Zimný odchov a jeho význam

Milan Blahovský (20.02.2011, 17:20)
Téma etiky odberu krúžkov ma zjavne unavuje a teda pýtam sa skúsených chovateľov, ktorí počuli niečo o kvalitatívnom rozdieli holubov vychovaných počas zimných mesiacov ( december - február) oproti tým, ktorí praktizujú jarný odchov, aby mi niečo o tom napísali. Mnohé veci som v chovateľskom živote okúsil, ale úprimne vravím, že tento problém som nikde nenaštudoval a samozrejme ani neskúsil. Odpoveď typu vyskúšajte a uvidíte nepovažujem za odpoveď.
Zdeňek Adamík (20.02.2011, 17:40)
Autor: Milan KuÄŤera (---.metrum.sk) Dátum: 20.02.11 15:56 Zdravím p.Blahovský. Podstata zimného odchovu a jeho význam? Vyskušajte a pochopíte.
Zdeňek Adamík (20.02.2011, 17:43)
Dobrý večer pane Kučera. Mírou zhodnocení každého snažení jsou docilované výsledky. V případě který uvádíte jsou to pak výsledky zimního odchovu holoubat v závodech holoubat. Protože Vás neznám, mohl byste mi tu prosím napsat odkaz na které web. str. a ve kterém OZ najdu výsledky Vašich holoubat z Vašeho zimního odchovu v roce 2010? Děkuji.
Eduard Buček (21.02.2011, 16:58)
Milan zimný odchov tak v NL alebo B. Skrátene, u nás na Orave stojí to za prd. Škoda energie a krmivá. Poznám u nás čo odchovávali v zime a výsledok rovnaký, ako u mňa keď som to vyskúšal. Z 12 odchovaných v decembri ešte nebolí ani závody starých a 10 ich padlo . No a tie dva nič viac neukázali ako marcové mlade. Tak že moja odpoveď jednoznačne nie. Treba sa sústrediť teraz na odchov ,o čo je to krajšie keď to pri teplom počasí a min. námahe to vo volierach ,len tak hučí.
Ľudovít Jančok (21.02.2011, 17:06)
Zdravím Vás. Chalani veď sa zobudte preboha. Spomínate západné holubníky, ale už nie že sú vykurované, a mláďatá celý rok skoro zatemňované, následne nasadzované na 6OO, a viac km.Kto u nás má také ciele, možno niektorí kvôli obchodu to je všetko čo k tomu treba povedať. Ak nie, prosím zdôvodniť, a následne dokázať ďakujem Ludvik.
Eduard Buček (21.02.2011, 17:14)
Bavíme sa o podmienkach u nás . Ktorá OZ u nás ma v pláne 600 km ? Alebo TS. Holuby mladé v pohode na 6-8 letke zvládajú v Poľsku komerčný závod Berlín 510 km . chodím tam čakať ,tak viem o čom píšem .
Ľudovít Jančok (21.02.2011, 17:19)
Zdravím Vás. Pán Buček ak to patrilo mne, tak je to chyba, lebo ja som nepísal o Vás, a Vašom názore, ale na predchádzajúce názory a všeobecne. Ale neprekvapil ste ma ďakujem Ludvik.
Eduard Buček (21.02.2011, 17:32)
Neskoro som pochopil pointu,príspevku. S pozdravom EBU
Eduard Buček (21.02.2011, 17:42)
A snáď odchov zimný do Afriky ,Portug. a pod. Ale také množstvo.
Jozef Obselka (21.02.2011, 20:58)
Co tu riesite kto a kedy odchovava a ci to ma vyznam!!! Je to na kazdom chovatelovi, nech chova aj cely rok ak na to ma a je o tom presvedceny... Tu totiz ide o uplne nieco ine a to, ze niekto urobil chybu a to je cely problem. Objednavky pytate rok dopredu, platby ako kto a kde, ale tiez dobre ze nie rok dopredu a ked mate dat nieco v cas to uz nie a este sa aj rozculujete, ze co si to dovolujete nas otravovat s kruzkami, ved "My" sme este nezacali chovat....... Je zbytocne sa tu rozculovat, aj tak to nikam nevedie. V tomto sporte sa uz straca vyznam chovatelstva v pravom zmysle slova. [%sig%]
Peter Matalík (21.02.2011, 21:17)
Ale tá téma zimného odchovu v naších podmienkach je zaujímavá a bol by som rád ,ak by chovatelia napísali svoje skúsenosti.Ja keď so písal o hladovke,taktiež som upozorňoval na podmienky v NL,Bl a u nás./počasie,mrazy/.Súhlasim,že to netreba spájať s krúžkami.
Milan Blahovský (21.02.2011, 21:57)
Jozef, ja sa pýtam smrteľne vážne a ty sa ideš roztrhnúť od zlosti. Za 40 rokov čo chovám holuby som neskúsil zimný odchov, pokiaľ neberiem do úvahy tie primrznuté kriple čo sa mi ako chlapcovi tu a tam vyliahli. Určite by sa dalo niečo viac dokázať a ja mám rezervy a chcel by som sa priučiť. Niečo viem o vdovcoch, čo to som už počul o žiarlivostných metódach alebo iných fintách na prípravu holubov, ale akosi sa neviem nikde dočítať o výhodách zimného odchovu. Myslím si, že by som aj ja zaslúžil nejakú radu, či nie ?
Ľubomír Drgáň (21.02.2011, 22:52)
Pokoj.Ja som skúsil zimný odchov v roku 2010 a môžem povedať že tak pekné mladé som ešte v živote nemal.A na začiatku sezóny mladých by som povedal že vyhrám všetko ale opak bol pravdou a bol som rad že som dolietal. Žiadne veľké straty ale neboli to závodníci, ale skôr zápasníci. Holuby som ne obmedzoval v strave a dostali všetko čo chceli.Chcel som urobiť praví opak, ako po minule roky.Keď som holuby držal na krátko a snažil sa sních dostať ,koľko sa dalo.Výsledky boli ,nemal som problém vylietať čo sa dalo.Ale pozor za akú cenu. Holuby čo lietali najlepšie, tak ako ročiaky sa umiestňovali len sporadicky a ich výsledky boli také chabé že boli skôr na vyradenie ako závodenie. Ale ako dvoj ročiaky sa už už preberali k životu. Môj názor na mladé holuby je. Dobrá strava, nácviky a preteky za dobrých podmienok max do 150 km. Ale nie trápenie na dlhých tratiach do 400km. Poviem Vám ,ako leteli odpočaté mladé tento rok ako ročné holuby,,,, sam som zvedavý.
Ľudovít Jančok (21.02.2011, 23:09)
Zdravím Vás. Taká zaujímavá téma ako je skorý, alebo zimný odchov je určite hodná povšimnutia a nie len to. Mne je absolútne jedno koľko chovateľov odchováva v zime u nás mladé. Kto má podmienky nech chová koľko chce. Ja som ale Milankovu tému pochopil tak, že chcel vedieť prečo v zime? Aký rozdiel je vo výkone mláďat atd. To vlastne prečo to robia chovateľia na západe, je nám na ťarchu. Oni totiž s tými skorými mláďatami závodia vdovským spôsobom, my nevidíme radi keď sa mladé v jeseni už pária,a je to na ťarchu. Je dobre o tom rozprávať , lebo DF číta veľa ľudí, aj keď nepíšu, a hlavne mladí chovateľia môžu sa poučiť. Nepoznám u nás chovateľa špecialistu na preteky mladých holubov a to že by niekto pretekal z mladými vdovstvom som tiež ešte nepočul. Darmo sa tu niektorí hneváte, bolo by lepšie, keď nepoznáte odpoveď, radšej len čítajte. Tí ktorí sa ale venujete pretekom mladých holubov na základe skorého odchovu, by ste mohli prosím o tom napísať, ja tiež som veľmi zvedavý. Nechcem nikoho uraziť ani nič také, len som zvedavý či sa nájde chovateľ ktorý niečo k veci napíše. Ďakujem Ludvik.
Ľudovít Jančok (21.02.2011, 23:18)
Pánov Drgáňov príspevok, podotýkam výborný, prišiel v predstihu.
Vladimí­r Smieško (21.02.2011, 23:35)
Toto DF už sledujem aký - taký čas, a aj som sa už z času na čas zapojil. Pán Jančok, držím Vám palce. Vám to skutočne "páli". /A to do slova a do písmena/
Milan Blahovský (22.02.2011, 08:03)
Predstavoval som si to presne tak ako to napísal Ľubo, získané skúsenosti z ich správania sa počas sezóny, stav ako perili počas sezóny, výkony pri pretekoch a pod. Mňa rovnako netrápi kto kedy si chová, keď im to vyhovuje tak nech ani nerozdeľujú podľa pohlavia. Vyžaduje to zvýšené nároky na vedenie chovu - kŕmenie kvalitnou stravou, prikúrovanie holubníkov, prisviecovanie a teda umelé predlžovanie svitu a pod. Robí sa to iba u chovných holubov alebo aj u závodníkov ? Má to následne vplyv na výkonnosť holubov v sezóne ? Je rozdiel v perení u takýchto mláďat ? V pohlavnej zrelosti ? Alebo je to iba o tom, že sa neviem dočkať ako to bude vyzerať príp. komerčné účely.
Ľudovít Jančok (22.02.2011, 08:43)
Zdravím Vás. Zimný odchov má určite svoje opodstatnenie ale veľmi málo sa o tom píše. Napríklad prečo rýchlo odchovať, a následne mladé zatemňovať. Moja domnienka je že kvôli pereniu, ale čoho letiek , kroviek, páperia??? Ja by som napríklad práve dobre krmil a snažil sa aby čím skôr boli mladé hotové preperené do závodov. Myslím si aj že vdovstvo z mladými alebo z hniezda sa robí kvôli motivácii, a komercii. U nás je to asi len krmivo, možno niake pamlsky . Skúšal niekto niečo také prosím? Podeľte sa čo si Vy o tom myslíte, mňa osobne to žerie lebo všetko sa nedá vyčítať, a neni sa kde opýtať. Ďakujem Ludvik.
Zdeňek Adamík (22.02.2011, 08:49)
Snad nám to ten pán Kučera už konečně objasní. I s těmi dosahovanými výsledky, to je přece zhodnocením našeho snažení a vynaložené námahy.
Ľudovít Jančok (22.02.2011, 09:01)
Ešte tu treba povedať, že sú chvateľia ktorí závodia len z mladými holubamy, a po sezone všetky predajú. Sú aj takí že na jar alebo možno v zime mladé kúpia, odlietajú, a predajú. Dalo by sa to aj u nás? Robí to niekto? Ďakujem Ludvik.
Vladimír Sudor (22.02.2011, 10:18)
Niekedy dávno som i ja skúšal zimný odchov,ale tieto mláďatá sa na 50% strácajú doma keď vyhadzujú druhú až tretiu letku.Neviem prečo to tak je ,ale je to tak. Myslím si,že v našich podmienkach Severného Slovenska nie je zimný odchov adekvátny k vynaloženému usiliu. Ja osobne už najmenej 15 rokov som nezapáril svoje chovné i závodné holuby skôr ako 1.marca.Skrátka v mojích podmienkach "zimný odchov" nie je to pravé orechové. Chovatelia v B,NL, môžu resp.musia chovať zimný odchov pre náročnosť pretekov mláďat,ktoré končia Národnými pretekmi s veľmi zaujímavými cenami,napr. auto a podobne.Ale povedzme si,že mláďatá,ktoré absolvovali takýto náročný program nie su pre chovateľa použiteľné pre ďalšie sezóny.Tie najlepšie sú väčšinou predané za slušný peniaz,alebo zaradené do chovných voliér.Ostatné su väčšinou vyradené. Práve včera som pozeral stránku Chrisa Hebberechta,momentálne super špičkového chovateľa na dlhé trate a extrémne dlhé trate,na ktorej píše,že mláďatá z prvého kola,čiže z prvej liahne/zaparuje v decembri/,su použite pre preteky mláďat,ostatné liahne,nazýva ich "letné"su nasadzované na prelety od 100 do 250 km maximálne. A to sa bavíme o chovateľovi,ktorý preteká iba DT a SDT. Preto sa prikláňam k názoru Ľuba Drgáňa,že nie je vhodné namáhať mláďatá,s ktorými chceme počítať do ďalších sezón. [%sig%]
Ota Waldhauser (22.02.2011, 10:19)
Ano dalo by se o zímním odchovu hodně napsat,ale je to téma někdy pro někoho neuvěřitelné a proto mnohdy z neznalosti chovatele hodně opovrhované. Jsem chovatel který odchovává do chovu i závodů jen prosinec-leden,ale s použitím závodů v sezóně starých.Žádná motivace vdovce,jen prosté sourodé hejno s příprovou krmiva na závody. Jsem si jistý že dobře připravené holoubata dokáží porážet i špičkové vdovce. Nic takového bych netvdil pokud bych to nemohl dokázat. Milan tady naznačil několik bodů,proč to nedělat,takže mu trochu odpovím.Rodiče holoubátek jsou daný do páru po přepelíchání prověření letovou sezónou a zdravou náladou k životu, po dobu výkrmu na misce je a musí přidat kvalitní strava,co se týká teploty, žádné přitápění zateplování,není zapotřebí, světlo prodloužení dne,není zapotřebí,jen ráno a večer na přikrmení. Odstavená holoubata jsou vedená stejným způsobem jako dubnová-květnová,která jsou připravovaná na srpen,kdežto prosincová-lednová jsou v květnu připravená letět program. Tímto si prověřím,schopnost dobře sestaveného chovného páru, Potomci chovných páru,letí v obou složkách roku. Zimní odchov,- OS Pardubice rok 2003 chovatel Waldhauser a Svoboda závod Chomutov 4, 17.7. a Sokolov 27,7. Ps: nechci nikoho zvednout z židle,jen jse na dotaz,odpověděl soukromě.
Milan Blahovský (22.02.2011, 10:33)
Ďakujem za odpovede, hneď je to čítanie trocha príjemnejšie aj pre ostatných. Ako je to s preperovaním takýchto holubov ?
Ľudovít Jančok (22.02.2011, 10:59)
Pán Waldhauser. Ďakujeme za skúsenosť, a vyrazili ste mi skoro dych. Ale keď sme začali, prosím ten skorý odschov krúžkujete starými krúžkamy? Je jedno z čoho sa chová, myslím ročiaky atd. Nasadzujete zhruba 5-6 mesačné mladé, koľko letiek majú už preperených, sú použiteľné aj v budúcnosti? Ak Vás to prosím neobťažuje, napíšte. Čo sa týka témy len toľko, dobrý režisér a je to . Vidím že to tak musí byť. Ludvik.
Jozef Daníšek (22.02.2011, 11:34)
Pozdravujem.V Nemecku a myslím si ,že i v iných štátoch "Beneluxu"je úplne normálne chovanie mláďat v zime. Presnejšie povedané,holubov dávajú do pár už v decembri.Odchovajú mladé.Po odchovaní sa holuby znova rozdelia. Potom začína príprava na pretekanie vdovským spôsobom.Po odlietani pretekovej sezóny dávajú holubov do pár ešte raz a odchovávajú opäť mladé,ktoré väčšinou končia v chovných volierach,pretože to sú mláďata odchované po špičkových pretekároch ktorí to dokázali v práve ukončenej sezóne a musia k tomu zodpovedať i adekvátne výsledky. Za celý ten čas čo tam chodím /viac ako 25 rokov/ som sa nestretol,že by niekto na zimný odchov reptal,alebo ho zatracoval.Pre nich je to celkom normálne.Nik sa nad tým nepozastavuje.To značí,že to majú rokmi odskúšané. Sú s tým asi spokojní.Ináč by to určite zmenili.Preto hovorím všetko má svoje výhody i nevýhody.Treba si iba vybrať a to je na slobodnej vôli každého z nás. Je rozdiel keď idete pretekať s mladým holubom,ktorý je na 99% preperený už pri prvom nácviku. Nestrachujete sa či náhodou nezačne pršať,pretože väčšina Vašich holubov má pomaly hole hlavy a krky a počasie je na jeseň veľmi zradne a hlavne i dosť chladné.Alebo k Vám priletí mláďa s čipom či gumičkou má vyhodenú jednú letku pomaly bez vrchného peria,úplne vyšťavené.A to je potom na posúdenie či sa už nejedná o týranie zvierat.V utorok mi prišlo posledné číslo časopisu "Die Brieftaube".Je tam fotografia,kde na slamennéj podstielke sedí asi 40 mláďat perfektne odchovaných.Úplná paráda.Samozrejme sú tam chovatelia,ktorí sa zúčastňujú iba pretekov s mladým,buď k vôli pracovným povinnostiam,časových alebo z iných príčin.Tí solventnejší si kúpia napríklad 40 mláďat trebárs v chovnej stanici "Natural Antwerp".Po odlietani pretekov ,čo ostane predajú,aby sa im vrátili,aspoň čiastočne náklady a na ďalší rok to zopakujú.A dokonca tvrdia,že je tento systém najmenej nákladný. Údajne šetria čas i peniaze.A čo musím dodať s týmto systémom sa im dokonca slušne darí.Ale ako sa u nás hovorí"proti gustu,žiaden dišputát".Ostávam s pozdravom.
Ota Waldhauser (22.02.2011, 13:00)
Pane Jančok vyzval jste mě k odpovědi, 90% chovatelů by vám odpověděla,pošlu vám to mailem. Každý trochu dobrý chovatel má své poznatky a hlavně svoji metodu jak závodit, nemusí bejt mistr republiky nebo olimpionik. Chová pro své potěšení a chce mít trochu radosti. Pokusím se odpověděť veřejně,možná to někomu i pomůže. Chov PH je veden různě,tak jak kdo chová který kmen a krevně chová na určitou svoji notu zábavy. Chovám a závodím na zkoušku s holoubaty vánočním a povánočním odchovu,dotaz na které letce. Velký rozdíl je v stárnutí holoubat,podle toho jaký nesou původ kmene, u všech co chovám je stejná laťka, křídlo a vyhozená letka,v březnu kdy já začínám cvičit jsou převážně na první druhé letce,duben převážně stojí a prolet mají jednou za týden a jsou dobře krmená,květen nácvik se starou partou a do závodů,tito jsou kroužkovaný starým kroužkem abych neměl problém v OS a ochranáři. Holoubata lednové správným kroužkem nasazuji až v červenci po ochraně. Po sezóně celé si dávám několik párů dohromady bez rozdílu stáří,ale co za ten rok dokázal. Dostane přednost i vyzrálé holoubě a jde do chovu na zimní odchov. Malej poznatek, jakékoli holoubě pokud shodí 6 letku správně 4 až 1letku již do koše nedávám.
Ľudovít Jančok (22.02.2011, 13:47)
Ďakujem Vám pán Waldhauser, veľmi nevšedný a zaujímavý spôsob chovu. Teraz keď o tom viacej premýšľam, doteraz som ani len nesníval o takejto možnosti odchovu. V zime má veľa chovateľov hromadu času, a venovať sa chovu mláďat bez naháňačky práca atd. by bolo celkom fajn. Predsa ale keď je 2O čísel pod nulou nie je to na závadu? Koľko by malo byť v holubníku aby to bolo OK? Ludvik.
Ľudovít Jančok (22.02.2011, 13:59)
Zdravím Vás. Otázka na pána režiséra, bude nová téma? Zdravím Ludvik.
Milan Blahovský (22.02.2011, 14:01)
Myslíš Ludo, že sa oteplí ? Aspoň teda medzi chovateľmi by mohlo, keď už sú tie krúžky :o))))))))))))))
Ľudovít Jančok (22.02.2011, 14:07)
No daj niečo nech je trochu srandy ,čím viac budeme komunikovať tým sa viacej spoznáme, a známi ľudia si neubližujú. Ludvik.
Jozef Daníšek (22.02.2011, 14:15)
Nie známi ľudia si neubližujú.Ale dobrí ľudia a vzájomne tolerantní si neubližujú.Zo skúsenosti viem,že na Slovensku si dokážeme závidieť i pekné počasie na pohrebe.
Ľudovít Jančok (22.02.2011, 15:28)
Zdravím Vás. Pán Daníšek v tomto prípade berme ZNAMI ako viacúčelové slovo. Medzi holubármi anjela nehľadajte. Stačilo by držať sa v medziach slušnosti a tolerancie. To vari len z božou pomocou dokážeme, či nie, veď každému ujde slovko a ani to tak nemyslí. Tu platí dvojnásobne, kto ste bez viny, hodte kameňom. Veď to nie je otázka života a smrti, je to len koníček jeden z mnohých.Dať sia ale cieľ, a keď sa podarí, to je pocit čo ? Nádherná vízia. Pán Daníšek píšete dobre a k veci to je fajn. Zdravím Ludvik.
Jozef Daníšek (22.02.2011, 17:31)
Zdravím pán Jančok.Kto vie čítať medzi riadkami vidí,že v Svatom písme ste doma.Je mojim prianím,aby takto zmýšľajúcich chovateľov bolo čo najviac aby sa nešvár netolerancie i arogancie spomedzi nás vytratil a aby sme sa z našej záľuby iba tešili.Ostávam s pozdravom.
Ľudovít Jančok (22.02.2011, 17:38)
Zdravím pán Daníšek. Aby bolo trochu srandy, odpoviem holubársky. Nemal som nabité, nuž som sa obrátil na boha. Ale už...... Je to fajn si z ľuďmi rozumieť, aj keď sa možno nikdy nestretnúť. Zdravím Ludvik.
Jozef Daníšek (22.02.2011, 17:51)
Tiež trošku úsmevu.Viete čo sa hovorí "keď Pán Boh dá i motyka streli"..Ja osobne by som sa s Vami rád stretol.Určite sa nájde príležitosť.Cesty sú nevyspytateľné.Tiež pozdravujem
Ľudovít Jančok (22.02.2011, 18:07)
Ja sa tomu nebránim , uvidíme. Zdravím Ludvik.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené