Ms Slovenska

František Šimko (18.10.2012, 21:59)
To snadˇniekto nemyslí vážne že 500 km je dlhá trať! To si z chovateľov čo majú dlhotraťové holuby niekto robí bláznov ? Spamätajte sa ! Alebo niekomu zavadzaju holubári typu Lesnicky , Somora , Matalík atď ? To sa naozaj musíme takto vzájomne likvidovať ? Ja osobne ak by sa jednalo o dlhé trate tak tí čo ich nelietajú by som nebral na vedomie. Ja na krátke trate holuby nemám ale tí čo ich majú nech si pre mňa za mňa lietajú aj 20tratí od 100 do 110 km ! Ja na ne s nimi holuby nasadím , urobím im percentá , ale nech nám dajú pokoj a možnosť si 2 x v roku zaletieť naozajstnú dlhú trať , a to isto nemam na mysli nejakých 500km ktoré hravo zaletia aj ročiaky , resp. v zahraničí jarne výletky...
Jozef Čuboň (19.10.2012, 11:15)
Kedysi, keď som začínal s chovom, sa chovatelia smiali, že Rumuni lietajú s holubami maximálne 100.- km. Oni možno ak je to pravda na tom začínali a my asi okolo 100.km skončíme, aspoň ak to pôjde týmto smerom ďalej. Dnes Rumuni lietajú 800 stovku s mladými a pomerne úspešne. Viacero chovateľov, ktorí sa márne snažia na tom niečo zmeniť už v ZO, to odrádza, pretože sa na kratkých vzdialenostiach nemôžu presadiť a to najmä príčinou doletového pásma. Ja osobne navrhujem, aby sa dlhé trate lietali následovne: 3 nad 600 km., 2 nad 800 km a jedna nad 1000 km. Takisto Veľká cena Slovenska by sa mala posunúť v pásmach nad 800.km.
Milan Blahovský (19.10.2012, 11:41)
Ak sa vraciame k MS, ktoré tu už v obdobnej forme raz bolo nebolo by za hriech teda vytvoriť aj kategóriu SDT - preteky nad 700 km a vytvoriť aj možnosť použitia koef.holuba nalietaného v kluboch. Zástupcovia SEMK po tom v minulosti vždy túžili, tak prečo to nepustiť a týmto spôsobom udržať nádej na chov dlhotraťových holubov. Teda napr. takáto formulácia kategórie : D: Majstrovstvá Slovenska SDT-superdlhé trate Km rozpätie: nad 700 km Min. poč. chovateľov zúčast. preteku 50 - podmienka kategórie E pre FCI Súčet koeficientov 2 holubov, ktoré sa umiestnili v 2 pretekoch nad 700 km ( spolu teda 4 koeficienty ) Pre výpočet sa používa koeficient FCI Použiteľné výsledky OZ, region alebo športový klub. Možno to nie je ten ideálny návrh, ale je aspoň nejaký pre podporu zachovania DT holubov v chovoch. Keďže nie je plánované vyhodnotenie Generálneho majstra Slovenska, neohrozí táto kategória ani špecialistov na krátke trate, stredné trate či dlhšie stredné trate.
Ľubomír Janda (19.10.2012, 14:54)
Pán Blahovský, slušný návrh! Jedná sa ale o Majstrovstvá Slovenska a preto požiadavka na počet chovateľov by mala skôr korešpondovať s Pretekovým poriadkom SZCHPH, teda 20 chovateľov a 150 holubov! Len pre istotu!!! Je celkom logické, že v priebehu sezóny počet chovateľov zúčastnených na pretekoch klesá. Napríklad vývoj v MDKS bol tento rok nasledovný: Aachen – 96, Liege – 70, Kiel – 66, Nordhorn – 47. S výnimkou posledného preteku sa jedná o čísla ku ktorým sa väčšina OZ nepribližuje ani v prvom preteku nad 700 km. Iróniou ale je, že práve posledné preteky môžu byť svojim obsadením najkvalitnejšími, pretože sa v nich stretávajú tie najúspešnejšie holuby v najmenšom počte. Bolo by preto neodôvodneným plytvaním energiou a prostriedkami chovateľov, ak aby sa práve takéto preteky pre absenciu zopár chovateľov stali nepoužiteľnými. Preto úprimná snaha o „vzkriesenie“ kategórie SDT v rámci MS musí rešpektovať jej tieto osobitosti a stanoviť požadované počty zúčastnených chovateľov buď v súlade s Pretekovým poriadkom, alebo so štatistickými prehľadmi o účasti na pretekoch cez 700 km v jednotlivých OZ! Letu zdar! Ľ.J.
Milan Blahovský (19.10.2012, 18:59)
Pán Janda, aký zmysel má pretek nad 700 km, ak sa ho nezúčastní min. 50 chovateľov a 250 holubov ? Jedine ak by chcel mať chovateľ dobrý pocit z preteku typu Londýn. Predsa ak má byť predmetná kategória efektívna, potom aj nech umiestnenia holubov v takom preteku nech sú použiteľné pre výstavu.
Igor Barbírik (19.10.2012, 19:14)
Milan ja osobne si viac vážim toho holuba z Londýna jak všetky holuby na KT na Slovensku!!!!
Milan Blahovský (19.10.2012, 19:25)
Určite istú hodnotu tie holuby majú, ja ich výkon nepodceňujem, ale to bol predsa výnimočný pretek, o štyri roky to z Rio de Janeiro budú mať ešte "trocha" náročnejšie....
Igor Barbírik (19.10.2012, 19:33)
Milan aj z Atén to maly náročné.
Igor Barbírik (19.10.2012, 19:36)
Pán Cubon už ked som mal 13 rokov Rumuni lietaly dlhé trate aj ročákmi.
František Šimko (19.10.2012, 21:05)
Milan výborna myšlienka , práve vtom je ten rozdiel medzi mnou a tebou , ja iba prinašam svoje názory ,ale nie riešenia . Aj preto je dobré a možno ani si to neuvedomujeme že ešte sú medzi nami holubári čo majú nadhľad.Skús navrhnúť nejaké zmysluplné podmienky a bolo by dobré keby sa k .nim vyjadrili tí čo sa ich to bude týkať.
Igor Barbírik (19.10.2012, 21:16)
Milan zjímal som o to výtazne družstvo z Atén majitel mi povedal že ich zlikvidoval! Môj zájem bol aj holubycu pána Petroviča .Pán Petrovič mi seriozne povedal že holubycu nepredá ,ale ak chcem tak my znej daruje mládatá čo sa aj stalo začo som mu nesmierne vdačný!!!!
Ľubomír Janda (19.10.2012, 23:41)
Pán Blahovský, bavíme sa o počtoch chovateľov, ktorých účasť na preteku je potrebná na to, aby bol pretek spôsobilý na zaradenie do MS. Podľa vzorcov na výpočet koeficientov, čo je pre súťaž najpodstatnejšie, sú dôležité počty nasadených holubov a umiestnenie holuba v preteku! Nie počet jeho účastníkov! Preto nechápem, prečo ďalšie kritéria??? A na viac, v ostatnom čase som vo svojich príspevkoch niekoľko krát spomínal Hlavu I. Pretekového poriadku SZCHPH – „Organizačné ustanovenia“, bod. 1./ - pretek je platný keď je nasadených 20 chovateľmi 150 holubov! Pokiaľ sú „potrebné“ iné podmienky, treba to zmeniť!!! Nie je logické, aby podmienky súťaže o MS, teda súťaže v rámci SZCHPH, boli v súlade so základnou normou, ktorá pretekanie tejto organizácie upravuje a všetko čo sa pretekania týka jej nesmie odporovať??? To je základný princíp pre poriadok v súťažnej praxi! Pokiaľ bude rešpektovaný, nebudú žiadne „neprimerané“ či „neopodstatnené“ náskoky, či iné trápnosti o ktorých sa v DF, o tomto „Olympijskom“ čase píše! Nech je to tak, či onak, ..., je to parádna ostuda!!! A hlavne! Dosť dobre nechápem, akú súvislosť má pretek Londýn s problematikou MS? Snáď len tú, že podľa propozícii vydaných tým istým orgánom, ktorý na nešťastie schvaľuje aj MS, malo byť zabezpečené spracovanie medzinárodných výsledkov! Tento oficiálny prísľub som pochopiteľne už aj pripomienkoval, no výsledok bol, ..., ako by som povedal, ... no akosi Zväzový!!! Súčasne pripomínam, že k zvládnutiu preteku Londýn organizátorom (P-SZCHPH) v časti ukončenia preteku, resp. otvárania hodín som sa v príslušnej téme DF už vyjadril! Rád sa vyjadrím aj ku kvalite prepravy holubov z NS k prepravcovi! Tak to bol film!!! Letu zdar! Ľ.J. P.S.: Zajtra som v režime „bez PC“, najskôr budem reagovať 21.10.2012!!!
Daniel Krajcik (20.10.2012, 00:44)
Vysledky (predbezne=neoficialne) preteku Londyn boli vcera (piatok) dorucene na SZCHPH. Prvy SK holub (p. Roman Petrovič) je na 1546. mieste.
Jozef Čuboň (20.10.2012, 06:33)
Pán Barbírik, podstata môjho príspevku nebola v tom, ako lietali Rumuni. To som len začul keď som začínal a utkvelo mi to v pamäti. Podstata príspevku bola v tom, že sa pravidelne skracuje dĺžka pretekov. Keď začiatkom 90.tých rokov sa takmer pravidelne aspoň u nás lietavalo napr. Ostende a tiež sa lietávali aj tri preteky cez 800.km / Koblenz, Aachen a iné/, v súčasností maximálna dĺžka preteku aspoň u nás len tesne presahuje hranicu 700.km a sú úvahy o 500. km dlhých tratiach. Svojím príspevkom som naviazal na príspevok p. Františka Šimka. Čiže pôvodná téma bola o dĺžke dlhých tratí, aspoň tak som ju pochopil prečítaním úvodného príspevku a naň som naviazal. Bolo by vhodné sa k tejto téme vrátiť priamo v tejto diskúsii a prípadné iné komentovať v konkrétnych príspevkoch, ktorých sa dotýkajú. Je ich tu rozpísaných viacero.
Eduard Buček (20.10.2012, 09:54)
Trochu z iného súdka. Či by nebolo dobre upraviť aj to, že ak si občan druhej národa , ktorý býva v pohraničí riadne zaplatil členské do SZHPH a OZ mohol reprezentovať OZ na CV a v MS. My sme na hranici s Poľskom no a v pohraničí sú chovatelia ,ktorý sú u nás v OZ riadnymi členmi a taktiež aj členmi SZCHPH,plnia si svoje záväzky voči OZ no a výsledky sme museli do MS očistiť od nich. Nezdá sa mi to férovo voči ním pokiaľ majú riadne zaplatené poplatky.. Myslím že na Slovensku bude ubúdať členská základňa ,no to už sledujeme koľko chovateľov ruší chov, tak že prečo máme brániť prísunu členskej základne v pohraničných OZ na Slovensku alebo v Čechách. Lamentujeme že nás nepribúda ,ale ubúda a keď je možnosť nerobíme preto nič . Tak že by bolo dobre aj toto prehodnotiť a nie len hovoriť že sa to nedá a podobné nezmysly čo sa niekedy už nedajú ani čítať. Či sa bojíme zahraničnej konkurencie ?
Zdeňek Adamík (20.10.2012, 10:19)
Jasně, správný názor. Vždyť jsme mimo jiné i v EU, tak co nám tomu brání?
Jozef Čuboň (20.10.2012, 10:37)
Istotne sa dá s týmto názorom súhlasiť, kompetentní by ho mohli zosúladiť so stanovami, teda doplniť stanovy. Mohol by však mať aj opačný efekt, teda ďalší úbytok členskej základne, pokiaľ by podmienky pre chovateľov boli vyhodnejšie v susednom štáte. /Maďarsko, Poľsko, ČR, prípadne i Rakúsko/.
Zdeňek Adamík (20.10.2012, 10:54)
Ano, to je také možné, alespoň by to vyvíjelo tlak na naše kompetentní vytvářet podobné podmínky jak na SK tak i v ČR, snad. Životní úroveň zas až tak moc neovlivníme.
Jozef Čuboň (20.10.2012, 11:21)
Vyhodnejšími podmienkami som vôbec nemyslel žívotnú úroveň, ale najmä podmienky ohľadne doletového pásma a vzdialeností hlavne u DT, teda to, čo som tu už písal dňa 19.10. o 11.15 a dnes o 06.33 hod.
Dalibor Duľa (20.10.2012, 22:51)
Tak ja som sa rozhodol ,že idem na Ukrajinu......,veď chovatelia na Slovensku z hraničných ZO,nemôžu prejsť do inej OZ a Vy chcete, aby tu lietali cudzinci?tak si myslím ,že polovica juhu bude v Maďarsku,tretina v Čechách,každý bude hľadať slabšiu konkurenciu a špekulovať a preskakovať raz sem raz tam a bude nás ešte viac.....
Milan Blahovský (20.10.2012, 23:17)
Asi tak nejako Dalibor, EU nás vedie k anarchii....

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené