Zrušenie opisovania kódu preteku

Dušan Konečný (27.03.2018, 21:46)
Po diskusii s Milanom Blahovským, p. Mlátkom, viacerými výcvikármi ZO a zároveň s technickým oddelením BENZING by som rád podal návrh na zrušenie povinnosti ručného opisovania kódu preteku do Protokolu o uzatváraní a otváraní hodín, ktorý vypisujú výcvikári ZO resp. vedúci NS. Predtým, by som návrh rád podrobil verejnej diskusii, najmä z dôvodu vyššej transparencie.

Čo je kód preteku?
Je to reťazec náhodných znakov, ktorý generuje EKS po ukončení procesu košovania holubov. Kód je vytlačený na nasadzovacej listine a rovnako aj konštatovacej listine. Je to dôležitý bezpečnostný prvok pre kontrolu autenticity pretekovej dokumentácie. Z bezpečnostného hľadiska je dôležité, aby sa kód preteku zhodoval na nasadzovacej listine a konštatovacej listine pre daný pretek. V prípade, že nie, vzniká podozrenie na nedovolenú manipuláciu s EKS alebo pretekovou dokumentáciou.

Prečo zrušiť ručné opisovanie do protokolu?
Neprináša to žiadnu pridanú hodnotu z hľadiska bezpečnosti, kód je tlačený automaticky na oba typy pretekovej dokumentácie. Pokiaľ je v ZO dodržaný postup práce s pretekovou dokumentáciou podľa pretekovéhpo poriadku, nemá žiadny význam opisovať tento kód ručne na ďalší papier. Skúsený výcvikár vie, kde tento kód nájde, vie skontrolovať či sa zhodujú. Aktuálna povinnosť zbytočne zaťažuje funkcionárov ZO

Čo sa stane po schválení tohto návrhu?
Aktualizujeme vzory dokumentu "Protokol o uzatváraní a otváraní hodín" => .pdf a .doc a funkcionári ZO nebudú musieť opisovať tento kód do protokolu. Mali by však naďalej kontrolovať, či sa kódy zhodujú. Pre systémy, ktoré tento kód netlačia by mali kontrolovať minimálne dátum a čas ukončenia košovania - ten sa taktiež musí zhodovať na nasadzovacej listine a konštatovacej listine.

Návrh bude esšte prediskutovaný s výcvikármi OZ na školení v apríli. Budem rád, ak prípadné námietky napíšete aj do tejto témy.
Milan Blahovský (28.03.2018, 09:13)
Cieľom zrušenia opisovania kodu preteku do protokolov je "šikanovanie" výcvikárov ZO, ktorí to majú v náplní svojich poviností a povedzme si pravdu občas na to zabudnú v zhone, ktorý býva pri nasadzovaní či košovaní holubov. V protokole bude ale uvedené, že ste tento kod odkontrolovali a svojim podpisom trojčlenná komisia potvrdí jeho zhodu na otváracom protokole. Ako uviedol Dušan vyššie, môže byť rozdiel iba v prípade manipulácie ( zmenou preteku napr.) a to sa doteraz chvalabohu nestalo.
Skôr sa stávalo, že funkcionári opisovali do protokolu chybné údaje...
Milan Blahovský (11.04.2018, 09:27)
Na poslednom zasadnutí prezídia SZ som predložil návrh na úpravu - zrušenie opisovania kódu preteku do protokolov o hodinách. Žiaľ , hoci bolo aj pochopenie na školení výcvikárov OZ urobiť tento krok, návrh Dušana ako aj ďalších bol hlasovaním členov prezídia zamietnutý a tak pokračujeme naďalej s ich zápisom v protokoloch, ktoré sa týmto nebudú ani meniť a ostávajú v platnosti tie , ktoré sú aktuálne na stránke SZ.

Schválený bol nový formulár pre protokol o krúžkovaní ( registrácii ) holubov na preteky vo formáte A4 na výšku, kde sa na jeho prednej časti v tabuľke uvedú mená chovateľov a ich počty nasadených holubov či to už holubov nasadených na pretek s gumičkou alebo registrovaných na pretek s elektronickým krúžkom. Stiahnite si preto pred sezónou tieto protokoly a používajte ich.

Život je zmena....
Ján Homola (11.04.2018, 16:16)
p. Blahovský, kedy bude ten nový formulár k dispozícii na stiahnutie na stránke, zatiaľ som ho nenašiel
Milan Blahovský (11.04.2018, 21:20)
Bol zaslaný správcovi web stránky SZ na zverejnenie. Verím, že v najbližších hodinách.
Dušan Konečný (11.04.2018, 23:30)
Dokument je na webe.

Mňa by zaujímalo, či padli aj nejaké odborné argumenty proti vyššie uvedenému návrhu.
Milan Blahovský (12.04.2018, 07:50)
Padol jeden, ktorý dostal podporu...
Argument bol, že si chovateľ dokáže doma pripraviť ( vyrobiť ) protokol o konštatovaní s identickým číslom - kódom preteku a že pri otváraní ho aj tak nik neporovnáva s nasadzovacím kódom. ( prípad v OZ NR v minulosti )
Pokiaľ sa máme hrať na to čo kto dokáže a to čo kto nedokáže či neurobí, potom prešľapujeme na tom istom mieste a robíme si zo zábavy nástroj pre byrokraciu. Stále sa pýtam dokedy budú na jedincov, ktorí zneužívajú slabiny nejakého opatrenia či nariadenia, doplácať poctiví chovatelia, ktorí sa chcú baviť doletmi či prácou s PH ?
Keď to vezmeme od Stanov cez Pretekový poriadok až po napr. Výstavný poriadok, nerobíme nič iné ako pritvrdzujeme v jednotlivých bodoch, len preto, že si to ktosi vysvetlí po svojom bez toho aby rešpektoval pravidlá Fair play a síce sa tvárime, že sme špekulantom a podvodníkom skomplikovali ich chuťky, ale pritom sú viac znechutení tí ostatní a špekulant si nájde ďalšiu dieru v predpisoch...
Dušan Konečný (12.04.2018, 08:13)
Ak si budem chcieť doma vyrobiť falošnú doletovú listinu, aby som ju v nedeľu podstrčil komisii, snáď nebudem včerajší, aby som tam neopísal kód preteku z nasádzacej listiny, ktorú som v sobotu dostal do rúk.

Takýto argument mohol nadhodiť len človek, ktorý nevie, o čo sa jedná a zrejme si myslí, že kód preteku je nejaký tajný skrytý kód, ktorý vidí len výcvikár.

Prečo o takýchto veciach nerozhoduje komisia zložená z odborníkov? A keď aj o tom už majú hlasovať členovia prezídia, téma je tu otvorená 2 týždne. To je dosť času na to, aby zareagovali ak majú pochybnosti, spýtali sa, ak je niečo nejasné, vzniesli argument, ak s tým nesúhlasia, ale nič. Namiesto toho nezodpovedne rozhodnú a negatívne ovplyvnia život viac ako 200 funkcionárom ZO.
Július Vida (12.04.2018, 09:43)
Neviem, aké informácie boli podané členom prezídia ohľadne prípadu podvodu v OZ Nitra. Keďže som bol priamo zainteresovaný v tomto prípade ako výcvikár, tak pre ozrejmenie pripomínam, že v tomto prípade boli doletové listiny vyrábané cez pamäť tlačiarne. V porovnaní evidenčnej listiny s takto vyrobenou doletovou listinou, sa na podvod došlo. Listiny boli evidentne odlišné. Program v EKS bol v absolútnom poriadku! !!!!
Preto nechápem takúto argumentáciu.
Milan Blahovský (12.04.2018, 11:22)
Mne je to jasné...
Jančok Ľudovít (12.04.2018, 11:43)
Zdravím Vás. Kontrol nie je nikdy dosť. Sú ľudia ktorí len rozmýšľajú o tom ako sa dá oklamať. Jeden chovateľ raz povedal. Holubári za Slovenského Štátu nemohli ani na súde svedčiť, takú mali reputáciu. Dúfam že máte úsmev na tvárach. S pozdravom Ludvik.
Július Krško (13.04.2018, 21:52)
Nechcem nikoho uraziť, ale tieto špekulácie na poslednú chvíľu nie sú najšťastnejšie a ani lacný špás. Ja som si už pripravil tlačivá, dal ich rozmnožiť a teraz môžem zahodiť. Staré protokoly o krúžkovaní boli delené na formát A5, teraz bude potrebné A4 2 krát. Ozajstná byrokracia. A to podsúvanie výsledkových listín sa dá riešiť aj iným spôsobom. Ale pýtam sa, ako môže chovateľ podsunúť svoje výsledky, ak mu ich vytláča trojčlenná komisia.
Milan Blahovský (14.04.2018, 08:02)
Až ste to natlačili tak vás za ich použitie nik neukameňuje, hlavne aby ste ich vyplnili tak ako treba. Boli totiž takí čo napr. písanie čísel gumičiek použitých u chovateľov, resp vôbec písanie mien chovateľov čo sa preteku zúčastnili a písali sa na zadnú stranu tejto verzie A5, nepovažovali za dôležité ....
Július Krško (14.04.2018, 21:20)
Zoznam gumičiek sme písali na samostatný menoslov.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené