Poďakovanie prezídiu

Ing. Zubaj Viktor (27.11.2023, 18:08)
Dobrý podvečer prajem.
S poľutovaním konštatujem a dávam na známosť, že OZ CHPH Zvolen ukončilo činnosť a oblastná konferencia rozhodla o likvidácii.
Chcem sa úprimne poďakovať prezídiu SZCHPH, že sa aktívne dlhodobo podieľalo na postupnej likvidácii , benevolentným prístupom k porušovaniu stanov, ale hlavne tým, že za všetky tie roky nedokázalo zrealizovať projekt rajonizácie Slovenska. Rozdelenie Slovenska geograficky, podľa okresov , krajov alebo inak s tým , že každý chovateľ má lietať v rajóne kam adresou holubnika patrí.
Vďaka tomu sa vytvára priestor pre klamárov, intrigánov, špekulantov a chrapúňov, aby neustále niečo rozbíjali, skladali a stále dookola, len preto, aby keď nevedia dosiahnuť dobré výsledky serióznym spôsobom , tak vytvárajú rôzne kombinácie, aby si oslabovali konkurenciu a tak možno aj niečo vyhrali. Jednoducho ich teší to , keď jednooký zvíťazí nad slepými a chromými.
Najúsmevnejšie je, že keď chcete rokovať so susednými OZ o prijatí, tak nemajú problém prijať slabých a priemerných, lebo však percentá budú, aj peniaze od nich sa zidu, ale tých najlepších nechceme, ti nám budú brať percentá i ceny.
Natíska sa otázka prečo prezídium ešte nezrealizovalo rajonizáciu, že by to členom prezídia nevyhovovalo?!!! Nechce sa mi veriť , že všetci patria do vyššie pomenovanej skupiny.
S úctou a pozdravom “Letu zdar”
Zubaj Viktor
Dušan Gezun (27.11.2023, 20:56)
Pan Zubaj veľmi pekne a trefne napísané. Bohužiaľ toto sa nedeje iba u Vás, ale aj v iných OZ. Ako náhle niekto začne byť niekto neporaziteľny môže odísť, ak niekto z iného klubu berie ceny tak isto ich nepotrebujeme a potom sa to spája hlava nehlava a na vlastných chovateľov z OZ tiek sa vôbec neberie ohľad. Súťažiť férovo už nikto nechce, aj keď nikdy to nebude 50 na 50. A najsmutnejšie na tom je, že nás je každým rokom menej a menej, ale ani toto si nechce bohužiaľ asi nik pripustiť. Pekný večer.
Šimko František (27.11.2023, 22:00)
Predstavte si že tí všetci 60 a viac ročný chlapi boli pred 40 -timi rokmi 20 - 25 ročný mládenci. Všetci vratane mňa sme si mysleli že sme nesmrteľný , máme spustu času aby sme sa stali majstrami samozrejme oblasti. Na SK bolo 9 oblastí Žilina mala okolo 900 holubárov , nevedeli sme čo su koeficienty , najlepši bol ten čo najviac nalietalal dnes nikoho nezaujima holub čo urobí aj 12 cien , lebo že vraj na chvoste , ale aký chvost ved ak je na preteku 1000 holubov on musí obehnuť 800. No dnes tí 60 a viac ročný ked vidia že sa im miňa kredit , že toho času už ta vela niet na toho majstra tak robia všetko preto ,samozrejme nie všetci , len aby sa tým majstrom stali za každu cenu , za znicenie kamarátsva , zničenia rozbitia oblasti , klubu ak treba všetkého čo stojí v ceste , v mene zlateho teľaťa. Nikto si nevaži holubarov čo robia percentá a naplnaju oblasnu kasu su niektorým na smiech že vraj slabý ako čaj, No dobre tak si urobte obasť vy desiati špičkový a lietajte si.Rano stavam o 5 -j vyčistim cely holubník , do 8 -mej trenujem , potom mlade poobede vývoz večer trening , potom miešam lieky ale o 22-:00 idem spať lebo rano budicek ale viac už nic nerobim lebo nechcem byť otrok holubov .Potom som konečne majster. Ale hrôza okrem našej OZ to nikoho nezaujíma , pridem na CV a mňa majstra nevítaju , čo nevedia kolko ja mám pohárov. Ja som majster . Letu zdar !
Milan Blahovský (28.11.2023, 13:47)
Názov témy z môjho ohľadu neprimeraný, ale budiž, nech už je ako je. Ono sa síce vraví, že "ryba smrdí od hlavy", ale mne skôr sedí "každý sme si strojcom svojho šťastia ( resp.nešťastia). Tak teda bolo by možno vhodnejšie začať "vyťahovať kostlivcov" z vlastnej skrine...
Problém, ktorý ste p.Zubaj otvoril je reálny a pekne nám oživil spomienky na pohľad "rajonizácie" I.Oravec, keď "aktivoval" spomienky z roku 2011 a v ňom si nájdeme dokonca aj spomienky na rok 2006. Sme o nejakých 17 rokov starší, časť diskutérov už nie je v našich radoch ( časti z nich česť ich pamiatke) , ale nemám dojem , žeby sme boli o tých 17 rokov múdrejší. Veľmi trefne to popísal Feri Šimko a osobne mám často pri rôznych "kooperačných" snahách dojem, že aktéri stretnutia idú v duchu:"Po nás potopa"...Nejako už ten holubársky život dožijeme a je nám jedno čo bude, až tu my nebudeme...Chudáci mladší členovia, ktorí o tých 10 rokov už možno nebudú mať zmysel cestovať do najbližších NS, pretože im odchádzajúca generácia zanechala potápajúcu sa loď. Paradoxne témy informácii o aktuálnych aukciách na rôznych portáloch vystrieda tu a tam negatívna informácia o odchode nášho kolegu a tragickom stave našej budúcnosti. Komu budú ponúkať potomkov hviezd západných holubníkov chovatelia, keď tu nebude členov ? Režeme si konár, na ktorom sedíme a ani si to mnohí nechceme pripustiť. Presadzovanie si svojich záujmov, neochota hľadať spoločné cesty nás každým dňom posúva to úpadku. Podobné problémy majú aj ostatné zväzy ( možno s výnimkou Poľska či Rumunska) a hľadajú riešenia. Ako sa vraví, kto chce hľadá spôsoby, kto nechce hľadá dôvody...
Ing. Zubaj Viktor (28.11.2023, 18:13)
Určite som nemienil nikoho uraziťˇ a je mi jasné, že za všetko môžu členovia sami. Zaujímavé je, vždy za rozbíjaním oblasti a špekuláciami sú tí istí ľudia a aj ich techniky sú tie isté. Začína to neustálym podpichovanim slabších chovateľov, neustále poukazovanie na údajné chyby, nedostatky všetkého čo robia a organizujú tí najlepší, obvinovanim iných z vlastných neúspechov a strát holubov, kritizovaním štartov, vypúšťacích miest a prepravy, atď. A nasleduje navádzanie na to ako odstaviť najlepších.
Títo ľudia to urobili už viackrát a určite nie naposledy.
Už dávno mali byť tieto kreatúry vylúčené naveky z našich radov. Nemá význam ich menovať , nadávať im , alebo ich titulovať akýmikoľvek oplznými titulmi. Oni vedia kto a čo sú, stačí aby sa ráno pozreli do zrkadla poriadnejšie a možno by sa z tohoto pohľadu aj dogrcali. Raz im to stejne nejaká vyššia moc započíta. Už teraz sú na prasknutie.
Samozrejme my, čo si to môžeme dovoliť , vždy nájdeme riešenie. Ľúto mi je dôchodcov v našej ZO, ktorí si nebudú môcť holuby zaviesť inam a tak SZ príde asi o 20 členov.
Ale nebudeme robiť to, že budeme dopisovať mŕtve duše, ako jedna z najsilnejších oblastí na Slovensku, ktorá má údajne viac ako 160 členov, a vo výsledkov majú spolu horko ťažko 49. Ale toto nám asi nevadí. Údajne aj sympatizantov potrebujeme.
Časy keď som už ako 10 ročný chlapec nosil autobusom holuby 25 km do nasadzovacieho strediska a pliešky z pretekov na bicykli 4 km do jediných hodín pre 10 chovateľov, boli najkrajšie časy z holubárskeho života. Nevedeli sme sa rozísť do polnoci, nikto z nasadzovania alebo otvárania neutekal, a holubarske rozhovory nemali konca kraja. Ak niekto špekuloval alebo rozbíjal partiu bol nekompromisne riešený vylúčením.
Chýbajú mi tieto časy a nikdy neodpustím našim známym 2-3 intrigánom, že neumožnili a nepodporovali takéto spolužitie. Náš koníček by nám mal prinášať radosť a priateľstvo, nie nepriateľstvo, ohováranie a intrigy. Ale ich egoizmus bol pre nich asi dôležitejší ako spoločný záujem. Nech im bude zem ľahká
Nič nevyriešim to je jasné, ale určite sa nájdu mnohí , ktorí budú o týchto vetách rozmýšľať.
Letu zdar


Emil Lukačik (28.11.2023, 19:59)
STANOVY SZCHPH-paragraf 17-
9. O začlenení zostávajúcich ZO CHPH do iných OZ CHPH rozhodne na základe návrhu
mimoriadnej konferencie prezídium SZ CHPH. Spravidla sa stanú členmi najbližších OZ
CHPH.
Zdravím, pán ing.Zubaj,pretekanie s PH je asi jediným športom kde bez obmedzení súťažia všetci spolu,hrať napríklad mužstvo 1triedy proti mužstvu 1 ligy vo futbale je nereálne respektíve s jasným výsledkom.
Dať pocit dôležitosti aj maličkému chovateľovi,vytvárať vzťahy,hľadať múdrosť,pochopenie to všetko a oveľa viac sa vytráca taká je doba príde doba nová a na túto sa zabudne.
Netreba to brať nejak tragicky,netreba nikam cestovať SZ Vás ako ZOčku začlení-otázka je či to sústo dokážu jednotlivci prehltnúť.
S pozdravom
Rudolf Čmarada (29.11.2023, 09:37)
Pán Šimko, presnejšie sa to už asi ani nedá napísať.Ano takáto je skutočná realita v našom športe.
Buček Eduard (29.11.2023, 11:15)
Závodím už 50 rokov. Prešiel som mnoho výstav, bol som v mnohých funkciách aj vo veľkej oblasti Liptovsky Mikuláš, ktorá sa rozpadla na tri oblasti ,absolvoval som cele moje mladé roky sedeniach na schôdzach, konferenciách nielen na Slovensku ale aj v Poľsku. No a vidím kde sa uberá Poľsko a Slovensko v holubárskom športe.
Na výstave majstrov v Tornali, bolo to pred Olympiadou som po schôdzi SZ trochu prehodil reč z vtedajším prezidentom Ing. Kurekom a niekoľkými pri sediacimi a vtedy som povedal že treba niečo robiť ,lebo sa oblasti rozpadávajú a prejde niekoľko rokov a bude problém že ekonomika vozenia a členská základňa OZ bude na veľmi zlej ceste. Ešte som navrhol že by sa mali Oblastné združenia urobiť tak ako boli za Socializmu 19 veľkých Oblasti a každá nech má majstrov pásiem . Juraj Kurek mi povedal že nechce robiť pred Olympiádou " zlo." Taktiež som v Nitre navrhol aspoň jeden Národný závod, kde sa zúčastni všetky OZ a ktorá sa nezúčastni vyradiť z MS. Dodal som vetu ak to teraz nespravíme už sa nikdy celé Slovensko nestretne na veľkom profi závode nad 700 km. Viete aká bola reakcia niektorých .Ten Edo chce spájať celé Slovensko ako Diktátor. No je iná doba a každý si robí čo chce podvádzanie s holubmi , s Rodokmeňmi a takto teraz vypadá obraz Slovenska. A potom sa čuduj že olympionik zo Slovenska od poctivého chovateľa je predaný za smiešnu cenu oproti ostatným .
Je To smutné že mnohý chcú vyhrávať bez námahy, špekuláciou a intrigami.

Toto čo napísal Viktor Zubaj s tým plne súhlasím.

A nasleduje navádzanie na to ako odstaviť najlepších.
Títo ľudia to urobili už viackrát a určite nie naposledy.
Už dávno mali byť tieto kreatúry vylúčené naveky z našich radov. Nemá význam ich menovať , nadávať im , alebo ich titulovať akýmikoľvek oplzlými titulmi. Oni vedia kto a čo sú, stačí aby sa ráno pozreli do zrkadla poriadnejšie a možno by sa z tohoto pohľadu aj dogrcali.
Rýchlo sa prebuďme pokiaľ ešte je čas. Inak nám ho už veľa neostáva ,ak sa nespamätáme
Prajem pekný deň www.vasholubnik.sk
Miroslav Vidhold (29.11.2023, 13:54)
Súhlasím so všetkými, všetci sa v podstate zhodli na tom,že s tým treba "niečo urobiť" ,aby sa tá "loď" nepotopila úplne a tak rýchlo, ako TITANIC...Organizovať čo najviac pretekov s masívnou účasťou je to,čo vie dokázať a zvýšiť úroveň a kvalitu našich holubov v ponímaní výsledkov aj v zahraničí.Neviem prečo si nechceme priznať,že aj tak väčšina chovateľov netrpezlivo sleduje dolety holubov na My pigeons v čase národných pretekov,čo je jasným dôkazom o záujme chovateľov o takéto preteky..
Martin Macej (29.11.2023, 15:35)
Nazov temy nesedí, ale obsah je relevantný a na dnešnu dobu pomaly nevyhnutný.
Najviac ma zaujal komentar p. Bučeka o národnom závode - viem že je to okraj temy ale pre mna celkom podstatný. Mame národnú Gothu, no nedokažem ju nazvať národným pretekom pokial niekde letia 500vku a inde 850ku.
Aj včera mi došiel náš časpois a su v nom víťazi "národných" pretekov, kde ma víťaz 1 cenu z 13905 holubov. To je podla mna trošku zavádzajúce, ked daný holub letel 515 km. To tu u nás výborne letia i ročiaci, no dajte ročáka na národný pretek na 850 km a aby porazil tých čo maju ooovela menej km je nezmysel. Ja viem že mame pásma, ale aj tak, ten čo vyhral 500 tak si vyhral medzi holubami čo maju približne +- 100 až 150 km, nie davať tomu titul že bol prvý z 13950 - to je podla mna nezmysel. Akoby ste na štadione postavili vedla seba bežcov šprinterov na 400m vedla nich bežcov na 800m, odštartujeme ich spolu a nech si každý beží len tu svoju vzdialenosť no a víťaz bude mať akože 1 cenu zo všetkých. Čiže neexistuje aby ju vyhral žiaden bežec z tých čo bežia 800 metrov, logicky, taku disiplínu by svet vysmial, je možná len v športe poštových holubov.
Viem že bratia Gemeryovci sa tu snažili nejak vymyslieť a spojiť cele Slovensko na čo najferovejší pretek, no neni to zrejme realne lebo... či je? Alebo možno niekedy raz bude?
Inak dobrá téma, kto kde býva, tam nech letí obrovský súhlas. Nevymýšlať skupinky lebo zlý smer, lebo mám suseda čo ma bije...
Jediny hory-pohoria dokažu robiť problemy v časoch doletov, toto by som pri delení uznal, lebo vietor vie zafúkať raz tam, raz inam...
Peter Turek (29.11.2023, 16:41)
Pán Macej - veľmi dobré.
Ľubomír Hovančík (29.11.2023, 18:08)
Pán Macej, Váš príspevok patrí do inej témy.
Šimko František (30.11.2023, 09:42)
Martin celkom s tebou nesuhlasim s pomerom vzdialenost - dosiahnuta rychlost tu neplati ze cim viac km tym nižsia rychlost ako u sportovcoch atletov ,ak by si mal pravdu tak na 1 000 km by nikdy nebola rychlosť napr. 1800 m /min.O rychlosti rozhoduje smer vetra nikdy nie vzdialenost , ved aJ na 200 kmje niekedy 900 m/min. To je môj nazor.M"zes oponovať ja sa neuražam.
Peter Turek (30.11.2023, 10:55)
Téma sa môže prelínať konkrétnymi príkladmi.Iba krátko.Momentálny systém je dobrý v možnostiach mnohých kategórií,kde sa môžu chovatelia realizovať.ALE...ZA predpokladu,že počet chovateľov bude každoročne PRIBÚDAŤ.Spomina sa napr.Poľsko.Prihraničná spolupráca - na druhej strane povedzme Maďarsko - je logické,že mnohí spolupracujeme,formou chovný holubník tu,závodný tam a pod.V iných prípadoch sa to dá nazvať aj pudom sebazáchovy...Medziľudské vzťahy? Takmer všade sa zhoršujú.Odklon od reality,je na hranici inteligentného správania.Obviňovať iba prezídium?Ľudstvo prežilo vďaka úplne iným hodnotám-práca,chovateľstvo,spolupráca...Dnes?Mladík v rozhovore s vedeckou pracovníčkou vraví,nie som ani muž,ani žena,mojím pohlavím je stolná lampa.Odpoveď? Tak vám nakrútim žiarovku do z...u,uvidím,či budete svietiť...Rozsiahla téma,kontroverzná,avšak základom je vedomosť,že násilnými rozhodnutiami veľmi ťažko prinútite niekoho, zotrvávať v dobrovoľnej organizácii,aj keď i tá má samozrejme svoje pravidlá.Pretože snahy zmeniť spoločnosť zo zákulisia,sú značné,napr.vyčítajú nám,že vlastníme príliš vysoké percento rodinných domov atď. že tzv.vyspelá záp.spoločnosť býva prevaźne v nájomných bytoch...Prečo?Moja skúsenosť - nechce sa im robiť a dnes už mnohí vďaka konzumnej spoločnosti, ani nevedia robiť.Je dobrým bankovým úradníkom,avšak pri strate práce,znova hľadá prácu iba v banke,na stavbu nepôjde,nedržal pracovný nástroj prakticky nikdy v ruke.Je to značná odbočka od témy,avšak za účelom predstavy o čo sa snažia poštoví holubári,ako celok,samozrejme aj iné záujmové skupiny,chovateľské združenia.Rozvíjať poštové holubárstvo,nič zložité,žiaľ utópia -propagovať,budovať záujem,vidieť v tom obrovský vedomostný bonus výchovy k pracovitosti,pravidelnosti.A tu je otázka prístupu spoločnosti - podkopávanie nôh neustálym podporovaním množenia dravcov - všetkých druhov A nájomné byty?Kde sa bude holubáriť v nájomných bytoch?.Akože naše potraviny - naoko podpora ovčiarstva,chovu mäsových zvierat,ale zároveň medveď,vlk,sokol,nie pomoc-problémy.Už nám v mnohom zaniklo garbiarstvo,podkúvačstvo,remeslá a začíname biť na poplach - chýbajú remeselníci,fyzicky zdatní,zruční ľudia.Posledné desaťročia vyprodukovali teoretikov z kancelárií.Títo až sa v prevažnom množstve dostanú do riadiacich funkcií,až na malé výnimky,nebudú mať takmer žiadne vedomosti o niečom,ako je poštové holubárstvo.Povedia - život pôjde aj bez toho,tak ako ide bez dinosaurov.Avšak tam,kde je možnosť dostať sa k veľkým peniazom,tam sa zachraňuje aj to,o čom doteraz ani nevedeli,že existuje.Ovplyvňujme to,čo ovplyvniť môžme -žiadne konflikty,špatné medziľudské vzťahy,hľadajme v tomto športe to dobré.Funkcionári majú tiež svoje životy,rodiny,holubníky,vek...Ak máme dobrý nápad,je potrebné ho cez schôdzovú činnosť predniesť,zdôvodniť účel.Je to kolektívny šport.Zachovanie,rozšírenie kolektívu znamená činnosť,rozbitie kolektívu znamená zánik.
Milan Blahovský (30.11.2023, 11:07)
Trocha pre oživenie spomienok o čom sa písalo v roku 2009, možno aj k starostiam OZ, ktoré sú pred zánikom...
https://www.postoveholuby.sk/diskusia/tema/4928/mimoriadny-zjazd

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené