mladych nieje

Jan Vasil (15.04.2018, 19:31)
Peter všetko je pekne len same rozkazy a o par rokov nebude komu velit lebo kapeme a dopomahame tomu sami
Milan Blahovský (16.04.2018, 07:49)
Rozkazy boli na vojne, tu sú iba koordinačné pokyny. Ak má byť nejaká činnosť organizácie riadená , tak musí mať stanovené nejaké pravidlá , inak to je anarchia a bordeľ. Skúste si to vo vlastnej organizácii nechať bez pravidiel a "rozkazov" a o rok či dva mi napíšte sem koľko nových vám do toho chaosspolku pribudlo.Je mi jasné, že mládež niečo také ako pravidlá a poriadok príliš nemusí....
Jozef Daníšek (16.04.2018, 10:14)
Pozdravujem! Už starí Sparťania mali krédo "Kde není disciplína ,nie je ani poriadok". Toto platí až do dnešných dni.Problémov je však viac,prečo nedokážeme mladých pritiahnuť.Ale to by sme si museli vstúpiť do svedomia,a to sa nám moc nechce.Jedným a to si myslím hlavným je cenová dostupnosť.Ja som sa na našom diskusnom fóre viac krát o tom zmieňoval.Nik až na pár jednotlivcov nie je ochotný poskytnúť mladých,alebo už holubov s ktorými nepočítame v nasledujúcej sezóne zdarma.Už len také gesto by niekedy stačilo, aby sme mladého, zatiaľ váhajúceho človeka preklopili na našu stranu.Veď pre niektorých je i 20 Euro veľa.Na Poľskom fóre som viac krát čítal,že poprední chovatelia dajú napríklad 10 mláďat začínajúcim chovateľom zdarma.Alebo celú druhu násadu vajíčok, taktiež zdarma.A teraz si položme ruku na srdce,koľko z nás by to spravilo.A naša členská základňa žiaľ, každým rokom klesá.No postupne starneme a mladých niet.S týmto problémom začínajú mať starosti už aj v iných krajinách.Veď stačí sa pozrieť na strieborné hlavy pri jednotlivých výstavách,a ako by klasik povedal, není čo riešiť.Poliaci začali už v minulosti systematický konať,a dnes zberajú z ich predvídavej práce ovocie.Tam im členská základňa rastie.Prijalo naše vedenie nejaké racionálne,alebo Bohu milé opatrenie?No skúsme si spomenúť.Svetielkom je školský holubník pod patronátom p.Blahovského.Takže, ak to pôjde takto ďalej,aká nás čaká perspektíva.Ružova určite nie!
Milan Blahovský (16.04.2018, 10:54)
Pokiaľ sa týka financovania vstupu do našich radov možno aj tu máme niektorí rezervy. Naše OZ napr. požaduje členský príspevok pre chovateľov do 15 rokov a nad 70 rokov vo výške 1 €, ostatní to majú za 15 € .Školský holubník Sp.Podhradie má navyše zdarma cvičenie a pretekanie s holubami - 1 kôš resp. 40 holubov....
Stefan Nochta (16.04.2018, 12:11)
Áno p. Daníšek, nielen že mladí nepribúdajú, ale aj aktívni to vzdávajú a to pre absentujúcu disciplínu a poriadok.......
Ján Bučo (16.04.2018, 14:29)
Mladá generácia vo všeobecnosti nie je naklonená rôznym koníčkom spojeným s prírodou, a tak sa to týka nielen holubov. Okrem toho komplexnosť koníčka, jeho časová náročnosť a často nepriestrelná konkurencia bohužiaľ pred mladých ľudí nestavia výzvu (v ich jazyku, nie je to pre nich challenge), ale skôr ich odrádza. Dnes mladí potrebujú byť slobodní, robiť kedy chcú, čo chcú a ako chcú. Ak niečo začnú robiť, potrebujú byť úspešní o rok či o dva. Každodenná rehoľa vo forme tréningov, čistenia, obsluhy pretekárov a všetkého čo k tomu patrí + vstupné náklady na chovný materiál + náklady na pretekovú sezónu + všetok venovaný čas; ak sa tieto spočítané veličiny o rok či dva nepremenia na profit z predaných mláďat či skvelé výsledky, väčšinou je po chovateľovi. Ešte ak je v rodine nejaký príbuzný, ktorý sa holubom venuje a dá mladému človeku aké - také vedenie, máme aspoň napoly vyhraté. Ale ak ide o nováčika, ešte k tomu z nezainteresovanej rodiny, o rok či o dva je fajront a mladý radšej chová andulky lebo tie ak odchová aspoň ich predá do výkupu. Ale čo s holubmi? Tie už dnes majú problém popredať aj poprední chovatelia.
Ale možno raz prestanú existovať moderné technológie ako internet či počítače, mobily alebo televízory, deti vyrazia do prírody, zistia aké je fajn byť na vzduchu a zrazu sa objaví nová generácia holubiarov akú dnes máme vo veku 55 - 65 rokov.
Zatiaľ príjemnú prípravu na preteky prajem!
Letu Zdar!
Jano Bučo
Martin Urban (16.04.2018, 20:12)
Nieje lebo dnešnej mládeži stačí virtuálna realita na tablet alebo smartfón
Július Krško (16.04.2018, 20:31)
Správny postreh Ján Bučo. Ale čo s holubmi? Ja to tak vidím, že teraz je to už skôr obchod ako záľuba. Každý sa snaží zakúpiť holuby s dobrým rodokmeňom, nemusí mať ani oslnivé výsledky a hurá na aukciu alebo burzu.Ceny nekresťanské a výkon po rokoch zväčša priemerný,nepresvedčivý.Viac vecí netreba na ukončenie záľuby.
Martin Urban (16.04.2018, 20:57)
Ale ako treba brať do úvahy systém že už nieje to čo bolo a panelakove deti sú vinimka sa nájde , biznis je len odraz doby ale bynys neznamená charakter a náklady na chov Ph pri Tom že sú zadarmo je furt dost ,ten ísty problém že je to o ľuďoch a z ľuďmi , môže jeden chcieť a desať nebude.......
Peter Matalik (16.04.2018, 21:12)
Pri prezentácii chovu holubov,ktorú som mal na tunajšej ZDŠ padla aj otázka financií. Deviatakom som dal len jednu otázku.Pri vyfajčení jednej krabičky cigariet/4 Eura/ denne,koľko vychováte holubov za rok.Boli prekvapení,ako sa dá z týchto peňazí "zaholubariť" . Skúste si to prepočítať! Brezovica je snáď svetlou výnimkou na Slovensku.Už som to pár krát spomenul,že ju familiárne volajú "malý Arendonk".Pri počte cca .1600 obyvateľov je 67 chovateľov poštových holubov.Závodí však iba polovica,ale aj tak máme dva "funkčné" ZO.Na prvý pretek starých holubov dokážeme nasadiť okolo 1000 ks.Mláďata aj 1200 ks.Tiež už nie sme najmladší,ale sú tu aj aktívni mladí ,podotýkam nie len písané mená ,ktoré ani pri holuboch neboli. Dokážu nie len nakošovať,ale aj zastúpiť výcvikára a spravia pretekovú dokumentáciiu.Aj preto som,čo sa týka budúcnosti mierny optimista !
Július Krško (17.04.2018, 21:09)
Peter, len Ti gratulovať môžem. Áno, aj toto je ako epidémia, čím viac ľudí, tím viac chorých.
Buček Eduard (19.04.2018, 21:17)
Peter máš pravdu v tejto vete.Tiež už nie sme najmladší,ale sú tu aj aktívni mladí ,podotýkam nie len písané mená ,ktoré ani pri holuboch neboli.
Aj ja na rozvozoch stretávam mladých aj dneska som skladal mladým v PB,TN čo závodia a čo sa sa chystajú už na jeseň závodiť. Myslím že ešte niektorý mladý majú radi zvierata a prírodu. Treba ich podporovať a hlavne poradiť v začiatkoch pri závodoch mladých ,aby adeno im neodobralo ďalšiu motiváciu.
Pavol Holka (20.04.2018, 13:39)
Dobrý deň. Keď už sa tu spomenula téma adenovírusu chcel by som vás diskutujúcich poprosiť o nejaké vaše skúsenosti ako mu predchádzať alebo ako sa s ním čo najlepšie vysporiadať. Nezávodím s holubmi dlho, s adenom sa stretám každý rok,niekto hneď nasadí antibiotiká ale ako všetci vieme antibiotiká vírus neliečia tak by ma zaujímalo či sekundárnym ochoreniam niekto predchádza aj prírodnou cestou alebo sú antibiotiká nevyhnutné? Ďakujem za všetky postrehy a rady.
Buček Eduard (20.04.2018, 21:35)
Pán Holka na trhu je dosť prírodných produktov proti tejto zákernej chorobe. Adeno Coli stop od Primi,Colisol,Adeno coli-Elita,Platínum + oregáno, A množstvo iných.
Treba podávať čím najmenej liekov aj proti tricho a kokci. No u nás je to tak že trochu holub crkne riedky trus ( grit,soľ,mineralit ) a už dávame antibiotika. Nehľadáme príčinu ,ale tabletky. A potom tratíme nielen mladé a staršie prestanú niesť ,alebo nie sú plodné.. Treba sa poradiť z vet. lekárom popr. dať si spraviť rozborku trusu.
Radšej podavať prírodné a hodne výťažkov z bylín.
Martin Urban (23.04.2018, 19:22)
Najčastejšie ochorenia holubov sú koky a tricho a môžete dávať rozbor každý mesiac ,čo sa tyka mladých menej je viac a čím menej skade tade tým lepšie a parmavac2 krát ,až na to že čistota pol života špina celý , alebo samosato pokiaľ je čas ináč nemá význam lámať si hlavu , treba skúsiť možnosti ktoré má chovateľ nie systém ktorý nemá ....
Jozef Daníšek (23.04.2018, 21:15)
Pozdravujem! I keď sme odbočili od základnej témy "Mladých niet",pridám sa do diskusie.V prvom rade plne súhlasím s Edom Bučkom.Tým,že sme si doničili imunitný systém u holubov je už pre väčšinu veterinárnych lekárov dávno známa vec.Antibiotika podávané pri každej "prkotine" si teraz uplatňujú svoju daň.Pri posledných návštevách v Holandsku ,Belgii či Nemecku som si z rozprávania špičkových chovateľov jednoznačne urobil úsudok,že tam masívne od podávania antibiotík všetci ustupujú.Tento trend sa začína postupne uplatňovať už i u ľudí.Není nad imunitu.A tu nedosiahneme podávaním medikamentov.Kto z nás videl divého holuba,alebo mestského s paramyxovirózou,že by ho na námestí vykrúcalo.Kto im podáva antibiotika,alebo nejaké kvalitné krmivo? A žijú,a mladé majú,že niektorí z nás také dochované mláďata nemajú.Nad tým sa treba zamyslieť, a podľa toho i konať.Prírodu neoklameš.
Jozef Antuš Ing. (24.04.2018, 14:01)
Pozdravujem ! Ja by som sa vrátil späť k pôvodnej téme " mladých nieje". Podľa mňa to má širší rozmer .Mladých nieje lebo holubarenie má veľký časový a finančný rozmer. Trochu to rozvediem. Finančný rozmer: zabezpečenie chovného zariadenia, zabezpečenie krmiva, výživových látok, zoo hygiena, veterinárna starostlivosť, zabezpečenie chovného materiálu, poplatky -členské,pretekové, doprava na košovanie , doprava na konštatovanie, konštatovací systém.Časový rozmer: Marec - apríl : odchov, Máj - Júl : preteky starých , polovica augusta až polovica septembra: preteky mladých . Suma sumárum 6 mesiacov z roka dennodennej otročiny! Kto z mladých sa na to dá? Nechce sa mi vyčísliť náklady z finančného rozmeru, ale keď si to začínajúci mladý zráta neviem čo mu na to otec so 600€ platom povie! Keď k tomu prirátam, že po niekoľkých rokoch zistí ,že je iba dodávateľom % tak sa na to vykašle. Toto je o chovateľovi do tých 25 rokov. Starší ,prípadne ženatý začne ak je egoista k vlastnej rodine. Ktorá mladá mamička bude tolerovať to, že nebude môcť isť so svojím partnerom ani do kostola? lebo priletujú holuby! návštevy končiť do 17 oo hod, lebo je potrebné trénovať holuby! sobota nedeľa v priebehu 1/2 roka v jarnom , letnom a jesennom období t.j. cele týždne bez výletov s rodinou do prírody, bez dovoleniek! Preto mladých nieje !!!!! Zatiaľ iba toľko! Všetkým prajem pekné dolety z prvého preteku.
Ján Bučo (24.04.2018, 15:06)
Na predchádzajúci príspevok sa dá povedať len jedno: Trafené presne po hlavičke.
J Bučo
Peter Turek (24.04.2018, 15:20)
Pán ing.Antuš,všetky argumenty,ktoré ste uviedol sú pravdivé.Holubársky šport sme dostali do pozície komplikovanosti a časového zaneprázdnenia profesionála.Doba,kedy bol tento šport zábavou roľníkov,farmárov a chudobných nádeníkov je za nami.Predsa sú tu možnosti.Ak vychádzam zo svojich skúseností zo zahraničia,hodne rieši klubový systém,kde je možné lietať s malým počtom holubov,značný počet tratí.Jedná sa prevažne o krátke trate,kde sa počítajú prevažne umiestnenia do tretieho miesta.Chová sa málo holubov,čo najkvalitnejších,je to lacnejšie vo všetkom-malý holubník,menej krmiva,menej čistenia,lepší zdravotný stav a hlavne relax a zábava.Elektronické konštatovacie systémy umožnili konštatovať i bez prítomnosti chovateľa a vývoj v tomto stále pokračuje.Nedostatok?Ak bývate povedzme za Tatrami-čo je náš prípad,museli by ste mať sakramenské šťastie,aby ste odlietali sezónu s malým počtom holubov pri dnešných premnožených dravcoch.Skúsil som to pred dvoma,troma rokmi s dvanástimi holubami-behom krátkej doby prišli 4 poranené od dravca a už prakticky v sezóne zo závodov vyradené a to,čo sa nevytrhlo dravcovi z pazúrov?Tento problém nie je jediný.Zloženie tratí,hlavne kvôli tomu,aby sme mali neskôr úspechy na medzinárodných výstavách,priamo núti chovať značné množstvo holubov.Pri nízkych zárobkoch,skloňovaní pojmov chudoba,hladové doliny,nastáva pnutie v rodinách,holubárskych kluboch a zo záujmovej činnosti sa stáva problém.Určité riešenia-Testovacie stanice,spájanie sa chovateľov,kde jeden má čas na holuby a odvedie prácu,druhý to zafinancuje.Spolupráca v systéme-v mojej lokalite je hodne dravcov,u mňa budú chovné holuby vo voliére a u teba závodný holubník-toto sa hodne praktizuje v USA,V obci ako je napr.Brezovica,kde sa ľudia ešte celkom nezbláznili z tzv.moderného spôsobu života a neohradili sa vysokými múrmi aj holubárstvo úspešne funguje.V mnohých iných lokalitách sú problémy so susedmi neraz kvôli holubom neprekonateĺné.Aj Brezovica má svoj problém-je to možnosť dôstojného zamestnania.Chovať holuby a prísť domov na pár dní v mesiaci...Áno doba sa zmenila a hodne v náš neprospech.Je nad čím premýšľať,sú veci,formy súťaží a pod.ktoré je možné zmeniť a sú okolnosti,ktoré zmeníme ťažko v súčastnej dobe.Je možné na začiatku sezóny holuby rozlietať a výsledkovo sa zamerať iba povedzme na dlhú trať,ak chovateľ cíti,že tam má nádej.Pri súčte bodov z celej sezóny taký chovateľ však obyčajne nie je v popredí a to môže demotivovať.V posledných dvoch rokoch značná časť u nás odchovaných holubov lietala na troch holubníkoch v Poľsku.Tiež do určitej miery kontraproduktívne,mali by sme prezentovať sami seba.Veľmi dôležitý faktor-výchova mládeže v súlade s prírodou,je viac menej formálnou teóriou.Dnešný dôchodca bol v mladom veku schopný vyliezť za zalétlym holubom na kostolnú vežu,jeho vnuk v mnohých prípadoch v telocvični vylezie max.do polovici lana.Je pred sezónou,poprajme všetkým úspešné dolety,neberme nádej,avšak príspevok ing.Antuša je presne tým,čo je potrebné analyzovať a v rámci možnosti citlivo korigovať tento šport,aby bol pozitívom.
Ján Bučo (25.04.2018, 08:38)
Dobrý deň,
Táto téma sa mi páči. Pohľady sú rôzne a zatiaľ si chvalabohu nenadávame ani sa neočierňujeme. Skúsim pridať pár postrehov len v krátkosti:
1. Klubový systém pretekania je síce fajn, ale koho ohúrim ak sa stanem majstrom ZO Stráňavy alebo v nejakom minicelku? Na Slovensku určite nikoho.
2. Nízky stav (okolo 20 holubov) s tým sa lietať pre zábavu dá. U nás v ZO máme takýchto chovateľov dvoch. Ale ak by som s nimi chcel byť úspešný, musel by som byť extrémne náročný na seba aj na svojich zverencov. Nehovoriac o dravcoch a občasných krachových pretekoch. Vidím to na obmenu mančaftu takmer každý rok.
3. Vlastný EKS naozaj je komfortný aj preto lebo netreba holuby čakať pri holubníku. Pravdupovediac aj ja v priebehu sezóny vyrážam s rodinou na výlety keďže máme potomka, ktorý doma proste neobsedí. Ale nejaký ten víkend musí rodina so mnou ostať aj doma. Nechovám predsa holuby celý rok len na to aby som im čistil a trénoval ich okolo holubníka. Nie je predsa nad pôžitok z momentu keď pretekár prisadá na dosku a adrenalín stúpa do nebezpečných výšok. Ostáva len dúfať, že takýchto momentov si tento rok užijem dosť.
Prajem všetkým chovateľom, ich rodinám, aj našim fanúšikom hladký rozbeh sezóny, dobré medziľudské vzťahy v ich ZO aby sa im nielen dobre čakalo ale aj košovalo a samozrejme úspešné dolety ich operených "dostihových koníkov".
Letu Zdar
Jano Bučo
Jozef Antuš Ing. (25.04.2018, 08:43)
Ja som svojím príspevkom nechcel ukončiť debatu na túto tému ! Ale stále keď vstúpim do DF tak diskutujúcim konči argumentácia na danú tému! Ale aby som si neostal nič dlžný. K príspevku p. Matalíka iba toľko . U nás sa hovorí ,že čím zaostalejšia dedina ,tým sa v nej dlhšie udrží folklór.
Peter Matalik (25.04.2018, 12:29)
Pán Antuš!To nie je o zaostalosti" ,práve naopak.Je to o osvete.Chovatelia majú kvalitný materiál ,99% lieta totálnym vdovstvom.Vieme si urobiť spoločné nácviky,preliečenie ,kŕmenie a technika chovu je na vysokej úrovni.Nemáme tajnosti/aspoň ja/.Máme holuby na dlhé trate,čo je už v dnešnej dobe skôr výnimka.Bežne rozhodujú sekundy na KT a ST,lebo holuby doletia spoločne niekoľkým chovateľom.Ceny sú v klube podelené,nedominuje iba jeden chovateľ.Aj to neodrádza chovateľov.A preto v sezóne 2017 v prvej desiatke je sedem!!! chovateľov z Brezovici!
Matej Gergelčík (25.04.2018, 14:45)
Super pan Ing... Nechcete ukoncovat debatu, tak ju umelo predlzite tym, ze do niekoho alebo hned niekolkych chovatelov "podpichnete" nezmyslom. A v nadejina to, ze tato debata bude pokracovat dobrym smerom??? Ak nemate co dalej k danej teme tak nevyryvajte. A ak si nemate kde popisat, tak sa zaregistrujte na facebooku a neurazajte ostatnych "zaostalych" chovatelov!
Jozef Gallovic (25.04.2018, 17:56)
Dobrý deň,
ja by som nadviazal na diskusný príspevok Petra Matalika. Musim potvrdiť, že obec Brezovica s chovateľmi poštovych holubov je určite špecifická v rámci Slovenska, možna aj Českej republiky. V tejto obci maju vytvorené dve základne organizácie, ktori spolu s chovateľmi , ktorí su neorganizovani chovajú v obci cca okolo 4500-5000 holubov. Tuto zanietenosť chovateľov vytvoril svojou dlhoročnou činnosťou na 100% Peter Matalik s ďalšími chovateľmi, ktori su mu stale blízky. Čo sa týka chovneho materialu dovolím si povedať, že títo chovatelia v Brezovici, dokážu si zabezpečiť ten najkvalitnejší materiál, ktori je dovezený zo Belgicka, Holanska, Nemecka atď, ktory rozchovaju a testuje sa na veľa holubnikoch. " Tu je chovateľstvo kolektívna práca", pod dozorom Matalika, ktory je mozog pre všetkých, ak sa vyskytne problém. Medzi chovateľmi v Brezovici sa holuby nepredávajú za sumy € , ktore vidíme v dražbách, koluje medzi nimi vzájomná spolupráca a výmena holubov. Preto vidíme v OZ Sabinov v prvej desiatke 7 chovateľov Brezovica z takého množstva odchovaneho materialu , zákonite sa vyselektujete aj silná kvalita, pri ich tvrdom lietaní holubov ( za každých podmienok).
S takou silnou konkurenciou kvality holubov v ZO BR. vznikajú aj komplikácie pre OZ Sabinov a to hlavne v spolupráci s vedľajšími OZ / PO, KE,BJ,MI, v organizovaní spoločných pretekov, ktore sa okolite OZ roky vyhýbajú k spolupráci z najrôznejších dôvodov. Pokiaľ v Brezovici začne mladý chovateľ s chovom holubov, nemusí mať problém z finačnych prostriedkov, na zabezpečenie chovnych holubov, ako aj holubov na lietanie. Ako príklad uvediem napr. majster OZ Sabinov pre rok 2017 p. Jacko.
Na záver zo svojich skúsenosti možem povedať, že náš šport je sakramensky drahá vec, na peniaze aj čas, a pokiaľ nieje pochopenie v rodine, taky chovateľ nemá šancu si v kľude užívať holubarsky šport.
Martin Urban (25.04.2018, 19:21)
Nemám kedy pozerať dolety a keď mám čas nasadiť tak to idem ne úkor niečoho , keď sa ma niekto pýta čo s toho mám ,tak čo ma niekto s televízora :D
Jozef Antuš Ing. (26.04.2018, 07:40)
Pán Matalik, len vydržte, raz z vás budeme čerpať. " Zem spieva ".
Peter Matalik (26.04.2018, 20:32)
P,Antuš-nekomentujem začína sezónaNikto nie je dokonalý .Ale,,,,,,,,nechám tak..

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené