Nový antidopingový predpis.

Július Vida (12.03.2018, 21:48)
Chcel by som dať do pozornosti iniciatívu OZ Nitra, ktoré zaslalo na sekretariát zväzu antidopingový predpis Kráľovského belgického holubárskeho zväzu /KBDB/ originál v celom znení.
Tento predpis bol následne preposlaný členom prezídia a členom veterinárnej komisie.
Oproti nášmu predpisu, je tento rozpracovaný detailne na 18 stranách. Z toho je na 17 stranách rozpis konkrétnych zakázaných látok.
Myslíme si, že takto spracovaný predpis určite pomôže a uľahčí odhaľovať používanie dopingu v našom športe.
Privítali by sme preto, keby bol tento predpis predložený na rokovaní najbližšieho valného zhromaždenia.

Pokiaľ by bol záujem podporiť túto iniciatívu môžem originál preposlať. môj email : vida.sampion@gmail.com
Jančok Ľudovít (13.03.2018, 08:00)
Zdravím Vás. Ahoj Július. Takéto opatrenie ktoré vedie k regulérnosti pretekov, netreba schvaľovať, ale nariadiť Výcvikovou Komisiou, teda v takomto prípade má právomoc Milan Blahovský, či sa to niekomu páči, alebo nie. Mne sa to osobne veľmi páči, ako všetkým čestným a poctivým chovateľom. Som ochotný, hoci som dôchodca prispieť aj finančne na takúto vec, lebo to určite nebude zadarmo. Treba pouvažovať aj o dražbách na našich stránkach a 1O% alebo koľko stiahnuť na túto vec. Určite by to bol posun k dôverihodnosti pretekania aj za hranicami. S pozdravom Ludvik.
Jančok Ľudovít (13.03.2018, 09:35)
Zdravím Vás. Je to veľmi zložité, pre mňa je to zbytočné zaťažovanie hlavy. Ďakujeme Ti Milan že si do toho šprtol a spomenul aspoň jednu oblasť problému ktorých bude určite ďaleko viac. S pozdravom Ludvik.
Jozef Antuš Ing. (13.03.2018, 10:24)
Som v šoku !!!!! Čo to tu splietate pán Blahovský !! Rozdiel medzi anabolickými steroidmi a doplnkami výživy je dnes vďaka internetu pre väčšinu ľudí jednoznačná. Doplnky výživy sú postavené na živočíšnom alebo rastlinnom základe. Anabolika sú syntetické , chemicky vytvorené látky. Sú to "lieky", ktoré sa v medicíne pod dohľadom lekárov používajú na liečbu rôznych ochorení a často sú pre ich účinky zneužívané v športe!!! Vaše holuby sú choré?????
Negatíva: -oslabenie imunitného systému
- poškodenie pečene
- poškodenie obličiek
- neplodnosť
- rozvoj dedičných chorôb
- agresivita
Steroidy podporujú rast svalovej hmoty, znižujú únavu a umožňujú tak častejšie a intenzívnejšie trénovať!!!! To vám vyhovuje?
Strach z poznania myšlienkových pochodov prináša vaša posledná veta: " Kde začínajú a končia naše právomoci vo vzťahu k predajcom!!!!!! " To je nonsens od člena SZ CHPH !!! Začínajú tam , že si prečítam leták v krabičke a končia , keď daný produkt bude obsahovať zakázanú látku podľa našej smernice tak si ho nekúpim.
Jozef Toporcer (13.03.2018, 10:31)
Ako sa hovori-nerušaj hovno kym nesmrdi-je čas parovania tak hor sa na holubniky, a nie tu vypisovať sprostosti až sa bude dať žiť z holubov ako na zapade tak potom otvorte tuto temu
Miroslav Vidhold (13.03.2018, 10:32)
Jednoznačne je to potrebné prijať a čím skôr.Naše všeobecné predpisy o dopingu,pred súdom neprejdú a každý vie,že sú len plátok "o ničom"....Každá zakázaná látka musí byť vymenovaná,aby sa nikto nemohol vyhovarať a bol v obraze,.Je vecou chovateľa,aby nekupoval prostriedky od hocikoho,je zodpovedný jedine on,ked sa niečo u neho nájde.Má na to veterinára,nech si každý dá ošetrenie svojich holubov potvrdiť lekárom a bude krytý.Aspoň z trhu zmiznú "všelijaké" polské "mischungy",za ktoré by som ruku do ohňa nedal....Takže v tomto Milan pravdu nemáš,ked obhajuješ neznalosť chovateľa...Nech to nerobí teda sám,má na to predsa miestneho veterinára.
Milan,žiadna rastlina neobsahuje anaboliká a ani látky,ktoré by sa považovali za doping.../ iba ak drogy/...
Neodsúvajme dôležité veci bokom a uvedomme si,že dôležité sú holuby a nie záujem chovateľa.Je jasne preukázané,že adeno-coli má pôvod v používaní kortikosteroidov chovateľmi u ich holubov ,teda v oslabenej imunite.A tí,ktorí používajú preparáty "zo sáčkov" bez označenia zloženia a so "zázračnými" výsledkami svojich holubov,si koledujú o silné adeno virózy so slabou imunitou svojich holubov a samozrejme možné pozitívne dopingové testy.
Podľa môjho názoru,každý víťaz národného preteku/ ihneď,do určitej doby po preteku/,každý špičkový holub v prebiehajúcej sezóne/ máme to predsa online na My pigeons/ by mal byť otestovaný na použitie dopingu počas sezóny...Je to jediná možnosť,ktorá môže zabrániť mimoriadnym a neobjektívnym výsledkom chovateľov./ samozrejme okrem iných porušení PP/..Toto všetko je však možné len vtedy,ak vo všetkých orgánoch zväzu,budú všetci pracovať bez "kamarátskych vzťahov" a bez " teraz ja tebe,zajtra ty mne"...Pretekový poriadok platí rovnako vo Zvolene,Bratislave, na Spiši,či v Žiline.Nechápem silu"kamarátskeho vzťahu",keď ten,čo klamal sedí medzi "poctivými" a tí "poctiví" ho tľapkajú po pleci a nevadí im,že ich oklamal resp.bol súčasťou "komplotu" proti nim....Toto je Slovensko a ľudia v ňom....
Jančok Ľudovít (13.03.2018, 11:11)
Zdravím Vás. Každý chovateľ musí vedieť čo holubom dá a je za to plne zodpovedný. Miroslav má pravdu. Sú chovatelia bez chrbtovej kosti a na tých si treba dávať veľký pozor. Zo závisti a neschopnosti sú schopní všetkého. S pozdravom Ludvik.
Dušan Konečný (13.03.2018, 11:30)
Pozname pribliznu cenu za vyhodnotenie vzoriek pre taketo testy?
Jozef Daníšek (13.03.2018, 11:33)
Pozdravujem! Typická slovenská reakcia.Je zaujímave,že takéto prísne predpisy majú v Belgicku,v Nemecku i v Holandsku a chovatelia sa tam zorientovali veľmi rýchlo a podľa toho konajú,alebo sú trestaní.Len na Slovensku sa tvárime,že nevieme čítať ani písať.Keď sa v týchto krajinách chovatelia vedia s tým vysporiadať a nerepcú, tak má nič nenapadá, iba konštatovanie,že sme buď sprostejší,alebo akoby naši bratia v Čechách povedali "VYCHCANEJŠˇI".A už teraz začíname špekulovať ako to obísť.Áno, možná nám ostane čistá voda v napájačkách, ale čo je najdôležitejšie,že nám ostane čisté svedomie,že sme každý úspech dosiahli čestne.A to by malo byť pre nás to najdôležitejšie.A všetkým by som doprial ten najhorší pocit,keď ste na návšteve v takom Nemecku,alebo v Belgii a počujete názor obyčajných chovateľov,ktorí konštatujú" Im Ost blok,alles falsch" Všetci vo východnom bloku sú podvodníci.Len si spomeňme na prehrešky,ktorými sme si toto pomenovanie možno zaslúžili.Viem,že sú to prehrešky jednotlivcov,ale spravili zlý obraz o nás všetkých.A chceme v tom pokračovať?
Jozef Antuš Ing. (13.03.2018, 11:39)
pre p. Blahovského :" kde nájdem čo obsahuje daný produkt?" - na Google
Miroslav Vidhold (13.03.2018, 12:48)
Nehnevaj sa Milan,ale toto,čo píšeš už je poriadne pritiahnuté za vlasy...Ak nemáš záujem robiť veci na patričnej úrovni,prečo si sa dal nominovať do PP?
V prvom článku po mojom,sa nesmierne staviaš do pozície najmúdrejšieho,aké latky tu existujú...Nie je to istá deformácia?Myslím si,že je tu dosť chovateľov,ktorí vedia,čo je biochémia resp.Krebsov cyklus...
Čo mňa,alebo koho, zaujíma De Werd a čo predáva...Ako "obrazovaný človek" má každý robiť to,čomu rozumie...ak nerozumie,má si zaplatiť lekárovi...Stále ma presviedčaš,že nemáš záujem a hľadáš niečo,čím by si to odsunul nabok...Ked sú belgičania na toto pripravení ,prečo to nepreberieme aj my?...neviem potom,prečo tam chodíš kupovať holuby a nestačia Ti naše? Nebudem sa s Tebou doťahovať tak,ako predtým o drevené hodiny na VZ a chytať "body" od jednoduchých chovateľov,ako si nazval 90% slovenských holubárov.Takí sa dobre ovládajú? ...Proste pre niekoho je neznalosť druhých určitý náskok "pre mna",to je môj poznatok z Tvojich článkov...
Jozef Antuš Ing. (13.03.2018, 13:06)
Pán Vidhold plne s vami súhlasím. Len neviem čo by robil p. Blahovský keby nejaký jednoduchý 90% chovateľ posunul jeho príspevok spol. Versale Laga resp. De Weerd ,že si vyložil príspevok p. Blahovského ,že ich výrobky obsahujú zakázané látky?!!!
Jozef Antuš Ing. (13.03.2018, 13:26)
Pre vaše dobro p. Blahovský odporúčam správcovi DF vymazať váš príspevok napísaný o 10.46hod.
Jozef Antuš Ing. (13.03.2018, 14:00)
p. Blahovský tu ide o váš postoj k predmetu veci ,a to je na tom to najsmutnejšie!!!!!! Prajem pekný deň!
Július Vida (13.03.2018, 15:39)
Kolegovia holubári. Ďakujem za podporu hlavne za tú pozitívnu, ale aj negatívnu, aspoň viem s kým mám tú česť.
Ale k veci. Už je pripravený koncept, ktorý odprezentuje náš zástupca na valnom zhromaždení.
Naša predstava k prijatiu tohto predpisu je, že ,najprv prebehne prezentácia, ďalej budeme žiadať zriadenie odbornej komisie, ktorá spracuje kompletný predpis. Takto spracovaný koncept bude predložený na schválenie. Samozrejme, že k spracovaniu budeme pristupovať s úplnou vážnosťou.
K tomuto bude ďalej predložený systém zriadenia finančného fondu s ktorého by sa platili vykonané dopingové kontroly.

Peter Záhorský (13.03.2018, 17:10)
Nemôžem súhlasiť s príspevkami typu ,,keď sa nelieta o peniaze, tak netreba riešiť doping,,.
Fair play alebo inak čestný prístup k pretekaniu by mal byť samozrejmosťou bez ohľadu, či sa lieta, alebo nelieta o peniaze.
Veľa krát sa zamýšľam nad super výkonmi holubov a neviem či sú tie výsledky zásluhou kvality holuba, alebo chémie.
Čoho sa niektorí boja? Aký je problém, keď to akceptujú západné holubárske veľmoci.
Svet je celý hore nohami. Nedávno sa skončila zimná olympiáda. Sú medzi olympijskými víťazmi astmatici, ktorí kvôli chorobe môžu brať (pre zdravých) zakázané látky.
Za chvíľu bude medzi športovcami viac astmatikov, ako zdravých.
Zamyslime sa nad podstatou chovu poštového holuba. Mali by sme selektovať (hľadať) holuby výnimočné, ktoré vynikajú svojimi prednosťami, či už orientačnými, telesnými, vôlovymi.
Potom sa nečudujme, koľko rodokmeňových somárov držíme na holubníkoch.
Niekedy nestačí len kúpiť holuby, trebalo by si k nim aj kúpiť návod na použitie.




Martin Urban (13.03.2018, 19:00)
Neviem koľko rokov bol na trhu slovenský sutrikol a nemecký gambakokcid ale podľa informácií ich stiahli z obehu a teraz keď to niekto používal tak dopoval ? Či to je zas biznis farmácie ? Ako vedia niečo urobiť čo niečo lieči choroby a potom je to zlé ? Ako potom môže byť doping suchý rožok s konzervantami alebo lepok ....
Július Vida (14.03.2018, 08:46)
Vážení. Tento predpis pomôže zorientovať sa v používaní preparátov a potravín všetkím súdnym chovateľom. Každý používaný preparát má byť certifikovaný, má mať názov, výrobcu, zloženie a návod na použitie. Keď vyjde tento predpis každý bude vedieť čo nemôže holubom dávať. Takto si bude kupujúci aj predajca vedomí svojho konania. Toto bude spôsob ako vylúčiť zakázané látky z výživy holubov a poukázať na nepoctivých výrobcov a predajcov.
Týmto predpisom vnášame medzi chovateľov veľkú osvetu, aby otvorili oči. Toto nie je bič na nich, ale na výrobcov a predajcov.
Takto to treba chápať.
Jančok Ľudovít (14.03.2018, 09:41)
Julko ja poznám takých čo budú hľadať len tie zakázané prípravky. Teraz možno na šťastie o nich ani nevedeli. S pozdravom Ludvik.
Miroslav Vidhold (14.03.2018, 10:19)
Irska asociácia chovateľov poštových holubov:

ZOSTRIH zakázaných látok 2014 -
od Willie Reynolds , So Feb 08, 2014 20:05
Zoznam zakázaných látok pre poštové holuby 2014

Tu je ZOSTRIH zozname zakázaných látok: -
ÍRSKO Homing UNION

Zoznam zakázaných látok pre poštové holuby 2014

Pred tým, než akákoľvek látka vašich holubov, skontrolujte, že neobsahuje žiadnu z týchto látok, ktoré sú zakázané podľa írskeho Homing únie.

Tento zoznam bude aktualizovaný ako ďalšie informácie príde k ruke, a všetci členovia sa odporúča pravidelne kontrolovať doplnenie.

acebutolol
kyselina acetylsalicylová
kyselina salicylát
adrenalín
aescin
alfentanil
Ambuphylline
Aminophyline
apomorfín
aspirín
atenolol
beclomethasone Diproplonate
Benzokaín
Beta-estradiol
Beta-hydroxyetyl Theophyiline
betametazón
betametazón acetát
betametazón dipropionát
Betametazón fosforečnan disodný
Bethamethasone valerát
bisoprolol
Brómhexín
budezonid
bumetanidu
Bupivacaine
buprenorfín
kofeín
kofeín bezvodý
caffine citrát
karprofén
karteolol
Carvedilol
celecoxib
chorionický Genadotrophin
Clanobutin
klobetasol propionát
klobetason butyrátu
kodeín hydrochlorid
kodeín fosfát
konjugovaná Estrogény
kortisonacetatu
cyproteron AcetateDanazol
dexametazón
Dexametazón fosforečnan sodný
D-Propoxphene napsylátové
dezogestrel
dexametazón
Dexametazón hydrogenfosforečnan sodný
Dexametazón síran sodný
Pravotočivej-Propoxphene
dibukainového
diclofenac Diethylammonia
diklofenak draselný
diklofenak sodný
dietylamín salicylát
diflukortolon valerát
dihydrokodeín
diprenorfin
Durateston
Dygrogesterone
Eltenac
efedrín
adrenalín
ESMOCARD
estradiol
estradiol Cyplonate
Estradiol 17 Beta
estradiol benzoát
estradiol hemihydrát
estradiol Phenyipropionate
Estropipate sodný
Etafedrin
Etamyphyline kamsylát
etinylestradiolu
etyléndiamín
Etofylline
fenoterol
fentanyl
fludrocortisone
Fluestone acetát
flumethason
Fluxixin
fluocinolon
Fluorogestone
fluormetholon
flurbiprofén
Flutikazón propionát
formoterol
gestodén
gestrinone
glykopyrolát
Gondadotrophin
guajfenezín
Gualphenesin
hexoprenalin
Gondadotrophin
ľudský LH
Erythropoletin
hydrokortizón
hydrokortizónacetát
Hydrokortizónhydrogénsukcinát
Hydrokortizón 17 butyrátu
hydroxyetyl Teofylín
Hyoscín N butylbromid
Hysoscine
Hysocyamine
ibuprofen
Idomethacin
ipratropiumbromid
ketamín
ketoprofén
L-efedrín
labetalol
Levobuprivacaine
levonorgestrel
lidokaín
lidokaín
Lornoxican
medrogeston
medroxyprogesterón
medroxyprogesterónacetát
kyselina mefenamová
megestrol
melengestrol
meloxicam
mepivakaín
mepyramin
mesterolone
Metenolone acetát
methokarbamol
metylsalicylát
Methylphedrine
metylfenidát
metylprednizolón
metylprednizolón aceponát
metylprednizolón acetát
metipranol
metoprolol
mometazónfuroátu
morfium
9-Fluoropednisolone
nabumeton
nadololom
nandrolon dekanoát
nandrolon glycerol
naproxén
noradrenalín
noretisterón
noretisterónacetát
norgestimát
norgestomet
norgestrel
Norpseudoephedrine hydrochlorid
estradiol
estradiol benzoát
Oestrasiol valerát
estriol
orciprenalín
paracetamol
Parecoxib
phentermine
Pentazocaine
Pentifylline
pentoxifylín
petidín
Fenazón
feniramin
feniramin maleátu
fenylbutazón
Phenylephedrine
Phenylephrini
fenylpropanolamín
fenyltoloxamin
folkodín
piroxikam
prednizolón
prednisone
prilokain
Procaone benzyl penicilín
Procvaine Penicilín
progesterón
Prollgestone
propranolol
pseudoefedrín
Ramifenazone
rofecoxib
salbutamol
Salicylamid
salicylát
Kyselina salicylová
salmeterol
Rozpustného inzulínu aspartu
Protamine Crystalised Inzulín
somatropín
sotalol
sufentanil
Sullindac
tamoxifen
tenoxikam
terbutalín
Testerone
testosterón Cypionate
Testosterene dekanoát
testosterón Isocaproate
Tertosterone Phenylpropionate
testosterón propionát
testosteronundekanoátu
tetrakaín hydrochlorid
teofylín
tilidinu
timolol
tramadol
trenbolon
triamcinolon
triamcinolónacetonidu
triprolidine
vedaprofen
xylazín

Zodpovednosť je na chovateľ, aby zabezpečili, že žiadna z uvedených látok sú uvedené na holubov, či je alebo nie je uvedený ako súčasť obsahu.

Február 2014.
Willie Reynolds

Jozef Antuš Ing. (14.03.2018, 10:37)
Do niečoho sme štuchli a začína to smrdieť! Pán Urban , otázka tak nestojí , že keď niekto používal SUTRIKOL tak dopoval? Otázku si treba postaviť tak , Ako ho používal !!!! Možno sa mýlim vo svojom názore ale ho poviem. Sutrikol ako aj gambakokcid obsahujú drogu , ktorá patrí do skupiny zakázaných látok. Oba tieto prípravky patria do skupiny antibiotik. Nesprávne používané antibiotika môžu mať charakter dopingu! Myslím , že na posledných halových majstrovstvách v atletike veľa športovcov poslali domov za podozrenie z dopingu , práve kvôli ANTIBIOTIKÁM! Ale vráťme sa k nášmu problému . Spomínané prípravky slúžia na liečbu kokcidióz, respiračných ochorení, salmonelózy...... Podávajú sa v priemere 5-7 dni! ak holuby po veterinárnom vyšetrení sú diagnostikované na uvedené choroby, je ich aplikovanie v poriadku ( pri dodržaní doby 5-7 dní). Dúfam p. Urban ,že po tak dlhej dobe bez rekonvalescencie ich nenasadíte na pretek ( od pondelka do piatka na antibiotikách a potom na pretek ?!!! ) Alebo ich podávate preventívne ( 2 až 3 dni)? Ak existuje veterinárny resp. humánny lekár tak nech napíše , že to je v poriadku!! Podávať antibiotika 5 mesiacov v roku ,2x týždenne! Tak podľa mňa toto je doping. Toto sú ty astmatici, ktorých posielajú z pretekov domov pre podozrenie z dopingu. My sa tvárime ,že sa nič nedeje a to je len kvapka v mori.....
Miroslav Vidhold (14.03.2018, 12:35)
Pán Ing.Antuš,antibiotiká samy o sebe nie sú doping...
Jozef Antuš Ing. (14.03.2018, 12:48)
Štvrtá veta môjho príspevku "Nesprávne používanie antibiotik môžu mať charakter dopingu"
Jančok Ľudovít (14.03.2018, 13:49)
Zdravím Vás. Pán Jozef ing Antuš. Nesprávne používanie antibiotík spôsobí zničenie nielen mikroflóri ale aj zničenie krvotvornych orgánov ako nadladviny, ľadviny, slezinu, pečeň, a spôsobia samozrejme rezistenciu na liek, čiže účinok OOO. O dopingu nemôže byť ani reči. S pozdravom Ludvik.
Jozef Antuš Ing. (14.03.2018, 14:34)
Pán Jančok , prípravky o ktorých tu bola reč patria do skupiny antibiotik. Ničia baktérie a vírusy. Látky v nich obsiahnuté pôsobia ako doping, tak ,že pre dosiahnutie krátkodobého cieľa , účinok +++++. Z dlhodobého hľadiska máte pravdu tak ako to opisujete. Ale potom sa nečudujte, že vám v chove vyskočia choroby , ktoré vám bránia pretekať a nehovoriac aj o možných vysokých stratách na preteku! Škoda ,že k tejto v tejto fáze diskusie neprehovoria veterinárni lekári. Ale chápem ich mlčanie.
Jančok Ľudovít (14.03.2018, 15:02)
Napíšem ešte toto a dosť. Na vírusy neexistujú žiadne antibiotiká ani iné lieky . S pozdravom Ludvik.
Martin Urban (14.03.2018, 16:31)
Pán Ing Angus J . Dodám že sutrikol bol širokospektrálne antibiotikum a miešal sa nejaký koktejl dr Dubaja a používal sa pri liečbe aj hydiny takže ho zakázala asi eú a pokiaľ ste chcel niečo povedať tak neviem čo smrdí a ako ak ste nepochopil tak veľmi veľa vecí môže obsahovať vedľajšie produkty napríklad arašidové maslo .... alebo nejaké zbytky z výroby tak si od teraz čítajte dopodrobna čo idete jesť pred tým ako to zjete :D

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené