Športová komisia 2024

Milan Blahovský (16.02.2024, 11:07)
Vážení chovatelia, funkcionári OZ, obchodní zástupcovia EKS, máme pred sebou ďalšiu sezónu našej hlavnej činnosti a s ňou spojenú potrebnú aktualizáciu ( inováciu ) Pretekového poriadku. Každý rok nám prináša nové skúsenosti či nachádza nedostatky v doteraz platnom PP. Touto cestou by sme vás chceli osloviť s požiadavkou na informáciu o zmenách, ktoré možno boli realizované novinkami vo vašich zariadeniach oproti roku 2023 ( firmware, model hodín, typy čipov a pod.). Prezídium sa bude na svojom najbližšom zasadnutí (23.- 24.2.2024) zaoberať okrem iného aj inováciou bodov Pretekového poriadku , ktoré budú schvaľované na jarnom zasadnutí Valného zhromaždenia. Ak sú teda isté novinky, ktoré nemáme v aktuálnom PP resp. Vykonávacích predpisoch pre EKS, bude ich treba zapracovať do týchto dokumentov.
Ak máte informáciu o potrebách zmien v aktuálnom znení niektorých bodov PP, zašlite email predsedu ŠK - romulus2777@gmail.com návrh s konkrétnym textom.
Táto téma bude zameraná na informácie ŠK, preto ju nepoužívajte na verejnú výmenu názorov. Ďakujeme za pochopenie.
Milan Blahovský (27.02.2024, 10:11)
Čoskoro bude zasadnutie Valného zhromaždenia a okrem bodov týkajúcich sa ekonomiky či informácii o činnosti za posledný rok bude predložený členov VZ návrh úprav ( zmien, či doplnkov ) PP. Keďže nik nereagoval na náš komentár k týmto pre našu činnosť podstatných bodov, predkladáme aspoň jeden z výrazných doplnkov PP a síce:
HLAVA VII.
PREPRAVA a OŠETROVANIE HOLUBOV NA PRETEKY
1. K preprave holubov na preteky môžu byť používané iba prepravné koše , ktoré spĺňajú veterinárne podmienky pre prepravu vtákov. Maximálna prepravná kapacita prepravného koša je stanovená na základe pôdorysnej plochy a výšky prepravného koša.
Prepravné koše musia spĺňať nasledovné údaje:
a) Minimálna výška prepravného koša pri transporte holubov na preteky nad 500 km je 21 cm (v prípade použitia roštov v košoch sa jedná o výšku po odrátaní výšky roštov).
b) Prepravná plocha v koši pripadajúca na jedného holuba pri transporte na preteky do 500 km musí byť najmenej 250 cm2/holub.
c) Prepravná plocha v koši pripadajúca na jedného holuba pri transporte na preteky nad 500 km musí byť najmenej 300 cm2/holub.
d) Prepravná plocha v koši pripadajúca na jedného holuba pri transporte na preteky nad 700 km musí byť najmenej 350 cm2/holub.
e) V prípade, že organizátor pretekov sa podieľa na preprave holubov nad 500 km je povinný dodržať tento napájací a kŕmny program:
- Ak prepravca začína zbierať holuby deň pred štartom pretekov, pred 9.00 hodinou musí holuby prvýkrát napájať do piatich hodín od začiatku zberu holubov. Druhýkrát musí holuby napájať a kŕmiť v podvečerných hodinách
- Ak prepravca začína zbierať holuby večer, dva dni pred štartom pretekov musí holuby napájať aj ráno a podvečer v druhý deň zberu resp. prepravy holubov .
- Každý prepravný prostriedok musí so sebou viesť krmivo na dva dni pre všetky nasadené holuby.
(3 dkg na deň, t.j. 6 dkg na holuba)

2. Všeobecné povinnosti organizátorov pretekov nad 500 km
a/ Usporiadateľ pretekov je povinný zabezpečiť takých vodičov, ktorí na mieste štartu budú vedieť čakať minimálne 24 hodín, ak štartovacia komisia rozhodne, že preteky sa o 24 hodín posunú.
b/ Vodiči pri kontrole musia mať všetky náležitosti ktoré im vyplývajú z platného Pretekového poriadku SZ CHPH.
c/ Vozidla ktoré prepravujú holuby na preteky nad 700 km musia byť vybavené sledovacím GPS systémom, ktorý organizátor pretekov a Športová komisia využije pri kontrole pohybu prepravného vozidla.
d/ Organizátor pretekov je povinný publikovať kamerové záznamy z prepravy a štartov holubov jeden rok. V prípade potreby by ich musí poskytnúť nadriadeným orgánom SZ CHPH.
e/ Organizátori pretekov nahlásia na sekretariát SZ CHPH dopravné prostriedky, ktorými budú prepravovať holuby na preteky nad 500 km. Termín: do 10. mája

Organizátori uvedú: - počet boxov v dopravnom prostriedku
- rozmery prepravného koša – ( výška,šírka, dlžka)
- počet holubov na jeden box pri preprave holubov na preteky 500 - 700 km
- počet holubov na jeden box pri preprave holubov na preteky nad 700 km

Podmienky prepravovaných holubov budú zverejnené na webových stránkach organizátorov pretekov prípadne SZ

f/ Plán prepravy holubov na preteky musí byť zverejnený minimálne 14 dní pred nasadzovaním holubov na preteky.
g/ Plány regionálnych pretekov nad 500 km na webových stránkach účastníkov pretekov.
h/ Plány prepravy holubov na NP na webovej stránke SZ CHPH.
i/ Vozidlo prípadne posádka prepravného vozidla musí byť vybavené kamerovým systémom, aby sa dalo zdokumentovať kŕmenie a napájanie holubov.
j/ Organizátori pretekov sú neodkladne povinní zverejniť zmeny prepravy po ich schválení.

Určite sa rozbehne vlna komentárov k tomuto bodu, treba si však uvedomiť, že tento bod bol už v návrhu na VZ v roku 2018, avšak nebol pre nedostatok času na pripomienkovanie schválený, ale bol preložený na ďalšie rokovania, ktoré však nabúralo "kovidové" obdobie.
Ide o návrh podmienok prepravy pre dlhé a superdlhé trate a určite sa zhodneme na tom, že čísla v ňom uvedené neodporujú skutočnosti a nebude dôvod to neschváliť, v opačnom prípade by sme museli skonštatovať, že prepravujeme holuby v prostriedkoch, ktoré nespĺňajú požiadavky modernej prepravy a ošetrovania holubov a predpokladáme, že nám všetkým o to ide. Kritizovať podmienky prepravy a ošetrenia, či ich zdokumentovanie je už potom neskoro...
Peter VAVREK (27.02.2024, 10:52)
Bol by ešte aj ďalší návrh pre členov VZ .... Návrh doplniť Pretekový poriadok Hlava II odst.6 organizátor preteku povinne zverejniť na stránke mypigeons v danom preteku video o štarte holubov a kontrolu zablombovaných košov pred štartom ,po štarte vykonať kontrolu košov odletených holubov ...v dnešnej dobe techniky nemal by to byť problém natočiť video o štarte a zverejniť ho na stránke mypigeons
Ján Zajac (28.02.2024, 08:02)
....to si vážne myslite že ten navrch
HLAVA VII.
- PREPRAVA a OŠETROVANIE HOLUBOV NA PRETEKY je potrebný v PP

Štátna veterinárna sprava vydáva certifikát na prepravu zvierat pre registrované dopravne prostriedky.

2. Všeobecné povinnosti organizátorov pretekov nad 500 km
a/ Usporiadateľ pretekov je povinný zabezpečiť takých vodičov, ktorí na mieste štartu budú vedieť čakať minimálne 24 hodín, ak štartovacia komisia rozhodne, že preteky sa o 24 hodín posunú.

Koľko OZ ma takého vodiča ???? ... navrhovatelia by si to mali skúsiť na vlastnej koži.

Ja osobne si myslím že ten návrh je kladenie polien pod nohy usporiadateľov pretekov.
Milan Blahovský (15.03.2024, 10:40)
Prichádzajú prvé pretekové plány a všetky som musel vrátiť späť s dodatkom - nesprávna deklarácia MS resp. IM. Problém , ktorý sa nám začína opakovať napriek tomu, že sme si to na školení výcvikárov pred rokom vysvetlili. O čo ide. Podmienky oboch súťaží sú zverejnené na webe SZ a buď ich teda nečítame s porozumením, alebo si ich vykladáme po svojom. Problém MS je v tom, že do súťaží MS ( všetkých kategorií - teda MS AB,MSCE, MS 1r, MS MLCH je možné deklarovať maximálne 9 pretekov v rozpätí 285 - 630 km a vy uvediete, napr.že do MS AB dáme 9 pretekov v danom rozpätí a do MS 1r, prípadne MS CE si dáte pretek napr. 600 km, ktorý nie je použitý do MS AB, ale je predsa v niektorej kategorii MS a navyšuje tým počet pretekov v rozpätí 285-630 km na 10. To je chyba. Vy môžte mať v pláne aj 12 pretekov v danom rozpätí, ale do MS nemôžte použiť 3 z takýchto pretekov a je to jedno či budú deklarované pre MS AB, či MS mlCH atď. Ďalším bodom, ktorý sa zrejme nechápe je plnenie podmienok preteku do MS, kde musia byť splnené podmienky kategorie pre všetkých účastníkov preteku. Nemôžme teda z preteku MS diskriminovať chovateľa, ktorý má v OZ z preteku napr. 280 km a my daný pretek uvedieme do MS AB lebo 99 % chovateľov to má nad 285 km napr.
Podobne s neporozumením ( aj keď zriedkavejším ) sa stretávam s deklaráciou IM. Tam je jasne uvedené, že to môže byť iba pretek nad 285 km, že to môže byť iba jeden pretek v daný víkend, že tých pretekov môže byť maximálne 11. Tieto podmienky spôsobujú komplikáciu pri tvorbe pretekových plánov v prípade, že ich chceme 100 % využiť, aj to vidím ako príčinu našich horších výsledkov v celkovom medzinárodnom porovnaní. Oblasti musia mať 11 víkendov na plnenie podmienok a keď si to poskladáme, tak je jasné, že musia prvý pretek nad 285 km letieť už 19.5. v prípade, že posledný pretek poletia 28.7. alebo začať týždeň neskôr a posunáť si posledný pretek do IM na termín 4.8 čo je pre mnohých nezmyslom...Celé sa to skomplikovalo limitom nad 285 km, ale aspoň vidíte, že preteky do 285 km sú niekde považované viac menej za prípravné tréningy...
Čo sa týka vzájomnej deklarácie pretekov v regionoch, predpokladám, že si to urobíte na spoločných zasadnutiach regionov a očíslovanie vzájomných regionov a podregionov pre daný pretek bude jednotné v danom regione. Dodržte termíny nastavení súťaží a regionov v mypigeons do termínu v obežníku pre sezónu 2024.
Dohodnime sa, že po prekontrolovaní správnosti deklarácie PP pre MS a IM resp. vzájomnú deklaráciu regionov budem vracať chybný PP maximálne jedenkrát s výkladom chyby...
Zvolávať školenie výcvikárov s dôvodom aby sa osobne každému vysvetľovalo koľko je 2 + 2 zrejme nie je nutné a pre tých nových výcvikárov bude snáď jednoduchšie a ekonomicky výhodnejšie preštudovať si manuál výcvikára, ktorý bude akutalizovaný po novelizácii PP po Valnom zhromaždení SZ.
Pravidlá sú na to, aby sa rešpektovali a plnili, inak to zabaľme a nie iba v MS či IM. Keď sa nám nepáčia, dajme podnet na ich zmenu, ale doteraz nič oficiálne sme nedostali takže iste platí kto mlčí, ten svedčí...
Milan Blahovský (21.03.2024, 11:12)
Stav dodania a kontroly PP 2024: https://blahovsky-pigeons.com/media/plany-2024.jpg

Milan Blahovský (21.03.2024, 11:56)
POSTUP PRE SPRÁVNE VYPLNENIE PP

1. Označ si 9 pretekov v rozmedzi 285-630 km do MS B. Túto deklaráciu pridaj aj do MS Mladých chovateľov a MS Ročných holubov.

2. Pridaj MS CE (doplň 2 preteky nad 700km )

3. Máš 9 pretekov deklarovaných do MS B a MS CE a doplň max. 5 pretekov pre MS ročných holubov (preteky do 285km) a ďalšie 2 preteky kategorie nad 700 km ( z bodu 2) pre MS ml.chovateľov .

Spolu je teda do MS použitých max.16 pretekov pre MS ml.chov, 14 pretekov pre MS ročných holubov, 9 pretekov pre MS stredných tratí, 5 pretekov pre MS dlhých tratí. U mladých chovateľov je možné použitie pretekov mláďat pre plnenie podmienok, teda ešte je možné deklarovať 5 pretekov, ak sú vyplnené pretekové plány aj pre mladé holuby.
Milan Blahovský (02.04.2024, 10:44)
Pretekové plány odoslané v termíne Obežníka, predsa sa ešte našla chybička v deklarácii MS pri kontrole nastavenia v mypigeons.benzing.live ( upozornenie odišlo) a pred nami je správne nastavenie pretekov do súťaží MS a IM v termíne do 17.4.2024. Postupne prechádzame kontrolu nastavení a vždy koncom týždňa budeme aktualizovať tabuľku s prehľadom o naplnení bodu Obežníka 2024 .
Valné zhromaždenie schválilo novelizáciu PP, ktorý bude čoskoro uverejnený na webovej stránke SZ, ako aj publikovaný v časopise Poštový holub. Niektoré veci sa zmenili ( upravili ) minimálne , ale je tam aj nová Hlava VII. - Prepravovanie a ošetrovanie holubov. Týka sa pretekov nad 500 km a veríme, že bude v prospech holubov. Pracujme tak, aby sme nedávali dôvod na riešenie sťažnosti pri ich dodržiavaní a hlavne si nekomplikujme náš chovateľský a funkcionársky život ( najmä vedomím) porušovaním tohoto Pretekového poriadku SZ.

Milan Blahovský (17.04.2024, 11:01)
Nastavenia pretekov v rámci súťaží MS a IM boli prekontrolované - závery je možné vidieť v uvedenej tabuľke, zostáva nám ešte posledný krok a to je kontrola nastavení a správnej deklarácie regionov. V OZ Košice do večera ešte popracujte na nastaveniach...Počasie sa s nami trocha začína zahrávať pred štartom prvých spoločných tréningov a do podtatranských OZ sa vracia zimná atmosféra ( hory sa začínajú opäť belieť ). Je pred nami trojmesačné obdobie, kedy sa rozbehne kolotoč pretekov a očakávaní návratov holubov z pretekov, bude teda dostatok dní na športové vyžitie sa.
Prajeme vám priaznivé počasie počas pretekov a radosť z doletov holubov v nich a hlavne bezkonfliktný priebeh pretekovej sezóny 2024.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené