Dáme šancu v majstrovstve Slovenska aj menším?

Eduard Buček (27.03.2013, 16:31)
Preštudoval som si MS. pre nasledujúce roky. Konečne sa podarilo niečo múdre aj u nás, no trochu by to pasovalo ešte doladiť ,veď teraz je konferencia a stále je čas. Majstrovstvo je približne také ,ako v Poľsku no Poliaci aj keď ich je 40 000 dávajú šancu aj tým chovateľom čo majú len 50 holubov. Je tam spústa chovateľov čo má 300 až 1000 holubov no a predsa majú rovnaké podmienky do majstrovstva Poľska ,ako chovatelia čo majú 50 holubov. Jednoducho je tam evidencia 50 holubov pre každého. Tak či by nebolo dobre pouvažovať aj u nás ohraničiť MS trebárs 60-70 holubmi z evidencie. A hneď naberie majstrovstvo Slovenska večjú váhu., keď dáme šancu aj tým menším a dôchodcom. Čo vi na to ? Ešte je stále čas.
Milan Blahovský (27.03.2013, 17:32)
Edo a ako si to predstavuješ ? Schváliť znamená odhlasovať to väčšinovým pomerom a čo bude ďalej ???? Môj hlas máš. Už vidím ako hromadne zasielajú chovatelia evidencie na sekretariát SZ... zase to bude iba o tých, ktorí sa de facto prihlásia. Rád by som sa mýlil.
Vladimí­r Smieško (27.03.2013, 21:10)
Dobrý večer holubiari, tých názorov, možností či vidín, ako by to malo vyzerať vo výpčtoch , majstrovstvách, v zložení OZ či ZO o minimálnych počtov členov, pásmach a VS alebo obmedzenej evidencii na chovateľa, prípadne spoločných štartov resp. nariadenej rajonizácie, dovolávania sa objektivity v pretekaní medzi veľko a malochovateľmi a čo ja viem ešte v čom, je naskrz neúrekom. Toto sa pretriasa na Slovensku už dlhú dobu, dlhodobo sú tu tlaky zo všetkých strán. Doteraz však nikto nevymyslel alebo nepredložil skutočný, premyslený ale hlavne argumentamy a dôvodovou správou podložený žiadny ucelený materiál. Skúsme takto - zoberme maďarský model. Povinná evidencia - súpiska pretekárov pred sezónou. Pčet neobmedzený aj 1000!!! Poplatok počet ks x ? Ft. / u nás t.č.100 - nad 10 ks + 50/ks/ t.j. napr. 30 ks - 30 x 100 = 3000, 20 x 50 = 1000 spolu 4000 Ft. Ďalšia položka je "štartovné" čo činí 2000 Ft. No a teraz to podstatnejšie. Rovnaká štartová čiara Jedno pretekárske družstvo á 10 ks. T.j. koľko družstiev chceš, toľko prihlásiš aj zaplatíš. napr. celý pretekový program do cca 650 km / oni maratóny nemajú v oblastnom MS a naviac, majú možnosť aj skrátených programov za menej peňazí / 22000 Ft./družstvo. Všetky prihlásené a tiež označené družstvá poradovým číslom od 1 po x samostatne pretekajú a sú aj vyhodnocované na jedno meno s tým, že chovateľ počas sezóny má možnosť jednotlivé holuby nasadzovať do hociktorého družstva. Poradové číslo družstva je dané poradím nasadených družstiev na pretek podľa nasadzaovacieho protokolu počínajúc prvým. V národnom majstrovstve sa počítajú len výsledky družstva č.1. V oblastnom je to jedno. Teda je na chovateľovi ako sa trafí. A čo je na tom to objektívnejšie? - veľko aj malochovateľ sa musí trafiť!!! A ešte jedna špecialita - každý umiestnený holub v preteku od prvého po posledného umiestneného má jedinečné hodnotové hodnotenie - žiadne 1% alebo 2% umiestnených s rovnakým počtom bodov. Môj názor - od tohoto systému"objektívnejší" som ja ešte nevidel. Nevnucujem, iba dávam do pozornosti. Veselé Veľkonočné sviatky.
Eduard Buček (27.03.2013, 21:27)
Milan teraz som došiel z Oravic kde sme sa močili v super vode a zároveň rozoberali s kamarátmi z Poľska ich majstrovstvo. Majú to už 15 rokov a sú spokojný. A to oni osobne majú 300 holubov. Hovoria že sa nešpekuluje s číslami ,ak nie sú v evidencii tak není o čom diskutovať. A evidencie prečo majú zasielať na sekretariát ? Veď evidencie budú v rámci OZ odložené a pri vyhodnotení chovateľov zašľú zástupcovia OZ trebárs prvých piatich ,alebo desiatich. Keď sa to dá v Poľsku kde ich je 42000 tak u nás kde je 4000 robíme s toho problém . Netreba hovoriť ,ako sa nedá ale treba hľadať ako sa dá. A je to veľmi jednoduché zrealizovať ,len treba chcieť. No ak sú majstri OZ ozaj taký veľký, ako sa o nich píše tak žiadnemu to nesmie robiť problém . Ak mám viac holubov tak dám 2 evidencie a ak som dobrí tak vyhrám ako v minulosti Máchovci V. M. Ja si myslím že raz k tomu dôjde . Nejdem už o tom písať nech sa vyjadria majstri OZ. a zástupcovia, ktorý idú na konferenciu.
František Šimko (27.03.2013, 21:30)
OZ BA už evidenciu ma . Je dosť možné že by holubári , teda väčšina zimovala a krmila ,liečila a očkovala iba to čo by bolo na súpiske . Minule som s kolegom debatoval na tému výsoke stavy . Dnes už sa hovorí : mám iba sto.Hovorím mu ak by som povedal u väčšiny holubárov: máš cca 100 ks : chytaj a davaj mi do ruky holuby čo majú v 20 % 10 preteky , potom 9 ,potom 8 , som si istý že niekde okolo 20 -tého holuba by to už bolo iba nula , nula ,nula... Ale vyraďte také esá čo majú nulu keď rodokmeň siaha až k Šalamúnovi a v ňom také esá že sa vám tmí pred očami , a až tak že nevidíte realitu.
Peter Matalík (27.03.2013, 22:28)
Ja som taktiež za zavedenie evidencii.50-60 ks.Resp.aj 70 ks,čo už by bol strop.Ak mám 120 záv.vytvorím si družstva dva.Aj tu sa môže ukázať "sila " holubníka.Len u nás na Slovensku je spústa chovateľov ,čo chovajú 150 ks a nasadzujú po 20 ks.Ak si však poniektorí myslia,že evidenciou sa výrazne zmení poradie v majstrovstvách -sú na omyle
Štefan Nochta (28.03.2013, 05:02)
p. Smieško, ešte ste zabudol dodať, že v Maďarsku si nemusíte zaplatiť celý pretekový program, ale iba preteky, ktoré chcete lietať ......
Ivan Oravec (28.03.2013, 05:32)
Súhlas z evidenciou 50 holubov bez možnosti viac družstiev.
Zdeňek Adamík (28.03.2013, 07:02)
Tak to by mne fakt zajímalo, jak chcete realizovat vámi zde navrhované změny? Pořád platí to staré známé mnohokrát prověřené: "Staré psy novým kouskům nenaučíš". Tak asi napřed "staré psy" a potom nové návrhy.
Miloš Boron (28.03.2013, 10:15)
Peter Matalik má pravdu ,že evidenciou sa výrazne zmení poradie v majstrovstvách -sú na omyle. Sú mastri čo si presadia aj majstrovstvo OZ z neobmedzeného počtu holubov , len aby boli majstri a znechutili tých posledných na ktorých sa nepozerá kým ich nepotrebujú.
Alexander Hlavatý (28.03.2013, 10:24)
Zmeny sa dajú realizovať jednoducho na zjazde, len problém bude asi v tom že väčšina delegátov sú chovatelia čo chovajú väčší počet holubov a zavedenie evidencie (60-70) holubov im asi nebude príliš po srsti, pretože by stratili výhody ktoré z toho majú či už vo svojich OZ alebo v schválenom MS.
Eduard Buček (28.03.2013, 10:52)
Pán Hlavatý toto je pre MS. V OZ evidencie nemusia byť ak nechcú.
Eduard Buček (28.03.2013, 10:55)
Peter M. tu nik nehovorí že sa výrazne zmení poradie. Ale šancu treba dať aj menším.
František Šimko (28.03.2013, 11:07)
Ja evidenciu vnímam skôr ako psychologický moment ,lebo ak by bola evidencia napr. 60 holubov tak u Matalíka alebo Blahovského možno aj ten 60 -ty holub bude mať 4 -5 preteky umiestnené kým môj 30 bude iba čakateľ ... Preto nechápem prečo by silný hráči mali mať z toho obavy .,keď často počujem : mňa už ani tak nebaví ta honba za bodami , skôr by som chcel nalietať eso holuba do kategorie. Ale veď tomu evidencia nebráni ! V stredoveku pri súboji rytierov vždy ten silnejší povedal : vyber si zbrane ktorými ťa porazím . Bohužiaľ doba rytierov už dávno s končila , a ak by sa možno aj nejaký našiel iste by sme ho označili za Dona Chikota. Ja som za evidencie. Treba však aby sa na tomto fóre objavili aj negatíva prípadnej súpisky pred pretekami.
Dušan Konečný (28.03.2013, 11:44)
Milos - myslim, ze Peter mal na mysli, ze aj po zavedeni evidencie ostane poradie v prvej desiatke viac menej rovnake. p. Oravec - chovatelov by sme nemali obmedzovat v pocte vytvorenych druzstiev. Do sutaze oblasti aj do MS by sa predsa pocitali body/koeficienty holubov z kazdeho druzstva zvlast a to uz je dost velke obmedzenie oproti stavu, ktory existuje teraz. Ak niekto ma 120 pretekarov a dokaze z nich vytvorit 2 druzstva, ktore sa dokazu umiestnit v spici v oblasti, ci MS, klobuk dole. Ak zakazeme chovatelom vytvorit viac evidencii, nutime ich vytvarat evidencie na rodinnych prislusnikov, ktori ale s holubmi nic nemaju. To je proti zdravemu rozumu. Ak niekto moze a chce mat viac ako jednu evidenciu, preco by nemohol? Ved v konecnom dosledku bude na preteky chodit viac holubov, budu moznosti pre lepsie koeficienty a lacnejsia preprava. Prakticke zavedenie evidencie pre MS? Pri praktickom zavedeni si treba dopredu povedat, ci sa budu evidencie zbierat celoplosne alebo len pre prihlasenych chovatelov do MS. Ak by to malo byt celoplosne, je potrebne vsetky evidencie zaslat na sekretariat. 80 % evidencii bude vyplnenych rucne - treba ich nahodit do elektronickej formy, aby sa dalo pri vyhodnocovani s udajmi pracovat. Jedna evidencia trva priblizne 30 min. Pri nahadzovani 3000 evidencii potrebuje jeden clovek 1500 hodin, co zodpoveda necelym 190 dnom po 8 odpracovanych hodin. Ak sa praca decentralizuje po oblastiach, a v kazdej oblasti bude 1 zodpovedny clovek, ktory to na sektretariat posle uz v elektronickej forme, potrebuje na to 5 celych dni. Stale vela Ak by sa nasiel v kazdej ZO jeden clen, ktory je ochotny nahodit spisane evidencie do excelu, uz sa dostavame na unosnu hranicu casovej narocnosti. Spracovatel by musel vsetky evidencie spojit do jedneho suboru. Ak by pouzival Excel 2003 a starsi, musel by to rozdelit na viac suborov/harkov, jeden povoli maximalne 65 tisic riadkov. V kazdom pripade pri takomto mnozstve udajov zacne excel blaznit, pocitac spomali na neunosnu uroven a pracovat sa s tym normalne neda. Je ovela vhodnejsie siahnut po nejakej databaze, do ktorej by sa dane udaje importovali, naprogramovat jednoduchy formularovy nastroj, ktory by umoznoval kontrolu, ci je dany holub v potrebnej evidencii a pokracovat vo vyhodnocovani. To bol priklad, ked bude povinne nahlasovanie eivdencie pre kazdeho aktivneho clena. Pri dnesnom systeme ale na konci sezony zistite, ze sa do MS prihlasilo povedzme 200 chovatelov a 90 % prace s nahadzovanim bolo zbytocnej. Ak by sa evidencie zbierali len od vopred prihlasenych chovatelov, prace bude podstatne menej, no tu existuje riziko, ze sa prihlasi nizky pocet chovatelov a z MS sa stane iba fraska. [%sig%]
Peter Blanarovič (28.03.2013, 11:46)
Dobrý deň Každá Medzinárodná organizácia má pravidlá.Národné Zväzy tieto pravidlá preberajú v súlade vnútornými zák.štátu.Takto vnikajú stanovy, a od nich následne zákony. §3ods.1 návrhu stanov cit Vytvára racionálnu a hospodárnu organizačnú štruktúru svojich organizačných zložiek,aby jej výsledkom bola čestná súťaž v chove a pretekaní s poštovými holubmi na jej všetkých úrovniach.Ďalej prečítaj.ods.2,3,10,13,15,17, To znamená že je povinnosť SZ takúto súťaž vyhlásiť a povinnosť jej organizačných zložiek povinnosť rešpektovať.Nerešpektovania ustanovení stanov môže mať veľký dôsledok. Mám za to že žiadnemu členovi SZ nesmie byť bránené nejakou obštrukciou aby sa nemohol MS zúčastniť.Preto navrhujem nakoľko MS plnia všetky právne normy FCI a stanov SZ zaradiť na VZ do pretekového poriadku pod hlava 2 a posunúť ostatné.Ja osobne by som sa priklonil názoru pána Nochta aby si každý mohol vybrať a zaplatiť ktorého MS.sa chce člen zúčastniť. Ďalej zakázať správcovi webu SZ aby na stránkach SZ umiestňovali výsledky ktoré poškodzujú dobré meno SZ.a jeho členov. Organizácia a jej zložky ktorá sa riadi len kde koho oje..stojí na vratkých nohách.Preto len zákon a poriadok komu sa nepáči ten zuteká aj tak kto zostane bude spokojný.Asi tak Bože pomáhaj kde sa schovám.
Anton Filipeje (28.03.2013, 12:02)
Tak ja by som navrhol,chovatel može nasadiť lubovolný počet holubov,žiadná evidencia a majstrovstvo by bolo následovné: Prvych 5 holubov napisaných na kontrolnom liste a 2 holuby boduju.Aj začinajúci chovatel má šancu !!! [%sig%]
Miloš Boron (28.03.2013, 12:05)
Dušan myslím že všetko záleží od uhlu pohľadu ,ako to vnímaš ,ale tak som to myslel ,ako si napísal. Nechcem sa ťa dotknúť ,ale tento článok mi pripomína nemenovanú osobu a jej spôsob myslenia- možno že sa mýlim.
Peter Blanarovič (28.03.2013, 12:50)
Váž.Páni MS. bolo jednomyseľne schválené členmi VZ.na zasadnutí 17 nov.2012v Nitre Samostatným hlasovaním jednomyseľné schválené na obdobie štyri roky 2013-2016 zap.RNDr Daniel Dudzík Mali ste tam svojich zástupcov ktorý vaše názory mali prezentovať. Nerozumiem o čom vlastne píšete.Návrhy mali byt prezentované 17 nov.2012
Stanislav Bojko (28.03.2013, 13:25)
Soupiska 50 holubů, by zajistila alespoň starty v dobrém počasí a ne start za každou cenu. Kdo by chtěl hrát o špičku tak by si starty ohlídal. O Polském mistrovství jsem už dávno psal na Matuškovém diskusním fóru a teď to presentuje Randják . Je samozřejmé,že poláci mají jen 14 nebo 15 závodu a nemají dvoj závody .
Zdeňek Adamík (28.03.2013, 13:45)
Pan Blanarovič má pravdu, na základě jeho připomínky jsem si přečetl předmětný Zápis z VZ ze kterého je zřejmé, že tu mlátíte prázdnou slámu. Další diskuze v roce 2016.
Alexander Hlavatý (28.03.2013, 14:30)
Tak ja si myslim že to až taká prázdna slama nemusí byť, pretože zjazd je vyšší orgán ako VZ a nakoniec aj nové zákony sú veľakrát v zápätí novelizované ak to vyžaduje aktuálna situácia a vôľa zákonodarcov....
Eduard Buček (28.03.2013, 14:45)
Pán Adamík všetkým je to jasné. Ale aj zákony sa upravujú a rozširujú. Ja som navrhol úpravu povodného majstrovstva a nie nové majstrovstvo, ako tu niekto píše.
Zdeňek Adamík (28.03.2013, 15:52)
Jasně chápu, jen to časové údobí od VZ po Zjazd se mi pro prozření, či uznání předchozího pomýlení, zdá příliš krátké, zejména když se jedná o záležitost projednávanou od krčmy přes ZO, OZ, Pretek. komisi, Prezidium, VZ. Co dělali, o čem přemýšleli před VZ a počas VZ účastníci členové VZ? Na Zjazdu budou úplně jiní lidé? Můj osobní názor je ten, že žádné mistrovství PH či chovatelů nebude nikdy 100%-ně spravedlivé, ale máte pravdu v tom, že je třeba se této metě co nejvíce přiblížit. A k tomu ještě v potřebné míře eliminovat potencionální či skutečné podvodníky. Takže je to skutečně těžký úkol.
Peter Fiľarský (29.03.2013, 00:30)
Tak ako samotný chov PH je o stálom „hľadaní“ a nekonečným príbehom, tak aj hľadanie toho správneho majstrovstva bude príbehom bez „spravodlivého“ konca, ale snažiť sa o to je treba. Valné zhromaždenie (VZ) konané dňa 17.12.2012 svojim uznesením v časti III. bode 6 schválilo „Komisiou predložený návrh Majstrovstiev Slovenska na roky 2013 – 2016 ako celok s jedinou zmenou v kategórii Stredných tratí.“. V § 11 stanov, ktorý určuje kompetencie VZ však absentuje ustanovenie oprávňujúce ho na to. Bol predmetný návrh MS schválený orgánom na to príslušným a sú teda uverejnené propozície MS platné? Odhliadnuc od § 12 ods. 13, ods.22 stanov, podľa ktorých prezídium schvaľuje, vyhodnocuje MS a udeľuje ocenenia, vyhlasuje podmienky VCS a iných súťaží v žiadnom súčasne platnom predpise zväzu nie je rigorózne uvedené kto určuje, schvaľuje podmienky MS. Ak teda „mohlo“ VZ schváliť podmienky MS, určite tieto sa dajú pozmeniť, upraviť, či schváliť nové prostredníctvom zjazdu, ako najvyššieho orgánu a následne. Na to aby sa z hľadiska priblíženia keď už nie rovnakým (v tomto športe sa to jednoducho nedá), tak aspoň prijateľnejším podmienkam z pohľadu „rovnakej štartovacej čiary“ vytvorili a schválili iné podmienky, ktoré by neboli diskriminujúce voči určitej, nie nezanedbateľnej, skôr si myslím, že väčšej časti členov, netreba chodiť ďaleko, stačí za rieku Moravu, kde podľa platných propozícii Moravskoslezského sdružení MSS CHPH a zvlášť Generálního mistrovství Moravy a Slezska má na to, aby sa na bedňu postavil určite širší okruh členov, ako je to u nás (úpravami pripravený návrh s dôvodovou správou). Myslím, že toto smerovanie je žiaducejšie, jednoduchšie, prehľadnejšie a hlavne menej diskriminajúce ako zavedenie evidencie počtov holubov. Namieste je aj otázka, či je správne zásadne meniť podmienky MS pár týždňov pred začiatkom pretekovej sezóny? Tie by nemali byť často menené a ak áno, tak v takom časovom predstihu (radovo v rokoch) aby bol daný dostatočný časový priestor na ich prispôsobenie. Podľa lustrácie dokumentov z prech. VZ väčšina delegátov porebná na uskutočnenie zmien chová vyššie stavy holubov. Za čo doteraz hlasovali a za čo budú hlasovať a čie záujmy prezentovali, budú prezentovať? Zájmy väčšiny členskej základne, za ktorú boli delegovaní, či pred týmito sa uprednostňovali a budú uprednostňovat ich vlastné a budeme si ďalej navrávať, veď pre každého platia tie sté podmienky. Budúcnosť to ukáže a možno sa aj rozjasní.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené