Gumičky

Jaroslav Benka (12.05.2020, 21:43)
Chcem upozorniť SZ ,že gumičky čo sme nakúpili v roku 2019 sú zle zabalené t.j. v jednotlivej stovke chýbajú gumičky.Mal som v ruke ako člen komisie tieto gumičky v prvej stovke chýbalo 21 ks od 1 a v druhej stovke chýbalo 31 ks od 1.
Daniel Krajčík (12.05.2020, 22:03)
Pan Benka, vďaka za info.
Keď sa to bude opakovať, dajte vedieť, rovnako aj ostatní. Ide aj o potenc. škodu a jej vymáhanie je možné, len ak nám to nahlásite.
Jaroslav Benka (12.05.2020, 22:17)
Musíme ešte prejsť ostatné zväzky.Nevýhodou týchto gumičiek je,že sa nedajú použiť na strojčeky - t.j nedajú sa dobré roztiahnuť treba na to konskú silu .Gumičky čo boli vyrobené pred tými boli a sú lepšie použite ako na kliešte tak aj na strojčeky.
Jaroslav Benka (18.05.2020, 21:10)
Ďakujeme za náhradu chýbajucich gumičiek. Ešte musím odkontrolovať 2 kusy. Podám Vám správu.
Jaroslav Benka (18.05.2020, 21:11)
Oprava 2000 ks.
Jaroslav Benka (23.05.2020, 00:24)
Boli od kontrolované ďalšie 2000 ks gumičiek chyba ďalších 70 kusov.
Jozef Toporcer (23.05.2020, 07:32)
Treba nájsť poctiveho a kvalitnejšieho vyrobcu
Milan Blahovský (23.05.2020, 09:38)
Najvyšší čas uložiť tie mechanické hodiny na skriňu....
Pavol Holka (23.05.2020, 10:40)
Keby neexistoval eks tak ani neholubárim, respektíve nezávodím lebo by som nemal ako konštatovať holuby. Úprimne sa čudujem že tie 50 ročné mechanické hodiny ešte vôbec fungujú.
Milan Blahovský (23.05.2020, 11:27)
Nečuduj sa Pavol, ja občas vidím veterána vyblýskaného a šťastného človeka za ich volantom...niekedy mi to tak pripadá aj u tých klasikov na elektročasoch.
Dalibor Duľa (23.05.2020, 22:07)
Ja sa ani nečudujem,odkedy som začal pretekať,v roku 2005 tak som začal používať EKS Tipes,dnes používam Topigeon systém,ktorý nastavil latku vyššie ako bežné systémy...ale chybu by som hľadal inde. SZ -prezídium už dávno malo zakázať ,tak ako sa stalo v zahraničí tie rôzne( hodiny ,že vraj z počutia )sa dajú manipulovať,je rok 2020 a kto chce poctivo pretekať mal by mať EKS,ale kde nie je vôľa ...nech si každý domyslí kde je chyba.
Jozef Toporcer (24.05.2020, 08:49)
Ake 50 ročne hodiny-Benzing Paloma do ktorych konštatujem su presnejšie a zabespečenejšie proti podvodom ako tie vaše EKS podvody sa robia z EKS a nie z mechan. hodinamy- koľko vlastnikov EKS vie aj narabať z tymto systemom,? Nebyť školenych chovat. tak nesu schopny nasadiť na pretek lebo to nevedia ovladať - Už to že SZ CHPH dovolil v začiatkoch slavy EKS nakupi tychto systemov bol jeden veľky podvod na ostatnych chovateľov - neviem ktory odbornik povedal že priemerny stredoškolak si vie naklonovať čip to potom sa robia koeficienty- hahaha- a teraz do mňa!!!
Milan Blahovský (24.05.2020, 09:22)
Taký výplod nezmyslov môžeš Jožku napísať iba asi ty, to si včera večer schodzoval u "Požiarníka "??? Všetko má svoj vývoj a máš pravdu boli vyrobené elektronické krúžky istej belgickej radšej nemenovanej firmy, ktoré nemali ochranu a vtedy stredoškolák ešte asi nevedel čo je "tráva" na rozdiel od toho dnešného...Odhalilo sa to, chovatelia si museli dať nahrať do ovládačov aj nové firmwary, ktoré boli schopné blokovať tieto nepodarky. Zlez už konenčne z toho stromu, píše sa rok 2020 a ty by si najradšej asi nahnal ľudí naspäť do jaskýň...
Dušan Konečný (24.05.2020, 09:46)
Milan v tomto opatrne. Na Slovensku stále nemáme reguláciu minimálnej verzie FW v EKS. Stále sú v obehu desať-tisíce starých čipov Hitag-1 bez podpory tzv. "plávajúceho kódu". Tieto čipy skutočne stačí skopírovať a doma si nakonštatovať dolety podľa potreby. Pokiaľ tam nepríde fyzická kontrola, nie je možné zistiť, že sa tak stalo.

V susednom Maďarsku sú chovatelia pri použití takýchto čipov vyradení z národných súťaží a pretekov. U nás ich plne tolerujeme. Chovatelia v niektorých OZ, ktorí používajú online prenos sa boja zapnúť Live systém, pretože chovateľ na kratších km si podľa nich údajne nakonštatuje dolety podľa potreby. Rád by som im povedal, že je to len paranoja a že sa nemusia báť, no pri aktuálnom stave v SZCHPH to nie je možné vylúčiť.

Ako je to možné? Pre prezídium by to bolo nepopulárne rozhodnutie, má to totiž ekonomický dopad na vlastníkov starých čipov. No ak sa zobudí včas, chovatelia budú stále schopní popredať tieto čipy do ČR, kde sa o regulácii ani len nezačína hovoriť. Tak sa zaobídeme len s trochou frfľania a celé to prejde s minimom bolesti. A to pokojne môžeme ísť aj maďarskou cestou, kde je to dobrovoľné za cenu národných súťaží - no zároveň podľa údajov z HU veľmi efektívne.
Milan Blahovský (24.05.2020, 10:19)
Ako zistiť tieto "nechránené" čipy ?? Ktoré EKS ich podporujú resp.,ktoré verzie FW ich podporujú ? Predsa táto informácia je dôležitá aj pre obchodných zástupcov týchto EKS u nás či vonku a napokon aj pre samotných výrobcov.
Od začiatku som tvrdil, že prezídium malo mať dosah na distribúciu EKS a ďalších veci s tým spojených, takto musí znášať či prijímať opatrenia ako chrániť férovosť súťaženia. Jedným z nich bolo aj umožnenie používania EKS iba s FW, ktorý dokáže blokovať tieto "pseudočipy". Istá kontrola musí byť aj na úrovni OZ, nie je jednoduché odhaliť porušovateľa od stola v Nitre....
Ale nie je možné ani tvrdiť, že tí čo používajú EKS sú podvodníci a že mechanické hodiny sú budúcnosťou súťženia s PH.
Dušan Konečný (25.05.2020, 04:56)
Ako zistiť tieto "nechránené" čipy ?? Ktoré EKS ich podporujú resp.,ktoré verzie FW ich podporujú ?
Všetky značky EKS, ktoré u nás pôsobili pred rokom 2006 (vtedy boli predstavené čipy Hitag-S). Pri zavádzaní Hitag-S čipov (dnešná generácia) výrobcovia na protokol doletov zaviedli stĺpec s porovnaním plávajúcich kódov - väčšinou vidíme hodnotu "OK". Je to dobré vodítko pre minimálnu verziu FW v systémoch.

Príklady čipov predchádzajúcich generácií: BENZING BR, UNIKON UCR2, Tipes MC601, Tauris 2000, BRICON 3000...

Každý výrobca resp. distribútor sa k tomu (ne)postavil po svojom, ten prechod bol samozrejme veľmi nepopulárny.

Príklad: BENZING zmenu ohlásil začiatkom roka 2012 s tým, že podpora BR čipov oficiálne skončí 1.1.2015. Boli vydané verzie FW pre všetky systémy AtisTop, Expres, M1, G2 a Clubsystem - ktoré už BR čipy nenačítali.

No tým, že doteraz chýba regulácia zo strany Zväzov ako u nás tak aj v ČR, sú stále situácie, kedy chovatelia odmietajú aktualizáciu, aby mohli ostať pri starých čipoch. V ČR stovky chovateľov kupujú kompatibilné Hitag-2 čipy z PL, ktoré v Poľsku už nemajú odbyt. So starým SW v systémoch ostávajú aj staré bezpečnostné chyby, o ktorých v lepších prípadoch chovatelia nevedia, v horších ich môžu zneužiť.

Staré čipy sú "čierny peter", kto zakročí posledný, ostane mu v rukách a s ním aj všetky súvisiace problémy...
Milan Blahovský (25.05.2020, 08:52)
Mňa by zaujímalo ako reagoval napr. Benzing pri oznámení, že končia verzie BR napr. ???? Odkázal chovateľom, hoďte ich do koša, či predajte konkurentom kde im to nevadí, alebo ich stiahol z obehu a vymenil za bezpečné ? Nedivme sa potom, že sa k tomu mnohí postavili chrbtom...Ale táto téma je venovaná "gumičkárom", prečo im kazíme deň komentármi o budúcnosti ???
Dušan Konečný (25.05.2020, 13:11)
Tak ako všetci seriózni výrobcovia, ktorí nechceli aby ich značka bola spojená s podvodmi pri klonovaní čipov. Oznámili chovateľom zmenu, dali im čas na postupnú obmenu čipov a následne ich zablokovali a pokračovali iba v predaji nových čipov.

Táto iniciatíva vyšla od FCI a Zväzov, ktoré to s bezpečnosťou konštatovania myslia vážne. Ja sa nedivím, že sa to chovateľom nepáčilo. Divím sa len, že sme členmi FCI a tvárime sa, že je u nás všetko v poriadku. Aj v povojnovom Iraku, kde nedávno založili prvý oficiálny Zväz a vstúpili do FCI sa zaviazali, že chovateľom povolia len čipy Hitag-S.

Ospravedlňujem sa za spamovanie témy o mechanických hodinách, chcel som len poukázať na problém s EKS, ktorému sa u nás dlhodobo otáčame chrbtom.
Jozef Brodziansky (25.05.2020, 20:35)
Toto sa vážne nedá čítať pani ja vám to napíšem takto ty chovatelia ktorý, stopuju holuby na gumickove hodiny sa nehrnú sa výsledkami a biznisom ale sa tešia príletu z preteku svojich miláčikov lebo je to ich koníček letu zdar
Jaroslav Benka (25.05.2020, 22:15)
Pekná diskusia ale o ničom bolo z mojej strany len po ukazané na gumičky,ktoré som si všimol pri nasadzovaní mojich holubov.Chovateľ čo zapisoval holuby na kontrolný list opísal prvú gumičku z pripnutého lístočka ako č. 1 ako súverejne a vskútočnosti tam bolo p. č. 31.Ak by som to nezbadal tak si viete každí predstaviť aké by to bolo konštatovanie holubov a hlavne pri otvárani hodín komisia by našla iné gumičky ako písané na kont.liste. Čo by znamenalo vyradenie všetkých holubov. Chyba je v tom,že sa dalo predísť ak by vycvíkar gumičky pred vydaním odkontroloval a upozornil. Lenže sa to už ne roby lebo chovateľ na gumičky je považovaní za menej cenný - druha trieda a na gumičkaroch už nikomu nezaleží tak ako sa to deje u nás. Keď som prišiel na otváranie hodín naším najvyšším funkcionárom som bol sprdnuty,že čo dávam do pozornosti na túto stránku blbosti.Je to smutné ale je to tak. Ja si myslím ,že z mojej strany bolo to správne aby si to všimli aj ostatné OZ a sa nepoškodilo radových členov a za počet gumičiek pridelených sme riadne zaplatili .
A čo sa týka týpesoch aj na našom OZ boli problémy a koľko ne zvaru sa narobilo.Takže aj tu nie je všetko ružové z tých Vašich príspevkov ohľadom typesov .
Oto Gano (25.05.2020, 23:42)
Pán Benka : to nieje diskusia o ničom ,to je vážna téma , ktorá nesmie ísť do stratena. Zajtra si ju rozdiskutujeme . Letu zdar .
Tibor Balogh (26.05.2020, 07:26)
Niektorí dochodcovia sú radi že maju hodiny,neberte im chuť z holubarenia !!!!
Peter Turek (26.05.2020, 08:54)
Pán Oto Gano-veľmi dobrá pripomienka.
Peter Turek (26.05.2020, 10:09)
Osobne,bez toho aby som chcel prilievať olej do ohňa,pár amatérskych poznámok.Predovšetkým tento šport by nemal byť v žiadnom prípade o nejakých podvodoch,konfliktoch.Platí pár absolútne základných podmienok-je potrebný stanovený počet členov v ZO,stanovený počet členov,aby mohlo existovať OZ atď.Pri klesajúcej členskej základni,je potrebné vážiť si každého člena,najmä tých gumičkárov,ktorí sú už dopredu obmedzovaní,oproti držiteľom EKS.Bolo by krásne,keby sme boli všetci mladí,zdraví,bohatí a mali na holuby neobmedzené množstvo času.Realita života je však iná,aj na tomto fóre pribúda smútočných oznámení.Osobne pochybujem,že by milovník tohto športu,ktorý má holuby rád a chce byť pri veci podvádzal,keď umiestni sem tam,niekoľko holubov,oproti EKS-károm.Čo sa týka samotných EKS systémov,určite je to pokrok,pohodlnejšie a má to radu ďalších výhod,nie je to však dokonalosť sama o sebe.Predovšetkým,keď sa zaviedli do praxe EKS,jednou z prvých otázok bolo,či je to skutočne bezpečné.Odpoveďou bolo-na 100 percent.Táto diskusia ukazuje niečo iné...Tieto systémy boli drahé a lacné nie sú ani dnes.Preto kupujúci sa plne spoliehal na na serióznosť.Druhou a podstatnou nevýhodou oproti klasickým hodinám,je počet konštatovaných holubov v závode.Kto mal v minulosti klasické konšt.hodiny,nabil povedzme do 30 holubov,ak nemal dvoje a vznikal priestor i pre iných-začiatočníkov,skutočných koníčkárov,ktorí sa nehnali bezhlavo za bodmi,titulmi.Dnes,ak má niekto prostriedky,dobré holuby,ošetrovateľa,dobré doletové pásmo-hl.kr.trate,tak ak sa mu to zosype-napr.v jednom závode mladých v žilinskej oblasti-z 92 nasadených 86 umiestnených.Je to v poriadku,boduje však prvých sedem a je pravdou,že aj umiestnenie tých posledných,môže mať význam,napr.do limitu pre kategóriu štandart.Výsledkom však je,že mnohí,povedzme gumičkári sa ani nenájdu vo výsledkoch a akú motiváciu má mať chovateľ,v tomto prípade pri celoročných nákladoch a práci,aby zotrval súťažne pri tomto športe?Tiež je diskutabilné,že EKS určuje aj niekoľko rovnakých miest-napr.dve prvé a pod.Prvý môže byť iba jeden,ako je to v svetových TS.Ak máme výhru za prvé miesto 120 000 eur a systém by zaznamenal dve prvé miesta,dostali by obaja po 120 000?Viď.prípad Hovančík,Šadlák.Poslednou pripomienkou je,vyjadrovanie sa niektorých chovateľov k tomuto športu.Istý chovateľ,životne presvedčený o svojich budúcich úspechoch napísal-nech si niekto nemyslí,že kúpi holuby po 150 eur za kus a bude vyhrávať.Ja platím za holuba 2500 eur a to sú holuby,ktoré vyhrávať budú,počkajte na budúci rok v TS.Iste,má nejaké úspechy,avšak neraz je porazený holubami od chovateĺa,ktorý kupuje mláďatá povedzme po 30 eur.To nie je podstatné.Podstatná je informácia pre povedzme mladého,začínajúceho chovateĺa-chovateľku.Nech príde taký záujemca domov a povie rodičom,aby mu prispeli na tento šport,sumou povedzme 2500 eur za kus,tak nás celá spoločnosť vyhlási za bláznov,za ktorých nás mnoho pseudoochranárov, aj tak považuje a profituje z toho.Sezóna začala,napriek umelému chaosu,nazývanému koronavírus,vážme si každého člena,pretože pri dochádzaní,ak zaniknú niektoré ZO,to bude iba drahšie a náročnejšie.Každý,kto má väčšie peniaze,iste môže si s nimi robiť,čo uzná za vhodné-kupovať drahé holuby,investovať,avšak tento šport je založený na členskej základni.U tej je paradoxom to,že chovateĺ,ktorý má obrazne povedané na Trabanta,súťaží s chovateľom,ktorý môže byť majiteľom formuly 1...To však priniesol život,avšak potom nám ostanú iba TS,kde je jedna nevýhoda-chýba tam chovateľ.
Jaroslav Benka (05.06.2020, 21:41)
Dnes som obdržal poštou od SZ náhradné gumičky 100 ks na špagáte .Chcem sa spýtať či s tých gumičiek niekto odobral 15 ks ? Ak nie tak tých 15 ks chyba - modrá farba od 1 po 15 /č. 20001 /.Tu sa dalo presvedčiť ,že ako sú gumičky naozaj balené. Škoda ,že to neodkontroloval ten čo to posielal.
Ján Fecko (06.06.2020, 07:52)
Dobry den, p. Turek čista pravda.
Javorček Pavol (06.06.2020, 08:39)
Pán Benka, z týchto gumičiek som osobne odoberal 15 ks pre inú reklamáciu. Javorček
Jaroslav Benka (06.06.2020, 16:10)
OK. A ďakujeme.
Miroslav Spisak (20.06.2020, 21:23)
Pekny vecer,uz davnejsie sledujem tuto debatu ale stale nechapem celkom dobre jej vyznam!Gumickari,pred dvoma tyzdnami som si bol po zaleteneho holuba ktory sa mi stratil z preteku mladych Nitra!Preto sa pytam,ako je to mozne ze mal na nohe cip MEGA,Tak ze Ty gumickari klamu,a system snima holuba na streche rodineho domu,to je o.k.Dakujem

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené