 holuby.
Peter Kyzek (04.02.2022, 09:29)
Pre p. Čmaradu. Ja si naopak myslím že toto by mal riešiť SZCHPH .pretože vidíme ,keď niečo nie je nariadené zhora, tak bude okolo toho milion špekulácií. Myslím rôzne prestupy ,smer pretekov, vzdialenosti atď. A prečo? To každý vie. Len pochopiť že evidencia je jednou z ciest k akej -takej regulernosti , na to už podľa niektorých príspevkov vôľa nie je. Okrem pánov Martona , Gladiča, Barbiríka.
P. Čmarada ,tá evidencia o ktorej píšete vo Vašom OZ podľa mňa stráca zmysel , ak máte v evidencii 80 ks a pri tom môžete nasadiť trebárs 150 ks.
Napíšem pár slov o tej evidencii lebo vyzerá to tak že nie každý vlastne vie o čo ide.
Chovateľ deklaruje pred začatím pretekov družstvo holubov povedzme 60 ks podľa r. krúžkov. Na celú sezonu môže nasadzovať len holuby s týmito rodovými obrúčkami. Žiadne dokladanie či výmena holubov nie je možná. A práve tu je princíp regulérnosti , pretože malochovateľ nemá odkiaľ doplniť nové holuby na miesto stratených, zranených alebo vyčerpaných, tak ako to pri terajších podmienkach môže urobiť veľkochovateľ. Trocha umenia bolo aj v rozložení síl na celú sezonu. A nepamätám sa že by sme nedolietali sezonu včetne nejakých Eisenachov či Schverinu. A keď aj niekedy s pár kusmi. Evidencia bola 40 ks.


Ladislav Niňaj (04.02.2022, 12:07)
Chcem vyjadriť súhlas s pánom Kyzekom a aj s pánom Gladičom vyššie. Aj u nás v ZO Vrbica sme sa zaoberali tzv. "veľkochovateľmi" a aj nám vyšlo, že regulárnosť môže byť len vtedy keď sú podmienky porovnateľné. Možno evidencia nie je jediným riešením, ale k regulárnosti by určite prispela. Veď nikto nebráni tým čo na to majú (a dôchodcovia, ktorých je asi len niektorí) aby si svoje holubníky rozdelili na družstvá (napríklad aj podľa pôvodu) a súťažili s nimi samostatne. A že by museli zaplatiť viac na členskom? Veď keď majú na holuby, tak asi by mali mať aj na členské.
Regulárnosť súťaží je určite to čo udrží chov poštových holubov pri živote.
Víťazoslav Korenko (04.02.2022, 12:18)
Všetko v poriadku len čo ekonomika? Velkochovatel nezadotuje oblasť za 150 nahlásených holubov ale len 60. A ten čo nasadzuje 10 bude musieť v princípe zaplatiť ako za 60.... Nehovoriac o tom že celkový počet nasadených holubov sa zníži. To je tá druhá strana mince
Ladislav Niňaj (04.02.2022, 12:31)
A teraz je to ako? Nedotuje náhodou ten s 10 holubmi toho so 150? Mysleli sme, že si ten čo na to má rozdelí svoj kŕdeľ na 3 menšie a zaplatí za tri evidencie. Ten dôchodca s 10 (prípadne do 50 - 60) len za jednu. Myslíme si, že to by bolo serióznejšie. Či nie?
Víťazoslav Korenko (04.02.2022, 12:50)
Bude. Len dúfam že sa nestane to, že v prvej desiatke majstrovstva OZ budú 3ja alebo 4ja chovatelia
Peter Kyzek (04.02.2022, 14:25)
Tu nejde o to či prví budú poslední alebo poslední budú prví . ide o regulernosť. A myslím si že hrať fair play sa ešte stále nosí.
Tak nejako, ako to píše p Niňaj to majú napr. v Poľsku alebo Maďarsku.
Ladislav Niňaj (04.02.2022, 16:02)
Páni, som rád, že ste to pochopili. Myslím si, že nikomu by nemalo vadiť, že na prvých troch miestach nech je aj jeden chovateľ. Keď je najlepší, tak mu to patrí. A ostatní budú vedieť, že to tak je a budú to rešpektovať. A budú sa snažiť sa polepšiť - férovo(?).
Rudolf Cisárik (04.02.2022, 18:48)
Pani Ninaj, Kyzek, Marton zijete v minulom storoci, ked bol este pretlak chovatelov. Komu by ste chceli nanutit, aby robil 2, 3, alebo aj
viac druzstiev ? Chovatel, ktory nasadza viac holubov bude jednoduch nasadzat menej. Miesto plnej kabiny, pojde poloprazdna,
takze preprava holubov na chovatela bude drahsia. Kedze gro chovatelov je uz v dochodku, tak pre mnohych to bude likvidacne.
To ste naozaj dobre vymysleli !!!! Ved cim viac holubov sa prepravuje, tak na chovatela to vychadza lacnejsie.
Ale keby ste ten vy rozdiel zasponzorovali, tak budem s vami suhlasit.
Takze pokial nam vo velkom ubudaju chovatelia, vy by ste chceli ten ubytok este urychlit. Ako povedal p. Blahovsky, vozit vzduch
nie je najlacnejsia zalezitost. Treba sa pozerat do buducnosti, nie vracat sa do minulosti.
My sme v OZ BA mali ako jedina oblast evidenciu, ale sme ju zrusili, nakolko bolo s tym ovela viac problemov, ako efektu aj vzhladom
na sucasnu dobu a situaciu. V OZ BA sa lieta seria 20/5 so starymi a 30/7 s mladymi holubmi. Toto je cesta, nech si kazda oblast nastavi seriu ako chce a v tomto zohladni aj mensich chovatelov.
Okrem toho evidenciu si musi kazdy chovatel zabezpecit sam a nie kazdy vie pracovat s PC. Aj ked si chovatelia vedia pomoct navzajom, nie kazdemu sa musi podarit zadat evidenciu do urceneho terminu, a hoc by mu aj holuby dobre leteli, bude mat
v majstrovstve OZ cistu 0.
Takze este raz pani, treba sa pozerat do buducnosti.


Ján Skaličan (04.02.2022, 20:29)
Ja si myslím, že chovatelia aj s malým počtom holubov nie sú v OZ stratený. Môžu vyhrať prvú cenu OZ, môžu nalietať olympionika, ak sú dobré holuby dá sa presadiť aj MS, intermajstrovstve. Dá sa vyhrať aj finále v testovačke ako náš chovateľ Dušan Droppa ktorý chová 10 holubov a vyhral finále v Žiline. V Klube máme už 20 rokov rôzne súťaže ktoré sú stavané pre chovateľov s malým počtom holubov. V OZ máme sériu ST-30/5, DT 15/5, SDT 7/3 pret. plán nie je ľahký a je pravda, že chovateľ s malým počtom holubov má veľmi malú šancu vyhrať majstra OZ. Oblastnom združení sa musí nájsť stredná cesta, ktorá vyhovuje čo najviac chovateľom.
Barbirik Igor (04.02.2022, 20:41)
Pán Skaličan všetko dobre Vám prajem
Teším sa že konečne čítam dobrý príspevok
Barbirik Igor (04.02.2022, 21:01)
Pán Skaličan z vašeho príspevku je cítiť dobrého človeka a som presvedčený že aj chovateľa
Peter Kyzek (04.02.2022, 21:06)
A čo sme my špedičná firma alebo podnikáme v doprave? Všetko predsa nie je o peniazoch. A pozerať do budúcnosti, tak na to treba vešteckú guľu. Máte ju vážený pán Cisárik?
Tých možno pár desiatok peňazí naviac, asi stojí každému za to že bude súťažiť regulérne.

No tak asi to už stačí k téme. Toto som chcel povedať a keď nie, tak to nejako predýcham a ideme ďalej ,veď sme si už za 35 rokov zvykli.
Víťazoslav Korenko (04.02.2022, 21:44)
Pán Cisárik. Dve oblasti mali evidencie. Ešte to bolo OZ Kežmarok. No a za pár rokov evidencie to viedlo postupne k tomu vozeniu vzduchu, ako niekde písal Milan Blahovský. Každá oblasť má možnosť si to vyskúšať čo to obnáša, len si to treba presadiť na konferencii OZ.
Rudolf Cisárik (04.02.2022, 22:07)
P. Kyzek, nepotrebujem vestecku gulu, ale evidujem, ze nam kazdorocne ubuda chovatelov. Vy ste si to zrejme nevsimli.
Samozrejme, ze nie vsetko je o peniazoch, ale nikto vam zadarmo holuby neodvezie. Su predsa medzi nami aj chovatelia -dochodcovia,
ktori ledva vyziju, tak tym povedzte, nech daju naviac par desiatok penazi. Taki radsej skoncia, a zas nas bude menej. Vy a este niektori ste nic nepochopili. Ved regulernost viete dosiahnut stanovenim serie bodovania v ramci OZ. Ako som vam napisal, u nas je to napr. na KT, ST z 20/5, co je jedno z najtvrdsich kriterii v ramci OZ.
Evidencia je len nostalgiou minulosti, ktora sa uz nikdy nevrati.
Peter Kyzek (04.02.2022, 22:52)
Pán Cisárik . Vy ste nič nepochopili. Písal som o regulérnosti a nie o financiách.
Barbirik Igor (04.02.2022, 23:02)
Pán Kyzek,Nina a Korenko Vám niečo hovorí slušnosť a úcta k starším?????!!!!!
Alebo si myslíte že ste majstri sveta ?...!!
Barbirik Igor (04.02.2022, 23:11)
A Rudo tebe sa čudujem že sa bavíš s tými mladými ľuďmi ktorý nevedia o holubareni absolútne nič a ešte sa tu navazaju do starých ľudí !!!
Mám taký pocit aby sa nebáli chodiť po ulici
Peter Kyzek (04.02.2022, 23:24)
Pán Barbirík Vy tu čo splietate dve na tri? Nikto sa do nikoho nenaváža.
Barbirik Igor (04.02.2022, 23:34)
Pán Kyzek vy a Vám podobný čo ste ešte nič nedokázali tu idete mudrovat o holubarskom športe a navyše urážať dôchodcov od ktorých sa musíte ešte veľmi veľa učiť
Peter Kyzek (04.02.2022, 23:43)
Pýtam sa Vás, kde tu kto a koho uráža?
Bola to normálna slušná diskusia. Až doteraz.
Barbirik Igor (04.02.2022, 23:50)
Ja ti slušne odpoviem stačí si prečítať vaše príspevky hlavne pána Ninaja
Vladimír Gladič (06.02.2022, 13:34)
Vážený p. Blahovsky, nič v zlom, ale nedá mi vyjadriť sa na Vašu reakciu k môjmu príspevku, no doprial som si trochu času, ktorý som pôvodne odhadoval na 24 hodín, aby som mal odozvu aj iných starých holubárov k mojim prvým začiatočným postrehom. Nakoniec je to pre Mal som dilému, kde začať reagovať na Vašu reakciu môjho príspevku, či už od začiatku alebo zovšeobecnením z konca, ale pekne po poriadku. Nie som voči Vám vôbec zaujatý, ale skôr ako ste požadovali odo mňa byť konkrétny, skúste sa zamyslieť, čo tým autor myslel a nekonal som tak aj ja? Niekedy je lepšie písať „po lopate“ lebo každý čítajúci má iný názor, tak ako právnici na jasné znenie §§, ale 100 právnikov, sto názorov. Nechcel som byť osobný, ale vyzval ste ma takto verejne ku konkrétnosti, tak budem aj ja konkrétny.
K prvým dvom riadkom a tej lopate som to pochopil ja osobne tak, že prvý krát ste zvolili verejnú diskusiu pre členov SZ všeobecne, lebo sa nemali k činu členovia schválenej komisie Vami spomenutí a hrozí, že opäť „Vrchnosť“ (volení funkcionári) to schváli bez podnetov radových členov. Potvrdili ste riešenie problémov z minulosti a chválim Vás za prvú lastovičku, že pri nemožnosti fungovať pre pandémiu v kluboch je to možne elektronickou komunikáciou. No niektorí členovia sa k tomu nedostanú, keďže je to na internete. Niektorí vedia len čítať na internete a tí zručnejší písať a reagovať aj osobne, alebo podľa ochoty za pomoci príbuzných, synov alebo vnukov. Musím preskočiť na záver, že bolo by rozumne rozdiskutovať každý podnet zvlášť, hoci sa nevyjadria starší dôchodcovia, ale skôr mladší, ktorí vedia chodiť aj v biznise aj v počítačoch.
Mám už skúsenosti pri administratívnom zastupovaní svojho holubníka v programe Mypigeons a myslím si, že som bol dosť konkrétny, len som nemenoval tých, s ktorými som to riešil, až na jednu osobu, ktorá ma aspoň usmernila správnym spôsobom. Trpezlivosťou nebudem mať problémy do budúcnosti s chovateľmi, ktorí skutočne vlastnia mnou omylom zapísaných holubov a tiež s disciplinárnou komisiou, ktorá by sa musela pre neriešenie problému v počiatku tým zaoberať v blízkej budúcnosti. Samozrejme mohlo tu byť ešte „ale“, lebo možno holuby mojou chybou zápisu ročníka možno uhynuli alebo sa takýto originálny krúžok holuba chovateľ nepoužil. No nebol som k tomu problému ľahostajný ale dôsledný, a nenechal som to len tak čo prinesie budúcnosť. No v skúsenostiach pri administratívnej správe alebo kontrole ďalších dvoch chovateľov práve aj s Vami, keďže ste výpočtár pre túto OZ, kde holuby lietajú a zodpovedný nielen za vložené výsledky, ale aj za údaje vkladané do programu Mypigeons, tak som si rozšíril svoje obzory o nové skúsenosti. Škoda, že ako príloha, nie je možne vložiť aj obrázok malej kapacity ako pri emailoch. Netrebalo by sa tak rozpisovať. Hneď reagujem aj na Vaše slová, že program Mypigeons citujem „Pravidlá pre správny zápis čísla do EKS sú predložené vo vzorových tlačivách každého EKS a podľa nich je nastavený aj program "Mypigeons", ktorý je citlivý na tieto údaje ( chvalabohu) a každý zápis, ktorý nie je v súlade s pravidlami vyhodí ako chybný. No nemôžem s týmto súhlasiť, lebo sám ste bol svedkom toho, že bol do výsledkovej listiny programu vložený holub so zlým číslom krúžku holuba a následne po telefonickej ako aj emailovej komunikácií a zaslaním tabuľky chyba bola odstránená, dokonca aj nezapočítaný holub, ktorý mal lepší výsledok ako holub iného chovateľa a keďže bol posledný holub bodovo hodnotený, tak iný chovateľ prišiel aj body. Ešte jedna poznámka, ak opravíte len reklamovaného holuba ý výsledok pretekov, tak automaticky by sa takýto neexistujúci holub mal vymazať aj v holubníku chovateľa a nemal by stále figurovať holub s neexistujúcim krúžkom. A ak nie je možne takéhoto holuba vložiť, ako tvrdíte, ako mi viete potom vysvetliť, že do výsledkov sa holub s neexistujúcim krúžkom dostal, program ho zapísal a z výsledkovej listiny ste ho vymazal. Takže to akože program Mypigeons (chválabohu) nedokázal? Prepáčte, nie je to osobné, ale v programe je to možné.
Akosi som sa už rozpísal, ale nereagoval som na všetky podnety. Kvitujem Vašu odpoveď, že sa výsledky pretekov dajú konventorovať a vytlačiť v tlačenej podobe, ale týmto spôsobom zaťažíme našu prírodu a tony zbytočného papiera. Z toho dôvodu sa platí tento program no malo by byť poriešenie tohto problému smerom aj k tým, čo sú počítačovo úplne alebo s časti negramotní, a tento problém tu je. Nikto nemá povinnosť si kúpiť počítač, aby vedel skontrolovať výsledky, tak ako (chválabohu) nikoho nenútite či bude lietať na gumičky s mechanickými hodinami, alebo cez elektronické antény s hodinami. Ak výpočtárom má byť zľahčená práca pri reklamáciach výsledkov („lebo kto robí, robí aj chyby a kto nič nerobí, nič nepokazí“), lebo niekedy nestačí telefonická komunikácia, tak mal by byť v pretekovom poriadku pre OZ tiež záväzný niejaký postup.
Konečne som sa dostal k posledným vetám Vašej reakcie. Konkrétne problémy som nepotreboval opisovať, keď ich predostrel po bodoch p. Marton pričom k nájdeniu vhodného postupu riešenia bodov 1 až 6 úplne súhlasím. K bodu 7 nemám rovnaké stanovisko, lebo postihuje rovnako všetkých a neberie sa do úvahy úmysel alebo len nie úmyselná chybovosť. Praktický príklad: Ak niekomu pre úmyselne podvody zakážete činnosť lietať z miesta súradníc, tak človek je tvor vynaliezavý a vynájde sa, buď prepíše holubník na iného člena rodiny, alebo s i a odsťahuje inde, jednoducho predá dom a môže ďalej veselo pretekať so všetkým, čo k tomu patrí. A budem v tomto názore ešte viac tzv. „pritiahnutý za vlasy“, že ak takýto hotový holubník s domom kúpi niekto iný, tak tiež nebude môcť záujemca pretekať určitý počet rokov, lebo sú striktne dané súradnice a nie len chovateľ, lebo takéto výnimky neexistujú a bude navyše administratívna tortúra nielen pre kupujúceho záujemcu, ale aj pre konkrétnych ľudí vo vedení SZ, členov komisií. K bodu 8 len toľko, že som si už vytvoril názor na poniektorých z „vrchnosti“ a budú mať čo robiť a ak budú vôbec chcieť, aby som si svoj názor poopravil. Myslím si, že to platí aj pre všetkých iných radových členov. K p. Kačšákovi, ktorého som tiež svojim príspevkom podporoval, v čom nie je konkrétny? To, ako sám uvádzate MOV sa musí dodržiavať a proti tomu nemám nič, jednoducho koeficienty ak sú správne vypočítané tak nepopustia (je to myslene s nadsázkou, lebo človek je tvor omylný a žiadne urážanie kvalitnej práce výpočtárov). Ale to, že sa boduje v OZ čo má potom vplyv pri aukciach na predaji holubov, že čo dosiahol chovateľ, tak musím súhlasiť, že by to malo byť jednotné pre všetky ZO pod ktoré spadajú OZ v rámci celej SR. Je to aj detailnejšie riešený bod 5 u p. Martona. Opäť Vám p. Blahovský čiastočne dám za pravdu, že je to ďalšia dielčia téma, ktorú nie je možne riešiť všeobecne ale detailnejšie v novom príspevku. Nechcem nikoho uraziť pre deklarované výsledky a následne pri predaji holubov deklarované v aukciách, ale zjednotením kritérií v rámci SR stúpne aj prestíž u zahraničných chovateľov v tejto oblasti a možno to je ta správna profylaxia k štiepeniu OZ alebo migrácii členov alebo celých ZO v rámci oblasti, hoci tých úskalí a problémov je mnoho (koridory, čas štartu pretekov, presúvanie dokonca rušenie pretekov (hoci sú riadne zaplatené) a iné). Doplním ešte svoj príspevok o podporu p. Čmaradu k mŕtvej dobe, že by sa to malo riešiť ku spokojnosti celku a nie jednotlivca a tak nedá mi spomenúť a podporiť výrok p.Kyzeka či už v úvode alebo závere jeho príspevku, citujem: „Regulérnosť, spravodlivosť, rovnaké podmienky pre každého, či je malo alebo veľkochovateľ“
A na objasnenie pre Vás p.Kyzek, som začínajúcim, ak sa to dá povedať aj chovateľom holubov, vekom ako sa hovorí za polovicou života, ktorý ma odrastené deti, bez potreby pestovania vlastnej pracovnej kariéry a teraz aj viac času pre seba a svoje hobby (koníčky). K holubárčeniu ma nahovoril kamarát, a aj upozornil na program Mypigeons, ktorý si podrobne preluskávam, ako aj diskusie najmä na tejto stránke, vytváram vlastný názor a následne mu pomáham riešiť aj jeho administratívne problémy v súvislosti s týmto programom a odstraňovaním chýb či už spravené úmyselne (kde treba dôkazy) alebo z neúmyselne z nedbanlivosti. Nie som z tých, že mám zázemie k chovu holubov po niekom z príbuzných, nie som ani podnikateľ, ktorý má väčší prísun peňazí na takýto typ hobby a tiež sa nechcem znižovať ku chrobákovi Truhlíkovi, že viem všetko a práve ja najlepšie. Keď sa ma iný chovateľ opýtal: Čo ma viedlo ku chovu holubov a či chcem vidieť peniaze „v lufte“ (vo vzduchu - nemecké slovo, východniarský slang)? Bola odpoveď, skúsim to, či je to férový šport, kde nesúťažím fyzicky ja, ale moje holuby. Píšem len postrehy z praxe priateľa a postrehy s tejto diskusie, o ktorých sa dosť dlho píše, ale nie všetky problémy sa riešia. Skôr sa riešia jednotlivci a ich názory a ja asi budem v poniektorých očkách najmä „vrchnosti“ zaškatuľkovaný tiež do tej druhej skupiny o to horšie, ak to bude bez výsledkov. Problémy boli a aj budú, len riešenia sa predierajú pôrodnou bolesťou ako s chlpatej deky. Treba si uvedomiť, že SZCHPH je dobrovoľná organizácia a tak ako človek do nej príde, tak aj vie odísť, a od takejto osoby sa okolie, verejnosť nedočká pozitívnej reklamy, a mlčanlivosť nebude vynútiteľná už ani KRK, ale pri zovšeobecneniach ani súdom.
A ešte posledná myšlienka, ktorá mi bola tlmočená, že „najprv lietajte, buďte aktívny, niečo dokážte a potom kritizujte“, tak by som odkázal, že nekritizujem len som vyjadril svoj názor v tejto diskusii a nijako som sa nechcel dotknúť, či už nielen vekovo, ale aj odborne zdatných starších chovateľov holubov. Takže p. Barbirík, vy ako starý funkcionár a predseda OZ v Bratislave z roku 2000, keď ste mali zodpovednosť za 8 ZO a 168 členov Vám nemám čo závidieť, keďže viem, čo je práca s ľuďmi a budem sa opakovať že nedovolil by som si Vás, ako aj iných chovateľov holubov urážať, hoci vy ste si takúto diskusiu zvolili napriek tomu, že po Vašom odvolaní z funkcie máte skúsenosti aj s nespravodlivosťami, ktoré viedli k Vášmu odvolaniu. A úplne na záver. Nie som finančne tak zazobaný na to, aby som kupoval niekoľko desiatok až sto eurové holuby (výborný genetický fond), ale ani na to, aby som zvyšoval počet členov, kvôrum, lebo jeden člen nevytrhne z biedy ani ZO a ani OZ, ale viac takýchto potencionálnych členov môže spôsobiť rušenie OZ alebo ZO pre nízku členskú základňu. Tiež je dobré, že existuje internet a vysoký benefit poskytuje pre mňa software MYPIGEONS, a tak som zorientovaný aj v počtoch členov, lebo odhaľuje členskú základňu aktívnych, ale aj pasívnych členov (niekedy mŕtve duše, ktoré už dávno lietajú v iných kluboch, poniektorí aj v zahraničí). Čo sa tým sleduje nechám už na úsudok prítomných na tomto diskusnom fóre.
Vladimír Gladič (06.02.2022, 13:36)
Druhá veta mala končiť slovom "viac" s bodkou na konci vety. Zaúradoval úradnický škriatok, aj to sa stáva.
Vladimír Gladič (06.02.2022, 17:40)
Ešte chcem doplniť svoj dnešný príspevok, nakoľko som bol telefonicky upozornený, že som si zamenil priezvisko Barbirík s inou osobou, členom, takže sa verejne ospravedlňujem spomínanej osobe, že som jej pripomenul staré bolesti a dúfam, že sa to menovanej osoby nedotklo, lebo to nebol žiaden zámer, pričom som odhalil toto vetou sám svoje skúsenosti z minulosti.
Július Marton (07.02.2022, 14:13)
Pekný deň prajem kolegovia.
Dá sa súhlasiť s p. Gladičom aj s p. Niňajom aj s. p.Kyzekom.
Pán Dziak ja sa prikláňam ,je to môj osobný názor 60 ks PH ,viac ani kus(s dravcami si musí poradiť každý sám ako vie, návod Vám poskytne každý Váš priateľ.) Ja osobne mám pustené holuby v priebehu celého roka. Sem tam nejaká strata ,ale nič moc.
S p. Barbírikom môžem súhlasiť čiastočne. Zrejme je to náladový chovateľ.
Pán Cisárik môj názor evidencia 60 ks PH a na dôvažok rajonizácia a nebolo by migrantov čiže chovateľov kt. prestupujú z jednej ZO do druhej ZO / OZ ako blúdne duše.
Ja osobne som človek z minulého storočia ,kt. zažil zväzarm , evidenciu 40 ks PH. Každý bol spokojný a nikto nemal dôvod k prestupom. Ja osobne za svojej chovateľskej činnosti ku ktorej ma viedol môj otec som neprestúpil do žiadnej okolitej ZO. Nemal som k tomu dôvod. Zo zvedavosti som si prezrel Vaše výsledky a môžem s Vami súhlasiť len v tom ,že ste mali plánovaných 16 závodov ,2 ste zrušili,čiže odleteli ste 14. Tými 14 závodmi ste sa dostali aj Vy do minulého storočia ako to bolo vtedy.
V tomto bode musím s Vami súhlasiť. Budem Vám citovať 4 Vaše závody OZ Bratislava.
1. Veľké Mez. chovateľov 100, počet PH 3741, do 60 ks PH 87 chov. a 13 chov. nad 60 ks PH. Vy osobne 127 ks PH ako veľkochovateľ.
2. Kámen- závod zrušený.
3. Kámen 2, chovateľ .88 ,počet PH 3460 ks. do 60 ks PH 76 chov. a nad 60 ks 12 chovateľov.Vy osobne 117 ks PH.
4. Kladno, chovateľ.104, počet PH 3774 ks. do 60ks PH 92 chov. a nad 60 ks 12 chov. Vy osobne 102 ks PH.
Začínali ste v 1 závode 3741 ks PH, Pri 12 závode Louny 3 ste nasadzovali už len 2376 ks PH .Pri 15 záv. Louny 4 už len 1798 ks PH zjavne vysoký úpadok PH. (zrejme 15 závodom Louny 4 ste už vozili vzduch ako píšete,ale aj vzduch je potrebný pre blaho holubov pri transporte ,lebo je dokázané ,že PH potrebuje viacej kyslíka ako človek ).
K tej Vašej ekonomike .Vozili ste holubov následnými prepravnými prostriedkami:
1. Začiatok závodov Iveco červenej farby odhadujem r.v. cca.2000, užitočná hmotnosť cca 3300kg, sadzba 0,65 eur /km.
2.Ostatné závody ste použili dopr. prostr. Mercedes /Atego s podvalníkom na stavebné stroje. Spotreba PHM 20-24 lit. sadzba 0,80-0,85 eur/km .
3. Závod Hille ste použili prepr.prostr. Iveco eurocargo cca r.v. 2013. euro 4,spotreba PHM 18-20 lit /100km,sadzba 0,70-0,75 eur/km.
Preto mi nemôžete nahovoriť ,keď nemáte vlastný dopravný prostriedok ,že máte lacnú prepravu. Pre pár veľkochovateľov 12-13 ostatný chovatelia kt. sa zmestili do 60ks PH doplácajú na Vašu ješitnosť. Keď zvážite situáciu ,že cena PHM stúpa a schválili by ste jednu evidenciu 60-80 ks PH podľa uváženia by ste si polepšili a evidencia by bola na svete. Lietať sa dá aj s menším množstvom PH,ale v prvom rade to musí byť kvalita.
Nepíše Vám to nováčik ,ale chovateľ r.n. 1952 s praxou viac ako 50 rokov mimo zákl. vojenskej služby kt. trvala 2 roky. Rozmýšlal som ako písal p. Kyzek ,že aj mne by sa hodila tá vešťecká guľa ,lebo tiež neviem všetko a stále sa účím. Neberte to osobne je to len môj osobný názor.
Prejem Vám pekný deň kolegovia a šťastlivú letovú sezonu 2022 možno že už bez covidu.
Marton Julo z minulého storočia.
Rudolf Cisárik (07.02.2022, 19:30)
P. Marton nicomu nerozumiete. Ano, sme sezonu neskor kvoli vtacej chripke, potom sme mali problem s prepravcom, museli sme ho zmenit pocas sezony, ale predsa to s tym nic nema. Podstatna jenaplnenost kabiny. Ano na prvy zavod som nasadil vsetko co som mal,
t.j. 127 holubov. Zaplatil som ale 150 holubovna celu sezonu, co bolo takmer 1000 EUR. Takze som de facto nieco zasponzoroval.
Mohol som kludne dat aj polovicu, ale prispel som k tomu, aby kabina isla aspon na prve zavody vytazena. Keby som dal trebars len
polovicu a urobili by tak aj niektori dalsi, cena na holuba by riadne stupla a niektori chovatelia by to mozno uz financne neuniesli.
Pritom by sa nenaplnila cela kabina. Ved ci sa v kabine prepravuje 3,5 tis. holubov, alebo 2 tisic, zaplatit sa to prepravcovi musi
Ale nerozumiem, ze nechcete pochopit, ze ked mame bodovanie z 20/5, a ja nasadim 100 holubov a niekto len 30, tak aj tak boduju
lenz prvych 20 na kontrolnom liste. To je k tej Vasej regulernosti.
P. Marton, ja mam len o 3 roky menej ako Vy, ale Vy nielenze zijete v minulom storoci, ale upresnim, Vy zijete v socializme.
Vtedy bola zelezna opona, nikto nemohol nikde cestovat, Vy to chcete zaviest aj u holubarov. Dokonca ste v niektorom prispevku spominal, ze by Slov. zvaz mal prispievat na naftu, tak to je uz z rise sci-fi. Ved aj ja si pamatam, ze mlieko niekedy stalo 2 Kcs, co je dnes cca 7 centov, ved si ho chodte pytat do obchodu za tuto cenu. Preberte sa prosim uz do sucasnosti.
Alebo si vo Vasom OZ zavedte evidenciu trebars aj 10 holubov a pytajte si od SZCHPH prispevok na naftu.
Drzim Vam palce.
Július Marton (08.02.2022, 09:01)
Pekný deň prajem pán Cisárik. Nie som si vedomý ,že by som sa niekde zmienil aby zväz doplácal na naftu. Treba si prečítať pozorne môj príspevok vyššie z 03.02.22 (12:08) . Čomu rozumiem ,alebo nerozumiem ma nemusíte poučovať. Nevracajte sa zbytočne do bývalého režimu každý z nás starších chovateľov vyštudoval v bývalom režime a to zadarmo.( čiže bezplatne). Ja osobne sa prikláňam k lavici. Mi dvaja máme odlišný názor. Zrejme sa nedohodneme. Nikomu nevnucujem evidenciu ani rajonizáciu. To nás čaká v budúcnosti. Možno že sa toho aj dožijeme.Vy veľkochovatelia potrebujete tých malo chovateľov aby Vám robili krovie, lebo bez nich by ste boli u konca. Zastávate a píšete ako Vám záleží na dôchodcoch ,ale pravda je opak. Tie straty si môžete prirátať na tú naplnenú nadstavbu 3500ks. len neviem či zodpovedá podľa cm2 na PH. Je mi jasné ,že nebudete obhajovať evidenciu lebo by ste si zrejme poškodili, keď nie tak si to dajte po kluboch odsúhlasiť a uvidíte rozdielne názory. K tejto téme sa viacej nebudem vyjadrovať ,lebo je to zbytočné.
Prajem pekný deň :Marton Julo
Barbirik Igor (08.02.2022, 10:01)
Pán Marton Vy sa netrápte kto má kedy akú náladu to nie je Váš problém už som to napísal tým vašim predchodcom aby sa nenavážali do dôchodcov píšte k veci jedná sa Vám o férové pretekanie aj mne tak píšte o tom
Môj názor je že evidencie holubov nevyriešia daný problém bodovania do majstrovstvá OZ
Ani v tom že niektorí chovatelia nasadzaju veľa holubov skôr v počte bodovania niektorí chovatelia ktorý nasadzaju veľký počet holubov by najradšej boli keby im bodovali holuby z ich nasadeného počtu a 7-5 ale najradšej 3 ks zo 100 ks
OZ na západnom Slovensku sú na tom v bodovani ešte dobre z 30/ 7 alebo z 30/5 preto som uviedol že sa mi najviac páči bodovania OZ Bratislava 20/5 v ktorom majú akú takú šancu aj chovatelia z malým počtom holubov v umiestnení OZ aj keď tú špičku povedzme 15-20 chovateľov a tak neohrozia
Moja chyba je že som asi blbec a zastávam tých slabších chovateľov a práve takých ako Vy U dôchodcoch je to samozrejme že sa ich aby sa niektorí do nich nenavážali.
Vadia mi koridorovy a vetrovy chovatelia pokiaľ nie je silný vietor a holuby sú dobre pripravené tak to nemá vplyv na ich dolet
Mimo krátkych tratí kde holuby priletuju vo veľkých skupinách
Ja chovám aj lietam z malým počtom holubov a som spokojný z ich výsledkami mne nevadí keď niekto nasadzuje veľa holubov
Nesťažujem si ani na že to mám finančne náročné holuby sa tiež musia uspokojiť s tým čo im dám a jako sa o ne postarám
Chcel som si pozrieť aj Vaše výsledky ale za päť rokov som Vas tam nevedel nájsť.
Barbirik Igor (08.02.2022, 10:56)
Neviem čo je pre určitých chovateľov férové a čo nie je.
Veď každý chovatel musí zostaviť druzstvo
Je len rozdiel v tom aké veľké družstvo či je to 50 ks a viac a boduje povedzme 7 alebo 5 ks
A potom je otázne koľko chovateľov si môže dovoliť postaviť 50 a viac členne družstvo
V súčasnosti je najpoužívanejšie
Družstvo alebo ak niekto chce tak séria
30/7 čo je prijateľné aj pre chovateľov z menším počtom holubov
Ale úplne najferovejsia je 20/5 nakoľko 20 členne družstvo vedia zostaviť aj tý malí chovatelia
50 / a viac 7-5
30/7-5
20/5 podľa mňa najferovejsia .
Veď aj tý chovatelia ktorý nasadia veľa majú družstvo ktoré boduje a tými holubami ktoré nasadzaju navyše vyradzuju holuby aj sami sebe a popri tom ten počet navyše im robí percenta ale aj tým chovateľom ktorý nasadzaju menej holubov



Július Marton (08.02.2022, 11:07)
Pekný deň prejem pán Barbirik. S tým čo ste napísali musím súhlasiť. Stáva sa aj mne ,že niekdy uletím. Neberte to osobne, až tak som to nemyslel. V podstate niektoré veci píšete zmysluplne a s tým sa dá súhlasiť. Na posledy sme nasádzali aj so synom v r. 2018 len sporadicky. Do r. 2017 sme lietali s veľmi malým množstvom ,lebo starostlivosť pri preprave bola mizerná. Dlhšiu dobu sa venujem testovacím staniciam slovenským ,českým aj zahraničným. Je vidieť že tí holúbkovia sa tam nestratia. Keď sme lietali v OZ ,tak ročné holuby musia spraviť 750km, 500km bežne. Nechcem Vás opravovať ,ale zabudli ste napísať ,že za zväzarmu sme dostávali aké také krmivo, ale dostávali.
Prejem pekný deň.
Ladislav Niňaj (08.02.2022, 13:15)
Dobrý deň páni.
Mám dojem, že som túto debatu vyprovokoval do určitej miery ja a tak by som sa mal krátko predstaviť. Som rovnako, ako asi väčšina z tých, čo sa na konci zapájali k tejto téme, dôchodca. Rovnako mladý ako pán Marton. Ja osobne sa nečudujem, že máme rôzne názory na v podstate jednu vec. Žijeme v rôznych podmienkach a tak máme aj iný pohľad. To je normálne. To čo som tam ja napísal nebolo len z mojej hlavy, ale v podstate vyplynulo z debát v našom klube. Vekový priemer u nás je 63,5 roka a máme len troch členov, ktorí sú v produktívnom veku. ZO Vrbica je najstarší fungujúci klub na Slovensku a táto sezóna je v poradí stou v jej existencii. Teda na jar roku 2023 bude 100 rokov od jeho založenia.
Na konci minulého roka došlo v našej ZO k vážnym rozhodnutiam. Nespokojnosť s podmienkami pretekania narastala a hrozilo, že sa ZO rozpadne. Niektorí členovia sa už chystali na prestupy do iných ZO aj mimo OZ Ružomberok, v ktorom sme posledné roky pretekali. Pokúsil som sa teda prehovoriť ich, že ak odísť, tak spolu ako celá ZO. Nepodarilo sa celá, ale ešte stále dosť na to aby sme sa pokúsili tú jubilejnú sezónu odlietať. Prešli sme teda do OZ Liptovský Mikuláš, kde vidíme lepšie podmienky na pretekanie.
Prechodom sme ale prišli o funkcionársky potenciál a tak ma na výročnej členskej schôdzi zvolili za tajomníka. Nemám nejaké veľké skúsenosti s funkcionárčením v holubiarskom športe a tak možno aj z toho vyšli moje reakcie v príspevkoch. Ak som sa niekoho dotkol, tak mi to, prosím, prepáčte.
Aj keď to možno tak nevypadá, ale som veľmi rád, že nakoniec predsa len vyšlo najavo, že férovosť a regulárnosť pretekania bola a je témou vo väčšine OZ. Vyzerá to teda tak, že najdôležitejšie je zostaviť pretekový plán tak, aby sa prihliadalo na všetkých. A tomu v terajšej dobe asi najviac vyhovuje lietanie z obmedzeného množstva a s primeraným bodovaním. Minimálne u dvoch OZ, ktoré skúsili evidencie, to nepomohlo, pretože či chceme alebo nie, tak ekonomika nepustí. A ak evidencie negatívne pôsobia na vyťaženosť dopravných prostriedkov, tak to nie je tiež dobré.
Ďakujem preto všetkým, ktorí akokoľvek prispeli k vyjasneniu problematiky.
A ešte nakoniec možno jedna myšlienka, podľa ktorej som sa riadil počas môjho profesionálneho pôsobenia v riadiacich funkciách. Je to slogan od pána Charlesa Deminga, ktorý po 2. Svetovej vojne pomáhal Japoncom postaviť ich hospodárstvo na nohy: „Nemusíte nič meniť, prežitie nie je povinné.“.
Pozdravujem všetkých a prajem úspešný bezkovidový rok.

Laco Niňaj
Rudolf Cisárik (10.02.2022, 19:03)
P. Marton este Vam dlzim vysvetlenie. Mate pravdu v tom, ze vo Vasich prispevkoch ste explicitne neuviedli, ze by mal SZ prispievat na naftu. Ovsem uviedli ste, ze ked si nejaky dochodca nemoze dovolit nasadit 100 holubov na pretek, mal by na to prispiet SZ.
Cize prispevok na pretek ´= prispevok na prepravu, prispevok na prepravu = prispevok na naftu. Tak som si to logicky spojil.
A do minulosti sa nevraciam ja, ale Vy. Evidencia a rajonizacia je pre mna minulost, pre Vas buducnst. Ale je to Vas nazor, neberiem Vam ho.
Este par slov k p. Gladicovi. P. Gladic napisali ste tu dva dlhosiahle elaboraty, ale vacsina chovatelov sa v nich straca. Toto je typicky
priklad, ked menej znamena viac. A pocuvajte Vasich kamaratov - holubarov, aby ste najskor nieco odlietali a az potom mudrovali.
Urcite je lepsi pohlad bezneho holubara so sedliackym rozumom, ako pohlad analyzujuceho IT-ckarskeho teoretika.
Ked odletite par sezon, urcite by ste uz nenapisali taku somarinu, ze cim menej holubov, tym lepsie, ze odpadnu problemy s prepravou
a kosovanim. Odhliadnuc od horsich koeficientov, a ekonomiky, keby sme tento vyrok dotiahli do dokonalosti, cize do extremu, a chovatelia nasadili 0 holubov, zarucene by odpadli vsetky problemy s prepravou, aj s kosovanim. Ale zaroven by to bol aj koniec holubarstva.
Takze drzim palce aj v beznom poznavani holubarskeho zivota v praxi, nielen od PC.
Vladimír Gladič (17.02.2022, 10:56)
P. Cisárik, pred troma dňami som sa dostal ku Vašej reakcii na mňa a až teraz sa mi podarilo vložiť tento príspevok. Tak ako som bol po výzve p. Blahovského detailejší a z toho dôvodu som napísal ako Vy ste to nazvali elaborát, tak pre Vás stručný a ubezpečujem Vás, že nie som IT-čkár, ani veľký priateľ PC, hoci vedomosti v tejto oblasti majú svoje miesto ale mám šikovného syna. Viď skúsených holubárov dôchodcov, ktorí bez pomoci nevedia vyjadriť svoj názor ak nie sú už skeptický.
Ak sa mám pustiť do niečoho, tak určite nie bezhlavo bez informácii a až potom sa rozhodovať či vstúpiť do niečoho ako holubárčenie je, a čo sa v takomto športe robí či už pozitívne alebo negatívne.
Sedliacky rozum som použil po prečítaní článkov v diskusiach a potvrdilo sa mi, že som sa nemýlil a mal dobrý postreh a nepísal som somariny. Nenapísal som to tak odborne, ako p. Matalík v novej téme o budúcnosti DT z 12.2.2022, ale regulérnosť, čestnosť a spravodlivosť, ktorá odznela v tejto časti diskusie aj skúsenými holubármi, nie je stále blízka v tomto športe. Sami ste predpovedali, kam tento šport v budúcnosti povedie, ak sa nič nezmení.
Nech naďalej sú víťazmi tí, ktorí si prispôsobujú pretekové plány aj viacnásobným opakovaným miestom vypúšťania, majú priaznivé koridory lebo sa netratia holuby, pekné počasie, vysoké stavy nasadzovaných holubov ako aj hojnom počte priletených späť v čo najkratšom čase, ktoré zabezpečia takýmto majiteľom už v úvode pretekových plánov majstrov či už ZO alebo OZ, hoci koeficientmi alebo bodmi na KT, prípadne vylepšia si poradie v prípade priaznivého vetra aj na ST, bez bodového započítavania výsledkov z Gothy u niektorých OZ a úspešným bodovým vyblokovaním súperov s rýchlejšími nebodovanými holubami z kŕdľa. Ekonomika je tiež nezanedbateľná. Po zvýšení cien krmiva, nákladov na dopravu a liečiv, údržbu nieto výstavbu holubníkov, nezanedbateľného času starostlivosti bez pomoci nádenníkov a bez jasných pravidiel to bude ďalším športovým koníčkom bohatých a určite nepritiahne dramaticky nových členov do športu holubárenie s pretekaním bez rodinného a finančného zázemia.
P.Cisárik, chcem Vás informovať, aby ste sa neurazil, že posledný odsek som zovšeobecnil, nemyslel som konkrétne na Vás, hoci pôvodne reakcia mala byť len na Vás. Pekné zajtrajšky prajem.
Peter Tokoš (17.02.2022, 13:22)
P.Gladič suhlasim, ale verte nič sa nezmeni.Dobre to napisel aj p. Kyzek regulernosť pre všetkych potom možno pridu aj mlady chovatelia.Teraz už nezavodim, lebo ked sme niečo chceli v Skalici zmenit, tak nam OZ povedaly aby sme si kupily lepšie holuby.
Rudolf Cisárik (18.02.2022, 17:54)
P. Gladic, nemozem suhlasit. Clovek, ktory ma holubarstvo v srdci, ma podmienky /kde postavit holubnik/, a ma financne moznosti,
urcite nemusi rozmyslat. Vy ano. Dokonca vsetko rozanalyzujete, teoretizujete a este ste pomaly nic neodlietal.
Pozrite sa, ktori chovatelia suzvucia s Vasimi prispevkami. Pani Marton, Kyzek, Tokos, vsetko neuspesni chovatelia, ktori hladaju chyby
vsade inde, len nie v sebe. Ak na zaklade ich vyjadreni ste sa uistil, ze sa nemylite, tak zostanete tam, kde oni. Radsej sa vyberte za
nejakym uspesnym chovatelom, nech Vam otvori oci.
S urcitou davkou sarkazmu ste napisal, ze nech sa opakuju vypustacie miesta, stale ti isti chovaelia atd.
Pochopil som to ako kritiku. Ale ved samotne OZ si urcuju a dohoduju vypustacie miesta, ci nebodaj by ste im chcel Vy urcovat kde
mozu a kde nemozu ?
Aj ti chovatelia, ze stale rovnaki dosahuju dobre vysledky. Kazdy chovatel moze urobit pre svoje holuby maximum. Niekto dava lepsie
krmivo a vitaminy, niekto vyvaza holuby, a niekto aj to, aj to. Ja sam som presvedceny, ze by som mal nasobne lepsie vysledky, keby
som holuby v sezone vyvazal. Ale nerobim to, som uz pohodlny, holubarstvo je pre mna konickom a pasiou, nechcem byt otrokom
holubov. Spickovi chovatelia v sezone vyvazaju minimalne raz tyzdenne a kym sa ja obraciam na druhy bok, tymto sa uz holuby vracaju z nacviku.
A preto im nezavidim uspechy, lebo viem, ze je to drina, a cim viac holubov, tym vacsia drina. Pritom kazdy ma tieto moznosti, len nie
kazdemu sa chce, a potom za neuspechom hlada aj to, co ste tam sarkasticky popisal.
Mozte si to p. Gladic vyskusat, alebo aj nie. A mozte sa aj pridat do particky chovatelov, ktori Vam tu drukuju.
Prajem pekny vecer.
Peter VAVREK (18.02.2022, 21:04)
Iba pár postrehov k tejto diskusii čo prebieha hoci téma bola k pretekovemu poriadku diskutéri odbočili od tejto témy ale nevadí ...p.Kyzek spomínal ste regulernosť pretekov , regulernosť ovplyvňuje veľa faktorov napríklad počasie smer vetra ... horúčavy ... búrky ...ďalej preprava holubov starostlivosť napájanie čas prepravy štart holubov a iné ďalšie faktory ,takže je ich veľa ... dosiahnuť pre všetkých rovnaké podmienky je málo pravdepodobné, ale každý chovateľ pozná tie nástrahy a faktory ...a stým musí aj počítať a ďalšie sú tie ktoré v predchádzajúcom príspevku opísal p.Cisarik starostlivosť ....a čas venovaný tomuto športu koníčku ...a čo sa týka súťaži je vytvorených xxx kategórii kde sa kto a na aké trate môže zamerať má na výber .... súťaž v OZ tam je viacero možností interných súťaži a série si nájdite také ,aby ste tam našli regulernosť bodovanie napr.3/3 5/5 z ľubovoľného počtu nasadených ,ak máte byť majster musíte poznať svoje holuby ,tak aby sa umiestnili v % a toto bude približne regulernost pre velkochovatelov a malochovatelov možnosti je viacero ,čo nás chovateľov trápi najviac je Slovenská povaha neprajníci závisť a iné .... hľadáme nejaké výhody pre toho a toho a nezhody sú na svete potom naštrbene vzťahy ZO OZ atď.ak chceme tomuto predísť treba zmeniť zmýšľanie pretekania a zobrať to ako koníček a relax prajem všetko dobré s pozdravom
Peter Matalík (18.02.2022, 22:21)
-kde sa kto a na aké trate môže zamerať má na výber-.......Nerád sa miešam do pretekových plánoch iných OZ p.Vavrek,ale ak nechceme spoluprácu na tratiach do 500 km,tak Vaše OZ má nezmyselný návrh v kat."B".Taktiež kat."E"/Gotha mimo súťaže že OZ .Bez urážky.
Peter VAVREK (19.02.2022, 06:20)
Iba toľko p.Matalik máte pravdu netreba sa miešať do toho ......a beriem to bez urážky... plán nie definitívny je to návrh .... isté sú len trate do regiónu..... k spolupráci väčšina ZO v OZ si nepraje na tratiach do 350 km spoluprácu, tak im to vyhovuje stačí Vám taká odpoveď ......lebo sú aj iné a nemá význam ich rozpisovať ..... a trate od 500 + tam, už je nutná spolupráca ako pre Vás pre nás a všetkých vieme sami z akých dôvodov, ale taktiež ,nik nikoho nenúti k spolupráci je to vec rozumnej dohody a spolupráce...a ďalej nemajú na výber ? kategórie v pretekovom pláne ? B,C,E,I, ? ..... môže sa tam každý nájsť v tom čo mu vyhovuje..... a MOZ nie je všetko veď pre niektorych je to prastarý systém súťaženia ..... preferovaný väčšinou dôchodcami zmeniť zmýšľanie pretekania je ťažké chýbajú body tak nie je to pretek ? Je to Interná súťaž a rozhoduje o tom OZ ktorý a aký pretek zaradí do súťaže OZ ostávam s pozdravom
Peter VAVREK (19.02.2022, 07:31)
Väčšina pretekových plánov sa pripravuje-me k podmienkam MS a tu je zásadná chýba vyhovieť a nájsť také trate, aby každý sa tam našiel je problém a hlavne pri tratiach do 350 km jedno OZ km má OK druhe OZ už nie a preto spolupráca na spoločný pretek je komplikovana, moja vízia a predstava do budúcna je taká, že každe OZ samostatne nech si holuby rozlieta od 95-400 km pri cca 5- tich tratiach a ďalších 9 tratí od cca 400-900 km t.j. 2 x 400 + km 2 x 500+ km 1x 600 +km 2x 700 + km 1 x 800+ km , ale tu je nutná spolupráca spoločná okolitých OZ alebo regiónu na takýchto pretekov preprave a atď. budúcnosť nás núti sa k tomuto postaviť inak tak ,aby sme našli to riešenie ,ako tak to udržať ešte a plniť podmienky FCi a konkurovať aj
zahraničiu ,po športovej stránke sme .... stratený vo svete. akurát pár jednotlivcov si v zahraničných TS robí svoje meno a nie meno SZ jedine štandard nás drží ako tak nad hladinou v konkurencii .... a kuskovať sa na malé skupiny nemá význam tie nedosiahnu žiadne výsledky na úroveň FCI koeficient .....nič akurát si uškodia samí sebe ekonomický a aj holubarsky skúsenosti už máme ....tu čo je problém treba zmeniť zmýšľanie chovateľov a nastaviť ich na podmienky FCI ,MS ostáva otvorené a je nutne nájsť vhodný typ súťaže .... A ďalší hlavný problém u chovateľskej verejnosti je odhodiť predsudky závisť nájsť spoločnú reč dohodu a nehľadať výhody žiadne pre nikoho Západ chce taký smer Východ taký smer Stred hentaky smer takto to nikdy nebude fungovať predstavitelia prezídia SZ sú tam na to aby našli spoločnú dohodu pre všetkých na Slovensku a aj k NP ibaže my Slováci sme taký národ závistlivých ľudí , že nedopraje sused susedovi a takto to nemôže fungovať ďalej v našom koníčku športe ? Je nutné sa zamyslieť a nastaviť sa tak aby sme fungovali ďalej s pozdravom
Peter Tokoš (20.02.2022, 18:57)
P.Cisarik chcel by som vedieť, ktorych chovatelou považujete za neuspešnych. Tel.0918872983 prezvonte ma ja sa Vam ozvem.
Rudolf Cisárik (20.02.2022, 20:10)
P. Tokos sam ste napisal, ze 2 roky uz nelietate. Naposledy som Vas nasiel vo vysledkoch starych holubov za rok 2019.
Po sezone ziskal vitaz OZ 6829 bodov, Vy ste ziskal za sezonu 32 bodov. Tak hadam mi date za pravdu, ze to nie je ziaden uspech.
Ale kludne Vam mozem zatelefonovat, ale moj nazor nezmenite.
Ing. Zubaj Viktor (21.02.2022, 16:40)
Dobrý večer prajem. Neviem či viem dobre chápať , ale pán Blahovský vyzval ku diskusii k pretekovému poriadku. Prečítal som si pretekový poriadok a s úžasom som zistil, že tieto vaše tľachaniny vôbec nesúvisia s pretekovým poriadkom, hoci ste ich vyprodukovali neúrekom.
Hrozné . A potom má vzniknúť niečo zmysluplné
Milan Blahovský (21.02.2022, 17:08)
Páni, termín podnetov k PP uplynul a musím opäť iba konštatovať, že to bolo poväčšine "mlátenie prázdnej slamy"... Ako píše p.Zubaj, nemali s PP do činenia. Predsa len sa našli takí, čo podnety zaslali, prípadne zavolali a po sobotňajšom zasadnutí prezídia boli prerokované a aj sa do nového PP dostanú. Baviť sa o tom či bude evidencia, alebo typy bodovania či vyhodnocovanie MOZ, zaradíme do PP je o ničom, všetko je to v kompetencii výborov OZ či delegátov konferencii OZ. Angažujte sa teda tam. Niektorí ste si od témy odskočili do práv chovateľa či k prestupom v OZ, ale to je vec Stanov a možno ste teda využili ponuku p.Krajčíka v inom príspevku a prispeli ste k ich vylepšeniu. Poďme sa teda venovať zostavovaniu chovných párov , urobíme možno niečo užitočnejšie...
Rudolf Cisárik (21.02.2022, 17:19)
Suhlasim, mrzi ma, ze som sa dal vtiahnut do nezmyselnych debat.
Ing. Zubaj Viktor (21.02.2022, 17:23)
Príspevok do Hl. 6
Potrebné doplniť a utesniť pravidlá otvárania hodín , resp. vyhodnocovanie elektronických systémov osobne i online
Ing. Zubaj Viktor (21.02.2022, 17:24)
Upresniť
Peter Filarský (22.02.2022, 22:35)
Milan Blahovský (28.01.2022, 17:05)
„...z ktorej pragmatické návrhy zakomponujem do definitívneho návrhu pre delegátov XI.zjazdu SZ,...“,

Záleží na uhle pohľadu. Ale taký pragmatický návrh, vychádzajúci zo skutočnosti, že slnko počas roka nevychádza a nezapadá konštantne, by mal spočívať v úprave hlavy VII. PP, konkrétne jeho „sofistikovaných“ bodov 2 a 4. Rád sa dám prekvapiť „odbornosťou“ delegátov.

V krátkosti k mŕtvej dobe z praxe.
Z dostupných výsledkov MDKS za roky 2009 až 2021, s výnimkou rokov 2014-2015 (nedostupné), teda za 11 rokov, kde sa jedná iba o SDT, je „až“ 13 nočných doletov, z toho 4 boli tesne za hranou začiatku mŕtvej doby 22:00:06, 22:08, 22:10 a 22:24 hod. a ak by stanovenie mŕtvej doby v PP bolo aspoň trochu logické, t. j. premenlivé počas roka, v závislosti od východu a západu slnka, tak klasických by ostalo 9 nočných doletov, z toho jeden chovateľ mal 5. Z týchto 9 doletov boli v 8 prípadoch relatívne priaznivé poveternostné podmienky, Z, SZ vietor s rýchlosťou 21-25 km/hod., bez zrážok, zamračene, resp. jasno – polojasno, teploty 14° C, 19° C, v jednom prípade počasie neuvedené.

Z uvedeného vychádza 0,82 nočného doletu za 1 rok a to v klube špecialistov na SDT!

Dá sa predpokladať, že pri náhodnom výbere v OZ, by bol výsledok ešte žalostnejší, ale to je len domnienka. No a pri nastúpenom trende sa dá predpokladať, že o x rokov nočné dolety vymiznú a nepomôže ani rozšírenie mŕtvej doby. Nevylučujem prípadnú chybičku, ale ani prípadná nepresnosť by radovo nezmenila tento štatistický výsledok.

Som zvedavý čo bude z toho platiť.
„Dobrá rada nikdy neprichodí neskoro.“
„Dávať rady je vždy chybou, ale ak dáš radu dobrú, nikdy ti to neodpustia.“
„Dobrá rada bude vždy ignorovaná, ale to nie je dôvod, prečo ju neposkytnúť.“
„Dobrá správa príde vždy príliš neskoro, zlá správa vždy príliš skoro.“
„Prijať dobré rady vyžaduje viac múdrosti ako ich rozdávať.“
No a nakoniec jeden z Murphyho zákonov: „Ak vieš rozoznať dobrú radu od zlej, vôbec nie si na radu odkázaný.“



Luhový Miroslav (23.02.2022, 06:46)
p.Fiĺatský,mňa by zaujímalo koĺko tých nočných doletov bolo pri rannom štarte do 7.00.Dík
Luhový Miroslav (23.02.2022, 10:45)
ospravedlňujem sa za preklep,samozrejme p.Fiľarský
Peter Filarský (23.02.2022, 22:22)
OK.
P. Luhový, tak takýto údaj som nemal, ale predpokladám, že ste si to pozrel a aj napriek tomu, že z Vašej otázky mám „zvláštny“ pocit, ktorý z dôvodu, že je to iba pocit nevyslovím (vo svojich pocitoch sa nezvyknem často mýliť) a možno, že sa jedná o "účelovú" otázku, pozrel som štarty predmetných pretekov, samozrejme jednalo sa o štarty okolo obeda, resp. poobede. Nie je nutné chovať holuby 50 rokov, ani mať nadpriemerne IQ na vyvodenie predpokladu a vzťahu medzi časom štartu k nočnému doletu. Ale aj pri raňajších štartoch nočný dolet nie je nemožný. Meno neuvediem, keďže je to irelevantné: čas vypustenia 05:45 hod., 794 km, počasie pri štarte: oblačno,19 st. C, JV - 4 m/s, pri dolete: oblačno, 26-28 st. C, na trati búrky, dolety 00:23, 01:45 hod., ale to už je o niečom inom. Tu nestačia len finančné prostriedky, či vzťah chovateľ - holub, spln mesiaca, príprava, kŕmenie, stav hniezda a pod., aj keď to môžu byť ovplyvňujúce faktory, ale nutné je aj niečo iné, to n a j d ô l e ž i t e j š i e, čo sa tu rozoberá min..

Neodbočím veľmi, ale letieť národný pretek, ak jeden má cca 514 km a druhý 836 km (rozdiel 322 km) nie je asi celkom férové (iné typy holubov, iná príprava) a ak toto je národný pretek, tak na akej, DT či SDT???. Pre koho ako, že. Áno nech je aj takýto rozdiel v km, ale nech je to p r e v š e t k ý c h ú č a s t n í k o v j e d n a a t á i s t á k a t e g ó r i a. Ak by som to prirovnal k inému športu (aj keď každé prirovnanie pokuľháva), to ako keby podľa pravidiel IAAF časť pretekárov bežala 100, druhá 400 m a víťaz by bol s najväčšou priemernou rýchlosťou. Čo tak určiť napr. 4 nat. s min vzdialenosťou 701 km, z toho 2 s ranným a 2 s poobedňajším štartom. No, ale to mi tu nevyriešime.
Vďaka.


Peter Jakubčák (08.03.2022, 12:55)
Odporúčam: Hlava ll Všeobecné ustanovenie, doplniť odsek 1. Veto: V prípade zaletenému holubovi, dať na rodový krúžok Tel. a vložiť ho do koša bez započítania nasadenia a tak mu dať šancu vrátiť sa k majiteľovi, holub musí byť zdravý. Veľa by sa vrátilo dobrých holubov, dajme im šancu aspoň v Pretekovom poriadku.
Milan Blahovský (08.03.2022, 14:52)
Táto šanca k "návratu zatúlancov" bola zamietnutá v minulosti a nepredpokladám, že by bola kdesi energia či vôľa tento stav zmeniť. Slovíčkarenie o vlastníctve či "majetku" to zablokovalo. Len opakujem, že termín na zasielanie zmien k PP uplynul a rozoberať to do podrobna opäť na zjazde asi časový priestor nebude. Škoda , že sa budíme až s predlžovaním denného svitu....
Marián Petrus (08.03.2022, 18:00)
Podnet Jakubčaka je viac ako dobrý a prospešný pre náš šport len je veľká škoda že hore není vôľa.
Čo by sa stalo keby jeden Koš bol vyčlenený pre zatulancov o ktorých by bol spravený zápis nasadzovaciou komisiou.
Na konci sezóny ma každe OZ volne miesto
Ing. Rastislav Vincenty (08.03.2022, 18:24)
Ahoj Marián, samozrejme to na zjazde môžeme nejakou formulkou do pretekového poriadku spolu s Milanom doplniť… tak ako to bolo predtým na kontrolný list doplneným písmena Z - zaleteny. Dúfam že ta ako právoplatne zvoleného člena konferenciu za OZ Michalovce na zjazde uvidíme a budeme za to spoločne hlasovať.
Milan Blahovský (08.03.2022, 18:33)
A čo tak takto ako to už niekoľko krát opakujem v tomto DF ?????
V poľskom pretekovom poriadku je v Hlave VI - košovanie holubov bod
4. Każdy koszowany na lot gołąb, musi posiadać na znaczniku lub obrączce elektronicznej naklejkę z aktualnym numerem telefonu hodowcy lub telefonem kontaktowym do Oddziału zrzeszającego hodowcę.

Preklad: Každý nakošovaný holub musí mať na elektronickom krúžku alebo na značkovači nálepku s aktuálnym telefónnym číslom chovateľa alebo kontaktné telefónne číslo na pobočku združujúcu chovateľa.

Kto by mal problém sa v takom prípade skontaktovať sa z majiteľom takéhoto holuba po jeho nájdení ??? Iba ten kto nemá holuba chuť vrátiť alebo nevie čítať....Po kontaktovaní sa s majiteľom by ste možno dostal šancu s týmto holubom naložiť podľa dohody...

Odpoveď je mi známa vopred, bez toho aby ste to sem napísali - nebudem sa baviť s nálepkami, ktoré stoja pár euro...
Peter Matalík (08.03.2022, 19:53)
Milan 100 body.Bolo by to najlepšie riešenie a aspoň by sme vedeli ,kde naše holuby zaleteli.
Daniel Krajčík (08.03.2022, 20:33)
Možnosť košovania zaletených holubov nepadla na "vlastníctve" ale na otázke zdravotného stavu. To bol hlavný argument prečo VZ/ZJAZD povedal nie tejto iniciatíve - na jednej strane chovatelia SZCHPH deklarujú, že holuby majú zdravé a vakcinované (povinná legislatíva) a následne by sme dovolili košovať holuba o ktorom nič nevieme?

Povinnú výbavu holuba telefónnym číslom majú v Nemecku dokonca v stanovách!

Komu na holuboch záleží, ten už má dávno svoje holuby vybavené kontaktom. Nálepka na čipe/značkovači je minimálnou finančnou záťažou, ktorú vynahradí už prvé nahlásenie strateného pretekára.
Peter Jendrichovský (09.03.2022, 09:54)
Ahoj holubari, k tejto (pod-)teme – moje skusenosti. Holubom aj na treningy som daval nalepku s telefonnym cislom. Zavolal mi kamarat, ze od-pocul rozhovor dvoch chovatetelov v nasom OZ: „mam zaletaka od PJ...“ Stalo sa to na jar (rok si nepamatam) po trningu pred sezonou, v jeseni mi nemenovany chovatel zavolal, ze ma v holubniku mojho holuba, ze u neho „volne“ lieta..., ci by som mu nemohol poslat „karticku“? Co urobit?, ... ked nemam dokaz! Od tejto skusenosti je moja odpoved na podobne telefonaty – ano, karticku poslem za 20,- € a ked aj rodokmen tak 50,- €. Ina skusenost – moj holub 292 nedoletel z treningu „od curku“ (cca 15 km) – tiez pred sezonou. Po predchadzajucej sezone to bol moj najlepsi holub, moje ocakavania boli velke... Asi po roku a pol som ho nasiel v jeho budniku, so zlamanym a uz zahojenym kridlom..., opisane tu v diskusii, v inom prispevku. Nejaky cas som pracoval vo funkciach v ZO aj OZ, stale som/sme zapasili s tymto problemom. Niekolko holubov sa „zastavilo“ aj v mojom holubniku, ked neodletel hned v ten den po osetreni (voda, krmivo), dal som ho do „karanteny“ a pri sluzobnej ceste, alebo pri najblizsom treningu som ho „solo“ pustil. To je z mojho pohladu spravne riesenie, pretoze dat holuba do kosa, dokonca este uviest jeho identifikaciu do nejakeho zoznamu k oficialnej sprievodnej dokumentacii a poslat ho na oficialny pretek (v nasom pripade z Polska), to sa rovna ekonomickej „samovrazde“ pre predsedu OZ (statutara) v pripade moznej kontroly zo strany zahranicnej (v nasom pripade Polskej) veteriny.
Peter Jendrichovský (09.03.2022, 10:08)
Este dovetok: A nielen funkcionarom na roznych poziciach, ale aj nam vsetkym clenom SZ CHPH by malo zalezat na dobrom mene Slovenska v ramci FCI!
Slavomir Danko (15.03.2022, 18:07)
Mohol by byť prestupový poriadok SZCHPH podobný PP v Česku na Morave, a v Poľsku?
Mohol, ak sa nahradí jednou vetou. Člen, alebo ZO, bude členom tam, kde bude prijatý, uhradí členský príspevok a nema žiadne podlžnosti voči pôvodnej organizácii.
A komu to spôsobí problémy?
Rozhodne funkcionárom-tím ktorí si vytvorili svoje nedobytné pevnosti,OZ a členovia sú ich vazali.
Nie je teda súčasny SZCHPH prestupový poriadok pôvodom z čias neslobody, ako napriklad z obdobia nevoľníctva?
Môžme nájsť dobrú inšpiráciu v Česku na Morave, v Poľsku a na Slovensku?
Porovnanie aký je rozdiel z prestupmi v Česku na Morave, v Poľsku a na Slovensku?

AKO JE TO V ČESKU A NA MORAVE?
Prestup po vyrovnání závazků vůči původnímu OS, jinak přebírá závazky to OS, do kterého vstupuje.

§ 21 Místní spolek

3. Změna členství chovatele se může uskutečnit po vyrovnání závazků a schválení členskou schůzí přijímajícího MS nebo ZO. v termínu od 1.10. do 31.12. Změna členství chovatele v průběhu závodní sezóny se může uskutečnit pouze v případech výrazné změny souřadnic holubníku přesahující hranice OS. Změna členství vstupuje v platnost dnem schválení členskou schůzí přijímajícího MS nebo ZO.

5. Místní spolek může přestoupit z jednoho OS do druhého OS v termínu od 1.10. do 31.12. po vyrovnání závazků vůči původnímu OS, jinak přebírá závazky to OS, do kterého vstupuje. Změna členství vstupuje v platnost dnem schválení konferencí přijímajícího OS. Znovu může MS přestoupit z jednoho OS do druhého OS po uplynutí třech let.

§ 25 Základní organizace (ZO)

3. Změna členství chovatele se může uskutečnit po schválení členskou schůzí přijímajícího MS nebo ZO v termínu od 1.10. do 31.12. Změna členství chovatele v průběhu závodní sezóny se může uskutečnit pouze v případech výrazné změny souřadnic holubníku přesahující hranice OS. Změna členství vstupuje v platnost dnem schválení členskou schůzí přijímajícího MS nebo ZO.
5. Základní organizace může přestoupit z jednoho OS do druhého OS v termínu od 1.10. do 31.12. po vyrovnání závazků členů ZO vůči původnímu OS, jinak přebírá závazky to OS, do kterého vstupuje. Změna členství vstupuje v platnost dnem schválení konferencí přijímajícího OS. Znovu může ZO přestoupit z jednoho OS do druhého OS po uplynutí třech let. 6. Základní organizace zaniká při nižším počtu jako osmi členů, a to rozhodnutím členské schůze ZO nebo rozhodnutím Výboru OS.

AKO JE TO V POĹSKU?
Warunkiem uzyskania zgody na przejście jest dokonanie rozliczenia finansowo-rzeczowego w macierzystym Oddziale

§ 10 e.
przechodząc do innego Oddziału wnieść pismo do macierzystego Zarządu Oddziału, wskazując Oddział, do którego przechodzi. Warunkiem uzyskania zgody na przejście jest dokonanie rozliczenia finansowo-rzeczowego w macierzystym Oddziale. Przechodzący nie może rościć praw do własności i majątku Oddziału, z którego odchodzi.

AKO JE TO NA SLOVENSKU?
Prestupujúci člen musí v ZO CHPH, do ktorej prestupuje predložiť potvrdenie podpísané štatutármi pôvodnej ZO CHPH

§ 8 Prestupy členov
1. Prestup člena z jednej ZO do druhej ZO v rámci OZ CHPH sa môže uskutočniť len tak, že v pôvodnej ZO ukončí písomnou formou členstvo a v druhej bude riadne prijatý (§ 4.od.3). Prestupujúci člen musí v ZO CHPH, do ktorej prestupuje predložiť potvrdenie podpísané štatutármi pôvodnej ZO CHPH, že má vyrovnané všetky záväzky v pôvodnej ZO CHPH. Ziadosť o prestup musí predložiť v pôvodnej ZO CHPH najneskoršie do 31. októbra bežného roka.
2. Prestup člena z jednej ZO CHPH do druhej ZO CHPH iného OZ CHPH sa môže v ojedinelých prípadoch uskutočniť len tak, ţe v pôvodnej ukončí písomnou formou členstvo a v druhej bude riadne prijatý (§ 4. od. 3). Prestupujúci člen musí v ZO CHPH do ktorej prestupuje predložiť potvrdenie podpísané štatutármi pôvodnej ZO CHPH, že má vyrovnané všetky záväzky v pôvodnej ZO CHPH. Ziadosť o prestup musí člen predložiť v pôvodnej ZO CHPH najneskoršie do 31. októbra bežného roka.
3. Prestup členov jednej ZO CHPH do iného OZ CHPH sa môže uskutočniť v mimoriadnych prípadoch pri dodržaní týchto podmienok: - Výbor ZO CHPH, ktorej členovia chcú prestúpiť do iného OZ podá do 31. októbra bežného roka žiadosť na prestup platný v nasledujúcom kalendárnom roku výboru OZ CHPH, ktorého sú doteraz členmi. - V žiadosti musí byť dokladované, že ZO CHPH má vyrovnané všetky záväzky voči OZ CHPH. - Súhlas na prestup členov jednej ZO CHPH do iného OZ dáva výbor pôvodného OZ CHPH. Súhlas na prestup musí byť podpísaný obidvomi štatutármi OZ CHPH, z ktorého chcú členovia prestúpiť. - S prestupom člena alebo ZO musí súhlasiť OZ CHPH, do ktorej má člen alebo ZO záujem prestúpiť.
4. Súhlas na prestup člena alebo ZO CHPH dáva výbor ZO, OZ, v ktorom dovtedy členovia pôsobili.
5. Ziadna organizačná zložka SZ CHPH, funkcionári, členovia nesmú z akýchkoľvek dôvodov vyvíjať na člena Zväzu nátlak k prestupu do inej ZO alebo OZ CHPH.
6. V prípade, že člen ukončí v jednej ZO, OZ CHPH členstvo, v nasledujúcich štyroch rokoch nesmie zo súradníc, parcely a adresy holubníka v inej ZO, OZ CHPH pretekať s poštovými holubmi žiadny iný člen Zväzu.
Slavomir Danko (17.03.2022, 12:01)
4. Súhlas na prestup člena alebo ZO CHPH dáva výbor ZO, OZ, v ktorom dovtedy členovia pôsobili.
...........................................
SZCHP dal v minulosti predsedovi OZ alebo výboru OZ právomoc DOVOLIŤ odchod/ prestup člena z OZ do druhej oblasti. Viete si prestaviť aby v Belgicku, Holandsku, Nemecku či vo Veľkej Británii člen OZ musel žiadať na DOLOVENIE predsedu oblasti?
Vyzeralo by to asi takto" pán Jellema, pán Eierkamp alebo pán Koopman napíše email alebo volá predsedovi oblasti či členovi výboru aby mu povolili lietať v susednej oblasti.
Neznamená to že SZCHP považovalo (považuje ?) svojích členov za menejcennejších ľudí/ chovateľov ako Belgický zväz alebo ČeskoMoravský zväz či zväzy v Poľsku, Holandsku, Veľkej Británii a Nemecku?


Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené