Pretekový poriadok - návrhy, doplnky , zmeny ?

Milan Blahovský (13.02.2020, 17:01)
Vážení členovia SZ CHPH, máme pred sebou jarné rokovanie VZ SZ a jednu z príležitosti vylepšiť naše Zväzové dokumenty , dostať ich do podoby, ktorá bude prijateľná pre väčšinu najmä v častiach, kde v minulosti dochádzalo k zádrheľom, najmä v oblasti športovej činnosti.
Preto sa na vás touto cestou obraciam aby ste sa buď to priamo mne ( prostredníctvom mailu ) prípadne na sekretariát SZ či ďalším členom prezídia zaslali podnety na prípadu zmenu či doplnenie jednotlivých bodov PP, hlavne v tých kde sa nevieme zhodnúť na ich výklade. Mnohé veci ste preberali či v tejto diskusii, prípadne pri spoločných stretnutiach či na výstavach alebo konferenciách OZ. Sú veci, ktoré telefonicky požadujete presadiť. Ja vám stále , ale opakujem, dajte písomný návrh a ja ho predložím ak bude mať "hlavu a pätu."
Je potrebné sa na to vopred pripraviť, doladiť a ak bude vôľa následne aj schváliť pri spomínanom jarnom stretnutí vašich zástupcov.
Po jeho konaní bude neskoro nariekať či nadávať a tlačiť na nejaké zmeny.
Peter VAVREK (14.02.2020, 07:21)
PP zväzu je tam dopodrobna rozpísané čo má ZO, OZ CHPH poprípade ak je tam nejaký zadrhel tak to treba upraviť, ale ľudí členov SZ CHPH skôr trápia stanovy a podmienky MS ktoré treba po upraviť, ďalšíe, by bolo vhodné od sekretára zväzu alebo kompetentného na zväze, ako je to z registráciou Základných organizácií, keďže od 1.1.2020 platí nový zákon, že každá základná organizácia na Slovensku musí byť zaregistrovana na MVSR ako právna subjektivita, OZ CHPH sú registrované ale čo z organizáciami ktoré nie sú registrované budú iba pod určitým OZ ako Nasadzovacie strediska
Pavol Fidrik (14.02.2020, 09:53)
Ale, ZO SZCHPH právnu subjektivitu maju. STANOVY- časť-1. §-1,BOD-10 .KEBY nemali právnu subjektivitu,nemohli by vystupovat navonok v správnych konaniach,nemohli by uzatvárat zmluvné vztahy ,napr.prenájom budov či pozemkov pod nasadzovacie strediska . Existenciu potvrdzuje pridelenie identifikačného čísla OZ následne ZO . Alebo .......Pokial viem tak to platilo aj v ostatných SZ.
Ľubomír Jasovský (14.02.2020, 10:47)
Dobrý deň,

Registrácia ZO ( IČO ): je potrebné zaslať žiadosť cez SZ spolu s 66€. Následne SZCHPH pošle žiadosť na MV .

http://www.minv.sk/?informacie-o-registracii-3

Ľubo

Peter VAVREK (15.02.2020, 07:09)
OZ CHPH ktoré sú pod SZ CHPH majú pridelené IČO ale základné organizácie nemajú IČO ktorá má OK ktorá nemá čo stým
Milan Blahovský (15.02.2020, 08:36)
IČO je problém Pretekového poriadku ???? Ľudia nemiešajte jablká s hruškami. Bavme sa o problémoch spojených s pretekaním, teda Pretekovým poriadkom.
Peter VAVREK (15.02.2020, 10:00)
Nie je problém IČO to si vyrieši každý sám ako uzná za vhodne pravdepodobne ospravedlňujem sa že som dal nevhodný príspevok do tejto témy PP, k PP iba môj osobný postreh zbytočná papierová birokracia a potom vytky že chyba to a to a neviem čo ešte základné dokumenty sú dané 11
bodov a hotovo, žeby ešte niečo tam chýbalo v PP asi áno ďalšie chybyčky ako koho vyradiť atď atď.
Martin Dzurák (16.02.2020, 08:07)
Jedným z problémov dnešnej doby snáď v každej ZO. a asi každý chovateľ sa s tým už stretol, sú zaletené holuby, hlavne v sezóne s pretekmi s mladými holubami. Ja ako vedúci nasádzacieho strediska sa takmer na každom košovaní stretávam s otázkou chovateľov: mám tu dvoch zaletených holubov, môžem ich nasadiť? nie preto, žeby daný chovateľ chcel s nimi pretekať a získať body z takéhoto holuba, ale len preto, že ho nepotrebuje, má sním zbytočné starosti, holub sám nechce odletieť, skrátka chce mu umožniť vrátiť sa z preteku pôvodnému majiteľovi, moja odpoveď je vždy nie nemôžeš, prečo? no lebo to aktuálny pretekový poriadok neumožňuje. argumentovalo sa pritom,že nevieme, či je holub zdravý. Tak hádam vakcináciu už absolvujú všetci, každý chovateľ sa asi snaží holubovi pomôcť sa dostať do opätovnej kondície a nakoniec nasádzacia komisia je povinná evidentne chorého holuba nepripustiť na pretek. Kedysi sa mohli takéto holuby nasadiť na pretek, i ja som sa veľa krát potešil holubovi, ktorí sa mi vrátil v nedeľu počas preteku hoci už nejakú dobu chýbal.
Teraz to chovatelia, samozrejme nie všetci robia tak, že holuby, aby s nimi nemali žiadnu starosť, rovno utrácajú, lebo načo mi je, keď aj tak sa po nahlásení na internet takmer nikdy nik neozve, takto sa to robí naprieč celým Slovenskom a nielen na Slovensku, kedže lietame z Čiech.
Môj návrh je: umožniť v kluboch nasadiť takéto holuby na pretek, s tým, že budú na samostatnom kontrolnom liste, nagumičkované, označené trebárs, ako,, cudzie holuby,, v samostatnom, ak je priestor koši, bez možnosti konštatovania. Ak sa budú holuby vracať terajšiemu chovateľovi bude aspoň vedieť aký sú pretekári a pri prípadnom vybavovaní preukazu od pôvodného majiteľa sa vie preukázať, že chcel holubovi pomôcť vrátiť sa domov a nemal ho doma zatvoreného s len úmyslom skúsiť, či niečo z odchovu nepoletí.
Takto to bolo v minulosti, návraty holubov boli častejšie, či už počas jesene, alebo teraz na jar, ale teraz je takáto šanca takmer nulová. V našom klube sa každoročne stratí v priemere 300.ks. mladých nasádzame na preteky v priemere 400.ks a viac a na internete v kolónke zaletené holuby sa len výnimočne objaví náš holub, a aj to väčšinou hlásia holuby nechovatelia -laici s tým že majú doma krúžkovaného holuba a čo sním majú robiť? myslím si, že takto by sa čiastočne pomohlo v prospech najmä zaleteným holubom, ktorím terajší stav vôbec neumožňuje sa opäť vrátiť domov a to platí nielen u mladých holubov.
Peter Matalik (16.02.2020, 08:29)
Absolútny súhlas s p.Dzurákom.V dobe keď sme mali iba prepravný vozík,v ktorom boli 4 ks tkz.pevných boxov,tak jeden bol vyčlenený pre záletné holuby.Neboli ani písaná na kontrolne listy,ale neštartovali resp. neboli vypustené spolu s ostatnými holubami.Po 20-30 minútach od štartu samostatne.Zbytok nekomentujem ,výstižne to už napísal p.Dzurák.
Milan Blahovský (16.02.2020, 10:03)
Problématika zaletených holubov a manipulácia s nimi bola a zrejme ešte dlho bude horúcim gaštanom prehadzovaným z ruky do ruky. Či to ide o vlastné holuby alebo holuby iného chovateľa. Totiž pokiaľ k nám príde cudzí holub tak sa ten stáva príťažou a tomto okamihu sa chovatelia začnú deliť na niekoľko skupín. Prvá skupina začne okamžite pátrať po majiteľovi s cieľom infomovať o ho stave holuba, nazvem ich holubársky gentlemani a po kontaktovaní sa vzájomne dohodnú o ďalšom osude holuba, druhá skupina začne pátrať po majiteľovi na webových stránkach s cieľom sa dopracovať k možnému úspešnému závodníkovi a doplnení sa svojej chovnej voliery o jedinca, ďalšia skupina sa o tieto veci nestará ale pri prvej príležitosti by sa ho chcela slušne napísané "zbaviť" vyvezením prípadne nasadením na pretek, kde dostane novú šancu na výber nového miesta pobytu resp. návratu na materský holubník , no a nakoniec je tu skupina chovateľov, ktorá dolet cudzieho holuba považuje za vhodné doplnenie svojho jedálneho lístku....
V minulosti sme hľadali riešenie ako rozviazať tento gordický uzol. Už si presne nespomínam, ale tuším bolo to na jednom zasadnutí VZ v Poprade, keď som s týmto bodom vystúpil a odsúhlasilo sa nasadenie "cudzieho holuba" na pretek s podmienkou, že tento holub bol nahlásený na jednotlivý zväz a nedošla odpoveď. Tieto holuby však nemali právo na bodovanie v pretekoch. Je to už dosť rokov čo to platilo , možno aj fungovalo, ale ako vieme z bežného života, že "každé čudo trvá iba pár dní" prišlo k ďalšiemu zasadnutiu VZ SZ, kde bolo napadnuté nasadzovanie takýchto holubov skrz porušenia vlastníckych práv majiteľov prípadne možnému navyšovaniu počtu holubov či chovateľov v pretekoch o tieto holuby bez vlastníckeho práva - zaletené holuby. Výsledok bol návrat do pôvodného stavu a teda zákazu nasadzovania holubov, od ktorých nemá chovateľov potvrdenie o vlastníctve holuba( preukaz, darovaciu listinu a pod.)
Verím, že sa možno tu ešte ozvú funkcionári ( prípadne ich hovorcovia) , ktorí to potvrdia.
Prezídium sa na víkendovom zasadnutí zaoberalo aj týmto bodom a hľadáme riešenie napr. tak, že pokiaľ sa zaletený holub objaví v hláseniach na stránkach - https://mypigeons.benzing.live/slovakia/sk/lost/ - a do mesiaca ( 3 týždňov ??) sa pôvodný majiteľ neohlási , bude ho možné nasadiť na pretek, resp. niečo v tomto duchu....
Možno niektorí sa nájdu, že nie je ich povinnosťou sledovať spomínanú web stránku SZ a reagovať na tieto hlásenia, ale verím, že v každej ZO je človek, ktorý má prístup na internet a sleduje dianie na ňom, nech ho teda poveria touto úlohou a ten im informáciu posunie.
Je smutné konštatovať stav a reakcie mnohých "chovateľov", ktorí reagujú na niektoré hlásenia o svojich holubov reakciou - odtrhnite mu hlavu a pod. Keď to povie osobe, ktorá v dobrej viere sa snaží záchraniť život vyčerpaného holuba, nájdeného kdesi v poli či na balkone paneláku a nemá žiadne chovateľské vedomie, nedivme sa , že o nás tak hovoria ako to je v reakciach na informácie médii o trávení dravcov. Majú nás za dno spoločnosti....
V Poľsku je okolo 40 000 chovateľov a každý z nich má povinnosť holubom , ktoré idú na pretek, nalepiť na číp kontakt - tel.číslo, v prípade že lieta na gumičky tak musí mať toto tel.číslo uvedené na značkovači holuba. Pokiaľ kamsi doletí takýto holub, je okamžite možné reagovať a dopátrať sa majiteľa. V Poľsku, kde sa nasadzujú či vychovajú miliony holubov ročne, je to možné, ale v našom zväze by to bola byrokracia? diskriminácia ? , obťažovanie ? chovateľov - neviem nájsť to pravé slovo. My totiž vieme iba nadávať a kritizovať, ale nájsť riešenie nemáme záujem. Teda čo sa netýka mňa, ma nezaujíma....Obvolávať sekretariát so sťažnosťami a udaniami ,ale ide mnohým na výbornú.
Uzavrime to teda nejako. Problém manipulácie so zaletenými holubami (slovenskými) musí byť riešený jednak zmenou niektorých bodov PP, ktoré to zahrňajú a schválením vašimi zástupcami na VZ dňa 29.3.2020.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené