Tel. Čísla na postovych holuboch

ROMAN NAHALKA-Romannasport (05.04.2020, 12:26)
Pri prvom pusteni holubov z domu sa u mňaukázala cudzia ha, ktorá vošla bez váhania do holubnika. Zas len ostara, pomyslel som si. Pri chyteni ha som si všimol čip s tel. číslom, jednalo sa o rocku z PL, po zavolanisa ukázalo, že majiteľ je špičkový poľský chovateľ a timto spôsobom rýchlo nasla svojho majiteľa, v opačnom prípade jej šance by sa mimimalizovali. Všimol som si, že všetky holuby nasadzane na preteky v PL majú identifikáciu a napadlo ma, že ta myslienka by stala za úvahu aj u nás na Slovensku. Keď si každý zaslúži druhu šancu, mali by ju mat aj naše holuby, najmä keď sa dostanú do rúk nechovatelov. Môj osobný názor je, že by to sčasti zamedzilo snímaniu čipov z našich holubov. Berte to ako úvahu, myslím, že stojí za to.
Milan Blahovský (05.04.2020, 12:33)
Už som na túto tému napísal množstvo komentárov, výsledok ? - ako keby som sa bavil s hluchonemými ....V Poľsku je to povinnosť , ale skús niečo slovákovi povedať, že to je povinnosť ....
Jozef Daníšek (05.04.2020, 14:47)
Pozdravujem! Pán Blahovský ma 100% pravdu.Len by som chcel dodať,že je to povinnosťou vo viacerých štátoch v Európe.Len poniektorí na Slovensku si myslia,že sme pupkom a nevedia,ako ja hovorím,"kde je sever."














Pán Blahovský ma 100% pravdu.Len by som chcel dodať,že nie len v Poľsku,ale vo viacerých štátoch v Európe.
Milan Blahovský (05.04.2020, 15:06)
Pri tom návrhu som mal na mysli množstvá holubov nájdených nechovateľmi, ktorí im chcú pomôcť a hľadajú majiteľa , tak by ho mali hneď po ruke a na 99 % by sa vytratil problém s hlásením zaleteného holuba, kedže dnes 99 % chovateľov má mobilný telefón. Len im chýba vôľa a chuť za dobrú vec bojovať, lebo by mali prácu navyše s nalepením kontaktného údaju na číp holuba. Tí čo v Poľsku letia na gumičky majú tieto tel.čísla umiestnené na značkovačoch. Samozrejme v našich kruhoch niečo nepredstaviteľné, čo len svedčí o istej úrovni vedomia chovateľského národa, ale pri pohľade na politickú kultúru nielen toho chovateľského...
Pavol Holka (05.04.2020, 15:21)
A keby prezídium SZCHPH vydá nariadenie aby sa to stalo povinnosťou? Alebo nebodaj nemá takúto právomoc? Lebo moja skúsenosť je že ľuďom je niekedy ľahšie niečo nariadiť ako ich prosiť. Na škodu to určite nie je, akurát menšie navýšenie nákladov na chov. Prípadne by sa peniaze zväzu nedali použiť aj na tento účel? Na príspevok na nálepky? Len uvažujem...
Milan Blahovský (05.04.2020, 15:34)
Určite dobre uvažuješ, funkcionári OZ by zaslali zoznam chovateľov s tel.číslom a SZ by dal zakázku na výrobu týchto nálepiek, pri veľkom množstve by určite aj cena bola nižšia ako pri individuálnej objednávke. Skúsiť to napr.od mláďat ak majú niektorí problém s tým, že staré holuby sú už načípované. Pri lepení je potrebné aby čípy boli odmastené, zbavené prachu a špiny a až tak sa lepili na ne nálepky. 50 ks na chovateľa by mohla byť aspoň úvodná podpora SZ na naštartovanie toho projektu. Objednávku nad 50 ks by si každý doplatil z vlastného, vyšlo by to na pár eúr u chovateľa ( ja viem, že prídete o pivo či cigarety, ale kedže krčmy sú uzavreté tak sme aj niečo ušetrili nie ? )
Jaroslav Ondro (05.04.2020, 16:10)
Vážení priatelia,veľmi dobrý nápad,aspoň by sa zistilo koľko je medzi nami poctivých a uvedomelých chovateľov.Viem z vlastnej skúsenosti v našej TS-Žilina.V sezóne 2019 sme na čipi nalepili naše telefónne čísla,na ktoré volali ako uvádza pán Blahovský hlavne nechovatelia poštových holubov.Z počtu 650 tel.čísel nám volalo toľko chovateľov,že ich spočítam na jednej ruke.Povedzte mi,kde skončili tie ostatné holuby???
Jozef Daníšek (05.04.2020, 19:14)
Pozdravujem a zároveň sa ospravedlňujem,za môj predošlý príspevok nejaký škriatok tam zaúradoval.Nuž stalo sa.Chcel som však uviesť ešte jednu a to podstatnú výhodu tohto povinného uvádzania telefónneho čísla.Už by sa potom nemalo stávať,že zrazu na jeseň sa zháňajú preukazy od holubov.Zabránilo by sa takýmto špekulatívnym počínaním a výhovorkám,že však ja som ho hlásil a nik nereagoval a podobne.Keď ho nenahlásiš na tel.číslo do troch dni, od príletu na holubník,tak máš smolu.Potom to už záleží len na majiteľovi ,ako sa spolu navzájom dohodnú.A druhu možnosť by som videl vo vystavovaniach náhradných preukazov,potom ako bol holub nahlásený v kolónke zaletených holubov na stránke Slov.zväzu a majiteľ sa do jedného mesiaca od uverejnenia neprihlásil.Tak sa to robí v Nemecku či v Belgicku.Myslím si že by v tom nastal aký taký poriadok.Doterajší stav je v tomto priam neúnosný.
Buček Eduard (05.04.2020, 20:09)
Už viacerý chovatelia na Slovenskú majú samolepky aj plastové značkovače, ktoré som im odporučil. Ja to už používam 5 rokov je to super. Hneď v nedeľu, keď vojde holub niekomu do holubníka mi väčšinou zavolá a by ste sa čudovali ,kde sa nachádzajú.
Odporúčam nalepiť hneď na nové čipy a vtedy to mimoriadne dobré drží.
Mladým holubom hneď dávam značkovač s číslo tel.keď kružkujem.
Miloš Boron (05.04.2020, 20:19)
Môžem povedať ,že Tel. čísla sú prínosom aspoň so skúsenosti . Skôr mi volali nechovatelia ,ako chovatelia. Po jednom nevydarenom preteku mladých ,keď sa zatiahli Martinské Hole dažďom ostalo mi tam asi 25% holubov . Ešte v ten deň som mal hlásené 3 holuby z Martina , Tenčina ,Turčianskych Teplíc. Na druhý deň boli ďalšie a všetko nechovátelia
záhradkári ,chatári - alebo domaci na dvore pri sliepkách či v garážach. Mladé holuby ,ktoré sú neskúsene a unavené sadali, kde mohli kedže sa už zvečerievalo.
Dnešnej dobe už nieje problém si tie čísla aj vytlačiť či zakúpením takejto tlačiarne do klubu alebo doma . Také tlačiarne sú k dispozícií za 50 € a vyššie záleží od typu a výbavy. Náhradná kazeta u nás stojí 8€ -10€ v Čine 3€-4€ vo farbe akej chcete, (cca 300ks) výtlačkov Mám to necelý rok a zatiaľ v pohode držia na čipe či značkovači.
Pavol Holka (05.04.2020, 20:26)
Pán Boron, mohli by ste sem dať odkaz kde sa dá taká tlačiareň kúpiť? Ďakujem
ROMAN NAHALKA-Romannasport (05.04.2020, 20:27)
V minulosti som používal plexi krúžky na ľavej nohe noluba. Stratil sa mi z pretek uholub, na ktorého sa len tak nezabúda. Až po mnohých rokoch sa mi ozval poľovník z Bansko Bystrickych hôr, kde našiel krúžok môjho holuba, tak aspoň viem, kde skončil, takto aj naši ochranári vidia, že sú tam nielen krúžky s cipmi, ale aj s presnou identifikáciou našich holubov.
Miloš Boron (05.04.2020, 20:31)
Ja som si zakúpil túto a som spokojný . treba nastaviť najmenšie písmo .
https://www.gigastore.sk/tiskarny-stitku/brother-tiskarna-samolepicich-stitku-pt-e110vp-6-12-mm-s-kufrikem/
Pavol Holka (05.04.2020, 20:46)
Pán Boron vyzerá to byť šikovná vecička, ďakujem za tip.
Miloš Boron (05.04.2020, 20:54)
Som rád že som mohol pomôcť. pridal by som aj foto čipu ,ale nejde mi to vložiť.
Miloš Boron (05.04.2020, 21:25)
Ešte by som dodal túto tlačiareň môžete využiť na menovky svojich košov ,alebo prepravných boxov v aute či páry v butniku proste veľa možnosti ktoré ponúka.
Pavol Holka (05.04.2020, 21:38)
Pán Boron mohli by ste mi poslať foto čipu na mail? paloholka@gmail.com

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené