Kritéria MS DT - 2018-2022 (nezrovnalosti, žiadosť o presnejší výklad)

Peter Záhorský (14.12.2017, 21:46)
Prečítal som si viac krát kritéria MS DT a stále mi to nie je celkom jasné. Buď som obmedzený, alebo mohla byť samotná formulácia lepšie a jednoznačnejšie vypracovaná. Treba sa držať pravidla, čím jednoduchšie, tým lepšie. Ak chceme predísť rôznym výkladom a nedorozumeniam, tak by bolo vhodné upresniť, ako to vlastne je. Teraz je na to vhodná doba, lebo pretekové plány na rok 2018 sa momentálne pripravujú. Po odletení pretekovej sezóny už nebude vhodné vydávať upresnenia a usmernenia.

Citujem znenie MS DT (2018-2022):
2. MAJSTROVSTVO DLHÝCH TRATÍ
Vyhodnotenie tvorí súčet 9 koeficientov 3 holubov, z ktorých každý do vyhodnotenia použije 2 koeficienty získané na tratiach kategórii Šport C s 5 % toleranciou hraníc, teda nad 475 km vo vopred deklarovaných pretekoch, uvedených v pretekových plánoch OZ, pričom 2 koeficienty, použité pre konečný súčet, môžu byť u holuba dosiahnuté na pretekoch kategórie Šport E.

Uvediem príklad (akože je po pretekovej sezóne 2018 a je čas vyhodnotenia MS DT):
Mojim 3 holubom budú vybraté každému po 3 koeficienty nasledovne:
Holub 1: 3x Bad Nenndorf (vzdialenosť na môj holubník = 775,815 km)
Holub 2: 3x Bad Nenndorf
Holub 3: 3x Bad Nenndorf
Malo by to byť podľa podmienok MS DT v poriadku, lebo bola splnená podmienka, že každý holub použije 2 koeficienty z pretekov kat. C, teda nad 475 km. Bola splnená aj ďalšia podmienka, že pre konečný súčet môžu byť použité dva koef. z kat. E.
Ja som nevyužil druhú možnosť a neuplatnil som si žiadny koef. z kat. E.
Pretek Bad Nenndorf (775,815 km) je podľa FCI podmienok zaradený do kat. C, aj E. Ja som si pretek Bad Nenndorf uplatnil ako kat. C. Je to v poriadku? Porušil som kritéria MS DT?

Vopred ďakujem za objasnenie.

S pozdravom Peter Záhorský
Milan Blahovský (15.12.2017, 09:49)
Peter dostal si sa k verzii kde je nezmyselný údaj v prvej vete :
a) Správna verzia má uvedené: Vyhodnotenie tvorí súčet 9 koeficientov 3 holubov, z ktorých každý do vyhodnotenia použije 3 koeficienty získané na tratiach ...
Túto chybnú verziu s 2 koef.som reklamoval u prezidenta SZ, nechápem ako sa tam opäť objavila - dúfam, že delegáti dobre počúvali pri navrhovaní MS na VZ.

b) preteky kategorie E u holuba kategorie MS DT môžu byť použité 2, teda v tvojom príklade 3 x 2 x Bad Nenndorf, zvyšné si ten holub odletí napr. z Halle
Peter Záhorský (15.12.2017, 09:58)
Ja som informácie čerpal z oficiálnej webovej stránky SZ CHPH a zo zverejnenej zápisnice VZ SZ CHPH (25.11.2017) a jej príloh.

Odkaz: http://www.postoveholuby.sk/dokumenty/download/vz-25-11-2017.pdf

Ani ma nenapadlo, že to nie je správne. Od konania VZ prebehla dlhšia doba a nikto to nereklamoval, tak som podal žiadosť o objasnenie ja.

S pozdravom Záhorský
Peter Filarský (15.12.2017, 15:01)
To, co a ake verzie dokumentov su na tomto diskusnom fore prezentovane je irelevantne, pravne relevantne v predmetnej veci je to, aky navrh bol predneseny, ako bol schvaleny a co a ako zapisovatelia predmetnej zapisnice v skutocnosti zapisali a nasledne ako, ci s pripadnymi namietkami overovatelia overili.

Neviem z akych dovodov, nie su na oficialnej stranke zvazu uverejnovane jeho kompletne dokumenty aj sprilohami - skany originalov, aby sa predislo neziaducim javom a nedorozumeniam.

Obávam sa, že tomu nerozumiem. Ale ak tomu rozumiem, obávam sa ešte viac.
Ľubomír Janda (16.12.2017, 23:21)
Pán Blahovský,

ak odhliadnem od Vašej všeobecnej výzvy „na pragmatické myšlienky“, tak ponúkam rešerš našej vzájomnej komunikácie v téme „MS 2018-2017 – návrh“, ktorú ste iniciovali:


===================================================================

Milan Blahovský (22.11.2017, 10:42)

„... už túto sobotu sa bude na Valnom zhromaždení rozhodovať o niektorých zmenách týkajúcich sa ďalšieho obdobia. Napr. úpravou MS či zmenami v PP.
Využite teda tento priestor na pragmatické myšlienky.“
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ľubomír Janda (22.11.2017, 22:28)

„... nechápe, prečo majstrovstvo SDT začínajúce na 665 km nemôže byť plnené na tratiach MDKS spravidla od 850 km a prečo majú byť tieto trate z uvedeného majstrovstva podmienkou, cit.: „... koeficienty, získané na ... národných pretekoch, uvedených v pretekových plánoch OZ.“ diskriminačne vylúčené?“

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Milan Blahovský (23.11.2017, 08:09)

„K problému zaradenia pretekov nad 665 km ( limit pre E ) do súťaží MDKS sa asi VZ zapodievať nebude, keďže ide o záležitosť spomínaného klubu a jeho Štatútu.“
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ľubomír Janda (23.11.2017, 16:10)

Pán Blahovský,
Označenie situácie, ktorá schválením Návrhu podmienok MS v majstrovstve SDT pre trate MDKS nastane za internú záležitosť je nanajvýš nesprávne, pretože klub nemá na jej vzniku žiaden podiel a rovnako žiadnym spôsobom nesúvisí ani s jeho Štatútom. Je to len a len následok predmetného Návrhu.

=========================================================================


Nakoľko ste na uvedené už ďalej nereagovali a Vaša odpoveď bola akosi „mimo“, kladiem si otázku, či výzva „na pragmatické myšlienky“ bola skutočne úprimná, alebo išlo len o akési pochybné demokratické klišé.
Milan Blahovský (17.12.2017, 09:21)
Pán Janda, odpovede, resp. postoj časti chovateľskej verejnosti k zaradeniu koeficientov holubov MDKS ste sa mohli dočítať v iných príspevkoch. Iste to nebola tá masa, ktorá by rozhodla o výsledku hlasovania, ale úprimne vám poviem, že sa s tým stotožňuje dosť chovateľov.
Môj postoj je taký, že súťaže MS sú vyhlasované pre preteky organizované OZ resp. regiónmi. Tak to bolo doteraz a asi tomu ani inak v budúcnosti nebude. V minulosti už bolo niekoľko pokusov tvorby rôznych klubov ( žiaľ časť z nich bola účelová ) a ani napr. taký Golden club Slovakia, ktorého som bol členom, nedostal možnosť použitia koeficientov holubov do súťaží MS. Napokon to nebolo ani cieľom tohoto klubu na rozdiel možno od MDKS. Všetky preteky GCS boli navyše organizované v súlade s PP SZ. Nedivme sa potom, že je taký postoj k výsledkom holubov na maratónskych tratiach.
Ja si vážim všetkých funkcionárov, ktorí sa snažia svojou prácou pre členov svojich organizačných celkov a inak tomu nie je ani v MDKS. Podľa informácii, ktoré ku mne došli ste mali na úrovni ( nie iba teraz ) zorganizovanú výstavu najúpešnejších holubov MDKS a to je dobré. Postaviť však svoje niektoré požiadavky tak, aby ich rešpektovala aj väčšina, ktorá ich nechce resp. nechápe, nie je asi momentálne priechodné.
Čo sa týka otvorenia tém k tvorbe niektorých návrhov na zmeny, tak je to určite správnejšie predložiť verejnej diskusii ako to pretlačiť pri odhlasovaní vhodným lobingom medzi ľuďmi, ako to v našej spoločnosti funguje. To, že sa k návrhom predloženým v DF vyjadrí iba malá skupinka diskutérov, to už neovplyvníme. Chovatelia radšej čítajú, ako píšu a hlavne akosi sa nenaučili verejne prejaviť svoj názor.
Výsledok hlasovania k jednotlivým kategóriam MS potvrdzuje, že to asi nebol zlý pokus a budúcnosť ukáže ako sa s týmito súťažami chovatelia a ich holuby vyrovnajú.

Ľubomír Janda (17.12.2017, 14:07)
Pán Blahovský, akým pokusom v skutočnosti sú aktuálne podmienky MS neukáže ani budúcnosť, pretože sa s nimi chovatelia vyrovnajú rovnako ako sa vyrovnali s každými predchádzajúcimi podmienkami nech už boli akékoľvek. Zároveň nie je ani dôvod radovať sa z výsledku hlasovania, pretože ten je vždy ovplyvnený návrhom a pri MS SDT by bol rovnaký, či už s namietanou diskriminačnou klauzulou, alebo bez nej.

Teda všetko je o návrhu a preto zostáva pre mňa nezodpovednou otázkou akými úvahami, resp. zisteniami v predchádzajúcich pravidlách MS bol spracovateľ vedený, keď pokladal za nevyhnutné MS SDT plniť výlučne na národných pretekoch a VCS. Táto podmienka sa napr. pri MS DT neuvádza, aj keď sa dá v danej kategórii čiastočne plniť.

Súhlasím s Vami, že niektoré návrhy na zmenu a hlavne tie s dlhodobou pôsobnosťou je správne predložiť na verejnú diskusiu. V zápisnici z posledného VZ sa síce bez bližšej špecifikácie uvádza, že „predseda pretekovej komisie p. Blahovský v krátkosti prebral slabé a silné stránky starého MS“ no v čom spočívali zostáva chovateľskej verejnosti naďalej utajené možno práve pre absenciu spomínanej verejnej diskusie, bez ktorej sa vytvára pohodlný priestor pre úzky okruh lobujúcich.

Keď hovorím o verejnej diskusii, tak nemám na mysli DF a určite sa zhodneme, že názory v ňom prezentované predstavujú minimálny referenčný rámec. Preto ma prekvapilo, ak hodnotíte, „postoj časti chovateľskej verejnosti k zaradeniu koeficientov holubov MDKS“ z príspevkov na DF, pritom neuvádzate aké zaradenie máte na mysli a zároveň úprimne hovoríte, „že sa s tým stotožňuje dosť chovateľov“. Tiež nerozumiem konštatovaniu, „že súťaže MS sú vyhlasované pre preteky organizované OZ resp. regiónmi. Tak to bolo doteraz a asi tomu ani inak v budúcnosti nebude.“ Podľa Organizačného poriadku SZ CHPH je športový klub postavený na roveň OZ a preto som pokladal za normálne zachovať doterajší stav.

Organizačný poriadok, ktorý som spomenul je účinný od 22.11.2015, aký štatút mal športový klub a teda aj „Golden club Slovakia“ v čase svojej existencie mi nie je známe a preto sa nebudem vyjadrovať k oprávneniu „použitia koeficientov holubov do súťaží MS.“ z jeho pretekov. No určite sa musím vyjadriť k Vášmu tvrdeniu, cit.: „Všetky preteky GCS boli navyše organizované v súlade s PP SZ. Nedivte sa potom, že taký je postoj k výsledkom holubov na maratónskych tratiach.“, pretože sa tvári ako snaha poškodiť MDKS a je obsahovo úplne zavádzajúce. A ak sa dobre pamätám, tak pretekov MDKS ste sa zúčastňovali aj Vy.
Milan Blahovský (17.12.2017, 15:05)
Google je občas aj dobrá vec...http://www.postoveholuby.sk/diskusia/tema/22355/ms-2017
To len aby som sa nemusel sčasti opakovať to čo som už kdesi v minulosti napísal.
Pán Janda, vám keď niekto napíše do DF slovo veľryba, dokážete o tom napísať pomaly druhý diel románu Starec a more...
Umenie hry so slovíčkami vám nik neuprie a často svojou odpoveďou, skôr odradíte od ďalšej komunikácie. Občas je treba si uvedomiť, že nie sme na Slovensku jediní prípadne jedineční a to čo sa páči jednému nemusí vyhovovať druhému. Rešpektujem názor väčšiny aj keď to medzi chovateľmi je často ťažko merateľné.
To, že sa mi podarí, niektorí rok vyhrať napr. pretek z 500 km neznamená, že budem hneď presviedčať všetkých ako je správne letieť iba také preteky a všetkých čo mi budú oponovať nebudem hneď považovať za nepriateľov môjho názoru.
Rozhodli ste sa súťažiť v kategórii, ktorej sa venuje možno 100 chovateľov SK, pričom je možno niekoľko jedincov ktorí sa nezúčastňujú aj pretekov v OZ ( neviem sa dopracovať k presnému údaju a nechce sa mi to googliť) a to, že ich aktivity nie sú zaradené do súťaží MS považujete hneď za diskriminačné.
Rád čítam vaše príspevky , keď nie sú konfrotačné a majú záujem vec kamsi pohnúť, ale keď reagujete emotívne, resp. vzťahovačne, tak to už nemusím a odmietam takýmto tónom pokračovať. Je mi jasné, že potrebujete mať v diskusii posledné slovo a nedokážete nechať podobne ako ja, uzavrieť tému niekomu inému, ale tentokrát ustúpim.
Prajem vám pekné Vianočné sviatky a úspešný maratónsky rok 2018.
Ľubomír Janda (17.12.2017, 22:19)
Pán Blahovský, ďakujem za milé prianie, ale veci treba aj tak uviesť na pravú mieru. V téme „MS 2018-2017 – návrh“, ste k otázke, prečo MS SDT začínajúce na 665 km nemôže byť plnené na tratiach MDKS spravidla od 850 km uviedli, že preto, lebo MDKS má problém so zaradením pretekov nad 665 km do svojich súťaží.

Ja som na tento omyl poukázal, nechcem hovoriť rovno o nezmysle a miesto toho, aby ste zaujali seriózne stanovisko, z príspevkov na DF ste načerpali námet na poviedku o akýchsi negatívnych postojoch chovateľskej verejnosti ku koeficientom holubov MDKS a k ich výsledkom na maratónskych tratiach. Pritom nešlo o nič iné, len o názory dvoch diskutérov, z ktorých jeden, keď zistil, že s ním súhlasím a chcem riešiť iba, pre všetkých prijateľný spôsob priameho prístupu holubov MKDS na CV sa odmlčal, no a ten druhý sa v závere témy vyznal, ako sa neskutočne teší na súťaženie v MDKS. Takže takáto je pravda o náladách na DF vo vzťahu k MDKS z toho čo odznelo.

A ak niekto do našej komunikácie vniesol konfrontačný tón tak ste to boli práve Vy po tom, čo som požiadal o vysvetlenie „slabých a silných stránok starého MS“, príp. o úvahy a zistenia, ktoré viedli spracovateľa návrhu k zavedeniu monopolu národných pretekov v MS SDT. Snáď som tak veľa nežiadal, teda ak analýza smerujúca k uvedenému záveru skutočne existuje.

No a nasledovala ďalšia poviedka o tom ako sa so mnou ťažko diskutuje, že treba rešpektovať aj iných, pretože čo sa páči jednému, nemusí sa druhému, príp. rozprávka, cit.: „To, že sa mi podarí, niektorí rok vyhrať napr. pretek z 500 km neznamená, že budem hneď presviedčať všetkých ako je správne letieť iba také preteky ...“, atď. Ja som sa v žiadnej z týchto situácii neidentifikoval, no tá posledná mi pripomenula práve Vás, Golden club Slovakia a zapadnutú Smernicu pre činnosť športových klubov.

Ak chcete mať na niekoho ťažké srdce, potom najskôr na seba, lebo ja som diskutoval, len a len v rámci Vašich vlastných vyjadrení a hodnotenie do akej miery ste ich svojimi príspevkami obhájili nechávam na Vás. A neskúšajte mi prosím prisudzovať svoje negatívne vlastnosti, s tými sa musí vyrovnať každý sám, teraz je ten správny čas.

Preto Vám želám pekné sviatky a držím palce v Afrike, teda všetkým SK a CZ účastníkom.
Barbirik Igor (18.12.2017, 09:38)
Pán Janda vôbec som sa neodmlčal len sa mi akosi nechcelo vstupovať ďalej do dyskusie v ktorej som už vyjadril svoj názor ale ak vám môj názor chýba môžem ho doplniť.
Pán Janda ukážte mi nejaký členský štát FCI ktorý používa do vyhodnotenia výsledky z akýchkoľvek
klubov ktoré sú nad rámec deklarovaných FCI ,deklarované sú NP,REGION,OZ,VS,ZO z ktorých sa dajú použiť koficienty do výsledkov na učel vyhonotenia výstavy ,žiadné iné výsledky sa použiť nedajú,zo žiadných klubov .
Pán Janda MDKS sa ani jedného z takto deklarovaných pretekov nezúčastnuje a z tohoto dôvodu
aninemôžu byť vyhodnotené v MS.
Pán Janda ohradzate sa že ste členovia SZCHPH a OZ v ktorých ste organizovaný ale z holubami nepretekáte v deklarovaných pretekoch OZ a NP ,RG čím ste sa sami a dobrovoľne vyradili ztýchto holubov z možností bodovania v rámci MS, a to iba kvôli tomu že si presadzujete poobednajšie štarty aj cez to všetko že väčšia časť členov OZ nesúhlasí s takýmito štartami.
Pán Janda takéto slobodné a dobrovolné rozhodnutie sa týka asi 1% chovateľov SZCHPH preto
nechápem prečo chcete niekoho nútiť aby zdieľal vaše rozhodnutia keď s nimi nesúhlasí.
Máte svojich zástupcov v OZ ,Prezídyu,VZ prečo nepresadzujú vaše zaujmi,no asi preto že nemajú podporu väčšiny.
Aj v ostatných Zväzoch FCI majú rôzne kluby a sú spokojný tým čo majú asi sú si vedomí že sa tak rozholi oni sami.
Ešte by som rád doplnil že nech niektorý čitatelia neprekrúcajú čo som napísal,nikdi som nenapísa
že holuby z krúžkom MDKS sa nemôžu zúčastniť akýchkoľvek pretekov pre mňa môže mať hoci aj
Mongolský krúžok ktorý splňa podmienky FCI.
Všetkým vám prajem pekný ďeň
Peter Záhorský (19.12.2017, 20:40)
Stále nemám v podmienkach MS DT (2018-2021) jasno. Dokonca mám v tom ešte väčší guláš, ako som mal.
Dnes som si v poštovej schránke našiel zväzový časopis Poštový holub 4/2017 a pri listovaní som sa pozastavil pri podmienkach MS 2018-2021.
Pozorne som si prečítal text MS DT, porovnal a prišiel som na to, že som si práve prečítal ďalšiu, už 3. verziu MS DT (2018-2021). Oproti prvej verzii je v texte pridané v piatej časti súvetia slovo - aspoň, ktoré podstatne mení význam textu. Mal som informáciu, že v časopise to už bude správne, ale tak sa nestalo.

1. verzia (web SZ - 5.12.2017)
2. MAJSTROVSTVO DLHÝCH TRATÍ (prvá verzia, na webe zverejená - 5.12.2017)
Vyhodnotenie tvorí súčet 9 koeficientov 3 holubov, z ktorých každý do vyhodnotenia použije 2 koeficienty získané na tratiach kategórii Šport C s 5 % toleranciou hraníc, teda nad 475 km vo vopred deklarovaných pretekoch, uvedených v pretekových plánoch OZ, pričom 2 koeficienty, použité pre konečný súčet, môžu byť u holuba dosiahnuté na pretekoch kategórie Šport E.

2. verzia (web SZ - 18.12.2017)
2. MAJSTROVSTVO DLHÝCH TRATÍ (druhá verzia (po oprave) na webe SZ – 18.12.2017)
Vyhodnotenie tvorí súčet 9 koeficientov 3 holubov, z ktorých každý do vyhodnotenia použije 3 koeficienty získané na tratiach kategórii Šport C s 5 % toleranciou hraníc, teda nad 475 km vo   vopred deklarovaných pretekoch, uvedených v pretekových plánoch OZ, pričom 2 koeficienty, použité pre konečný súčet, môžu byť u holuba dosiahnuté na pretekoch kategórie Šport E.  

3. verzia (zväzový časopis PH 4/2017 - 19.12.2017):
2. MAJSTROVSTVO DLHÝCH TRATÍ (tretia verzia, zverejená v časopise PH 4/2017 - 19.12.2017)
Vyhodnotenie tvorí súčet 9 koeficientov 3 holubov, z ktorých každý do vyhodnotenia použije 2 koeficienty získané na tratiach kategórie Šport C s 5 % toleranciou hraníc, teda nad 475 km vo vopred deklarovaných pretekoch, uvedených v pretekových plánoch OZ, pričom aspoň 2 koeficienty, použité pre konečný súčet, môžu byť u holuba dosiahnuté na pretekoch kategórie Šport E.

V poslednej tretej verzii, ktorá je zverejnená v časopise SZ Poštový holub 4/2017, pribudlo slovo aspoň (, pričom aspoň 2 koeficienty).

Nechcem rýpať, ale pochopte ma, že keď si v krátkej dobe prečítam tri významovo rôzne verzie MS DT 2018-2021 na oficiálnych miestach SZ, že som zmätený a preto prosím zodpovedných funkcionárov, aby sa to dalo do poriadku a aby ste oficiálne potvrdili, ktorá verzia platí.

Mne osobne sa javí ako správna druhá verzia.

Vopred ďakujem za konečné stanovisko a znenie MS DT 2018-2021.

S pozdravom Peter Záhorský
Milan Blahovský (19.12.2017, 21:57)
Správna je skutočne druhá, ja neovplyvním, čo sa dostane do časopisu prípadne na net. Podal som k nej aj výklad a stojím si za tým, že to bolo takto schválené. Do budúcna doporučujem robiť záznam zasadnutí prostredníctvom záznamníka a nemalo by sa to zopakovať.
Nepresné údaje ( 2 koef., resp. slovíčko aspoň ) boli v pôvodných návrhoch, ktoré boli pripomienkované a pozmenené, žiaľ sa dostali tam kde nemali. Aj tu asi platí, keď robia dvaja to isté, nemusí to byť vždy to isté.
Miroslav Vavrek (20.12.2017, 06:56)
Vážení chovatelia.Nechcel som vstupovať do tejto diskúsie,ale neda mi to,lebo nastalá podobná situácia ako v mojom prípade v roku 2015 ohľadom prídeľovania/čipovanie holubov/,kde tiež boli 3 verzie výkladu,zámenou jedného slova.Je to veľmi vážna vec,lebo ak dôjde na lamanie chleba tak je to veľký problem,keď to nedokáže vyriešiť ani Prezídium ani samotný predkladateľ.V mojom prípade to došlo tak ďaleko,že chvalabohu už bývali člen prezídia na základe takýchto chýbnych výkladoch zverejnených v časopíse a v prezídiu podal namňa žalobu na súd,za podporí niektorých členov bývalého prezídia,ktorí takýmto chybným rozhodnutiam to všetko zapričinili.Dokonca ako dôkazový material sa nehanbil predložíť aj súkromné emailý mdzi členmi prezídia./Nebojte sa nepredložím tu tieto emaily,lebo by sa rozpadlo prezídiúm a museli by byť nové voľby ak by sa to zverejnilo./Preto sa natíska otázka,vie VZ vôbec čo schvalľuje?alebo rozumie tomu čo schvaľuje?Asi ťažko.Skútočne je to smutné,že za tak dlhu dobu čo sa vedie táto diskúsia,nikto z kompetentných nestiahol zlé interpelovaný výklad a nenahradil ho jediným spravným ale ešte sa rozšírilo na tretiu verziu.Komu alebo čomu majú veriť ostatný chovatelia.ďakujem
Šimko František (20.12.2017, 07:47)
Pán Záhorsky viete koľko ľudí tomu nerozumelo a nemalo jasno ? Ale opýtaj sa a môžeš vyzerať ako ... V škole ak nebolo jasno učiteľ uviedol príklad , ak nepomohlo uviedol ešte jednoduchší príklad. To urobil iba dobrý učiteľ . Alebo mohol povedať : je tu azda taký čo to nepochopil ? A už nikto nedvihol ruku a učiteľ mal pokoj. Príklad : 9 koeficientov - 7 x C , 2 x E spolu 9 koef. Pasuje p. Záhorsky ?
Ľubomír Janda (20.12.2017, 16:53)
Pán Barbírik, v tomto období je času málo, preto Vám odpovedám s menším oneskorením. Váš názor mi v téme nechýbal, ale dobre, že ste sa ozvali, mám problém s kategóriou „E“. Minulý rok k nej znela podmienka „4 ceny za dva roky“, ktorá sa plnila systémom 4+0, 3+1, 2+2, 1+3, 0+4. Tento rok je redukovaná na „4 preteky“, teda došlo k jej zmene a neviem pohnúť s tým, ako sa v tejto súvislosti zmenil spôsob plnenia. Budem rád ak na niečo prídete, založte ale radšej novú tému, aby sa v tejto nestrácala podstata.

Ak ste mali s niekým spor o krúžky, mňa vynechajte, nemám ani potuchy o čom ste písali, pretože o krúžku MDKS počujem prvý krát. Ale hlavne nikomu už nevnucujte svoj pohľad na športové kluby, lebo je v rozpore s oficiálnymi dokumentmi.

Podľa Stanov SZCHPH je športový klub organizačnou zložkou Zväzu a každý jeho člen sa na základe vlastného uváženia môže stať členom ktoréhokoľvek športového klubu. Podľa Organizačného poriadku SZCHPH je športový klub postavený na roveň oblastného združenia a v zmysle Pretekového poriadku SZCHPH rovnako ako všetky ostatné zložky oprávnené organizovať a usporadúvať preteky poštových holubov, predkladá pretekový plán na sekretariát Zväzu do 31. marca bežného roka. Podľa bodu 7. Všeobecných ustanovení Propozícii MS schválených pre roky 2018 – 2022 do vyhodnotenia MS možno použiť pri pretekoch nad 665 kilometrov výsledky dosiahnuté v športových kluboch a tento stav zostal zachovaný z predchádzajúcich období.

Preto nechápem pán Barbírik kde ste nečerpali námet na tú špecifickú propagandu o dobrovoľnom vyradení členov športových klubov z MS a o ich nedeklarovaných pretekoch. Netraumatizujte už chovateľskú verejnosť svojimi fabuláciami a ak máte strach z MDKS, tak si buď príďte zasúťažiť, alebo zabudnite, že existuje a spríjemníte tým život nie len sebe.
Barbirik Igor (20.12.2017, 21:59)
Zdravím vás pán Janda mne sa zdá že s vami je škoda komuikovať je to zbytočný čas vám je lepšie
neodpovedať.
Pokiaľ vaše holuby nebudú letieť v konkurencii NP,REG,OZ,VS čo sa týka kategorie E nemajú čo
hladať vo výsledkoch OZ kategorie E.
Mne je lautri jedno akým spôsobom sa s tým vysporiadate ako dostať tie holuby na výstavu v
kategorii E alebo MS máte svoj klub MDKS tak sa snažte aby ste ich vystavovali prstredníctvom
toho a nie cez OZ v ktorej vaše holuby nepretekajú.
Vybrali ste poobedňajše štarty čím ste sa dyštancovali od konkurencie všetkých pretekov organizovaných SZCHPH- NP,REG,OZ,VS
A je mi jedno či má mať holub nalitané v kt.E 4+0, 0+4 ,3+1,1+3 atd.za dva roky akceptujem každý variant klobúk dole pred takým holubom.
A tie vaše 800km až 1000 km trate dobré holuby ich dokážu spraviť za jeden deň a netreba ich čakať 2 dni,
Neposlednom rade si myslím že bojujete na nesprávnom mieste ak chcete uznanie pre vaše holuby
musíte bojovať na trocha vyšších miestach SZCHPH Pán Janda držím vám palce a prajem pekné sviatky
Ľubomír Janda (20.12.2017, 23:21)
Pán Barbírik, verte mi, po skúsenostiach s Vašimi príspevkami budem najšťastnejší, ak nebudete na mňa reagovať. Vaše rozhodnutie vnímam až ako darček pod stromček. Už ma skutočne unavovalo „hrabať sa“ vo Zväzových dokumentoch a cez ich ustanovenia preukazovať, že to čo píšete sú čisté nezmysly, nepravdy ste dokonca spájali aj s mojou osobou a keď som to Vaše „TO“ dal do akéhosi zrozumiteľného rámca, lebo s Vašimi príspevkami je skutočne problém, žiadna sebareflexia, znova to isté, len z iného kýbľa a bol som opäť na začiatku! Takže veľmi sa teším! Hlavne nech Vám to predsavzatie dlho, dlho vydrží!

Tiež ste ma potešili, že je problém s logickým vysvetlením aktuálnej kategórie „E“ cez zmenu, ktorá nastala. Keby naši zástupcov v FCI nestratili nervy a nedali na marcovom zasadnutí výkonných orgánov FCI zmeniť „4 ceny za dva roky“ na „4 preteky“, mohli naďalej tvrdiť ten nezmysel čo tvrdili pred rokom. Lenže teraz už každému „docvakne“, že keď sa zmenilo znenie podmienky, stalo sa tak preto, aby sa zmenil aj systém plnenia. Len otázkou je, ako. Vy ste pred rokom na DF v tejto súvislosti „excelovali“, tak som predpokladal, že máte riešenie na základe faktov, lenže Vy opäť disponujete len názorom bez argumentov.

A o uznanie maratónskych holubov Vy strach nemajte. O tie netreba bojovať na vyšších miestach SZCHPH, tie si svoje miesto na slnku dokázali vždy vybojovať a získať rešpekt aj v medzinárodnej konkurencii. Zároveň tým úspešne reprezentovali Slovensko a SZ CHPH, no teraz som na pochybách, či si to vôbec zaslúžil. Z tých holubov musí ísť ale neskutočný strach, keď ich bolo novými podmienkami MS nevyhnutné diskvalifikovať zo SDT a umožniť im súťažiť len v MS DT (pozn.: o tom v ďalšom príspevku). No nie je to paradox?

To bola rečnícka otázka, pán Barbírik len prosím už neodpovedajte!
Ľubomír Janda (20.12.2017, 23:46)
K „trom orieškom“ pre ...

Ťažko hodnotiť akú relevanciu má označenie správnej verzie MS DT na DF, keď je ešte umocnené konštatovaním, cit.: „Do budúcna doporučujem robiť záznam zasadnutí prostredníctvom záznamníka a nemalo by sa to zopakovať.“, ktorým bol v podstate spochybnený celý proces schvaľovania.

Je však nesporné, že všetky doposiaľ známe verzie MS DT majú spoločného menovateľa, cit.: „ ... 2 koeficienty, použité pre konečný súčet, môžu byť u holuba dosiahnuté na pretekoch kategórie Šport E.“

Podľa bodu 7 Všeobecných ustanovení Propozícii MS schválených pre roky 2018 - 2022, cit.: „Do vyhodnotenia MS možno použiť ... . Pri pretekoch nad 665 kilometrov aj výsledky dosiahnuté v športových kluboch.“

Zo znenia nových propozícii MS a uvedeného vyplýva, že 2 preteky kategórie E v športovom klube sú pre MS SDT neplatné, ale platia ako 2/3 plnenie pre MS DT. V praxi to znamená že pretekmi nad 850 km v MDKS nemožno plniť svoju „vlastnú“ kategóriu od 665 km, ale len výkonnostne nižšiu, začínajúcu na 475 km. A to až na 66,67 %!

Aj cez toto zistenie nemožno uprieť snahu o prepracovanosť nových propozícii MS, otázkou ale zostáva, aký efekt skutočne priniesla. V medziach elementárnej slušnosti prichádza do úvahy, buď obhájiť zmysel existencie tejto nelogickej situácie, alebo bez akýchkoľvek animozít vykonať korektné opravy. A začal by som tou jednoduchšou, opravou pomnožného podstatného mena „preteky“ v názve MS SDT do správneho tvaru, až to tam na ostudu nesvieti najbližších 5 rokov.
Jozef Antuš Ing. (21.12.2017, 22:13)
Pán Janda, ak MDKS spĺňa podmienky OP SZ CHPH ,článok 2, bod 2B tak niet dôvodu prečo by ste nemohli použiť výsledky z MDKS do MS! Nebolo by to možné v prípade , ak by propozície MS boli v rozpore s právnymi dokumentmi SZ CHPH. Pán Janda za tie roky by ste už mal vedieť ako títo ľudia uvažujú, nič sa opravovať nebude ! Platí to ,čo povedal vo svojom príspevku p. Šimko.
Ľubomír Janda (22.12.2017, 16:27)
Pán inžinier, treba si pozorne prečítať môj posledný príspevok. Písal som o tom, že výsledky MDKS sa do MS použiť dajú, ale nie do kategórie do ktorej v skutočnosti patria. To je ten paradox! A aj keď nastal po schválení nových podmienok MS Valným zhromaždením, nemyslím, že vina je v tomto prípade kolektívna.

Keby som mal na základe vlastného poznania, príp. v rámci intuície charakterizovať delegáta OZ na Valné zhromaždenie poviem, že sa zvyčajne jedná o profesijne a spoločensky vyťaženého človeka, teda aktívneho vo viacerých oblastiach a preto nemá pred svojim rozhodovaním priestor a ani dôvod modelovať situácie, ktoré môžu prijatím zväzového dokumentu nastať. Od toho má príslušnú komisiu, v tomto prípade športovú. Preto som presvedčený, že za vzniknutú absurditu je v skutočnosti zodpovedný ten, komu sa v hlave zrodila myšlienka v rámci súťaží MS vylúčiť trate MDKS zo SDT, zapracoval ju do návrhu a nepodrobil príslušnej analýze.

Som realista, teraz zásadnú zmenu neočakávam a práve preto som aj pripomenul pisársku chyby v názve súťaže. Ale zároveň ešte stále verím v právo a spravodlivosť, ku ktorej síce vedie často cesta kľukatá a tŕnistá, no o to slastnejší pocit je pri jej dosiahnutí. A keďže Stanovy pamätajú na situácie kedy zväzový orgán príjme dokument v rozpore s právnymi predpismi Zväzu, verím, že okrem práva a spravodlivosti zvíťazí hlavne zdravý rozum, ústretovosť a všetko dobré, ktoré si akosi naučene vo sviatočných obdobiach želáme, a tak málo v ostatnom roku činíme.

Preto prajem všetkým pekné sviatky, ... , a buďme dobrí!
Jozef Antuš Ing. (22.12.2017, 22:27)
Pán Janda, neviem akú dlhú životnú dráhu ste prešli, ale právo ,spravodlivosť,zdravý rozum, ústretovosť sa v tejto organizácii nenosí. Nie ste členom SAV ale SZ CHPH. Už sa nehrá o nejakého majstra oblastí, ale o MS !!! A , až potom sa budú predávať " majstri" . Pán Janda, sám nedosiahnete nič. Jedno porekadlo hovorí " Nauč hlupáka písať, tak ťa opíše " Na to netreba zabúdať!

Pekné Vianočné sviatky.
Ľubomír Janda (23.12.2017, 00:26)
Pán Antuš, mám 54 rokov a moja profesijná dráha pozostáva z 35-ročnej praxe s dokazovaním. Asi práve preto mávajú niektorí účastníci DF so mnou problém. Pre mňa je každé tvrdenie bez argumentov len a len výmyslom.

Neviem akými situáciami ste stimulovaný Vy, ale ja som motivovaný životnou skúsenosťou, ktorá mi hovorí: „Nedaj sa!“. A keby som zostával odovzdaný osudu, tak doposiaľ neviem ako „chutí“ úspech v súdnom spore s významnou automobilovou značkou, či s ústredným orgánom štátnej správy, ... , v dvoch prípadoch. A to hovorím len o povestnej špičke ľadovca, pretože mám na pamäti aj ďalšie úspešné „drobnosti“ nielen v pracovnoprávnych vzťahov, ale aj v priestore SZ CHPH.

Možno aj preto mali moje aktivity na DF vždy principiálny rozmer. Ubezpečujem Vás, že v tomto prípade mi nejde o možnosť získať majstrovský titul, či iný „honor“. Jednoducho sa nemôžem zmieriť s tým, že niekto tvrdohlavý, sa bezdôvodne rozhodne uprieť iným právo na súťaž, ktorej sa doposiaľ mohli bezproblémovo zúčastniť a takáto „charakternosť“ sa stane obsahom oficiálneho zväzového dokumentu s platnosťou na obdobie 5 rokov.

Ak sme „a priori“ všetci ochotní takýto nedemokratický systém akceptovať v jednom prípade, tak sme na to pripravení aj v druhom a vo všetkých nasledujúcich. Potom si ale musíme položiť otázku, či sme ešte stále ľudské bytosti, teda: Kto sme a kam kráčame? A to je odpoveď na apatiu, ktorú cítiť z Vašich príspevkov!
Jozef Daníšek (23.12.2017, 09:02)
1000 bodov
Barbirik Igor (23.12.2017, 10:54)
Zdravím všetkých chovateľov keďže počúvam ako som proti MDKS a ktovie ešte čomu tak to napíšem
zrozumiteľnejšie Nigdi som nebol proti tomuto klubu ani som to nigde nenapísa to je jedna vec.
Ste vecšinou študovaný v rôzných odboroch ale nikto z vás sa ani nevyjadril priamo k veci kde nastala
chyba.
SZCHPH klub MDKS a postavyl na tú istú úroveň ako OZ ,ale zároveň aj vystavyl určitému stupňu dyskriminácii.
Schválil síce klub MDKS ale zároveň schválil aj to že chvateľ nemôže byť organyzovaný v dvoch organyzáciach Stanovy neprípuštajú dvoj členstvo
Ďalšia vec sú výsledky ktoré holuby dosahujú v tomto klube je že zas nemôžu ísť z tohoto klubu priamo do výsledkov MS ale idú prostredníctvom OZ čo je znova určitý stupeň dyskriminácie,
a naviac v rozpore s PP v ktorom sa uvádza že vo výsledkoch OZ sa môžu nachádzať len hluby ktoré
súťažia v tejto konkurencii.
V prvom príspevku je poukázané na kat. C a nie na kat.E.
A pokiaľ ma pameť neklame na jar sa dosť popísalo o kat.E schválenej na zasadaní FCI a preto nechápem prečo sa zas niekto snaží zavádzať a dezinformovať chovateľov.
Na zasadaní FCI sa chválil kat.A,B,C z 5% toleranciou z výnimkou kat.E ktorá je nad 700 km.
Najviac ma však prekvapuje že tieto rozpruplné dezinfomácie idú z hora keď sa ich človek dočíta na oficialnej stránke SZCHPH kde sa dočíta že boli schválené aj koferenciou SZCHPH takže tomuto sa už
vôbec nedá rozumieť.
Chcem apeľovať na niektorých chovateľov nech neprekrúcajú čo som napísal,preto ža ja som písal
že mi vadí keď pozriem do výsledkou OZ a vydím tam holuby ktoré nepretekali v konkurencii OZ

Na záver prajem všetkým chovateľom priateľom aj tým ktorý si myslia že som ich nepriateľ krásne
a spokojné prežitie Vinočných sviatkov v zdraví a pohode a aby nás to sprevádzalo aj v nasledujúcich
rokoch.
Jozef Antuš Ing. (23.12.2017, 20:01)
Pán Janda, hlupák sa poraziť nedá! To je moja skúsenosť z mojej 33 ročnej praxe. Tretí odsek Vášho príspevku presne vystihuje právnu vedomosť ,arogantnosť nie skupiny ale jednotlivca! Nie som apatický k dianiu na SZ CHPH. Ale pre mňa je rodina viac ako víťazstva nad ........

Prajem pekný večer.
Peter Záhorský (23.12.2017, 23:11)
Ďakujem p. Blahovskému za potvrdenie platnosti druhej verzie MS DT 2018-2021, ktorá je správna a platná a znie:

2. verzia (web SZ - 18.12.2017)
2. MAJSTROVSTVO DLHÝCH TRATÍ (druhá verzia (po oprave) na webe SZ – 18.12.2017)
Vyhodnotenie tvorí súčet 9 koeficientov 3 holubov, z ktorých každý do vyhodnotenia použije 3 koeficienty získané na tratiach kategórii Šport C s 5 % toleranciou hraníc, teda nad 475 km vo vopred deklarovaných pretekoch, uvedených v pretekových plánoch OZ, pričom 2 koeficienty, použité pre konečný súčet, môžu byť u holuba dosiahnuté na pretekoch kategórie Šport E.

Písomný výklad p. Bahovského k MS DT na DF v tejto téme znie:
Peter dostal si sa k verzii kde je nezmyselný údaj v prvej vete :
a) Správna verzia má uvedené: Vyhodnotenie tvorí súčet 9 koeficientov 3 holubov, z ktorých každý do vyhodnotenia použije 3 koeficienty získané na tratiach ...
Túto chybnú verziu s 2 koef.som reklamoval u prezidenta SZ, nechápem ako sa tam opäť objavila - dúfam, že delegáti dobre počúvali pri navrhovaní MS na VZ.
b) preteky kategorie E u holuba kategorie MS DT môžu byť použité 2, teda v tvojom príklade 3 x 2 x Bad Nenndorf, zvyšné si ten holub odletí napr. z Halle

Podľa platných kritérií MS DT sa nič nezmenilo oproti tej prvej verzii a spĺňam aj tak podmienky v príklade, ktorý som uviedol vo svojom prvom diskusnom príspevku v tejto téme, ktorý znie:
Uvediem príklad (akože je po pretekovej sezóne 2018 a je čas vyhodnotenia MS DT):
Mojim 3 holubom budú vybraté každému po 3 koeficienty nasledovne:
Holub 1: 3x Bad Nenndorf (vzdialenosť na môj holubník = 775,815 km)
Holub 2: 3x Bad Nenndorf
Holub 3: 3x Bad Nenndorf
Malo by to byť podľa podmienok MS DT v poriadku, lebo bola splnená podmienka, že každý holub použije 3 koeficienty z pretekov kat. C, teda nad 475 km. Bola splnená (neuplatnená) aj ďalšia podmienka, že pre konečný súčet môžu byť u každého holuba použité dva koef. z kat. E.
Ja som nevyužil druhú možnosť a neuplatnil som si žiadny koef. z kat. E.
Pretek Bad Nenndorf (775,815 km) je podľa FCI podmienok zaradený do kat. C, aj E. Ja som si pretek Bad Nenndorf uplatnil ako kat. C.

Možno si to málokto všimol, že každý pretek kat. E automaticky spadá aj do kat. C. Upozornil som to v mojom prvom diskusnom príspevku.

Ak by to malo byť tak, ako vysvetlil p. Blahovský (každý holub si musí uplatniť min. 1 koef. z preteku od 475 do 665 km a max. 2 koef. z pretekov nad 665 km), tak by znenie mohlo byť nasledovné:
2. MAJSTROVSTVO DLHÝCH TRATÍ (navrhované znenie)
Vyhodnotenie tvorí súčet 9 koeficientov 3 holubov, z ktorých každý do vyhodnotenia použije 3 koeficienty získané na tratiach kategórii Šport C s 5 % toleranciou hraníc, teda nad 475 km vo vopred deklarovaných pretekoch, uvedených v pretekových plánoch OZ, pričom bude u každého z troch holubov použitý minimálne 1 koeficient z preteku rozpätia 475 - 665 km. 2 (dva) koeficienty, použité pre konečný súčet, môžu byť u holuba dosiahnuté na pretekoch kategórie Šport E, teda nad 665 km.

Ak sa mýlim, tak len v prípade, že klasifikácia kat. C a E v MS sa nezhoduje s klasifikáciou kat. C a E podľa FCI, ale o tomto som sa v schválených podmienkach MS 2018-2021 nikde nedočítal.

Podľa Stanov SZ schvaľuje MS Prezídium SZ CHPH.
§ 13 Prezídium SZ CHPH
21. Schvaľuje, vyhodnocuje MS a udeľuje ocenenia.
22.Vyhlasuje podmienky VCS a iných súťaží.

Aj keď Prezídium SZ CHPH prenechalo schvaľovanie MS VZ SZ CHPH, neznamená to, že z objektívnych dôvodov nie je možno urobiť nevyhnutné korekcie podmienok MS. V minulosti sa tak už viac krát stalo, že Prezídium SZ CHPH urobilo korekcie podmienok (posledné MS, ktoré platilo ešte pre sezónu tiež schvaľovalo VZ SZ CHPH).
Ešte je na to dosť času, ešte nebol nikto reálne poškodený. Potom, keď sa bude vyhodnocovať a prípadne vyraďovať, už bude neskoro.

Netreba zabúdať na hlavné úlohy SZ CHPH, ktoré sú uvedené v Stanovách SZ CHPH ako:
§ 3 Hlavné úlohy Zväzu
6. Chráni práva a záujmy členov Zväzu.
13. Dodržiava všetky právne a občianske normy, ktoré upravujú činnosť vo Zväze.
16. Dbá na zachovanie genofondu poštových holubov.

V bode 16. sa nepíše, pri akých typoch poštových holubov sa má dbať na zachovanie genofondu. Potom to platí pre všetky poštové holuby, teda aj maratónske a preto treba chovateľom, ktorí pomáhajú udržať genofond maratónskych holubov pomáhať a nie ,,hádzať polená pod nohy,,.
Alebo sú kompetentní spokojní s tým, aké vytvorili podmienky v MS pre maratónske holuby. Áno, podľa platných podmienok MS SDT sa môžu chovatelia MDKS zúčastniť MS SDT, keď poletia NP. Nemyslím si, že schválené NP od 665 km sú vhodné pre maratónske holuby, v ktorých akože majú mať vytvorené podmienky, keď budú letieť v konkurencii janssenských holubov, alebo dnes moderných ,,najrýchlejších holubov na svete,,. Neviem, ako by si tie ,,najrýchlejšie holuby na svete,, viedli na ťažkom dvojdňovom 900 - 1000 km preteku. Asi nijako, väčšinu z nich by sme už nikdy nevideli.

P.S.: Mnoho chovateľov v OZ-tkách, ktorí sa nevedia vysporiadať s neúspechmi na SDT, by ich najradšej zrušili. Veď je jednoduchšie ich zrušiť, ako pracovať na tom, aby sa v slabšej kategórii zlepšili. Takto môže rozmýšľať jednotlivec a nie SZ, ten musí byť nad vecou.

S pozdravom Peter Záhorský
Ľubomír Janda (24.12.2017, 00:08)
Presne tak, ... , niekto sa snažím prekážku prekonať, ... , iný podliezť, či obehnúť, ... , no najhorší sú tí, ktorí ju chcú p o d p á l i ť !
Peter Záhorský (02.01.2018, 18:08)
Momentálne vo viacerých OZ prebieha tvorba návrhov pretekových plánov. Schválené MS výrazne ovplyvňuje tvorbu PP. Vychádza sa z podmienok MS tak, aby do PP boli všetky podmienky MS zahrnuté.

Vo všeobecných ustanoveniach MS 2018-2021 sa píše:
VŠEOBECNÉ USTANOVENIA
1. Do pretekového plánu pre vyhodnotenie MS si môže usporiadateľ pretekov naplánovať maximálne
14 pretekov na tratiach nad    95 km  ‐  665km , pričom v limite 285 km do 665 kilometrov bude
maximálne 11 pretekov. Preteky môžu byť konané v termíne od  posledného aprílového víkendu po
prvý augustový víkend (vrátane). Za víkend sa počíta aj deň štátneho sviatku.  

Otázka znie:
Do km limitov sa musia zmestiť všetci chovatelia v OZ, alebo stačí väčšina?

Uvediem príklad:
OZ má z preteku Gotha VCS rozpätie 612-679 km. Cca. 13 chovateľov má Gothu nad 665 km, cca. 116 to má Gothu do 665 km.
Doteraz nebol so zaradením preteku Gotha do MS žiadny problém (po starom sa označovalo 14 pretekov do 700 km, podľa nových podmienok MS už len do 665 km).

Ďakujem za odpoveď.

S pozdravom Záhorský

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené