Preverovanie vedomostí funkcionárov

Milan Blahovský (22.03.2011, 18:38)
Chovateľská sezóna začala a tak diskusné fórum začína byť menej zaujímavým priestorom pre chovateľov.Skúsim ho teda oživiť a to otázkou: Čo si myslíte o povinnom preskúšavaní funkcionárov OZ ( povedzme predsedu a výcvikára) z ovládania Základných dokumentov zväzu ako sú Stanovy a Pretekový poriadok ???? Osobne by ma takýto prieskum veľmi zaujímal a snáď by aj prispel k zvýšeniu odbornosti našich lídrov v riadení OZ.( samozrejme členov prezídia či VZ nevynímajúc). Vás nie ?????????
Ľudovít Jančok (22.03.2011, 19:06)
Zdravím Vás. Milanko výborná myšlienka, ale zahrnúť aj funkcionárov ZO, predseda, výcvikár. Ja by som dal aj psychotesty. Koľko nás ostane????? Ja testy mám . Ludvik.
Milan Lenárth (22.03.2011, 20:06)
Milan myšlienka nie je zlá, ale musíme si uvedomiť, že chov poštových holubov je koníček a nie nejaká firma , ktorá má svojich zamestnancov a sú povinní sa zúčastniť nejakého preskúšania, okrem toho mi nedostávame plat, ale sa na svoj koníček skladáme a dávame do toho nemalo peňazí, skôr by som sa prikláňal myšlienke vytvoriť manuál na nasadzovanie holubov, uzatváranie ,otváranie hodín, vyhodnocovanie, aby ho pochopil každý, to čo je napísané v pretekovom poriadku a ďalších dokumentoch je potrebné prepracovať, pretože doba sa mení a my vychádzame z niečoho, čo bolo veľmi dávno vymyslené a už je prekonané v dnešnej dobe, je nás čím ďalej tým menej, nemali by sme si to sťažovať a nakoniec aj Tí, ktorí sú momentálne funkcionármi, keby sa nastolil podobný trend preskúšania, by asi veľmi rýchlo skončili. Skôr sa prikláňam myšlienke riadneho preškolenia všetkých vycvikárov od OZ po ZO a nakoniec dať jednoduchý test, aby sa urobil obraz o súčasnom stave a aby sme vedeli, kde máme zamerať svoju pozornosť.
Jozef Daníšek (22.03.2011, 20:14)
Stručne,jasne a zreteľne napísane.Plne súhlasím pán Lenarth.
Ľudovít Jančok (22.03.2011, 21:00)
Zdravím Vás. A sme zase v repe. Vám je páni jedno podľa toho čo čítam kto rozhoduje o Vašom majetku? Na základe selekcie funkcionárov by sa možno náš šport posunul niekde inde, možno konečne ajk k spoločnému vypúšťaniu, a zlučovaniu do večších celkov atd. Ja viem že nikto funkciu nechce, a nakoniec ju hodia na krk tomu čo sa nevie brániť, ale ani nevie viesť a riadiť a nevie ani nič vymyslieť, len je veľký predseda, a riadia ho našepkávači, ktorým to vyhovuje. Sú vo funkciách aj veľmi dobrí ľudia, tým patrí úcta a vďačnosť. Ja mám názor, radšej 7O poriadnych, ako l4O ako že. Ludvik.
František Kreml (22.03.2011, 21:23)
K tomu spoločnému vypúšťaniu...som za,konečne by sa prestalo špekulovať.
Peter Fiľarský (22.03.2011, 22:04)
P. Milan L. napísali ste to dobré, taká je prax! Ale aj keď niektoré predpisy, či ich časti si vyžadujú novelizáciu, ale pokiaľ sú platné majú sa dodržiavať. Aj to, že niektorí do toho dávajú nemálo peňazí je jedným z dôvodov na zvyšovanie právneho vedomia čo najširšej, opakujem čo najširšej členskej základne! Čo ak v nasadzovacom stredisku „ovláda“ pretekový poriadok jeden či dvaja a ostatní už v tomto smere nie sú až tak zdatní? Potom je to už len o charaktere a prípadný možný výsledok nemusím písať. No a ak som to dobré čítal, Milan píše o povinnom preskúšaní, zatiaľ nič viac a verím, že každý zodpovedný funkcionár by si pred prípadným testovaním jeho odborných znalostí tieto predtým oživil, už len keď nie pre nič iné, tak len pre prípadnú hanbu. Ak vychádzame z predpokladu, že v jednotlivých OZ, ZO, či nasadzovacích strediskách sa dodržujú platné predpisy, tak to je možné iba za predpokladu, že tieto zodpovední funkcionári ovládajú. A ak ich ovládajú, tak .... V každom prípade, zvyšovanie právneho vedomia čo najširšej členskej základne, bez ohľadu na to, akou formou sa to prevádza, či už formou školení, navodením modelových prípadov, testov a pod., je jedným z najlepších preventívnych opatrení, výsledkom ktorých môže byť predchádzanie nežiaducich javov, či prípadov. No a ak by sme spravili, náhodným výberom vykonaný anonymný prieskum základných, pre prax potrebných praktických znalostí, som presvedčený, že by sme boli veľmi prekvapení. Možno že na začiatok by stačili školenia s výstupnými anonymnými testami, výsledky ktorých by nemali priamy dopad na funkcionárov, ale nastolili by ďalšiu cestu smerovania v tejto oblasti. Milan, bez úmyslu prihrievať si polievočku na verejnosti, členov prezídia by som už vôbec neskúšal, veď kto by ich skúšal? Tým by znalosť predpisov mala vyplývať už z ich zvolenia do funkcie. Veď ich odborné vedomosti sa predsa prejavujú v ich konkrétnej činnosti, ktorá je verejne kontrolovaná, napr. aj prostredníctvom tohto webu a o ktorých si môže každý urobiť svoj úsudok. To sa však nedá povedať o nižších, ale hlavne najnižších organizačných zložkách, kde o dianí vieme toho podstatne menej. Myslím, že Zdeněk Adamík má v dohľadnej dobe viesť školenie výcvikárov spojené s testami, tak ak to bude čítať, predpokladám, že sa s nami podelí o svoje poznatky.
Martin Jurásek (22.03.2011, 22:17)
Víceméně se přikláním k názoru p. Lenártha... Osobně jsem samozřejmě jednoznačně pro důsledné dodržování zákonů, vyhlášek, jiných norem, potažmo základních dokumentů svazu, jeho stanov a závodního řádu. Ať se funkcionáři proškolí, v rámci nutnosti prozkouší a ať je vše jasně dané. V případě porušení pak musí následovat (podle řádu) jasná sankce vůči konkrétní osobě a myslím, že na tomto nic nezmění, zda a jak byl příslušný "nadřízený" funkcionář této osoby prozkoušen a jestli dostal z testu jedničku, dvojku nebo horší známku (přeneseno do školního známkování). Vše je podle mě z jedné strany o dodržování daného a z druhé strany o důsledné kontrole stavu.
Jozef Daníšek (23.03.2011, 07:23)
Najskôr musíme z našej činnosti,vykoreniť egoizmus a potom bude všetko ľahšie.Z praxe viem ,že v mnohých ZO či OZ jeden dvaja ľudia chcú rozhodovať o možno radovo stovke,ostatných.Pritom ich jediným cieľom je všetko prispôsobiť tak,aby to vyhovovalo iba im.Ja by som to vyriešil hlavne testom "z medziľudských vzťahov".Tam nám to najviac pokrivkáva.A takýto pseudo funkcionári sú schopní sa naučiť stanovy i pretekový poriadok od slova do slova.Dôležité je však ako hovorí klasik"literu zákona potom dodržiavať v praxi".Každá ZO pracuje vtedy dobre,keď v nej vládnu dobre medziľudské vzťahy.Vzájomná úcta robí divy.To mi verte.To je viac ako test,pretože ľudia sú ochotní si vzájomne pomáhať a tento náš koníček si k spokojnosti a radosti i užívať.Pozdravujem.
Milan Lenárth (23.03.2011, 08:43)
Veľmi pekne p. Daníšek, tam kde je pohoda , kamarátstvo v takej ZO sa každý raduje keď ide nasadzovať, alebo vyhodnocovať pretek, tam sú rôzne súťaže a stávky, u nás kto vyhrá v ZO donesie fľašu vína , alebo niečo iné a rozprávame o holuboch aj do neskorých hodín, rozoberáme príčiny neúspechu jedného, alebo druhého a nerobíme s ničím tajnosti, u nás sa vždy hlási prvý doletený holub mne a ja im väčšinou poviem, že holubov je viac, lebo už mám prehľad ako to letí v oblasti a to je zároveň aj najlepšia kontrola doletov chovateľov, ešte nikdy sa nestalo, aby niekto nenahlásil prvého holuba a je jedno či pretekov z Čiech , alebo Nemecka. Dobré vzťahy a vzájomná úcta robia divy ako hovoril klasik" nad nikoho sa nenavyšuj a pred nikym sa neponižuj,"Pozdravujem všetkých holubárov dobrej vôle.
Štefan Nochta (23.03.2011, 11:30)
Páni Daníšek a Lenárth, do bodky s Vami súhlasím, podobne to fungovalo i v našej ZO doposiaľ,vždy si hlásime doletené holuby navzájom a v klube vládne pohoda, to je najdôležitejšia devíza v našom športe a verím, že to takto zostane i naďalej.
Zdeňek Adamík (23.03.2011, 14:13)
Testy u nás děláme již několik roků a otázky jsou ve většině přizpůsobeny praktickým možným problémům, se kterými se výcvikář i chovatel může při vyhodnocování, nasazování či poruše konstatovacího zařízení setkat v běžné praxi. Takže když si Testy třeba odnese domů nemusí při problému, pokud si chce způsob jeho řešení ověřit či potvrdit, listovat ve Svazových dokumentech protože odpověď najde jednoduše v Testu. Základní test je na webu a každá OS si ho může ještě rozšířit či modifikovat. No a aby si někdo nenadělal taháky, tak se občas otázky přeházejí a je to. A s těmi funkcionáři je to na různých místech různé. Někde jich chybí, jinde je zájemců přebytek. S jejich kvalitou je to také podobné. V každém případě by to měli být ti nejlepší z nás! V každém případě raději přímý a třeba i přísný funkcionář, než populista - trouba.
Marek Hnilicka (23.03.2011, 17:07)
Milan Blahovský napísal: > Chovateľská sezóna začala a tak diskusné fórum začína byť menej > zaujímavým priestorom pre chovateľov.Skúsim ho teda oživiť a to > otázkou: > > Čo si myslíte o povinnom preskúšavaní funkcionárov OZ ( > povedzme predsedu a výcvikára) z ovládania Základných > dokumentov zväzu ako sú Stanovy a Pretekový poriadok ???? > > Osobne by ma takýto prieskum veľmi zaujímal a snáď by aj > prispel k zvýšeniu odbornosti našich lídrov v riadení OZ.( > samozrejme členov prezídia či VZ nevynímajúc). Vás nie > ?????????
Ľudovít Jančok (23.03.2011, 18:10)
Zdravím Vás. Ja z Milankom apsolutne súhlasím, lebo každý preškolený, alebo testovaný funkcionár by mal byť povinný preškoliť aj jeho členskú základňu, a trvať na tom aby vedeli všetci čo majú vedieť, a nie sa opytovať jedného múdreho čo on na to a to atd. Keď bude členská základňa dostatočne odborne vyspelá, nebude problém riešiť veci. Čítam tu také alibistické poznámky, veď je to koníček netreba byť nad vecou. V našom športe sa točia obrovské peniaze a preto treba byť odborne na vysokej úrovni. Potom sa môžeme zúčastňovať TS vo svete aj v kluboch atd. Poriadok musí byť. Ludvik.
Tibor Balogh (23.03.2011, 18:36)
Prosív Vas pekne o jakych velkých peniazoch to hovoríte ????? to myslíte peniaze čo zaplatia chovatelia na SZ........
Jozef Daníšek (23.03.2011, 19:39)
Pán Jančok.Prosím Vás vysvetlite mi zmysel vety"Čítam tu také alibistické poznámky,veď je to koníček netreba byť nad vecou"Skutočne úprimne sa priznám,že tej vete nerozumiem.Neviem čo ste ňou chcel povedať.Ak sú podľa Vás medziľudské vzťahy nejakou alibistickou výhovorkou,tak mi definujte potom, čo medziľudské vzťahy sú.Neviem akými "obrovskými peňažným obnosom" disponuje Vaša organizácia,ale čo ja poznám ZO a OZ v každej sa boria s nedostatkom peňazí a sú celý šťastní,keď i za pomoci sponzorov s odretými ušami sezónu vykryjú.Štatistický je dokázané,že členská základňa starne a je v nej čoraz viac dôchodcov.To nielen u nás,ale všeobecne vo svete,okrem Poľska.A keďže u nás sú dôchodky také,aké sú tak veru nieje dôvod na vyskakovanie.Tým však nechcem,povedať,že mi nezáleží na odbornej úrovni funkcionárov a i ostatných členov.A nakoniec si neodpustím poznámku.Keby boli medziľudské vzťahy dobre,nestretali by sme sa i tu na diskusnom fóre s témou migrácie členov z jednej ZO do druhej.Niekedy nezmyselného delenia a vytváranie nových ZO.To je dôsledok nevraživosti a egoistických chúťok nás chovateľov.Žiaľ na škodu veci.Pozdravujem.
Milan Lenárth (23.03.2011, 20:45)
Pán Jančok odborne vyspelá generácia holubárov do 30 rokov vymrie a zostanú iba zbytky, je nás z roka na rok menej, niektorí končia kvôli nedostatku peňazí,iní kvôli chorobe a ďalší umierajú, verte ,že v dohľadnej dobe sa budú zakladať kluby na stredne trate a auto bude vykonávať zber od rána začne napr. v Poprade a večer skončí v Trenčíne pozbiera v zberných strediskách holubov do jedného auta trebárs aj 7 000 holubov a vypustí ich na minimálnej vzdialenosti 300 km na prvý holubník, bude to niečo obdobné ako Golden klub,kde každý nasadí 10 holubov, nik nebude uvažovať na nejakých smiešných bodoch , OZ budú mať nejakých 50 členov ,alebo aj menej, možno aj zaniknú a boj o majstra bude nezaujímavý, nik nebude chovať 200 - 300 holubov, lebo to bude zbytočné a začne prevládať konečne kvalita nad kvantitou a začne sa normálne holubáriť nejakých 10 týždňov v roku a každý si nasadí na to, načo bude mať finančne a podobne.Nik nebude polemizovať, aký fúka vietor, kde má polohu holubníka , či je vo výhode , alebo nevýhode. To že predpisy bude potrebné prepracovať je jasné, SZ by sa mal zamyslieť aj nad podmienkami MS a nájsť niekoľko pretekov trebárs 5 od 350 km do 800 a tie hodnotiť ako Gothu po pásmach a z týchto pretekov vyhodnotiť MS a celkového majstra Slovenska, trebárs výsledným koeficientom. Pozdravujem.
Ľubomír Hovančík (23.03.2011, 20:49)
K tomu preskúšaniu: V našej OZ Sabinov som vycvikárom tretí rok. Moje doterajšie skúsenosti ma viedli k tomu, že po absolvovaní každoročného školenie vycvikárov OZ, som zaviedol aj školenie vycvikárov ZO. Na tom to školení vydám úlohy, a aj nariadim vykonať školenie členov v ZO-čkach, ešte pred prvým pretekom. Viem že je obťažné niekomu prečíťať celý PP, ale dá sa urobiť aj výťah, k tomu zahrniem prípadné nové požiadavky vycvikára SZ, poučím o minuloročných nedostatkoch...atď. A ako poistku mi každý člen podpíše prezenčnú listinu o absolvovaní školenia. Je vo vlastnom zaujme člena, aby si prípadne nejasnosti doštudoval. Ani ja som nespadol z neba múdry. A pre členov vždy píšem, že mi môžu zavolať kedykoľvek by si nevedeli dať rady.
Mikuláš Kováč (23.03.2011, 21:32)
Preverovanie vedomostí a školenia doplnené o výklady nikdy nebolo a ani nebude na škodu. Stále je sa čo učiť a zdokonaľovať, či po stránke teoretickej, alebo praktickej. Pri tejto príležitosti by som rád požiadal o výklad z novely Stanov. III. ČASŤ - § 20 odsek 9. Schvaľuje prechod členov z jednej ZO do druhej v rámci OZ. Varianta 1: Schvaľuje prechod členov z jednej Základnej organizácie do druhej v rámci Oblastného združenia. Varianta 2: Schvaľuje prechod členov z jednej Základnej organizácie do druhej v rámci Oblastných združení. Ďakujem.
Milan Blahovský (24.03.2011, 08:12)
Z diskusie mi je jasné aký je postoj k problému...Tak vám položím jednu otázku ? OZ tvoria 3 základné organizácie - x,y a z. Je možné aby sa vytvorilo VS a/ pre organizáciu X+Y, b/ pre organizáciu X+Z c/pre organizáciu Z+Y d/ nie je možné vytvoriť VS Pokiaľ nemáte odôvodnenie voľby nemusíte uvádzať. Nech sa páči.
Ján Viglaš (24.03.2011, 09:00)
ZO CHPH môže byť zaradená len do jedného VS. Ak OZ CHPH vytvára VS, tak do VS musia byť zaradené všetky ZO CHPH. Deklarácia VS musí byť uvedená v pretekových plánoch, ktoré je potrebné zaslať na sekretariát Zväzu do 28. februára bežného roka. Čiže správna odpoveď je d/
Milan Blahovský (24.03.2011, 10:50)
Čakal som chvíľu či sa nájde niekto kto si zvolí inú variantu a keďže tak tomu nie je dávam za pravdu p.Viglašovi, ktorý nie je síce funkcionárom OZ, ale v tejto veci ma jasnejšie ako nemenovaná OZ, ktorá to nechce pochopiť.
Podobných lapsusov by sa dalo vyhľadať viacero a práve tieto ma inšpirujú k takejto rétorike na tomto DF. Vážim si obetavosť tých, ktorí sa podujali to ťahať za tých ostatných a hlavne za tých, ktorí iba spoza roha vykrikujú a verejne sa vystúpiť nemajú odvahu.
Ľudovít Jančok (24.03.2011, 22:21)
Pán Lenárth Vy ste jasnovidec? Pán Daníšek ja som kvôli závisti nechoval I7 rokov holuby. Čo sú medziľudské vsťahy dobre viem z mojej funkcionárskej práci. Pán Hovančík, jednotka. Kto chcel pochopiť pochopil. Ludvik.
Jozef Daníšek (25.03.2011, 09:36)
Pán Jančok.Mám otázočku.Pomohlo Vám,že ste vedeli všetky smernice spojené s Vašou funkcionárskou činnosťou, predpokladám na jednotku ,v boji so závisťou.Asi nie,keď ste sa na dobu 17 rokov odmlčali.Preto stále pokladám za prvoradé vylepšenie medziľudských vzťahov.Na to treba vymyslieť účinný test.Hoci mi neprináleží odpovedať na otázku,ktorú ste položili pánu Lenárthovi,okrajom sa jej dotknem.Na úbytok členskej základne netreba mať žiadne vizionárske schopnosti.Uvediem príklad z našej ZO.Za posledný rok zomreli traja chovatelia,jeden odišiel a nik nový sa neprihlásil.Poznám organizáciu v OZ,kde ich bolo pred 10 rokmi 15 členov a ostali traja.Mám priateľov v Ne mecku kde ich bolo pred 10 rokmi 1300 v /Bezirku/ naše OZ a v súčasnosti 740.Ja by som bol rád, keby zverejnil Slov.zväz štatistiku členskej základne čo sa týka počtu a vekového zloženia z pred 10 rokov a súčasný stav a budeme na čistom.Pozdravujem.
Ľudovít Jančok (25.03.2011, 15:26)
Zdravím Vás. Pán Daníšek, pán Lenárt, prečo sa snažíte riešiť neriešiteľné????? Radšej sa prognoze čo budete robiť, ak nastane situácia o ktorej píšete. Ja už viem, a preto som aj začal chovať znovu. Dám si do TS podľa uváženia a mám vystarané. Keď spočítam náklady na sezonu, je to za stejné peniaze. Tam medziľudské vsťahy nemajú dosah. Páčite sa mi obaja, píšete kultivovane a dobre. Nevadí že iní majú svoje názori, na to majú právo, ale to neznamená že sa tu budeme napádať a ubližovať si. Zdravím Ludvik. :::venujte:::::.
Zdeňek Adamík (25.03.2011, 16:18)
Vážení přátelé, jaksi asi pozapomínáte na to, že pořádek dělá přátele. A aby byl pořádek, je také třeba znát Svazové předpisy (dokumenty). Snad také znáte z praxe příklady, kdy příjdete na kontrolu ZS vidíte nesoulad s předpisy. Poukážete na to a dotyčný (dotyční) se s vámi začnou přít, že to není tak jak kontrolující tvrdí. A proč? Protože obvykle ho.no vědí. A už vznikne zbytečný spor. Další příklad jsem zažil na naší nedělní konferenci, když mi dva zástupci (delegáti) dvou ZO tvrdili něco co bylo v zásadním rozporu s Jednacím řádem a dokonce používali při argumentaci slušně řečeno nevybíravé prostředky. A to nebyli žádní řadoví členové. A proč? Protože neznají Jednací řád, ačkoliv jeden z nich tvrdil že nejen on ale i jeho dcera je zná lépe než já! Dále, ne jednou, jsem mojl vypozorovat, že při vedení nějaké schůze, konference apod. a to jak na úrovni ZO tak vyšší, při upozornění na to, že jednání či řízení schůze není v souladu s Jednacím řádem, tak je nutné schůzi zastavit a pak se někdo z výboru, nebo řídící schůze hrabe ve Svazových dokumentech jak kuře v hnoji a půlhodinové - zbytečné - zdržení je na světě. Tak bych mohl pokračovat. Takže nebagatelizujte, prosím, nutnost a u funkcionářů povinnost, znalosti Svazových dokumentů!
Peter Fiľarský (25.03.2011, 18:22)
Zaujímavý a myslím, že aj nasledovania hodný príklad Ľuba H.. Aby som otrepane nemusel znovu dávať Zdenkovi za pravdu poviem to inak. Od znalosti predpisov sa diskusiou prešlo na medziľudské vzťahy a aj keď tieto navzájom súvisia, som názoru, že medzi súdnymi a empatický mysliacimi ľuďmi, práve vyššie právne vedomie môže prispieť mimo iného aj k zlepšeniu medziľudských vzťahov. A čo tak dať prítomným na VZ dobrovoľný anonymný test. Predpokladám, že to prijmú všetci. Pochopiteľne nebude to reprezentatívna vzorka znalosti dokumentov zväzu, ale v závislosti od výsledkov sa týmto získa určitý prehľad.
Jozef Daníšek (25.03.2011, 19:25)
Prepáčte ak som sa nechal uniesť,a odbočil som od témy.Na prvý dojem to tak možno vyzerá,ale to nebolo mojim úmyslom. Viete mňa strašne" žeru"tieto vzťahy.Už som na dôchodku a bol by som veľmi rád,keby som sa nejakej zmeny dočkal.Len ,keď si premietnem zloženie chovateľskej základne ,bude nám veľmi dlho trvať než získa aspoň aké také právne vedomie.Ale nádej umiera posledná.Sám spravím preto všetko ,aby sa to zlepšilo, to skutočne sľubujem.Som veľmi rád,že sa o tom už začína diskutovať.Aspoň na tomto fóre.Pozdravujem
Ľudovít Jančok (25.03.2011, 21:56)
Zdravím Vás . Pán Daníšek ste kultivovaný človek, máte rád holúbky to je poznať. Neviem či ste dal mláďatá do TS Nnitra, ale ak sa tam na finále stretneme, rád Vás pri našom stolíku uvidím. Teším sa na pána Adamíka, dúfam že nepríde autom. Milanko Blahovský je tiež výtaný. Toto myslím budú naše sviatky do budúca. Zdravím Ludvik.
Jozef Daníšek (26.03.2011, 18:03)
Pozdravujem.Pán Jančok.Holúbky do testovacej stanice som nedal,ale Vaše pozvanie si nesmierne vážim a keď Pán Boh dá a dožijem určite prídem.Ešte raz ďakujem!!!!

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené