Porušovanie PP.

Július Vida (06.09.2013, 10:36)
Ako výcvikár reagujem na niektoré príspevky zo stránky zaletených holubov, kde niektorí chovatelia deklarujú, že hlásené zaletené holuby budú nasadené na pretek. Vedúci NS a výcvikári by v takomto prípade mali dotyčním chovateľom pripomenúť, že na pretek môžu nasadiť iba holuba od ktorého majú preukaz o vlastníctve, lebo iný dôveryhodný doklad. Verejne deklarovať nasadenie cudzieho holuba považujem za drzosť.
Juraj Tahotný (06.09.2013, 10:47)
Julius nie drzosť ale zlodejina ved na vraťenie holubka su ine možnosťi .Kto nasadi takehoto holubka na pretek by mal biť neako potrestany.
Milan Blahovský (06.09.2013, 11:01)
Ak sa vám týždeň či dva neozve majiteľ čo s takým holubom ? Kto hlási holuba, má záujem o jeho vrátenie, teda aj nasadenie na pretek je umožnenie zblúdilcovi šance na nájdenie svojho holubníka. Zlodejina či drzosť je uzatvorenie holuba do voliéry prípadne jeho likvidácia. To je vhodnejšia cesta ? Výber z PP SZ CHPH: HLAVA II. VŠEOBECNÉ USTANOVENIA 1. Pretekov sa má právo zúčastniť každý člen SZ CHPH pod svojím menom, adresou holubníka a súradnicami holubníka, prípadne uvedeným názvom v evidencii ZO CHPH. Usporiadateľ zabezpečí, aby na pretek boli nasadzov ané holuby, s neporušenou rodovou obrúčkou, od ktorých má chovateľ vlastnícky preukaz, prípadne iný doklad o vlastníctve. Nahlásené holuby od ktorých chovateľ nemá preukaz vlastníctva môžu byť nasadené na pretek, ale nesmú byť zaradené do pretekových výsledkov. Ďalšia diskusia zrejme je zrejme bezpredmetná.
Jozef Čuboň (06.09.2013, 11:09)
To je podľa Vás lepšie takýmto holubom vykrútiť krk? Ak ich nasadím na pretek, majú aspoň teoretickú šancu odletieť domov, prípadne k inémi chovateľovi a tohto potom otravovať. Napríklad u mňa je takýchto zablúdencov 7, čo pri mojom počte mladých je okolo 20 %. Po nahlásení sa len vzácne stane, že sa majiteľ ozve. Mne sa to stalo naposledy asi pred 5 rokmi. Chovateľ keď ho nahlási a uvedie, že "keď sa nik neohlási, nasadí ho na pretek", tým len zvyšuje možnosť, že sa pôvodný majiteľ ozve. Podľa Vás je asi lepšie takéto holuby nehlasiť, ale hneď utratiť. Pán Tahotný - uveďte tie možností, keď pôvodný majiteľ sa vôbec neozve. To asi budem musieť sám zistiť majiteľa / neskôr podľa výsledkov sa to dá/, a holuba mu poslať napr. kurierom?
Juraj Tahotný (06.09.2013, 11:22)
pan Blahovsky jasne som napisal je viac možnosti ako vratit holubka pravidelne sledujem stranku zaletene holuby aj ja stracam ako každy z nas okrem jedneho toho som bol vyzdvihnuť v tekovskej breznici .Toto je dyskusia neviem prečo poslednu dobu reagujete hned tak utočne.
Jozef Daníšek (06.09.2013, 11:25)
Pozdravujem. Myslím si,že pán Blahovský to napísal úplne presne.Ma to oporu vo všeobecných ustanoveniach, takže niet o čom diskutovať.Najjednoduchšie je holuba utratiť.A osobne si myslím,že keby sme porovnávali počty stratených holubov a holubov nahlásených na tomto fóre,tak by to bol poriadny nepomer.
Štefan Nochta (06.09.2013, 13:20)
p. Tahotný, môžete vrátiť holuba, keď sa neozve jeho majiteľ?? Komu a ako ho vrátite? Áno, aj ja nasadzujem zatúlané holuby, ktoré ani po týždni pobytu u mňa nedokázali odletieť. Nie sú však nasadzované závodne, ale "turisticky". Dostanú na krúžok gumičku s mojím tlf. číslom. Nejeden chovateľ sa mi už takto poďakoval, že som dal šancu jeho holubovi, aby sa mu vrátil domov.....Určite by aj Vás potešilo, keby Vám takto došiel holub domov. Taktiež ani nikomu miesto nezaberám, lebo ak mám zaplatených 60 holubov, tak nasadím iba 58 + 2 "turistov". Takže aj Vy aj p. Vida by ste sa mali zamyslieť trošku......MB to výstižne napísal !
Ľudovít Dziak (06.09.2013, 14:30)
PÁN TAHOTNÝ A PÁN VIDA, BÝVAM V LESOCH A ROČNE SA U MŇA ZASTAVÍ OKOLO 30 ZBLÚDILCOV. HOLUB DOSTANE NAŽRAŤ, NAPIŤ POPRÍPADE LIEK A JE VYPUSTENÝ 10 KM OD DOMU S PAPIERIKOM S MOJOU ADRESOU. ČUDUJ SA SVETE DOTERAZ SA MI OZVALI ASI 5 CHOVATELIA ZO SVK A JEDEN CHOVATEĽ Z MAĎARSKA. ALE ČO AK SA HOLUB VRÁTI?? JE NAPÍSANÝ DO TABUĽKY ZALETENÝCH HOLUBOV. NIKTO SA NEOZVE. AK BY SOM MAL ČAKAŤ DOTERAZ SO VŠETKÝMI ZALETENÝMI MAĎARMI , RUMUNMI A POLIAKMI TAK BY SOM ICH MAL DVA KRAT TOĽKO AKO SVOJICH A O TO JA NESTOJÍM. HOLUB JE NASADENÝ NA PRETEK A DO KONTROLNÉHO LISTU SA OZNAČÍ AKO ,,Z"". TAKÉHO HOLUBA NEMOŽEM ANI KONŠTATOVAŤ PRETOŽE VÝPOČTÁR MI HO DO VÝSLEDKOV ANI NEZAPÍŠE. JA DÁM HOLUBOVI ASPOŇ ŠANCU NA NÁVRAT DOMOV. KEĎ BY TO TAK ROBILI VŠETCI ALEBO ASPOŇ POLOVIČKA Z NÁS TAK BY SA STRÁCALO OVEĽA MENEJ HOLUBOV. ALE TO BY SME UŽ POTOM NEMALI NA KOHO NADÁVAŤ. :) LETU ZDAR A NECH SA DARÍ ĽUDO DZIAK [%sig%]
Július Vida (06.09.2013, 14:54)
No a to je aké vrátenie holuba, keď napríklad mám momentálne na holubníku hlásenú maďarskú holubicu, ktorá ledva doletela ku mne a ja ju nasadím na 2OO km smer čechy. No to som jej dal šancu. Nad tým sa mám zamýšlať, že to môže byť dôvod ako testovať cudzie holuby a potom ich šup do voliery? Mám sa zamýšlať nad, tým ako snimi ďalej lietať čo robia niektorí tiež chovatelia? Neriešime dosť príkladov takejto kvázi krádeže. keď sa niektorí tvária akí sú poctivci a lietajú s pochytaných holubov? Keď už ste napísali tie vaše múdrosti, je našou povinnosťou prileteného holuba ošetriť nie zadržovať. Načo ďalej debatovať. Cudzí holub bez dokladu nepatrí do závodného koša či hlásený, alebo nie. A vôbec turisti roznášjú choroby a ektoparazity. Na to ste ale zabudli?
Štefan Nochta (06.09.2013, 15:02)
Julo, ako výcvikár určite ovládaš PP. Stačí, ak si prečítaš príspevok MB, ktorý Ti pripomenie z hlavy II. ods. 1 , že aj holub bez PP môže byť nasadený do koša a ten, kto ho nasadil, ničoho zlého sa nedopustil. Predsdtav si, že Tebe by sa vrátil Tvoj holub s mojím tlf. číslom......vynadal by si mi hádam???
Ľudovít Dziak (06.09.2013, 15:10)
PÁN VIDA VY STE ČÍTALI ČO SOM PÍSAL????? ??????????????????????????????????????????????????????????????? HOLUB DOSTANE JESŤ, PIŤ A AJ LIEKY AK JE TO POTREBNÉ. NEPÍSAL SOM ŽE HO HNEĎ VYHODÍM. A NELIETAM S CUDZÍMI HOLUBMI. MÁM SVOJE. NECH SA VÁM DARÍ [%sig%]
Július Vida (06.09.2013, 16:00)
Števo. Posledná veta ustanovenia je chorý výmysel, ktorý nemá žiaden právny základ. Je to svojvolné legalizovanie niečoho na čo nemám právo ani dôvod. V našom OZ sme zaletené holuby riešili pred touto sezonou. Dohoda znie, že holub bez dokladu nemá v koši miesto. Ako ste pred sezonou plnili nariadenie SZ kde sme písomne potvrdili výcvikárovi OZ, že chovatelia k evidencii holubov doložili doklad o vlstníctve holuba, alebo iný hodnoverný doklad? Nezdá sa ti, že jedno vylučuje druhé? Ešte sa mám nad čím zamyslieť? P. Dziak ja to robím tak isto. Pre cudzie holuby u mňa nie je miesto. Tá maďarská holubica, ktorú hlásim u mňa iba žerie, inak spí na voliere.
Štefan Nochta (06.09.2013, 16:16)
Julo, jedno nevylučuje druhé. Holub bez dokladu nie je nasadený na pretek. Ale neodpovedal si mi na poslednú otázku..........
Zdeňek Adamík (06.09.2013, 16:52)
V našem ZŘ (PP) takováto, podle mne, věta legalizující krádež (zacházení s cizí věcí jako s vlastní) NENÍ. A je to dobře. 1) ten kdo nasazuje cizího holuba na závod či nácvik se velmi pravděpodobně chová jako zloděj 2) není mi jasné jak potom kontrolujete holuby v boxu, zda někdo nefixluje a nedává tam holuba vlastního bez závodního označení, tedy třeba s gumičkou v kapse! I když možná na Slovensku se to nikdy nestalo. 3) podporujete rozšiřování chorob; kdo tvrdí že rozpozná nemocného holuba např. s počínající virozou, tak nemluví pravdu, to by totiž nikdy neměl nemocná vlastní holoubata neboť by včas účinně zasáhl. 4) pokud holuba ne zcela zdravého či více či méně vyčerpaného nasadí postará se jenom o to že přistane u někoho jiného po trase letu, tedy se ho zbaví, i když tvrdí že "mu dal šanci", opravdu trochu ubohé. A na závěr každý rok tu mívám okolo 40 zalétlých zejména slovenských holubů a holoubat, hlásím je obvykle jen tehdy, pokud se po vyvezení východním směrem vracejí. Pokud bych je nasazoval s naším Zoobusem stejně by přistála u mne (pokud by to zvládla) nebo u někoho po trase letu Západ-východ, ale nikoliv u slovenského majitele. Tak si tady, prosím, chlapci nehrajte na samaritány a podívejte se pravdě do očí.
Juraj Tahotný (06.09.2013, 17:46)
pan Adamik vystižne a vyčerpavajuco odovodnene,Dakujem.Tuto niektory pišu ako farar ,vodu kaže a vino pije.
Jozef Čuboň (06.09.2013, 17:55)
Pán Tahotný - neodpovedal ste mi na mojú otázku. Ani som to nečakal. Opýtam sa teda ináč. Čo mám robiť s tými 7 holubmi, ktoré nechcú odletieť a nikto sa o ne nehlási? Zároveň Vás poprosím uveďte tie iné možností na vrátenie týchto holubov o ktorých ste písal o 10.47 hod.
Zdeňek Adamík (06.09.2013, 20:39)
Pane Čuboň: 1) vyvezl jste je ve směru jejich (holubů) mateřských OZ? Kolikrát? 2) podíval jste se na seznamy přihlášených holoubat v letošních TS na SK a ČR? 3) JSOU HOLUBI V TAKOVÉM STAVU ABY MOHLI ODLETĚT NA SVŮJ MATEŘSKÝ HOLUBNÍK?
Zdeňek Adamík (06.09.2013, 20:41)
Pane Vida a Ťahotný, pokud vás toto ustanovení v PP trápí, dejte podnět na MV SR a uvidíte jak rychle z PP zmizí.
Marián Kočíšek (06.09.2013, 22:07)
to posledné je už len pekná hlúposť, radšej píšem výmysel, to kto napísal?
Marián Kočíšek (06.09.2013, 22:35)
P. Adamík, ospravedlňujem sa, nepochopil som hneď Váš dobrý úmysel.
Jozef Čuboň (07.09.2013, 06:52)
Pre p. Adamíka - keď ste sa už ozval na môj príspevok, očakaval som skôr, že sa budete snažiť odpovedať na to, čo som sa pýtal. Teda čo s takýmito holubami urobiť. Ináč cudzie holuby vypušťam jednotlivo , viackrát su vyvážané presne podľa toho, čo sa pýtate, teda aj vo smere mat. holubníkov, žiaľ neznačím si koľko ktorý holub a z akého smeru bol vypustený. Niektoré holuby sú u mňa 3-4 dní, niektoré viac ako dva týždne. Testovacie stanice nesledujem, myslím, že to nie je moja povinnosť, ako chovateľa. Skôr si myslím, že by malo byť samozrejmosťou každého chovateľa sledovať rubriku "zaletené holuby". Čím ďalej tým viac nadobúdam dojem, že niektorí chovatelia sa za svoje holuby hanbia a preto sa nehlasia. Ja napr. v tomto roku mám stratených už 8 mladých a bol by som vďačný za každú informáciu o ních. K tomu, či sú holuby v takom stave, aby mohli odletieť, uvediem len toľko, že ak by neboli zdravotne OK, tak to napíšem / asi pred týždňom som jedného takého uviedol, v súčasnosti je v poriadku. To, že by ustanovenie PP o možnosti nasadiť cudzie holuby na pretek malo zmiznúť si na rozdiel od Vás nemyslím a som presvedčený, že i po oznámení na MV nezmizne. Takéto holuby bez preukázu sú písané na zvláštnej listine, nie je ich možno konštatovať a týmto sa im dáva možnosť návratu domov, teda jedna z mala možností, ako sa takýchto holubov zbaviť - samozrejme pokiaľ sú zdravotne v poriadku. Faktický takéto holuby nie sú nasadené na pretek, ale z dôvodu, aby som sa ich zbavil. Pokiaľ ale máte lepší návrh, ako s cudzími holubmi postupovať, rád sa nechám poučiť. Skôr ale nadobúdam dojem, že najlepší spôsob je nič neoznamovať, ale cudzie holuby hneď utratiť. Toto aspoň čítam medzi riadkami, keď je zavrhovaná možnosť vyvezenia cudzích holubov s holubmi nasadenými na pretek.
Štefan Nochta (07.09.2013, 08:00)
Ahoj Zdenku. Tak teraz sa rád pustím do Teba a v pohode Ti vyvrátim Tvoje tvrdenia. 1. Zlodej je ten, kto zaleteného holuba zavrie, teda privlastní si niečo čo mu nepatrí. Tým, že ja nasadím tohoto holuba do koša, dal som mu možnosť návratu domov (vychádza mi to na 80%!) - urobil som naraz dva!!! dobré skutky: a.,/ zachránil som mu život b.,/ potešil som majiteľa a mal som z toho dobrý pocit, keď mi zavolal...... 2. ja nasadzujem svojich holubov s čipmi - cez matku - a na turistu dávam gumičku. Na to je tam nasadzovacia komisia, aby takéto úkony zvládla bez problémov. U nás v NS sa lieta iba na čipy, takže nehrozí, že by niekto mal gumičky vo vačku.....(Tí mladší občas mávajú, ale to sú iné gumičky...:)))) 3. Ak nerozpoznám nemocného holubata, tak kľudne môže i kolega nasadit nemocné holubky, alebo aj ja sám...... 4. "Turistu" nasadím po rekonvalenscii, teda je o neho postarané tak, ako o moje holuby, aby mal tú šancu k návratu domov......to je predsa naprosto jasné. 5. Prevažne sa zastavujú u mňa maďarské holuby, ktoré to majú odomňa ešte ďalej domov, nasadím ich do Čiech a oni sa vrátia do Maďarska.... to je teda, čo? Toto nie je žiadne samaritánstvo! Ja zaletené maďarské holuby uvádzam na Facebooku, tam mi majitelia aj radia, aby som ich nasadil do koša, nakoľko prísť pre ne je nad ich sily a možnosti (niektorí) a potom mi ďakujú! Je to pre mňa dobrý pocit. Taktiež sa stáva, že mi nahlásia zraneného holuba v blízkom okolí (nechovatel), je idem pre neho, dám ho do poriadku (keď je to možné) a keď nie tak ho chovám do Januára a potom na CV v Budapešti sa stretnem s majiteľom a tam mu ho odovzdám. V prvom rade ma zaujíma ľudskosť a nie nejaké písmenká......... Tak ako spozoruješ na holubovi inteligenciu, tak isto musíš vidieť, že žiada o pomoc.......
Štefan Nochta (07.09.2013, 08:17)
p. Tahotný, Váš posledný príspevok................... Jedno by ste si mal uvedomiť: Cudzí holub sa zastaví na Vašom holubníku z rôznych príčin: - je vyčerpaný -zahnal ho dravec -môže byť zranený -poblúdil, je vystresovaný -môže byť nemocný - atď...... tých príčin môže byť viac, avšak majú spoločného menovateľa: potrebuje pomoc! Vy mu túto pomoc odmietate! Tak sa sám zaraďte, kde patríte..........
Ľudovít Dziak (07.09.2013, 08:35)
PÁN NOCHTA NIE JE ČO DODAŤ. DOLE KLOBÚKOM. NIEKTO HĽADÁ AKO SA TO DÁ, INÝ ZAS AKO SA TO NEDÁ. S POZDRAVOM A NECH SA VÁM DARÍ. ĽUDO DZIAK [%sig%]
Juraj Tahotný (07.09.2013, 08:49)
Prispevkom panaAdamika bolo povedane všetko a jasne.P.Nochta neradťe kam sa mam zaradit ak mate problem vysvetlim vam to osobne .
Zdeňek Adamík (07.09.2013, 09:32)
Chovateli, patrně ze ZO Kotešová, oznamuji že jeho holoubě SK 13-03303-85 MKP po týdenním rekonvalescenčním pobytu v lázních Fryšták bylo dnes ve výborném stavu vyvezeno východním směrem a zamířilo bez zakroužení směr SK. Předpokládám že jako každý podobný "správný" chovatel když uvidíte že přilétlo v patrně lepším stavu než jste ho minule nasadil, tak tak učiníte znovu... Děkovat mi nemusíte, považuji podobné jednání za samozřejmost.
Zdeňek Adamík (07.09.2013, 09:50)
Pane Čuboň nikdo Vám neporadí, stejně jako v občanském životě za vás obvykle nikdo nic neudělá. Já jsem to kterýsi rok když mi tu zůstalo bez odezvy několik cizích holubů udělal tak (abych dodržel Zákon), že jsem si obstaral průkazky a když byli de jure tito holubi moji jsem je dal jednomu chovateli. Patrně je zkonzumoval stejně jako podzimní ode mne. Já totiž nedokáži nic zabít a holuby ani nejíme. Štefane patrně Ti uniká definice toho co je krádež a já ti to zde opakovat nehodlám.
Jozef Čuboň (07.09.2013, 10:13)
Problém je ale v tom, že jedno z mála riešení, ako takéhoto holuba poslať domov sa zavrhuje a dokonca niektorí to nazývajú zlodejinou. Tým myslím to, že takéhoto holuba naložim k nasadeným holubom na pretek. Ak holuba dopredu oznámim do "zaletených holubov", nemôže byť o zlodejine vôbec reč. Za zlodejinu by som považoval skôr to, že holuba namiesto ohlásenia utratím.
Štefan Nochta (07.09.2013, 10:33)
Zdenku, tr.čin krádeže je zakotvený v Trestnom zákone, 4.hlava, § 212- kto si úmyselne prisvojí cudziu vec a zároveň spôsobí malú škodu prevyšujúcu 266.-€.......takže asi mi definicia neunikla.....
Štefan Nochta (07.09.2013, 10:44)
Zdenku, ja v tomto probléme vidím podstatu -.humánnosti a kto touto vlastnosťou nie je obdarený, s tým sa na jednu koľaj nikdy nedostaneš..... teda - zaletenému holubovi treba poskytnúť veškerú opateru a využiť všetky možnosti k jeho návratu na materský holubník. ....lebo aj holub je živý tvor, len nepoznáme jeho reč......
Zdeňek Adamík (07.09.2013, 10:51)
Výměna názorů je dobrá věc, každého může obohatit. Jen já jsem toho názoru, že pokud s ní zacházíš jako s vlastní (nasadíš jako vlastního holuba), tak jsi si ji již úmyslně přisvojil. A pokud je takové ustanovení v PP, může být návodem k takovému konání. Nic víc, nic míň. Samozřejmě se mohu mýlit. Teď z jiné bečky, když se Ti dosud nezadařilo s tím HU u mne zalétlým holubem oslovil jsem jednoho maďarského chovatele (snad to překladač zvládl) a ten to také zkusí. No uvidíme. Určitě ho nezabiju (holuba).
Július Vida (07.09.2013, 11:10)
Števo v tejto debate neriešime tvoje samaritánstvo pri záchrane zaleteného holuba. Nikto ti nebráni v tvojej činnosti, ani ťa neodsudzuje. Tu riešime nasadzovanie zaletených a musím povedať, že vo večšine zadržaných holubov na pretek. Tak ešte raz. Uznesenie SZ dovoľuje hlásené zaletené holuby nasadzovať na pretek. Ja namietam 1. Chovateť sa musí pred s pretekmi pri evidencii holubov preukázať dokladom o vlstníctve, alebo iným hodnoverným dokladom. 2. musí doložiť doklad o vakcinácii svojich holubov. 3. Zaletený holub je nasadený na pretek stým, že ho vlastne kvázi chcem doručiť majiteľovi. S pretekom to nemá nič spoločného. 4. Zdravotný stav holuba nikoho nezaujíma. 5. V koši zaberá miesto. Uvediem jeden príklad. Holub sa zastaví na farme, alebo pri sliepkach, kde sa dostane s krízy. V snahe vrátiť sa domov zaství sa u chovateľa PH. Ten v snahe vrátiť holuba ho ide nasadiť s holubami na pretek. Pýtam sa. Toto nie je porušenie PP? Tu má podľa člena SZ končiť debata? Keď nie je ochota možnosť nasadzovania zaletených holubov zrušiť, je právo organizatora pretekov podmienky upraviť i o to, ze zaletené holuby zakáže nasadzovať. V OZ Nitra sme pred touto sezonou takýto zákaz prijali. Holub bez dokladu o vlastníctve nemá v pretekovom koši čo hľadať!!! Pokiaľ v iných OZ zaletené holuby nasadzujú eticky a právne na základe chybného rozhodnutia uznesenia SZ porušujú PP. S Pozrdravom nedeľnému LETU ZDAR.
Štefan Nochta (07.09.2013, 12:02)
Zdenku, v tom máš určite pravdu.......ale já práve o tom píšem....ja ho nenasadzujem ako vlastného.......já proste jednoducho dám do koša jedného "turistu"...nie je v mojej evidencii, tak nemôže byť ani mojím holubom.... ...Určite, s Tebou si rád vymieňam názory, lebo je to na úrovni..... Julo, práve to moje "samaritánstvo" spočíva v nasadení zaleteného holuba...ale použijem iné výrazy: vlložím zaleteného holuba do koša s mojím tlf.číslom a poprajem mu šťastný návrat domov.........teda ho nenasadím na pretek. Pokiaľ sa týka Tvojho príkladu , nie je najlepší......nikdy nedokážeš, že holub sa stavil na farme.....pokiaľ sa tak stalo, tam má možnosť najesť sa a napiť, spôsob, ako si oddýchnuť už nájde a nebude hľadať spásu na inom holubníku, pokiaľ nie je zranený..... Ja som už na Tvojich 5 bodov dal odpovede v mojich príspevkoch....len Ty si mi zatiaľ neodpovedal na moju otázku zo včerajšieho príspevku o 15.02 hod. Nech sa Ti darí...
Štefan Nochta (07.09.2013, 12:20)
Zdenku, napís mi na mail ešte raz to číslo toho "maďara", skúsim na Facebooku tam sa mi viac darí....
Ľudovít Jančok (07.09.2013, 13:41)
Zdravím Vás. Nuž keď chovateľ nahlási holuba a uvedie že ho nasadí, budiš. Verejnosť achovateľ sa to dozvie. Horšie je keď taktiež chovateľ holuba najprv 5-krát nasadí a keď doletuje lepšie ako jeho holuby, potom ho hlási. Stalo sa mi tento rok že sa mi vrátila holubica po dvoch rokoch, zmizla ako mláďa, možno ju odohnal dravec. Prišla z gumou, do oddelenia mláďat. Pán Nochta čo Vy na to? Tento problém je neriešiteľný. Pozdravujem Ludvik.
Štefan Nochta (07.09.2013, 14:08)
Pán Jančok a to ste sa potešil tej holubici, alebo ste nadával , že prišla a utratil ste ju?
Július Vida (09.09.2013, 11:08)
Števo. Keď mi je hlásený holub, alebo mi príde s tvojim tf. číslom po pár dňoch po preteku, tak sa poteším. Jasné. Lenže mne sa vracajú holuby minimálne po roku. Holubice vynesené, zničené. Števo, ročne stratím 10 až 15 holubov. Za éry tejto stránky mi bol hlásený iba jediný holub, poctivým pražákom. Vieš prečo je to tak? Nuž, keď niekomu príde cudzí holub, tak sa zisťuje komu patrí. A tu je rozdiel. Keď sa bude jednať o tvojho holuba, tak dotyčný musí vo vašich výsledkoch umiestnenie tvojich holubov hľadať lupou aj to aspoň dvakrát. Tak, keď mu neodtrhne hlavu, ho zo zvedavosti bude hlásiť. S mojimi holubami je to inak. Tie vo výsledkoch netreba hľadať, nehovoriac o mojom mene. Čo myslíš, že dotyčný urobí s mojim holubom? No šup s ním do voliery. Kto sa bude viacej tešiť? Čo myslíš, ak vôbec myslíš? Števo, tvoja nezištnosť a prostoduchosť v tejto téme sú prinajlepšom úsmevné.
Štefan Nochta (09.09.2013, 12:26)
noooo vidíš, aspoň som Ťa pobavil.........
Miroslav Luhovy (09.09.2013, 12:32)
No nehnevajte sa pán Vida , urážať viete pekne . A namyslenosť Vám zjavne nie je cudzia.
Zdeňek Adamík (09.09.2013, 12:58)
Chlapi, klídek. Život není jenom o holubech.
Robert Molnár (09.09.2013, 13:40)
prisiel mi holub z pl. majitelovi som napisal /nakolko mal t.č. na cipe/ sms aj s mojou mailovou adresou.myslite si ze sa ozval? ked ma niekto na cipy podla mna ma aj internet. z nedelnajsieho zavodu prisiel treti medzi mojimi. holuba nasadzujem a ked nebudem mat od neho povolenie alebo karticku vlastnictva tak uz moj jagtterrier vie co snim.
Július Marton (09.09.2013, 14:05)
Dobrý deň páni,som toho istého názoru čo väčšina normálnych chopateľov.Treba holuba vyviesť prípade nasadiť na závod aby sa vrátil na pôvodný holubník.Niekedy sa vráti späť,tak ho znova vyveziem.Poväčšine sa holuby už nevracajú.Treba to robiť automaticky ihneď ,nie až sa holub na Vašom holubníku usadí.Neni som zástanca nožovej kultúry,to je len pre primitývov.Je to úsmevné keď niekto napíše ,že stratí 10-15 holubov ročne.Ja ich stratím ročne aj 30.Keď výjde vydarený ,,závod" tak ich padne naraz 10.Som len amatér ,ale dlhoročný,ale viem ,že na každom holubníku sú aj dobré holuby.Viem aj to,že keď niekto chová 100-200 kusov tak tých dobrých by som zrátal na prstoch.Každú vec treba pomenovať pravdivo a nie to nafukovať a hrať sa na hrdinov.Pre tých čo moc premýšlajú nad PP doporučujem zistiť majiteľa holuba ,zabezpečiť odvoz kurierom zaplatiť kuriera a dať mu ešte 10 Euro aby tie peniaze odovzdal majiteľovi holuba ,aby mi mohol zatelefonovať a poďakovať sa.K tomu je to všetko.Som zvädavý aké rozumné nápady Vás napadnú.Marton Julo
Zdeňek Adamík (09.09.2013, 14:59)
Do PL hlásit přes jejich oficiální stránku podle čísla klubu a odezva příjde vždy. Tedy alespoň mi přišla.
Jozef Čuboň (09.09.2013, 15:00)
Ďakujem p. Marton. Ten kurier a 10 Euro k tomu, bude asi jedna z tých iných možností, ako vrátiť zablúdeného holuba.
Ľudovít Jančok (09.09.2013, 15:01)
Zdravím Vás. Pán Nochta v prvom rade som sa milo prekvapil a v druhom rade som ju daroval priateľovi. A to len preto, že stála zato. Ale takéto prekvapenia nemusia byť často. Pozdravujem Ludvik.
Zdeňek Adamík (09.09.2013, 15:09)
Věnovaných 10 Eur je zcela jistě zanedbatelná částka jak léčit půl nebo celý kamion holoubat.
Jozef Čuboň (09.09.2013, 15:29)
Ak dám takéhoto holuba do svojho boxu, teda k svojím holubom, v prvom rade riskujem, že sa nakazia chorobou moje holuby. Neviem, kto tu hovorí o chorých holuboch. Ak má chuť na krmivo a je vitálny tak ho nasadím. Holub, ktorý je chorý, do koša predsa nepatrí.
Zdeňek Adamík (09.09.2013, 16:01)
Při tzv. holouběcí nemoci - adenocircoviroze, mnohdy umírají holoubata do 3 hodin od prvních viditelných příznaků. Chcete to snad popřít? Virozy se šiří většinou vzduchem. Chcete snad popřít že při jízdě Zoobusu nevzniká uvnitř žádný pohyb vzduchu, který by byl schopen roznést vir - viry po celém Zoobuse? Chcete snad tvrdit, že holoubě s nedostatečně rozvinutým imunitním systémem, možná oslabené druhotnými infekcemi, pod stresem z letu, horka, prvním stykem se Zoobusem a mnohdy i přeplněnými boxy přistane u vás proto, že se tím baví? Nebo je to TAKÉ proto že může být nemocné?
Jozef Čuboň (09.09.2013, 16:34)
Ja nič nepopieram. Adenovirus postihuje holuby najmä v začiatkoch nácvikov - alebo snaď nie? Teda počas najväčších stresov mladých. Sú známe prípady, že táto choroba sa objaví aj u chovateľov, ktorí úzkostlivo dbajú na to, aby cudzí holub neprišiel do styku s jeho holubmi. Preto niektorí chovatelia ani na prvé spoločné nácviky nenasadzujú a predsa sa choroba u ních objaví. Ako môžte tvrdiť, že túto chorobu prenáša len zablúdilý holub, ktorý je len unavený, bojí sa odletieť hlavne z obavy pred dravcom? Ak takýto holub ku mne priletí napr. v nedeľu, alebo pondelok, do budúceho nasadzovania musím vidieť, či je zdravý a schopný letu a preto ho nasadím. Ak ste čítal môj predchádzajúci príspevok, tak som tam uviedol, že riskujem hlavne ja, že mi od cudzieho holuba ochorejú moje a preto som maximálne opatrný. Neskôr, počas pretekov sa Adeno vyskytuje vzácnejšie.
Robert Molnár (09.09.2013, 16:47)
POPROSIM P.ADAMIK NAPISTE NA MOJ IMAIL TU ADRESU.DAKUJEM
Zdeňek Adamík (09.09.2013, 18:09)
Nevím kde jsem uvedl že tuto chorobu "prenášá len zablúdily holub"? Pokud byste se mě snažil pochopit, tak celou dobu tu naznačuji že jakémukoliv budoucímu problému se nejsnáze vyhneme (pominu-li právní stránku), když záletky do Zoobusu strkat nebudeme. Nic víc nic míň.
Jozef Čuboň (09.09.2013, 18:30)
Celá táto diskúsia sa odvíjala od problému zaletených holubov, ktoré boli riadne nahlásené a ich následovného nasadzovania s tým, že je veľká možnosť ích návratu domov. Pretekový poriadok to umožňuje. Čím ďalej tým viac nadobúdam dojem, že nie je snaha s týmto pohnúť, naopak najlepšie riešenie sa javí utracanie takýchto holubov. Ak napr. porovnám počty nasadzovaných holubov na Slovensku na začiatku a na konci sezóny, moje triezve odhady sú, že každé OZ stratí najmenej 1.000 holubov, u 34 0Z je to 34.000. Kde sú tie holuby? Nechcete mi snáď tvrdiť, že sú obeťami dravcov, alebo vo volierách? Jednoducho sa utrácajú. Aj Vaše vyjadrenie p. Adamík tomu nasvedčuje, najmä predposledná veta. Kde teda takéhoto holuba dať? Dňa 4. a 5.09. u mňa pristali 4 takéto holuby. Boli nasadené na pretek, napriek tomu 2 sa vrátili a dva pravdepodobne odleteli domov. Mohol som ich všetky 4 zlikvidovať a nemusel som sa tu rozpisavať. Takýmto prístupom dochádza len k tomu, že holuby sa ešte vo väčšej miere budú utracať. Ani Vy a ani nikto totiž nenavrhol riešenie tohto problému, ak teda nemyslím riešením utracanie. Pletieme tu možné prenášanie chorôb. Akému že problému sa to snažíme vyhnúť? Nuž hurá teda do likvidácie zablúdených holubov.
Zdeňek Adamík (09.09.2013, 21:13)
Tady máte jednu z možností: http://postovniholub.cz/zaletli/postup%20hlaseni.htm
Jozef Čuboň (10.09.2013, 06:17)
Nuž to je tá jediná možnosť, o ktorej všetci vieme, teda ničím ste ma neprekvapil. Čo ale keď sa nikto neohlási?
Zdeňek Adamík (10.09.2013, 08:15)
Vidím, že jste jeden z těch co se zakopou v zákopech nebo ušetří jedno euro, i když by ho to stálo dvě. Na tu otázku jste si mohl odpovědět i sám, ale pokud neznáte odpověď tak Vám napovím: 1) přečtěte si to ještě jednou pořádně; 2) pokud ani toto Vám nepostačí - nápověda číslo dvě: můžete obdržet náhradní doklad o vlastnictví tohoto holuba a pak když je váš už je jen a jen vaší věcí, jak s ním naložíte; a nakonec: třeba tak jako s Vašimi podobnými holuby.
Jozef Čuboň (10.09.2013, 08:43)
Nuž pane všadebol a všetkopoznal, opakujem Vám, nič objavné, čo by sme nepoznali ste nepovedal. Ubezpečujem Vás, že som si to prečítal poriadne a vyčítal som z toho asi to, že takéto holuby je najlepšie nehlásiť a nedávať do košov, ale jednoducho utrácať. Ja preukázy o vlastníctve k týmto holubom nepotrebujem. Dávate tu rady, čo má, alebo nemá zmiznúť z nášho Pretekového poriadku, ako by ste sa ním riadil. Odteraz holuby medzi zaletenými nehlásim. Mnohí hromžíme, keď nám príde holub bez čípu. Keď nám nepríde načipovaný holub vôbec a je ešte aj nahlásený s čípom, tomu nevenujeme žiadnú pozornosť. Nuž zvláštne.
Zdeňek Adamík (10.09.2013, 10:59)
No jeden můj známý občas říká: "Nervy jsou sviňa". Vidím že má pravdu.
Jozef Čuboň (10.09.2013, 11:17)
Môj známy zas hovorieva, "Na hlúposť ne najlepšie nereagovať".
Július Marton (10.09.2013, 11:42)
Chlapy to chce klídek,je tu ďalšia možnosť.Zobrať holuba do ruky a dohovoriť mu a presvedčiť ho v prípade zobrať mapu,ukázať mu kde sa nachádza a kde má letieť.Pohroziť mu,keď sa vráti späť tak mu priložíte nožík na krk,alebo ho dáťe zožrať dravcovi,Zrejme si to rozmyslí a už viacej nepríde. P.S. Ja radšej ostanem pri tej starej metode :Do koša vyviesť a neni o čom.Marton Julo Pán Adamík ono sa to spraví.Chcem sa opýtať ten Váš známy pojedač holubov,tie kartičky to má ako prílohu,alebo Vám ich vracia.
Ladislav Zubaj (10.09.2013, 12:04)
Zaletené holuby sa dajú jednoducho poriešiť. Tým čo píšu,že zaletené holuby sa nemôžu nasádzať a ten chovateľ ktorý nenahlási je zlodej nemajú vôbec pravdu. Holub, ktorý sa zastaví na mojom holubníku je zlodej ako aj jeho majiteľ lebo nachoval holuby , ktoré sa nevedia na jeho holubník vrátiť a vyžierajú čiže kradnú moje krmivo. 1.Zaleteného holuba je chovateľ povinný nahlásiť na stránku SZ. 2. Pôvodný majiteľ je povinný si uvedeného holuba prevziať zadarmo do 5dní od zverejnenia na stránke SZ. 3.V prípade že nereaguje a holuba si neprevezme do 5dní je povinný uhradiť všetky náklady ,ktoré s týmto holubom vznikli odo dňa nahlásenia(Krmivo,telefóny, preprava na domovský holubník) 4.Pokiaľ škodu neuhradí a neváži si svoje vlastné holuby a nie je ochotný uhradiť náklady , kt. spôsobil sám svojím nezodpovedným prístupom bude vyradený zo SZ. Týmto pádom máte všetko poriešené a nemusíte tu vypisovať teórie o zaletených holuboch.Mám s tým veľké skúsenosti ročne nahlásim veľké počty holubov a pokiaľ to nie je špičkový závodník tak pôvodný majiteľ nie je ochotný za svojho vlastného holuba dať ani cent lebo je mu jedno čo s holubom je a že žerie a vykráda cudzí holubník.
Zdeňek Adamík (10.09.2013, 12:05)
Ne kartičky nevrací, možná si z nich dělá polévku. Dávám mu i svoje, ročně tak 50 ks, co vyřadím. Protože, stejně jako každý, odchovám tak 10% špičkových závodníků. Jen někteří si to neuvědomují nebo nedokáží připustit. Má malý důchod.
Zdeňek Adamík (10.09.2013, 14:09)
Pane Molnár, dostal jste můj mail s odkazem?
Milan Blahovský (10.09.2013, 14:11)
Už som to kdesi raz uviedol v DF. V Kanade akonáhle je holub hlásený, je povinnosťou majiteľa holuba reagovať , v opačnom prípade bude disciplinárne riešený. Netvrdím, že to musí byť aj u nás, ale tak to kdesi funguje a možno majú pokoj.
Július Marton (10.09.2013, 14:26)
Pán Adamík,som rád,že to beriete z humorom aj tak každý si robí podľa svojich zabehnutých kolají.Niekto dodržiava striktne predpisi ,tí čo režú budú rezať ďalej a mi obyčajný budeme vyvážať ako keby sa nič nestalo. P.S. jedol ste tú polievku,aká bola ,nebola moc hustá? A nenechajte sa vytočiť teoreticky ste zdatný prakticky neviem posúdiť.Možno ,že sa niekedy stretneme a hodíme reč.
Robert Molnár (10.09.2013, 17:54)
podla mojho nazoru neviem ako ostatny si myslim ze ked je holub hlaseny aspon 3x a majitel sa neozve mohol by s nim zavodit. napr. vytvorit hlasenia sk holubov podla oblasti. nakolko nie kazdy chovatel ma internet a popripade by ho kolegovia z oblasti informovali o jeho zaletenom holubovi. ak sa neozve, s holubom by bolo mozne zavodit aby sa neutratil. aky mate na to nazor?
Tibor Balogh (10.09.2013, 18:26)
Volakedy ked sa neozval majitel na hlaseneho holuba SZCHPH vydavalo duplikaty kartičiek za príslušnú cenu.
Jozef Čuboň (10.09.2013, 19:01)
Myslím si, že by mohla byť daná lehota, povedzme 30, alebo 60 dní a ak do tejto doby si pôvodný majiteľ holuba neuplatní naň nárok, mohol by nový majiteľ s holubom pretekať. Ako doklad by mohol postačovať výpis z hlásení holuba buď z internetu, prípadne iného verejného oznamu. Do úvahy by ale prichádzala až následujúca sezóna / v jednom roku nemôže holub pretekať z dvoch holubníkov/. Možno by sa zamedzilo utrateniu holubov. Mohlo by to mať efekt aj v tom, že majitelia by hláseným zaleteným holubom venovali väčšiu pozornosť a hlásili sa o ne.
Ľudovít Dziak (10.09.2013, 19:35)
PÁN ČUBOŇ, ČO KEĎ BY SA TEN HOLUB NASLEDUJÚCU SEZÓNU ROZMYSLEL A VRÁTIL SA NA MATERSKÝ HOLUBNÍK? AKO BY STE TO POTOM RIEŠILI? HOLUB BY MAL U DVOCH CHOVATEĽOV KARTIČKU O POVODE. NEPRETEKAŤ S CUDZÍMI HOLUBAMI BEZ DOVOLENIA MAJITEĽA. NIEKTO HĽADÁ AKO SA TO DÁ INÝ AKO SA TO NEDÁ. A ŠPEKULANTI BUDÚ STÁLE. DAJME HOLUBOM ŠANCU VRÁTIŤ SA DOMOV. NECH SA DARÍ. ĽUDO DZIAK [%sig%]
Robert Molnár (10.09.2013, 19:53)
tak odteraz a nehnevajte sa, cudzi holub to ma u mna vyriesene!!!!!!
Jaroslav Boros (11.09.2013, 01:33)
Pekné príspevky lenže čo ja viem tak mnoho chovatelov si to vysvetluje po svojom a to z toho dôvodu že to nie je zrozumitelne napísané v pretekovom poriadku kde sa píše že cudzí holub nesmie byť zaradeny do pretekovych výsledkov ale nie do počtu nasadených holubov čo tvrdia niektorý chovatelia a nasadia len cudzie holuby aby ich bolo dost pri nasadzovaní čo do počtu Milan B. pekne Ta prosím vysvetli to všetkym nech to maju jasné ved niekto nasadi 2O svojich 5 cudzích a napíse počet nasadených 25 a ak to platí tak je to skreslovanie výsledkov lebo povie že on ho predsa nekonštatoval Julo Vida myslím si že to máte perfektne ošetrené pozdravujem Ta Jaro
Jozef Čuboň (11.09.2013, 06:15)
Pán Dziak, mne vôbec neide o to, aby som lietal so zaletenými holubami a myslím, že ani nikomu, čo sú tejto myšlienke naklonení. Ja som dôraz kládol na posledné dve vety, teda, že pôvodní majiteľa sa budú viac zaujímať o zaletené holuby a aspoň trošku sa obmedzí utratenie takýchto holubov. Mňa najviac štve to, že pri mojom počte holubov krmim pravidelne 10 až 20 % holubov naviac a o tieto holuby nejaví nikto najmenší záujem. Nie je to len u mňa, V iných príspevkoch čítame, ako chovatelia prosia o nahlásenie ích holubov a keď sú takéto holuby nahlasované odozva nie je žiadná. Preto si myslím, že tento problém by sa mal začať riešiť.
Milan Blahovský (11.09.2013, 08:00)
Od výkladu PP je tu výcvikár SZ.
Jaroslav Boros (11.09.2013, 13:43)
Nie je to naše predsedníctvo SZ CHPH podobné parlamentu ? Co poviete priatelia holubári
Ľudovít Jančok (11.09.2013, 15:15)
Zdravím Vás. Mne to vychádza tak, že kto sa na nahláseného holuba neozve,tak si ho neváži a nemá oňho záujem. Čo tu prosím Vás riešite? Vám nie je treba, majiteľovi nie je treba nuž............. Pozdravujem Ludvik.
Ľubomír Hovančík (11.09.2013, 19:12)
Nebolo by lepšie založiť "Hniezda nadeje-záchrany? o:)))))))))))
Ján Melichárek (12.09.2013, 10:38)
,,,,,,,,,,,,,,,, Založil som "hniezdo nadeje a záchrany........ pre moje holuby Súvisiace recepty........holuby...plnené,marinované Pečené holuby Holubací paprikáš Holubací perkelt Holubäcia polievka so strúhankou http://www.gurman.sk/recept-plnene-holuby-AAA1647/ http://varecha.pravda.sk/recepty/marinovane-pecene-holuby-fotorecept/11885-recept.html http://varecha.pravda.sk/recepty/peceny-holub-fotorecept/40320-recept.html Pokiaľ pri varení a pečení používame víno, je na mieste upozorniť Vás, že i víno je súčasťou reťazca procesu tepelnej prípravy jedál a veľmi ovplyvňuje konečný výsledok nášho snaženia. Pojem "lacné víno na varenie" je scestný, mali by sme sa ho vyvarovať. ...Totižto veľa ho vypijeme než holúbky pripravíme

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené