sezona 2020

Martin Urban (17.03.2020, 10:52)
ak sa pozrieme na Taliansko ,Nemecko ,Cesko ,Polsko a Slovensko tak je dost pravdepodobne ,ze sezona 2020 je s velkou pravdepodobnostov nie na zaciatku ale na konci 2020... asi sa treba zmierit stym ,ze ziadna nebude ...
Jozef Čuboň (18.03.2020, 08:09)
Podľa vyjadrení odborníkov napr. v ČR by epidémia mala vrcholiť zhruba za mesiac / vyjadrenia Min. zdravotníctva ČR - teletext ČT str. 113 dnes/. Nečakajme, že hneď na druhý deň sa otvoria hranice pre prevoz holubov na nácviky. U nás je to ďaleko pesimistickejšie / vrchol na prelome júna a júla/, keď by už za nami mala byť viac ako polovica pretekov. Myslím, že je nereálne počítať so sezónou ak sa niečo radikálne nezmení. Naviac platí zákaz organizovania verejných, športových a iných podujatí, teda podľa toho nie je možné zvolať členskú schôdzu. Platiť poplatky by sa mohli sice individuálne, vyrozumievanie členov telefonický, príp. e-mailom. Nasadzovať ak by platil súčasný stav, by nebolo možné ani na nácviky. Preto som skôr pesimista a nemyslím si, že sezóna podľa súčasných pretekových plánov začne.
Peter VAVREK (18.03.2020, 09:34)
Do úvahy ale iba fakt do úvahy pripadá varianta pretekov Východ-Západ Západ-Východ Slovenská cca najdlhšie km 330 km pre jednotlivé OZ na Slovensku, v prípade ak by bolo povolené stretávanie sa v spoločnosti a zatvorenia hraníc okolitých štátov takáto varianta by mohla byť reálna ale čas ukáže čo a ako bude ďalej nikto nevie
Ján Bučo (18.03.2020, 10:16)
Vzhľadom na situáciu je vysoko pravdepodobné že najmä ekonomické dopady budú katastrofálne. Ak aj bude povolené stretávať sa, o com pochybujem, ľudia, ktorí teraz sedia doma budú pracovať cez víkend a aj po nociach aby dobehli to o co teraz prichádzajú. Firmy ich budú zmykat aj z krvi. Ja myslím že so starými sme tento rok dolietali. Ale veľmi rád by som sa mýlil.
Jozef Toporcer (18.03.2020, 10:30)
Mne sa to javi tak a pripomina my to sezonu rok 1986 ked sme kôli paramixo nemohli lietať z CZ a leteli smer Rakuske hranice čiže zahorie ked to bolo niečo menej ako 300km potom sme sa presunuli na SZ do PL predpokladam, že do konca maja budeme lietať ako som napisal JZ a potom sa uvidi či CZ otvoria hranice alebo nie v hre su ešte PL -Do začiatku júna su ešte 2,5 mesiaca preto verím že tu sezonu odletime aj ked z odretymi ušami ale aspoň niečo - chovať 50ks holubov + tohoročny odchov to by bola premňa katastrofa - teraz len dufam že ten feťak Sulik im nedovoli držať tak dlho hranice zatvorene predsa ekonomika nemôže skrachovať pre nejaky posraty CONVID-19
Ivan Nemec (18.03.2020, 10:38)
Myslim si ze zaciatok nasej sezony bude zavisiet na viacerych faktoroch. Kedy bude uvolneny pohyb osob a zhromazdovanie sa. Kedy budu otvorene hranice. A musime byt zodpovedni aj my, lebo priznajme si, ze uz nas je vacsina v kategorii 65+. Je to vysoko rizikova skupina pre ochorenie na covid19 aj s vaznymi nasledkami.
Nas zriadovatel SZ sa musi tejto situacii naplno venovat a od neho by mali vyjst usmernenia, ako sa mame v tejto "novej" situacii spravat (urcite usmernenie uz je). Myslim tym organizatorov pretekov. Mozu dat navrhy pretekovych planov, ale ci budu v konecnom realne to ukaze az cas. Kedy a ci sa zacne pretekova sezona to zavisi len na tom ako sa vyvinie situacia okolo covid19.
Stanislav Matuška (20.03.2020, 18:27)
Já si dovolím zapojit se do Vaší diskuse se svým pohledem na celou záležitost související s covid-19. Moje předpoklady lze brát jako sázku, kterou později můžeme srovnat se skutečností. Dnes totiž opravdu nikdo nemůže tušit, jak celá věc dopadne.
Pokud budu vycházet z čínských zkušeností, pak by vrchol celé nákazy mohl být cca koncem měsíce března- marec. V průběhu měsíce dubna-apríl by se mohla situace uklidňovat a koncem měsíce května-máj může nastat úplné uvolnění. Proto předpokládám, že závodní sezóna 2020 bude, ale začne cca v červnu-jún. Bude tedy s největší pravděpodobností kratší, ale lepší je kratší, než žádná. Pokud bude problém s uvolňováním hranic, pak opět platí, že je lepší pořádat závody s menší kilometráží než závody žádné.
Pokud se na celou záležitost dívám z pohledu pořadatele závodů FCI v OLR Talent Quatro, pak mohu svozy technicky stihnout na přelomu měsíce května-máj a června-jún. Vloni jsem poslední mladé přivezl asi 20.května-máj. Problémem by byly v tu dobu zavřené hranice. To bych musel změnit propozice a směr závodů otočit na západ, odkud dosáhnu maximálně na cca 370 km.
Nyní nezbývá než dodržovat hygienické zásady, nosit na veřejnosti roušky a pokud možno s nikým cizím se nenavštěvovat. Jen tak na okraj si dovolím povzdechnout: "Zlatá ptačí chřipka !" Tu již známe a víme, že zavčas zmizí a my můžeme v klidu závodit.
Martin Urban (21.03.2020, 12:13)
Pán Matuška pri vzdialenosti 370 km a od rozlohe Čr sa dá urobiť núdzový režim ,ale ak sa nachádzate na severe Slovenska a strede Slovenska tak to vyzerá tak že môžete urobiť núdzový režim mladých a lietať má význam zo západu na východ a z východu na západ ....ale možno sa otvorí pohraničie s Čr a to by mohla byť ako taká výhra a Nemecka by nemuseli byť jeden rok by sa svet nezrutil pre chovateľov čo sa venujú dlhým trratiam, posunúť preteky sa sa môžu , ale to je zas o čase a chuti chovateľov , je to ťažká situácia ale uvidíme čo sa podarí zrealizovať kompetentným
Stanislav Matuška (22.03.2020, 09:15)
Pane Urbane máte pravdu. Je vidět, že opatření přijatá v České republice a na Slovensku patří k těm velmi přísným. Na Slovensku ještě o trošku přísnější než u nás. Rakousko, Maďarsko a asi i Polsko patří do této přísné skupiny rovněž. Z toho lze usuzovat, že v přibližně stejné době budou opatření ve výše jmenovaných zemích i zrušena.

Německo je však "jiná káva". Tam se k pandemii stavějí velmi laxně a problémy řeší podle spolkových zemí. Ne centrálně. Bavorsko již pochopilo, že nastal konec srandy a zavádí jistá opatření. Ovšem čím dál více na sever se další německé země pandemii téměř vysmívají. Takže tam si na covid-19 ještě počkají a budou se možná pokoušet o získání "přirozené imunity". Tento pojem známe od některých chovatelů poštovních holubů a rovněž také víme, jak to často dopadá.

Držme si palce, abychom alespoň v nějaké omezené formě závodili. Vám, ze západního Slovenska navíc přeji, aby se otevřely naše společné hranice a vy jste mohli pouštět alespoň ty Cheby.
LETU ZDAR !!!
Pavol Holka (25.03.2020, 11:42)
Osobne si myslím že budeme radi ak bude sezóna mláďat čo dúfam že bude. Skôr ako na holuby som zvedavý na ekonomický dopad karantény. To myslím bude väčší problém ako vynechaná sezóna.
Milan Blahovský (26.03.2020, 12:35)
"Právě v těchto dnech začínají z umělých hnízd na komínech řady průmyslových areálů vylétat na své první výpravy sokolí mláďata. Již sedmým rokem tak pokračuje úspěšný projekt umělého hnízdění vzácných sokolů stěhovavých na komínech, chladicích věžích či silech, který posiluje jejich populaci u nás. Loni už pocházela třetina odchovaných sokolích mláďat v ČR právě z těchto umělých hnízdišť.
V roce 2016 bylo na území České republiky zjištěno 89 párů sokola stěhovavého (Falco peregrinus). Celkem bylo obsazeno 69 hnízd, z nichž vylétlo minimálně 121 mláďat. Na průmyslových stavbách bylo zjištěno 17 párů sokolů, z nichž 16 párů zahnízdilo a z toho 13 jich vyvedlo 41 mláďat, což je třetina všech loňských sokolích mláďat u nás.

Podle ornitologa Václava Berana, hlavního koordinátora projektu a výzkumného pracovník ALKA Wildlife, o.p.s., trend vývoje populace sokola stěhovavého i díky hnízdům na stavbách v průmyslových areálech vykazuje stálý nárůst a zdecimovaná populace sokola stěhovavého pomalu sílí. Ještě ale není tak silná, jako ve 40. letech minulého století, kdy dosahovala vrcholu.

Umělá hnízda na výškových budovách v průmyslových areálech jsou navíc pro sokoly bezpečnější než přírodní hnízdiště. Na komínech a jiných stavbách je neohrožují přirození predátoři ani nevyrušují turisté či horolezci. Jsou chránění v případě nepříznivých klimatických podmínek (sníh a deště).

Snáší zde průměrně také více vajec i počet odchovaných mláďat je v umělých hnízdech vyšší než v přírodě. Může za to i dostatek potravy, sokoli mimo jiné přirozenou cestou snižují počty holubů ve městech."

Z čoho budú chúďatka žiť, keď sa odstavia preteky poštových holubov na území nášho západného suseda ??? Každopádne je to zaujímavá štatistika ... pre zvedavých sú aj nejaké k tomu tabuľky, viac na stránke.

https://www.prumyslovaekologie.cz/info/sokoli-mladata-vyletaji-z-hnizd-na-kominech-vloni-jich-z-umelych-hnizd-byla-cela-tretina
Marián Fibich ml. (26.03.2020, 13:49)
Dobrý deň,

či bude sezóna alebo nie alebo bude posunutá či skrátená, začína príprava. Nemôžeme sa spoliehať na to, že začneme o mesiac neskôr, ak chce holubár od začiatku závodiť o špicu musí byť pripravený, body ktoré sa stratia na začiatku ťažko dobiehať. Je koniec marca a za okolností že tu nemáme Covid 19 je príprava v plnom prúde. Pri takmer každom vypustení pretekárov keď naberú výšku registrujem útok dravca, je jedno či holuby vypustím o 9:30 alebo 6:15 stále sa to opakuje, niekedy aj 2x za tréning. Dnes napríklad mi prišla vyplašená ročka o 2,5 h po vypustení, a minulí rok mi takto sadal jastrab medzi mláďatá na strechu 2 dni po sebe a za 2 dni som prišiel o asi 30 mladých, takže toto budú žrať aj tento rok dravci ak by sa nezávodilo. Za dedinou na stĺpe ochranári vybudovali umelé hniezdo pre dravca aj s fotopascou, takže mi je jasné kto sa čo útočí na moje holuby a nemyslím že chytí len slabé jedince lebo už držal holubicu, ktorá bola ako ročka raz 3. a raz 5. asi z 1 000 ks, ale mala šťastie a unikla, ale od toho útoku nejde ani z holubníka, taký má panický strach, dá sa takto závodiť? V roku 2015 keď som začal pretekať, som z 80 mladých čo som krúžkoval závodil asi so 70 - mi kusmi, minulý rok zo 100 ks mi zostalo na preteky 35 ks. Takže chráňme sokolov a jastrabov a chovajme toho viac aby nehladovali...
A to som v oblasti kde nie sú žiadne lesy a kopce, ale na rovine, čo potom holubári v blízkosti lesov?
Letu zdar !
Martin Urban (26.03.2020, 17:30)
Určite sokoly budú jesť len myši ,, ale keby my zahniezdili v chodbe ,, nedbam ,celkom pokojne miesto
Jozef Daníšek (26.03.2020, 19:12)
Pozdravujem! Začnem mojou starou mamou.Ta mi raz povedala že "kedy sa pán Boh najviac smeje?" .Že vraj keď si človek plánuje.
Koronavírus určite nik nečakal.A tak sme to mali všetko naplánované a podľa príspevkov i plánujeme.Nechcem byť skeptikom,ale som vnútorne presvedčený,že tento rok sme dolietali.Všetky opatrenia,ktoré sa u nás deju a i inde v okolitých štátoch ma v tomto utvrdzujú
Za najzraniteľnejšie osoby sú dôchodcovia,respektíve ľudia vekom nad 65 rokov.No a keď si pozrieme na vekový priemer našej členskej základne na Slovensku,tak minimálne 70% sa jedná práve o túto najzraniteľnejšiu skupinu.Bolo to vidieť i na výstavách.V našej ZO, keď neprídu dôchodcovia tak tam ostanú dvaja.A keď sa pozriete na zloženie a vek i vo Vašich organizáciach,tak to bude možno podobné.No a teraz si položím takú akademickú otázku.Pokiaľ sa nezmení scenár a nariadenia o združovaní.Kto z dôchodcov pôjde nasádzať holuby, ak mu to rodina dovolí, s vedomím,že bude riskovať zdravie a možno i život,aby získal 50 centový diplom,alebo 10 Eurový pohár.Nik z nás nevie povedať kedy tato pliaga bude kulminovať.Zatiaľ sa len robia opatrenia,aby sme sa pripravili možno ešte na horšie scenáre.Dokedy budú zatvorené hranice?Čo keď sa na Slovensku uzavrú celé oblasti,tak ako na Morave v okolí Olomouca.Takže,moc by som neplánoval a držal sa reality,ktorá žiaľ nieje ružova.


Jan Vasil (26.03.2020, 20:20)
Milan maš uplnu pravdu ale aj ochranari les je ich mi tam nemame čo zasahovat ale ked pride naš holub nad ich uzemie tak ich zverenec chyti naš majetok tak urobme aj my. Aked pride ich zverenec na naš sukromny pozemok tak ho tiež chytme a je na uvaženi každeho chovatela čo znim uroby.Ked ich chovaju umelo a puštaju do prirody.
Ján Fecko (26.03.2020, 21:40)
https://www.youtube.com/watch?v=nxpVJtdrLG4&fbclid=IwAR0fM9V6mkNNXd9pS6nl3dbAUztfF487Pk_Grm0RX0fwfu4X7RPOwRUghfo
Martin Urban (27.03.2020, 19:24)
Ako táto téma nieje ani o sokoloch ani o jastraboch radšej vvijadrit sa na tému sezóny 2020 ale kompetentní zavádzajú a mlčia ......
Milan Blahovský (27.03.2020, 19:33)
To myslíš akože Čaputovú a Matoviča ??? Čo v tejto situácia narobí Dudzik či Krajčík alebo ostatní ??? Sme rukojemníkmi v rukách štátnej moci , ale to je asi škoda tu vypisovať. Nervozita bude medzi chovateľmi stúpať každým dňom , hlavne keď sa ešte viac oteplí a bude vrcholiť nejaký syndróm ponorkovej nemoci tých čo nevydržia karanténne opatrenia vlády.
Vyjadrenie prezidenta je zverejnené, treba sa ním riadiť a tváriť sa pozitívne, teda veriť si , že sa to všetko stabilizuje v pravú chvíľu. Nemyslite si, že holubári sú pupok sveta. Bavme sa teda v pozitívnom duchu, nech to niektorým neprepne...
Peter Turek (27.03.2020, 19:55)
Milan Blahovský-veľmi dobré vyjadrenie.
Ján Viglaš (27.03.2020, 21:26)
Dobrý večer. Pán Blahovský trošku ma zarazila veta: "Sme rukojemníkmi v rukách štátnej moci." Dá sa s tým súhlasiť až do chvíle, kým sa covit 19 bytostne nedotkne nás, alebo našich najbližších. Pri uvedomení si, aký je vek členskej základne, myslím že prípadné vynechanie jednej sezóny je nič oproti tomu, aké čísla každý deň prichádzajú z Talianska, či Španielska. Len toľko. Ďakujem
Milan Blahovský (27.03.2020, 22:53)
Myslené v tom zmysle, že naše rozhodnutia, o ktoré tak ktosi na tomto DF stojí sú nám tak akurát na dve veci ....Zastavila sa NHL, NBA, LM, nie sú jarné klasiky v Belgicku ( Sagan ...) nie je seriál F1 atď, a ktosi si myslí, že naše holuby sú to hlavné čo ľudí vo vedení štátu trápi...
Takže rukojemníci v tom zmysle, že sme závislí na rozhodnutiach iných pánov ...
Len mi stále vŕta v hlave prečo práve COVID 19 a prečo nie tisíc ďalších dôvodov, ktoré plienia túto planétu možno drastickejšie? No čo už, všetko asi vedieť nemôžme...
Martin Urban (28.03.2020, 11:43)
Skôr by ma zaujímalo to čo neviem a neviete náhodou aké sú núdzové pretekove plány v prípade že bude povolené zhromazdovanie a ostanú zatvorené hranice asi tak som to myslel
Martin Urban (28.03.2020, 11:49)
A či budú schválené nejaké nové vypustacie miesta na Slovensku
Jozef Toporcer (28.03.2020, 14:34)
Ale to musia zrušiť zakaz shromaždovania sa - potom môžete rozmyšľať o vypošťacich miestach na Slovensku
Ľubomír Janda (29.03.2020, 00:11)
Obávam sa, že keď sa zruší „zákaz zhromažďovania“, bude už neskoro rozmýšľať! To treba práve teraz a tvoriť typové projekty, teda alternatívne plány na situácie, keď sezóna začne napr. do 15. 05., do 31. 05., či do 15. 06.! Po týchto dátumoch, by bol začiatok sezóny, na to aby sme sa bavili o modifikovanej podobe jednotlivých súťaží, už asi bezpredmetný.

Ide o to, aby sa nestalo, že každá OZ v zmysle usmernenia prezidenta zašle na Zväz svoje plány 14 dní pred prvým plánovaným pretekom, teda každá OZ môže začať v inom čase a „koľko“ stihne, „toľko“ stihne a potom sa pravidlá Zväzových súťaží „ušijú“ niekomu na mieru. Podľa môjho názoru má byť iniciatíva na strane Prezídia, ktoré bude monitorovať stav obmedzujúcich opatrení a podľa ich vývoja určí všetkým začiatok sezóny.

Preto by som v tomto období očakával vyjadrenia predsedu športovej komisie SZ CHPH skôr v tomto smere, no nie politicky podfarbené konštatovania typu: „Sme rukojemníkmi v rukách štátnej moci, ...“ , či „ ... sme závislí na rozhodnutiach iných pánov ...“ a v tej súvislosti spomínať najvyšších ústavných činiteľov, keď každému normálne uvažujúcemu súčasníkovi je jasné, že aktuálne sme pod vplyvom okolností vo všeobecnosti označovaných ako „vis major“, teda VYŠŠIA MOC!!!
Šimko František (29.03.2020, 07:23)
tu už nejde o bodiky ,majstrikov 37 oblasti ,víťazov v kateg. od a do zet ale aby holuby aspoň niečo preleteli,co s tými natrieskanymi holubnikami ,prídu mladé mne vyskočí stav na 100 ks ale budú aj takí čo vyskočia na 200 a viac , práce bude menej a krmivá stále bude treba viac ,možno ostanú iba tí za vodou ,a tí najvernejší , len aby nám ostali dôchodcovi v kluboch.
Jaroslav Benka (29.03.2020, 10:25)
Ja si myslím ,že nás riadi SZ spolu s Ministerstvom a vypisovať nejaké dohady čo nás čaká vie každý posúdiť sám doma.Neide len o nás ale aj ďalšie veci ako ohrozenie Olympiády 2021 - nenalieta limitov pre kategorie ,ale ide hlavne o naše prežitie. Holuby sú druhoradá zaležitosť.Ak bude platiť zákazu zhromažďovania asi sa nepohneme a košovanie holubov bude - nebude v dlhých radoch ako v obchodoch.Už sa nám čas kráti lebo treba holuby trénovať pomaly a vyvážať a zatiaľ sme na mrtvom bode.Južní chovatelia mali plánované preteky už v apríli ako chovatelia zo severu. Čaká nás doba premyšľania a čakania.Dokedy ?
Milan Blahovský (29.03.2020, 11:23)
Celý problém nášho tápania v ďalšej (ne) činnosti sú otázky uzavretia hraníc so susednými štátmi ako aj trvajúce opatrenia vlády skrz zhromažďovania sa. Občas sa objaví ešte k tomu vyjadrenie p.Bíreša ohľadom možného prenosu vírusu zvieratmi a to situáciu iba komplikuje. Či sa niekomu páči alebo nie, sú to politici ( a vraj aj zdravotníci či hygienici ) čo nás držia v hrsti.
Prezident SZ po konzultácii s členmi prezídia, vydal vyhlásenie hlavne z dôvodu blížiaceho sa termínu zasielania pretekových plánov podľa obežníka - koniec marca. Doteraz mám informáciu o pláne OZ Ružomberok a OZ SPIŠ , napokon je ešte iba 29.3., obe OZ majú stanovené núdzové riešenie pre situáciu, že bude možné košovanie holubov na pretek v rámci Slovenska, OZ RK verí, že to bude po 17.5. už s pretekmi v ČR, ja som v tomto opatrnejší a máme plán až do konca mája , že to bude iba zo Slovenska. Osobne som viac presvedčený, že bude viac možnosti sa dostať s kamiónom do Poľska ako do ČR ( vzhľadom na % výskyt prípadov COVID19 na počet obyvateľov).
Majstrovstvo Slovenska KT a ST je nastavené tak, že tam platia preteky nad 285 km , teda zhruba od tretieho či štvrtého preteku OZ a je možné , že to bude už prijateľnejšie či lepšie v druhej polovici mája. V ďalšom uvažovaní čo a ako, a keby ....pokiaľ by platila karanténa iba pre Česko a neplatila by napr. pre Poľsko či iné krajiny ( čo je málo pravdepodobné),je vhodné sa zamyslieť nad tým, či sa zrušia MS KT a ST pre tento rok, pretože smer Poľsko v podstate letí iba východ, čím by boli možno títo chovatelia zvýhodnení a to asi nie je fair play pre zvyšné OZ. To isté sa týka pretekov DT. SDT zrejme nik nesplní pokiaľ bude uzavreté Nemecko.
Teda je potrebné si nastaviť svoje priority a položiť si otázky:
- budeme vôbec môcť nasadzovať na preteky hoci len zo Slovenska ?
- ak áno, odkedy a odkiaľ - krajina ?
- je ochota OZ letieť aj z iného smeru ako je západ (ČR) ?
- je vhodné zrušiť MS pre rok 2020 ?
- je vhodné zrušiť NP a Memoriál JK pre rok 2020 ?
- ako sa bude vyvíjať súťaženie s PH v iných krajinách ? - Belgicko či Holandsko už v týchto termínoch v minulosti "letelo" prvé preteky
- ako sa bude vyvíjať situácia s COVID 19 u nás a v okolitých krajinách ?
- aké opatrenia či úľavy v tomto smere uplatní krízový štáb vlády SR v najbližších dňoch či týždňoch ak nie mesiacoch ?

Pokiaľ niekto z vás má vešteckú guľu ,nech odpovie alebo kritizuje (ne) činnosť prezídia SZ či predsedu ŠK.....

Ja osobne som v režime "ako keby sa nič nedialo", chovám mladé holuby, holuby postupne vypúšťam na prelety okolo holubníka, plánujem prechod na vdovstvo so závodným tímom a postupné trénovanie holubov tak, aby som bol pripravený na plánovaný prvý pretek. Pokiaľ sú iní pohodlní a ich kroky či činnosť sú závislé na tom čo povie niektorý funkcionár týždeň pred prvým pretekom, tak je to ich problém. V prípade, že sa situácia skomplikuje , budem to musieť rešpektovať a riešiť to tak aby som to zvládol po každej stránke . Každý má svoj rozum a nech ho teda používa. V minulosti sme mali možnosť čítať na týchto stránkach názory mnohých odborníkov a teda verím, že poradia aj teraz.

Marián Fibich ml. (29.03.2020, 12:27)
Dobrý deň,

súhlasím s p. Blahovským, netreba riešiť čo a kedy, to nikto z nás nevie a ani funkcionári nemajú vešteckú guľu aby to vedeli dnes povedať. Je potrebné holuby trénovať a chystať tak akoby sa nič nedialo a ak to situácia dovolí budeme pretekať. Podľa mňa si netreba robiť hlavu odkiaľ a ako ďaleko, podstatné je aby holuby boli v koši. Myslím si že je možné že budeme robiť len súkromné nácviky ak nám nenariadia zákaz vychádzania a potom už nenarobíme vôbec nič. OZ Nitra letí väčšinu pretekov zo SZ a ja som 3 sezóny vyvážal holuby 4x v týždni na SV a holuby s tým nemali problém, dokonca ani mláďatá, stratil som ich menej ako pri tréningoch okolo domu. Bohužiaľ situácia nie je dobrá ale musíme veriť, už od pondelka sa otvoria ďalšie obchody a s rastom teplôt sa možno aj šírenie vírusu obmedzí. buďme k sebe tolerantní, je možné že sa všetko bude riešiť zo dňa na deň.

Letu zdar!
Jozef Toporcer (29.03.2020, 13:43)
Pokjaľ sa nam tu stale budu valiť zahranični Slováci už nakazeni tak,sezona začne normalne 1.5. ale v roku 2022 V šetko čo sa teraz vracia zo zahraničia polapať ,vychytať a šup do karantény aspoň na mesiac, lebo to je všetko nakazene až do špiku kosti inak to nevidim
Martin Urban (29.03.2020, 14:44)
Pán Blahovsky klobúk dole , držím palce zväzu ,a upokojili ste ma viac než dosť a myslím že ste mi odpovedal dostatočne ... ešte raz ďakujem a držím palce verím tomu že to dobre dopadne
Jaroslav Benka (29.03.2020, 19:35)
Minule som počul v radiu odborníka veterinára ,že zvierata nemôžu prenášať tento vírus tak nerobme zbytočnú paniku.Už sa u nás na Slovensku našiel expert čo utekal so psom ku nemu na veterinarinú či nemá pes vírus lebo ťažko dýchal. Pes mal zápal pľúc.
Oto Gano (30.03.2020, 18:26)
Je tu veľa príspevkov , niektoré sú na pousmiatie.Nepoznám osobne pána Daníška , ale podľa mňa je jeho pohľad najreálnejśí k danej téme.Človek mieni - pánboh mení.
Mám 150 ks. holubov a 100 krúžky,Môj problém je koľko nachovať mladé a ako spraviť selekciu vzhľadom na budúcu sezónu.
Prajem každému pevné zdravie ,pozitívnu myseľ- spolu to zvládneme.

Letu zdar
Peter Baňacký (31.03.2020, 07:52)
Aspoň jedna pozitívna vec na tomto ľudskom nešťastí je, že veľká väčšina z nás začala hľadať "Boha" , lebo život nieje len o peniazoch a iných mat. veciach, len neviem dokedy nám tá túžba po hľadaní vydrží, či s ustupovanim covid-19 sa nebude vytrácať aj naša túžba po hľadaní až nás nakoniec opäť pohltí nás materiálny svet... lebo Boh nieje automat, že hodiš mincu a dostaneš , to len aspoň trochu na odľahčenie témy a zamyslenie sa každý sám nad sebou kde sa ja nachadzam.
ROMAN NAHALKA-Romannasport (01.04.2020, 08:04)
Chlapi, chce to kľud. Všetko má svoj začiatok aj koniec. Na svojich holuboch som vynechal myslím ze 2 alebo 3 sezóny v priebehu 10tich rokov. Na holuby to nemalo žiadny negatívny vplyv, práve naopak. A to pozitívne na tom je, že budeme mať viac času a oddychu.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené