Pretekové plány a MS

Milan Blahovský (26.02.2013, 09:57)
Je mi jasné, že všetky preteky a teda pretekové plány jednotlivých OZ sú postavené tak, aby ich chovatelia mali možnosť plniť podmienky MS. Podmienky MS boli schválené na VZ 17.11.2012 na obdobie 4 rokov a propozície sú zverejnené na webovej stránke SZ. K jednotlivým kategóriam je vyhotovené spoločné všeobecné ustanovenie, v ktorom sa v bode 1 uvádza : Preteky môžu byť konané v termíne: od posledného aprílového víkendu po prvý augustový víkend (vrátane). Myslia sa teda v tomto ustanovení zásadne víkendové dni teda sobota a nedeľa alebo je to tak, že to sú v tomto roku dátumovo dni od 27.4. do 4.8. ???? Ide tu o to, že v rozpätí týchto dátumov sú aj štátne sviatky, ktoré vychádzajú na mimovíkendové dni a je otázkou či v tieto dni je možné uskutočniť pretek, ktorý sa použije do vyhodnotenia MS. Jedna sa hlavne o úvod sezóny a to dni 1.5. a 8.5., ktoré v tomto roku vychádzajú na stredu a niektoré OZ si ich zaradili do svojich plánov. Je mi jasné, že ich zástupcovia majú výklad všeobecného ustanovenia urobený zo svojho pohľadu avšak môže sa stať, že im pri kontrole niekto tento výklad poprie. Je ešte čas vniesť do tohoto bodu jasno a doladiť tie plány tak, aby nik nemohol spochybniť platnosť týchto pretekov po sezóne. Chytanie sa za slovíčka a ich výklad niektorí právnici obľubujú.
Zdeňek Adamík (26.02.2013, 11:10)
Podle mne se logicky jedná o časovou řadu tedy v tomto případě kterýkoliv den ode dne 27.4. do 4.8. běžného roku. Pozn.: také jste to mohli stanovit přesněji, ale teď už je pozdě Bycha honiti.
Peter Matalík (26.02.2013, 11:25)
Ja sy myslím ,že pokiaľ sa neodletel prvý pretek nikdy nie je neskoro.Treba to upresniť.
Peter Fiľarský (26.02.2013, 15:38)
Súhlas so Z. A. To som teda zvedavý, kto dá k tomu oprávnený, kvalifikovaný výklad. Ináč je chvályhodné schválenie podmienok na určitú dobu, nie na jeden rok, pri prípadnej zmene podmienok by sa však nemalo zabudnúť na dostatočný časový predstih. Milan, keďže podmienky MS boli schválené VZ, nevidel by som to neriešiteľné, veď ešte pred pretekovou sezónou bude ďalšie VZ a aj snem. Ináč si myslím, že aj iné, napr. havarijné situácie sa dali ináč formulovať. Z dôvodu, že PP striktne neustanovuje, či presnejšie povedané časovo neobmedzuje možnosti usporiadania pretekov, až na vydávanie pretekových výsledkov (PV), kde podľa PP ročne a staršie holuby môžu byť zaradené do PV po prvú augustovú nedeľu bežného roka vrátane (nepodceniť z dôvodu platnosti PV), možnosti je viacero. Myslím si, že v podmienkach MS sa to dá lege artis uviesť rigoróznejšie, za predpokladu, ak sa zasadaní zúčastňujú kvalifikovaní delegáti.
Zdeňek Adamík (26.02.2013, 15:59)
Pan P. F. vystihl danou situaci, a to zejména v posledním odstavci, naprosto pregnantně.
Štefan Nochta (27.02.2013, 05:58)
Stačilo by napísať: Preteky môžu byť konané v termíne od 27.4. do 4.8. - zbytočne sú tam vsunuté slová o víkende....... V jednoduchosti je presnosť a zrozumiteľnosť.
Štefan Nochta (27.02.2013, 06:21)
.....a v rozpätí týchto dátumov sa preteky môžu konať v hociktorý deň v týždni....
Zdeňek Adamík (27.02.2013, 08:01)
Štefane, to jsi už nemusel, to už snad pochopí i ten nejpomaleji přemýšlející chovatel a funkcionář. To bych dal spíše do Že ... by...?
Štefan Nochta (27.02.2013, 08:08)
Že... by...?
Milan Blahovský (04.03.2013, 15:02)
Na sobotňajšom zasadnutí prezídia sa tento "problém" vysvetlil. Skutočne nie je myslené iba dni počas víkendu ( sobota a nedeľa), ale aj štátne sviatky 1.5., 8.5. či 5.7., počas ktorých je možné plánovať si pretek do MS. Osobne to vnímam pozitívne.
Peter Fiľarský (29.03.2013, 00:44)
Voľná úvaha. Podľa bodu 1 všeobecných ustanovení propozícii MS „... Preteky môžu byť konané v termíne: od posledného aprílového víkendu po prvý augustový víkend (vrátane).“. Podľa bodu 3 všeobecných ustanovení propozícii MS „Plánovaný pretek môže byť skrátený v dôsledku nepriaznivých podmienok, resp. havarijnej situácie. Plánovaný pretek z týchto dôvodov môže byť preložený na piatok, sobotu, nedeľu pripadne pondelok, za dodržania ostatných podmienok MS a pretekového poriadku. Takto odletený pretek bude zaradený podľa skutočnej dĺžky km.“. Podľa citovaného bodu 1 je tu obmedzenie konania pretekov časové, začiatok a koniec, ale nie je obmedzenie, ani určenie konania pretekov na konkrétne dni v týždni. Podľa bodu 2 pojednávajúcom o možnostiach preloženia pretekov v dôsledku bližšie nešpecifikovaných nepriaznivých podmienok (predpokladám, že poveternostných), resp. havarijnej situácie je tu možnosť preloženia preteku na piatok, sobotu, nedeľu pripadne pondelok, bez ohľadu na to, na kedy bol pretek deklarovaný. A čo bude v prípade nutnosti preloženia pretekov plánovaných napr. na stredy? Z hľadiska prevencie predchádzania akýmkoľvek nejasnostiam a s tým spojeným nežiaducim nepríjemnostiam nebolo jednoduchšie a lepšie dať namiesto textu: „Plánovaný pretek z týchto dôvodov môže byť preložený na piatok, sobotu, nedeľu pripadne pondelok, za dodržania ostatných podmienok MS a pretekového poriadku.“ napr. text: „Predmetný pretek z týchto dôvodov môže byť preložený na jeden až dva dni pred a jeden až dva dní po termíne uvedenom vo vopred deklarovanom a prezídiom schválenom pretekovom pláne, za dodržania ostatných podmienok MS a pretekového poriadku.“.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené