Počet nasadzovaných holubov v prepravnom koši.

František Kaščák (02.02.2020, 11:24)
Týmto žiadam SZ CHP o vyjadrenie sa k problému preplňovania pretekových košov, pri nasadzovaní holubov na preteky. Prosím o vyjadrenie sa k dodržiavaniu normy počtu holubov v košoch, nakoľko v niektorých OZ je tendencia preplňovania košov na úkor ušetrených financií. Keďže patríme pod FCI, treba prispôsobiť počet holubov v koši normám ktoré tento orgán predpisuje ako je to napríklad v Poľsku. Dodržiavanie týchto noriem a predpisov by mal sledovať a zastrešovať SZ CHPH, nakoľko je nadriadený OZ CPH. Dúfam, že dotknutý príjmu k tomto patričné opatrenia.
Z pozdravom Kaščák. Kontakt 0910976445 , Košice.
Ján Palguta (02.02.2020, 17:41)
Pán Kaščák nenáleží mi odpovedať za SZ, nakoľko sa obraciate naň, ale nedá mi povedať svoj názor. Existuje vo Vašej OZ organizačný poriadok pre príslušný rok? V našej už roky čo pamätám existuje a každoročne upravený sa vydáva a v ňom je uvedené koľko holubov ide na prepravný box do auta a koľko na prepravný box do vozíka. Čiže kde je problém? Treba ho len dodržovať a Vami zvolenými funkcionármi ZO a OZ kontrolovať a postihovať prípadných hriešnikov. Taktiež záleží od samotných chovateľov - členov, aby koše neboli preplňované - lebo Vy chcete aby holuby mali komfort pri preprave, tak Vy im ho musíte zabezpečiť. To Vám v žiadnom prípade nezabezpečí SZ CHPH S pozdravom Letu zdar !!!
Jaroslav Benka (02.02.2020, 19:48)
Počet holubov v koši neurčuje SZ ale veterinárna správa .Aby neišlo o tyranie.Ak zastavia auto veterinári tak majú právo s preplnených košov holuby vypustiť .Ne je koš ako koš .Už sa o tom raz písalo koľko holubov má biť v koši.
Július Marton (04.02.2020, 13:47)
Pekný deň prajem .Od r. 2010 existuje učebnica z Inštitútu vzdelávania veterinárnych lekárov pod názvom: Ochrana zvierat pri preprave.
Je to nariadenie rady (ES) č. 1/2005 o ochrane zvierat a nariadenia (ES) č. 1255/97. Málo ktorý organizátor (OZ) to dodržiava. Česť výnimkám. Je na to stanovená tabuľka :
cesta do 500 km 250 cm2 /ks
cesta nad 500 km 300 cm2 /ks
Minimálna výška musí byť 21cm a to bez všetkých vložiek z drôtenného alebo palstového pletiva (kodex západoeuropskej konfederácie chovateľov závodných holubov Belgicko, VB, Holandsko, Nemecko, Francúzsko , Luxembursko. Keď sme FCI tak by to malo platiť aj pre nás. Intervaly napájania, krmenia , doba trvania cesty a doba odpočinku.
Nariadenie rady č. 1/2005 o ochrane zvierat počas prepravy. Maximum denných dôb cesty pre závodné holuby nesmie prekročiť 6 hodín.
1. závodným holubom musí byť poskytnutý po 4 hodinách cesty čas na odpočinok 1 hodinu a prepravovať sa môžu ďalšie 4 hodiny.
2. počas cesty musia mať prístup k vode a krmivu. Závodné holuby sa musia krmiť v intervaloch 9 hodín a voda a im podáva v intervaloch najviac 4 hodiny. ( kodex osvedčenej praxe pre prepravu závodných holubov západoeuropskej konfederácia chovateľov závodných holubov Belgicko, VB, Holandsko, Nemecko, Francúzsko, Luxembursko).
Nedodržiavanie ustanovení pri preprave bolo a je postihnuteľné finančnými pokutami. Citoval som Vám to z učebnice staršieho vydania. Po novelizácií zákonov SR je to sprísnené.
OZ- to vôbec nerešpektovali ,lebo sa spoliehali ,že každého nechytia. (veterinárna inšpekcia v súčinnosti z represnými zložkami.
Určitý ľudia si mýlia PH s ťavami, ale aj ťava potrebuje vodu. Každý živý tvor potrebuje vodu aj rybky v akváriu. Určitý druh ľudí to nemôže pochopiť ,že každý chovateľ nechová algeňákov a snaží chovať holuby bez akýchkoľvek vedľajších podporných látok.
V 60-70 rokoch sme nemali tieto látky k dispozícií a vôbec nechýbali ani nám ani holubom. Nebola narušená imunita ako je to dnes.
Z DT keď mal holub problémy ustáť na nohách bolo zvykom dať mu 1/2 acilpirínu na zriedenie krvi. Za 2-3 hodinky boli holuby normálne.Lenže pozor v dnešnej dobe je acilpirín zakázaný.
Ľen toľko páni:Marton Julo
Pavol Holka (04.02.2020, 13:55)
Čo to je "algeňák"?
Július Marton (04.02.2020, 14:22)
Pán Holka , algeňák je druh PH ktorý je závislý na lekárničke ako alkoholik na flaške rumu.
Algeňákova životnosť je 2-3 roky s božou pomocou. Boli doby keď lietali 6-8 ročné holuby a nič sa nedialo. Niektorý chovatelia čo chovajú
holubov ako koníčka si nedovolia to preháňať s liekmi a tým narušiť prirodzenú imunitu. Preto nemajú problémy s chorobou mladých
a ďalšie pridružené problémy s chovom. Existujú látky na prirodzenej báze t.j. tá správna cesta.
Pavol Holka (04.02.2020, 14:28)
To som si domyslel len ma zaujímalo z čoho vzniklo to slovo "algeňák" lebo priznám sa ani Google mi to nenašiel. Letu zdar!
František Kaščák (04.02.2020, 20:32)
p.martom sam pisete ze toje stara norma kedze patrime pod fci. taksi pozrite cesko.polsko
Július Marton (05.02.2020, 11:21)
Pekný deň prajem. Tabuľka na prepravu PH je v platnosti do novej novelizácie podľa zákona č.39/2007 Z.z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov. Za dodržiavanie počtu holubov v boxe je zodpovedný organizátor preteku, čiže OZ. Ďalšie informácie si môžete overiť na adrese: Štátna veternárna a potravinová správa Slovenskej Republiky, Sekcia zdravia zvierat, Odbor zdravia a ochrany zvierat, Botanická 17, Bratislava 842 13. Ľudovo povedané môžete ich natrieť a dosmejú sa.
Pekný deň prajem.
Štefan Janíček (05.02.2020, 17:17)
V morálne nasadzujúcich strediskách je na obálke napísaná osoba zodpovedná za nasadzovacie stredisko, čudovali by STE sa
akú to má váhu. Jeden môj priateľ povedal , že väčšiu ako 7,5t .

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené