Už by trebalo konat

Ján Fecko (14.01.2018, 10:17)
Dobry den, Už by trebalo niečo konat. Z priležitosti Olimpiady treba trošku zatlačit na patrične miesta.
http://www.postoveholuby.sk/diskusia/tema/22676/kto-bude-chranit-nas-a-nase-holuby
Peter Kyzek (18.01.2018, 21:50)
Dnes v Televíznych novinách na Markíze bola reportáž o umiestňovaní plašičov na elektrické vedenia, aby sa jastrabíci náhodou nezranili. Ak to chcú montovať po celej SK,tak koľko to bude stáť ,kto zaplatí montážne čaty,dopravu, prácu? Odpoved= ja ,ty,my všetci.Tak na to prispeje aj ten, čo si chráni svoj majetok pred dravcom na svojom pozemku a hrozí mu pobyt za mrežami.A prispeje aj tomu, čo to vymyslel a berie na to od štátu-/od nás/ peniaze na svoju činnosť. Aj tomu prispeje na pobyt , ale možno niekde v Chorvátsku... Na hlavu postavené. Ale-odborníci...
A čo medvede čo napádajú ľudí,čo psi čo behajú po uliciach bez náhubkov a napádajú ľudí,čo diviaky čo behajú po sídliskách a napádajú ľudí...atd. Ale-odborníci.
Kde sú tie veľké krdle vrabcov,strnádok,stehlíkov,jarabíc, bažantov, zajacov? Opýtajte sa odborníkov.
Namiesto toho aby zatrhli činnosti čo ničia a doslova otravujú všetko živé len pre nenažranosť človeka,tak budú vymýšľať hlúposti.Ale odborníci.
Keď počúvam ako usilovne jednajú o emisiach a globálnom oteplovaní, už to trvá 20 rokov a nič.Pretože by im ušli prachy.Ale odborníci.
Pravdu má dr. Hnízdil ktorý povedal: Nediv se človeče že seš nemocnej - otrávil si pôdu-teď z ní jíš,otrávil si vodu-teď ji piješ,otrávil si vzduch teď ho dýchaš.
Takže treba zatlačiť na určité miesta ale mám strach, že aj tam sedia odborníci...
Peter
Martin Urban (19.01.2018, 13:29)
Som zvedavý čo vymyslia v okolí diaľnic , asi kúpia vrecká ako v parkoch :D možno nebudú môcť autá jazdiť po diaľnici :D
Peter Kyzek (20.01.2018, 22:02)
Chlapi,toto je už Absurdistan, aj keď sa mi to ťažko hovorí.
Dnes na Markíze v TN zase správa o pozastavení výstavby diaľničného obchvatu Přerova CZ. Dôvod: vo vytýčenej trase sa nachádza teritorium ´škrečka poľného. Už aj ako vtip by to bolo trápne.
Minulý rok zase pozastavili rozostavanú stavbu diaľnice niekde na severe SK ,lebo tí odborníci zistili že na vytýčenej trase zahniezdil 1 pár dravcov ,presne neviem o aký druh sa jednalo. Takže stroje zastali ,pracovníci išli domov, a to všetko preto, aby pár nebol rušený až do ukončenia hniezdenia. Je toto normálne?
Normálne riešenie by bolo pustiť výstavbu ďalej a dravec aj škrečok sa úplne normálnym a prirodzeným spôsobom odsťahuje o dúm dál.
Ale v Absurdistane? Musia zasadať komisie a hľadať riešenia ,aby bola vykázaná činnosť. Poznáme to z vojny.
Ľudia žijú na uliciach bez strechy nad hlavou, nebudem sa o tom rozpisovať všetci vieme o čo ide. A keď sa namiesto skutočných problémov rieši toto, tak aký názov si to zaslúži?
ˇMy holubári sme myslím, všetci milovníci prírody,ale asi takým normálnym a prirodzeným spôsobom.
Keby o tom rozhodovali ľudia v referende tak tých zopár pojašencov by si ani neškrtlo. Ale predsa:kto a prečo im toto umožnuje?
Pozná niekto odpoveď? Peťo.
Jozef Daníšek (21.01.2018, 08:46)
Pozdravujem. Už som sa na našom diskusnom fóre asi pred polrokom zmienil,že nemecký holubársky zväz ,sa obrátil oficiálne na nemeckú vládu,so žiadosťou aby riešila problém dravcov . Zväz vyčíslil i škody,ktoré spôsobuje premnožený počet dravcov na pretekovú sezónu chovateľov pošt holubov. Dokonca i špičkový chovateľ Ernst Nebel , pre útoky jastrabov skončil s pretekmi. Obrátil sa Slov.zväz s takouto požiadavkov na príslušne ministerstvo,alebo vládu? Na tento neduh môže upozorniť i prostredníctvom televízie a bubnovať na poplach.Ale naše vedenie mlčí.A i staré slov príslovie hovorí."Nemému decku,ani vlastná mať nerozumie". A vypadá to tak,že naše prezídium je naozaj nemé,a asi je spokojne so súčasnou situáciou. Ináč by už muselo dávno konať,tak ako v Nemecku.Pretože tento problém sa začína nabaľovať,ako snehová guľa.
Peter Filarský (21.01.2018, 15:58)
Dobrý deň p. kolega Jozef D..
Problém týkajúci sa dravých vtákov vo vzťahu k holubom je dlhodobý a nie je spôsobený činnosťou, alebo slušne povedané nedostatočnou činnosťou terajších, ale aj predchádzajúcich orgánov a to nie len vrcholných.
Na jednej strane si dovolím uviesť, že tomuto nebola zo strany našich či už vrcholných, ale aj iných orgánov a ich predstaviteľov, ktorých sme si zvolili mi sami venovaná náležitá, postačujúca pozornosť (aspoň verejnosť nebola doposiaľ o prípadných krokoch dostatočne informovaná), no na strane druhej to, že príslušné orgány sa v predmetnej veci nazvem to „patrične“ nerealizujú, nevyviňuje z tohto ani ostatných členov zväzu, minimálne tak to cítim k svojej osobe, ako radového člena zväzu. Ak prispejeme každý „svojou troškou do mlýna“ na patričných miestach, riešenie predmetnej veci môže aktívne napredovať, v závislosti od času verím s pozitívnym výsledkom.
Martin Urban (21.01.2018, 18:48)
Napríklad pri výstavbe D3pri Čadci zobral škrečok 250 000€ a nemôžu ho vysťahovať lebo jeho dom má hodnotu 400 000€ len pre zaujímavosť platíme dane pre srandu králikov :D
Jozef Daníšek (21.01.2018, 19:38)
Pozdravujem p.Filarský. Plne s Vami súhlasím.Viete má to jeden háčik.Radoví členovia môžu,reptať , nadávať,ale ich hlas sa obrazne do neba nedostane.Protiofenzívu voči ochranárom,by mali spustiť naši predstavitelia zväzu.Pretože každá požiadavka musí mať váhu,pretože by mala predstavovať viac, ako tisícku poškodených chovateľov.Vyčíslia sa škody a položí sa otázka,kto by mal tie škody uhradiť.Budú to ochranári,ktorí chránia jeden druh na úkor ostatných.Nie sú to len pošt.holuby,ale i drobná pernatá zver i mladé zajace.Dnes som videl útok jastraba na sliepku môjho suseda,ktorý ju nakoniec musel utratiť.Počul som v rádiu argument,ochranára,že na vine premnoženia medveďov, v tatranskej oblasti sú zle popolnice,ktoré majú nepodarené poklopy.To už nehraničí so zdravým rozumom? No,ale späť k naším holubom.
Zatiaľ sú naši funkcionári veľmi pasívni,a v tomto smere není žiaľ žiadna aktivita.Podtrhujem "žiadna". Preto sú ochranármi tlačení do kúta.A ochranári si potom myslia,akú bohumilú činnosť robia.A to by sa malo radikálne zmeniť.Len tak sa môžeme posunúť dopredu i za cenu,že my holubári začneme biť prvý na poplach!!!!


Peter Filarský (21.01.2018, 20:51)
Dobrý večer p. Daníšek,
možno prvá lastovička, ale skúsiť treba, som zvedavý...

"...Slovenský zväz chovateľov
poštových holubov
Akademická 4
949 01 Nitra
szchph@postoveholuby.sk

Dravé vtáky – poštové holuby
- návrh

V uplynulých rokoch chovatelia poštových holubov zaznamenali stále viac problémov s dravými vtákmi. Problémom nie sú len škody spôsobené priamym usmrtením dravcami, ale aj zraneniami holubov dravým vtákom s následnými dôsledkami (vyradenie z pretekov a chovu), pri úniku sa holub zraní (okná, strechy), odplašenie a odletenie mladých holubov.
Ak chceme, aby bol tento problém účelne riešený našimi orgánmi a predstaviteľmi so žiaducimi pozitívnymi výsledkami, je v prvom rade potrebné ho skutočne objektívne identifikovať a dokladovať relevantnými podkladmi, čomu v značnej miere môže napomôcť aj zriadenie navrhovanej záložka, či linku na web. Stránke SZ CHP s prehľadom útokov dravých vtákov na poštové holuby.

S evidenciou útokov dravých vtákov a jej dobre naplnenou databázou obsahujúcou potrebné údaje môžeme verejnosti a ostatným stranám jednoznačne a jasne preukázať, že sa nejedná iba o ojedinelé incidenty, ale o skutočný problém, ktorý je žiaduce riešiť, medzi inými aj úpravou platnej legislatívy.

Isteže aj dravé vtáky majú svoje miesto v prírode, ale ich neprimeranou ochranou sú spôsobované škody nielen na poštových (aj iných) holuboch, ale aj na iných voľne žijúcich vtákov, častokrát chránených, či iných zvieratách a v neposlenej miere aj na samotných dravých vtákoch ich premnožením a s tým súvisiacimi negatívnymi následkami.

Veď keď sa uhrádzali škody na zveri (poľovnej), či zvieratách spôsobené chránenými veľkými šelmami, prečo by tieto nemohli byť riešené platnou legislatívou aj na poštových holuboch, ktorých hodnota je často radovo niekoľkonásobne desaťkrát, či sto krát vyššia v porovnaní s inými zvieratami.

Som si vedomý, že vytvorením predmetnej stránky sa nepodarí generáne odtrániť problématický vzťah dravé vtáky - poštovéholuby, ale môže napomôcť aspoň čiastočne eliminovať škody, ktoré sú rozdielne v závislosti od jednotlivých oblasí, či lokalít.

V neposlednej miere riešeniu problému by napomohla aj intenzívnejšia odborná aktivita našich predstaviteľov (ak existuje) s príslušnými orgánmi, inštitúciami a organizáciami, v opačnom prípade jej nadviazanie.

Predložený návrh samozrejme môže byť doplnený, či upravený podľa orgánu, ktorý ho schváli.

S úctou..."

Možno sa ešte niekto pridá.
Peter Kyzek (21.01.2018, 21:25)
Tak skúsme byť aktívnejší, napríklad nech Zväz spracuje a predloží k podpisom petíciu k danej problematike a následne toto odovzdá na patričnom ministerstve .(žeby u najschopnejšej ministerky p. Matečnej( ? Alebo iné ministerstvo? Tak isto by mohli postupovať aj iné organizácie ktorým dravce
spôsobujú škody napr. chovatelia užitkových, okrasných holubov,vysokoletúňov, drobnochovatelia atd.
Petícia by sa už mohla rozbehnúť teraz na CV a mala by pokračovať cez časopis alebo cez Oblastné združenia. A ešte by tam ,myslím na výstave, mohol byť priestor aj pre zahraničných účastníkov,verím že každý by to podporil.
Hlavne nejako začať. Chlapi, popíšte o tom, snáď to bude čítať a hlavne konať aj niekto kompetentný.
Peťo
Peter Kyzek (21.01.2018, 21:32)
P Filarský. Váš príspevok som si prečítal až potom ako som písal ja ,zrejme sme písali v tom istom čase.
Je to veľmi dobré a vecné.
Peťo
Martin Šmondrk (21.01.2018, 22:03)
2 roky 54 ks poštových holubov... hrôza sa na to pozerať, ešte že tento rok sa to už trochu zlepšilo.
Peter Filarský (21.01.2018, 22:48)
P.Kyzek,
znenie môjho príspevku z 21.01.2018 o 20:51 hod. uvedené v "" bolo zaslané aj s prílohami - konkrétnymi návrmi, mimo fotografíí aj s nasledovným, čo by mala obsahovať stránka webu:

Nahlásiť útok dravcom

Nižšie vidíte mapu a zoznam všetkých oznámení.
Chcete sa dozvedieť viac informácii o útokoch dravcov?

Zobraziť grafy a štatistiky.

Útoky v roku 2018

Stav k 1.1.2018 v %
Jastrab veľký - lesný
Jastrab krahulec
Sokol sťahovavý
Iný
Neznáma príčina

V absolútnych číslach

Únik
Zranenie
Úmrtie

Prehľad útokov na holuby:

Mapa Slovenska s poznačením miest útokov (obec, prípadne súradnice) a príčiny (jastrab, jastrab krahulec, sokol sťahovavý, iný, nezmáma príčina).

Nahlásiť útok

Vyhľadávanie:

Podľa miesta:
Druhu: spolu, jastrab veľký, jastrab krahulec, sokol sťahovavý, iný, neznáma príčina...)
Dôsledok útoku v ks: spolu, smrť, zranenie, odletenie)

P.č. Dátum Čas Dravý Dôsledky Svedectvo Miesto Foto Pozn.
útoku hod. vták a množstvo

1. 01.01.2018 06:20 Jastrab veľký Smrť1,zranenie a následný úhyn 1, Áno Na zemi pri holubníku,
uleteli 5 pristávacia doska
2. holubníka
3.
4.
5.
6.
7.

12345... xxx
Zobraziť položiek na stránku.

Vytvorenie záložiek:

Obrázky postav a siluet dravých vtákov
Ako ošetriť zranených holubov
Základy zo zoológie dravých vtákov (popis – foto – rozšírenie – výskyt – potrava - hniezdenie).

Pri zobrazení na mape uviesť nasledovné údaje:

Zobrazenie na mape:
Dátum 01.01.2018
Dravý vták Jastrab veľký
Dôsledky a
množstvo Smrť 1, zranenie s následným úhynom 1, uleteli 2
Svedectvo Áno
Miesto Nad holubníkom
Poznámka Všetky chované holuby 41 ks, z toho 10 ks vo voliére, holuby sú obmedzene
púšťané 1 krát denne. Jeden holub nájdený na zemi pri holubníku mŕtvy,
jeden nájdený zranený na pristávacej doske a na následky zranenia uhynul, 5
ks mladých odletelo, nasledujúci deň sa vrátili 4 ks a pod..

Peter Filarský (21.01.2018, 22:49)
Ospravedlňujem sa: zaslané samozrejme na sekretariát SZ CHPH.
Jozef Daníšek (21.01.2018, 23:23)
Pozdravujem. Pán Filarský,tak to nemá chybu.Už mi ostáva iba konštatovať "Není nad rozum,keď sa vydarí". Veľká pochvala !!!!!!
Martin Urban (23.01.2018, 18:57)
Ako no pokiaľ niekoho na ministerstve presvedčíte , že Ph má mnohonásobne vyššiu cenu ,ako jastrab .... Za jastraba máte pitliactvo ,za holuba vám povedia ,aj mestských je dosť a ceny sú prehnané ...
Martin Urban (23.01.2018, 20:20)
Existuje 1 možnosť , ktorá by mala význam pre chovateľov , tým by sa im dali možno kompenzovať škody ... Len to má háčik mlynské koleso voda točí ... Koleso je Slovensko a voda európska únia ... Táto voda točí koleso ktoré , má ochrániť druhy hroziacim vyhynutie a zvyšovanie populácie takýchto druhov .... A koleso sa bez vody nepohne ... Takže možno je chyba aj vo zväze,ale aj na ministerstve .,. A možno sa toho dožijeme ....
Peter Kyzek (23.01.2018, 21:58)
Ďakujeme p. Fiľarský, len nás potom informujte ako sa tomu priebežne darí. A či sa vôbec zadarí.?
Peter Filarský (23.01.2018, 22:30)
MU (23.01.2018, 18:57)
„Ako no pokiaľ niekoho na ministerstve presvedčíte , že Ph má mnohonásobne vyššiu cenu ,ako jastrab .... Za jastraba máte pitliactvo ,za holuba vám povedia ,aj mestských je dosť a ceny sú prehnané ...“

PF (21.01.2018, 20:51)
„Veď keď sa uhrádzali škody na zveri (poľovnej), či zvieratách spôsobené chránenými veľkými šelmami, prečo by tieto nemohli byť riešené platnou legislatívou aj na poštových holuboch, ktorých hodnota je často radovo niekoľkonásobne desaťkrát, či sto krát vyššia v porovnaní s inými zvieratami.“.

Autor chcel tým povedať, že poštový holub (napríklad dobrý chovný holub, špičkoví pretekár, či napr. víťaz olympiády) má väčšiu hodnotu ako nejaký druh zvieratá, či zveri a v tejto súvislosti nikde nie je ani len zmienka o jastrabovi, či pytliactve, to by som si vzhľadom na profesiu nedovolil, nehovoriac o morálke, takto sa teda problémy neriešia ani nevyriešia, iba zhoršujú v neprospech holubov a v tejto súvislosti mi napadla dávna myšlienka týkajúca sa zintenzívnenia osvety vo zväze.

Každý živý tvor a zvlášť človek je svojim spôsobom „individualita“ a podľa toho aj koná. Ja som konal v predmetnej veci tak, ako som konal lebo som to pokladal, pokladám a pokiaľ ma niekto argumentačne nepresvedčí o opaku aj budem pokladať za „správne“ a zatiaľ sa tak nestalo.

MU (23.01.2018, 20:20)
„Existuje 1 možnosť , ktorá by mala význam pre chovateľov , tým by sa im dali možno kompenzovať škody ... Len to má háčik mlynské koleso voda točí ... Koleso je Slovensko a voda európska únia ... Táto voda točí koleso ktoré , má ochrániť druhy hroziacim vyhynutie a zvyšovanie populácie takýchto druhov .... A koleso sa bez vody nepohne ... Takže možno je chyba aj vo zväze,ale aj na ministerstve .,. A možno sa toho dožijeme ....“.

Isteže v súvislosti so vstupom SR do EÚ a s tým súvisiacej aproximácie práva boli do vnútroštátnej legislatívy inkorporované viaceré právne normy, dokumenty, ale to nebráni tomu, aby s ohľadom na vývin udalosti v čase, objektívne posúdenie opodstatnenosti uplatnenia v reálnom živote nemohlo dôjsť k ich úprave.

Čo sa týka Zväzu. Medzi jeho hlavné úlohy mimo iného patrí aktívne sa zúčastňovať na práci v Medzinárodnej organizácii chovateľov poštových holubov, spolupracovať so štátnymi orgánmi SR ako aj orgánmi samospráv, nadväzovať priateľské a športové vzťahy s organizáciami podobného zamerania iných štátov, chráni práva a záujmy členov Zväzu a keďže na plnenie nielen týchto úloh Zväzu máme vrcholný výkonný orgán Zväzu, ktorý v rámci jeho kompetencií mimo iného stará sa o všetky záležitosti zväzu, disponuje finančnými prostriedkami, zabezpečuje styk s FCI, Stredoeurópskym združením a ďalšími organizáciami, s orgánmi štátnej správy, so spoločenskými organizáciami, schvaľuje zástupcov do medzinárodných organizácií, schvaľuje zahraničné cesty, poukazujúc na povinnosti „každého jedného“ člena Zväzu, medzi ktoré na prvom mieste patrí dodržiavanie všetkých platných právnych noriem, uznesení a nariadení, ktorými sa riadi členstvo vo Zväze a v neposlednom rade povinnosť „zodpovedne a kvalifikovane“ vykonávať funkciu vo Zväze do ktorej bol zvolený a ak máme "správnych" ľudí na správnych miestach, tak nevidím prekážky, ktoré bránia riešeniu predmetnej veci.

A že sa dožijeme pokroku, tak o tom som presvedčený, otázne je kedy, do akej miery a koľkí z nás?

Ďakujem.
Šimko František (24.01.2018, 07:19)
Nikto a nikdy podľa mňa neda suhlas na odstrel sokola rároha či jastraba lesného . Zabudnite na to. Možno keby ich bolo toľko ako diviakov ktoré sa špacíruju po uliciach. Veď ochranari zabrania zachrániť les pred škodcami a my chceme strieľať ... Možno by bolo reálne keby napr. holubár dostal povolenie na odchyt dravca ktorý mu robí škodu na jeho vlastnom pozemku t,j. usmrcuje holuby. Momentálne holubár môže dostať tak basu. A čo poľovník vystrelí drahý náboj aby ulovok nasledne zakopal ? Tak prečo sa nestrieľajú napr. straky či vrany . Poľovní k potrebuje ulovok trofej resp. mäso z diviny , čo už s jastrabom .. Teda skusiť odchyt , resp. keby bol oficialny cenník poštoveho holuba : napr. holub olympionik 2000 eur , holub s 10 x v % 50 eur , berte ako príklad . Aj tak si myslím že sme bez šance . Asi nam navrhnú odplašovače ktore nam predajú ochranári , a tie si zaplatí holubár sám , a môžete tvrdiť že to za nič nestojí.
Július Krško (24.01.2018, 10:26)
Väčšiu škodu pácha sokol, a toho do pasce nechytíš. V novembri som musel zavrieť holuby, nakoľko chodil párik sokolov ako do Teska. A nestačil im jeden holub, popri tom jedného, dvoch poranili a ešte aj samotné holuby sa zranili, keď v strese sadali a schovávali sa.
Martin Urban (24.01.2018, 10:34)
Páni máte pravdu a pán Šimko ako Česko moravský zväz cenník má a u nás chýba to by bol dobrý začiatok a ako štát by sa mal postarať aj o holubara ,lebo je spotrebiteľ poľnohospodárskej produkcie a nemá žiadne úľavy na to , že je ako chovateľ spotrebiteľ ... čiže nemá ani úľavu DPH na slovenské produkty ďakujem...
Martin Urban (24.01.2018, 10:59)
A keďže sme v Eú a neviem komu za to poďakovať, nemal som volebné právo v tomto čase tak , asi Dzurinda ďakujem ti že prebitok poľnohospodárskej produkcie sa môže páliť ....a slovenskými korunami sa kúrilo ...
Jozef Daníšek (24.01.2018, 11:05)
Pozdravujem.Na jednoduchú otázku,treba dať jednoduchú odpoveď.Nech sa ochranári predvedú.Koľko majú víťazov z olympiád,koľko majstrov sveta.Kde a koho s tými jastrabmi reprezentovali.Zatiaľ sú to len jalové reči,navyše dotované z našich dani.Môj otec bol poľovník.Mali sme doma i výra.Chodieval som s nim na "výrovky". Cez zimu,sa zastrelilo,radovo do desať jastrabov.Možno i viac.Ale zaujímave,že nevyhynuli.Ale naproti tomu,boli bažanty,jarabice,prepelice,,zajacov plné chotáre.Toto,všetko z našich poli vymizlo.Tak sme chránili diviačiu zver,že dnes nám robia na poľnohospodárskych kultúrach neuveriteľné škody.Ochranári by sa mali zorganizovať a zabezpečovať hliadkovanie na poliach.Či nie?Pred nedávnom som počul v rádiu,že ministerstvo povolilo odstrel pomaly 50 tisíc diviakov.To sa spamätalo až potom,keď sa diviaky prechádzajú po našich sídliskách.Vedel by Vám o tom povedať náš chovateľ Janko Bučo,ktorého napadol diviak v Stráňavach za dedinou.Skoro na úrovni posledných domov.Nech ochranárom ukáže nohy a bok s pomaly viac ako 50 štychmi. Možno ich bolo i viac.A to môže hovoriť o šťastí,že sa druhý krát narodil.Ja sa nechcem nikoho dotknúť,ale takých pseudo ochranárov sú plné partiové obchody.Česť výnimkám,možno sú medzi nimi i takí,ktorí boli i v lese a nielen medzi panelákmi.
Martin Urban (24.01.2018, 12:09)
A čo sa týkalo dravcov mali by byť ,ale nie že si ich len tak vypúšťajú do prírody ako ryby do vody .....
Slavomír Labanc (24.01.2018, 12:47)
...Len či sa tak ochranári starajú o aj o ich potravu...
...alebo to zatiahnu chovatelia holubov?
...ved čo je pre nás Slovákov nejakých 15 000 kusov za rok
Martin Urban (25.01.2018, 17:40)
No vyzerá to tak , že aj holubari sa stanú ohrozeným druhom....alebo už sú ...
Peter Kyzek (25.01.2018, 21:47)
Ak by sa náhodou podarilo presadiť náhradu za škody,malo by sa to zosobniť tým horlivcom. Hneď by asi dravce prestali byť tak vehementne chránené. Lebo ľahko sa "pracuje" keď im to vlastne financujeme.
Martin Urban (26.01.2018, 11:18)
Keď sa koná celoštátna výstava, tak nech štát odškodní a nech majú holubari , zľavy na krmivo , keď dajú firmám úľavu DPH , zahraničným dajú a chovateľom čo robia všetko na vlastné náklady nedajú ,a malo by to význam pre všetkých chovateľov zúčastňujúcich sa pretekov! A možno by to slúžilo ako motivácia pre mladých a nových členov , ktorý musia vynakladať finančné zdroje aj keď napr. Študenti a dôchodcovia toľko zdrojov nemajú....ale mali by pretekať aby sa to nezneuzivalo...a o to by sa mal pričiniť Zväz !...
Jozef Daníšek (26.01.2018, 14:57)
Pozdravujem. Mal som možnosť vidieť v televízii upútavku k celoštátnej a stredoeuropskéj výstave poštových holubov v Trenčíne.A hoci už niekoľko dní beží na našom diskusnom fóre problematika dravcov,ktoré nám decimujú naše chovy a naše úsilie z úst nášho predsedu o probléme premnoženia jastrabov ani slovko.Áno máme víťazov olympiád,majstrov sveta,ale za akú cenu.Možno by sme ich mali ešte viac.Kde sa nájde lepšia príležitosť,ako bubnovať na poplach , ak nie v televízii.A nevyužiť takúto príležitosť,považujem priam za trestu hodné.A fakt neviem čo si mám o tom myslieť.Možno to zatienila myšlienka,čo si obliecť na spoločenský večer.
Peter Kyzek (26.01.2018, 21:56)
Ako sa to zvrtlo za pár posledných desiatok rokov. Pamätáme sa ešte na časy keď sme dostávali krmivo pre holuby ,potom to bola aspoň zľava z ceny, a dnes sme výrobcami potravy pre chránencov.Tak páni ochranári: Nech sa páči , postarajte sa im o krmivo, alebo nám plaťťe paušálne náhrady, tak ako platia poľovníci za škody spôsobené lesnou zverou, na poľnohospodárskych porastoch,alebo kormorány na rybníkoch... Neviem či to nemajú ošetrené cez poisťovne. Možno aj to by bola cesta.
Tí si to asi vedia vymáhať.
Ján Fecko (13.02.2018, 22:14)
http://www.postoveholuby.sk/diskusia/tema/22676/kto-bude-chranit-nas-a-nase-holuby
Martin Urban (14.02.2018, 10:44)
V piatok Ba-Za vždy tipujem keď idem a typ my vyšiel 3kusy 1 ba2tt a 3 Trenčín diaľnica jednosmerná cesta nech si idú dravce pozbierať do vrecka :D
Ján Fecko (14.02.2018, 18:00)
https://www.youtube.com/watch?v=nxtInYmnv3I&feature=share
Martin Urban (15.02.2018, 12:13)
Vraj zožer alebo budeš zozrany ale ako môže chovateľ jastraba tvidit že ho môže holub zožrať a je to súčasť kolobehu prírody ako video na zamyslenie :D skôr by mal povedať že je nadriadeným druhom v reťazci

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené