satelitné hodiny

Petr Blahušiak (09.04.2011, 09:18)
z obežnika 4/2011 používanie satelitných hodín u EKS – nie je prípustné ručné nastavenie času predpokladám že pod pojmom satelitné hodiny si SZ CHPH predstavuje elektronické hodiny riadené rádiovým signálom. Technológia riadenia hodín rádiovým signálom je v strednej Európe založená na príjme dlhovlnného signálu DCF 77 (frekvencia 77,5 kHz). V okruhu do 1.500 km od vysielača, ktorý je umiestnený v Mainflingene pri Frankfurte nad Mohanom (SRN) a šíri úradný stredoeurópsky alebo stredoeurópsky letný čas Spolkovej republiky Nemecko je možné prostredníctvom dlhovlnnej feritovej antény získať DCF signál o priemernej intenzite 100µV/m.Vysielač je riadený céziovými atómovými hodinami "Physikalisch Technischen Bundesanstalt" v Braunschweigu a vysiela do sekundových impulzov zakódovaný aktuálny čas, dátum a deň v týždni. ja len pre upresnenie lebo satelitné hodiny k EKS nemá asi nikto.
Ivan Oravec (09.04.2011, 09:49)
Pán Peter máte úplnú pravdu, dal ste k tomu aj vyčerpávaciu odpoveď.
Milan Blahovský (09.04.2011, 15:10)
Peter, ak sa nemýlim tak GPS hodiny má najnovší systém Benzing, viac by k tomu mohol uviesť L.Drgáň.
Richard Baško (11.04.2011, 10:35)
A ako mám potom rozumieť tomuto ustanoveniu vykonávacieho predpisu pre prevádzku EKS: "Pri používaní hodinového zariadenia, ktorým sa odsúhlasuje SEČ, komisia nepoužíva rádiový časový signál."
Milan Blahovský (11.04.2011, 14:44)
To by si mal zavolať na isté tel.číslo...Zrejme rádiový časový signál myslel dotyčný rozhlasové znamenie, ktoré tu a tam odznie v rádioprijímačoch pri hlásení "presného"času, tieto rozhlasové prijímače môžu v NS plniť akurát tak zábavnú funkciu a nie "časonastaviteľnú" Existuje totiž Richard systém kde sa hodiny nastavujú resp. následovne spúšťajú manuálne ( Benzing Express) tento bod je smerovaný práve k týmto systémom ale aj klasickým hodinám.
Richard Baško (11.04.2011, 15:21)
Neviem, aké číslo máš na mysli. Ale ak vychádzam z toho, čo je napísané v PP tak to odporuje tomu, čo uviedol p. Blahušiak a potvrdil p. Oravec. Malo by sa to teda uviesť na pravú mieru a pomenovať správne. V súvislosti na príspevok MB mám ešte jednu otázku: Podľa akého časového znamenia (hlava IV. bod 4. PP) potom majú byť spustené hodiny do chodu? Mysleli sa tým, predpokladám, klasické mechanické hodiny.
Milan Blahovský (11.04.2011, 19:57)
Ja nechápem prečo nezavoláš výcvikárovi SZ, ktorý tento obežník napísal. Alebo tam nebol nik uvedený ?
Richard Baško (12.04.2011, 08:39)
Ja nechápem, prečo by som mu mal volať. Ja som sa slušne opýtal v diskusii a dúfal som, že dostanem tu odpoveď. Je to síce aj v obežníku, ale je to citácia z PP. Počkám teda, že sa predseda VK SZ vyjadrí, hádam číta túto diskusiu. A možno sa vyjadria aj niektorí z tých, ktorí tento PP schvaľovali. Veď by mali vedieť, za čo dvíhali ruky.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené