Zamyslenie

P.Matalik (15.09.2016, 22:53)
Sledujem preteky mláďat za posledné dva týždne ,hlavne od nedele,či už v OZ ,alebo v TS.Či už u S.Matušky .P.Haragu,alebo v Nitre,veľmi náročné a ťažké preteky ,nie však katastrofálne!Podobne ako v našom OZ cca 300 km./straty od 30-50 %/.Verím ,že u P. Haragu budú dolety podobne ,ako u S.Matušku.Nitra to mala trochu "ľahšie".Podľa môjho názoru 80% sa na týchto doletoch podpísalo nezvyklé počasie s teplotami okolo 30 st. Ďalej sú to prepravné vozidla .O napojení resp.naučIť mláďata piť z napajacíek ani nehovorím. Staré holuby sa s tým vedia predsa len lepšie vysporiadať.Ak je ešte pretek do 150 km -bez problémov,ak však zvýšime km a posunieme štart tak problém je na svete.Z týchto poznatkov si myslím,že že prehánky ,resp krátka búrka je vhodnejšia pre mláďatá./nájdu vodu,nehrozí až celková dehydratácia /.Vratia sa aj po niekoľkých dňoch.Je to len môj subjektívny názor,ale je to na zamyslenie.Nasledujúce dva víkendy-uvidíme!
miroslav vidhold (16.09.2016, 07:29)
Peter to nemyslis vazne,pre rozprchnute mlade holuby ..."prehanky resp.burky"...????
Jančok Ľudovít (16.09.2016, 10:44)
Zdravím Vás. Peter, Peter, nepísal si to príliš neskoro večer? Miro to nezniesol a napísal absolútnu pravdu, žiadne kvapky v tomto období. No mne prichodí si len zajednať mladé v Dobrej Nive. Pozdravujem Ludvik.
P.Matalik (16.09.2016, 12:50)
p.Jančok.Kedy som to písal je moja vec,ale podstata je niekde inde.Tie kvapky práve v tomto období veľmi chýbali.Vo svojom príspevku som nepísal o trvalom daždi či o krupobití ,lež o prehánke resp.kartkej búrke/aspoň tak som to myslel/.Svojho času Piet de Werd konštatoval,že najhoršie pre závodiace holuby je horúco a protivietor.Zažil som už také preteky s mladými,keď osádka prepravného auta bola dávno doma a mladé zastavila búrka. V podvečer keď sa to upokojilo mláďata /rozpelichané hlavy mali červené od dažďa/sa zišli skoro bez strát.Stále si stojím za svojím príspevkom.Tak neobvyklé teple počasie či už s bočným ,alebo protivetrom dehydruje mláďata a veľka časť n ie je schopná vrátiť sa nasledujúce dni.
Milan Blahovský (16.09.2016, 13:31)
Stojím v tomto za tebou Peter, jednou z príčin strát nepodarených pretekov mladých holubov je počasie aké panuje posledné 3 týždne, Prehriaty vzduch, nízka viditeľnosť, tzv.dymno, ranné dlhotrvajúce hmly a po ich rozplynutí rýchly nárast teplôt atd. sa podpisuje na výsledkoch jednotlivých pretekov. Keď sa k tomu pridá zlé odvetraný prepravný prostriedok a teplá noc , tak ďalší faktor je na svete. Mladé sú po týchto záťažiach vystavené bakteriálnemu či vírovému tlaku a oslabené sa rýchlo vzdávajú a neodletia ani pár desiatok km od štartovacieho miesta. Darmo mali predtým odletené a umiestnené nejaké tie preteky. Tak trocha sami si za tento stav môžeme a to , že sme termínovo zviazaný plnením propozícii MS , ideme hlava nehlava. Pokiaľ sa neuvoľnia termíny pre preteky mladých dajme tomu od 29.8. do 30.9. čo je 5- 7 možných termínov - víkendy resp. št.sviatok tak tu budeme dookola rozpitvávať čo sme zlé urobili, aké neschopné holuby chováme a chovatelia budú každoročne začínať, pretože ročných závodníkov na jar už bude zase minimum.
Jančok Ľudovít (16.09.2016, 13:42)
Dobrý deň. No ja som nechcel nikoho naštvať, tobôž nie p. Matalíka. Nech by ale boh chránil výcvikára ktorý by pustil holuby do dažďa. Je pravda že rozhodujúci faktor je chovateľ. Ak holuby nie sú schopné doletieť pre akúkoľvek príčinu, nemajú byť nasadené. Pozdravujem Ludvik.
Jančok Ľudovít (16.09.2016, 13:55)
Zdravím Vás. Stala sa mi takáto vec. Ja som malý chovateľ a každý holub mi chýba. Vyletelo mi asi 13-mláďat, stratili sa vo výške a 4-neprišli. O dva dni vyletelo 15- mláďat, tak isto sa stratili vo výške a neprišlo ich 1O-, nikdy som ich nevidel ani ich nikto nehlásil. Žeby všetky zožral dravec? Čo sa to stalo kto to vie? Ako sa tomu vyhnúť v budúcnosti? Riešil som to potom tak, že som po chvíli vypustil staré holuby, tie ich potom stiahli nižšie a netratili sa. Keď by som ale mal vdovcov, čo potom? Pozdravujem Ludvik.
Jozef Daníšek (16.09.2016, 15:36)
Pozdravujem.Súhlasím s názorom pána Matalíka.Veľmi dobre to rozviedol i pán Blahovský.Neviem z akého dôvodu tu mnohí chcú urobiť z poštových holubov nejakú zvláštnu kastu. To iné vtáky na jeseň neperia, iba holuby? A musia prežiť bez akejkoľvek pomoci.Nik im nedáva cez deň minimálne dva krát nažrať.Musia lietať za potravou či prší,alebo neprší a starať sa navyše o mladé.Stačí sa pristaviť zavčasu ráno pri nejakom poli a uvidíte už ráno o štvrtej sú mestské holuby tam.Za každého počasia.Osobne si myslím,že žiadna dažďová prehánka ani rozpereným holubom neuškodí.Poznám chovateľov, ktorí dávajú kúpeľ holubom i za mrazivého počasia a i keď poriadne priťahuje.Majú doslovne zamrznuté letky a do rána sú suché,Stačí si pozrieť film"VTÁKY" tam si uvedomíme čo musia operenci vydržať a za akého počasia musia letieť nie 150-200 km,ale tisícky kilometrov.Nám vadí, keď prší,keď je teplo,keď je protivietor,ak fúka bočný vietor.To už mi pripadá,ako v tom vtipe.že najväčší nepriateľ poľnohospodárov sú štyri ročné obdobia.Veď príroda sa vie zo všetkým vysporiadať.Len nesmieme z našich holubov robiť cukrové panny.
Július Vida (17.09.2016, 09:17)
Kolegovia p. Matlík, Blahovský a Daníšek súhlasím s vaším názorom. Treba pochopiť a zvážiť všetky súvislosti, ktoré sú v týchto úvahách.
V zajtrajších pretekoch nás takýto test čaká. Čo myslíte, ako dopadne ?
My pesimisti vravíme, že to nebude zlé.
miroslav vidhold (17.09.2016, 09:38)
My slovaci sme naučeny len tárať....pozrite sa prosím tam,kde tomu asi viac nerozumejú...Pan Danisek,Vaše nápady by bolo potrebné skúšať na výskumnom ústave,"či sa mokry holub bez peria vo vzduchu udrží dlhšie,ako ten zapereny "....Mal by ste navrhnúť,aby sa na Slovensku pretekalo samostatne "len s preperujucimi sa holubami"....bola by to urcite zaujímavá inovacia v našom športe.
Vy si mylite dojmy s pojmamy.Š koda,že aj v hokeji nehrá polovica hráčov bez chraničov,polovica bežcov nebeha bez tretier,alebo nakoniec prečo 90% ludi nosi v daždi dáždnik....asi preto,že to ma logiku .Preto,ak chceme mat výsledky s holubami,všeobecne povedané,davajme ich na pretek ,čo najviac v stave približujucom sa dokonalosti..../ zdrave,nerozperene,...atd/ ...ak to tak nevieme,tak potom nekomentujme veci,ktoré každý uvažujúci holubar ovláda,no nepozrie sa do svojho "hniezda",kde urobil x chýb a stále hľadá chybu inde,len nie v sebe/ teplo,protivietor,bohviečo ešte/...Samozrejme vidina "bodov" je dôležitejšia,ako to,že "vymeliem" celý holubnik.Okrem toho,kto z Vás zakázal dať do koša holuby chovateľa,ktorého holuby boli nedavno napadnuté adeno?Nikto! Slovensko je proste také,také,ako si asi zaslúži....
miroslav vidhold (17.09.2016, 09:39)
...nauceni...prepáčte :-)
Jozef Daníšek (17.09.2016, 10:22)
Pozdravujem pán Vidhold.Ja som iba prezentoval svoj názor.Ja Vám neberiem ten Váš a nepoužívam pri tom žiadne invektívy.Ak je to možné napíšte,kde tomu tak dokonale rozumejú,nech sa nám rozšíri obzor poznania.Mne osobne sa otvoril iný pohľad na operencov po dopozeraní filmu "VTÁKY". A ešte takú malú poznámočku, Núti niekto niekoho nasilu dať ,ako Vy hovoríte rozperené holuby do koša?
Ak nie tak,tak každý chovateľ je strojcom svojho šťastia.Len mi potom nejde do hlavy,prečo potom i vyperené holuby sa za ideálneho počasia stratia.Pozrime si dolety finálového preteku v testovačke v Nitre.Nik nemôže povedať ,že bolo katastrofálne počasie,alebo by bolo pršalo a doplatili na to nedoperené holuby. A to všetci,kto dali holuby do testovacej stanice.tam nedávali nejakých tašmákov,aby si tam išli urobiť hanbu.Príčina,je určite niekde inde.Ako to veľmi presne naznačil pán Blahovský.Veď potom by Angličania vôbec nemohli pretekať s holubmi.Tam predsa skoro stále prší.
Jančok Ľudovít (17.09.2016, 10:57)
Zdravím Vás. Pán Daníšek, som už starší pán, ale nikdy som nevidel volne žijúceho vtáka takého rozpereného ako holuba ktorému v tom pomáhame všetkými možnosťami prostriedkami. Tieto veci sú neporovnateľné. Na západ od nás sa mladé odchovávajú veľmi zavčasu, tam asi nemajú problém z perením a lietajú aj dlhšie trate. P Vidhold má pravdu že je to v nás chovateľoch. Vačšina chovateľov nachová a kôš berie ako selekčný prvok. Nehľadí na to či tie holuby na to majú v akom stave sú. Potom výsledky sú aké sú. Ja osobne si myslím že do TS-níc sa dávajú holuby testovať a len malá časť chovateľov tam dáva odskúšané holuby s cieľom vyhrať dáku cenu. Môžeme mať rôzne názory, ale musíme sa rešpektovať. Kvalitu chovateľa robia výsledky a p, Vidhold kvalitu dosahuje to znamená že jeho názor treba rešpektovať a poučiť sa z neho. My ,čo naša sláva zapadla prachom času môžeme len spomínať. Pozdravujem Ludvik.
Zdeněk Adamík (17.09.2016, 10:58)
Úspěšné závodění s mláďaty je mnohem složitější než se starými holuby. Bohužel chovatelé po náročné sezoně starých holubů se k nim (ne všichni) chovají přesně naopak! Buďto už jim scházejí síly, nebo to podceňují. Holoubata, na rozdíl od starých dobře připravených holubů, musejí během závodní sezony ještě: růst (dobudovávat svalstvo), rozvíjet imunitní systém, bojovat s dětskými nemocemi, přepeřovat, poznávat závodní boxy a Zoobusy atd. atd. Tzn., že potřebují daleko větší péči chovatelů, opatrnost startérů než staří holubi. Takže maximální péče a opatrnost je zcela namístě. Předpokládám, že toto měl p. Ing. Vidhold na mysli a v tom případě mu dávám za pravdu. Stejně tak p. Mgr. Milanovi Blahovskému v jeho doporučení na možnost variability v MS při kritických, či chcete-li, krizových situacích v závodech mladých holubů. Říci, zjednodušeně, že je jen na chovateli zda-li nasadí či nenasadí holoubata, je ze strany jak vyhlašovatelů MS, tak organizátorů na nižším organizačním stupní velmi alibistické.
A nakonec nezapomeňte prosím: HOLUBI A TEDY ANI HOLOUBATA NEJSOU LETADLY, a konec konců ani letadla za mlhy nestartují či nepřistávají.
Jozef Antuš Ing. (17.09.2016, 22:05)
Zamyslenie pre p. Jančoka malého chovateľa. Znížte dávku jačmeňa a mladé sa začnú správať normálne! A , že ich nikto nehlási je normálne ,už nie sú na žive !!!!!. Uštval ich ten jačmeň !!!! A teraz k pretekom mladých. Straty sú problém !!!, ale neviem si vysvetliť ak jeden umiestní postupne 40%, 46%, 60%,68% holubov a druhý sa potáca okolo 20%. Ten prehriaty vzduch , nízka viditeľnosť, tzv. dymno a ostatné blablabla od MB neplatia pre všetkých? Tak asi to nebude problém u holubov, ale niekde inde!!!!
Jančok Ľudovít (18.09.2016, 09:13)
Pán ing. Antuš. Ďakujem za radu, ale v krmive mám menej ako 1O% jačmeňa. Teraz neviem, vylúčiť ho celkom? Ďakujem, pozdravujem Ludvik.
Jozef Antuš Ing. (18.09.2016, 10:11)
Dobre viete čo máte vylúčiť ?!
Jozef
Jozef Daníšek (18.09.2016, 11:55)
Vážený pán Jančok. Nedá mi,aby som nezareagoval na Váš diskusný príspevok.Podľa môjho názoru diskusia je vymieňanie si názorov,postrehov bez emócii a s empatiou k tomu druhému i keď si v duchu môžeme myslieť,že nemá celkom pravdu.Viete "Pravda"je tiež relatívny pojem a absolutná pravda neexistuje.To ale nebudem zachádzať do filozofie.Viete veľkosť človeka je vo vedomostiach,skúsenostiach empatiou k tým druhým a pomoci druhým.Pre mňa je takým vzorom Anton Srholec.Ale ak niekto na diskusnom fóre začne vetou " My slováci /s malým s/ sme naučený len tárať.......a spomínať výskumný ústav, to o niečom svedčí.Neprišiel diskutovať,ale vyrábať spor a konflikt.Kto takémuto človeku nedá za pravdu je pomaly mentálne retardovaný.To pre mňa nie je človek,ktorý by mal byť pre mňa príkladom.Ale to je vecou názoru.
Ja nikomu úspech ,pokiaľ ho dosiahol čestným spôsobom nezávidím.Musí mať však vždy i kúsok šťastia,to ide ruka v ruke spolu.Stačí si pozrieť naživo dolety holubov sám uvidíte že nie vždy prvý doletený holub je prvý.Niekedy príde tretí ,ale prvý skočí a je zrazu prvý.Tu sa zúročí to šťastie.Tým však nechcem úspech bagatelizovať.To naozaj nie.Píšete,že ste starší pán.Ja tiež.Pán Jančok príroda to má zariadené tak,že všetci operenci na zimu vymieňajú perie.To Vám povie prvý ornitológ,ktorého sa na to spýtate.Mne teraz stačí pozerať na hrdličky ktoré lietajú dokonca bez chvostov a bez letiek v krídlach.Ak ste z dediny tak sa pozrite na rozperené sliepky.To tie naše holuby sú proti ním učni v trenírkach.Vedľa u môjho suseda behajú obrazne povedané skoro nahé.Viem patria do kategórie hydina ,ale je to pernaté zviera na ktorého zákon výmeny peria platí.Nebudem sa zmieňovať i o srstnatej zverí,tam to totiž platí tiež.A nepodceňujte sa,že ste starší.Veď na veľa vecí stačí mať sedliacky rozum,skúsenosti a pozorovaciu schopnosť.To Vám dokáže tak rozšíriť obzor,že nepotrebujete k tomu žiadne výskumné ústavy.A nezabudnite,že bez nás malých veľkých nebude.Mne stačilo pozrieť fotografie z príletu holubov v TS Nitra.95% dôchodcov.A tí keď sa pominú,tak s nimi i náš koníček.Nevidím to v ružových farbách.
Jančok Ľudovít (18.09.2016, 12:48)
Dobrý deň. Pán Daníšek ste presvedčený že príspevok o ktorom píšete som písal ja? No oslovil ste ma , tak to tak vyzerá. Ja nie som s pomocnej školy a vôbec...... Pozdravujem Ludvik.
Ján Homola (18.09.2016, 19:09)
p. Ing. Antuš. S tým jačmeňom by som Vám oponoval, nakoľko v roku 2012 som vylietal s mladými 9. miesto v oblasti a iné ako jačmeň celý týždeň nevideli. A to hovorím o 100 % jačmeni, žiadne iné pridané zmesi v ňom nemali. V tom roku ako jediný zo ZO Tekovská Breznica som si uhral počas piatich pretekov vždy sedmičku a to ZO T. Breznica patrí medzi špičku nie len OZ ale možno aj v republike, resp. aspoň časť základne. Teraz kupujeme rôzne "osvedčené zmesi" o zložke aspoň 15-20 komponentov a úspech žiaden. Prosím Vás vysvetlite teda s tým jačmeňom niečo konkrétnejšie.
Jaroslav Benka (18.09.2016, 20:01)
Niekedy holuby par 10 rokov do zadu nepoznali len psenicu,jacmen,kukuricu a repku a lepsie lietali ako dnes pri drahych zmesach.Nerozumiem preco jacmen holubom skodi.
Holuby su dnes chovane viac uzatvorene a to len na trenining a volni pohyb nemôzu mat kvoli dravcom.Niekedy holuby aj sami polarili a dokazali si najst potravu v poli aj vodu a dnes su odkazane len na domaci holubnik.
Dnes na poliach nevidime polne holuby,hrdlicky,prepelice,zajace a ubudlo vrabcov,lastoviciek.Preto su nase holuby viac uzatvorene pred dravcami a nemaju viac pohybu pocas dna.Pytam sa kde su tie uvedene vtaci ? tak isto maju problemi s adenovirusom ? Co si sa deje s nasou zemou a su velke zmeny aj v ovzdusi.
Jozef Antuš Ing. (18.09.2016, 20:25)
Pre pána Homolu a prípadným ďalším ......... ani neviem ako zareagovať. Dostali ste ma p. Homola !!!!!!!
Miroslav Ďurana (18.09.2016, 20:55)
Pán Homola ako sa dá vypočítať ktorá ZO patrí k tým najlepším.
Jančok Ľudovít (18.09.2016, 22:00)
Zdravím vás. Veď už teda nehľadajme zádrapku v každom slovíčku. Dlhé roky patrí ZO. T. Breznica k najvačším v OZ a chovatelia z nej patria k špičke nielen v OZ ale aj vo vyšších súťažiach. Byť hrdý na svoju ZO nie je hriech. Pozdravujem Ludvik.
Miroslav Ďurana (18.09.2016, 22:30)
Pán Jančok, beriem na vedomie a je to správny postrech.S pozdravom Miro.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené