od susedov

Ivan Oravec (13.01.2017, 16:49)
Vendelín Šadlák (13.01.2017, 19:06)
Tak toto je premňa niečo neuveritelne,na akom základe sa mohlo taketo niečo stať. Ty chovalia to nemuseli ani prežiť. Česky zvez by to mal okamžite riešiť. Osobne si myslim že by si zaslužili sekeru do chrbta.
jozef slamka (13.01.2017, 21:04)
Toto je neuveritelné ako sa niečo také môže v 21 storočí stať.Veno súhlas...100 bodov.A ľutujem tých chovatelov.
Jančok Ľudovít (14.01.2017, 09:18)
Zdravím Vás. Na udalosti ktoré sa stali u našich západných susedov reagoval na stránke pána Matušku aj náš špičkový chovateľ. Peťko tvoj príspevok svedčí o Tvojej veľkosti nielen ako chovateľa, ale aj ako človeka, ďakujem Ti. Ludvik.
Marián Fibich ml. (14.01.2017, 14:29)

Ptačí chřipka

Autor: Jiří Vik
Vloženo: 13.01.2017 22:52:20 (88.103.192.69 88.103.192.69)

Holubi a ptačí chřipka

HOLUBI SE PTAČÍ CHŘIPKOU NENAKAZÍ

Článek z časopisu „Geglügel-Börse“ 10/2003 – str. 39


S vypuknutím ptačí chřipky v Holandsku, Belgii a v Německu se vnucuje otázka, jestli i domácí holubi (poštovní i okrasní) mohou onemocnět touto virovou chorobou.

Na základě dvou vyšetření – pokusů v USA z roku 1996 (Panigrahy et al.: Susceptibility of Pigeons to Avian Influenza) a 2002 (Perkins and Sweyne: Pathogenicity of a Hong Kong – Origin H5N1 Highly Pathogenic Avian Influenza Virus for Emus, Gees, Ducks and Pigeon) můžeme vysvětlit, že holubi se nakazit ptačí chřipkou nemohou.

Rozhodující pro tyto závěry jsou vyšetření z roku 1996 u holubů, kteří byli infikováni prostřednictvím kapénkové metody (oculomasal) tím typem viru, který v západní Evropě vyvolal propuknutí ptačí chřipky. Tyto vyšetření ukázaly, že žádní holubi se virem nenakazili a ani nevykazovali vytvoření protilátek (imuniologickou reakci), jak to obyčejně při infekci bývá. Holubi dokázali, že na tento virus nejsou vnímaví. Ve stejném prostoru byla s holuby umístěna i drůbež, která nevykazovala žádné příznaky onemocnění a opět neměla vytvořené žádné protilátky, takže nemohla být holuby ani infikována.

V druhém vyšetření – pokusu, byli holubi infikováni nitrožilně (přes žíly). I při této studii se ukázalo, že holubi nejsou vnímaví na zmíněný virus. Slepice ve stejném prostoru, které byly také tímto virem uměle infikovány, onemocněly, vykazovaly protilátky v krvi (serorespons) a dvě třetiny z nich uhynuly. Holubi naopak nevykazovali ani příznaky choroby, ani protilátky.

Výsledky těchto vyšetření oznámil Holandský svaz poštovních holubů holandskému ministerstvu, aby tím poukázal na to, že poštovní holubi ve věci ptačí chřipky nepředstavují žádný rizikový faktor. Stejně tak svaz německých chovatelů poštovních holubů mezitím připravil publikaci, vycházející ze studie z roku 1996 o tom, že holubi tento nebezpečný virus nepřenášejí. Další otázky, které se vyskytují, jestli holubi mohou tento virus přenášet, se tedy tímto stávají zbytečné. Vyšetření na univerzitě Iowa ukázaly už v roce 1993, že ptačí chřipka není holuby přenášena na ostatní vyšetřované druhy ptáků (slepice, krůty).

Výsledky uvedených vyšetření budou jistě zajímat hlavně chovatele drůbeže, protože se zde konala přímá porovnání holubů s drůbeží v jednom prostoru. Vždyť mnozí chovatelé drůbeže chovají také holuby a tyto spolu na výstavách také vystavují.

Přeložil: Ing. Josef Demeter
zdroj : http://www.ecoteam.cz/?page=forum&akce=tema&t=655
Pavol Holka (14.01.2017, 14:36)
Je to velmi smutne. Nechapem ako sa to mohlo stat. Myslim ze na to aby mali oprávnenie na likvidáciu chovu by potrebovali lekarske vyšetrenie holubov a az po preukázaní nákazy by mohli konat takze tato udalosť je len nejaky "omyl" alebo zmanipulované nariadenie. Ja na ich mieste by som to dal na súd, keď nemali oprávnenie ktoré by sa muselo na dacom zakladat tak je to neoprávnený vstup na súkromný pozemok a zásah do majetku. Mimochodom jeden nas rodinný známy, veterinár nám pred rokmi ked bola pandémia vtáčej chrípky povedal ze vtáčia chrípka tu vždy bola len sa okolo toho nerobilo haló. Dalsia vec je ako bolo spomenuté v diskusii na stránke pána Matušku ze nákazu prenášajú volne žijúce vtaky a proti tomu sa nerobia žiadne opatrenia. Moj osobny nazor je ze je to len médiami nafuknuta bublina a polopravdy. Jedným prikladom bola aj Ebola. Ked som cital studiu o tom ze vírus eboly nie je ani zdaleka tak patogenny ako prezentovali médiá tak som zbadal kolka bije. A tiež ako haló okolo eboly vzniklo tak aj zaniklo.Vtacia chripka mi pripada iba ako nastroj na manipuláciu a odstránenie z trhu mensich chovatelov hydiny. Dufam ze sa o chvilu vsetko utrasie a sezona bude prebiehať normálne. Keď budete mat niekto nejake bližšie info o priebehu budem rad ked to tu zverejnite. Ďakujem
Ján Homola (14.01.2017, 19:48)
V prvom rade je mi veľmi ľúto, čo sa stalo menovaným holubárom v ČR, toto by položilo aj oveľa mladších chovateľov do kolien. No je potrebné sa z toho poučiť a nejako sa chrániť. Je medzi nami dosť holubárov, ktorí sú právnikmi, možno aj sudcovia, preto by som rád uvítal názor kompetentného ako sa má obyčajný chovateľ v takomto prípade zachovať. Ja konkrétne by som takúto likvidačnú čatu na svoj dvor nevpustil a mám pocit, že by som nekonal protizákonne. Na druhej strane si myslím, že na Slovensku sa taký debil nenájde v kruhoch ŠVaPS, ktorý by toto nariadil.
P.Matalik (15.01.2017, 23:35)
Nemôžem momentálne reagovať resp.komentovať,len jedna poznámka,postreh--- budeme si brániť chovy,majetok/ viď Kňažko/.No neviem ,ak by sa to stalo mne-neručím za seba.
Ivan Oravec (17.01.2017, 15:59)
Daniel Krajčík (17.01.2017, 17:29)
1. Závery všetkých realizovaných vedeckých štúdií z r. 1996-2002 a aj neskorších rokov udávajú, že je veľmi nepravdepodobné, aby sa holuby nakazili vírusom vtáčej chrípky, a preto predstavujú len veľmi malú hrozbu pri zavedení vírusu vtáčej chrípky do danej oblasti.
Vedci sa pokúšali umelo - v laboratórnych podmienkach nakaziť holuby vtáčou chrípkou, niekoľkonásobnými dávkami vírusu
V záveroch týchto štúdií sa konštatuje, že holuby určite nemôžu pôsobiť ako rezervoár vírusov vtáčej chrípky!

Panigrahy et al., (1996) infikoval v experimentálnych podmienkach holuby vysoko patogénnymi kmeňmi vírusu vtáčej chrípky (HPAI) podtypov H5N2 a H7N7 a nízko patogénnym kmeňom vírusu vtáčej chrípky podtypu H7N1 okulonazálnym a intravenóznym podaním, ako aj vzájomným kontaktom infikovaných vtákov. U žiadneho z infikovaných holubov sa nepozoroval vznik ochorenia alebo sérokonverzia a len v jednom výtere z priedušiek, získaného na tretí deň od jedného holuba infikovaného nízko patogénnym vírusom vtáčej chrípky H7, bola potvrdená prítomnosť vírusu, ktorú však autori považovali za zvyšok po inokulácii.

Podobne, v práci Perkinsa a Swayna (2002) sa nepozorovala žiadna exkrécia vírusu, prepuknutie ochorenia, lézie alebo sérokonverzia u holubov infikovaných intranasálne vysoko patogénnym vírusom vtáčej chrípky typu H5N1.

V experimentoch vykonaných Shellom (2004), ktorých cieľom bolo zhodnotiť možnú zodpovednosť vysoko patogénneho vírusu vtáčej chrípky H7N7 za prepuknutie ochorenia v Holandsku v roku 2003, sa po individuálnej intranazálnej infikácii holubov nepozorovala žiadna exkrécia vírusov, žiadne klinické alebo histologické príznaky, ani sérokonverzia.

2. Holuby väčšina chovateľov drží uzatvorené v období október - marec, pravidelne vakcinované, chované v top hygienických podmienkach.

3. Nedotknuteľnosť obydlia podľa článku 21 Ústavy SR!!!! ... narušiteľná len vo výnimočnom prípade.


Pavol Holka (17.01.2017, 18:41)
Neda sa vybavit zo zvazu nejake potvrdenie ze holuby sa nemozu nakazit a ze su od jesene zatvorené? Velmi nerad by som bol keby raz dakto ku mne nabehne ako k tym dvom panom. Ledva som zacal,nechcel by som hned aj skoncit.
Ľubomír Janda (17.01.2017, 21:20)
Pán Krajčík,

obávam sa, že od Vás ako člena Prezídia a zároveň člena FCI očakáva chovateľská verejnosť oveľa relevantnejšie informácie.

S pozdravom

Ľ.J.
Daniel Krajčík (17.01.2017, 22:01)
Pan Janda,
obavam sa, ze ziadne relevantnejsie informacie v tejto situacii a aktualnom stave poznania nie su.
Poucenim,snad aj pre nase veterinarne autority, je i pripad omylu na Morave. Riziko nezmyselneho "vybielenia" chovu PH by malo byt minimalne.

S oteplenim snad odide i tento strasiak a budeme moct pretekat.

Pan Holka, Statna veterinarna a potravinova sprava ma vedomost o organizovanych chovateloch PH a o vedecky dokazanom vztahu holuba voci tomuto virusu, preto urcite v pripade nakazy v blizkosti chovu PH by mali aj jej podriadene organy na toto reflektovat.
Pavol Holka (17.01.2017, 23:14)
Ďakujem pán Krajčík.
Zdeněk Adamík (18.01.2017, 08:29)
Já být adminem, tak dočasně vyřadím z provozu sekci zalétlé holuby, a to už před14 dny. Proč? To asi část lidí napadne. U nás to ani nepíši protože není kam.
Jozef Štefanko (20.01.2017, 18:45)
chcel by som si to video pozriet,ale neda sa mi spustit
Ivan Oravec (08.11.2017, 14:52)
Barbirik Igor (09.11.2017, 17:26)
Komu to video vadilo rano som ho nedopozeral bola v ňom holá pravda.
Milan Blahovský (09.11.2017, 18:40)
Pokiaľ myslíš to video z ČT tak ja ho momentálne stále vidím, je možné že tvoj internetový prehliadač nepodporuje prehrávanie videí.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené