Čo sa deje s mláďatami

František Dohňanský (12.08.2014, 14:11)
Pozdravujem všetkých, kto dá solídnu odpoveď na otázku, čo sa deje s mláďatami? Holubárim už 30 rokov, ale pripadám si že už tomu vôbec nerozumiem. Chodia ku mne chovatelia nahrávať čipy a na otázku, ako mláďatá skoro každý krúti hlavou, katastrofa, choroba alebo beznádej. Jedni chovatelia necvičia vôbec, dajú rovno do auta a väčšinou je to pohroma. Ďalší si cvičia súkromne poctivo, dajú do auta a tiež pohroma. Ďalší cvičia nedajú do auta, idú si vypustiť sami a tiež pohroma. Z Moravy mi píše kamarát, hotová katastrofa, poloprázdne holubníky a to ešte len začíname. Prosím o objektívne názory!
Ľudovít Jančok (12.08.2014, 15:02)
Zdravím Vás. Podľa mňa je vzduch plný elektriny,ťazkých mrakov a negatívnej energie. Toto všetko môže vplývať na orientáciu holubov, ale aj na kondičku. Holuby sa rýchlo unavia a ak sadnú..... Je to len môj názor, nuž kto vie kde je pravda. V našej dedine sme traja, čiže môžem porovnávať. Toho roku mladé ani z ďaleka nelietajú okolo holubníkov ako po iné roky. Ani nelietajú v takej výške, ani tak dlho ako vlani, predvlani atd. Keď sadnú tak pachtia ako po tristovke. Popri tom sú preliečené, zdravé, trus na jedničku , chuť do jedla výborná. Ja rozmýšľam či vôbec cvičiť, či to neodložiť na lepšie časy. Teraz babo raď. Pozdravujem Ludvik.
Július Vida (12.08.2014, 16:30)
Zdravím všetkích so sedliackym rozumom. Premnoženie druhu príroda trestá chorobami. Chovám PH skoro 53 rokov a svoj stav som doteraz zvýšil cca o 20 kusov. Moji súputníci to stihli zvýšiť i o 100 a viac kusov. Teda preplnené holubníky = stres, zlé zoohygienické podmienky = zvýšené používanie medikamentov= potláčanie prirodzenej imunity. A keď pridáme k tomu skoro žiadnu selekciu, lebo treba zachrániť každého i bezvýznamného holuba, tak výsledok je takéto sklamanie. Napísal som to v skratke poukázať na podstatu problému. Samozrejme toto môžu ovplyvniť i miestne podmienky ako i iné problémy. Použijem výrok p. Csutkaya z NZ pri jednom rozhovore. 100 holubov chová iba bohatý človek, alebo blázon. Letu zdar.
Ján Bučo (13.08.2014, 10:29)
Ja mám podobnú zlú skúsenosť. Každoročne mláďatá trénujem z rôznych smerov. Mal som ich tento rok raz v Bytči (20 km) a raz pri Blatnici (30 km vzdušnou čiarou). Z Blatnice sa ich z 21 vypustených vrátili v prvý deň 4, dnes po 3 týždňoch ich mám doma 12, vlastne 11 lebo jedno už zase stihol zožrať jastrab. A to mi dve ohlásil p. Roman Nahálka zo Sučian kde som si bol pre ne. Týmto mu ďakujem za ich ošetrenie a nahlásenie. Jano Bučo
Ján Bučo (13.08.2014, 10:35)
Zabudol som dodať, že v ten deň údajne ponad našu dedinu preleteli dva veľké kŕdle holubov. Bolo to 21.7. ráno a poobede boli tie hrozné búrky v Žiline a v Terchovej. Ale ja som holuby púšťal pri modrej oblohe a celé dopoludnie bolo výborné počasie. Jano Bučo
Eduard Buček (13.08.2014, 11:35)
V Poľsku pri mory je toho roku je mimoriadne silná choroba mladých. Holuby tam kapú už na 2-3 ďeň. Kto včas nezasiahne tak má po mladých nádejach. Konzultoval som to s mojimi kamarátmi veterin. choroba naberá celkom iné príznaky. mladé začínajú chrčať a behom niekoľkých hodín hynú. Taká malá rada kto si nevie pomôcť : Neprevádzajte cvičné a ostré závody pokiaľ je obloha úplne čistá bez mrakov. Najskôr nemoc zistíte ak večer mierne nie do plná nakrmíte mladé a ráno zoberte a poskúšajte im hrvoľ ak je není úplne vytráveny je to prví príznak choroby. potom už mladé ani netrénujú a nechcú vchádzať do holubníka. zastaví sa perenie no a holuby začnú zvracať. Trus nemusí byť v začiatkoch rietký. NO tu už zväčša nastáva opuch mozgu a zúženie traviacého traktu. Podávať len ľahké krmivo navlhčené elektrolitom a nepúšťať holuby vôbec vonku. Holubník zatemni ť pred ostrým slnkom a preliečiť 4-6 dní podľa použitého preparátu. Potom podať probiotika ,nejaké vitamíny a holuby sú po niekoľkých dňoch zdravé. Ešte by som odporúčal závody koncom augusta začiatkom septembra vtedy je už slnko miernejšie a mladé sa menej tratia.
Peter Matalík (13.08.2014, 20:16)
Čoho sme sa "dožili".Kde sú staré dobré časy/bez liečenia/.Dnes sme mali nácvik v ZO Brezovica/cca950 ks/.Poprad nebol schodný /opary,dážď/,holuby sme presunuli do St.Ľubovne/vzdušná čiara cca 20 km/ .Štart o 12 30 hod, pri jemnom daždi mierny opar.Prvé doletené o 13 30 po 1-2 ks u chovateľov.Potom dolety do 19 oo hod.Ešte o 17 oo susedovi sadli 6 ks.Stráty od 1-6 ks max. u jednotlivých chovateľov.Poobede všetci" frflali", ale večer uznali ,že to bolo výborná"škola" pre mladých.Čo sa týka adeno,chovatelia v" predstihu"pre liečili holuby po prvých nácvikoch.Som zvedavý,čo dnešný nácvik "urobí" s mladými.V piatok chceme realizovať ďalší nácvik.
Ľubomír Drgáň (13.08.2014, 21:21)
Vo všetkom treba mieru. Hlavná chyba sa stala pár rokov do zadu a teraz naberá na otáčkach . Každý by len liečil a liečil aj vtedy keď to nie je za potreby . Ešte u niektorých holubov to zaberá.Čo malo používali antibiotika.Ale ty chovatelia čo stále ich chov je na antibiotikách majú veľké problémy.Ale tomu ešte nie je koniec.Tento problém bude ešte narastať.A čo potom bude ??. Keď chcete liečiť holuby treba vedieť čo im je a podľa toho sa zariadiť. Na to je zverolekár ktorý urči diagnózu a potom presne Vám povie čo mate použiť. Ale poznáte to Jano, Jožo povedal že je to dobre tak prečo by som to aj ja nepodal. Podávajte,minerály ,vitamíny ,probiotiká atď. U holubov by som sa nebránil občas liekom na trichomoniázu. prajem hodne zdravia holubom aj vám.
Ján Bučo (14.08.2014, 08:38)
Pán Drgáň, hovoríte mi z duše. Poznám mnoho chovateľov čo idú systémom: jeden týždeň tricho, ďalší týždeň antibiotiká. Antibiotiká robia s holubmi divy. Avšak následky sú katastrofálne. Hovoria o tom v TV a v rádiách skoro stále. Ľudstvo (a holuby samozrejme tiež) sa stáva rezistentným voči antibiotikám a tie nezaberajú. Okrem toho imunita ide do kelu a tým pádom máme zákonite aj prenos na nasledujúce generácie. Ja osobne antibiotiká nepoužívam skoro vôbec. Tento rok som raz preliečil chovné holuby Gambazinom keď som videl že nie sú v poriadku. Pretekári nedostali za celý rok okrem Trinidazolu a vakcinácie nič. Samozrejme tak aj letím, ale aspoň viem, že holuby sú vedené takmer prírodným spôsobom a keď nejakého musím vyradiť, nebojím sa keď si ho uvarím v polievke, že by bola kvalita vývaru podobná ako pri kurách z hypermarketu (ktoré takisto namiesto obilia pomaly denne kŕmia antibiotikami). Prajem celému chovateľskému svetu aby sa to raz podarilo vrátiť tam kde to bolo kedysi (aj keď to asi bude možné len za cenu veľkých strát). Letu Zdar! Jano Bučo
Jozef Daníšek (14.08.2014, 10:04)
Pozdravujem. Určite nič nové nepoviem,ale tiež chcem troškou vody prispieť do mlyna.Mnohí z nás zabúdajú,že holub je živý tvor. Sami s príspevkov vidíme,že niektorí diskutujúci majú snahu nájsť príčinu tohto stavu.Prišlo mi teraz posledné číslo časopisu Die Brieftaube.S týmto problémom zápasia i v Nemecku a ako sme sa tu mohli dočítať i v Poľsku. V Nemecku to majú rozpracované priam detailne.Výskum im jednoznačne preukázal stratu imunity u mladých holubov následkom nadmerného používania antibiotík a rôznych iných vylepšujúcich prostriedkov ktoré si chovatelia sami pripravujú,ako to tu bolo spomenuté podľa toho kto im čo poradí.Pri použití antibiotík by sa mal vždy spraviť krvný rozbor/alebo test/.Ruku na srdce ,kto to u nás robí.Alebo lepšie povedané dá si test spraviť.No čo je alarmujúce, táto strata imunity je už v zárodkoch mladých holubov.Výskum totiž ukázal,že u mladých holubov,ktorých rodičov nechali systémom silnejší prežije,tak ako o v prírode chodí s imunitou problémy neboli.Holuby,tak ako ľudia sú voči niektorým liekom rezistentný,čo značí že už lieky nezaberajú /lepšie povedané istý druh/ a my holubom rozvracame zbytočne vnútorne prostredie /o pečení už nehovoriac/ a výsledok sa dostaví,tak,ako sa dostavil.A teraz sa spýtajme sami seba.Stojí to,za tie umelo vyhnané výsledky a vidinu finančného profitu s predaja holubov.Touto vetou nechcem hádzať všetkých do jedného vreca.Ja si tiež myslím,že prírodu neošmekneme.A čo je najdôležitejšie ostaňme ľuďmi ktorí majú prírodu radi.
Zdeňek Adamík (14.08.2014, 12:45)
A co na to TV Nitrička, relácie holubník? Tam je přece všechno jasné, nebo ne?
František Šimko (14.08.2014, 13:17)
...iba pár postrehov : odstavil som mlade a nasadil tetracyklin ,nasadim si dnes antibiotiká aby som v marci nedostal chrípku , iba tak preventívne. Tak to nejak funguje u veľa holubárov. V pondelok po preteku dam preventívne antibiotika a dookola ... Zaujímave že chovatelia okrasných holubov také problémy nemajú , žeby to bolo tým že ročne neskrmia kvantá antibiotík len tak preventívne ?
Ľudovít Jančok (14.08.2014, 14:16)
Zdravím Vás. Každý návod na pretekanie od renomovaných odborníkov obsahuje použitie až niekoľko druhov antibiotík počas pretekovej sezony, samozrejne okrem iných preparátov. Čo tým??? Pozdravujem Ludvik.
Peter Matalík (14.08.2014, 15:16)
Lenže ,aspoň u mňa 70 % mláďat je odchovaných z chovných holubov a tie sú z antibiotikami preliečované minimálne ,prakticky iba raz ročne v zime.Pelichanie a zdravotný stav je o poznanie lepší ,ako u vdovcov.Okrasne holuby nezávodia a tu je diametrálny rozdiel.Skúsim túto sezónu porovnať´zdravotný stav mláďat po vdovcoch a po chovných.
Jozef Jakubčák (14.08.2014, 15:43)
Zareagujem na tému antibiotík, ak si niekto myslí že podá antibiotiká a vyhrá pretek tak je úplne mimo obraz.Antibiotiká majú svoje opodstatnenie ak treba liečiť.Skor si ale myslím že podsúvaním roznych prípravkov a vakcín je to len o biznise.Tiež sme v minulosti nemali pseudomor a pod. choroby. Z Torysy by som sa uz nenapil ako kedysi a o ovzduší ani nehovorím. Neznalosťou chov. sa sejú choroby napríklad živými vakcinami z Poľska.Prepravné prostiedky to je kapitola sama o sebe.Nemyslím si že, dnes v globálnom svete nas niečo minie čo sa týka hlavne PH. [%sig%]
Ján Homola (15.08.2014, 09:41)
Antibiotika mladým nedávam vôbec. Minul som už jedno balenie Adenostopix od p. Dulu, no to je liek na prírodnej báze. Asi dva krát som dal Metrozol. Mladé sa zdali fit, čo nasvedčovalo aj prvým dvom nácvikom. Zo 60 ks jedna strata. No čo sa stalo včera, neviem. Nácvik cca 25 - 30 km. O 09.00 hod. som pustil 58 ks. Nehovorím, že bolo ideálne počasie, no nebolo to nič strašné. V mieste štartu / Beladice/ dobre - polooblačno , doma pod mrakom, bez dažďa, viditeľnosť dobrá, asi o 11.00 hod. doma mierny dážď. Presne polovica 29 ks dorazila domov po viac ako troch hodinách, do večera sa poschádzalo 44 ks, uťahané ako z 500 km. Dnes ráno zatiaľ tri kusy, no 11 ešte stále chýba. Mladé sa zdali fit, nevracali, chuť do krmiva dobrá, celkom slušne doma trénovali.
Štefan Nochta (15.08.2014, 10:16)
Ja mladé taktiež neliečim vôbec. Po odstavení sú očkované proti PMV, potom dostanú probiotiká. Asi po dvoch týždňoch lietania okolo holubníku niektoré dostánú tzv "detské choroby", ktoré však svojim imúnnym systémom, pokiaľ ho nemajú narušený, hravo zvádnu a po 10 dňoch sú opäť v pohode.....ktoré do 10 dní neprekonajú tieto nemoci, musia ísť preč. Teda sú zlikvidované. Týždenne 2x dostávajú olej s kvasnicami a raz mesačne dostanú elektrolit + Gluka C. Vyvážam ich každý tretí deň, včera absolvovali 50 km vzdialenosť, v mieste vypustenia bolo pod mrakom, popŕchalo, asi po 25 km dážď postupne zosilňoval, doma pršalo. Keď som dorazil domov, doma bolo 12 ks z 50 vypustených, po dvoch hodinách dorazil kŕdel 35 holubov, potom sa poobede dotiahli 2 holuby. Chýba zatiaľ 1 ks - a to je zatiaľ celá strata, nakoľko som začal tréning s 50 kusmi a absolvovali postupne 6 nácvikov.
František Šimko (15.08.2014, 14:43)
Tiež si myslím ale nikomu nevnucujem svoj názor : nechať bežné choroby prebehnúť cez mláďacie oddelenie , mladé ktoré sú kvalitne krméné a po odstave dostali niečo proti tricho musia svojím imunitným systémom tiež zabojovať. Zásah robiť nie pri ochorení pár jedincov ale len pri väčšom rozsahu.Očkovanie PMV je samozrejmé. Obyčajné chudnutie , mokrý nos ,zastavenie perenia to riešim konkrétnych jedincov nie celé oddelenie. AK sa mi mladý páči dám ho bokom a 7 dni šancu na návrat . Ak po tom je stále rovnaký utratím ho. Chápem že mláďa s fantastickým pôvodom sa ťažko utráca ...Ja osobne už roky si ponechávam cca 25 -30 mladých a keď treba choré vyradím. Sú však holubári čo majú aj 70-80 mladých a chorého nevyradia ale lieča. Napr. mokrý nos :mláďa dám do klietky na kanáriky zavesím na strom a o 48 hod. má 90% po probléme , v postate aj tých zvyšných ...
Peter Matalík (15.08.2014, 17:16)
p.Nochta.Ak je to tak ,ako píšete,že neliečite ani tricho.Tak" klobúk "dole,hoc sa mi to nechce veriť.
Ľudovít Jančok (15.08.2014, 19:19)
Zdravím Vás. Pán Šimko, prosím Vás čo sú to bežné choroby? Ďakujem Ludvik.
Štefan Nochta (15.08.2014, 20:38)
Peter, je to tak, neliečim tricho ani kokci.........chovné dostávajú jablčný ocot a potom, ako sú mladé odstavené a lietajú okolo holubníka taktiež dostávajú jablčný ocot........v mojej lekárničke lieky nenájdeš, ani žiadnu chémiu. Mladé, ktoré ochorejú a nedokážu sa z toho dostať, utrácam a nepozerám sa z čoho sú. Keby som ich liečil, zničil by som im vyvíjajúci sa imunitný systém. znížil som stavy holubov ako aj mláďat. Z týchto 49 mi prezimuje 10 ks. Zbytok odpredám, alebo pojem....-:)) Celkove mi prezimuje 36 holubov + 12 chovných. Prežijú len tie s najsilnejšou imunitou. Samozrejme mi nemusíš veriť, ja to nie preto píšem, aby som niekoho presviedčal o niečom, ale u mňa je to tak. Keď raz začneš liečiť, potom to nemá konca a lieta Ti farmaceutický priemysel........Držím sa zásady, keď je hrubé črevo v poriadku, tak aj holub je v poriadku.
František Šimko (15.08.2014, 20:54)
Ja nie som veterinár , ak mladý y zastaví perenie , schudne ,pije veľa vody, nechce lietať , ma riedky trus a pod. presný názov choroby vám možno určí pitva ktorú by trebalo možno urobiť na nejakej špecializovanej klinike. Ak to niekomu stojí za to , nech to skúsi. JA to nazývam bežne sa vyskytujúca choroba. mláďa dám okreme pre istotu dám 1/4 entizolu a čakám 7 dni. Je ťažko nájsť medzi zdravými , budúcich dobrých pretekárov nieto ich čakať medzi už od mala chorľavými. Ja viem že za chvíľu sa môže objaviť príspevok typu : moje eso ako mláďa ...
Jozef Boka (17.08.2014, 20:37)
Prosím Vás pán František Šimko mohli by ste ma kontaktovať na mail. Ďakujem jboka@zoznam.sk
Milan Blahovský (18.08.2014, 20:21)
Čo sa deje s mladými ??? Množia sa. Kým niekde sa to každým vyvezením znižuje, niekde sa to činí opačne. Stačí pozrieť na web http://one-loft-race.net/show_loft.aspx?loft_id=26, kde sa z počtu 350 ks po dvoch nácvikoch ich počet ztrojnásobil :o))))))) Ľubo, dajto prosím ťa do poriadku, pretože ti začnú ľudia písať ako to robíš, že sa ti tak množí :o)))))))))))
Ľubomír Drgáň (18.08.2014, 21:16)
Tato situácia sa stala na poslednom nácviku. My na našom systéme mame pocty dobre. Lem my z výsledkami nemôžeme nič robiť.Oni sú uložene na serveri v Rakúsku. Čakáme na opravu. Ďakujem za pochopenie . ĽD
Ivan Oravec (19.08.2014, 15:08)
A takto to letelo v OZ Pezinok 16.8.2014 sobota http://www.mypigeons.eu/sk/results/view/by-fancier/r-391-t-5310-velke-mezirici/

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené