Súťaž ročných holubov

Milan Blahovský (13.02.2017, 20:04)
Vzhľadom na už asi opotrebovanú tému Olympiády v Bruseli ( teda skôr kongresu FCI na nej ) a asi čoskoro vyprchajúcu tému SDT ( prípadne "referenda" okolo nich) predkladám chovateľom na diskusiu novú tému .
Možno niekto si povie, že by sme sa po niekom opičili, ale keď už doma nevieme nájsť niečo na spestrenie nášho koníčka, tak prečo sa nepozrieť k susedom ? Možno to nebude nič nové, možno to niečo nové bude a ako poznám mentalitu slovenského národa, ťažko prijíma čosi nové, ale za pokus to možno stojí.
Aj u nás v OZ máme pár rokov súťaž ročných holubov, ale táto je možno trocha pritiahnutá za pačesy, pretože ročné holuby súťažia v konkurencii starších holubov ( asi to má aj OZ BA ). Niečo asi korektnejšie to majú v ČR, tam sú počíta súťaž ročných holubov ráta čisto z ich %.
Ponúkam teda ukážku pravidiel súťaže, ktorá keby získala podporu v našich kruhoch, tak verím , že Dušan Konečný by to dotiahol aj v nastaveniach mypigeons.eu.

V týchto dvoch tabuľkách je uvedený príklad vyhodnocovania súťaže ročných holubov ( prevzaté z web.stránky OS Pardubice).




Buček Eduard (14.02.2017, 05:48)
Super spestrenie súťaže, myslím že Oravci to privítajú veď u nás je veľká rivalita .
P.Matalik (14.02.2017, 07:54)
Zaujímavé súťaže.Škoda,že sme to už skôr neprebrali od od Čechov.
Barbirik Igor (14.02.2017, 08:45)
je to veľmi dobré spestrenie, Peter je to Holandsky systém bodovania troška upravený
Zdeněk Adamík (14.02.2017, 08:49)
Přivezl jsem tento model z NL v druhé polovině roku 2002 a další dva roky mi trvalo (včetně jednoduché úpravy programu) než jsem to prosadil v kategoriích holoubat, holubic a ročních holubů do soutěží OS Zlín. Je to férový, jednoduchý a hlavně spravedlivý systém. Systém, který také snižuje možnost stresů při nominacích družstev na jednotlivé závody, pokud jsou nízké jako u nás na Moravě (15/7 nebo 20/7). Mohu jenom doporučit.
Zdeněk Adamík (14.02.2017, 08:52)
Pro pana Barbírika, tak v NL v regionu (provincii nebo jak to přeložit) 2, k tomu ještě existuje trochu složitější dodatek v desetinách či setinách za rychlost holubů nad stanovenou průměrnou rychlost pro daný závod a naopak. Ale tím tady nechci situaci komplikovat a nepovažuji to ani za podstatné. To snad za dalších 15 let později............
Barbirik Igor (14.02.2017, 09:05)
Pán Adamík ja som to tu nechcel rozoberať je tam toho viac ,ten system v NL je aj u starých holubov.
Pre mňa je to veľmi dobrý systém aj pre chovateľov z malým počtom holubov.
Šimko František (14.02.2017, 09:22)
Pokiaľ netreba vyplňať nejake tabuľky , zháňať podpisy či pečiatky tak by to bolo dobré , jednoducho by som po sezone klikol na stránku na ročné holuby a videl kto ma najlepší koeficient ktorý nemusí ale znamenať že aj najlepšie . Môj kamarát už neholubar mi stále uvádza príklad : idem na preteky v skoku do diaľky je nás tam 10 najlepší skáče 5 m. Vyhrám za skok 5,20 m - 1. cena 100 bodov. Ide kolega na preteky najlepší skáče 8 m . najslabší 6 m. Vyhrám za skok 8.10 m - 100 bodov . posledný skočil 6.0 m - 1 bod. Tak je to aj s našimi holubami a OZ -kami . Potom počúvate vám, je dobre dávate veľa holubov , druhí zase ste slabí dávate málo holubov ... Potom ostávajú testovačky , ale dáte tam dva holuby je to aj o šťastí , keby ste dali 20 to by bol iné , ale kto by sa doplatil . Stará holubárska skúsenosť hovorí že prenesené holuby na novom holubníku sa ťažko chytajú a v testovačke sú prenesené všetky.
Milan Blahovský (14.02.2017, 09:36)
V tomto mojom príspevku som nechcel vyvolať diskusie ohľadom zmeny MS ročných holubov, ale skôr o to zaviesť túto súťaž do súťaží OZ, aj keď už máme všetci (s výnimkou OZ Nitra, kde bude asi mimoriadna konferencia OZ) po konferenciách. Pokiaľ by bola vôľa a pochopenie a následne Dušanova aktivita pretavená do realizácie prepočtov do nášho programu,bolo by to iste zaujímavé súťaženie aj pre začínajúcich chovateľov, pretože ročných holubov má každý a stráca sa tu sila chovateľov s vyššími počtami ročiakov.
Ja vždy vravím, že nikdy nie je neskoro, pokiaľ ide o správnu vec.
Barbirik Igor (14.02.2017, 09:53)
Pán Šimko píšete tu od veci .Pán Adamík napísal 15 rokov a ja tvrdím že ani za 20 rokov sa nedostaneme na takú úroveň aby bol rovnocenný partner ten čo nasadí 10 ks s tým čo nasadí 100 ks tu je to stále o počtoch nasadených a bodujucich holuboch 30 boduje 7, 20 boduje 5 a tam je to o dobrých holuboch a nie o sedmičkách a päťkách .Ešte raz pre mňa je to dobrý návrh a viac sa nechcem k tomu vyjadrovať.
Dušan Konečný (14.02.2017, 11:46)
Dobrá správa je, že takáto resp. podobná súťaž je v MyPigeons implementovaná a poskytuje vysokú úroveň transparencie výpočtu tak, ako ste na to zvyknutí pri ostatných súťažiach.

Aktuálne je pri nej nastavenie skupiny nasadených holubov na 5 (na každých 5 nasadených holubov sa ráta do priemeru 1 cena), minimálny počet cien pre priemer sú 2. Takže aj chovateľ, ktorý nasádza 5 holubov potrebuje 2 ceny. S každou načatou 5-kou je potrebné umiestniť o jedného holuba viac - 11-15 holubov = 3 ceny, 16-20 holubov = 4 ceny atď. Ak chýbajú potrebné ceny, do priemeru ide nula a zníži celkové skóre za pretek. V nastaveniach súťaže sa určuje aj počet najlepších pretekov pre chovateľa. Na národnej úrovni vyhodnocujú 3 najlepšie preteky v každej vzdialenostne kategórii, na oblastnej úrovni si zvolí každé OZ zvlášť (môžu to byť všetky preteky z plánu alebo limitovaný počet najlepších)

V Maďarsku sa na výpočet používajú body, tie sú počítané lineárnym systémom na 2 desatiny, princíp podobný koeficientom, akurát opačný smer. Je možné doplniť možnosť použitia koeficientov (MyPigeons ponúka 3 rôzne typy koeficientov)

Súťaž si vyžiadali v Maďarsku, nazvali ju "Majstrovstvo holubníkov", za minulý rok ju vyhodnotili aj na národnej úrovni. Jednotlivé OZ ju používajú aj na lokálnej úrovni ako internú súťaž. Kto trochu pozná systém výsledkov v Maďarsku, vie, že sa tam preteká s družstvami. Táto súťaž však vyhodnocuje všetky holuby pre chovateľa naraz, aj keď sú vo výsledkoch rozdelené po družstvách (preto aj ten názov).

Tu si môžete pozrieť národné poradie
Majstrovstvo holubníkov - krátke trate 2016
Majstrovstvo holubníkov - stredné trate 2016
Majstrovstvo holubníkov - dlhé trate 2016

Všimnite si prvú desiatku na národnej úrovni v KT. Na prvých priečkach nájdete chovateľov, ktorí aj na KT nasádzajú po 10 holubov. V Top 10 sú zároveň aj chovatelia, čo nasadia 50 a viac a dokážu dostať do prvých % viac holubov.

Ak má byť súťaž určená pre ročné holuby, sú potrebné úpravy - filtrovanie holubov do výsledkov podľa veku (jednoduché), no najmä nové polia pre počty nasadených ročných holubov a holubíc. Druhá úprava nie je zložitá na strane výpočtového programu, no skôr jej implementácia na strane nahadzovania údajov. Pre výpočtárov, ktorí nahadzujú údaje stále ručne to nebude jednoduché pokiaľ chovatelia nenapíšu na KL súhrnné súčty (čo zatiaľ nie je vo zvyku)

Ak sa chceme posúvať smerom automatického importu, viem zabezpečiť automatické vyhodnotenie pre výstupy BENZING a TauRIS. Ostatné systému buď nemajú funkčný export vôbec, alebo neexportujú nasadené holuby. Pri Tipese pokiaľ nezavedú jednotný formát (ako to robia napr. v Nemecku) by to bola z PDF nočná mora, k tomu sa nezaviažem.

Pre 2017 navrhujem aspoň testovacie výpočty tejto súťaže na úrovni OZ hoci aj zo všetkých holubov, aby si na to chovatelia zvykli. Pre ročné holuby zatiaľ môžeme tiež použiť spoločné výsledky, kde bude skóre pridelené len ročiakom. Vzhľadom na to, že sezóna začína o 2 mesiace, úpravy pre počty nasadených ročiakov (+pohlavie) by som odporúčal posunúť na 2018. Ak to však vyžiada SZCHPH ako požiadavku na úpravu programu pre sezónu 2017, podľa novej zmluvy to bude len o dohode na termíne a cene.
Zdeněk Adamík (14.02.2017, 11:55)
U nás v záhlaví kontrolního listu či sjetiny EKS, ale pochopitelně z tiskárny, uvádíme počet nasazených celkem/počet nasazených holubic/počet nasazených ročáků a to jak při nasazení tak při vyhodnocení. Je to povinností zasazovací a vyhodnocovací komise a před odesláním kontroluje výcvikář ZO (ZS). Příklad: 20/8/10. Přímý přenos dat zatím nepoužíváme.
Dušan Konečný (14.02.2017, 12:24)
Tu vidím kameň úrazu. U nás taká povinnosť neexistuje. Ak by sa to riešilo nariadením na úrovni OZ, najlepšie je odhlasovať to na konferencii, tie už však máme za sebou. Sazmorejme, že kde sa chce, tam to ide aj bez nariadení. Skúsenosť však hovorí, že až také jednoduché to nebýva.

Ešte čo sa týka Holandských výsledkov. Minulý rok sme pripravovali demo výsledky pre NPO. MyPigeons umožňuje výpočet priemerného skóre z prvých X holubov (ktoré spľňajú pravidlá pre maximálne poradie košovania) priamo vo výsledkoch.

Tu je príklad výsledkov, kde sa do celkového skóre počítajú prvé 2 priletené z prvých 3 nasadených holubov z KL - chovateľ dostane do celkového skóre priemer za tieto holuby (nie súčet, ako sme u nás zvyknutí). Ak niekomu nepriletí potrebný počet holubov, do priemeru ide nula za každého chýbajúceho. Do výsledkov sa počíta prvých 25% priletených holubov, prvý holub má 1000 bodov, postupné lineárne klesanie na 100 bodov (inštrukcie zo sekretariátu NPO)
Interné demo výsledky - Zone E-2 - Quievrain (09.04.2016)
Zdeněk Adamík (14.02.2017, 13:20)
Ano, správně, kde se chce a je porozumění a k tomu věcné argumenty, tak všechno jde. Kromě toho pořadatelem závodů OZ je výbor OZ. Nejde zatím o celkovou strukturu mistrovství, ale pouze, jak to tady čtu o Mistrovství ročáků, možná i holubic. Možná někde i holoubat.
Peter Záhorský (14.02.2017, 21:54)
Reakcia na informáciu zverejnenú p. Blahovským v tejto diskusnej téme 14.02.2017 o 09:36:

Citujem:
V tomto mojom príspevku som nechcel vyvolať diskusie ohľadom zmeny MS ročných holubov, ale skôr o to zaviesť túto súťaž do súťaží OZ, aj keď už máme všetci (s výnimkou OZ Nitra, kde bude asi mimoriadna konferencia OZ) po konferenciách.

Reakcia:
Reagujem preto, aby sa zabránilo zbytočným rečiam a konšpiráciám, prečo OZ Nitra bude mať ešte mimoriadnu konferenciu. Sekretariát SZ CHPH vie presne prečo, je to uvedené v zápisnici a uznesení z OK, ktorú obdržal. OZ Nitra si splnila všetky povinnosti voči SZ CHPH. Riadna konferencia bola 03.02.2017. Delegáti OK si zvolili delegátov na X. Zjazd, schválili kandidátov do Prezídia SZ CHPH a ÚKK SZ CHPH, zvolili delegátov do VZ SZ CHPH, atď.. Zápisnica z OK spolu s prílohami bola zaslaná na sekretariát v stanovenom termíne, t.j. 09.02.2017. Takže OZ Nitra má všetko v poriadku. Na riadnej konferencii sa schválil aj PP OZ CHPH Nitra na rok 2017.

Mimoriadna OK CHPH Nitra sa naplánovala už na riadnej OK z interných dôvodov na 10.03.2017 (schválili delegáti riadnej OK). PP sa schválil na riadnej konferencii. To, či sa bude, alebo nebude ešte rokovať o PP, rozhodnú delegáti mimoriadnej konferencie.

P.S.: Žiadnému OZ na Slovensku nič nebráni tomu, aby nezvolali mimoriadnu OK a zapracovali do schválených PP novo navrhovanú súťaž ročiakov. Veď PP sa odovzdávajú na SZ do 31.03.2017. Stanovy SZ umožňujú zvolať mimoriadnu OK.

S pozdravom Peter Záhorský (zapisovateľ z rokovania OK CHPH Nitra - 03.02.2017)
Milan Blahovský (14.02.2017, 22:14)
Prečo hneď za nejakou verejnou informáciou o stave konferencii vidíš Peter niečo podivné ? Predsa som iba konštatoval, že takýto model súťaží, sa asi v iných prípadoch prejednáva na konferenciách a už asi iba vás je to možné v tomto prípade prejednať. Nik za tým nehľadá nič zvláštné či záhadné. Ako uvádzaš Stanovy dovoľujú zvolať mimoriadnu konferenciu aj v auguste , nie iba v zimných mesiacoch.
Prajem vám úspešné rokovanie, ale venujme sa teda viac návrhu súťaží ročných holubov, ako nejakým zápisom čo sedeniam.


Peter Záhorský (14.02.2017, 22:26)
Nemyslel som to zle a ani Vás z ničoho nepodozrievam. Reagoval som preto, lebo z vlastných skúseností viem, ako si ľudia vedia vymýšľať, domýšľať a konšpirovať.

Mnohí nevedia pochopiť význam slova, vety v celkovom kontexte. Prečítajú si niečo (slovo, vetu, časť vety), vysvetlia si to po svojom a hneď sa šíria dezinformácie. Takým to musíte napísať ,,po lopate,, a nie medzi riadkami.

Dal som to na správnu mieru, Vašu informáciu som upresnil a vysvetlil a je to v poriadku.

S pozdravom Záhorský
Jančok Ľudovít (15.02.2017, 08:13)
Zdravím Vás. Peter ty si členom OZ. Nitra?
Barbirik Igor (15.02.2017, 09:03)
Pán Jančok Peter nie je členom OZ Nitra a to predsa viete a je nejaký problém s tým že je zapisovateľom
na schôdzi OZ Nitra ? to môže byť hoci kto .
Milan Blahovský (15.02.2017, 09:13)
Skúsme sa v téme baviť okolo ročných holubov či holubíc a vytvorenia súťaží pre spokojnosť chovateľov.
K téme zapisovateľov či členstvu pokiaľ je záujem utvorím tiež tému, ale to je v tomto prípade asi druhoradé, nemáte ten pocit ?
O chvíľu tu bude odvolávanie premiéra či predsedu NR takýmto tempom.
Dušan predložil isté možnosti a pokiaľ by to bolo možné nastaviť a otestovať v tejto sezóne, verím, že to do ďalších sezón nájde uplatnenie aj v iných situáciach.
Veci ako je označovanie počtu ročiakov u chovateľa, či holubíc u chovateľa sa dá predsa ošetriť doplnením tejto požiadavky vo forme úpravy PP v časti nasadzovanie holubov na preteky. V EKS prenose, kde sa neprenáša nasadzovací list sa to môže ošetriť uvedením údajov do mypigeons.eu v časti importu údajov. Len musí byť chuť a pochopenie.
V ČR používajú pre platné výstavné koeficienty ročných holubov ako aj holubíc , koeficienty z týchto súťaží. Prečo sa teda okrádať o ďalšie možností ?
Barbirik Igor (15.02.2017, 09:54)
Milan ja som zareagoval práve preto že otázka bola mimo témy Peter tu vysvetlil niektoré podstatné veci aby
chovatelia neboli dezinformovaný a nešírili sa hocijaké bludy a vidíš .
Já osobne tú myšlienku podporujem pán Konečný nám napísal ako by to mohlo vyzerať v praxi
Vidím v tom pozitívne riešenie pre chovateľov jak z malým počtom holubov tak a z veľkým a aj pre mladých
chovateľov.A zas je to len v rukách chovateľov ako sa k tomu postavia.
Jančok Ľudovít (15.02.2017, 10:28)
Zdravím Vás. Igor ty si Petrov advokát? Ja sa s ním dobre poznám a nemám s kade vedieť kde je, lebo ja už nie som v OZ LV. Bola to len číra zvedavosť. Pozdravujem Ludvik.
Milan Blahovský (15.02.2017, 10:36)
Neustále počúvame a čítame dookola istú krivdu v systéme "malých" chovateľov a "veľkochovateľov v ich šanciach uspieť v nejakej súťaží okolo PH. V tomto systéme sa možno spomínaný handicap stráca, ale ako poznám chovateľov, pri zlyhaní ich ambícií aj pri takomto systéme, nájdu si nespravodlivosť v niečom inom, napr. v nadmor. výške holubníka, či tieňom susedovej strechy na jeho holubník a podobné excesy. Holubári ( a nie iba slovenskí) sú asi divné bytosti.
P.Matalik (15.02.2017, 13:15)
Milan.Čo je to tkz."malý" chovateľ,keď z každej strany počúvam,že pod 100 ks ma momentálne/u nás/ snáď 10% chovateľov.Sú chovatelia ,ktorí zimujú 300 ks a nasadzujú po 60 resp. na koniec sezóny 30 ks.Opačne zimujú 120 a nasadia po 90 ks na koniec 50 ks,za sezónu aj 900 ks holubov.Je to relatívne.Tie navrhnuté súťaže ,by spestrili jednotvárne majstrovstvo v OZ.
Zdeněk Adamík (15.02.2017, 13:50)
Peter, neřeš malý velký, jsou to subjektivní názory chovatelů a každý subjekt má jiná "vlastní" kriteria, Kdysi jsem se o to pokoušel i já, ale .... Někdo se na to dívá z pohledu kolik kdo chová celkem PH. Jiný zase kolik kdo na závody nasazuje. Pokud má někdo např. 70 ks chovných k tomu 50 vdovců při klasickém vdovství a 30 ks náhradních ročáků na sedačkách. Je malý či velký? Podle mne střední a těch bude asi nejvíce.
Milan Blahovský (15.02.2017, 15:11)
Peter, "malý" chovateľ môže byť hodnotený podľa telesnej výšky, podľa stavu chovaných holubov, podľa počtu nasadzovaných holubov a pod. U nás sa pod týmto pojmom najskôr rozumie chovateľ, ktorý síce podrástol , ale možnosti či schopnosti mu neumožňujú dať na pretek toľko ako konkurentovi. Našiel si preto alibi a tvrdí, že nemôže konkurovať veľkochovateľom, teda chovateľom, ktorý to robia všetko opačne. Možno chovajú porovnateľne rovnaké počty, ale kvalitatívne či ekonomicky je na tom, či na inom leveli. Každý sa môže kamsi zaradiť.
Nechováš PH niekoľko rokov aby si nepochopil kam mierim a koho oslovujem.
Jozef Toporcer (15.02.2017, 15:19)
Ja si myslim že spestrenie suťaži by to iste bolo len rozmyšľam či tato suťaž ročiakov sa da použiť aj podľa kateg. FCI sice ten Pardubicky navrh je naozaj spravodlivy len neviem či sa da použiť do kateg. FCI alebo len v ramci OZ Keby sa vypočitavalo 20% z nasadenych ročiakov tieto vysletky by sa dali použiť aj do MS ročnych a ostatnych suťaži v ramci FCI a vystavne učely ked sa mylim opravte ma nič sa nedeje
Milan Blahovský (15.02.2017, 15:23)
...ešte na dovetok pridám ako to bolo s "malými" chovateľmi v našom OZ. To, že sme mali tzv. vysoké série v MOZ to bolo pre mnohých dôvodom na útoky proti chovateľom s vysokým stavom holubov na holubníkoch, ale hlavne proti tým čo tieto vysoké stavy nasadzovaných holubov a s tým spojený ekonomický prínos do OZ zabezpečovali. No, čo, zaviedli sme tzv, tipovaciu súťaž - KT - 20/6, ST - 15/5, DT - 10/3 či 5/2 ako vedľajšiu popri MOZ. Čo myslíte čo sa stalo ? No takmer nič, tí čo boli v prvej desiatke MOZ boli aj tak v prvej desiatke tipovacej súťaže snád to poradie bolo trocha prehodené na niektorých pozíciach. Zrazu bola nevhodná aj táto tipovacia súťaže, pretože si našli alibi, že oni ( tí malí ) netipujú. Však ani nemuseli že ? Ale dali podnet na zrušenie tipovacej súťaže, však sú to iba vyhodené peniaze.
Dávam teda svojím úvodným príspevkom ďalšiu možnosť ukázať svoje schopnosti a schopnosti ich holubov, systém, ktorý nie je nový a používa sa aj v iných federáciach. Čo vymyslíme neskôr zatiaľ neviem, ale asi časom budeme musieť zaviesť ako tomu je napr. v konských dostihoch handicapové preteky, ale to je asi skôr z ríše fantasmagorie.
P.Matalik (15.02.2017, 15:35)
Pozrel som si tie poradia /Maďarske/ aj návrh od Milana sa mi javy ako férovy.Dokonca čim menej nas. tým výhodnejšie.Mne osobne to nevadí.Však roky rokúce sa zúčastňujem súťaže Letu Zdar na dva tipované holuby pred sezónou a ak popozerám výsledky,tak málo kedy som sa nenatipoval.To nie je chvála ,len potvrdzujem slova M.Blahovskeho,aj na v malej sérii sa môže aj nemusí nič meniť.
Mirek Ptáček (15.02.2017, 15:45)
Zdravím na Slovensko,
když mi uvedený návrh mistrovství poslal Honza Filipi, s informací, že úspěšně a dlouhodobě funguje v OS Zlín, podal jsem ihned na výborové schůzi našeho OS Podoubraví návrh tohoto mistrovství (roční a holubice) pro rok 2017 na projednání konferencí OS. Tak uvidíme na odezvu v jednotlivých MS, ale myslím, že by tento systém mohl přinést nový vítr do uvedených mistrovství :-)

Jinak osobně se považuji za "malého" chovatele (i při výšce 182 cm), kdy mám 15 párů závodníků v přirozené metodě + 5 párů chovných, přesto si na výsledky nemohu stěžovat (viz. výsledek mistrovství OS Podoubraví 2016). Tím se prosím nechlubím, jen naznačuji, že to jde :-)
16. PTÁČEK, Bc. Miroslav Kutná Hora 15 14 220 88 88 40.4% 2485.61

http://www.ptacekpigeonsteam.kh.cz/
Barbirik Igor (15.02.2017, 18:36)
Milan ja som do tejto témy nevtiahol nič nevhodné a napríklad ty zatiahol si sem OZ Nitra Olympijskú
tému či referendum .
Nepotrebujem ani učiť starých psov ako ich nazývaš.Vyjadri sa ty za seba či si za tie SDT
A že som napísal že aj chovatelia z malým počtom holubov budú mať šancu pretože si musia určiť
2 či troch holubov ktorý im budú bodovať a nech nasadí niekto aj 200 ks musí si určiť alebo napísať
ako prvých na kl. ale zdá sa mi že niektorý s tým budete mať asi problémy že ba sa mohlo stať že by vám nebodoval ani jeden holub .
V Holandsku a Belgii majú ten systém už desaťročia a sú spokojný aj v Maďarsku sú spokojný
Ale na Slovensku je to zas problém (upravme si tak aby to niekomu vyhovovalo)
My sme na Slovensku ale vy zas chcete kopírovať nejaký Český model a nie ten čo je už 50 rokov odskúšaný máte tu aj ukážku ako to vyzerá v praxi .
Ani raz som sa tu nenaznačil že by som bol proti tomuto návrhu práve naopak ja takýto návrh vítam
lebo v prospech dobrej veci.
P.Matalik (15.02.2017, 20:19)
Igor.Asi si nečítal môj príspevok.80% špičkových chovateľov sa dokáže prispôsobiť aj systému dva tipované.Viď môj príspevok .Len niekedy počúvam "prázdne" reči a robota ,cit ,prezieravosť,talent...idú do pozadia.Za úspechmi je tvrdý dril .Nič zadarmo.Ak by tak k svojím"povinnosťam"pristupovali naší dotovaní športovci,tak máme super výsledky.
Aleš Truhlář (18.02.2017, 15:39)
Ahoj Milane,
jen upřesním, že tento model používáme v Mistrovství holubic a ročních v OS Zlín od roku 2005. Honza Filipi, mě v letošním roce požádal o zaslání informací k tomuto modelu.
Dosažené koeficienty jak uvádíš nelze použít na výstavách jako koeficienty pro Olympijské soutěže a soutěže ČR.
Ty se počítají ze třídy otevřené, nebo holoubat.
Jančok Ľudovít (18.02.2017, 16:17)
Zdravím Vás. Nuž Peter oslavy skončili a teraz poďme účtovať. Tých 8O% chovateľov si myslel z akého počtu alebo zoskupenia? V OZ-tkách býva medzi prvým a piatym už 8OO, aj viac bodov rozdiel,tak aká špička sa ráta. Vôbec to nie je jednoduché lietať na dva typované holuby ako píšeš, len v takejto súťaži majú šancu všetci, aj takí čo chovajú 3O-4O holubov. Pozdravujem Ludvik.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené