Zlý Začiatok

Ján Homola (22.08.2016, 13:53)
Včera OZ Levice absolvovalo prvý nácvik mláďat, ktorý sa veľmi nevydaril. Len málo holubov zvládlo doletieť domov pokiaľ nepršalo a už potom to bolo tak, že miestami lialo ako z krhly. Nechcem týmto lamentovať a na niekoho hádzať vinu / každý vedel aké bude asi počasie a nasadenie si mal každý zvážiť sám/, no pravdepodobne budú mláďatá aj po cudzích holubníkoch, preto prosím chovateľov ak takéto mláďa sa u nich zastaví aby ho ošetrili a za pekného počasia mu umožnili návrat domov, lebo pre niekoho tento začiatok sezóny mladých bol aj zároveň jeho koncom. S pozdravom predseda ZO Tekovská Breznica Ján Homola
Buček Eduard (22.08.2016, 21:24)
Pán Homola som prekvapený čo sa Vám stalo. Telefonoval som včera s chovateľmi z Levic s ktorými sa kamarátim a komunikujeme o holuboch,produktoch,liekoch no a povedali že bol trochu ťažší trenink no nič mimoriadné ,že stratili po 2 až 5 kusov mladých a to je podľa mňa bežné. Tak mi ten Váž nadpis nesedel .
My sme malí tiež Trenčín a bez strát.
Ján Homola (22.08.2016, 23:03)
Zdravím p. Buček. Neviem, či južnejšie /okolo Levíc/ bolo lepšie počasie a Breznické holuby sa tam niekde motali a báli sa do toho dažďa vojsť, no ja som mal včera z 84 ks iba 32, dnes ráno sa celkom dobre začali vracať, cca do 09.00 h doletelo 13 ks, no potom zasa začalo dosť výdatne pršať až skoro do predvečeria, pričom po daždi o 18.30 hod. priletel štrnásty, no stále ešte postrádam 38 ks, čo sa mi zdá na cca 80 km tréning dosť smutné, a nie som v ZO sám, čo mu chýba cca polovica. Viem, alebo tuším, že mi položíte otázku na zdravotný stav tak Vám hneď odpoviem. Mal som chorobu mladých na holubníku začiatkom júla, potom sa zopakovala ešte raz začiatkom augusta, no holuby sa z toho po preliečení dostali, čo sa neprebralo, bolo utratené, týždeň pred tréningom súkromné tri nácviky, minimálne straty / 4 ks zo všetkých troch nácvikov/, holuby nemali problém v týždni lietať cez hodinu ráno aj večer. Ešte by som chcel uviesť jeden príklad: priateľovi z našej ZO došiel holub v čase asi o 07.30 hod. , čo odpovedá vzdialenosti, no prečo mu ostatné začali dolietať až po trištvrte hodine si vysvetlujem iba tým skorým štartom o 06.05 hod. Pritom aj tento chovateľ mal po zdravotnej stránke holuby v poriadku a narozdiel od mňa mal 6 súkromných nácvikov prevažne resp. všetky v smere na Trenčín.
Buček Eduard (23.08.2016, 10:18)
Podľa mňa skorý štart nie je problém,pokiaľ je ideálne počasie. A viem že každý štartér sa snaží pustiť holuby do dobrého času,veď aj on má tam holuby a záleží mu na tom ,aby sa mu vrátili. No žiaľ sú aj taký štartéry čo držia holuby a čakajú na okolnosti´,ako napr. vietor, ktoré pomôžu určitým ZO.
U nás tiež holubári niektorý dostali na frak no a tvrdili tiež že im trénuju vyše hodiny. Mne lietajú tak 30 minút a to len raz denne kvôli susedom nasadil som Trenčin 127 km 61 kusov a do 35 minút boli komplet doma.
Treba mať pri mladých hlavne pozorovací talent,dobré holuby , podávať správne produkty, no nie také čo mieša niekto v garaží a hlavné kvalitné krmivo,bez toho to nejde.
Verte mi že je to najednoduchejšiá cestá k úspechu.
S pozdravom EBU
Jančok Ľudovít (23.08.2016, 10:43)
Dobrý deň. Pán Buček Vy tu píšete ako spisovateľ, ako keby sme my chovali holuby dva dni. Homolovci sú dvogenerační chovatelia asi 5O-rokov. Okrem toho lietajú celkom slušne, tak neviem čo riešite. Do čela OZ-LV. sa dostali nesprávni ľudia a to je všetko. Výcvikár a ostatní nenasadia a tak to potom vyzerá. Keby bolo na mne, výcvikár ba selý výbor by musel holuby nasadiť všetky nie len dva aby sa nepovedalo, potom by aj štarty boli o inom. Pozdravujem Ludvik.
Buček Eduard (23.08.2016, 10:50)
Pán Jančok neviem prečo nenasadil celý výbor . Ale moji kamaráti nasadili a nenariekajú. Asi vedia o holuboch niečo viac ak nestratili.
A tiež chovajú holuby 50 rokov.
Milan Blahovský (23.08.2016, 11:26)
K tomu času štartu o 6:05 sa asi nemá zmysel vyjadrovať. Obzvlášť u mláďat. Toľko príspevkom k rizikovým štartom bolo v tomto DF a iných popísané, ale chovatelia sú ako keby slepí či hluchí. No ako sa vraví, každý je si strojcom svojho šťastia.
Ján Homola (23.08.2016, 13:30)
Pozdravujem všetkých diskutujúcich. Svojim prvotným príspevkom som nechcel rozprúdiť až takú vášnivú debatu a pasovať sa za neviem akého odborníka holubov, týmto sa venujem aktívne asi 6 rokov a stále sa učím, samozrejme, že som pomáhal otcovi aj skôr, pričom je pravda, čo hovorí Ľudvík Jančok, že v našej rodine je to otázka nie päťdesiatich ale možno aj šestdesiatich rokov, chcel som len poprosiť poctivých chovateľov, v prípade zastavenia sa takýchto holubov na ich holubníkoch aby im dali šancu vrátiť sa domov. Ako som už prv uviedol, každý neúspech beriem na seba, nikoho neviním, mal som pred nasadením viac podnetov od skúsenejších chovateľov o nenasadení, no rozhodol som sa sám. Ján Homola
Jančok Ľudovít (23.08.2016, 13:46)
Zdravím Vás. Aby nedošlo k omylu, ja som holuby nenasadil v nedeľu, ale bol som v Trenčíne v sobotu ako normálny chovateľ. Len mi je ľúto, lebo niektorí nedočkavci mladí nasadili. Pozdravujem Ludvik.
Barbirik Igor (23.08.2016, 14:18)
Zdravím pán Homola klobúk dole pred vašim príspevkom dnes o 13:30 príklad z vašeho príspevku by si mohlo zobrať veľa chovateľov.
P.Matalik (23.08.2016, 16:24)
S mladými holubami opatrne.OZ Sabinov preložený pretek -štart v sobotu cca 110 km/Ružomberok/vyp. 9 30 hod.Aj tak majú poniektorí 30-40% straty!! Ak to s mláďatami pôjde aj naďalej v tomto "štýle",tak dôjde na moje slova.Za 3-4 roky prestaneme cvičiť mláďata,lebo už nezvládneme zdravotný stav.
Zdeněk Adamík (23.08.2016, 18:23)
To jsou ty importy chovných holubů se sníženou imunitou a vitalitou. Nic do holoubat nevloží a i proto, sice ne jen proto, to tak možná vypadá. K tomu nákupy chovných ze země kde má jedinec sice 10-12/rok (více závodů tam obvykle ani neletí) nicméně je třeba si uvědomit že ve 33,3%. Ale co se budu unavovat, ze zkušeností vím, že to stejně moc nepomůže.
Jozef Daníšek (24.08.2016, 12:46)
Pozdravujem.Dávam za pravdu a súhlasím s názorom pána Adamíka.Skoro by som povedal,že trafil klinec priamo po hlavičke.Väčšine naším holubom chýba skutočne imunita a vitalita.Pretože,veľa z nás a dajme si ruku na srdce,nedá ani možnosť ,aby si nejakú imunitu vybudovali.Pri každom i najmenšom náznaku sa okamžite nasadzujú širokospektrálne antibiotika a iné preparáty.Zamýšľame sa dostatočne, čo tieto lieky spôsobujú pri sústavnom opakovanom podávaní s kostnou dreňou,s krvným obrazom u holubov.Stretávam sa dosť často i s názorom .Však bolo krásne počasie, prečo sa holuby,nevypustili a nechali sa dusiť v preplnených boxoch ,dostatočne nevetranom aute.Vieš, my máme drahé holuby,vieš koľko sme do nich investovali,koľko stáli ich rodičia.Ale semenište chorôb je práve i nevyhovujúcich dopravných prostriedkoch a zlej dezinfekcii.A potom druhá otázka by bola je adekvátny odchov vynaloženým eurám za chovné páry?
Vypadajú pekne ako bábiky a všetci si myslíme,že také holuby sa predsa nemôžu stratiť.No a len čo sa trošku obrazne povedané pritlačí na pílu, niekedy pomaly 50% je zrazu,ako ja hovorím v čistiarni.Žiadna vitalita,žiadna túha po domove.Nič.Veľa krát si ich sami likvidujeme svojou nevedomosťou.A nakoniec kde je napísané,že všetci budú na slovo vzatí závodníci.Keď som sa rozprával s pánom E.Nebelom,tak mi prízvukoval.Jozef,keď budeš mať zo 100 mladých 10 pretekárov,tak si môžeš gratulovať.Ostatní sú polievka.Druhú dobru radu ktorú mi dal.Keď mláďa príde same z 5 km,tak príde i z 50.Je to o orientácii a psychike.Len si ich vždy púšťaj jednotlivo.A pred tým ako ich začneš trénovať daj ich večer do koša a daj ich do pivnice.Ráno ich pustí pred holubníkom.Oni sa potrebujú zbaviť stresu.
Takže,ja by som z toho nerobil žiadnu tragédiu.Keď ich prišlo 20 z päťdesiatich,kde boli tie ostatné.Položme si takto otázku.Takto sa prirodzene same vyselektujú.Možno nebudete so mnou mnohí súhlasiť,ale povedal som si svoj názor.Tiež nemám patent na rozum.
Jančok Ľudovít (24.08.2016, 13:58)
Zdravím Vás. Peter má pravdu že príde doba kedy sa mladé nebudú cvičiť spoločne. Nebude to možné, kým tento vírus neustúpi, alebo kým nebude vyvinutá vakcína. Bohužiaľ treba len božiu trpezlivosť a zbytočne neriskovať. Príkladom sú aj testovacie stanice nie len u nás , ale v celej Europe. Pozdravujem Ludvik.

Pre účasť v diskusii je potrebné prihlásenie

Zmeny boli uložené