Korona

Miroslav Vidhold (05.04.2020, 09:43)
Ukázalo sa, že liek proti parazitom ivermektín je účinný proti koronavírusu

Austrálski vedci uverejnili dokument, ktorý ukazuje, že antiparazitické liečivo môže znížiť vírusovú záťaž až 5 000-krát v bunkovej kultúre infikovanej vírusom Covid-19.

As.com

Aktualizácia: 04/04/2020 03:27



Austrálski vedci publikovali výskum, ktorý naznačuje, že ivermektín, schválený antiparazitický liek, ktorý je k dispozícii na celom svete, je pri aplikácii na infikovanú bunkovú kultúru vysoko účinný proti vírusu Covid-19. Pandémia koronavírusov infikovala viac ako milión ľudí na celom svete a spôsobila viac ako 50 000 úmrtí. V súčasnosti neexistuje žiadna vakcína ani liečba choroby.



Ivermektín in vitro znižuje koronavírusovú vírusovú záťaž

Spolupracujúca štúdia vedená Inštitútom pre biomedicínske objavovanie na Monash University (BDI) s Inštitútom infekcií a imunity Petra Dohertyho ukázala, že ivermektín znížil vírusovú RNA Covid-19 prítomnú v bunkovej kultúre po 24 hodinách o 93% a po 48 hodinách o 99,8% - približne 5 000-násobné zníženie koronavírusovej RNA, čo naznačuje, že liečba ivermektínom viedla k strate "v podstate všetkého vírusového materiálu".
Dr. Kylie Wagstaff z Monash Biomedicine Discovery Institute, uviedla: „„ Zistili sme, že aj jediná dávka môže v podstate odstrániť všetku vírusovú RNA do 48 hodín a že aj po 24 hodinách došlo k jej významnému zníženiu. “
Dr Wagstaff upozornil, že testy sa uskutočňovali in vitro a bolo by potrebné, aby sa u ľudí uskutočnili testy, aby sa zistilo, či je liek skutočne účinný proti Covid-19.

Účinný antivírusový systém by mohol byť kľúčom v boji proti Covid-19

Dokument hovorí, že vývoj účinného antivírusového systému pre koronavírusy, ak sa podáva pacientom na začiatku infekcie, by mohol obmedziť vírusovú záťaž, zastaviť progresiu choroby a zabrániť prenosu. Veria, že ivermektín by mohol byť užitočným antivírusom v boji proti Covid-19.
Ivermektín sa tiež študuje ako potenciálna liečba mnohých ďalších vírusov, vrátane horúčky dengue, HIV a Zika. Je na zozname základných liekov Svetovej zdravotníckej organizácie na liečbu parazitárnych infekcií, medzi ktoré patria vši, svrab, slepota, niť a červotoč.
Ján Chovan (05.04.2020, 10:35)
Dobrý deň, z poznatkov animálnych modelov a doterajšej skúsenosti sa ukazujú úskalia využitia daného liečiva.

A síce jedná sa o MDR1 defekt- predispozičné poškodenie génu zodpovedného za syntézu P - glykoproteínu v mozgu, ktorý ma za

úlohu udržovať hematoencefalickú barieru a tým chrániť mozog pred toxickými vplyvmi. V takomto prípade je použitie tohto liečiva

kontraindikované. Situácia je síce u psov, ale len čas ukáže, kde inde vyskočí niečo podobné časom.

Od situácie in vitro do produktu je dlhá cesta. Ale je lepšie robiť niečo, ako stepovať na mieste a tlačiť kapustu...

Na Slovensku je ivermektín na humánne použitie registovaný len na vonkajšie použitie vo forme masti.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené