Prelomové zistenie.

Rudolf Čmarada (19.02.2021, 20:20)
Dobrý večer. Po dlhšej dobe som si otvoril stránku Aukcia holubov a dozvedel som sa, že sa už nájdu chovatelia, ktorí dokážu určiť holubov,ktorí sú vhodní do TS a ktorí nie.Preto by som sa chcel opýtať p.ing Bencu podľa akých kritérií to mám urobiť pretože tento rok sa chcem zúčastniť súťaži vo viacerých TS nie len na Slovensku.Dakujem nie len za seba, ale aj za mnohých chov.ktori sa zúčastňujú súťaži v TS. Myslím, že tento poznatok Ing Bencu je prelomový........ Ďakujem za odpoveď.
Ľubomír Janda (19.02.2021, 22:33)
Pán Čmarada,

čo tak skúsiť niečo z Vašej SK-2017-M-55-2485. Ak si dobre pamätám, v roku 2019 z nej mláďatá zvládli finále ako v TS Tatry Derby, tak aj v TS Žilina. Dúfam, že som pomohol!
Peter Matalík (19.02.2021, 23:15)
Pán Čmaradá.Veľmi dlhý príspevok som mal-nedoparením som ho vymazal.Škoda.Dnes som "odprevadil" moju
sestru na poslednej ceste vo veku 65 rokov.K dražbám,"odporúčaniam",sa ešte vyjadrím.
Rudolf Čmarada (19.02.2021, 23:42)
Pán Janda ďakujem za dobrú radu, ale už to nie je aktuálne holubica 2485 sa ako jediná nevrátila z Heide.Zostavam s pozdravom.
Ľubomír Janda (24.02.2021, 21:46)
Dnes na DF v téme: „Chovné páry pre DT aktualizované“

Milan Blahovský (24.02.2021, 11:26)
Doplnené línie pre TS.

Pán Čmarada, a Vy ste sa čudovali!
Rudolf Čmarada (25.02.2021, 13:27)
Pán Janda ja sa nestačím čudovať akých super odborníkov, ale ozaj na všetko na Slovensku máme.........V mojom príspevku som sa pýtal podľa akých kritérií sa vyberajú holuby do TS.Bol som si viac než istý, že žiadnu adekvátnu odpoveď ani nedostanem, pretože ani neexistuje.Ten pán, ktorému som položil otázku sa ani neozval, ani nereagoval.Pan Benca, keby ste nám bol dobre poradil isté by sme nedopadli tak,ako včera zo závodu o prežitie v TS Tenerife .Verte mi, že nám chýbalo Vaše prelomové zistenie a preto Vám ani nemám za čo poďakovať. Teraz trochu na odľahčenie. Chcel by som sa opýtať širokej chov.verejnosti aké pomenovanie si zaslúži pára, ktorú tvorí najvýkonnejší holub Slovenská za dva roky a holuica, ktorá,za dva roky nalietala 6 maratónskych tratí. Máme tu už zlaté páry,ale už sa objavili aj diamantové.Takze skúste nejaké adekvátne pomenovanie.Vyberieme to najlepšie.Dakujem a zostávam s pozdravom.
Ján Palguta (25.02.2021, 16:04)
Pán Čmarada môžte mať aj Olympyjskeho víťaza a olympyjskú víťazku, ale ak sa mladé z nich stratia už na nácvikoch tak to nie je žiadna zlatá ani diamantová pára. A nájsť takú páru z ktorých všetko lieta je veľmi ťažké. Niektorí chovatelia sa toho ani nedožili a možno ani nedožijú, aj keď vynaložia množstvo peňazí na nákup rodokmeňových holubov . S pozdravom Letu zdar!
Milan Brezina (25.02.2021, 16:39)
Skôr by to asi mal byť zlatý pár. Takýto pár mali bratia Máchovci. Pár číslo jedna.
Vladimír Michalčík (25.02.2021, 19:31)
Dobrý večer, neviem či existuje človek čo by určil holubi do TS. Nechcem sa nikoho dotknúť, ale holubi, ktoré letia majitelovy dobre na holubnika, ja si myslym že dokážu zaletiet aj v TS Holubi ktoré letia v TS alebo v OZ, su tie isté rozdiel v OZ je v km a starostlivosti. V TS všetky holubi majú rovnake podmienky (či v doletoch, alebo v krmive, atď). Je to vyrovnaná konkurencia a tam sa ukáže z ktorého holubnika su dobre holubi. PRIKLAD :p. Sadlak v derby Arona, alebo p. Pincak v TS Žilina, ktorý dokázal vo finále umiestniť 3 holubi v prvej desiatke, je to bomba. Nerozumiem predajcom pre TS, keby mali pravdu, kupim si od nich holubi a zbohatnem. V TS sa dajú zarobiť celkom slušne peniaze
Milan Blahovský (25.02.2021, 20:33)
Pointu ja vidím v tom, že z línie holubov, ktorých rodina zvláda testovanie v podmienkach, ktoré sú predsa len odlišné od tých čo majú možnosť využiť chovatelia vo svojich OZ, je vysoký predpoklad aby aj ich potomkovia zdedili gény, ktoré umožnili ich rodičom zvládnuť testovanie. Obzvlášť testovanie v pretekoch nad 500 km. Je to osobná skúsenosť a ak má niekto inú , nech sa jej drží. Nik nikomu netvrdí, že tie, ktoré označím v chovných pároch ako línie pre TS, sú zamerané na predaj. To isté sa týka aj ostatných sekcií. Sú to jednoducho holuby, ktorých predkovia či súrodenci úspešne absolvovali testovanie v podmienkach mimo vlastného holubníka. Nie všetky holuby sú schopné sa vyrovnať s podmienkami v TS a ak si niekto myslí, že to čo je úspešné doma, musí byť aj tam, tak sa môže rýchlo sklamať. To by bolo príliš jednoduché a nie vždy to funguje a v tom je práve krása či utrpenie nášho športu.
Ľubomír Janda (25.02.2021, 23:03)
Pán Čmarada, ak by to bolo ako so svadbami, potom k „zlatým“ a „diamantovým“, okrem množstva ďalších (pozn.: „Wikipédia“ podľa dĺžky manželstva ponúka až 28 pomenovaní – treba si len vybrať!), by patrili aj páry „strieborné“ a „drevené“. Tých posledných býva ale najviac!
Rudolf Čmarada (26.02.2021, 14:40)
Pán Palguta súhlasím so všetkým čo ste napísal vo Vašom príspevku a som rád, že ste potvrdil to o čom som ja už písal na DF, že zo šampiónov sa dochova minimálne množstvo špičkových holubov, ale o to sa lepšie predávajú aj celé desaťročie.Prajem pekný deň a zostávam s pozdravom.
Radoslav Chromjak (26.02.2021, 19:00)
Pan Cmarada. Kto neskusil nevie o co ide. Balon sa nafukuje do vtedy kym nepraskne. A mate recept vy, ako vychovat holuby na TS?
Rudolf Čmarada (26.02.2021, 21:15)
Pán Chromiak odpoveď na Vašu otázku. Samozrejme že to neviem,keby som to vedel,tak by sme do Tenerife poslali len také, ktoré by tam vydržali až do samotného finále a nedopadlo by to tak ako to dopadlo.Tak ako Vy tak aj ja a mnoho ďalších našich kolegov by chcelo vedieť vybrať tie správne holuby do TS, aby tie peniaze neboli zbytočne vyhodené.Ja aj moji kolegovia to robíme len na náhodu a šťastie dobrého výberu. Vaša otázka mala smerovať na tých, ktorí o svojich holuboch tvrdia, že sú vhodné do TS. Ja som sa v tejto téme tiež na to pýtal, ale adekvátnej odpovede sa mi nedostalo. Neviem, či Vám táto moja odpoveď stačí. Zostávam s pozdravom.
Radoslav Chromjak (26.02.2021, 22:11)
Pan Cmarada. ak je dobra kupa holubov, vyzera to takto : rok 2018/2019 - ARONA TENERIFE - 28.semifinal, 51. final a 3. zo slovenskych chovatelov. 2019/2020 : 15. final a 1. zo slovenskych chovatelov. rodicia boli kupeny. Vetsina co sutazi, sutazi s nakupenymi holubami. Koho to vlastne kritizujete?
Milan Blahovský (26.02.2021, 22:33)
Téma snáď nebude zmenená, ak sa spomenie TS Arona Derby a možno aj dolet v preteku SURVIVAL - o prežitie tým menej jayzkovo zdatným...V prvom rade sa pozastavím nad jedným starším príspevkom kde sa prepieralo meno Petra Evina a jeho ponuke holubov do TS. Ostal takmer za "cvoka", že si dovolil ponúknuť nejaké holuby do TS. Asi to bol reklamný ťah pri predaji holubov v dražbe si povedalo mnoho z čitateľov DF. Nie je mojím cieľom niekoho propagovať, ale čo je pravda to je pravda a výsledok ??? 4 nasadené holuby na pretek o prežitie a 4 holuby to zvládli... Kde sú všetci tí, čo vtedy si robili posmech z jeho vyjadrenia, že má pár jedincov čo by vedeli uspieť v TS ??? Zrejme je potrebné si to prelustrovať a nájdu sa. Nechajme to ale teraz tak. TS sú rôzne a majú svoje špecifiká, od extrémnych strát v TS Tatry na začiatku cvičenia ( toľko holubov v % vyjadrení zrejme sa nestratí v žiadnej ) až po trebárs po prvý pretek v Arone zo "smiešnych" 100 km cez more. Na pevnine by to zvládlo 99 % a tam necelých 40 % .... To sú tie rozdiely, o ktorých treba vedieť ešte pred tým, než saktosi kamsi rozhodne nasadiť a tvrdiť , že on také holuby doma má . Team Igram plný očakávania si mädlí ruky pri tom ako to ich potomkovia DT línií zvládnu tréningových 100 km a napokon je to pre nich maratón ak nie niečo viac, tím ADK už viac ostrieľaný, ale vie do čoho ide a je rád, že ostal v hre a podobne by som mohli pokračovať ďalej. Výborne obstáli partia z KOLM team - 5/4 a ešte pár jedincov...Sme v hre slováci, snáď to vydrží do finále.
Vráťme sa ale na začiatok, kde spochybňuje ktosi genetické vlohy mláďat pre prekonanie takej psychologickej bariéry ako je "jednoduchých" 100 km cez more. Osobne som sa zúčastnil 2 x pretekov v Arone, prvý krát 5 ks dodaných ( po prvý pretek cez more 4 aktívne a 15.eso TS) zvládol to iba jeden a ten je v chovnej voliére doma - super krv na holubníku. Zvyšné padli, hoci ich súrodenci sú na slovenských holubníkoch posilami. Ďalší ročník to boli už iba 2 dodané a oba padli práve v tom survival preteku, zo súrodenca jedného z nich špičkový dolet v MS FCI Arad... Jednoducho nie je test ako test. Poznám mnohých majstrov OZ či iných šampionov, ktorí to doma vedia, ale akonáhle sa dostanú ich odchovy do TS sú jednoducho priemerné a opačne holuby z holubníkov, kde nedosahujú popredné priečky v MOZ sa vedia presadiť v TS. Asi je teda jednoduchšie nestrácať svoje meno doma a radšej nenasadiť do TS a tváriť sa, že som neporaziteľný.
A ešte posledný príspevok k TS ARONA - ak si niekto myslí, že tam pošle 2-3 ks a tie obstoja v ťažkom site do finále, tak je na veľkom omyle. Je to ako večer stravený v LAS VEGAS - príjemný ale s malou nádejou plného vrecka po rannom pretriezvení....
Ak chcete uspieť pošlite tam napr. 20 ks - aktivujte ich, pretože poštový holub sa nemôže stratiť z tréningu na 50-60 km z pevniny a potom už iba čakajte čo sa zaradí do toho správneho krdľa, čo sa pustí cez more domov do TS, po pár úspešných pokusoch to je už iba sila zvyku až po finále.
Ani jedno z mláďat nemalo na čele napísané, ja som to čo na to mám a mňa pošli do TS pre úspech či víťazstvo. Je to o cite, odvahe a bohužiaľ aj o peniazoch, ale to je asi všade v dnešnej dobe....
Radoslav Chromjak (26.02.2021, 22:52)
Utok sokolov stahovavych a treningy 50-60km konci dost tragicky.svoje urobi nadmorska vyska, vypustenie z kratera sopky a dolet na holubnik
Vladimír Michalčík (27.02.2021, 06:51)
Aj ty menej jazykovo zdatný, maju pravo vyjadriť svoj názor. Pana ktoreho som vyzval na pretek v TS Žilina ma tiež nejaky dôvod :Po orginaloch tohto pána som kúpil holubi, neboli to malé peniaze (holubi neboli kupene priamo od neho) v roku 2018 keď som začínal som od tohto pána dal do TS Žilina 4 holubi a 4 som si nechal doma, v TS nedoletelina prvy pretek a doma sa stratili pri nacvykoch. Ja som napísal, len môj názor na predajcov, pre ts.
Vladimír Michalčík (27.02.2021, 07:37)
Prvý krát som holubi do TS dal v 2019, aby veci boli na spravnom mieste
Rudolf Čmarada (27.02.2021, 10:39)
Milan musím reagovať na Tvoj príspevok, pretože si ma na to vyzval.Ked chces hodnotiť TS Tenerife,tak hodnot objektyvne alebo vôbec.Nevyberaj si len tých,ktorí sú Tí sympatický a tých vyzdvihujes pretože to je od objektyvity veľmi vzdialené.Tebe neprináleží hodnotiť celý Team v ktorom som bol ja členom a svojim spôsobom ich ponižujes z neúspechu. Ty sa vyjadruj na moju adresu, pretože ja som túto tému otvoril a je mi jedno či sa ti to páči, alebo nie. Ja sa neskrývam pred neúspechom, keby to tak bolo,tak by som sa o tom ani nezmienil a nemal by si čo hodnotiť.Na záver len toľko, že nie všetci, ktorí majú iný názor ako Ty sú tí zlí. Moja otázka na Teba aj s otáznikom. Prečo si myslíš, že Team Igram si mädlil ruky?
Rudolf Čmarada (27.02.2021, 11:43)
Pán Chromiak Vy ste jediný, ktorý napísal,ako treba vyberať holuby do TS. Ďakujem za radu a môžete mi dať ešte aspoň nejaký typ na také holuby. P.S. V ktorom OZ závodite? Zostávam s pozdravom.
Milan Blahovský (27.02.2021, 12:14)
Ono to je v našom športe aj tak, že treba vedieť aj prehrať a vyrovnať sa s tým. Kto to nedokáže, hľadá iba chyby v druhých. Spomenul som ťa, lebo si vyzval nepriamo aj mňa ( možno si namýšľam , keď si ma zaradil k odborníkom...). Dokonca som si dovolil napísať aj môj názor na holuby, ktoré sa vedia či nevedia presadiť v TS. Snáď mi to nebudeš zazlievať ( navyše som ti poslal aj súkromnú SMS k tejto téme). Nespochybňujem ani jedného člena vášho tímu, určite sa dokážete presadiť aj v iných TS, ale Arona je čosi špeciálne. Stačí pozrieť na Ganusa z USA ako dominovali v SAMDPR či Victoria Falls, ale v Arone hrá druhé husle. Podobných príkladov by sa našlo, ale načo menovať, ľudia sú zrejme aj pod vplyvom Covidu precitlivelí a strácajú pojem pre správne vyhodnotenie situácie okolo seba a už vôbec to nie je o sympatiách, tie moje máš pretože si otvorený a nekladieš si vreckovku pred ústa...Ale ak to vnímaš opačne tak s tým nič nenarobím. Prečo si tím Igram a ďalší účastnici mädlili ruky ??? No lebo určite ste holuby rovnako ako aj ja v minulosti dával do TS s cieľom si možno aj finančne polepšiť ( teda som si mädlil ruky tiež ) , ale nie všetko sa podarí ako si vysnívame. A kto tvrdí, že to dáva do TS iba ako pre zábavu, tak klame, ako seba tak aj tým ktorým to tvrdí.
Držím palce nech sa aspoň vám 1 ešte vráti a nech ste v hre ďalej, ale realita návratov takýchto omeškancov je iná ako v iných TS...
Radoslav Chromjak (27.02.2021, 13:55)
Pan BLAHOVSKY .Trochu sa mylite,sto ludi sto chuti.Ja osobne som dal otestovat holuby ktore som nove kupil.Po obrovskom sklamani z nakupov holubov od sk .......chovatelov.A pataliach stym vsetkym spojenych.No odhodlanie superit z majstrami sk ci niekolkych krajin,ak sato podary je na NEZAPLATENIE.
Rudolf Čmarada (27.02.2021, 15:00)
Milan áno súhlasím s tým, že treba vedieť aj prehrávať, ale to sa mňa už vôbec netýka, pretože za tie roky tých neúspechov bolo oveľa viac než úspechov a takto to bude u každého poctivého chovateľa,len si to treba vedieť priznať.Ja sa to snažím vysvetliť hlavne tým mladším a menej skúseným, ktorí si myslia že úspechy prichádzajú ako na bežiacom páse a keď to tak není prichádza veľké sklamanie.Hlavne o tomto je náš krásny koníček.Tvoje hodnotenie TS Tenerife chcem len doplniť, aby bolo objektyvne 1,3,,27 eso celej TS Team Sadlak, najúspešnejší podľa percentuálnej úspešnosti celej TS Team Kolm. Ja držím palce všetkým našim reprezentantom nerobím žiadne výnimky, pretože oni reprezentujú nie len seba ,ale celé Slovensko. Keď sa stretnem s mojima priateľmi či už v Nemecku, alebo v Rakúsku som hrdý na to, čo naši holuby dokážu na hociakej súťaže aj keď sú mi niekedy kladené nepríjemné otázky.Od skutočných priateľov však musíte zniesť aj toto a hlavne to musíte vedieť aj obhájiť. Zostávam s pozdravom.
Milan Blahovský (27.02.2021, 15:23)
Pán Chromjak, nik nepopiera, že ste nakúpili možno aj kvalitné holuby ( jednoducho nik im do hláv pri kúpe či predaji asi nevidí), ale otvorene vám poviem, že ste si vybrali ich testovanie v skutočne extrémne náročnom prostredí a možno urobíte predčasné závery nad ich schopnosťami. Odhodlanie vám nechýba a to je dobré, len dúfam, že vás prípadný možný neúspech neodradí a nezlomíte hneď palicu nad tými čo ich splodili. Možno by ich potomstvo bolo úspešné na "suchozemských" pretekoch, o tom píšem od prvého príspevku. Arona je o niečom inom ako je napr.Algarve či Talent Quatro a pod...
A ešte Rudo, ani Team Šadlák,Krajčík či Evin nenastúpil za posledné roky v zostave 4 či 5 ks , takže čosi sa v tom tíme určite presadí, ale o tom tiež píšem vyššie...
Radoslav Chromjak (27.02.2021, 15:46)
Zidne mnozsto .A extrem treba.JA VAS NEKOPIRUJEM.Ale dajte kde nasadite vy a VAZNE AK SA BUDE DAT TAK TROCHU ZASUPERIME
Radoslav Chromjak (27.02.2021, 16:06)
Pan Blahovsky. Dajte vediet ktorych testovacich staniciach ssa zucastnite.
Milan Blahovský (27.02.2021, 16:19)
Ak to vyjde plánujem na Ukrajinu, Vác, Talent Quatro, Žilina, Řečany, MS FCI Belehrad, Mira a zvažujem aj na Costa del Sol. Zrejme pri tomto výbere už na Algarve neostane...Aké kritérium si pre výzvu vyberiete a o čo ? Ja som súper, ktorý z boja neuteká...
Vladimír Michalčík (27.02.2021, 16:39)
P. Cmarada mám pred vami veľký rešpekt a moje veľké uznanie pre vás. To priznanie, že je viac neúspechov, ako úspechov ma veľmi prekvapilo. Vetsina chovateľov čo som s nimi debatoval, tak vraveli aké maju dobre holubi a keď bol neuspech, tak samozrejme bol na vine štartér alebo vietor. Klobuk dole, po dvoch článkoch čo som čítal od vás v tejto téme, ste to skratka zobral na seba. To je pozitívne pre začiatočníkov ako som ja,. Aby mi čo začíname, sme v mysli nelietali vyše oblakov
Radoslav Chromjak (27.02.2021, 16:40)
AK TO VYJDE SIROKY POJEM.DAJTE KOLKO HOLUBOV.NA KTORY PRETEK FIX.
Milan Blahovský (27.02.2021, 16:47)
Ja som vo svojich vyjadreniach opatrný a vážim slová, tak preto ak to vyjde...Viete v živote je istá iba jedná vec, takže asi tak. Dal som vám na výber , môže byť aj Giewont - neďaleko z Oravy - máme to za kopcom a dá sa spoločne oslaviť výhra (či prehra ? ) Každopádne nech to je pretek z 500 km...
Jan Vasil (27.02.2021, 18:45)
Chovatelia nehadajte sa byznis je byznis a zaluba je zaluba spejeme kde zamyslite sa či je to naš koniček alebo ...........
Ján Janek (27.02.2021, 20:38)
Pán Blahovský vážte slová
Radoslav Chromjak (27.02.2021, 22:11)
Pan Blahovsky. Vyberte si jedu testovaciu stanicu. Prisposobim sa
Július Vida (28.02.2021, 10:03)
Milan v tvojom príspevku z 27.2. píšeš, že ľudia pod vplyvom Covidu reagujú citlivejšie na neúspechy. Ja som za podobný výrok dostal od prezídia napomenutie za urážku. Presne ti to napísal p. Janek. Váž slová.
Peter Turek (28.02.2021, 10:13)
Pán Vida,za podobný výrok ste dostal od prezídia napomenutie za urážku?Chce niekto tvrdiť,že momentálna situácia,môže reálne uvažujúcich nechať chladnými?
Milan Blahovský (28.02.2021, 10:20)
Tak sa teda ospravedlňujem za nevhodné použité spojenie. Mal som na mysli , že pod vplyvom neutešenej spoločenskej situácie spôsobenej pandémickou situáciou ( nejako tak to popisujú mainstreamové média) , ktorá má okrem zdravotných tak aj sociálne negatívne prejavy. Nedovolil by som si uraziť ľudí, ktorí prekonali dané onemocnenie či, ktorí ním utrpeli nejakú ujmu. Skutočne som si neuvedomil , že slovo COVID, či koronavírus je považované za niečo za vyslovenie čoho môžu byť ľudia perzekuovaní...
Zajtra to bude možno H1N1 či Gréta ...
Peter Turek (28.02.2021, 12:49)
Veľmi dobrá odpoveď.
Radoslav Chromjak (28.02.2021, 14:40)
Pan Blahovsky testovacia stanica Derby Rečany nad Labem- R.CH Team vs Blahovsky M+D+D. Navrhujem poklonu zo sampanskym po finale
Rudolf Čmarada (28.02.2021, 14:51)
Milan stačí sa len dobre vyspať a Tvoja rétorika je hodná pedagóga, ktorý má na starosť výučbu aj výchovu detí. Rád som si dnes prečítal Tvoj článok, v ktorom po Tvojich včerajších vyjadreniach není cítiť ani trochu arogancie,ani hľadanie nepriateľa, len za to, že má iný názor ako Ty a to už nehovorím o teseni sa z neúspechu druhých. Milan stačí len tak málo, menej emócií, trochu sebareflexie a môžeme medzi sebou navzájom komunikovať a vymieňať si svoje poznatky. Toto bol účel tejto témy, ktorú som ja otvoril. Chcem sa poďakovať všetkým ktorí ma podporovali, ale aj tým, ktorí majú iný názor. Zostávam s pozdravom.
Marek Hnilička (28.02.2021, 18:05)
A pokud dorazíte na finále oba dva, tak to šampaňský koupím osobně. A pokud znám Sendyho, tak vám naloží ještě proviant s klobáskama.
Milan Blahovský (28.02.2021, 18:34)
Výzva sa prijíma, hlavne aby sme boli zdraví a šťastní. Snáď nás v krížoch nesekne. Ak už nič, tak možno aspoň zvýšime sledovanosť TS a o tom to je, o zábave a nie urážaní sa.
Radoslav Chromjak (28.02.2021, 18:41)
BRAVOOO Letu zdar

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené