Kade letia holuby....

Štefan Nochta (05.07.2018, 06:38)
Pri včerajšom stretnutí s s chovateľmi , ktorí nasadzovali na maratónsky pretek KIEL v Maďarsku ,som sa o.i.dozvedel, že niektorí chovatelia používajú čipy s GPS modulom a vedia sledovať pohyb svojho holuba po celej trase jeho letu. Týmto bola vyvrátená hypotéza, že holuby oblietavajú vrchy, lebo pravdou je pravý opak. Holub, ktorý oblietava vrchy má porušený navigačný systém a takýto holub blúdi aj po rovine. Holuby so zdravým navigačným systémom letia priamo a vrchy teda nadlietavajú. Vtedy som si uvedomil, že holub skutočne dokáže letieť aj v abnormálne vysokých výškach a toto som spozoroval hlavne na jar pri útokoch dravcov, že kŕdel holubov je dravcom vytlačený až do takej výšky, že je prakticky voľným okom už neviditeľný.
Nuž aj toto je jeden spôsob ako selektovať.
Zaujímavé.......
Július Vida (05.07.2018, 09:31)
Už neviem kde, ale v dávnej minulosti som čítal štúdiu, kde vedci skúmali v akej výške dokáže PH letieť. Z lietadla ich vypúšťali v rôznych výškach až do výšky 4000 m.
Holuby po vypustení prudko padali k zemi do výšky cca 800 m a potom začali letieť.
Mám však zážitok tiež z dávnej minulosti kde pri dovolenkovaní na Martinských holiach vo výške nad 2000 m na moje počudovanie v jednu chvíľu ponad mňa preleteli 3 PH vracajúce sa s preteku. Bolo krásne slnečné a bezoblačné počasie.
Inak holuby letiace vo výške cca 800 m sú voľným okom už neviditeľné.
Je ale možné, že pri návrate s preteku v prípade priaznivého počasia a keď sú nútené prelietavajú i vyššie kopce.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené