Referendum za SDT

Barbirik Igor (09.02.2017, 18:08)
Touto cestou by so chcel poprosiť všetkých členov v každej ZO na SK keby napísali zoznam členov za SDT
ktorý by majú a mali by záujem lietať tieto trate keby vyjadrili svojim menom a popisom ktorý sú za alebo
proti alebo sa zdržali .Samozrejme všetko na vašej dobrovoľnej
Podujmem sa sčítania a pravdivosť dám overiť aspoň 10 chovateľom.z iných OZ

Moja adresa
Barbirik Igor
Velka Maňa
Železničná 12
94145
Barbirik Igor (09.02.2017, 18:31)
A ak má niektorý z vás pocit aby na vás neukazovali môžete mi to posľať osobne ja si vás overím na zozname chovateľov.Ale napíšte OZ
Šimko František (09.02.2017, 18:38)
Tak to máte čo robiť p. Barbirík , a ešte náhodná kontrola desiatich ...
Zdeněk Adamík (09.02.2017, 18:45)
Nechtěl jsem se této debaty více zúčastňovat, ale naprosto nechápu smysl takovéhoto průzkumu. Statistiku nám předvedli pp. Ing. Krajčík a p. Mgr. Janda.
Pokud chceme udělat nějaký průzkum směrem k budoucnu, tak podle mého názoru musíme napřed definovat za jakých podmínek hodláme tyto tratě letět. Tzn. co hodláme zlepšit a jak. A o tom už zde bylo popsáno, za poslední minimálně dva roky, hodně řádků. Proto nemá smysl abych je opakoval.
Barbirik Igor (09.02.2017, 20:38)
Pán Adamík rad vám odpoviem má to zmysel predsa nemôže niekto tvrdiť že chovatelia to nechcú a preto že som o tom nie celkom presvedčený treba dať možnosť aby sa chovatelia vyjadrili slobode k danej veci nič ich to nestojí a nech to dopadne akokoľvek uvidíme na ktorej strane je pravda a podľa nej sa treba riadiť.
Som si vedomí že je to neskutočne veľa práce ale pre dobro veci som ochotný ju podstúpiť.
Zdeněk Adamík (10.02.2017, 08:57)
Ano moc práce. Ale pokud tomu rozumím, tak my bychom chtěli zjistit, kolik a kterých chovatelů by SDT nebo tedy tratě nad 800 km chtělo letět v roce 2017 a následujících s cílem zachování genofondu těchto fantastických poštovních holubů kteří se nevzdávají po pár stovkách km, dokáží si sáhnout až na dno svých sil a zvítězit. Takže podle mne, by to stálo za to doplnit ještě otázkou: za jakých podmínek by se chtěli jejich chovaem zabývat a zúčastnit se závodů i další chovatelé (ti tzv. nerozhodnutí, ti kteří váhají anebo se dosud nezúčastňovali). Tak zkuste ještě popřemýšlet.
Barbirik Igor (10.02.2017, 10:27)
Otázky
1,kto je aj za dlhšie trate ako 700 km
2 kto nieje za dlhšie trate ako 700 km
3,v budúcnosti by som sa chcel zúčastniť tratí od 700 do 1000 km
4, neviem sa rozhodnúť
5 s ranným štartom
Aby to bolo jednoduchšie moja meilová adresa

barbirikigor@centrum.sk

Uvediem niektoré vypúšťacie miesta z km pre Nitru

Koblenz 754 až 804 km
Nienburg Drak. 770 až 825 km
Brémen 829 až 874 km
Kiel 845 až 890 km
Achen 878 až 913 km
Liege 905 až 950 km
uvedené preteky sú len ako príklad

Môj postreh máme v klube chovateľa ktorý má len slabé výsledky ale vyhral závod Brusel a teší sa z toho dodnes prečo asi ?


Barbirik Igor (10.02.2017, 10:42)
Dobrý deň páni z MDKS ale aj ostatný kde ste teraz nechcem vás menovať máte možnosť sa vyjadriť

Ja osobne som za tie trate je to moje rozhodnutie
Nikoho z vás nechcem ani nebudem nútiť ani presvedčovať sú to len vaše rozhodnutia ale nemôže za vás
niekto rozhodovať čo chcete a čo nechcete .
Dalibor Duľa (10.02.2017, 17:38)
p.Adamík vždy obdivujem ten Váš humor ,kvalitne ste ma rozosmiali.Nič v zlom ale tá veta nemá chybu: "s cílem zachování genofondu těchto fantastických poštovních holubů kteří se nevzdávají po pár stovkách km, dokáží si sáhnout až na dno svých sil a zvítězit" a že vraj sú to slimáci.....
Zdeněk Adamík (10.02.2017, 17:48)
Ano, Heinz Seegmüller je tak nazval. Mi se to zalíbilo a tak v tom pokračuji. Nebo myslíte že atleti maratonci běhají tak rychle jako půlkaři? Jinak smysl pro humor snad i mám.
Dalibor Duľa (10.02.2017, 18:08)
Nie, nemyslím mne sa tiež ten názov zapáčil,tak Vám poviem jednu príhodu :mali sme pretek z Nemecka a % trvali päť dní tak do troch dní som mal 2ks doma a už som sa nato vybodol stratil som ja ale aj ostatný víťazov pretekov na 500-700km a povedal som si ved je to neregulárny pretek ,5dní aká je vlastne rýchlosť tých holubov ktorí dolietávali 5-7deň?tak u mňa chudáci čo prišli pozde, tak skončili na holubníku a boli odstránený a potom to prišlo bol som na návšteve a vybehol na mňa jeden chovateľ,že to bol super pretek nasadil 7 a 5 mal v % zdieľal som jeho radosť ,len ma zaskočil keď mi povedal, že ak by boli stále takéto preteky, tak by som si ja ani neťukol,tak mu hovorím, že má pravdu a vtedy to prišlo ""napadlo ma to Vaše "slimáci" tak som mu povedal, že to bol pretek pre slimákov a on sa urazil a už somnou nekomunikuje a to mi je ľuto, aj napriek tomu že som bol medzi prvými čomu gratulovali k takémuto fantastickému výkonu jeho PH a nakoniec tento super genofond PH drží do dnešných dní a stále čaká na obdobný pretek,pretože pri bežnom preteku 700-800km neumiestňuje ,takže nemajte obavy aby tu neboli špičkové DT holuby.
Šimko František (11.02.2017, 07:50)
Pán Adamík použili ste výraz slimaci . padli tu v minulosti aj pomenovania ako vranky či kavky , naopak rýchle holuby dostali tituly ako cvičené opice , nadopovanci.... Tí čo majú pomalšie holuby urážajú šprintérov a naopak . Potom sa zalistuje 10 rokov dozadu a poukáže sa na skrachovaný pretek a opäť výsmech ! Teraz by som ja mohol zalistovať 10 rokov dozadu a hľadať skrachovaný závod na KT a pouk ázať na rýchlosť 500 m/min. K tej rýchlosti môj názor - počasie - vietor - teplota . A potom sa stáne že 1 000km a rýchlosť 1 700 m/min , veru rýchli slimáci ... A potom anomália na ST ( nie zlé počasie do toho sa už dávno nepúšťa ) a rýchlosť 500 m/min. Šprintéri v roli slimákov ... Teda si raz a navždy všetci zapamätajte o rýchlosti na preteku rozhoduje počasie . Samozrejme rýchle holuby budú ešte rýchlejšie a DT na nich nebudú stačiť.
Zdeněk Adamík (11.02.2017, 08:16)
Já mám obojí holuby i na ST a také na SDT. A snažím se podle předpovědi počasí připravit a nasadit takové kteří by byli schopní zvítězit. Tedy i Jansseni jdou někdy na 1070 km někdy to vyjde jindy propadnou. Nedávám tedy jako někteří chovatelé holuby na sdt jenproto, že na to mají věk. To považuji za celkem jednoduchý možná až primitivní výběr.
Je pravdou že poslední roky inklinuji více k chovu SDT holubů. Zdravotní dlůvody i přibývající věk mi neumožňují věnovat tolik potřebné energie na přípravu dvouminutového závodu KT. Bez takovéto přípravy a neustálého udržování umělého zdraví holubů se totiž krátká či střední trať vyhrát nedá. A nějakých dvacet procent mě už hodně let naprosto nezajímá. Dříve jsem v NS říkal že jdu každý závod vyhrát, dnes chci již jen vyhrát počtvrté Oostende a potom se závoděním skončit.
Šimko František (11.02.2017, 08:27)
No prajem Vám aby ste to Oostende vyhrali až tak o 10 rokov ...
Jozef Daníšek (11.02.2017, 09:51)
Pozdravujem. Niekedy sa musím usmiať,keď sa tu rozpisujeme o dlhotraťových holuboch, a delíme to ďalej na rôzne iné kategórie.Nepatrím medzi najmladších chovateľov,a mám to šťastie,že mi ešte pamäť,trošičku slúži.Pamätám si keď sa v rámci celého Československa letel prvý krát Brusel.Bolo to na začiatku 60 rokov.Belgický kráľovsky zväz,víťazom v jednotlivých krajov daroval mladého poštového holuba.Pre mláďata sa muselo ísť do Prahy.V Žilinskom kraji to vyhral pán Ján Oleš z Budatína.Bol som vtedy jeho susedom.A chcem povedať,že v Žiline sme leteli Kijev,Vyhral ho pá Vojtech Tvrdy z Rosiny.Lietali sme Bukurešt,Craiovu,/Rumunsko/ z Poľska Suwalky,Gdyňu,Štetín,z Nemecka Schwerin,Roztok,Aachen z Holandska Hag.Nikto vtedy nešpekuloval a nerozmýšľal nad tým na akú kategóriu sa ma špecializovať.Každý lietal s tým,čo mal na holubníku ,úplne spontálne.Nestalo sa ,že by sa v Žiline nedolietala sezóna.Preteky niekedy trvali i tri dni.Dnes sa zrazu dočítam že nejaké OZ nedolietalo sezónu preto ,že väčšina chovateľov potratila svoje holuby.Ja viem teraz začne niekto oponovať,aké boli vtedy podmienky.No podmienky boli primerané tej dobe v ktorej sme žili i my chovatelia.Holuby sa prepravovali po železnici.No a železničiari,to vypustili vždy,pretože potrebovali vagóny.Žiadne mobily,žiadne predpovede počasia. Bežný štart 5 hodín ráno či prší či neprší.A pretekalo sa o sto šesť.Koľko krát si položím otázku,čo to boli za holuby,keď toto vydržali.To musel byť genofond !!!. Teraz začíname objavovať to čo sme tu už mali.A teórii toľko až sa Vám hlava z toho zatočí.Ešte raz chcem podotknúť,nikoho nechcem mojim príspevkom dráždiť iba som si tak zaspomínal,pretože toto som zažil a prežil
Miroslav Vavrek (11.02.2017, 11:29)
Taktiež pozdravujem.Pán Daníšek,teraz ste tú pomenovali skútočné holubiarstvo.Škoda,že už sú to len krásne spomienky.Pamätam,ako sa ešte v prútených košoch vozili holuby zo Stropkova na železničnú stanicu do Prešova. A ako spomínate,letelo sa z Rumunska,Poľska,Nemecka aj Belgicka.Na evidencií bolo 4O holubov,ktorí odlietali celú sezonu.Nebolo skoro žiadných prípravkov a značkových krmív.Keď sme dostali od Zväzarmu trochu hrach a kukurice tak to bola radosť,lebo holubiarí patrili v tom období pod Zväzarm.To čo dnes nazývame KT sme považovalí za nácvik.Prvý pretek začínal od 200km.Nikto nedelíl kategorie,čo malo perie to letelo.Bol to skútočný sviatok a zážitok.V mojej dedine sme boli šiesti okruhu 5O metrov,takže ani hodiny sme nepotrebovali,sedeli sme a čakali všetci spolu.Kto mal prvého nemusel platiť skladanku na slivovicu,ktorá sa chladila v potoku.Viac ako polovica dediny chodila k nám čakať holuby,niekedy bolo viac divakom ako dnes niekde na futbale.Taký bol holubarský šport,čo je dnes?ťažko dať odpoveď
Barbirik Igor (11.02.2017, 11:34)
Pán Daníšek ďakujem ten príspevok nemá chybu !
Nad týmto by sa mal každý zamyslieť že nám to prinášalo radosť .
Miroslav Ďurana (11.02.2017, 19:26)
Pán Barbirík, dlho som odolával napísať.A to je aj k téme Olympiada.Holuby chovám asi ako som sa narodil.Mal ich otec a s bratom som začal závodiť ked som mal 15.on 18.rokov Mám 50 rokov,ale vždy je to pre mna radosť ak môžem holuby nasadiť.Prešiel som viac funkcii OZ.
Ako vycvikár OZ nepotrebujem SZCHPH na to aby mi navrhlo 800+,ale ak to budú chcieť chovatelia tak to budeme letieť a pretekový plán tak postavím.OZ je 5 percent čo chce 800+ a preto mám vyhovieť tým 5 percentám?S pozdravom.
Barbirik Igor (11.02.2017, 20:51)
Zdravím vás pán Ďurana keď ste si všimli napísal som že treba urobiť prieskum kto chce a kto nechce
lietať tie trate nikoho predsa nemôžme nútiť aby robil to čo nechce .
Preto som navrhol aj nejaké riešenia ,či by sa jednalo na regionálnej úrovni alebo krajskej či nejakej
inej to už je vec dohody
Alebo či tie preteky by boli ako komerčné a kf. by sa im zarátal do výstavných kt.
Podľa mňa už aj tie preteky nad 700 km by možno pre chovateľov boli viac zaujímave a inšpirujúce
ak by bol za nasadeného holba poplatok 50 centov na výhru pre prvého až ........30 tého .....
Súhlasím s vami že na pretekový plán nepotrebujete SZCHPH ale dajme si ruku na srdce ak by neboli
nariadené aspoň tie 700 km trate kto by potom donútil tých bodových majstrov na krátkych a stredných
tratiach aby ich leteli ? ale ak chcú byť majstri OZ musia ich letieť.
Možno by bolo zaujímave zrušiť generálne majstrovstvo OZ a mať majstrov kt.,st.trate plus dlhé C a E majstrovstvo ale nie som si istý či by to bolo dobre a čo by nám to prinieslo ,
Pán Ďurana pred 25 rokmi sme nemali ani kt.st.ani kof. Československo vyhrávalo Olympiády medzi chovateľmi bolo priateľstvo a všetci sme sa spolu tešili čo sa o dnešnej dobe v ktorej holubári začali byť
obchodníci s holubmi nedá povedať.
Miroslav Ďurana (11.02.2017, 21:06)
Dobrý večer p.Barbirík a všetci diskutujúci.Ako si postavíme majstrovstvo OZ, opäť nepotrebujeme SZCHPH.A o atmosfére tiež nerozhodujú funkcionári SZCHPH,ale my sami.Stretávajte sa s chovatelmi ktorý za to stoja a ostatný Vám môžu byť ukradnutý.Letu zdar.
Barbirik Igor (11.02.2017, 21:23)
Dobrý večer p. Ďurana mňe nie je nijaký chovateľ ukradnutí ani ten ktorý so mnou nesúhlasí ja rešpektujem
jeho názor .
Peter Kmec (12.02.2017, 09:39)
Pan Barbirik,na meil som vam poslal otazky na referendum.ak niečo chcete doplnte a prepošlite mi to
Jozef Daníšek (12.02.2017, 11:54)
Pozdravujem.Chcel by som pochváliť pána Barbiríka,za iniciatívu a elán s akým sa rozhodol konať.Viac menej začal suplovať to,čo mal už dávno vykonať Slov.zväz.
Kde ja vidím príčinu tohto stavu.Vedeli sme ,že bude Olympiada v Bruseli a že jedným z bodov okrem volieb bude i bod o dĺžke tratí.Slov.zväz mal preto už predtým spustiť širokú diskusiu a po potvrdení stanovisk od jednotlivých OZ a ich vyhodnotení mal na svojich stránkach povedať s akým mandátom tam ide. A za čo bude hlasovať. Nehrať sa s nami na slepú babu.Takýto predpokladaný scenár sa neuskutočnil.Všetko bolo zastreté akýmsi rúškom tajomstva.Je nanajvýš scestné,ak predstaviteľ Slov.zväzu hneď po príjazde našich chovateľov do Bruselu oznámi,že náš návrh na 800 nám neprešiel.Nakoniec po rôznych nejasnostiach,kto ako hlasoval,vyskočí šidlo z vreca a my všetci doma sa dozvieme,že "Slováci" s takýmto návrhom do Bruselu vlastne necestovali.Tak i keď nie som žiaden psychiater
mi vychádza nejaká forma paranoje.S niečim iným tam cestujeme,za to i hlasujeme,potom tvrdíme,že sme chceli a nakoniec sa priznáme,že sme vlastne nechceli.Potom načo ten paragraf v stanovách o zachovaní genofondu.Akého ???
Keď sa bojíme uskutočňovať preteky nad 800 km,čo sa bežne lietalo.Ako určite všetci dobre vieme,že naša členská základňa začína byť základňou dôchodcov.A ak sa Slov.zväz správa tak, ako sa správa,tak sa stáva hrobárom holubárenia na Slovensku.
Začína sa presadzovať záujem akejsi skupiny chovateľov a nie členskej základne.Čoho sa vlastne bojíme.Veď preteky ponad 800 km sa bežne lietali.V minulom diskusnom príspevku som o tom písal.Zabudol som tam uviesť pretek z bývalej Juhoslávie NIŠ.
Ta naša členská základňa nie je až taká veľká,aby sme s ňou hazardovali.Niektorí z nás chcú byť silou mocou majstri.Nakoniec to skončí tak,že budeme lietať o majstra horného či dolného konca.Tak to dopadá po tom,čo začal vyhrávať egoizmus nad zdravým chovateľským rozumom.V minulosti sme si viac pomáhali,viac tešili.A tešili sme sa i keď vyhral môj kamarát.Dnes vládne závisť a peniaze.To boli preteky,keď do Žiliny patril i Lipt.Mikuláš.Také mená ako páni Rufus,Zlejši,Hyben.To bola konkurencia.Menili sme si vajíčka mláďatka.Boli časy,keď nás v Žiline bolo skoro 650.Mali sme dve Liazky s vlekmi.Bežne sa nasádzalo okolo 7000 holubov.Dnes nás je sotva po posledno sčítaní 103 a keď podáme evidenciu, tak tuším nás bude ešte menej.
Mladých není a ani nebude,lebo ak mladý príde k sotva priemernému chovateľovi pre mladé a tam sa dozvie ,že ak nemá 50 Euro a viac tak nepochodí /česť výnimkám"/no tak si pôjde možno radšej kúpiť "marišku".
Nad tým torzom čo z našej chovateľskej základne ostalo by mal držať ruku Slov.zväz.A robiť veci tak aby bol nápomocný každému a snažiť sa spraviť pre spestrenie pretekov všetko.Veď my sa bojíme niečoho,čo tu dávno bolo a úspešne to fungovalo.Ale tu začínajú špekulácie prevládať pred raciom.Nám nič neostane, ak budeme chcieť prežiť budeme sa musieť spájať a tam to bude už o poriadných kompromisoch,lebo dopadne ako " Viktorka u splavu".Citát som si požičal z knihy Babička.B.Nemcovéj.
V prvom rade by sa mal zobudiť Slov. zväz a prijať také opatrenia a hlavne iniciatívne ich riešiť a zachránil to, čo sa zachrániť ešte dá
Aby ho nemusel suplovať pán Barbirík,za čo mu patri môj obdiv.
Július Marton (13.02.2017, 13:16)
Zdravím Vás chlapci.
Je dobré,že sú aj chovatelia ako je pán Barbirík a presadzujú rozumnú alternatívu. Začo mu môžeme byť vďačný.Veľa chovateľov má len krčmové reči a potom na konferenciách a schôdzach to aj tak vypadá.Pevne verím ,že chovatelia budú nasadzovať holuby na DT - SDT. Len je nutné aby SZCHPH zakomponoval do pretekového poriadku : Ochrana zviera pri preprave, ktorá bola vydaná v r. 2010. Jedná sa o tabuľku pri preprave : cesta do 500km 250cm2/ks
cesta nad 500km 300cm2/ks
minimálna výška 21cm.
Je to kodex osvedčenej praxe pre prepravu závodných holubov západoeuropskej konfederácie chovateľov závodných holubov Belgicko,VB, Holandsko,Nemecko,Francúzsko.Luxembursko.V ČZ je to taktiež.Keď že sme v FCI malo by to platiť aj pre nás. Pokiaľ si niektorý chovatelia budú zamienať holubov z ťavami a nenapájať holubov budeme stáť na mieste.Pri nasádzaní netlačiť holubov do boxov ako kapustu do suda.Holub je živý tvor, potrebuje vodu a priestor. Krmenie ani nespomínam. Nebudú zbytočné nezhody ktorá OZ má aké boxy.Je to matematika cm2 nás nepustia.Ja osobne som toho názoru,keď sa vyriešia tieto vážne veci tak sa pohneme rýchlo dopredu.Nemám rád direktívy nahlás holubov ,zaplať a viacej sa nestaraj.Som ochotný aj veľa mojich priateľov nasadzovať holuby na DT-SDT ,ale musia byť stanovené podmienky.Vodiči a sprievodcovia prepravovaných holubov musia mať školenie o preprave zvierat ,ktoré stojí na osobu 70,00 Eur. Skladajú záverečné skúšky,keď uspejú dostanú certifikát.To znamená,že výhovorka neviem ,nepočul som neni namieste.Pri nedodržiavaní stanovených predpisov sa dopúšťajú priestupku týrania zvierat. Táto diskusia je zaujímavá, riešia sa tu DT-SDT ,ale žiadna zmienka pre dobro holubov. Nato sa akosi zabúda.Starý chovatelia čo si vážia svojich holúbkov Vám budú kašlať na DT-SDT pokiaľ nebude vyriešená preprava a starostlivosť.
K tomu fanclubu pána Krajčíka ,len toľko. Mňa tam môžete kľudne zaradiť.
Poznám pána Krajčíka dosť dlhú dobu ,aby som zistil že je to mladý a talentovaný a hlavne prospešný člen SZCHPH, ktorý z veľkým nasadením sa snaží na úkor svojho voľného času riešiť rôzne situácie ,ktoré ani nepadajú do jeho kompetencie.
Netreba mu závidieť služobné cesty na výstavy Maďarsko,Belgicko atď. lebo z nás neni toľko fundovaných chovateľov ,ktorý ovládajú nemecký a anglický jazyk.Ja si myslím ,že väčšina z nás ovláda veľmi dobre 3 jazyky jeden v hube a 2 v topánkach.Bez urážky.Nemienil som sa zapliesť do tejto diskusie,ale som člen SZCHPH ,riadne si platím členský príspevok a podľa stanov SZCHPH mám na diskusiu nárok.Len toľko páni.
P.S. Pán Barbirík ,viem že to zaberie veľa voľného času ,preto Vám ďakujem za Vašu snahu a ochotu dať veci na správnu mieru.
Marton Julo
Barbirik Igor (14.02.2017, 11:22)
Dobrý deň ozvalo sa mi síce málo chovateľov ale čo ma potešilo že sú to mladý chovatelia ktorý už chovajú
holuby ale aj taký ktorý by chceli chovať ,zrejme inšpirovaný úspechmi pána Marcinkecha z čoho mám
radosť.
A čo vy skalný vy máte aký záujem o to čo chcete a čo nie ,vy nemáte záujem aby po vás zostalo niečo
dobré ?
Ohromuje ma váš prístup urobiť niečo dobre v prospech dobrej veci v našom športe.
Milan Blahovský (14.02.2017, 11:27)
Česi by ti Igor asi odpovedali takto : "Staré psy, novým kouskum nenaučíš..."
Richard Baško (15.02.2017, 16:55)
Tých "starých psov" netreba učiť žiadnym novým kúskom. Pre väčšinu z nich boli trate nad 800 km sviatkom. Tie dolety napr. zo Schwerinu boli pre nich úplne iný level, ako dolety z KT či ST. Keď sa leteli ako dvojpreteky, mnohokrát aj keď nemali holuby na kratšiu trať, na dlhú nasadili vždy. A k čomu sme sa dopracovali dnes? Super dlhé trate sú nad 700 km :-), v plánoch ich máme nastavené tak, aby najbližší chovateľ mal 701 km, bojíme sa ísť s holubami ďalej. U nás sme mali asi pred 2-3 rokmi pretek nsd 800 km. Ako to dopadlo? Ranný štart a % naplnené niekedy na druhý deď poobede. Veď my už ani nechováme holuby na SDT. Najradšej máme, keď to fúkne do chvosta a potom sa chválime, že nám holub z Nemecka priletel o 14. hodine. Ale klameme sami seba. Čo sme urobili pre rozvoj SDT? Asi toľko, že sme ich hranicu znížili na 700 km a keď sme mali možnosť ju predĺžiť, tak sa o tom nikto nebavil a boli sme opití rožkom, že je to hotová vec. A čo sa stalo potom, už vieme. VCS máme už zopár rokov z Gothy, čo je pre niekoho 510 -520 km, ale pre niekoho 850 - 860 km. Východ to potom odignoruje. A reálny NP pre východ ani schválený nebol. Komisia ustanovená VZ na vypracovanie návrhov NP ani nezasadla. Takto sa tvoria podmienky pre rozvoj pretekovej činnosti? My nemáme žiadnu víziu, ako ďalej. Za NP a VCS sa schvália preteky, ktoré najviac vyhovujú prítomným schvaľujúcim osobám, resp. ich blízkym a o ostatných sa nestaráme. Toto prosím neberte ako kritiku, toto je reálny stav.

U SDT máme latku položenú prinízko. V podmienkach MS sa pre SDT počítajú 2 najlepšie koeficienty. Podľa mňa je to málo. Potom sa v pretekových plánoch objavia max. 3 trate nad 700 km a dosť. Možno by stálo za zváženie zvýšiť to na 3 koeficienty s podmienkou jedného koeficientu z preteku min. 800 km.

Doporučujem VCS a NP smerovať tak, aby sa minimalizovalo doletové rozpätie. Myslím, že v koridore Brémy-Lubeck by sa našli vypúšťacie miesta, na ktorých by sa zhodla celá krajina. Len už treba konečne prestať tak úpenlivo pozerať na vlastné triko. Min. 3 spoločné preteky pre celé Slovensko každý rok (povedzme Brémy, Hamburg, Schwerin), výsledky národné + po pásmach. A urobiť z toho nejakú tradíciu (pevné dátumy a miesta), ktorá se nebude meniť každý rok. Myslím, že z 3 pretekov by bol rozptyl špičkových doletov väčší ako z jednej Gothy, ktorej sa ani nezúčastňuje celé Slovensko. Dnes sa ešte má kto dohadovať, tak nemárnime čas, lebo o 10 rokov už môže byť neskoro. Pred 10 rokmi sme lietali 5 tratí nad 700 km, z toho 2x nad 800 km a čuduj sa svete, boli aj holuby, čo zvládli všetkých 5 tratí v cenách.





Jozef Daníšek (15.02.2017, 18:39)
Pozdravujem.Pán Barbirík prosím Vás pošlite mi SMS-kou číslo Vášho telefónu,alebo mailovú adresu.
na č.t.0903 522 422
Jozef
Barbirik Igor (15.02.2017, 18:56)
tel. 0903 700 293

meil barbirikigor@centrum.sk
Zdeněk Adamík (15.02.2017, 19:05)
Pane Blažko, ještě Vás trochu doplním. Schválením tolerance +-5% km/závod se dostáváme na úplný paskvil a to k závodům nad 665 km!!! To jsou maratony? Prostě mi na tomto nejvíce vadí, že to tak NĚKDO nazývá. A začnou další spekulace a pořád dokola. Jak se u nás také někdy říká: "Jak u blbých na hůře (povale)".
Jinak proti té toleranci u kat. "A" - horní limit a "B a C", které se stejně letí se stejným typem holubů nic nemám, ale u "A" snížení na 95 km a u E 665 km to je pro mne jen těžko pochopitelné.
Kam to bude dále směřovat, pokračovat?
Jako "starý pes", se navzdory přísloví, rád učím nové kousky - ale smysluplné.
Jozef Daníšek (15.02.2017, 20:17)
Pozdravujem pán Adamík.

Pýtate sa kam to bude smerovať? Jednoduchá odpoveď.K totálnemu znechuteniu.Až zrazu sa niektorí precitnú,že nebudú mať s kým pretekať.No a potom si s posledným rozumom môžu niečo spraviť.........??????
Miroslav Vavrek (17.02.2017, 19:59)
ZO Stropkov-mesto na dnešnej členskej schôdzi zaoberalo referendom p.Barbiríka a 92% chovateľov je za SDT na ktorých sa chce zúčastniť.Nebudem tu vypisovať mena všetkých našich chovateľov,tie najdete na našej stranke www.sp-m.webnode.sk.Taktiež sa radi zúčastníme aj na preteku Brusel navrhovaný SZ.
Peter Baňacký (18.02.2017, 08:09)
Peter Baňacký ZO Trebišov, som za SDT nad 800 - 1000 km
Luhový Miroslav (18.02.2017, 08:33)
p.Baňacký,kľudne možete v OZ letiet aj 3 x 1 000 km.Je to vecou každého OZ aký plán si postaví.To,že ste ale vy za SDT 800-1000 neznamená ,že aj ostatní majú rovnaký názor.Sám som zvedavý čo poletíte,držim palce.
Zdeněk Adamík (18.02.2017, 09:36)
Miro já jsem to pochopil tak že pan Baňacký dává v referendu hlas těmto tratím. Tak napiš jednu větu, že Ty je nechceš a je to. Někdo si to vyloží tak, že se jich bojíš, jiný jen, že máš jiný názor. O ničem jiném to není.
Peter Baňacký (18.02.2017, 09:57)
Pan Luhovy p. Adamik to pochopil spravne, tato tema je o referende, ja som hlasoval za svoju osobu nie za cely klub resp. OZ, myslim ze to nebolo az tak nezrozumitelne.
Jančok Ľudovít (18.02.2017, 10:26)
Zdravím Vás. Igorko prosím ťa máš už aj dáke čísla? Ja viem nie je to jednoduché, len to prosím vydrž a buď trpezlivý. Pozdravujem Ludvik.
Štefan Gubric (18.02.2017, 10:47)
Súhlasím s pánom Luhovým.Podľa mňa najspravodlivejšie referendum bde uverejnenie pretekových plánov OZ-pre rok 2017.A potom diskutujte. ZO-Kostolný Sek má pre rok 2017-SDT-800+.
Zdeněk Adamík (18.02.2017, 11:10)
Pane Gubric: provedu! Po slovensky: vykonám!
Peter Baňacký (18.02.2017, 11:32)
Po zverejneni PP uz niet o com diskutovat p. Gubric, uz len letim alebo neletim
Jančok Ľudovít (18.02.2017, 12:17)
Zdravím Vás. No veľa chovateľov sa v tomto roku nemusí SDT-ani zúčastniť, lebo sa na ne len pripravuje, samozrejme chovom takých holubov ktoré na to majú geneticky a nie len možno sa podarí. Aj kôň ktorý je účastník Veľkej Pardubickej musí mať genetické predpoklady na takú trať. Buďme trpezliví a počkajme si na prieskum. Pozdravujem Ludvik.
Jozef Daníšek (18.02.2017, 16:32)
Pozdravujem. Chcel by som nadviazať na predošlý príspevok pána Jančoka.V poslednom čísle časopisu "Die Brieftaube" som si prečítal veľmi pekne úvahy a myšlienky a tiež veľmi pekne prirovnania,ktoré súvisia z našou témou.Nebudem to citovať všetko, iba niektoré postrehy.Začína to tým,kde sa vlastne naše holubárstvo dostalo.Holub bol odjakživa voľne žijúcim vtákom v našej prírode.Voľne lietal a kŕmil svoje mladé bez ohľadu na počasie.A musel ešte absolvovať tisíce kilometrov do svojich letovisk,tiež bez ohľadu na počasie.
My sa dnes bojíme pustiť holuby čo len niekoľko desiatok km.ak není ideálne počasie, obloha bez mráčku. Musí byť super priaznivý vietor a ani náznak protivetru.Autor článku sa pýta ? Čo to dnes vlastne chováme.Najradšej by sme im pribalili i pampersky,Trošku ich zaťažíme a už máme obrovské straty a katastrofálne prílety.Ale dobrých holubov sa dochováme iba vtedy, keď ich zaťažíme a pridáme na kilometroch.
Pretože tam sa ukáže ich sila,charakter a hlavne ich inteligencia.Každý letí sám za seba,žiadne kŕdľove prílety.A nakoniec skoro vždy vyhrá ten,čo je prvý na čiare príletu.Musíme rozvíjať ich genofond a nie ho potláčať.Chováme na holubníkoch zbytočne veľa sotva priemerných holubov a zdôvodňujeme to napríklad tým,že ich brat,otec,či sestra dosiahli nejaký dobrý výsledok.
Otázka je dobrý,alebo špičkový.Takéto priemerné holuby potom,dostať čo najskôr z holubníkov a držať sa tých,čo dokážu svoje vynikajúce gény prenášať na svoje potomstvo, ktoré to potvrdí v praxi.Pri dobrej príprave je holubovi jedno či bude letieť 300 km,alebo 800km.No a na to nám bude stačiť chovať 40 holubov, výborných pretekárov a 15 chovných.O to viac sa venovať genetickému fondu.Tak čo Vy na to? Pán Jančok sa už genetických predpokladov dotkol. Je zaujmave,že tento článok uverejnila žena pani Gizela Zoland
Barbirik Igor (18.02.2017, 16:53)
Pre pána Gubrica OZ Nitra má okolo 140 chovatelov z toho nad 800 km ma iba 20 chovateľov Nienburg Drakenburgod 770,581km----815,329 km pán Gubric otázka neznela koľko máš ty km ale či chceš lietať aj 900 km alebo 1000 km trate čiže SDT
Ak si to nepochopil otázka znie či chcú chovatelia lietať trate od tých 700 km do 1000 až 1100 km
Barbirik Igor (18.02.2017, 17:08)
Ludvík tento rok to málokto už vie uskutočniť je potrebne to robiť do budúcna možno v ďalšej sezone
Najskôr treba zistiť koľko chovateľov má záujem o SDT ,vyhodnotiť to a popremýšľať ako ďalej .
Buček Eduard (18.02.2017, 17:26)
Na Orave lietame už 3 trate nad 800km
P.Matalik (19.02.2017, 07:58)
Výborný postreh p.Daníšek.Fakt to pred r-1989 fungovalo a bola to skutočnosť.Zdeňek tu zaviedol "slimákov" a ja cvičené opice a sme doma.
Barbirik Igor (19.02.2017, 08:22)
Ďakujem chovateľom ktorý nemajú problém vyjadriť svoj názor verejne a majú záujem urobiť niečo prospešné pre chovateľov.Ďakujem aj tým chovateľom čo mi doteraz zaslali SMS alebo meil.
Ale niektorý len píšu ,ale nenapíšu som Za ,som Proti alebo možno v budúcnosti
Stanislav Matuška (19.02.2017, 09:23)
Chci poděkovat panu Igorovi za jeho snahu zjistit zájem o SDT i když se mně to přímo netýká. Již 27 roků vydáváme časopis Letu Zdar a za tu dobu jsem navštívil nespočet vítězných chovatelů jak u nás, tak i na Slovensku, takže jsem stále v obraze. Mohu tedy poměrně dobře popsat trendy a ty jsou přesně takové, jako o něco výše popisuje pan Daníšek. Přesně si vzpomínám, jak mně před cca 12-ti lety u nás málem přibili na kříž jen za to, že jsem tlumočil nepříznivý názor jednoho chovatele na závod Oostende a dnes? Tentýž iniciátor kampaně a bývalý dálkař se ocitl na opačné straně barikády. Na dlouhých tratích (o těch SDT ani nemluvím) nenechá nit suchou. Dálkaře zkrátka vytratil a dnes lobbuje za krátké a střední tratě. Jednoduše sleduje svoje úzké osobní zájmy. Není to chovatelské, ale v osobní rovině snad pochopitelné.

Co však vůbec nechápu, je obecná nechuť k dlouhým tratím. My jsme s Josefem Večeřou vedli při nedělních zimních "rozborech" pravidelné debaty o tom, zda je těžší připravit holuby na krátkou nebo na dlouhou trať. On tvrdil, že na dlouhou a já zase, že na krátkou. Argumenty byly tvrdé a ostré i podle toho, jak hodně jsme si slivovičkou chladili horký čaj. Nyní přednesu svoji variantu. Začnu Josefovým argumentem, že z krátké trati přece přiletí všichni holubi! Ano, při normálním počasí přiletí v krátkém časovém úseku velmi mnoho holubů. Potíž je v tom, že jedině tvrdou prací, přípravou, motivací a dalšími postupy se podaří právě těm vašim holubům přiletět o nějakou tu vteřinku před ostatními. Kdo toto není ochoten podstoupit, stává se pouhým účastníkem takového závodu. A ruku na srdce? Kdo toto všechno doopravdy dělá? Jediná "výhoda" kratších tratí tedy spočívá v tom, že holubi se vracejí.

U dlouhých tratí a u super dlouhých tratí zvláště, je tomu trochu jinak. V tomto případě může nějaká přílišná motivace spíše uškodit. Na tyto závody je třeba chovat holuby "se srdíčkem", kteří mají chuť a odhodlání letět a letět. Procenta ve většině případů nebývají naplněna rychle, závody mnohdy pokračují i přes noc. Proto jsem Josefovi tvrdil, že dlouhé tratě jsou svým způsobem pro chovatele jednodušší. Zdůrazňuji spojení "svým způsobem". To proto, že holuby lze připravit ve větším poklidu, s využitím dlouholetých chovatelských zkušeností. Hlavní roli zde hraje genetika a pak správné nakrmení před závodem, aby měl holub potřebné zásoby energie i vnitřního tuku.

Na Moravě jsme bývali svědky toho, že na kratších tratích to drtili hlavně mladší, draví chovatelé, kteří dnes do této kategorie samozřejmě již nepatří a na dlouhých tratích dominovali starší, zkušenější a rozvážnější chovatelé. Dnes, kdy již většina z nás patří mezi ty zkušené a rozvážné, tak se obecně dlouhých tratí bojíme. Ale na těch kratších vás těch několik mladších a dravých rozebere na šroubky. Výsledkem tak budou minimální bodové zisky na kratších tratích a žádné zisky z dlouhých tratí, protože jich bude málo, nebo žádné. I takové oblasti již, bohužel, existují.

Naší nevýhodou je rovněž vysoká závislost na předpisech FCI. Já tvrdím, že kdyby v FCI vypsali ještě pro letošní rok kategorii "Mars", tak jsme ochotni zajistit raketu a na Mars ty holuby dopravit. Když je kategorie 700 km, všichni všechno zrušíme a předěláme na 700 km. Jen a jen kvůli tomu před časem v podstatě zanikla "Morava" se 4 společnými závody. V samotné Belgii na nějaké limity doslova kašlou. Mají své tratě, své soutěže a když se do nějakého koeficientu vejdou, tak je to dobře. Ale kvůli koeficientu ještě žádnou svoji soutěž nezrušili.


Jozef Daníšek (19.02.2017, 10:53)
Pozdravujem.Chcem potvrdiť slova pána Matušku,že v Belgii a i v Holandsku na limity kašľu.Mal som tu možnosť spolu s mojim priateľom Ing.Kučerom Vladimíromm na jeseň navštíviť dvoch špičkových chovateľov bratov Schele v Terneuzene /Holandsko/ a rodinu Van Herten-Schurmans v Neeperte /Belgia/. Začnem Holandskom.Mestečko Terneuzen je úplne na severe Holandska na brehu Severného mora.Stromy boli pomaly naklonené pod 20 stupňovým uhlom smerom od mora,tak ich donútil rásť sústavný vietor od mora.Preteky majú skoro vždy v protivetre hmla,dážď.V týchto podmienkach oni dokážu nalietať prve esa Holandska.Nie v Eidhovene,či v Utrechte,čo sú mesta vo vnútrozemí Holandska.Ale v týchto pre nás pomaly nepredstaviteľných podmienkach.Holuby boli väčšie mohutnejšie ale s perfektným krídlom,na čo oni dávajú hlavný dôraz.Oko není pre nich také dôležité.Myslí farbu oka.Na poznámku,že u nás máme menšie holuby mi s úsmevom odpovedali,že to by ich tu určite odvialo na more.Tak tu sme si uvedomili,že aké sme u nás bojazlivé trasoritky,keď sa bojíme pustiť holuby,keď nedajbože poprcha,alebo sa v niektorých miestach drží oblak hmly nad zemou.Dlhé trate sú pre nich korením pretekania.Holanďania sú tým známi.Druhou zástavkou bola rodina Van Hertem-Schurmans v Neerperte/Belgia/.Stopercentné prijatie,zase na holubníku prve esa v Belgii.Až sa nám oči pretáčali z akého množstva vypustených holubov,dokázali tie holuby tieto špičkové umiestnenia nalietať,Čo je však hlavné, čo tu spomenul pán Matuška,s koeficientami si žiadnu hlavu nerobia.Majú takú škálu rôznych súťaži,skratka oni sa bavia.Len tak pre zaújmavosť uvediem,že s mladými holubmi začínajú pretekať v máji a končia v septembri a čo bolo prekvapením pre mňa.Stále som si myslel,že Schurmans je chlap a to je meno manželky Van Hertema s krstným menom Lisette.A sú výborní hostitelia a hlavne chovatelia a i v časopise Die Brieftaube im prvom čísle tohto roku venujú štyri strany.Úprimne sme im závideli, nie tie úspechy ,ale tu hravosť s akou oni holuby chovajú.Prečo to nejde u nás.Na odľahčenie poviem. Áno priniesli sa odtiaľ mláďatka i staršie holuby a hlavne veľa rad pri chove holubov
Milan Blahovský (19.02.2017, 10:55)
Presne ako píšeš Stanislav, je to bohužiaľ tak. Smutné je , že to trápi tak možno 10 či 15 % chovateľov a zvyšok to buď ani nevníma alebo nechápe. Iste sa budem opakovať, keď poviem, že sa milovníci krátkych tratí nezaobídu bez tých čo majú trpezlivosť presedieť dlhšie na dolet holubov. Oba skupiny sa stretávajú na spoločnom vyhodnocovaní sezón a podieľajú sa na chode OZ či ZO. Tak isto ako "malí" chovatelia a veľkochovatelia atď., tak je to so staršou či mladšou generáciou chovateľov. Kto si myslí, že to ide aj cestou bojkotovania druhej skupiny, prípadne kladenia im polien pod nohy, mal by asi zmeniť chov PH na povedzme chov exotov či kačíc mandarínskych....
Šimko František (19.02.2017, 14:33)
Pán Barbirík to ste si ozaj mysleli že z tých 3 000 členov SZCHPH sa Vám ozve aspoň 100 ? Ozvalo sa ich aspoň toľko ? Podľa mňa možno 90 % holubárov lieta už iba preto lebo holubária v drvivej väčšine už od detstva. A hoci ta ich pomyslená lokomotíva je už odpojena ich vozeň ešte zotrvačnosťou ide a dôjde alebo aj nedôjde do depa na konečnú. Nie v kluboch , ale v oblastiach je iba málo takých čo majú ambíciu nalietať nejaký špičkový koeficient a pod. Veď sú to poväčšine dôchodcovia , alebo aj mladší ale veď ako spomína p. Matalík za úspechom je drina , každé ráno hodinu na dvore , večer zas , a dookola ,financie , v lete musia byť holuby na 1. mieste , všetko ide bokom . Chce sa to každému ? A možno sa aj chce , ale nemá nato . Na Milanovi sa mi páči že hoci v súťaži o majstra OZ niekedy prehral pre DT , nikdy v tomto ohľade nešpekuloval ale zadovážil a vyselektoval si aj tento typ pretekárov a dnes ich na svojom holubníku má a nestrachuje sa či sa poletí 701 či 801 km.
Barbirik Igor (19.02.2017, 15:33)
Pán Šimko to čo si myslím ja vás trápiť nemusí.
Tých 90% chovateľov to má celí život koníčka a ja si tých chovateľov vážim viac ako tých 10 % špičkových
koeficientovich chovateľov z umelým zdravím holubov.(obchdníkov )
Nie každý na to má nemalé prostriedky a nie každý je alchymista .
Vážim si ich preto že aj keď celí život dosahujú len priemerné výsledky stále nosia holuby na preteky
aby mali radosť keď ich vidia vrátiť sa domov.Bez týchto chovateľov nebudú ani tí špičkový .
Na záver pán Šimko vy zrejme nemáte záujem o SDT tak vás poprosím vyjadrujte sa za seba a nie za Milana,
Petra alebo Jána ........
Milan Blahovský (19.02.2017, 15:39)
Feri, vieš, že by bolo jednoduchšie bojovať proti SDT a zaradiť sa do tej "masy", ktorá sa vidí v KT či ST, ale to by bolo príliš jednoduché na môj vkus. Ako bývalý športovec som sa netešil iba na zápas v peknom počasí, ale bojoval som za tím aj v daždi aj zime...
Čím som starší, tým viac vnímam krásu doletu holuba, ktorý bol ráno vypustený na vzdialenosti, ktorá je mnohým chovateľom možno aj cudzia a nevidia čo sa skrýva za jeho snahou o návrat k partnerovi na holubníku. Takýto jedinec, hoci sa mu nepodarí dostať do potrebných %, má svoju hodnotu už len preto, že to nevzdal po 3 či 5 hodinách letu, že nevliezol do prvého holubníka, kde zbadal napajáčku s vodou, že sa nenechal nalákať individuom, ktorý si platí členský príspevok do niektorej chovateľskej organizácie a našiel si miesto na prebdenie niekde mimo cudzieho holuubníka. Možno bola chyba v príprave, možno ho odklonil zo smeru letu dravec, možno to v snahe o návrat prepálil a tak tie od neho očakávané body chovateľovi nedoniesol, ale pokúsi sa o to pri ďalšej príležitosti.
To je to čím sa líšia tieto holuby, o ktorých sa tu vedie "referendová" téma, od toho zvyšku na holubníkoch. Samozrejme, že selekcia šprintérov je postavená na čomsi inom ako u maratóncov a aj tá vyžaduje umenie chovateľa a preto si netreba medzi seba stavať steny či prekážky, ale naopak stavať mosty, ktoré ich spoja.
Milan Blahovský (19.02.2017, 15:44)
Igor, o Fera Šimka sa neobávaj, ten sa narodil ako chovateľ holubov na SDT a práve tam dosiahol najväčšie svoje úspechy, o akých sa niektorým iba snívať môže. Tam problém nebude s podporou SDT...
Peter Kmec (19.02.2017, 15:48)
Peter Kmec (19.02.2017, 16:01)
Pan Barbirik posielam vam odpovede za ZO Čaklov OZ Michalovce.
1.ste za dlhšie trate ako 700 km
ano 6 nie 4
2.chceli by ste v buducnosti lietať
trate od 800 do 1000
ano 6 nie 2 neviem 2
3.som za ranny štart
ano 8 neviem2
V r.2016 nasadili z našej ZO na STD iba traja chovatelia.

Jančok Ľudovít (19.02.2017, 16:44)
Zdravím Vás. Pán Kmec, jednotka s hviezdičkou. S takými ľuďmi ako ste Vy, je radosť pracovať, nie Igor? Pozdravujem Ludvik.
Peter Dulák (19.02.2017, 20:00)
Milan,veľmi dobrý názor a článok na SDT a holuby,ktoré ich absolvujú.Chcel som niečo podobné napísať,ale len by som sa opakoval,vystihol si to dobre.Niet nad krásu doletov z týchto pretekov a niet nad krásu a hodnotu týchto holubov...a čo sa týka názoru nášho klubu..ZO-Svidník,kde som už dlhé roky výcvikárom,si dovoľujem za drvivú väčšinu našich členov prehlásiť,že sme za trate nad 800 km-SDT.
Jozef Daníšek (20.02.2017, 12:36)
Pozdravujem. Pán Dulák na to dokonca prišiel i veľmi známy chovateľ z Holandska pán G. Kopman.V poslednom katalógu ktorý bol k dispozícii na Olympiade v Bruseli som sa dočítal,že sa stal úspešným chovateľov holubov na dlhé trate a dokonca pre rok.2016 sa stal šampiónom Holandska v maratóne.Že by to bol náznak nového trendu?
Stanislav Matuška (20.02.2017, 12:58)
Každý, kdo chce něco znamenat, v Belgii či v Holandsku po úspěších na krátkých a středních tratí se snaží uspět i v segmentu dlouhých tratí, případně maratonů. Tento trend trvá již řadu let. Gerard Koopman, když jsem u něho byl před cca 7 lety na návštěvě, tak se chlubil prvními úspěchy na dlouhých tratích a jak vidíte, daří se mu.

Když chcete nějakého holuba prodat do Belgie, Holandska, velmi stoupne na ceně, když má jako roční umístěnu nějakou tu pětistovku, když zvládne i delší trať, tím lépe. Klasičtí dálkaři pak požadují po svých ročních holubech takové výkony, že to zde raději ani nebudu psát, protože by si mnozí mysleli, že si vymýšlím nebo že přímo lžu. Ano, četli jste dobře - po ročních holubech !!! Pokud bych přenesl jejich požadavky na naše podmínky, pak musí být dálkař velmi úspěšný nejpozději od svých dvou let. U skutečně dobrých holubů tomu tak v našich končinách skutečně je!
Zdeněk Adamík (20.02.2017, 13:23)
Stando myslíš třeba toto?:


Závod Bad Bentheim 05STR
(52:18:51/007:04:19)


Datum konání závodu: 04.07.2015
Kategorie závodu : Celkové výsledky
Soutěže : IntermistrovstvÝ
Průměrná vzdálenost: 782.68km (rozpeti 709.50km - 832.61km)
Počet nasazených PH: 1303
Počet chovatelů: 220
Čas startu: 05:30:00
Mistrovská série: 4/ 3
Bodová sazba: 100/ 55
Počasí v místě startu: jasno, 20C, klidno

Počasí v místě doletu: jasno, 36C, prom. vitr

Přílet prvního PH: ADAMÍK Zdeněk, Lukov, Lukov
13-0265-968 HE 1.den,20:30:32 hod., rozchod + : : hod.
vzdálenost: 817.46km rychlost: 907.754m/min
Doba letu:15:00:32 hod.

Také si jí vážím, vážím si toho co jako dvouletá dokázala v tomto vražedném vedru a protivětru. A to z voliery - ze sedačky. K tomu jako dvouletá ještě navíc umístila Mayen (Koblenz) 758 km. Dále v roce 2016 kromě dvou KT ještě Oostende-Knokke 1045 km a Leverkusen 785 km.
Asi bude poštovní.
Jozef Daníšek (20.02.2017, 16:37)
Pozdravujem pán Matuška. Mne išli oči vypadnúť,keď som sa na Olympiáde v Nitre rozprával s belgickým chovateľom pánom Martensom,ktorý vystavoval v Belgickej kolekcii dve holubice v kategórii "long distanc". A ta veta,ktorá ma zaskočila bola.Ak ročný holub u mňa neabsolvuje trať na 1000 km,na holubníku nezimuje.Nemusí ju umiestniť,ale musí ju absolvovať.To si myslím hovorí za všetko .Takže ja Vám určite verím.
Peter Baňacký (20.02.2017, 17:52)
Ked sa mozem pochvalit aj ja
Holubica SK-13-02709-561 ako rocna zaletela:

Cena Účasť Perc. Vzdialenosť Koef. Pretek Typ výsledkov
547 2870 / 156 20 % 589.333 km 190.592 Sadki (01.06.2014) AT R 3
4 273 / 36 2 % 803.777 km 14.652 Neubrandenburg (28.06.2014) AT
48 296 / 51 17 % 803.777 km 162.162 Neubrandenburg (13.07.2014) AT OZ
2 250 / 31 1 % 925.004 km 8.000 Wismar (26.07.2014) AT OZ
Priemer / Súčet 10 % 3121.891 km 375.406 Všetky preteky: 4

NP Wismar: nasadenych 15 holubov z toho 7 rocnych, umiestnenych 10 holubov v ramci Slovenska, z toho 5 rocnych holubov, holubica 561: 130 c./7592 h
Barbirik Igor (20.02.2017, 19:41)
Pán Matuška ďakujem za podporu som rád že ste sa zapojili do diskusie hneď to nabralo pozitívny
priebeh diskusie z ktorej má človek dobrý pocit .
Milan ja to nikomu neberiem aké mal holuby ale nech ma nikto neťahá do konfrontačnej diskusie.
Nech sa vyjadrí napíše svoj názor na ktorý ma pravo veď nikde nie je napísané že so mnou musí súhlasiť
ja sa zato neurazím že niekto má iný nazor
Možno sa mi už nikdy nepodarí dochovať také holuby na SDT ako som mal kým som sa presťahoval ale uvidíme.
A veľká škoda že som vtedy nemal elektronický systém .
Zdeněk Adamík (21.02.2017, 07:45)
Pro p. Baňackého: tak ta bude také poštovní. Já ročáky tak nehoním, moji jdou jen max. na 560 km. A bez motivace, jen ze sedaček.
Stanislav Matuška (22.02.2017, 07:19)
Gratuluji ke zde zveřejněným úspěchům holubů Zdeňka Adamíka a Petra Baňackého. Jen tak pro zajímavost uvedu aktuálně probíhající aukci na portále PIPA, kde byl v pondělí zahájen prodej holubů západovlámské chovatelské hvězdy, pana Gino Clicque. Reportáž o jeho úspěších byla zveřejněna v časopise Letu Zdar 2/2017, který jste obdrželi před několika málo dny.

https://www.pipa.be/en/pigeons-forsale/online/auctions/gino-clicque-be-auction-all-pigeons-en/1

Za pozornost stojí aktuální cena 270.000 EUR za jeho "Golden Prince" 13-3031767, který se jako ROČNÍ stal 1.Národním Eso holubem dlouhých tratí KBDB 2014. Stejného titulu dosáhl v roce 2015 opět ROČNÍ holub pana Geert Pollina, vítěze finálového závodu One Loft Race FCI Talent Quatro 2016 ve Šternberku. Mladí dálkoví holubi a dlouhé tratě jsou v zahraničí zkrátka v kurzu.

Stanislav Matuška (22.02.2017, 07:27)
Oprava odkazu:
https://www.pipa.be/en/pigeons-for-sale/online/auctions/gino-clicque-be-auction-all-pigeons-en/1
Jozef Daníšek (22.02.2017, 14:09)
Pozdravujem. Chcel by som tiež prispieť kratučkým príspevkom o tom,že i v našich podmienkach dokážu holuby priam neuveriteľne výsledky.A možno by si zaslúžili viac publicity. Nestratili by sa určite ani na Pipe. Uvediem príklad holubice môjho priateľa Janka Parčiša.Jedná sa o holubicu 00-1408-1056.Všetci vo Višňovom ju poznali pod menom "škvrnka".Nemecka lietala,ako by išla zo Vsetín.Uvediem avšak rok 2015.Pretekala už od prvého preteku v máji.Koš o koš, v tom i dve krátke Nemecka no a bez akejkoľvek prípravy poďme na maratóny.Celkom 5 pretekov. 26,6 2005 Aachen 921 km umiestnila
2,7. " Kolin nad Rýnom 861 km umiestnila
8,7. " Liege prišla poranená od jastraba a ostalo jej iba pol chvosta
16,7. " Hamburg prišla dve minuty po percentách
23.7. " Brusel 1024 km umiestnila
Suma sumárum.Za jeden mesiac 2806 km len v maratóne.Pripočítať ešte republiku.No, čo na to poviete? Na výstave OZ Žilina v tom roku dostali holuby za tri krátke trate pomaly pol metrové poháre a ona za svoj výkon nedostala NIČ.Hoci bola 1 eso SEMK.Aj tak sa dá.
Jozef Daníšek (22.02.2017, 14:39)
Opravujem.Bol to rok 2005.Prepáčte!

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené