Peter, príbeh so šťastným koncom ... to je aj na takú malú oslavu!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Táto sezóna patrí v mnohých OZ medzi tie ťažšie.
Od začiatku tréningov som dostal cez rôzne kanály cca 40 nahlásení zaletených holubov od nechovateľov a k tomu rovnaký počet príbehov. Ako chovateľ často žasnem ... keď mi pani rozpráva, že holub cez otvorené dvere na terase chodí za ňou do kuchyne sadne si na stôl a klope zobákom na tanier, ďalšej už týždeň spáva na balkóne, mestskí policajti z Hlohovca sú s maďarským holubom v nedeľu doobeda na ošetrení na veterinárnej klinike v Trnave, obecný úrad zo stredného Slovenska, poranený holub v parku v Nitre, holub v škôlke, holub na fontáne, atď. atď.. Ochranári prírody a "všetkého živého" sa k takýmto hláseniam stavajú chrbtom - veď predsa poštové holuby nie sú chránené - načo by sa starali, ...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pred 2 týždňami mi zvoní telefón - pani zo Slovenského národného múzea mi volá, že majú holuba s 2 krúžkami ... moja klasická odpoveď - dajte mu ryžu, nesolenú slnečnicu, určite sa zotaví a odletí ...
Nič nezabralo, musel som ísť na Žiškovu ulicu v Bratislave po holuba. Dokumentaristka s kolegyňou mi rozpráva ako kolegovia tri dni kŕmia holuba rožkom a tak ho v záujme jeho zdravia pred nástrahami kolegov schovali v banánovej krabici v kancelárii. Holub v krabici spolu s tanierom plným vody a zjavne melie z posledného - bez akéhokoľvek svalu a vyblednutým okom. Je štvrtok a pretek bol v nedeľu, v horšom prípade v sobotu.
Zaspomínali si na kalvados bojnianskeho starostu (výstava s názvom "Bojná - významné kniežacie centrum starých Slovanov" tam bola v septembri 2010!), spýtali sa ma či v aute zapnem klímu kvôli pohode holuba ... a rozlúčili sme sa.
Dnes - na 13. deň - kontrolný telefonát z múzea s jedinou otázkou: "Ako sa má holub?"

Tieto 2 dámy - dokumentaristky Slovenského národného múzea - sa postarali o zaleteného maďarského holuba
Totálne bizardný príbeh spred 2 rokov, keď mi volali z Duslo Šaľa, že sa im v objekte pohybuje niekoľko holubov, ktoré nevedia lietať a iba skáču ... mali totiž spálené letky.
Smoliar chovateľ a chudáci holuby, ktoré zrovna trafili tento objekt pri návrate z tréningu a zrovna v tej sekunde keď prebiehalo odvzdušnenie niektorých komínov fabriky leteli presne nad tým komínom kde prebiehal "odpal".
Alebo príbeh týchto jarných "korona prázdnin". Volá mi nechovateľ, že má v ruke holuba, ktorý sa zranil na drôtoch. Vysvetľuje, že počas prechádzky videl kŕdlik holubov, ... sledoval ich a zrazu z ničoho nič narazili na drôty a tento spadol do poľa. Hľadám vo výsledkoch majiteľa, ten je z neďalekej obce ale nezdvíha telefón. Nálezca tam cestuje, zistí si podľa mena kde býva a o chvíľu mu podáva do rúk zraneného holuba.
Ďalší príbeh manželov, ktorí odstavili na frekventovanom mieste v Bratislave svoj stánok s občerstvením, aby mohli zachrániť poštového holuba a doručiť ho chovateľovi.
Možno aj pri tejto príležitosti vyzývam chovateľov, aby boli ústretoví a pomohli najmä nechovateľom s usmernením ako sa o holuba postarať resp. sa ho na krátky čas potrebný na zotavenie ujali.
Aj takto dávame okolitému svetu pozitívny signál a občas mám pocit, že sa máme od laikov aj čo učiť.