Víťazstvá made in chémia.

Július Vida (28.07.2011, 12:33)
S rozmachom dostupnosti syntetických liečiv pozorujem v blízkom okolí nevídané úkazy. Objavením tohoto zázraku sa z chovateľov, ktorí nedávno robili body ťažko, dnes stávajú hviezdy prvého rangu. Aby som bol presnejší a čitateľnejší, chcem upriamiť pozornosť na používanie týchto liečiv v priebehu sezóny na dýchacie cesty. V prvom rade je zaujímavé, že tieto liečivá hoci majú byť na veterinárny predpis sa predávajú voľne ako cukríky pre deti v hypermarkete. V druhom prípade je zaujímavé, že sú to vo väčšine antibiotiká, ktoré pri použití pôsobia ako doping. Ďalej je zaujímavé, že sa legálne propagujú. A čo je najzaujímavnejšie, že protidopingový predpis riešime od roku pána a ešte nie je akosi vôľa ho zaviesť či presadiť. Je mi jasné a som presvedčený, že viem z akého dôvodu. Osobne som túto tému navodil už v r.2006 v časopise PH v spojitosti s chovateľmi, ktorí túto pliagu k nám priniesli. Vlani na túto tému na DF prešla vlažná debata v duchu vieme, ale nepovieme. Dnes máme ďalší dôvod. Honba koeficientov na olympiádu veď bude unás. A naše holuby musia byť najlepšie. Aj ja budem rád keď budú patriť medzi najlepšie, ale športovým spôsobom nie na dopingu. Vyzývam, preto chovateľov so zdravým rozumom, aby sa nebáli komunikovať na túto tému, odhalili chovateľov, ktorí tento spôsob používajú, lebo hrajú s nami nefér hru. Dnes na našom trhu nie problém tieto medikamenty nahradiť prírodnými. Sám používam už tretiu sezónu prírodné extrakty a drinky. Holuby sú zdravé, lietajú výborne, ale proti dopingu nemá nikto šancu, vidíme to aj v iných športoch. Má to aj iné následky. Pokiaľ si takéto holuby nakúpite a nedáte do nich drogu budú možno aj priemerné. Tento príspevok píšem nielen preto,aby sa dostal do povedomia aspoň tým čo sledujú internet, ale aj s tým, že zároveň oslovím touto témou aj SZ. Hádam mi z nosa neodhryznú.
Tibor Balogh (28.07.2011, 17:05)
Pán Vida mate úplnu pravdu, ale na slovensku sa to ešte dlho nebude riešit lebo od hlavy smrdí ryba, a ešte kdo ma na to financie. /u nas je porekadlo že peňaženka leti / a niečo pravdy na tom je.........Letu Zdar
Robert Molnár (28.07.2011, 17:53)
nože mi napíšte tie preparáty.
Ivan Duchoslav (28.07.2011, 21:37)
Antibiotiká ako doping?To myslíte vážne?Skúste ich nasadiť a pri protivetre a horúcom počasí budete mať problém umiestniť holuba.Silne zaťažujú organizmus,čím sa znižuje forma holuba.Pomožu vtedy,keď je organizmus zamorený chorobnými baktériami.Tým pádom sú holuby bez formy.Nasadením správneho antibiotika tieto baktérie zničíme.Vyliečením,postupne stúpne aj forma holuba.Je pravdou,že nesprávnym,častým a krátkym používaním antibiotík sa vytvárajú rezistencie,čo znamená,že antibiotiká nezaberajú.Zároveň sa znižuje imunita.Navyše farmaceutické firmy nemajú snahu vyvíjať nové antibiotiká,nie je to pre nich finančne zaujímavé,takže nás v budúcnosti čakajú problémy,keď nás napadnú silne odolné baktérie(to sa týka aj nás-ľudí)
Ján Melichárek (29.07.2011, 07:39)
,,KONTRA" na tento príspevok Ale p.Duchoslav .......ak nechcete vidieť a počuť o novodobých poznatkoch trendocha to nielen v ,,našom športe ,tak treba dať dolu tie ružove okuliare ........a presne ste popísali kedy to nefunguje......... Takže.... ,,Práškari "..boli.. sú... aj budú........ preto sú vidieť výkony jednotlivcov u holubov kedy zaleteli preteky niekoľko krát za sezónu a v ďaľšej si ani neťukol.. no keď ho majiteľ rýchlo predá a odchov je z neho len ,,priemer"alebo žiadny možno.... pre narušenú imunitu do ďaľšieho pokolenia ......... Nie je to krásny príklad . Tým netvrdím ,že to všetci robia,ale ...varianta ,že by sa letelo ,,o prachy koľko by sme si nechali brnkať po nose a nezriadili ,,anti-dopingové komisie " ktoré by odobrali vzorky pred pretekom či po preteku www.zahorak.sk
Ivan Duchoslav (29.07.2011, 09:50)
Znova zopakujem,antibiotiká niesú doping.Dopingom sú látky,ktoré podporujú výkon.A to antibiotiká niesú.Keď si myslíte,že neustálim podávaním antibiotík zvýšite výkon,tak to ste na omyle.
Jozef Toporcer (29.07.2011, 13:25)
Myslim že p. Duchoslav ma pravdu je treba rozlišiť antibiotika od anabolik ktore podporuju vykon holuba a nie len jeho o tom sa už popisalo dosť /kortison/ a pod. veci. Dnes 4-5roč. holub je už stary resp. vydrety do koša a to prave tym že sa snim zaobchadzalo ako uviedol p. Ivan D. - časte podavanie a kratke liečenie-1-2dni a to aj naslepo či to bolo treba alebo nie istota je istota ved si nemôžme dovoliť stratiť z majstr. 7-čky stratiť čo i len 1. holuba no ale potom skôr či neskôr každy takýto chovateľ musí počitať z problemami na holubniku či už pri odchove mládat alebo udržani zdravotného stavu na holubniku-zdravim
Ján Chreno (29.07.2011, 21:32)
Pan Vida ked ste povedali A povecte aj B Inač vač prispevok ste nemusel ani pisat letu zdar Bez dopingov
Ladislav Garamsegy (30.07.2011, 06:42)
Pan Vida napisal velmi spravny prispevok a trefny danej dobe.Aky ma zmysel uvadzat dane prostriedky,asi len na to aby pribudli dalsi chemici....Ved v dnesnej dobe nie je problem zajst za veterinarom a on vam povie konkretne detaily ako napr dychacie cesty,oblicky a s usmevom odchadza clovek domov a dohodlany vyhrat majstra sezony.Moj postreh za posledne 4 roky co holubarcim,ale najvacsi doping kde som vycital myslim ze to pisal pan Adamik je pre holuba ODPOCINOK,nasledne som to odsledoval a ono to zabera Letu zdar Laco alias chemik z POPRADU
Ján Chreno (30.07.2011, 08:59)
Pre chemika antibiotika nie su doping.
Július Vida (30.07.2011, 11:00)
Páni. Pretekám s holubami vyše 50 rokov. Za ten čas som na nich vyskúšal všeličo. Nie som človek čo žerie internet, nesedím pri ňom každý deň. Každý príspevok než ho uverejním si dôkladne premyslím a zvážim. Keď napíšem niečo, tak si za tým stojím. Keď sa pomýlim sa ospravedlním. Nemám stým problém. Som si vedomý, že som uviedol veľmi pálčivú tému. Obyčajne sa na takéto veci neozývajú tí čo to robia. Asi by sa prezradili. Možno som bližšie k problému, možno u vás si to nikto netrúfne podávať holubom. Ja mám iné skúsenosti, mám dôkazy, vidím okolo seba holubársku prax, riešime to v klube skrátka my to žijeme. To že píšem len "A" som si vedomý, ale opakujem, mám dôkazy, mám niektoré preparáty, ktoré sa používajú a viem ako sa používajú. Je to napísané v príbalovom letáčiku. Nemôžem ich však menovať na tomto fóre preto, že by som ich propagoval. Nebudem reagovať ani na prípadné vaše telefonáty. Pointa môjho príspevku je práve opak. Prečítajte si ho dôkladnejšie, určite pochopíte o čo tu ide.
Milan Blahovský (30.07.2011, 20:51)
Julo a partia senzáciechtivých, čítam to už od začiatku a v duchu sa zamýšľam či reagovať alebo nie. Tak ja vám k tomu dopingu niečo pridám. Môj holub r.07 mi po druhom umiestnenom Chomutove v rade ( 550 km ) totálne vypol. Vravel som si, mná toho dosť a hoci bol vdovec zrejme mu 1100 km v 20 % dalo asi zabrať a jednoducho som ho "pretiahol" ako sa vraví v našom žargóne. Dal som mu teda pauzu ( ako vraví Laci G.- najlepší doping) a prešli dva týždne a holub je zhasnutý. Hoplub bez známok nemocí, vo výbornom stave peria , svalstva nestačil v tréniungu vdovcom a ani z holubníka nechcel vyleteiť. Po vyletení nestačil kŕdľu a odpájal sa a lietal sólo v tempe, že by ste povedali že má za sebou 1000 km pretek ( 90 % z vás by ho utratilo). Prešli tri týždne on stále nič, tak som diskutoval problém s Petrom M. a on mi na to- daj mu tabletku Aldifalu. Tak som mu to teda nasadil vo štvrtok a on vám ako náhodou potom čo bol nasadený ako posledný ( mimo sériu) sadol na holubník ako štvrtý - samozrejme bez bodov. Vravím si - náhoda. Týždeň prípravy je tu opäť a on sa opäť nezapája do tréningu, nezavŕka, len sa tvári ako pacient. Na pretek som ho nasadil už opatrnejšie ( do tipu ako mi vravíme) a on ti sadne na letáč ako prvý a pri rýchlosti 1768 m/min. vyhrá oblastný pretek na 390 km. No nič iné mi neostáva ako hodnotiť, že Aldifal ( ako chémia ) je doping. No a teraz buďte múdri a píšte či som dopoval alebo nie.
Zdeňek Adamík (30.07.2011, 21:17)
Z svou karieru jsem měl nekolik vdovců, kteří když netrénovali a seděli na oblíbeném místě byli v TOP formě, jen na to přijít. Ano, o tom ODPOČINKU jsem psal já. Je to moje zkušennost.
Július Vida (20.08.2011, 16:41)
Vidím, že do tejto témy sa nechce nikomu. Alebo debatovať len v súkromí, aby sa to iní o nás nedozvedeli. To nie sme schopní takúto vážnu tému hlbšie rozdebatovať ?
Peter Matalík (21.08.2011, 20:40)
Ale sme p.Vida,len momentálne majú chovatelia iné problémy/ nácviky mláďat,závody a adeno../,nechajme si to na posezónnu debatu .
Július Marton (25.08.2011, 14:21)
P.Vida máte naprostú pravdu s chémiou u špičkových chovateľov čo som sa na vlastné oči koľko rázi presvedčil,čo som videl v jednom koši som nedal ja holubom za 50 rokov.Žiaden práškar nebude komunikovať na tému ktorú ste naznačil.Zistia to až vtedy keď holuby neletia ,strácajú sa a vtedy hladajú subjektívne a objektívne príčiny,výhovorky na kade čo ,len tá pravda je ťažko vysloviteľná.Tak to aj nadaľej zostane medzi elitu. Ostávam s pozdravom:Marton Julo.
Peter Matalík (25.08.2011, 21:18)
p.Marton ! To čo ste v tom koši videli?A propo podľa Vás každý špičkový chovateľ je "práškar"?Čiže "rovnice"-dobrý materiál-dobrý holubník - a hlavne tvrdá robota okolo holubov už neplatí?.Čo mám informácie,po zavedení kontrol v Belgicku špičkoví chovatelia sa znova po pár rokoch dostali do špice/myslím tých čo podávali nejaké podporné prostriedky/.aj keď nie všetci.Ak si niekto myslí a to je fakt,že po podaní nejakého prášku priemerný holub exceluje a vyhrá OZ je na veľkom omyle!A hlavne by som poprosil SZ,aby už nezverejňovali zoznam zakázaných podporných prostiedkov,ako to bolo svojho času v informačnom spravodaju.Až potom chovatelia,ktorí o týchto prostrietkoch nemali ani "šajnu",tak sa o ne začali zaujímať!Samozrejme,že tiež nemám na očiach "ružové" okuliare".Nie je všetko OK.Som za dopingové kontroly.SZ by už mal riešiť financovanie,aby sme v sezóne 2012 pred Olym. na Slovensku nazažili nejakú blamáž!
Ján Melichárek (25.08.2011, 21:56)
pekne povedané,len to treba dotiahnuť .............. jednoducho povedané od hlavy smrdí ryba
Július Marton (26.08.2011, 08:10)
P.Matalík nikdy som netvrdil,že každý špičkový chovateľ je práškar,ale minimálne 50% sú práškari.Hlavne tí solventnejší kt. si to môžu dovoliť. Medzi tými menej solventnými je toho oveľa menej.To čo som napísal o tom koši za tým si stojím.Som tej zásady,keď niečo vydím raz je to pre mňa smerodatné viac ,ako keby som 5 rázi o tom počul.Neni som roznášač klebiet,vyjadrujem sa jedine k faktom. S pozdravom:Marton Julo
Peter Matalík (26.08.2011, 20:25)
Jedno by však bolo vhodné zverejniť.Ktoré u nás bežne podávané antibiotika/dovolim si tvrdiť u 90% súťažiacich chovateľov/,sú považované za doping.Osobne by som bol na to zvedavý a domievam sa ,že aj spústa ostatných chovateľov.
Zdeňek Adamík (26.08.2011, 20:45)
Fakta znamenají: KDO, KDY, KDE a CO? A to jistě ani ti nejpečlivější čtenáři zde nezaznamenali...
Ľubomír Drgáň (26.08.2011, 21:09)
Ujo Peťo prikláňam sa k tvojmu názoru.Lieky na potlačenie chorob u holubov podľa mňa nie sú doping,ale ak niekto svoje holuby pravidelne preliačuje a tlačí do ných antibiotika,žiadnu dieru v rámci dlhých trati neurobí.Tieto holúbky majú úspech, podľa môjho názoru tak na krátkych a poprípade stredných tratiach,ale chovateľ si ich odpise za krátku dobu. Čo mu s takého holuba zostane,to je len víťazný pohár za jeden poprípade v tom najlepšom za dva roky,svojej slávy. Takéto holuby volám jednorázovky. Treba sa držať príslovia niekedy je menej lepšie ako viac. Niečo ma trápi a nedokážem sa vyrovnať z jednou vecou písal som v diskusii,že počas závodnej sezóny, som nepodal žiadne antibiotika. Klamal som,celá sezóna bola poviem čistá bez antibiotík,ale posledného závodu som sa bál.Ako dopadnem a moje presvedčenie v niečo že je to dobé potlačila túžba po víťazstve a podal som. Preliačil som dýchacie cesty od nedele do stredy a zaletel som.Neviem teraz posúdiť, či som tomu pomohol alebo nie. Teraz môžem spokojne spať.
Miroslav Ďurana (26.08.2011, 21:28)
Ľubo, máš odpustené .S pozdravom MIRO.
Ľubomír Janda (26.08.2011, 22:49)
Pán Matalík, vrátim sa k Vášmu príspevku v tejto téme zo dňa 25.08.2011, konkrétne ku konštatovaniu: „Čo mám informácie,po zavedení kontrol v Belgicku špičkoví chovatelia sa znova po pár rokoch dostali do špice/myslím tých čo podávali nejaké podporné prostriedky/.aj keď nie všetci.“ Keďže nepochybne disponujete „prameňmi“, ktoré nie sú bežne dostupné a väčšinu chovateľov dianie v uvedenom prostredí nepochybne veľmi zaujíma, poprosím Vás a nielen za seba o informáciu : l./ Ktorí chovatelia v Belgicku podávali podporné prostriedky a po pár rokoch sa dostali do špice! 2./ Ktorí chovatelia v Belgicku podávali podporné prostriedky a po pár rokoch sa do špice nedostali!!! Na jeseň plánujem cestu po Beneluxe a rád si dám poradiť ktorým holubníkom sa radšej vyhnúť a naopak ktoré navštíviť!!! Za informácie vopred ďakujem!!! Letu zdar ! Ľ.J.
Peter Matalík (30.08.2011, 21:20)
p.Janda.Je samozrejme,že toto nikdo nikdy nezverejnil ani v Belgicku ani v Nemecku...Tam na rozdiel od nás si držia svoje "prešľapy" pod vlastnou pokrievkou.Viete ak p.Bronckamp predá olym.víťaza v katg."E/Ostende/,za 170 000 Euro a on nemal splnené podmieky /jeden závod mal pod 800 km/ a nie je z toho medzinárodná blamáž/to asi Japoncov nezujíma/,tak potom nech z nás nerobia podvoníkov a blbcov.Čiže záver je asi taký, dopisovatelia renovovaných časopisov pre chovateľov si urobili prieskum a takto im to vyšlo.A však žiadné mená.Biznis je biznis a nie ako mi sa tu oháňame na Slovensku,že za aké peniaze predávame holuby.G.Vandenabele predá jedno mladé a ja za celú sezónu nemám šancu tu sumu dosiahnuť.O tom to je. Preto aj tie mená sa nezverejňujú.
Zdeňek Adamík (31.08.2011, 06:47)
Peter nemáš pravdu, zveřejňují se jak jména přestupců tak jména těch u kterých byly provedeny kontroly s negativními výsledky. V počátcích nedokonalých postupů při odběru vzorku, při jejich přepravě, uchovávání, docházelo i k soudům a z těch existovaly v dané době pěkně husté reportáže. My máme tu výhodu, že se můžeme těmto dětským nemocem vyhnout, tedy pokud se chceme poučit a to doufám, že na rozdíl od některých zákonodárců chceme.
Július Marton (31.08.2011, 08:51)
K p. Adamíkovi. Kto, kdy ,kde a co Vám nikto na nos nezavesí.Koho sa to netýka ten nemá problémy s mladými ani starými holubami.Jedno je isté,že problémy a následná strata mladých holúbat pri nácvikoch sa týka väčšinou špičkových chovateľov.Tým obyčajným to letí pomalšie ,ale z minimálnymi stratami.Zamyslite sa kde je chyba. Marton Julo
Július Marton (31.08.2011, 08:57)
p.Matalík .Tie doby keď sa u nás kupovali drahé holuby sú za nami. V dnešnej dobe si každý chovateľ vycestuje radšej do Belgicka,Holandska,Nemecka a v prípade aj do Polska a kúpi si holubov akých potrebje.Čo sa týka Gabiho bez urážky až budete na jeho úrovni ja prvý si kúpim od Vás holubov.Budem rešpektovať v cene 000. Marton Julo
Zdeňek Adamík (31.08.2011, 10:10)
Pane Marton, no nevím nad čím se mám já osobně zamyslet, trochu jsem to nepochopil, ale to není zas až tak podstatné. Jen bych chtěl říci, že co se týká viroz a tou holouběcí nemoc s "podporou" doprovodných jevů, zcela určitě je. Tak té se málokdo vyhne, tam je spíše rozhodující, jaká úroveň nákazové situace v daném regionu je. Jinak je jasné, že nadměrné používání antibiotik, chemoterapeutik či dopingových nebo krycích (maskovacích) prostředků; ke snížení imunity holubů a jejich plodnosti - může vést.
Milan Blahovský (31.08.2011, 10:27)
Pán Marton, to že na Slovensku či v Čechách môže byť niekto na úrovni špičkového chovateľa z Belgicka to je snáď nad slnko jasné, že byť nikdy nemôže. Slovák ostane vždy slovákom hoci by mal výsledky svetovej úrovne. Jednoducho povedané , pokiaľ by mal Vandenabeele holubicu úrovne Matalíkovej 1369-ky, či Sčíslakovho holuba 49 alebo Luhového 1761-ky to by bol úplne iný pohľad na chovateľa či holuba ako toho nášho. O kvalitách holubov G.Vandenabeele nepochybujem ani chvíľu.
Július Marton (31.08.2011, 11:01)
P. Adamik.Vy ste starý lyšiak,no konečne sme sa pochopili,Všetkého moc škodí,t.j. staré porekadlo ako u Vás v Čechách tak aj u nás na Slovensku.V jednom starom Českom filme se žíka všechno s mírou,alebo přimerane.Budte zdraví aj s Vašimi holúbkami to Vám prajem. Marton Julo.
Július Marton (31.08.2011, 11:05)
P. Blahovský.Nepochybujem,že na Slovensku nie sú dobrí holuby ale mám pocit a presvedčenie,že sa nejedná o holuby ,ale o charakter chovateľov a dôvere. Dôvera t.j. hlavné. Lahko stratíš ,ale ťažko nadobudneš. Týmto by som uzatvoril moje presvedčenie o serioznosti niektorých chovateľov(podotýkam niektorých),aby ste si to navysvetlil zle. Marton Julo
Zdeňek Adamík (31.08.2011, 11:14)
Tak, tak hlavně zdraví. Když jsem byl na vojně, tak tam jeden lapiduch vyhnal vždy marody na dlouhou horní chodbu. Uprostřed té horní chodby byl "hasičák", hasící přístroj a pacient musel chodit kolem něho a zdravit. A lapiduch řval: "Zdraví, zdraví - až se uzdraví!"
Ľubomír Janda (31.08.2011, 21:48)
Súhlasím s konštatovaniami p. Blahovského a pripomínam ešte výraznejšie ESÁ ostatných rokov v dlhotraťových olympijských kategóriach ako: - „309“ - A p. Bednára „C“ – koef. 19,... – trate od 500 do 900 ! - „2214“ – H p. Bachára „E“ – koef. 18,... – trate ešte nad 800 ! - „596“ - H p. Košťála „E“ – koef. 28,... – trate ešte nad 800! - „549“ - H p. Košťála „E“ – koef. 28,... – trate ešte nad 800! To najlepšie čo doma máme !!! Letu zdar ! Ľ.J.
Jozef Toporcer (01.09.2011, 01:16)
Raz som to tu už napisal že Belgičania končia na každej olympiade daleko za nami tak neviem prečo ich tu zase tych amateroch tu zase spominate hociktori slovensky špičkovy chvateľ ma lepčie vysledky ako super šampion Belgicka len chce to si urobyť reklamu na ich urovni a nepretekať na body ale na prachy a potom nas možno svet bude vnímať ako Belgičanov všade kde sa točia prachy tam svet upiera svoju pozornosť my sa z toho sajrantu len ťažko vyhrabeme jedine testovacie stanice maju buducnosť aspon pre tých čo maju na to no a my ostatný budeme sedieť pri počitači a budeme pozerať ako to v TS letí-zdravim
Štefan Nochta (01.09.2011, 06:53)
Neskutočná pravda,p. Toporcer! Dovolím si pripomenúť, že týmto smerom sa začína uberať i MDKS, i keď je to len v plienkach, ale už skutočnosť, že v každom preteku prvých 20 holubov s "M" krúžkami je finančne ocenených, pri konečnom hodnotení sa budú dávať zlaté retiazky miesto plechových pohárov, je to skutočná motivácia pre chovateľov na pretekoch cez noc a ak Výbor MDKS bude túto myšlienku naďalej rozvíjať a zdokonalovať, verím, že počty chovateľov a nasadených holubov rapídne narastú........
Ivan Oravec (01.09.2011, 07:16)
Pán Nochta zabudli ste aj GCS.
Zdeňek Adamík (01.09.2011, 07:23)
Pane Toporcer, nic ve zlém, ale kde berete tu jistotu, že na ten byznyscirkus (Olympiádu) jdou z Be a NL ti skutečně nejlepší holubi? Se znalostí tamější situace vám mohu říci že většinou nejdou. Jsou prodáváni bezprostředně po vítězném "Nationálu" případně po získání titulu ESA vyhlášených kategorií. Podle jejich vyjádření: "Dokud jsou ještě v kurzu, dokud jsou ještě v paměti!" V NL zejména na těch nejdelších vzdálennostech jsem navštívil pár malých chovatelů jejichž životním cílem je vyhrát Barcelonu případně podobný závod a holuba okamžitě prodat a zabezpečit tak rodinu či pořídit nové bydlení apod. Štefane jdete, podle mne, velmi správným směrem a držím vám pěsti. Doufám že vám to i s přihlédnutím k slovanskému (prosím nezaměňovat se slovenským) vysokému stupni závistivosti vydrží.
Štefan Nochta (01.09.2011, 08:17)
p. Oravec, ja nie som členom GCS a ani tu nezávodím, takže som na nič nezabudol......................... Zdeňku, vďaka za podporu!!!!! Vždy som hovoril, že Ty správnu vec vieš oceniť a podporiť. Ja tiež som za to, aby sa myšlienka klubu MDKS vyvíjala tým správnym smerom a keď v roku 2012 začne klub závody s 10.-pretekmi, ako to má v pláne ( 5 s ranným štartom a 5 s popoľudňajším štartom), tu si potom skutočne každý "maratónec" príde na svoje! Vieš Zdeňku, závisť je skutočne slovanská vlastnosť, no u nás to len upevňuje súdržnosť a životaschopnosť.......
Štefan Nochta (01.09.2011, 08:33)
Niekto by mohol namietať, že tieto príspevky k uvedenej téme nepatria, ale ja si dovolím tvrdiť, že patria, a to v tom smere, že v pretekoch cez noc sa tzv. "chemické" holuby neuplatnia. Takže Julo(autor témy) , môžeš si byť istý, že v pretekoch cez noc by nikto neriskoval "napráškovať" si svojho borca,ktorého roky pripravoval na tento druh pretekov, nakoľko ako je známe,preteky trvajú aj niekoľko dní.......
Peter Matalík (01.09.2011, 17:32)
Zdeňku.Tiež s tebou nesúhlasím v tom ,že olym.pomienky .resp. výsledky z olym. nič pre Belgičanov neznamenajú.Však aké su známe a cenené holuby ,ktoré na olym. ani nie su v popredí,ale v Belgicku vyhrajú.Ja som mal asi v r.2003 He v kat. "D" s koef.72 a Jos Thone 73.Vieš aká to bola uňho hviezda. Moja na Slovensku neznamenala nič!/Bol v Belgicku v prvej trojke/.Podobne napr. Brat Pitt /a spústa iných holubov/u Herbotsa.Už neviem kde ho kúpil,ale prečo sa stále spomína umiestnenie na olymp.,ak to neuznávajú?
Zdeňek Adamík (01.09.2011, 19:09)
Zoufalá snaha jistých obchodníků za pomocí barnumské reklamy zvýšit obrat. Nemíním to tady příliš rozvádět, neboť je mi jasné, že kdo to na vlastní oči a uši nepoznal obvykle neuvěří.
Vladimir Kotvan (01.09.2011, 22:05)
Peter nehnevaj sa ale tie Tvoje príspevky aTvoj chytrý holubársky postreh mi pripadá ako by si bol pupkom celého holubárskeho sveta !!! Pravda je samozrejme úplne niekde inde .Ahoj nech Ti to letí !!!!
Jozef Toporcer (02.09.2011, 01:10)
p.Adamik- na tuto temu /olympiady/ sme sa už raz bavili vysvetlil ste ako to tam chodi v Bel. či NL. ja to beriem lebo vidim že to diane tam mate pod palcom lenže vyhrať jeden national to neznamená že tomu holub. to stači na olympiadu musi ichvyhrať ako vieme v AKAT.-10-za 2r. v B.-8 atd. vyhrať jeden pretek a rychlo ho predať to nie je splnenie olym. podmienok. Eso holub to už je ine kafe, len že tých olym. kategorii je podstatne viac a Belg. sa nevedia presadiť aj naprik tomu že je ich tam 36,000 chovateľov mala krajina približne ako SK ale holubarov toľko ako Canada ma hokejistov .Aj ked uprednostnuju biznis pred olym. tak pri tej členskej zakladni by mali mať na každu kategoriu 20-nahradnikov ked su taky dobry, prečo sa občas vedia presadiť na olym. nemci alebo holandania ale Belg. nikdy už iba žiju z toho čo si vybudovali v minulosti zaspali na vavrinoch. V TS-JAR Belgičania nahlasia jednu tretinu holubov a ked pozriete do vysledkov tak ich tam najdete tak dvoch slavneho Kopmana a Gabyho Vandenabele pri tom počte čo nasadi Kopman 80ks. do TS-JAR TAK TO JE RIADNA MIZERIA to už by som lepšie dopadol aj ja keby som toľko holubov prihlasil Nemci tam hraju furt prve husle aj ked je pravda ,že ich tam dodaju najviac ale vo vysledkovej listine robia špicu tam je treba nakupovať v Nemecku nemec je nemec pedant - inteligent nie ako ti sedliaci Belgicky ale to už hadam stači aj ked by som tu mohol takychto prikladov uviesť ešte spustu možno mi ešte niekto prihra na smeč idem si radšej pospať aj zajtra je den-zdravim
Peter Matalík (02.09.2011, 10:19)
Vlado! Čo sa stalo,že si sa zapojil do diskusie?"Zíram".To som ťa až tak vytočil,ak áno tak to nečítaj.Nech to letí aj tebe.
Július Marton (02.09.2011, 10:41)
Vážení páni holubári,sú tu pripomienky na Belgické a Nemecké holuby pritom každý z Vás má minimálne aspoň jednu páru(už aj tí menej solventní).Zabúdate na prvé holuby kt. sa dovážali prevažne z Čiech.Od Šmehlíka z Brankovic,od Machulu z Kyjova,od Jardu Zemana Praha -Michle,Od Vojtu Emlera z Přelovče,od Vladimíra Kublu z Olomovca,od Franta Bartla z Važan a u nás na Slovensku čo asi málo kto vie od bratov Bajerovcov zo Žiliny.Každý si doviezol ,alebo kúpil to čo sa mu lúbilo.Mne osobne sa lúbili Šmehlíkove červené holuby.Až v neskoršej dobe tu nastala invázia Belgických a Nemeckých holubov.Ja si myslím,že aj tie naše Česko-Slovenské boli na dobrej úrovni a aj ostali. K p. Jandovi len toľko.Jarove Košťálové holuby poznám.Keď Jaro začínal s chovom PH tak u nás už minimálne 30rokov holuby lietali a to prevažne dovezené z Čiech a zo Žiliny kt. doviezol ešte môj otec.Môj otec kt. mal chov holubov ako hobby(koníček).Ja tak isto ,je to moja záluba.Nepoužívam chémiu a keď tak len v nutnosti.Neletím špicu,mám aj Belgické,Nemecké aj Holandské holuby a porovnávam.Neni v tom až taký veľký rozdiel.Keď sú holuby zdravé, tak nemajú problémi s lietaním.Holuby ma neživia ,ja živým holubov,čiže kšefty na bok.Buď záluba,alebo biznis to už si musí každý zvážiť sám. Marton Julo
Zdeňek Adamík (02.09.2011, 11:02)
Pane Toporcer, ale já vám ten názor zas až tak neberu, stejně jako já, ani vy, a ani nikdo jiný, nevíte - nevíme - neví, zda ten vítěz Nationalu by při dalších závodech nešel opět do špice (příklad třeba "Kleine Didi Etiena Devose"). Jenže proč? Stejně jako to že může vyhrát, je vysoké riziko případné ztráty, tak proč by to ten kdo ho chce a může prodat, dělal? Tak oni uvažují. Jinak co se týká způsobu a těžko měřitelné úrovně chovatelství či holubaření ve výše uvedených zemích je to přímo úměrné jejich mentalitě. A jak víme Belgičané spíše inklinují k francouzskému způsobu života a nahlédání na něho. Takže?A ještě na okraj, obačas jsem se také při návštěvách menších chovatelů setkal s tím, že, pokud nelhali, nevěděli ani že nějaká Olympiáda PH existuje...
Jozef Toporcer (02.09.2011, 12:02)
Uplne s vami suhlasim p. Adamik maju zauživany svoj system na ktorom aj dobre zarobia tak prečo by na tom niečo menili-narozdiel od nás-iba same vydavky-zdravim
Ľubomír Janda (02.09.2011, 15:25)
Aj keď som si vedomý, že tento príspevok do témy „Víťazstvá made in chémia“ nepatrí, pokladám za potrebné vyjadriť sa k niektorým otázkam z činnosti MDKS, ktoré boli v tomto priestore zverejnené, minimálne prekvapili a do budúcna sú spôsobilé, podľa môjho názoru, klubu skôr uškodiť ako prospieť! Jedná sa o informácie uvedené v príspevkoch p. Nochtu dňa 01.09.2011 o 06:53 a 08:17 ! Zaskočený som nezostal len sám a preto chcem, takto verejne požiadať o objasnenie, na základe čoho, „pri konečnom hodnotení sa budú dávať zlaté retiazky miesto plechových pohárov“ a z čoho kolega usudzuje, že spomínaná anomália je tá „skutočná motivácia pre chovateľov na pretekoch cez noc“??? V roku 2009 po víťazstve mojej holubice na trati „Aachen“ v MDKS, som pre internetové noviny „Štrekár“ číslo 2/2009 na otázku „... s akými cieľmi vstupujete do pretekovej sezóny, resp. vaše motto ?!“ odpovedal: „Aspoň raz vystúpiť na „bedňu“!!!“ S „bedňou“, teda so stupňami víťazov som vždy mal, mám a dúfam, že aj do budúcna budem mať spätú predstavu pohára, najlepšie „plechového“! Ja za každým týmto pre niekoho možno „prežitkom“, pre niekoho možno „lapačom prachu“, vidím konkrétneho holuba, konkrétnu maratónsku trať, konkrétne počasie, konkrétne úsilie na konci ktorého je výsledok, ... , teda konkrétnu udalosť a hlavne pamätný deň! V protiklade aj „zlaté retiazky“ môžu predstavovať morálnu hodnotu! V našom prípade asi len pre vyznávačov „Mamonu“!!! V týchto súvislostiach pokladám za potrebné vyjadriť sa aj k ekonomickej hodnote „zlatej retiazky“ z hľadiska ako nákladov oceňujúceho (MDKS), tak aj z hľadiska prínosu oceňovanému (chovateľ)! Pre lepšiu ilustráciu použijem vyjadrenie v Sk! Jeden gram zlata v podobe retiazky predstavuje hodnotu cca. 700.-Sk. Keď vám táto forma nebude vyhovovať, stáva sa zo šperku zlomkové zlato v hodnote cca. 200.-Sk/g. Strata cca. 500.- Sk!!! Preto zlatá retiazka nemôže pre skutočného chovateľa predstavovať ani morálnu a ani ekonomickú hodnotu! Zároveň je potrebné si predstaviť, ako bude vyzerať za 700 Sk pohár a ako zlatá retiazka (l gramová, takmer neviditeľná)!!! A ponúka sa otázka, prečo zlaté retiazky?!? Prečo nie tvídové, pepitové alebo kárované saká, alebo veľkokapacitné balenie prachu na pranie, posteľné obliečky, či nákupné poukážky na iné „ležiaky“?!?!? Zatiaľ toľko z mojej strany k tomu, že „pri konečnom hodnotení sa budú dávať zlaté retiazky miesto plechových pohárov“, teda časti príspevku o 06:35 hod. !!! A dovolím si pár postrehov aj k časti príspevku o 08:17 hod.! Až sa k tomu nemusíte vracať, pripomeniem: „... aby sa myšlienka MDKS vyvíjala tým správnym smerom a keď v roku 2012 začne klub závody s 10.-pretekmi, ako to má v pláne ( 5 s ranným štartom a 5 s popoľudňajším) ...“!!! Pán Nochta, ja neviem či sa týmto nápadom členskej základni opäť vyhráža výbor MDKS, alebo či ste Vy osobne prešiel na v skutku zaujímavý druh satiry! Asi ste už zabudol na to, aký bol na jar problém! A pripomínam, že na jeho riešení ste sa aktívne v DF zúčastňoval!!! Nebolo možné „presadiť“ 5 pretekov, neskôr boli aj na P-SZCHPH oficiálne deklarované, ale reálne sa pretekový plán dostal do roviny 4 (majstrovské) + l (nepovinný) a keď bol jeden zo „4“ z dôvodu, no nazvem to, ťažkostí pri preprave zrušený, tak ten nepovinný sa stal majstrovským!!! A po tom všetkom tu chcete kriesiť tých „fatamorgánových“ 5 + 5??? Pri presadení vyššie uvedeného systému do sezóny 2012 sa stane z MDKS najskôr niečo, čo by jeden veľmi populárny politik z vašich končín celkom určite nazval „mačkopsom“!!! Ak niekto z nositeľov myšlienok „zlaté retiazky“ či „10 = 5 + 5“ bude mať seriózny záujem o zaujatie kompetentného stanoviska, navrhujem tento príspevok v plnom rozsahu skopírovať a použiť ako pilotný v novej téme, napr. „Ako ďalej v MDKS?“ Letu zdar ! Ľ.J.
Štefan Nochta (02.09.2011, 18:04)
p. Janda, pobavil ste ma,už dávno som sa tak z chuti nezasmial............. Na jednu vec však musím reagovať: zapamätajte si prosím, že ja vždy píšem iba za seba a nepíšem za výbor MDKS. Vývoj ide dopredu a myslenie chovateľov by malo tiež.
Ivan Duchoslav (02.09.2011, 19:42)
Lámem si hlavu,prečo kupujeme tie,,tuctové plchy" zo západu,keď doma máme také hviezdy.
Ľubomír Janda (02.09.2011, 22:21)
Pán Nochta, ja sa tiež teším, že „zlaté retiazky“ a „10 = 5 + 5“ nie sú oficiálnou doktrínou MDKS! To je tá najracionálnejšie stratégia do nasledujúcich sezón!!! A k tomu vývoju! Nedávno som od Vás čítal úvahy, resp. túžby o vytvorení tradície pre stredoeurópsky priestor založenej na premise „Oostende = Barcelóna“, putovný pohár starostu Vašej obce pre víťaza, spolupráca s maďarskými priateľmi v tomto smere a atď.!!! Pripomínam, že tradícia vo svojej podstate predpokladá dlhodobú zvyklosť prenášanú z generácie na generáciu! Aj „Stanley Cup“ funguje od roku 1892 a doposiaľ z neho v záujme „napredujúceho vývoja a myslenia“ v NHL nikto nenarobil retiazky či kávové lyžičky! Skôr naopak! Zo sezóny na sezónu je cennejší!!! V tom tkvie podstata tradície!!! Ale pokiaľ bude záujem a živná pôda pre anomálie, môžete založiť tradíciu aj na „zlatých retiazkach“, príp. na tých „módnych“ sakách, ale upozorňujem, že to už nebude MDKS, to bude totálna paródia na MDKS!! Letu zdar ! Ľ.J.
Zdeňek Adamík (03.09.2011, 06:23)
Nezlobte se pane Janda ale srovnáváte naprosto neporovnatelné a přitom ještě krtizujete pana Nochtu, že to snad dělá on. Historická i faktická hodnota poháru za vítězství v NHL je naprosto rozdílná od nějakého 1 či půl kg plecháče za vítězství v závodě DT či SDT! A propos už jste ho vrátil?
Štefan Nochta (03.09.2011, 07:43)
p.Janda, Vám určite postačí i diplom,ktorý si môžete dať zarámovať a bude Vám pripomínať skvelé úspechy Vašich miláčikov.............. Chovateľ,ktorý vkladá nemalé finančné prostriedky do svojho chovu, učite sa poteší nejakému hodnotnému oceneniu, či je to už retiazka, medailón, prsteň, náramok a pod........maratónci v Maďarsku sa už dávnejšie takto oceňujú a myslím, že aj toto je jeden z dôvodov,prečo je u nich o túto súťaž väčší záujem..... MDKS sa predsa nezakladá na to, aký bude spôsob oceňovania.......... a nemiešajte sem prosím Vás Váš šatník, ja to predsa nikde nespomínam.Ak ste ma chcel zosmiešniť, uisťujem Vás, že Vám to nevyšlo, naopak.... Mal som Vás za inteligentnejšieho....................
Július Vida (03.09.2011, 10:18)
Kolegovia. Keď som zadával túto tému, myslel som na chovateľov, ktorých zaujímaú len víťazstvá a to za každú cenu. Je im jedno čo napchajú do holubov, akú trať letia a ako tieto holuby dopadnú. Väčšinou sú to chovatelia, čo majú holubov nadostač a samozrejme i ostatné prostriedky. Ich nezaujíma v akom stave vy holuba kúpite. Len víťazstvá priťahujú kupcov. Hlavne tých, ktorí si fakty o vedení chovu neoveria. Poentou témy je, aby sme nemali veľké oči na tie zázračné výsledky, keď po čase zistíme , že to bol fígeľ na naivných. Hovorí sa, že všetci ľudia všetko vedia. Nezdá sa mi, že my chovatelia o tíchto chovateľoch nevieme. Že nevieme, čo používajú. Časom všetko vyjde na povrch a to je to o čo mi ide. Netreba sa báť tíchto chovateľov pomenovať. Veď všetci chceme hrať férovo, či.......?
Milan Blahovský (03.09.2011, 13:10)
Stačí pozrieť ako sa darí ich holubom v TS ( ak tam vôbec niekedy dajú ) a je jasné o čom to asi doma je. Buď mizerná konkurencia alebo umenie, ktoré zvyšok OZ neovláda. A stále sme pri tom istom - "pralesnom" majstrovstve OZ, či ? .:o)))))))
Zdeňek Adamík (03.09.2011, 13:15)
Na tomto "sportě" je "krásné", že všechno je možné. Občas si u mne někteří chovatelé stěžují že dali "velké peníze" tuzemskému chovateli za posily a "ono to neletí". První co jim řeknu je , že když jim to neletí od tohoto chovatele tak jim to pravděpodobně nepoletí ani od mne. A k tomu přidám závěrem, že si asi zapomněli koupit i toho chovatele.
Ľubomír Janda (03.09.2011, 18:27)
Ja som už naznačil že to chce inú tému a p. Vidovi sa ospravedlňujem za to, že to bude opäť o „inom“, ale len preto že musím reagovať na p. Adamíka a p.Nochtu!!! Pán Adamík nerozumiem Vašej poznámke: „A propos už jste ho vrátil?“, v náväznosti na „plecháče za vítězství v závode DT či SDT!“. Neviem z akých zdrojov čerpáte, ale o mojich víťazstvách na DT a SDT nikdy nevznikli žiadne pochybnosti!!! Alebo máte iné informácie? Poprosím o zverejnenie, aj so zdrojom!!! Pán Nochta, nikdy som nemal záujem Vás uraziť! Preto sa Vám ospravedlňovať nebudem! A do budúcnosti odporúčam, nehodnoťte úroveň inteligencie človeka pozitívne či negatívne len preto, či s Vašimi názormi súhlasí či nesúhlasí! Deklarujete tým svoju vlastnú! Svojimi príspevkami som chcel len poukázať na to, že v každej záujmovej činnosti, aby mohla mať budúcnosť, teda aj v tej našej, je nevyhnutné aby boli dodržané vopred dohodnuté pravidlá! Spôsob oceňovania, ktorý bol v SEMK a pôvodnom MDKS tradičný, nikto nezmenil! Ak sa tento progres udeje, tak je to zmena pravidiel „po zápase“!!! A hlavne som chcel naznačiť, že do klubu s takými praktikami „určite“ každý rád zavíta!!! Zjavne som nebol pochopený!!! Letu zdar ! Ľ.J.
Zdeňek Adamík (03.09.2011, 22:22)
Pane Janda to byla jen narážka na Vaše přirovnání ke Stanley Cupu, kde je pohár putovní....
Ľubomír Janda (04.09.2011, 08:05)
Pán Adamík, keďže som „Stanley Cup“ nemal nikdy v dispozícii, Vaša narážka aby som ho vrátil, je v kontexte predchádzajúceho rovnako nevydarená ako aj jej vysvetlenie! Prečítajte si ten príspevok ešte raz pozorne a zistíte, že na existencii uvedenej trofeje som sa len pokúsil vysvetliť podstatu tradície ako aj jej význam pre športové zápolenie. V tomto prípade NHL! Zároveň zistíte, že som neporovnával „Stanley Cup“ s pohárom „za vítězství v závode DT či SDT!“ Tento pohľad je Vašou, ničím neodôvodnenou konštrukciou a preto ho prosím nevydávajte za môj prístup k veci!!! Letu zdar ! Ľ.J.
Zdeňek Adamík (04.09.2011, 20:15)
no comment
Ľubomír Janda (04.09.2011, 22:14)
Súhlasím, k tomu ťažko niečo čo dodať! Letu zdar ! Ľ.J.
Peter Matalík (07.09.2011, 00:28)
No- teším sa na duel Adamík X Janda.Bohužial ja na to nemám/vedomostne,pravopisne a snáď ani v holubarení.
Milan Blahovský (07.09.2011, 08:41)
Čo si Peter nemohol spať po futbale s Arménskom ????? To určite pol futbalového Slovenska, ale ja som usnul v pohode. Beriem celý náš futbal s nadhľadom rovnako ako názory niektorých chovateľov.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené