Otázka

Peter Matalik (10.11.2019, 18:39)
Môže mi niekto vysvetliť výraz resp.pomenovania "super chovný holub resp holubica"?Ja za celú svoju holubiarsku kariéru to môžem povedať o dvoch holuboch!.Za 45 rokov odkedy chovám a slušne závodím.Viem sú výnimky Chytil "298"/ ,ale uvádzať na dražbe každého druhého holuba "super chovný" no neviem.Super chovný je vážne oslovenie a potomstvo sa musí špičkovo uplatniť na rôznych holubníkoch atď.Je to len moja úvaha a nechcem tým nikomu uškodiť.
Luhový Miroslav (10.11.2019, 19:21)
Moja mama mala superchovného zajaca,zakaždým mal 10 mladých,možno je to myslené,že naplodil veľa potomstva...
Peter Turek (10.11.2019, 23:05)
Super je všetko dovtedy,kým nepríde niečo lepšie.Iste mnohí sledovali včerajší Zápas storočia medzi Carlosom Vémolom a Attila Véghom.Obaja mimoriadni borci,no Carlos už pár mesiacov tvrdil,že je super šampiónom Česka a Slovenska v MMA a absolútne nič iné,ako jeho víťazstvo neprichádza do úvahy.Ľutoval Attilu,že sa vôbec musí postaviť proti nemu do klietky s vedomím,že 100 percentne prehraje.Myslím,že z KO od Attilu sa bude ešte dlho spamätávať.Takže aj na chlapa sa nájde chlap a čo sa môže zdať niekedy super,v inom porovnaní môže byť iba priemerom.Vždy však musí byť výsledok niečím mimoriadny.Zo športu-Emil Zátopek,super penalta Antonína Panenku,3 super tituly Majstra sveta Petra Sagana,alebo výkony super dlhotraťového holuba,ktorého opisuje Piet de Werd-10 krát nasadený na najťažšie medzinárodné závody a osem krát umiestnenie do desiateho miesta.Spomenul si 298,možno spomenúť Víť.Máchu,ktorý bol Olympijským víťazom,ak ma pamäť neklame tak aj Majster sveta a Športovcom roka v Československu,pričom zhruba to isté dosiahli i s holubami s prívlastkom super pára č.1.Takže prívlastok super je veĺmi variabilný-Boris Kolár je napr.považovaný za super otecka a Rudo Šulík tento prívlastok vôbec nepoužíva a jeho dcéra je Miss Slovensko a šiesta na svete na Miss Universe,čo je na holubára z východu,ktorý pravdepodobne nedisponuje finančnými prostriedkami Borisa skutočne SUPER.Takže pred výstavami trocha odľahčenia a nech je v spoločnosti i v holubárstve všetko super.
Vladimír Kotvan (10.11.2019, 23:44)
A čo tak zamyslieť sa nad tým pomenovaním super zárobok u niektorých tzv super chovateľov u ich super chovných holubov a zrejme čo sme niekedy brali s rešpektom a úctou dnes v komerčnom super svete to už neplatí!
Július Vida (11.11.2019, 10:16)
Ja to vnímam tak, že keď niekto znižuje stav, tak vymetá smeti.
Keď predáva super holuby, tak to platí iba v jeho holubníku. Inak je to až na pár jedincov genetický odpad.
Alexander Hlavatý (11.11.2019, 13:02)
Určite je rozdiel.,keď niekto znižuje stav, alebo končí s chovom. Pojem súper chovny vnímam z pohľadu chovateľa, a ak je doložený výsledkami, tak je to v poriadku
Peter Matalik (11.11.2019, 14:34)
Poznámka k môjmu príspevku.Nad pojmom super chovný som sa zamyslel všeobecne.Nemá tu nič spoločne s p.Gubricom,čo mi je po telefóne vyčítané.Ponúka na dražbe kvalitné holuby.
Emil Lukačik (11.11.2019, 19:38)
Na rôzne slovné spojenia má každý individuálne nároky.Vyhotoviť na to nejaký "slovník" je nemožné.Snáď sa spolu zhodneme v tom,že chováme holuby poštové;)
Jaroslav Benka (11.11.2019, 22:33)
Keď si spomeniem na starých chovateľov Uhlík , Novotný, Sabo,Hanák atď. čo písali v svojich člankoch v starom spravodaji Československom ak sa Vám vo vašom chove podari objaviť chovný pár tak to je celo životný úspech chovateľa.Dobré holuby sa nepredávaju to sú pýchou chovateľa - po nich odchov áno. Dnes niekto chova holuby len pár rokov a už kričí do sveta ,že má chovné holuby top - a pritom ešte poriadne ich nevyskúšal.Bohu žiaľ žijeme v rýchlej dobe kúpiť a hneď speňažiť stoj čo stoj.
Jaroslav Benka (11.11.2019, 22:44)
Keď si spomeniem na starých chovateľov Hanak ,Novotný,Uhlík ,Sabo atď.čo písali v časopis v starom spravodaji za Česko slovenska keď sa podari niekomu vo svojom chove najsť chovnú páru za svoj život tak je to úspech .A to si chovateľ má ceniť a nedať preč. A dobré holuby si má vychovať sám a tie sa nepredavaju sú píchou chovateľa.A celý život sa hľadajú chovné holuby na holubníku.
Niekto chova pár rokov holuby a už kričí do sveta ,že má chovné top holuby- súper holuby a ešte nestačil ich vyskúšať. No neda sa nič robiť žijeme v rýchlej dobe kúpiť a speňažiť.
Martin Urban (19.11.2019, 19:35)
Pán Matalik tu máte odpoveď : chovatelia spájajú príjemné s užitočným : príjemné je ,, Super" a užitočné " Chovný" a netreba sa čudovať

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené