Hviezdicové lety.

Jaroslav Ondro (19.11.2020, 15:36)
Vážení priatelia,na podnet viacerých chovateľov sme sa v TS Žilina rozhodli vytvoriť skúšobný program zameraný na preverenie orientácie holubov zo štyroch svetových strán /hviezdice/.Tento program je nezávislý na základných propozíciach a podmienkach TS.Bližšie informácie nájdete na stránke TS Žilina,alebo na t.č.0903 808 842, 0948 410 052.
Prečo neskúsiť niečo,čo sme tu už mali?
Milan Blahovský (19.11.2020, 18:19)
Odvážny pokus, ale ako sa vraví odvážnym patrí svet prečo nie ? V minulosti sme mali niekoľko príspevkov , v ktorých sa diskutéri bavili s odpustením - o "cvičených opiciach", ktoré svojim riadením chovu či prípravy mláďat vedieme na svojich holubníkoch. Máloktorí z nás robí výcvik holubov trénovaním "do hviezdice" alebo ak chcete z rôznych svetových strán. Pripravujeme mláďata na rýchlosť a orientáciu v jednej doline či kotline. Pripravujeme mláďata na rýchly návrat v ideálnom počasí a vetre. Táto príprava je určite vedená z dlhodobých dôvodov a má istú logiku pre jednotlivé OZ.
Testovacia stanica je o niečom inom, tu je cieľ krátkodobý a smeruje k finálovemu preteku, k príprave a selekcii holubov, ktoré zvládnu let z finále a následne sú odpredané . Ich cena( hodnota) je ovplyvnená ako ich pôvodom ( rodokmeň - línia) prípadne umiestnením vo finálovom preteku. Často sa stáva, že perspektívne holuby do vyhodnotenia ESO kategorie po semifinálovom preteku, vo finále nezvládnu nároky, ktoré na nich boli vo finále kladené.
ESO kritéria môžu byť rôzne a možno aj takéto nároky ako budú na holuby postavené v pretekoch z rôznych smerov sú hodné pojmu ESO. Je možné, že takýchto holubov, ktoré to v súčasnosti zvládnu bude iba zopár a najlepšie z nich si zaslúžia pomenovanie ESO, aj keď vzdialenosti , ktoré budú musieť zvládnuť nebudú z kategórie extrémnych.
Vladimír Michalčík (19.11.2020, 20:43)
To je super,pretekam z holubami prvy rok ale idem do toho aspon budem vediet co som nakupil do mojho holubnika .Pan Marcel Mesko mi vravel ze hviezdicove lety zvladnu len tie najlepsie holubi.Dufam ze ih mam na holubniku su to holubi po poprednych chovateloch oz ORAVA S.Ovsak ,P.Kurek V.Latus M.Mesko a holubi od p.Skrbek p.Blahovsky p.Las a od pana Leremans,dufam ze sa udrzim v konkurencii Pridajte sa aby nas bolo viac aby sme vedeli kto ma ake holubi S POZDRAVOM VLADO
Milan Kubáň (19.11.2020, 21:57)
Není problém treba to vyskúšať už sa teším na sezónu v TS Žilina.
Rudolf Čmarada (20.11.2020, 15:33)
Dovoľte mi, aby som sa s vami podelil so skúsenosťami trénovania holubov z rôznych strán.Holuby nemajú žiadny problém doletieť v utorok zo západu a vo štvrtok z východu,Problém nastáva pri samotných závodoch,ktoré sú zo severozápadu.Tu idú do svojho koridoru a nič s tým neurobíte,preto sú aj výsledky veľmi skreslené.Myslim, že najobjektívnejšie sú výsledky nad 800 km.U nás je to možné vyskúšať v MDKS,kde letíme 1 závod zo severu, a potom otáčame o 90 stupňov na čistý západ.Holuby nemajú problém viď.vysledky 2020. Musím súhlasiť s pán.Blahovskym, že holuby ktoré to zvládnu si zaslúžia pomenovanie Eso.Som toho názoru že finálový závod 260 km nie je adekvátny.Prajem majiteľom TS dobre dolety a aby nepustili od svojho zámeru.
Martin Urban (20.11.2020, 17:01)
Hoci kedy nech aj o pol noci prídu som za
Martin Urban (20.11.2020, 17:06)
Keď to dohodnete dopredu hoci kedy aj keby fúkalo oproti alebo pršalo
Vladimír Michalčík (20.11.2020, 18:51)
Pan Cmarada a p. Urban ak sa nebojite o svoje holubi skuste sa pripojit k nam
Rudolf Čmarada (20.11.2020, 19:33)
Pán Michalom veľmi rád ,ale neviem ku komu.Ked chcete napíšte ,alebo mi zavolajte.Dakujem.Myslel som pán Michalcik .Moje t c 0902886980
Vladimír Michalčík (20.11.2020, 20:59)
Ja som myslel abi ste sa pripojili na hviezdovy pretek v TS.ZILINA
Peter Tokoš (21.11.2020, 08:39)
Konečne je tu partia chovatelov,ktory maju chuť a ozaj aj odvahu niečo zmenit.Ked sme sa stretavali ,starši chovatelia vždy na tyto zavody spominaly.Držim vam palce,aby ste maly vTS vela holubu.Ako povedal Milan len tyto holuby su ozaj ESO.Možno niekolko holubu dame aj zo Skalice.

Martin Urban (21.11.2020, 08:53)
O holuby sa báť že sa stratia ? Keď sa poľovník bojí tak nemôže ísť dolesa ,to som kdesi počul... Mne sa tá myšlienka starej hviezdičky páči , , skôr by som sa bál že sa nestratia ale otestujú orientáciu a či ju majú alebo nemajú
Pavol Holka (22.11.2020, 09:36)
Mladé holuby som pred prvým oblastným cvičákom vyviezol tuším 16 krát vždy z iného smeru, stále dokola do vzdialenosti 40 km. Pri súkromných nácvikoch strata 0 kusov. Po 4 oblastnom závode ich bolo o 5 kusov menej. Na piaty som nedával,bolo zlé počasie.
Ivan Bakyta (22.11.2020, 10:36)
Čo vlastne testujú testovačky,no hlavne nervy a peňaženky pôvodných vlastníkov...
Ale teraz vážne .Môj názor je taký,že nejaká hviezdica mláďatám v čase ich vývoja vôbec nevadí.
Čo im ale vadí,je štart do zlého počasia /dážď,hmla /,bolo v tomto roku veľmi veľa príkladov,ale korunu tomu nasadil ten umelec vo Váci,ktorý uprednostnil všetko ostatné len na holuby zabudol.
Vladimír Michalčík (22.11.2020, 11:42)
Tie nervy su aj pri nasadeni holubov v OZ apeniaze ktore za holuba date do testovacky sa urcite niekomu kto vyhra vratia nemozu to byt vseci.Nepochopil som ktori umelec tomu nasadil korunu
Rudolf Čmarada (22.11.2020, 15:05)
CHcem reagovať na článok pána Bakytu. Samozrejme,že nesúhlasím s tým ,ako boli vypustené holuby na finálový závod voVaci aj preto,že sme tam mali zastúpenie s 3 mláďatko. No pán majiteľ mal aspoň toľko odvahy že sa vten deň večer všetkým účastníkom, ktorí boli pritomni,aj tým neprítomným omluvil a urobil také qesto ,že zvýšil počet odmenenych holubov zo 60. na. 100..Na takéto niečo čakám do dnes a nie len ja od majiteľa TS Tatry Derby ,aj potom,čo sme spolu hovorili na druhý deň po tej katastrofe ,čo sa tam stála..Myslím si, že trocha pokory by Vám pán Haraga neublížilo.
Štefan Nochta (22.11.2020, 17:10)
p.Čmarada, mal ste v TS Tatry holuby, alebo ste si len potreboval kopnúť?
Štefan Nochta (22.11.2020, 17:19)
Všetky TS mali jeden nevydarený pretek, nechápem však, prečo sa stále navážate do p. Haragu a prečo nerobíte výčitky aj ostatným? Keď už tak veľmi chcete byť odborníkmi........ Ja si myslím, že pokiaľ niekto nie je spokojný s tou-ktorou TS, tak tam nedá holuby. Také jednoduché. To, čo sa stalo vo Váci nemá nič spoločné s odbornosťou majiteľa.
Vladimír Michalčík (22.11.2020, 17:34)
p.Nochta ja si myslim ze p.Cmarada nekope . Ja som tam mal 15 holubov ,niektori z nich sa nedostal ani na start prveho treningu a nebol som otom ani informovany aby som si mohol dat nahradnika.KATASTROFA V.POLOM 1300 holubov pustenych a300 v cieli .130 km mohol nikto povedat prepacte .Kazdy to cakal od p. HARAGU
Rudolf Čmarada (22.11.2020, 18:34)
Pán Nochta alebo pán Atchon? Mal som tam 5 kusov,tak ako každý rok a nechcel som si do nikoho kopnúť. Myslím si, že som nenapísal nič zlého ani som nikoho neurazil,len som spomenul ako to riešil majiteľ TS Vac normálnym ľudským spôsobom omluvil sa čo asi pre Vás nič neznamená. Čakám ešte na dvoch bonusovych dopisovatelov jeden sa už ozval.
Štefan Nochta (22.11.2020, 19:53)
p.Michalčík, V.Polomka bola určite veľká katastrofa ako pre chovateľov, tak aj pre p.Haragu. To nikdy nikto nepoprel. Mňa len to zaráža, že stále sa tu spomína TS Tatry a iné TS nie, hoci aj tam boli katastrofické scenáre takmer identické. Ten meter asi nie je rovnaký....
P.Čmarada, je pravda, že majiteľ TS Vác sa ospravedlnil, ale jedným dychom dodal, že nenesie na tom vinu, lebo FCI.........toto ste akosi zabudol napísať .
Martin Urban (22.11.2020, 20:45)
Pozrel som si výsledky 2015-1964 a mne sa nápad hviezdy páči a aj mám nejaké casopisi z tých rokov
Rudolf Čmarada (22.11.2020, 21:27)
P. Nochta alebo p.Atchon? Ja nie som bonusovým dopisovatelov ziadnejTS.Mna zaujíma ťa TS,v ktorej mám holuby a ako sa stymi holubmi narába ,pretože,sme si ich všetci poctivo zaplatili.Mam taký dojem, že Vy ste odborník na všetko,len slovo prepáčte Vám nič nehovorí.Takze svoj názor hovorím naTS Vac a TS Tatry.Nebudem si predsa pýtať od Vás povolenie na vyjadrenie svojho názoru.Takze asi takto pán Nochta alebo Atchon.
Ľubomír Janda (22.11.2020, 22:12)
Pán Čmarada, keď si spomeniem na zmarenú sezónu MDKS 2018 a následný postoj p. Atchona k tejto situácií, tak na Vašom konštatovaní, že mu slovíčko „PREPÁČTE“ nič nehovorí, určite niečo bude.
Vladimír Michalčík (23.11.2020, 05:05)
Dobre rano prajem vsetkym.p.Nohta vy ste zacali s ts.derby skor ako ja tak som Vam povedal len kusok svojho nazoru .Mna viac zaujimaju hviezdicove lety ako spominal pan urban ze sa mu to paci,ak mate nato holubi pripojte sa.Ja len zacinam a nebojim sa do toho ist .Tato stranka zacala o hviezdicovych letoch vy ste zacali rozoberat ts.derby neviem koli comu p.Nochta .Prajem vsetkym pekny pondelok a krasny tyzden . S POZDRAVOM vlado
Jozef Daníšek (23.11.2020, 09:25)
Pozdravujem. K aktuálnej diskusií si dovolím tiež pár poznámok.Na začiatok poviem,že takéto lety si pamätám a sám som bol dokonca ich účastníkom.Všetci diskutujúci si to ,ale obrazne povedané predstavujú,akoby naši bratia spoza Moravy povedali "Hurvínek vojnu". Nik zatiaľ nespomenul aké úskalia to prináša.Tí starší si dobre pamätajú roky, keď sa na Slovensku objavila slintavka a preteky sa z jedného dňa na druhý otočili zo smeru západ na východ.I na tie straty,ktoré táto zmena priniesla.Ja som tiež čítal, v časopise Die Brieftaube,keď nám veľmi známy chovateľ pán Drapa pri otočení tratí o 90 stupňov prišiel zrazu dovtedy o špičkové holuby.Takže na začiatok by som bol veľmi opatrný.Priklonil by som sa k pánu Ondrovi a začal by som to pomaly skúšať iba s mladými .Tu si treba dať ruku na srdce a pripustiť i takú možnosť,že po druhom preteku nebude dať,čo do koša.A aká diskusia a miera nevôle nastala pri stratách v testovacích staniciach.Stále sa hľadá vinník,A ako to z našej povahy býva vinník je vždy ten druhý a nie ja.Nik si nepripustí,že som tam poslal holubov na "TESTOVANIE" A výsledok je taký,aký je.Bol som na finálovom preteku v testovacej stanici v Rosine.Prvý ,druhý a ôsmy holub bol z holubníka pána Pinčáka.Viac holubov v prvý deň nepriletelo.A holuby pán Pinčák dáva do testovacích staníc pravidelne.Nikdy som ho nepočul sa ponosovať a nariekať,že stratil nejaké holuby.Sťažoval si nejaký víťaz,kdekoľvek na svete,že preteky boli neregulérne a neférove.Nikdy.To vždy vyplakávajú Tí porazení.Takže tu platí to zlaté pravidlo,"žačať vždy od seba" a nehádzať vinu na druhých.
Rudolf Čmarada (23.11.2020, 12:01)
P. Danisek. V zhladom ktomu že už máme svoj vek nebudem sa púšťať do žiadnej konfrontácie,len ma zamrzla Vaša veta na konci Váseho príspevku. Citujem vždy vyplákavaju Ti porazení. Ja si myslím, že ja som nebol porazený. V TS Vac 10 miesto finálový pretek a 3 tie Eso celej testovacky.Nikdy som neplakal chcel som len poukázať na chyby,dúfam, že ste ma pochopil.Prajem pevné zdravie.
Jozef Daníšek (23.11.2020, 15:36)
Pozdravujem.Pán Čmarada.Ja som to nemyslel konkrétne na Vás.Napísal som to všeobecne,pretože je to vo všeobecnosti tak.Mňa skôr zarazilo,že nevieme medzi sebou vecne komunikovať.Predpokladám,že sme inteligentný ľudia a je nemiestne a priam stupídne ak niekomu úmyselne komolíme jeho priezvisko,len aby sme ho nejakým spôsobom hoci nevyberaným ponížili.Ja pána Nochtu osobne nepoznám, nikdy som sa s ním zoči voči nestretol,ale si ho Vážim ako človeka a aj ako chovateľa.Nič zle nenapísal teraz a ani nikdy predtým som od neho nič zlé nečítal.Nemusím s nim súhlasiť,ale sme dúfam natoľko inteligentný,že by sme sa mali takto vyjadrovať a komoliť mu meno.
Vladimír Michalčík (23.11.2020, 18:09)
p.Danisek ja osobne nepoznam Vas ani Panov Cmarada,Nochta ,Janda, Urban, Bakyta,Holka,Takos,Blahovsky,Haraga alebo Las .JA nevyplakavam prvy rok sutazim a z dvoch slovenskych TS mam 6 poharov rok 2020 ,nechcem to velmi rozoberat ,nechcem byt ten porazeny a preto zacinam od seba .Ja som zacal pisat len k teme HVIEZDICOVE LETY a nehladam chyby na druhych to hladate vy a p.Nochta hladate tie chyby na druhych.Akmi chcete poradit v dobrom velmi rad to od Vas prijmem, ja si myslim ze ste starsi a v holubarceni velmi skuseny .Este ras ja iba zacinam kazdu radu od starsich holubarov beriem PAN .DANISEK a PAN .NOCHTA dajte na hviezdicove lety aspon po jednom holubovy aby sme vedeli co je vo vasom holubniku,ak je to pre Vas drahe tak ja to zaplatim .tak sa nebojte co slubim vzdy to urobim
Martin Urban (23.11.2020, 18:27)
Nechcem kritizovať chcem vyskúšať , už len preto že to vyskúšali iný a možno už nie sú medzi nami , najlepšie vyskúšať to čo som ešte nemohol keď som nebol na svete , čiže je to taká výzva lebo aj keď okolo holubnikoc som chodil od malička venovať som sa začal 2008
Rudolf Čmarada (23.11.2020, 18:57)
PozdravujemVas Pán Danisek.Nikdy by som si nedovolil niekoho urážať tým, že by som mu úmyselne komplikácie meno.Ja som to vždy písal s otáznikom.Ten pán raz vystupuje pod jedným menom a inokedy pod druhým. Ja skutočne neviem či si nezmenil priezvisko. Pán Danisek Vy to viete?Je mi len ľúto,že keď o Vás niekto napíše,že do niekoho kopete to Vám nevadí.Mna rodičia naučili,že každý seriózny človek, ktorý urobí chybu by sa mal vedieť omluvil. Namiesto komplikácie má byť komolil.Dakujem za pochopenie.
Jozef Daníšek (23.11.2020, 22:18)
Pozdravujem! Najskôr sa chcem dotknúť príspevku pána Michalčíka.Prosím Vás môžete mi zacitovať vetu,alebo nejaký náznak,že som na Vás hľadal chybu.Konkrétne na Vás,alebo konkrétne na kom som hľadal tu chybu.Myslím si ,že by ste mali vážiť slová a než niečo napíšete,tak si to dvakrát prečítajte.Už to,že ste napísal,že mám dať na hviezdicový závod jedného holuba,tak asi skutočne neviete,ako sa hviezdicové závody lietajú.A za ďalšie ja som není odkázaný na Vašu finančnú pomoc.Za ti peniaze si kúpte Knižku pravopisu slovenského jazyka,pretože ste vo Vašom príspevku spravil 37 pravopisných chýb.To tiež o niečom svedčí.Trošku skromnosti by Vám nezaškodilo.
Teraz ešte raz k pánu Čmaradovi.Pán Čmarada,prečo ste taký vzťahovačný.Ja som si ešte raz prečítal,ten môj príspevok k téme hviezdicových závodov.Nič v ňom nebolo iba moje konštatovanie,aké to má úskalia a môj poznatok z finálového závodu v Rosine.A konkrétne som menoval iba jednu osobu pána Pinčáka.Nikoho iného.Na to ste sa ozval Vy,že sa necítite porazený a potom v druhom príspevku,som Vám jasne napísal že som to zovšeobecnil a nikoho som predsa nemenoval.Zase som iba konštatoval,že nevieme medzi sebou slušne komunikovať.Áno neviem o tom a nikdy som sa nestretol,s príspevkom pod menom "Atchon". Možno som niečo prehliadol.Poviem pravdu, nikdy by ma to ani nenapadlo.Takže,ak ma navediete, kedy to bolo rád sa poučím.Nejde mi to však nejak dohromady,pretože predpokladám,že musí mať potom i ďašie prihlasovacie heslo.Ale to už hraničí s konšpiráciou a to nie je moja parketa.
Vladimír Michalčík (24.11.2020, 05:27)
Dobre rano PAN PROFESOR DANISEK ospravedlnujem sa za pravopis ja som 26 rokov mimo uzemia Slovenska ,dufam ze sa nebudem musiet kvoli vam ucit slovensky jazyk znova.O h viezdicovych letoch neviem nic preto som tu zacal aj pisat .ja som nikdy nevyplakaval.ak sa nejdete zucasnit tochto zavodu neviem preco tu vlastne pisete PAN PROFESOR DANISEK .Staci ak budete hladat pravopisne chybi a nechate si to preseba Prajem pekny den vsetkym vlado PAN PROFESOR nezabudnite spocitat chybi ,ale nechajte si topreseba aby vsetci nevedeli aky som blb
Rudolf Čmarada (24.11.2020, 10:52)
Pán Danisek. Ja som v tejto téme reagoval na článok pána Bakytu a nie na človeka,ktorý túto debatu aj vďaka Vám poslal týmto smerom. Vaše slová sú citujem, vážim si ho ako človeka a aj ako chovateľa.Takze ešte raz tá istá otázka,Človek,ktorý si dovolí na niekoho napísať, že kope do niekoho je u Vás ten dobrý.? Dúfam, že už teraz sa dockam Vašej odpovede. Ďakujem pekne.
Jozef Daníšek (24.11.2020, 14:11)
Pozdravujem! Pán Čmarada! Za všetkým,čo som na diskusnom fóre napísal si stojím.Ja nemôžem za to ,že ste vzťahovačný,a za ten svet nechcete nič pochopiť.Zareagoval ste na môj príspevok Vy.Pretože ste sa necítil na 10 mieste porazený.Jasom Vám ten pocit,podľa Vás chcel zobrať? To určite nie.V každej súťaži je vždy iba jeden víťaz.Už i ten na druhom mieste je porazený tým prvým.Sú výnimky v atletike,alebo pri lyžovaní,že môže nastať situácia,keď sa zhodujú najlepšie časy u dvoch pretekárov.Ale to sú poväčšine výnimky.Obyčajne sa tomu hovorilo mŕtvy pretek,a vyhodnotia na prvom mieste dvoch.Ja si pána Nochtu Vážim ako človeka i ako chovateľa.On si môže povedať,že v TS Derby Tatry už raz zvíťazil a porazil celú konkurenciu.Ja si to o sebe ,žiaľ nemôžem povedať.A teraz sa vrátim k Vášmu problému kopnutia z 22.11.Aby som bol presný,tak ho budem citovať "p.Čmarada mal ste v TS Tatry holuby,alebo ste si potreboval kopnúť"?Ja si môžem kopnúť do zeme do lopty do hocičoho.Tam nikde není zmienka o tom že kopete do niekoho.A ja mám teraz na Vás tiež prosbu ,aby ste mi napísal ,kde v diskusnom fóre je uvedené meno prispievateľ pod menom ATCHON.No a už posledná poznámka. Neviňte mňa z toho,že ja som vinný za to,že táto diskusia nabrala takýto smer.Prvé príspevky boli už 19. 11. a ja som môj príspevok uverejnil 23.11.A to ste tam už riešili meno Atchon a ďalšie veci.Takže za všetkým,čo som napísal si stojím a sľubujem,že Vám už nebudem odpovedať,lebo to k ničomu nevedie.
Rudolf Čmarada (24.11.2020, 15:29)
Pozdravujem pán Danisek. Ja len krátko na Vás príspevok, lebo odpovede sa nedočkam ani ja ani čitatelia,ktorých to zaujíma.Aj žiadna odpoveď je odpoveď čitatelia si urobia vlastný názor.KtejVasej prosbe len toľko, keď to pochopili iní,myslel som si, že ste natoľko chytrý človek, že to pochopíte aj Vy.A na záver nikdy by som neobhajoval človeka ,ktorého som nikdy nevidel ani som ho nestretol Želám Vám pevné zdravie.
Milan Blahovský (24.11.2020, 15:51)
34 príspevkov a snáď 3 či 5 z nich sa venujú téme hviezdicového testovania holubov, resp. "experimentu" TS Žilina. Nič nové pod slnkom akoby klasik povedal....
Začali sme teda tým, že v TS Žilina sa v novej sezóne pokúšajú o zmenu a síce o vyhodnotenie ESO holuba ( resp. prvých 5 v poradí ocenených ) , ktoré zvládnu dolety z rôznych smerov. Otázka znela prečo to neskúsiť niečo čo tu už v minulosti bolo a neotestovať schopnosti dnešnej generácie holubov, ktorá sa drží na holubníkoch "majstrov" ale aj "nemajstrov" ( nerád používam dané pomenovanie úspešného chovateľa, lebo mi to príde príliš nadnesené oproti konkurencii, ktorá bojovala rovnako srdnato, možno mala menej šťastia...)
Ja som to trocha rozviedol do pozície či je ESO holub aj taký holub, ktorý zvládne daný experiment najúspešnejšie, možno aj z kratších vzdialenosti ako bude finálový pretek...
Pár z vás to podporilo a niektorí ste si "odskočili" do iných TS a ich zvládnutiu testovania, až ste sa dostali k trestným kopom...Všetko ste páni v rokoch, požívajúci úctu vo svojom chovateľskom prostredí a neprináleží sa vám fackovať cez DF. Neviete sa vzájomne pochopiť a verím, že každému z vás išlo o dobrú vec, len pohľad na ňu bol z iného uhla.
Pomenovanie achton je vlastne opačne napísené meno Nochta, ktoré možno Štefan použil aj pri dražení holubov napr. v TS Tatry, ale to je nepodstatné. Často si kladiem otázku kam nás súčasná doba a kopírovanie hodnotových rebríčkov často preberaných od západu vedie ? Víťaz je iba jeden, druhý je prvý porazený a pod. kritéria pohľadu na súťaženie nás privádzajú k závisti, neprajnosti a zarputilosti jedného voči druhému, stráca sa zmysel pre vzájomnú úctu či chuť spolu súťažiť. Divíme sa potom , že sa tu šíri fenomén a to, že Úspech sa neodpúšťa... že priateľov máš iba dovtedy pokiaľ nie si úspešný a podobne....Nie každý sme učiteľ či lekár a to, že nám nesadne mäkké "i"či "y" alebo netrafíme čiarku v rozvinutej vete, to je vzhľadom k myšlienke, ktorú chceme napísať druhoradé....
Všetci určite sledujete naše športové hviezdy ako je Peter a Petra ( Sagan a Vlhová )...bojujú ako levy so súpermi, často boli druhí v etapách či pretekoch a koľkokrát ich preto média či extrémne nároční športoví kritici pourážali v zmysle, že boli iba druhí a to nikoho dnes nezaujíma ???
Koľko iných krajín by si prialo mať takýchto športovcov, rovnako ako aj koľko chovateľov by si prialo mať víťazov pretekov či výstav a iba preto, že ich holub sa zdržal na letáči či urobil jedno kolečko navyše a skončil v preteku na druhom mieste a je prvý porazený , je preto zrelý do polievky ???? Koľko chovateľov skončí na druhom mieste v nejakej súťaží a sú pre svoje okolie nezaujímaví lebo víťaz či majster je len jeden ???
Trocha teda odskakujem od témy aj ja a zamýšľam sa nad hodnotovým rebríčkom nášho holubiarstva.
Chcel som vrátiť tému experimentu TS Žilina pre sezónu 2021 s hľadaním a cenením si holubov, ktoré sa budú schopné vrátiť ako z východu,juhu či severu a možno raz sa otvoria očí aj tým, ktorí pri tvorbách pretekových plánov nebudú iba ťahať čiary s cieľom netrafiť ani na jedno pohorie pri nájdení toho ideálneho miesta , z ktorého ich holuby budú schopné doletieť či zvíťaziť.
Podľa aktuálného stavu nahlášok holubov do tejto súťaže sa to rozvíja sľubne a ja verím, že sa nájde tých 350 ks potrebných na spustenie projektu a , že program tých našich holubárskych 20 % zvládne. Verím, že to nebude súťaž o tom, ktorý holub lepšie zvládne nástrahy počasia na štarte či pri dolete, ale možno sa nájde niekde aj taká TS , ktorá bude testovať holuby ako pred 50-timi rokmi, kedy neboli internet či mobilné telefony, ale to je asi scifi ale z minulosti,hoci by sa určite našli medzi nami aj jej priaznovci...
Martin Urban (24.11.2020, 18:39)
Pán Blahovsky mne sa Váš príspevok páči ,ale mne sa aj páči keď ,holubar si určí cieľ vyskúša a zhodnotí čo by urobil v ďalšom roku možno dni či mesiaci inak , alebo vyskúšal , už len vzhľadom na možnosti aké má a holuby s ktorými pracuje , alebo na aké má a aký typ, alebo línia,vikon sa mu páči , každému sa páči niečo iné každý skúša niečo iné a mňa potešilo ,že keď už sa nedá vyskúšať , napríklad v OZ tak niekto sa našiel a som z toho nadšený ,s tým že súhlasím iba s tým ,že keď je pretek určený Nech sa uskutoční ! A tým chcem povedať to , čo si zaplatím nech dostanem bez ohľadu na výhru a výsledok .......
Vladimír Michalčík (24.11.2020, 18:46)
Dobre vecer prajem vsetkym.Ked sa vraciam domov poslednych par dni som nervozny ,co si precitam na diskusii,ci sa to netyka nahodov mna .Dneska ked som prisiel a zapol PC vydel som ze sa knam na hvizdicove lety pripojil pan Nochta ,tak som bol velmi rad .DAKUJEM
Martin Urban (24.11.2020, 18:47)
A pokiaľ sa jedná o preteky v proti vetre to sa nedá nahradiť ani kúpiť taký úspech ani zážitok a ešte keď sa jedná o viac ako 400 km
Rudolf Čmarada (24.11.2020, 20:20)
Pán Michalcik to čo som sľúbil som aj splnil.Holuby sú prihlásené.
Pavol Holka (24.11.2020, 21:36)
Páni ako je to so zoznamom prihlásených holubov? Poslal som elektronicky prihlášku na hviezdicové lety ale nie som na zozname. Neviem či to automaticky zapisuje systém alebo to aktualizujú manuálne. Chcem aby sa mi ušlo miesto.
Pavol Holka (25.11.2020, 07:58)
Už som na zozname. Ďakujem.
Rudolf Čmarada (25.11.2020, 15:01)
CHcem sa po ďakovať pánovi Blahovskemu za článok, ktorý napísal a ukončil tým nekonečnú tému ktorú som viedol s mojím spoludiskutujucim. Dúfam,že viacerí pochopili, že hodnota človeka sa nepočíta podľa toho, kto urobí viac a kto menej gramatyckych chýb.Este raz ďakujem.
Vladimír Michalčík (25.11.2020, 19:13)
Dobry vecer prajem vsetkym ,ako som zacal z holubami v jednej chvili som si myslel ze koncim,ze ked poviem moj nazor ,vsetci ma nenavydia.Velmi pekne DAKUJEM P.CMARADA a P. BLAHOVSKY za podporu ja som sa vazne za ten pravopis hambil .P.Danisek som bol na Vas nahnevany ,ale uz vobec nie som.Prepacte ak som Vas niecim urazil.Som velmi rad ze sa na hviezdne lety kazdy den niekto prihlasi ,tak ze sa mozno uskutocnia .Tesi ma ze sa prihlasil moj kamarat ktoreho osobne poznam P.POCEDIC .Este bi som chcel podakovat P. ONDROVI a ostatnym ktory prisli na tento napad, co bolo neviem pred kolkimi rokmy .Jasom o hviezdicovych letoh pocul v roku 2020 a hned sa mi to pacilo .Mozno v roku 2021 sa zucasnim tochto zavodu ,ak sa nazbiera 350 holubov.Prajem vsetkym krasny vecer a pohodu domova.vlado
Martin Urban (25.11.2020, 19:35)
Pustite si Ander z Košíc Ťa som tu zaš 19911
Martin Urban (25.11.2020, 19:40)
Keď to má mať podporu ja somZa a nehadzem flintu do žita ,nekradnem rád podporím aj sa podarí a bude na to letu zdar
Martin Urban (25.11.2020, 20:07)
Myslím že sa podarilo prihlásiť ale bohužiaľ nie mňa ale keďže to nepotrebujem nech to reprezentuje náš holubnik ... Nech to letí
Rudolf Čmarada (26.11.2020, 15:36)
Dovoľte mi podeliť sa s Vami o poznatky z trénovania holubov zo všetkých strán. Príspevok píšem s dovolením chovateľa p. Vohlarika. Po odleteli posledného závodu mláďat z Kladná nás chovateľ inak majster OZ Trnava zobral nasledujúci týždeň všetkých 70 kusov do Bardejova, kde boli vypustené do dobrého počasia. Holuby začali doletovat o 15 hodine a do večera všetko doma, až na dva kusy, ktoré doleteleli ráno.Myslim že aj to je znak toho, že nemajú problém sa zorientovať zakejkolvek svetovej strany pri vypustení do dobrého počasia.
Milan Blahovský (27.11.2020, 14:04)
Testovacie stanice predstavujú svoje propozície na rok 2021 , je v nich zobrazený vstupný poplatok, pravidlá pre príjem mláďat ( vek , vakcinácia, rodokmeň a pod.) pravidlá pre dražbu a miesta pretekov, prípadne aj termíny finálového preteku. Možno pre niekoho nezaujímavé a dôležité je iba ukázať koľko je limit TS. Vidím však jednu TS, ktorá nezverejnila tieto preteky a to, že poletí pretek nad 500 km je údaj príliš všeobecný a nemusí byť v súčasnosti tým postačujúcim. Alebo je to jedno či poletím 500 km zo Salzburgu zo Záhrebu či zo Štetína ? Je to jedno či sa finále poletí začiatkom či koncom septembra ?
Niektoré tieto údaje mi chýbajú , vám nie ?
Vladimír Michalčík (27.11.2020, 17:40)
Dufam a prajem si aby sa podaril pretek hviezdicove lety .TS.ZILINA co ma napisane si mislym ,ze nas nesklame .Su tam napisane trenyngi ,smeri letov a preteky ,drzim im palce a abi nas bolo 350
Rudolf Čmarada (27.11.2020, 20:59)
Pýtam sa za seba, ale aj mnohých iných chavatelov Pána majiteľa TS Tatry Derby, či podľa neho nie je potrebné vakcinovat mladé holuby proti Adenovirusu. Na svojej stránke má uvedenú vakcínou na Paramixo a difteriu, alebo chystá pre nás také prekvapenie oko bol závod Veľká Poľom.Budem rád, keď mi odpovedia aj bonusovi dopisovatelia či to je potrebné , alebo nie. Ďakujem pekne.
Ľubomír Jasovský (27.11.2020, 21:52)
Dobrý večer ,

V FCI Tatry Derby sú holuby poctivo vakcinované proti paramyxovírusu - PHARMAVAC COLUMBI 2 a proti diftérii - DIFTOVAC . Posledné dva roky sa vakcinuje vakcinou Columbi RP ( paramyxovírus - Rotavŕus ) a - DIFTOVAC ( difteriu ) .

Ďakujem S pozdravom Jasovský .


Rudolf Čmarada (28.11.2020, 12:39)
Ľuboš ďakujem Ti za odpoveď.Trochu si ukľudniť širokú chov.verejnost a možno aj názor mnohých chovateľov o tom,že holuby museli byť choré, inak by k tej katastrofe nemohlo dôjsť.Vies veľmi dobre,aj keď si není majiteľom TS,že dôvera sa získava veľmi ťažko nájme u zahraničných chovateľov.Ty vieš o čom hovorím.Dakujem za informáciu.
Jozef Toporcer (28.11.2020, 13:20)
Dobry deň p. Jasovsky- a nezamysleli ste sa nad tym prečo posledne 2 roky v TS derby Tatry su take zle oproti tym mynulym? či nahodou ta vakcina RP nie je dôvodom tychto zlych doletov či už nacvikov alebo samotnych pretekov alebo PHA Vakcina z ktorou z obľubov vakcinuju aj ine testovačky a dopadnu tak isto ako TS TATRY tieto vakciny kto overoval kym sa dostali na čierny trh ? Podľa mňa stači sa vratiť k očkovaniu 2x Columbin 2 - doma x TS+ Diftovak a všetko sa vrati do optimystickejšich čisel z pred mynulych rokov - otazka- prečo očkujete rotavirusovou vakcinou - JA a moje holuby nevieme čo to je !!!!! asi si koledujeme o novy problem ked to zmutuje
Buček Eduard (28.11.2020, 16:25)
Páni problém je niekde inde nie vo vakcíne RP. Ja navštevujem aj iné test. stanice mimo územia Sk a kde nepoznajú vakcínu RP a toho roku malí tiež veľké straty. Vlani také nemalí ,ako toho roku..
To je môj názor.
Martin Urban (28.11.2020, 19:56)
pan Jasovsky ,pokial sa nechystate stat Ucastnikom -Hvieydicovich letov v TS Zilina ,nikto za to nemoze ,ze sa riesi nieco ine , nehnevajtesa ale prispevok od veci ked reprezentujete ine preteky ,ak som pozorne cital tu sa riesia Hvieydicove Lety ako Pilotny Pretekovy program alebo plan- projekt,.. takze drzim palce a dufam ze sa zucastnite alebo podporite Letu Zdar ja drzim palce vsetkym bez ohladu na vysledok alebo vyhru .....
Ľubomír Jasovský (28.11.2020, 22:00)
Dobrý večer ,

pan Urban keď si to pozorne prečítate , zistíte ,že ja som musel zareagovať , nakoľko tu bola pochybnosť ohľadom vakcinácie aj ohľadom finále ... .v inej TS. Prečo upozorňujete len mňa ?

Ďakujem

Jasovský
Pavol Holka (29.11.2020, 14:10)
Pán Toporcer, keby nevynašli vakcíny PHA a RP tak by som s holubami už skončil. Posledné 2 roky nimi holuby očkujem a tento rok som za celý čas stratil 5 kusov ako som už spomínal vyššie. Problém bude niekde inde a tiež len tak na zamyslenie. Nie je to len o očkovaní ale aj o imunitnom systéme holuba, darmo zaočkujem keď má holub slabú imunitu a nedokáže na vakcínu adekvátne reagovať. Lenže to si veľa chovateľov odmieta priznať a dávajú lieky aj keď netreba. A v posledné roky sú to všetko len dôsledky minulých rokov. Letu zdar!
Jozef Toporcer (29.11.2020, 16:54)
p.HOLKA odpoviem Vám takto- p.Cmarada sa pytal p. Jasovskeho prečo neočkoju v TS holuby vakcinou na Adeno virus- a ja sa pytam p. Čmaradu odkiaľ ma zobrať TS vakcinu ked doteraz nebola v EU vyrobena takato vakcina toto si nemôžu dovoliť ani ti najbohatši chovatelia v celej zapadnej europe kedže vieme koľko taky vyskum stoji finanč. prostriedkov - ked myslite na tu SK - ku sračku čo sa predavala na SK pred 3-4 rokmi robenov
doma na kolene z bombastickym ohlasom tak s tym si asi nepomôžeme lebo nestoji za nič už o nej nepočuť iba ak nadavky že ich zase niekdo odrbal a učinok žiadny - holuby choreju ako každy rok či očkujeme alebo nie- ato same aj z vakcinou RP- kym ju nezačali vyrabať tak o tom roteviruse nevedel nikto ani ň nikto sa nezťažoval aby mu rotavirus zlykvidoval chov alebo čo aj nejake nove priznaky nejakej novej chroby čo by si nevedeli vysvetliť čo sa deje z holubami vždy to bolo o znamych chorobach o ktorych už davno vieme atu zrazu mame novu chorobu Rotavirus!!! ktora neohrozuje naše holuby hlavne že mame zase ničo nove neučinne pre naše peňaženky- ako som už napisal koledujeme si svojou hluposťou o dalši problem môže z toho vzniknuť ked to nahodou zmutuje- to čo ste pisal o imute holubov stym samozrejme suhlasim každy sme strojcom svojho uspechu alebo padu bohužiaľ takto je- zdravim
Rudolf Čmarada (29.11.2020, 18:56)
Pán Topercer myslím, že otázku ste nasmeroval na toho nesprávneho.Musite sa opýtať toho, kto mi na to odpovedal. Ja som není pokutny predajca .Verím, že ste ma pochopil.Ostavam s pozdravom.
Martin Urban (29.11.2020, 20:59)
Pán Jasovsky zo skúseností viete že je ťažké sa spoľahnúť na zdravotný stav dodaných holubov pri takom počte rozličných chorôb, holubov a holubnikoch a to isté sa možno dá povedať o vakcinacii a ja ako chovateľ som raz riešil takú vec že som si dal najskôr zaočkovať holuby veterinárovi s tým že mi vystavil doklad o vakcinacii a tak sa to má robiť správne ,ale už som dokonca počul od veterinára , že mu chovateľ povedal , že či mu zaplatí 100€za holuba keď mu po očkovaní skape ....
Pavol Holka (30.11.2020, 11:53)
Pán Toporcer na vakcíny PHA a RP ja osobne nadávať nemôžem. Iba ďakovať že existujú. Ako som už spomínal tak keď som tieto vakcíny nepoužíval mal som nehorázne straty mladých holubov aj na súkromných nácvikoch. To ma každý rok viedlo k myšlienke že s holubami skončím. V roku 2019 som prvýkrát očkoval s PHA a RP a konečne som mal bezproblémové nácviky a žiadny príznak choroby mladých holubov. A rok 2020 bol pre mňa úplne neuveriteľný a keďže som zase použil tieto vakcíny tak som presvedčený že sú účinné. Takže nemôžem súhlasiť že holuby ochorejú či ich zaočkujem alebo nie.
Pavol Holka (30.11.2020, 12:00)
A len tak mimochodom netuším akú SK sračku ste mysleli. Ja myslím Pharmavac PHA a Columbi RP. Tie sú bežne dostupné asi od roku 2019. Osobne by som Pharmavac Columbi 2 u holubov už nepoužíval vzhľadom na zloženie.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené