Zdeněk Adamík - úvaha

Milan Blahovský (14.10.2018, 09:12)
Dobré, slunečné ráno. Zamýšlel jsem se po několika posleších rádia a televize k vývoji oteplování zeměkoule tedy SK i ČR a došlo mi, že bychom mohli posunout konec závodní sezony na polovinu října a začít později se závody holoubat zejména také s ohledem na tropická vedra v srpnu, určitě by to všemu prospělo.
Jozef Daníšek (14.10.2018, 14:25)
Pozdravujem p.Adamík! Plne s Vami súhlasím.Toto som už navrhoval v súvislosti zo začiatkom adenovírusovéj epidémie.Pretože ta nastupuje presne, ako švajčiarske hodinky.A ten najväčší nápor by už bol za nami.Okrem p.Blahovského,ktorý sa,ako jediný vyjadril,že by bolo dobre nad tým pouvažovať,ostatní ostali nemí.Skratka na Slovensku sa vyšľapané chodníčky nesmú opúšťať.Niečo podobné,ako s dlhými tratiami .Po Olympiáde v Bruseli sa tiež hovorilo,že nás prehlasovali,a po mesiaci,sa konečne priznalo,že proti návrhu zaradenia dlhých tratí hlasovali iba Česi a Slováci.My sa spamätáme,až keď nám utečie na vlaku i posledný vozeň.
Milan Blahovský (14.10.2018, 15:20)
Pán Daníšek, trocha vás poopravím, osobne som bral tento príspevok skôr ako recesiu k vývoju počasia v posledných a ešte pár nasledujúcich dní a vložil som príspevok na požiadanie p.Adamíka, keďže on ako nečlen SZ na to nemá nárok... To, že je tento október nadpriemerne ( ako aj obdobie od veľkonočných sviatkov ) teplý, neznamená, že taký bude aj ten o 12 mesiacov aj keď o globálnom otepľovaní a zmene klimatických podmienok už dnes asi málokto pochybuje. Severné vetry počas leta a južné naopak počas zimy napr. ešte k tomu.
Avšak to, že choroby mláďat sa v tomto období vyskytujú takmer zriedkavo, to, že mladé holuby sú pekne doperené a v dobrej kondícii, ešte neznamená, že preteky v období kedy má deň takmer iba 7-9 hodín ( najmä v miestach s rannými hmlami ), čo skráti dobu možnosti návratu mláďat z preteku, sú tým ideálnym termínom. Rovnako aj množstvo dravcov a ich útokov po odsťahovaní sa divých holubov resp. signalizátorov ich preletu - lastovičiek či belorítok, je negatívom, ktoré nám zrejme bráni v úvahach podobným smerom.
Sezóna mladých holubov tento rok nebola v mnohých OZ až tak náročná ako tie minulé a tak zrejme ani o podobných recesiách chovatelia neuvažujú. Napokon uhorková sezóna na diskusné témy sa blíži, nastáva obdobie predaja a dražieb a tak aspoň niečo na spestrenie babieho leta v chovateľskom svete.
Milan Blahovský (14.10.2018, 16:08)
Z těch diskuzí odborníků vyplynulo že příští rok bude ještě tepleji, jeden dokonce řekl, že snad až o 2,5 °C. Stejně jako já nevím jestli tomu tak bude či nebude, nevíš ani Ty nebo ano? Pokud nebudou ranní mlhy mají holubi minimálně 10 hodin času na dolet na mateřské holubníky, v případě ranních mlh hodin cca 8. To by mělo stačit pokud nepůjdou na 600 či 700 km. Co se týká dravců, ano máš pravdu, že divocí holubi, kterých je ale i v jiném ročním období nedostatek tady už nebudou. Zato tu bude obrovské množství potulujících se ztracených holoubat vlivem holouběcí nemoci, stresu z veder (horúčav) z počátku sezony mladých holubů a u některých jejich nedostatečnému intelektu, možná i některých u startérů; z toho bych měl nejmenší obavy. Nicméně je to jen námět na diskuzi, která zváží pro i proti. No a nakonec - co nevyzkoušíš, to nezjistíš.
Děkuji předem za zveřejnění.
Zdenek Adamík.
Milan Blahovský (27.11.2019, 12:33)
Náhodou som sa dostal na tento príspevok z minulého roka, mám dojem, že som vtedy pochyboval neoprávnene...
Pavol Holka (27.11.2019, 14:08)
Skôr ako počasie by ma trápilo stav krídla mladých holubov. Tento rok som páril prvý marcový týždeň. Prvá liaheň mala koncom septembra (posledný závod 29. septembra) vyhodenú ôsmu letku. A nie každý má možnosť alebo aj vôlu zatemňovať.
Milan Blahovský (27.11.2019, 14:47)
Pŕchnutie závisí od niekoľkých faktorov, ako sú napr. zdravotný stav , záťaž mláďat , typ holubníka, teplote atď. a v neposlednom rade na génoch holuba. Moje mláďata ( prvá liaheň) napr. ešte tento týždeň dohadzujú posledné letky, samozrejme tie čo boli cvičené. Také čo sa "vyhrievajú" vo voliérach majú náskok možno taký mesiac.
Emil Lukačik (27.11.2019, 17:34)
Keby aj vyšlo počasie a poľovnícke návštevy pravidelné "ešte" nie všetci sme v dôchodkovom veku či máme ošetrovateľa.
Teda otázka-ak som v práci od cca 7hod-17hod kedy trénovať?
A čo takto:Načo tlačí SZ OZ-tky k nejakým deklaráciám závodov dávno pred ich uskutočnením?
Stačí predĺžiť termín možnosti uskutočnenia závodov a nech si OZ-tky sami rozhodnú ....
S pozdravom Lukačik.
Ján Budvesel (28.11.2019, 16:16)
Rozklikol som pár nemeckých RV-čiek, každý si to môže pozrieť na "riro.de." Bežne tam 10-11.8. už majú závody na cca 160km a nemajú problém s teplom. Myslím že Nemci sú na vyššej športovej úrovni a nemenia to. Čím to je...
Jozef Daníšek (29.11.2019, 13:35)
Pozdravujem! Pán Budvesel Vy sa priam ruháte,keď si dovolíte napísať,že Nemci sú na vyššej športovej úrovni,ako my.Veď na Slovensku je všetko top a na nás predsa nik nemá.No a teraz vážne.Nemci majú rodové obrúčky už začiatkom decembra.Nie na sklade zväzu,ale každý chovateľ ich má už doma.Pária holubov už v decembri a prvá liaheň je odstavená už v Januári.Určite si pamätáte diskusiu,keď niektorí chovatelia, by dokonca trvali i na vystavení rodných listov.Druhou vecou je,že máme rôzne klimatické podmienky.Je rozdiel,keď máte januárové mláďa a chcete ho porovnávať s mláďaťom ktoré sa Vám vyliahne v marci.Keď nastúpi adenovírus,tak januárové mláďa sú už skoro dospelé.Ja Vám môžem zodpovedne povedať,že s mladými výletkami začína v Belgii preteková sezóna už v máji.O Nemecku viem tiež toho veľa pretože tam chodím už pomaly štyridsať rokov.Videl som to na vlastné oči.Ja len neviem pochopiť nás chovateľov na Slovensku v jednej veci. My nič nevyskúšame,ale hneď mudrujeme ,aké je to zlé.Povedal niekto na Slov.zväze
tak poďme jeden rok to skúsme aspoň jednu sezónu.Jedine čo sme dokázali v rozpore so zdravým rozumom,zakázať pánu Adamíkovi prístup na naše diskusné fórum,len preto,že vypadalo,že sa lepšie vyzná v dokumentoch Slov. zväzu,ako samotní funkcionári a navyše nám vystavoval krivé zrkadlo z ktorého by sme sa mali poučiť.Pán Budvesel ale
porovnajte i tie štáty,ktoré lietajú dlhšie po termíne ktorý máme na Slovensku stanovený.A pretekajú,ako z veľkej knihy už pomaly s preperenými mláďatami.Takže my to nemáme v skutočnosti ani s ničím porovnávať,pretože stále prešľapujeme na tom istom mieste.A to už roky.
Pavol Holka (29.11.2019, 14:26)
Pán Daníšek,povedzte mi kedy v ktorom mesiaci mám odstaviť mladé aby boli schopné pretekať ešte v polke októbra (myslím stav krídla lebo holub na 9-10 letke toho vela nezaletí ani okolo domu). Ďakujem za radu.
Milan Blahovský (29.11.2019, 15:42)
Cieľom môjho oživenia starého príspevku bolo poukazať na to ako sa skutočne zmenilo počasie v októbri, resp koncom septembra ( babie leto sa stalo doslova predlženým letom ) a nie vzbudiť emócie ohľadom veku mláďat vhodných pre cvičenie.
Osobne vidím negatíva v neskorom cvičení v krátkom trvaní dňa a možné oneskorené štarty skrz ranných hmiel, ktoré sa lokálne vedia vyskytovať pri inverznom počasí dlho dopoludnia a pokiaľ by mali holuby letieť napr. 400 km okolo 6 hodín prvé, tak tým oneskorencom už toho veľa svetla neostane, navyše ak na východe zapadne slnko o tých 45 minút skôr ako na západe. Ďalším negatívom je veľký výskyt dravcov v tomto období, kedy už agresívne dobiedzajú na holuby z dôvodov už odletených ich zdrojov potravy ( holub hrivnák atď.) a v mladých holuboch je strach z útokov čoraz výraznejší a to sa dokáže prejaviť najmä pri tých, ktoré sa dostanú pri preteku mimo kŕdeľ.
Pozitíva v neskorom cvičení vidím v stabilite počasia ( teda ak sa vydarí ako posledné roky ) , chladnejšie noci a tým menšie riziko prehriatia mláďat v prepravných košoch a najmä odoznenie vírových onemocnení typu adeno či paramyxo. Samozrejme vo vakcínovaných chovoch. Tí, ktorí podceňujú vakcináciu môžu lietať aj v decembri či júli a nič im to platné nebude. Istým pozitívom by sa dalo považovať aj stav operenia mláďat ( marcové napr.), ktoré majú už vymenené krycie perie a jediným ich handicapom ostávajú posledné letky. Pokiaľ sa chovateľovi podarí pozdržať ich vyhodenie ( sú na to isté triky ) nemusí sa obávať z problémov pri pretekoch. Napokon na preteky sú okrem prvej liahne nasadzované aj holuby z druhej liahne, ktoré stačili ešte do prvých nácvikoch vyhodiť niekoľko letiek, resp. viac dospieť. Tie sú často vhodnejšie na dlhšie preteky ako tie z prvej liahne. Napokon nikde nie je napísané, že sa neskôr musia letieť iba preteky nad 300 km.
Nič nie je v našom športe ideálne ( uviedol som to už niekoľko krát aj v iných typoch príspevkov ) a všetko má svoje za aj proti, ide iba o to ako sa chovateľ vie so skutočnosťou - situáciou - vyrovnať, ako sa jej dokáže prispôsobiť a ako dokáže svoje holuby pripraviť. Mnohokrát sa staviame do pozície maximalistov a chceli by sme všetko a to býva často komplikované. Každý by si mal nastaviť svoje možnosti, schopnosti a priority tak, aby dosiahol tie vysnívané , ale hlavne ciele reálne.
Jozef Daníšek (29.11.2019, 16:19)
Pán Holka! Nerozumiem dosť dobre Vašej otázke.A ak si myslíte,že holub na 9 alebo 10 letke nedokáže letieť ani okolo holubníka,tak neviem čo to máte za holuby.My sme boli s mojim priateľom Ing.Kučerom v Nemecku.Bolo to zhruba ani nie pred mesiacom.Ďalší kamarát Janko Parčiš nám dal do auta 8 mladých holubov a ani jeden z nich nemal vyhodených viac ako 5 letiek.Keďže sme išli do Achenu,tak po ceste v Drážďanoch sme ich o trištvrte na desať vypustili.Pred štvrtou popoludní nám volal do Nemecka že prišli naraz 4 mlade na druhý deň mu prišli 2 a tretí deň doletelo siedme.Máme k tomu dokumentáciu ako holub vyletujú pred tabuľou Drážďany.To znamená v októbri mladé prišli v pohode domov.No a ako klasik hovorí včuľ budme múry keď žandári prišli.
Pavol Holka (29.11.2019, 16:41)
Pán Daníšek. Keďže holub ktorý má vyhodenú deviatu alebo desiatu letku ma sťažené lietanie (nevravím že nevie lietať) tak si neviem predstaviť ako by zaletel napríklad 300 km čo je bežný posledný závod u nás v oblasti. Osobne si myslím že posunutie sezóny mláďat sú len špekulácie a ten kto neudrží zdravotný stav mláďat na dobrej úrovni v lete ho neudrží ani na jeseň.
Milan Blahovský (29.11.2019, 17:03)
Pán Holka v tomto máte pravdu "ten kto neudrží zdravotný stav mláďat na dobrej úrovni v lete ho neudrží ani na jeseň" - ale iba takú polovičatú. Možno ste to aj niekde už čítali, ako mali aj poprední chovatelia v lete problém s "chorobou mláďat", 90 % z nich určite už v jeseni problém nemali. Jedinci, ktorí nezvládnu zdravotný stav mláďat počas roka, nie sú vzorkou pre účasť chovateľov na pretekoch mladých holubov. ( v každej OZ je takých cca 10-20 % )
Ešte jedno negatívum má nasadzovanie holubov koncom septembra či v októbri a totiž to, že mláďata sú po preprchnutí ako "maľované" a chovatelia sa z nich tešia tak, že by ich najradšej ani z holubníka nepustili a vytešovali sa pohľadom na ne. Zdanie však niekedy klame.
Napokon sú aj takí, čo tvrdia, že mláďata nie je potrebné cvičiť resp. zaťažovať a radšej ich pošetriť do jari...Takým však často odpoviem, že mnohokrát prezimujú iba holuba, o ktorom nevedia povedať či je poštový. Jeho čas však príde na prvom náročnejšom nácviku či preteku v novej sezóne a čo má odpadnúť to aj odpadne a iba málo jedincov to zvládne bez problémov. Samozrejme v takom prípade hodíme vinu na funkcionárov OZ, ktorí nezvládli organizáciu ( štart, či preloženie ) preteku a naložíme im koľko unesú....
Ján Budvesel (29.11.2019, 17:15)
Pekne napísané to posledné. Škoda že okrem pána Blahovského sa k tomuto nevyjadrí početnejšia špička chovateľov. Môj názor je taký že rozhodovať o takýchto veciach má alebo majú rozhodovať chovatelia čo "letia" a niečo znamenajú. A kedže pán Daníšek my neletíme nič, necháme to rozhodovanie na tú špičku...:)
Ján Budvesel (29.11.2019, 17:16)
...myslím príspevok pána Holku
Jozef Daníšek (29.11.2019, 18:23)
Pozdravujem.! Diskusia prebieha v duchu ,aký som predpokladal.Nie nájsť nejaké prijateľné riešenie ,alebo aspoň niečo skúsiť,ale okamžité vybíjanie bateriek a zdôvodňovať ako to nejde.Pán Budvesel,kde je napísané, alebo podľa akého pravidla majú rozhodovať o ďalšom napredovaní iba chovatelia čo letia.Koľkí leteli a nakoniec sa ukázalo,že sa dopúšťali podvodov.A dokonca boli i na olympiádach.Takže v tomto by som bol opatrný.To sa chcete pasovať iba ako platiteľ členských príspevkov a napomáhať k napĺňaniu percent ? Mňa holuby bavia ,mám ich celé desaťročia a teraz sa s nimi iba bavím.Ja holuby nasádzam,ale nekonštatujem.Takže podľa Vás neletím.Ja už mám svoje odlietané.Ja sa teraz venujem rodine,ktorú som pre holuby zanedbával a vnúčatám z ktorých mám takú istú radosť ,ako som mal z holubov.Len netreba zabúdať na našu členskú základňu,ktorá je z drvivej časti tvorená z dôchodcov,ktorí pomaly vymierajú a nových niet.Koľko je u nás organizácii,kde o všetko rozhodujú dvaja, traja od určenia tratí, smeru pretekov,len aby to vyhovovalo im.Aby boli prvý na čiare príletu a na ostatných im nezáleží.Len sa pozrite dobre okolo seba,či nie ste tiež takej organizácii.
Martin Urban (29.11.2019, 22:56)
Zaujímavá téma ako mlátenie prázdnej slamy

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené