Krádež čipov

Marcel Meško (23.06.2013, 16:07)
Marcel Meško, podpredseda ZO CHPH Tvrdošín. Oblastné združenie CHPH /výbor OZ CHPH/ Tvrdošín Vec: Jaroslav Papaj ml., podozrenie z krádeže čípov – predloženie Predkladám výboru OZ CHPH Tvrdošín na riešenie, dôvodné podozrenie z krádeže čipov na Jaroslava Papaja ml. zo ZO Zubrohlava. Ja som obdŕžal v roku 2011 z TS Zubrohlava mladé PH mojich kolegov, ktorí mali PH v testovačke na nemali čas tieto si prevziať a títo mi PH darovali. Ja som tak aj učinil. Mladé PH so priučil a kolegov som vyrozumel, že s nimi budem pretekať a s čím aj súhlasili. V roku 2012 som začal pretekať. Aké bolo moje prekvapenie, keď PH prileteli na môj holubník ešte v čase, keď mohli byť umiestnené v bodovaní a prileteli bez čipu. Takto sa mi to stalo trikrát v sezóne r. 2012. Hneď v tomto roku bolo urobené opatrenie na odhalenie zlodeja čipov, ale nebolo dokázateľné. V treťom preteku r. 2013 z Kútov dňa 15.5.2013 prilietla holubica, ktorá bola tiež v TS Zubrohlava v špičkovom čase, ale už bez čipu. Znova je podozrenie, že sa zastavila v bývalej testovačke Zubrohlava, kde bol čip odopnutý a holubica vyhodená z holubníka. Po opatreniach na odhalenie zlodeja čipov bolo zistené, že čipy, ktoré zmizli z PH v roku 2012, boli v roku 2013-tom pridelené: 1. čip číslo CBE64CBA pridelený na PH 12-PLO454-1344, ktorého chovateľom je Henryk Luka občan PR, ZO Zubrohlava. 2. čip číslo CB2ABB61 bol J.Papaj ml. prevádza čipovanie PH v ZO CHPH Zubrohlava, je dôvodne podozrivý, že čipy odopol z PH p.Meška, keď jeden sa nachádza na PH p.Papaja a druhý čip sa nachádza na PH p.Luku z jeho ZO Zubrohlava. To znamená, že ukradnutý čip z PH p.Meška ešte aj predal. V tomto prípade sa jedná o nečestného chovateľa so snahou poškodiť druhého chovateľa nielen tým, že sa PH neumiestni, keď má odopnutý čip, ale čipy pre zárobok predá inému chovateľovi. Takýto chovateľ pôsobí v rozpore s morálkou chovateľa a tiež sa dopustil disciplinárneho priestupku §2 písm. d, e. Taktiež porušil povinnosti člena SZ CHPH §7 ods.3 stanov. SZ CHPH. Návrh trestu ponechám na rozhodnutí Oblastného výboru CHPH Tvrdošín, ale mal by to byť exemplárny – príkladný trest aj pre ostaných nečestných chovateľov. Prílohy: 1/5 15.5.2012 Marcel Meško A na záver, oblastný výbor sa do dnešného dňa týmto podnetom nezaoberal. S pozdravom čestný a dlhoročný chovateľ Marcel Meško.
Štefan Nochta (24.06.2013, 06:56)
No....to je teda sila!!!
Dušan Jánošík (24.06.2013, 09:22)
Krádeže čipov dlho preberaná téma ,ktorá sa nepohla smerom dopredu Rozmýšľam o tom ako tomu zamedziť pripadne obmedziť krádež čipov a mam také návrhy o ktorých je potrebné pouvažovať prípadne zmeniť ,vylepšiť,alebo to zavrhnuť ako nereálne. 1,Štaty združene v FCI používajú rodové obrúčky ku ktorým je dodaný aj preukaz o vlastníctve aj k čipom zaviazať výrobcov vyrobiť preukaz ,kde bude uvedené číslo čipu, ktoré je zložené z kombinácie čísiel a písmen a výlučné takéto čipy používať v štátov združených v FCI jedine takto dokáže majiteľ ,že čip je jeho vlastníctvom a môže proti zlodejovi zahájiť disciplinárne konanie pri dnešnom systéme pokiaľ nemôžeme dokázať vlastníctvo čipu je to nemožne 2,vo výsledkoch pretekov uvádzať pred číslom holuba aj číslo čipu v Nemecku vraj to tak je ,viem to len z počutia 3, zmeniť disciplinárny poriadok SZ CHPH: 1,krádež je čipu je považovaná za hrubé porušenie disciplinárneho poriadku a trestá sa vylúčením na jeden rok z členstva v SZ 2,opakovaná krádež čipu sa trestá vylúčením na 5 rokov z členstva v SZ 3,tretia krádež čipu sa trestá doživotným vylúčením z členstva v SZ Krádeží sa nedá zabrániť ,ale aspoň sa nebudú môcť používať na iných holuboch pretože dnes sa čipy kradnú aj dokonca predávajú za nižšiu cenu. Toho roku sa mi vrátilo 6 holubov z pretekov bez čipu a z toho vyplivajuce povinnosti: komisionálne priradene nového čipu, vytlačenie novej evidencie a to sú nové náklady na čipy na farbu do tlačiarne a čas priraďovacej komisie a niekto ma radosť ,že urobil inému napriek a nehrozí mu žiaden postih. EKS už vlastní značná časť členskej základne SZ a bolo by načase sa tým seriózne začať zaoberať. Pán Meško aj keď verím ,že mate pravdu som zvedavý ako podnet výbor OZ vyrieši a ako dokážete vlastníctvo ukradnutých čipov.
Marcel Meško (24.06.2013, 13:13)
Odpoveď pre pána Jánošíka. V roku 2012 boli holuby načipované, evidencia odovzdaná výcvikárovi, tam sú evidované čipy. A perlička na záver, v roku 2012 sme mali pretek 250km nasadil som 50 kusov holubov a v ten deň mi chýbali tri holuby a všetky z testovacej stanice. Tieto holuby mi prišli v pondelok o 13:00, všetky spolu ale už bez čipov. Toto som nahlásil hlavnému kontrolórovi OZ pánu Ťapajovi, urobili sme zápis čísla holubov aj čipov, lenže to nebol dôkaz len podozrenie.
Zdeňek Adamík (24.06.2013, 15:31)
STANOVY, paragraf 7. odstavec 6. Už víte co s takovými funkcionáři, kteří nekonají? Porušují základní Svazový dokument, čili jako s ostatními řadovými členy, kteří něco porušují. Dále viz Disciplinární řád.
Jozef Kováč (24.06.2013, 21:56)
Pán Meško povedal"A",ale na "B", úplne zabudol.Vec postúpil písomnou formou tajomníkovi OZ,ten mu oznámil,že na najbližšom zasadaní výboru OZ sa výbor týmto oznámením bude zaoberať. Predseda OZ zadal vec na prešetrenie priest.komisii a na základe jej zistení výbor rozhodne.Pán Meško by si mal uvedomiť,že výbor nemôže rozhodnúť,len na základe vypočutia jednej strany. Krádež čipov je pre chovateľskú verejnosť veľmi háklivá vec ,je to nešvár,ktorý treba odstrániť, plnne s p.Meškom súhlasím,ale zároveň by som mu popri čestnom a dlhoročnom chovateľstve odporúčal aj trošku trpezlivosti.
Oldrich Savara (24.06.2013, 22:04)
Dobrý večer. Osobne by som zatiaľ zaviedol aspoň verejné predsezóne zverejnenie evidencie čipov na stranke Zväzu každého užívateľa, kde by sa dalo overiť komu, ktorý čip patrí - patril. Aktívne zapojenie majiteľov stratených čipov pri hladaní - overovaní pôvodných vlastníkov bude samozrajme potrebné. Uvedomujem si zložitosť navrhovaného ale inak zlodejov nebude možné odhaliť. Jedine strach z odhalenia môže tomuto nešváru odzvoniť. Uživateľ ukradnutého čipu nebude predsa riskovať, že bude odhalený. Ale tento návrh patrí do kompetencie iných. Čo sa ostatného týka možno by nebolo od veci, aby čipy všetkých druhov na objednávku dodával Zväz tak ako je tomu u gumičiek. Chyba je v tom, že pri zabezpečovaní čipov nejestvuje vstupná kontrola. Toto by malo byť doménou Zväzu, či sa to niekomu bude páčiť alebo nie.
Jozef Čuboň (25.06.2013, 06:28)
Myslím, že riešenie problému by sa našlo. Už sa tu kedysi o tom písalo. Jedným z riešení by bola centrálna evidenia všetkých čípov po priradení. Zaviesť na to program a zároveň uložiť povinnosť všetky priradenia i dodatočne zaslať do centrálnej evidencie. Tam by mal buď chovateľ možnosť si skontrolovať čípy, ktoré mu boli ukradnuté, alebo v tom lepšom prípade by program "vyhodil" číp, ktorý už bol zaevidovaný a upozornil na to. Uvedomujem si náročnosť takejto evidencie, myslím si ale, že iné jednoduchšie riešenie neexistuje.
Zdeňek Adamík (25.06.2013, 07:09)
Dopis p. Meška je datovaný 15.05.2013. Důkazy v písemné formě přiložené. Druhou stranu je třeba vyslechnout, to jistě. Případ se zdá jednoduchý, tedy pokud nebudete chtít vyslýchat i předmětné čipy. To by se situace jistě zkomplikovala.
Eduard Buček (25.06.2013, 09:35)
Je to jasné nad mraky , že p.Meško má pravdu. Tí čo poznajú obvinenú osobu nemajú o tomto skutku najmenšiu pochybnosť a to u nás v OZ je ich veľa. Môj názor je že podvodníci,cigáni a zlodeji nemajú čo robiť medzí nami,ja som na takých ľudí alergicky.
Štefan Nochta (25.06.2013, 10:55)
Zdenku, mne sa zobrazuje, že dopis p. Meška je datovaný ešte v roku 2012.....a to 15.5.....teda vyše roka!! Je to krátka doba na vyriešenie prípadu?? ...a že vraj p. Meško má byť trpezlivý.......????
Jozef Kováč (25.06.2013, 13:56)
Pán Nochta,zle sa Vám to zobrazuje,bolo to pred asi troma týždˇnami formou na tu máš a robte stým dačo.Já som prisľúbil na najbližšej výb.schôdzi vec prešetriť a schôdza ešte nebola. Ďalej ,Edo nikto nepochybuje o pravdovravnosti p.Meška ,ale to treba aj dokázať a to my robíme. Pán Adamík,Vy pri tých čipoch môžete vypočúvať aj starú mater mne je to jedno a na Vaše arogantné poznámky berem ,ako spestrenie debaty o ničom.
Zdeňek Adamík (25.06.2013, 14:14)
Pane Kováč, podstatné u každého lidského konání jsou výsledky. Pokud Vám k tomu ještě chybí i trochu smyslu pro humor, tak to my tady a patrně ani váš Oblastní výbor nezměníme.
Marcel Meško (25.06.2013, 14:34)
Ospravedlňujem sa chybný údaj v mojom príspevku. Dátum, ktorý som uviedol , 15.5.2012, je nesprávny. Je to 15.5.2013. Ďakujem za pochopenie.
Ľubomír Drgáň (25.06.2013, 16:35)
O tejto situácii viem,budeme sa ju snažiť vyriešiť čo v najkratšom čase.Poprosím Vás o chvíľku strpenia.Veď od oficialného podania neprešlo ešte 29 dní.V sobotu danú situáciu bude riešiť výbor OZ Tvrdošín.Ako všetko dopadne oboznámime verejnosť.
Ivan Oravec (05.07.2013, 10:30)
Chcem poďakovať chovateľovi poštových holubov ktorí sa ulakomil na čip holubice SK 12-0510-9 ktorá letela 29.6 pretek Plzeň čip TIPES +600 436250EE s pozdravom Oravec Ivan
Jozef Slamka (05.07.2013, 22:54)
Je veľmi smutné, keď niektorí chovatelia odchytávajú z preteku holubov a potom z nich odchovávajú pre svoj chov potomstvo. Tak sa stalo aj mojmu holubovy,ktorý bol nasadený na pretek MONT-HEILIGENROTH pred rokom a pol,holub sa vrátil samozrejme bez značovača a čípu, 4.7.2013. R.č.Holuba SK-08-01302-1172. Hoci holub priletel v podstate v dobrom stave,tak moja mienka je že nebol až tak ďaleko od domova. Týmto ďakujem tiež chovateľovy, ktorý si myslí že robí dobré meno sebe a ostatným kolegom. Ako na takýchto..musím to napísať-PARAZITOV ??? J.S.
Ľubomír Janda (08.07.2013, 23:31)
Vážení priatelia, ...teda, ... až na to jedno úchylné individuum! Dňa 05.07.2013 o 13:30 hod. bol odštartovaný pretek MDKS z Liege. Vzhľadom na doterajšie snaženie, bol na štarte aj môj červený holub 12-55M-324! Dnes večer ma potešil jeho prílet, ... , že je bez čipu ma vôbec netrápilo. No keď som zistil, že nemá ani krúžok, ..., zostal som v šoku!! Ak o toto kolegovi išlo, tak jeho sneženie skutočne splnilo účel! Je ale otázkou, ako dlho sa mu táto zvrátenosť v "makovici" rodila??? Preto chcem požiadať širokú chovateľskú verejnosť o prezentáciu skúseností s týmto javom, pre orientáciu, či sa jedná len o útok na moju osobu, keďže holubice „335“ a „334“ z 2012 roku sú už konštatované z preteku Aachen, alebo ide o bežnú prax? V tejto súvislosti dávam na úvahu, či neprichádza čas na sprístupňovanie prehliadania výsledkových listín jednotlivých organizačných zložiek SZCHPH cez prístupové práva? Možno obdobné zlomyseľné konania by boli aspoň čiastočne obmedzené!!! Letu zdar! Ľ.J.
Dušan Konečný (09.07.2013, 09:24)
Blokovanie pristupu k vysledkom nepovazujem za schodnu cestu. Skor by som sa uberal smerom umoznenia chovatelom kodovat cisla obruciek ich holubov s tym, ze funkcionari SZCHPH a prislusnej OZ, vratane chovatela by mali moznost zobrazenia vysledkov bez kodovania. Oznacenie holuba vo vysledkoch pre beznu verejnost by mohlo nahradit bud meno holuba alebo nahodne vygenerovany kod. Nie je tazke to zrealizovat a urcite to bude jedna z vychytavok na mypigeons.eu v sezone 2014

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené